Jaren 85/87

1985 – 1986

Onder trainer Tonnie Pronk werd een goede competitiestart gemaakt. Na 7 wedstrijden werd een gedeelde eerste plaats ingenomen, terwijl twee wedstrijden later de eerste periodetitel werd behaald. De met veel spanning tegemoet geziene plaatselijke ontmoeting eindigde weer onbeslist (1-1).
Eind december – na 14 wedstrijden – bezette IJsselmeervogels nog steeds een eerste plaats met 2 punten voorsprong op Valleivogels. Kort na de winterstop gaf Quick Boys de Vogels een flink pak slaag (4-1) en waren er ineens weer meerdere gegadigden. Na de Paasdubbel werd met 27 punten uit 18 wedstrijden de eerste plaats bezet met een voorsprong van 2 punten op Quick boys, maar na een gelijkspel tegen Noordwijk was die voorsprong nog maar één punt. Drie wedstrijden voor het einde werd van Quick Boys met 2-4 verloren en vanaf dat moment zagen de meesten een mogelijk kampioenschap somber in. Maar de Katwijkers speelden gelijk in Marken, terwijl IJsselmeervogels door een 1-0 zege op Huizen, twee weken voor het einde, weer bovenaan stond met één punt voorsprong. Door een nieuwe nederlaag van Quick Boys kwam op de 10e mei de titel binnen bereik.
Op 17 mei wed de kampioensvlag gehesen na een zinderende ontmoeting tegen plaatsgenoot Spakenburg. Het werd 2-2 en aan dat punt hadden de roodwitten genoeg.
De stand:

IJsselmeervogels 26 16 7 3 39 46-19

Met ACV en Heerjansdam moest vervolgens om de zaterdagtitel gestreden worden. IJsselmeervogels begon slecht, In Assen werd met 3-0 verloren. Weliswaar werd thuis van Heerjansdam met dezelfde cijfers gewonnen, maar op eigen veld toonden de Heerjansdammers zich te sterk (1-0). ACV werd zaterdagkampioen, de laatste ontmoeting tegen de mensen uit Assen (1-1) deed er eigenlijk niet meer toe.
In juli, terwijl hij op vakantie was, kwam Tonnie Pronk nog een keer in het nieuws. Dat was toen de KNVB hem een boete van fl. 100,– oplegde wegens een opmerking tegen scheidsrechter Geerdes. Op de laatste Spakenburgse Dag vond weer een vriendschappelijke ontmoeting tegen Spakenburg plaats, die door IJsselmeervogels met 1-4 gewonnen werd. Net voor het nieuwe seizoen nam Henk Hopman afscheid als jeugdvoorzitter.

Bekijk de kampioenswedstrijd bij Spakenburg op IJsselmeervogels.TV

1986 – 1987

IJsselmeervogels 1986 - 1987

IJsselmeervogels 1986/1987

In de competitie 1986-1987, waarbij men opnieuw met Spakenburg in dezelfde klasse zat, begonnen de Vogels niet bepaald overtuigend. Na 3 wedstrijden slechts één punt; zo’n zwakke start had IJsselmeervogels sinds mensenheugenis niet meer gehad. Door overwinningen op GVVV en Nieuw Lekkerland schoof men weer op naar de middenmoot.
Het verblijf in de betaalde bekercompetitie was van korte duur. De eerste wedstrijd, tegen Heracles werd met 1-2 verloren. Na de derby tegen Spakenburg (0-0) bezetten de roodwitten de 5e plaats met 4 punten achterstand op leider Valleivogels. In de strijd om de districtsbeker viel half november het doek voor de Vogels, doordat zondagderdeklasser Holland een 2-1 overwinning behaalde.
In december, toen de helft van de competitie erop zat, was men 4e met 4 punten minder dan koploper Spakenburg, dat overigens een wedstrijd meer gespeeld had.
In januari vond een ledenvergadering plaats, waarbij de leden het bestuur ‘groen licht’ gaven voor aanpassing en uitbreiding van de sporthal, wat neerkwam op een extra uitgave van twee ton.
Na de winterstop vond er een spannende ontwikkeling plaats. De beide plaatselijke clubs stonden op de eerste en tweede plaats van de ranglijst. Eind april zag de stand er als volgt uit:
1) Spakenburg 21-31 en 2) IJsselmeervogels 21-29.
Omdat er begonnen wed met een grote renovatie van het hoofdterrein, moest voor thuiswedstrijden worden uitgeweken naar het veld van Spakenburg. Twee wedstrijden voor het einde van de competitie stond men nog één punt achter op koploper Spakenburg en iedereen keek uit naar de plaatselijke ontmoeting, waar de beslissing zou vallen.
Die strijd werd door Spakenburg met 1-0 gewonnen. Vermeldenswaardig is nog, dat tijdens de wedstrijd een zelfgemaakte bom ontplofte. Geen hoofdprijs derhalve, maar wel een periodetitel voor IJsselmeervogels.
De eindstand:

Spakenburg 26 16 7 3 39 52-25
IJsselmeervogels 26 15 5 6 35 47-30

Wegens de renovatie van het hoofdveld vonden er in de zomer weinig activiteiten plaats. In augustus werd bekendgemaakt, dat Jaan de Graaf ermee zou stoppen. Zijn afscheidswedstrijd? Het grote PSV was de tegenstander. Het werd een onvergetelijk afscheid, hoewel PSV met 2-10 won.
Op de algemene ledenvergadering volgde Lianne Bol secretaris Jan Anbeek op. Ham Kok kon weer mededelen, dat een fors bedrag geïnvesteerd was in diverse (bouw)zaken. Het ging maar liefst om fl. 80.000,–.