ALGEHEEL  AMATEURKAMPIOENSCHAP

Zaterdag 26 juni

IJsselmeervogels – HSC ’21 3-4 (n.v.)

Door: De Graver

——————— HSC’21 pakt amateurtitel in zinderende finale ——————-

Opnieuw met lege handen

 

Opnieuw is IJsselmeervogels er niet in geslaagd die fel begeerde algehele amateurtitel te pakken. Ondanks het feit dat de thuisclub het duel verreweg het grootste gedeelte onder controle had en met uitstekend voetbal de meeste kansen creëerden, stond men na afloop met lege handen. Toch kunnen de Vogels terugzien zien op een bewogen en succesvol seizoen dat met dikke letters de boeken in zal gaan.

Na het gelijkspel van vorige week tussen de beide kemphanen waren alle ingrediënten aanwezig voor een gedenkwaardige pot voetbal. Een zonovergoten sportpark de Westmaat en 6000 man publiek zorgden voor een sfeer die in het amateurvoetbal zelden overtroffen zal worden. Tel daarbij op de nodige agressie en tomeloze inzet van beide teams en een voetbalthriller is verklaard.
De thuisclub, met Wim Henk v/d Groep als laatste man voor de gepasseerde Geurt Koelewijn, opende sterk. Vlotte combinaties en vloeiende aanvalsgolven brachten de ploeg uit het Twentse land in verlegenheid. Toch duurde het tot aan de 44e minuut voordat die verdiende voorsprong eindelijk viel, toen Melrik Beukers de 1-0 op het scorebord bracht. Steven de Harder lag op dat moment al in het ziekenhuis na een ongelukkige (of gemene) botsing tegen het hoofd van de Vogel-speler.
Na de pauze begreep HSC’21 dat het snel de gelijkmaker moest scoren om haar favoriete positiespel te blijven spelen. De Vogels daarentegen begrepen dat het eerste kwartier beslissend kon zijn en probeerde met man en macht de voorsprong te behouden. Steeds verder drongen de HSC-spelers in de defensie van de rood-witten en kregen in de 53e minuut de beloning voor een prima fase. Handenbindertje Dennis Sepp ronde een vlotte combinatie doeltreffend af (1-1). Ruim een kwartier later, toen de thuisclub zich weer in de wedstrijd knokte, bracht Dennis Bos de 2-1 op het scorebord.
Het duel golfde daarna op en neer en werd steeds spannender. Met nog zo’n tien minuten te spelen hielp scheidsrechter Van Loen HSC’21 een handje door een discutabele penalty toe te kennen die door Dennis Sepp werd benut. Vlak voor tijd volgde de meest bizarre slotminuten die maar te bedenken zijn. De gevaarlijk Erwin Nijhuis zette HSC’21 dik in blessuretijd op voorsprong en dacht dat de wedstrijd gelopen was. Daar dacht IJsselmeervogels echter anders over en presteerde het om in de slotseconde van de reguliere speeltijd alsnog langzij te komen toen Henk Huijgen de 3-3 binnentikte. De Westmaat schudde op haar grondvesten en maakte zich op voor een zinderende slotakkoord in de vorm van een verlenging van twee maal een kwartier.
IJsselmeervogels kreeg daarin absoluut diverse mogelijkheden om het karwei te klaren maar faalde steeds in de afwerking. De vermoeidheid ging beide teams steeds vaker parten spelen, zodat een penaltyserie wel erg dichtbij kwam. Tot aan de allerlaatste minuut. Een lange bal belande voor de voeten van de Wit-Rus Dmitri Charnotskiy en plofte luttele seconden later onhoudbaar achter de verbouwereerde René Stemerdink. Als een mokerslag velde hij daarmee het lot van IJsselmeervogels. Nog geen minuut later floot scheidsrechter Van Loen, die maar liefst elf (!) gele en een rode kaart toonde, voor het laatst en konden de wonden worden gelikt bij de thuisclub.
Na afloop maakte teleurstelling opmerkelijk snel plaats voor tevredenheid bij de aanhang van de ‘rooien’. Wie namelijk had voorspeld dat IJsselmeervogels na de blamage tegen Noordwijk nog zo ver zou komen was voor gek verklaard. En voor gek stonden de Vogels absoluut niet deze competitie, omdat men ondanks de nodige ‘blauwe’ probleempjes toch weer twee grote prijzen pakte dit seizoen. Op 4 september begint de nieuwe competitie alweer, wie weet lukt het dan die laatste prijs te pakken!?

Zaterdag 19 juni

HSC ’21 – IJsselmeervogels 2-2

Door: De Graver

——————— HSC’21 niet de ‘wonderploeg’ die iedereen verwachte ——————-

Topper onbeslist

 

IJsselmeervogels is het eerste duel om de algehele amateurtitel uitstekend begonnen. Het feit dat de bijna onverslaanbare ploeg uit Haaksbergen -als men de voorbeschouwingen in de pers mocht geloven- op een gelijkspel werd gehouden werd door de vele honderden rooie supporters dan ook terecht als een overwinning gevierd. De return aanstaande zaterdag belooft een onvervalste kraker te worden, waarvan IJsselmeervogels er al vele heeft gespeeld. Dat is dan ook het enige verschil tussen de beide kampioenen en kan een beslissende factor zijn.

Ervaring lijkt het sleutelwoord te worden in deze tweekamp om de amateurtitel. Daar waar IJsselmeer-vogels kalm en rustig bleef, gingen de spelers van HSC’21 nog wel eens over de scheef getuige de vijf gele kaarten die men opliep. Bovendien bleken sommige Haaksbergers naarmate de wedstrijd vorderde nogal gevoelig voor het veeltalige publiek dat voor een sfeertje zorgden die men op sportpark Groot Scholtenhagen zelden of nooit heeft meegemaakt.
Niettemin was openingsfase voor de thuisclub, dat in een hoog tempo en met goed verzorgd voetbal de aanval zocht. Echt uitgespeelde kansen werden echter niet gecreëerd. Het meeste gevaar kwam van de behendige linkeraanvaller Dennis Sepp die Michael van den Berg een moeilijke middag bezorgde. Ook de ervaren middenvelder Peter Visser strooide met prima passes. De stormloop van HSC’21 hield een half uur aan. Daarna kreeg IJsselmeervogels meer grip op het meer spannende dan goede duel en kon men ook voor wat gevaar zorgen. De beste kans van de eerste helft was zelfs voor de gasten. Dennis Bos zag zijn schot oog in oog met doelman Ensink geblokt door de goalie.
Zodoende werd de rust met een 0-0 stand bereikt en konden de spelers hun vochtgehalte op peil brengen omdat de temperatuur (28 graden) dusdanig was dat veel drinken belangrijk werd. Na de pauze kwamen de Spakenburgers uitstekend uit de startblokken. HSC’21 werd vastgezet op eigen helft en kwam er maar moeizaam uit. De lange bal moest uitkomst brengen en werd geheel tegen de verhouding in succesvol. Na 63 minuten spelen opende John Gielink de score toen hij een diagonale schuiver van zo’n 20 meter achter doelman Stemerdink, die hierbij niet vrijuit ging, zag belanden.
Trainer Erik Assink greep gelijk in en bracht ‘supersubs’ Wim Henk v/d Groep en Gijs Bos in. Dat resulteerde in veel meer aanvallend vermogen en bracht even later de gelijkmaker op het scorebord. Een rush van Wim Henk v/d Groep bracht de bal bij Melrik Beukers die koppend Gerlof Kwakkel bereikte. De slimme Kwakkel liet zich daarna professioneel van de bal duwen door een HSC-er, waarna de scheidsrechter een wat zwaar bestrafte penalty gaf. Dit buitenkansje werd door Melrik Beukers uitstekend benut. Tien minuten voor tijd sloeg HSC’21 opnieuw toe. Weer werd een diagonaal schot doeltreffend afgerond. Ditmaal was Erwin Nijhuis de gevierde man. IJsselmeervogels toonde echter veerkracht maar had opnieuw een penalty nodig om op gelijke hoogte te komen. Een solo van Wim Henk v/d Groep werd door Arnold Marshall met een overtreding in het strafschopgebied ten einde gebracht. Opnieuw wees scheidsrechter Liesveld naar de stip en toonde Melrik Beukers zich de sterkste tegen doelman Ensink.
De laatste vijf minuten deelde beide teams nog wat plaagstootjes uit maar werd er niet meer gescoord. Met een 2-2 gelijkspel konden de Vogels thuiskomen. Volgende week zaterdag wacht de apotheose en zal ongetwijfeld de meest ervaren ploeg in het voordeel zijn. IJsselmeervogels heeft meer met dit bijltje gehakt!!!!!


ZATERDAG AMATEURKAMPIOENSCHAP

 

Zaterdag 12 juni

IJsselmeervogels – Dovo 2-1

Door: De Graver

———– Vreugde en verdriet liggen heel dicht bij elkaar op bomvolle ‘Westmaat’ ——–

Vogels prolongeren zaterdagtitel

 

Opnieuw is IJsselmeervogels de beste zaterdagclub van Nederland geworden. Een bijna boven-menselijk prestatie, nadat men het eerste duel in de reeks op blamerende wijze met 0-3 had verloren van favoriet Noordwijk. Tevens waren twee van de beste spelers op non-actief gesteld na geflirt met de blauwe buurman. De Vogels zouden de Vogels echter niet zijn als men dat niet op fantastische wijze zouden benutten en daarmee extra krachten wisten aan te boren. Zo ook deze middag, waar DOVO het slachtoffer werd van de onuitputtelijk dadendrang van een Topclub.

IJsselmeervogels zaterdag amateurkampioen

De spelers gaan op de schouders na het behalen
van het zaterdag kampioenschap

Voor aanvang van het massaal (5500) bezochte duel werd op indrukwekkende en geëmotioneerde wijze de laatste eer betoond aan oud-penningmeester en bestuurslid Ham Kok. Daarna kon -hoe tegenstrijdig dit ook klinkt- het feest beginnen. IJsselmeervogels startte zonder de geschorste Rob Hopman. Zijn plaats werd op fantastische wijze ingenomen door alleskunner Wim Henk v/d Groep, die de gevaarlijke Teunis Wenneker uitschakelde.
Het eerste kwartier waren beide teams aan elkaar gewaagd. Plaagstootjes van Freek Wittenrood deden de Vogelsaanhang enigszins schrikken. IJsselmeervogels stelde daar Klaas Klein tegenover die in het eerste half uur ongrijpbaar bleek voor zijn directe tegenstander Christiaan Wolf. De voorzetten van Klein waren echter niet altijd even goed, waardoor DOVO simpel op de been bleef. Tot aan de rust bleef de brilstand gehandhaafd, wat in het voordeel van DOVO was omdat een gelijkspel voldoende was voor de Veenendaalers.
Het begin van de tweede helft gaf een zelfde beeld te zien als de eerste. Beide teams probeerden de score te openen maar werden zelden echt gevaarlijk. Overigens had DOVO in die periode het beste van het spel. Zoals zo vaak valt de goal dan juist aan de andere kant. De tot dat moment onzichtbare Gerlof Kwakkel ging op links het strafschopgebied in en schoot op doel, waarna de bal via een DOVO-been achter doelman Diteweg belandde. Met nog een half uur op de klokken was de wedstrijd nu helemaal open. DOVO begon te versnellen en zette aan voor een offensief. Een vrije trap van Wittenrood werd een kleine tien minuten later door Arne van den Berg koppend afgerond.
Op dat moment waren er nog zo’n 20 minuten te spelen en had DOVO weer de beste papieren. Trainer Erik Assink wisselde daarna enkele keren en haalden onder andere laatste man Geurt Koelewijn naar de kant waardoor de Vogels één op één gingen spelen. Daar had DOVO niet van terug en wist zich geen raad met deze speelwijze. In de 87e minuut werd de stormloop van IJsselmeervogels beloond. Melrik Beukers kopte de bal panklaar op invaller Gijs Bos die vervolgens met het hooft het laatste zetje aan de bal gaf en de Westmaat op zijn grondvesten deed schudden. De prima leidende scheidsrechter Van Beelen liet nog een vijf minuten doorspelen en maakte daarna een einde aan een fantastisch voetbalfeest. De spelers gingen op de schouders terwijl sommigen stiekem een traantje wegpinkten. De zaterdagtitel werd opnieuw een prooi voor de Vogels die nu een kans krijgen om die felbegeerde algemene amateurtitel in de wacht te slepen.

Maandag 29 mei

Noordwijk – IJsselmeervogels 1-1

Door: De Graver

———– IJsselmeervogels en Noordwijk in evenwicht op snikheet ‘Duinwetering’ ——–

Titelstrijd nog lang niet beslist

Het blijft ongemeen spannend in deze editie om de zaterdagtitel. Door het gelijke spel van afgelopen zaterdag is er nog niets beslist. De grote winnaars vandaag waren de toeschouwers, die weer in groten getale waren komen kijken naar de topper in Noordwijk. Legio kansen en spektakel voor beide doelen leverde een uiterst aantrekkelijk duel op, dat geen winnaar kende. De meeste aanspraak op een overwinning was trouwens voor Noordwijk, maar ook IJsselmeervogels droeg haar steentje bij op een zonovergoten sportpark Duinwetering.

Bij IJsselmeervogels ontbrak Gerlof Kwakkel vanwege een schorsing. Zijn plaats werd ingenomen door de jeugdige Wim Henk v/d Groep, die terug kon zien op een uitstekend duel. Voor de rest speelden dezelfde elf namen als tegen DOVO. Noordwijk begon gelijk fel en gevaarlijk aan te vallen. Dit resulteerde in een paar hachelijke momenten voor het doel van René Stemerdink, terwijl Geurt Koelewijn en Rob Hopman hun eerste gele kaart al hadden ontvangen van de goed leidende scheidsrechter Paeshuyse uit Valkenswaard. Voor Hopman betekende dit trouwens een wedstrijd schorsing. Toch viel het eerste doelpunt aan de andere kant. Dennis Bos gaf het leer aan Melrik Beukers, die vervolgens doelman Marco Korff kansloos liet.
De thuisclub was daarna een kwartiertje de weg kwijt en had mazzel dat de twee opgelegde kansen van Dennis Bos en Melrik Beukers onbestraft bleven. In de laatste vijf minuten van een uiterst boeiende eerste helft kwamen de Noordwijkers terug in de wedstrijd. Een vrije trap van Geerlig Azier belande op fraaie wijze achter René Stemerdink. De doelman werd daarbij uit zijn concentratie gehaald door een wild dansende Patrick van Dam, die hinderlijk voor Stemerdink kon staan omdat Rob Hopman in het doel stond om een hoek te dekken en zodoende buitenspel ophief.
Na de pauze vielen de aanvallende bedoelingen van IJsselmeervogels in het niet. Een sterk spelend Noordwijk legde de Vogels haar wil op. Kans op kans werd gecreëerd, maar de afwerking faalde steeds. Dit was voornamelijk de verdienste van doelman Stemerdink, die zeer goed op zijn hoede was en zijn team in de race hield. Naarmate het duel vorderde werd ook IJsselmeervogels weer gevaarlijk en bleef het daardoor spannend tot aan de laatste minuut. Het duel dat eigenlijk geen winnaar verdiende eindigde verdiend in een gelijkspel, waardoor de strijd nog lang niet is beslist.

Maandag 24 mei

Dovo – IJsselmeervogels 0-3

Door: De Graver

IJsselmeervogels stelt orde op zaken

Door middel van een eclatante 0-3 overwinning op het Veenendaalse DOVO heeft de heersend zaterdagkampioen IJsselmeervogels orde op zaken gesteld in de strijd om de zaterdagtitel. Met soms uitstekend voetbal werd DOVO aan de kant gezet. Grote man deze avond was Gerlof Kwakkel. Op zijn versnelling en snijdende passes had zijn directe tegenstander geen antwoord. Met twee treffers excelleerde Kwakkel naar een zeer hoog niveau.

Het uitgangspunt voor IJsselmeervogels was simpel. Winnen en het liefst met grote cijfers. Veel vertrouwen hadden de Spakenburgse supporters daar voor aanvang van het duel niet in. De klap die Noordwijk vorige week uitdeelde was keihard aangekomen, waardoor het zelfvertrouwen een behoorlijke deuk had opgelopen. Toch oogde het begin van het massaal bezochte duel verfrissend. Fraaie combinaties en leep voetbal leverde de eerste kansjes op voor de gasten. Ook DOVO sprak een woordje mee en dook enkele malen gevaarlijk voor doelman René Stemerdink op.
Na een kwartier spelen werd duidelijk waar IJsselmeervogels haar winst kon halen in dit duel. De beide vleugelverdedigers aan DOVO-kant waren niet in staat Klaas Klein en Gerlof Kwakkel af te stoppen. Doordrongen van dit feit speelde de Vogels veelvuldig over de kwetsbare zijkanten. De beloning voor dit voetbal ontstond in de 40e minuut. Een lage harde voorzet van de uistekend spelende Dennis Bos werd door Kwakkel fraai afgerond (0-1).
Na de pauze nam IJsselmeervogels het heft nog wat nadrukkelijker in handen en maakte men prima gebruik van de vermoeidheid bij de Veenendaalers. DOVO had tenslotte de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Noordwijk nog in de benen. Toch kwam de thuisclub enkele malen gevaarlijk opzetten, maar ontbrak de precisie bij het afwerken. Een half uur voor tijd werd om onbegrijpelijke redenen DOVO-aanvoerder Michel Boerebach naar de kant gehaald. Juist hij was met zijn ervaring de enige die het spel van IJsselmeervogels door had.
De Vogels profiteerde optimaal van deze ‘vreemde’ wissel en scoorden tien minuten later haar tweede doelpunt. Opnieuw was Gerlof Kwakkel de gevierde man (0-2). In de slotfase, toen DOVO er echt doorheen zat, maakte invaller Guus Posthumus er zelfs nog 0-3 van. Een dik verdiende overwinning was een feit. De enige smet was de gele kaart die Gerlof Kwakkel ontving, wat hem op een schorsing komt te staan.

Zaterdag 15 mei

IJsselmeervogels – Noordwijk 0-3

Door: De Graver

IJsselmeervogels zo mak als schapen

Zonder bezieling, beleving en vechtlust heeft IJsselmeervogels op dit moment een elftal dat ook van, zonder deze clubs tekort te doen, Stroe of Bakkeveen kan verliezen. Het (onnodige?) verlies van de twee kapiteins, Gérard van der Nooy en Pascal de Bruyn, werd in dit eenzijdige duel wel heel nadrukkelijk blootgelegd. Dit elftal miste duidelijk een leider, een stuurman. Tegenstander Noordwijk profiteerde daar optimaal van en gaf genoeg gespreksstof na afloop van het gewonnen duel.

De omstandigheden waren optimaal voor een prachtige pot voetbal. Veel publiek en vuurwerk omlijsten het begin van het duel. Beide teams begonnen aftastend en begrepen dat er veel op het spel stond vandaag. Een goed begin is immers het halve werk. Naarmate de wedstrijd vorderde nam Noordwijk het heft in handen en begon steeds dreigender voor het doel van René Stemerdink op te doemen. De beloning voor prima voetbal kregen de Noordwijkers in de 37e minuut. Patrick de Jong rondde een fraai opgezette aanval doeltreffend af. (0-1). IJsselmeervogels kon hier weinig tegenover zetten, al had men in de 45e minuut pech toen een inzet van Melrik Beukers ternauwernood van de doellijn kon worden gehaald.
Na de pauze was het duel snel beslist. Opnieuw plaatste Noordwijk een dodelijke uitbraak en liet de gevaarlijke spits Patrick van Dam de genadeslag uitdelen. Bij IJsselmeervogels ging daarna het licht uit en verloor men elke hoop op een goede afloop. Het publiek viel helemaal stil, terwijl de voetballers hetzelfde deden. In de slotfase strooide de equipe van trainer en oud-Noordwijkvedette Ruud Bröring nog wat zout in de wond van IJsselmeervogels. Een overtreding van de ronduit slecht spelende Rob Hopman, hij was trouwens niet de enige, werd met een penalty bestraft door de uitstekend leidende scheidsrechter Kleiker. Invaller Michael van der Laan scoorde dit buitenkansje beheerst. Velen vroegen zich na afloop af, of de rol van de Vogels nu is uitgespeeld in deze ‘Champions League’. Zover is het echter nog niet, al zal het spel met rasse schreden omhoog moeten worden gekrikt. Volgende week maandag wacht de kampioen van de hoofdklasse B, DOVO en is het doel duidelijk; WINNEN.

De omstandigheden waren optimaal voor een prachtige pot voetbal. Veel publiek en vuurwerk omlijsten het begin van het duel. Beide teams begonnen aftastend en begrepen dat er veel op het spel stond vandaag. Een goed begin is immers het halve werk. Naarmate de wedstrijd vorderde nam Noordwijk het heft in handen en begon steeds dreigender voor het doel van René Stemerdink op te doemen. De beloning voor prima voetbal kregen de Noordwijkers in de 37e minuut. Patrick de Jong rondde een fraai opgezette aanval doeltreffend af. (0-1). IJsselmeervogels kon hier weinig tegenover zetten, al had men in de 45e minuut pech toen een inzet van Melrik Beukers ternauwernood van de doellijn kon worden gehaald.
Na de pauze was het duel snel beslist. Opnieuw plaatste Noordwijk een dodelijke uitbraak en liet de gevaarlijke spits Patrick van Dam de genadeslag uitdelen. Bij IJsselmeervogels ging daarna het licht uit en verloor men elke hoop op een goede afloop. Het publiek viel helemaal stil, terwijl de voetballers hetzelfde deden. In de slotfase strooide de equipe van trainer en oud-Noordwijkvedette Ruud Bröring nog wat zout in de wond van IJsselmeervogels. Een overtreding van de ronduit slecht spelende Rob Hopman, hij was trouwens niet de enige, werd met een penalty bestraft door de uitstekend leidende scheidsrechter Kleiker. Invaller Michael van der Laan scoorde dit buitenkansje beheerst. Velen vroegen zich na afloop af, of de rol van de Vogels nu is uitgespeeld in deze ‘Champions League’. Zover is het echter nog niet, al zal het spel met rasse schreden omhoog moeten worden gekrikt. Volgende week maandag wacht de kampioen van de hoofdklasse B, DOVO en is het doel duidelijk; WINNEN.