Algeheel Amateur kampioenschap…

Zaterdag 17 juni Türkiyemspor – IJsselmeervogels 0-3 (0-1)

KAMPIOENNUH

HET ULTIEME IS WEER BEREIKT

IJsselmeervogels onze club heeft het voor de vijfde keer voor elkaar. Elf jaar na de vierde algehele amateur-titel kan de vijfde titel aan de lange lijst van titels worden toegevoegd. Het ultieme, het allerhoogste voor een amateurvoetbalvereniging is daar mee bereikt. IJsselmeervogels is de BESTE van het land.

DE TITEL IS WAAR DIE THUIS HOORT….OP DE BESTE ZIJDE VAN DE WESTMAAT

Na het verlies van de vorige week tegen de zondagkampioen Turkiyemspor (2-1) wachtte de Rooien op voorhand een zware dobber. De Amsterdamse ploeg ging er al van uit dat zij de titel wel even zouden binnenhalen. Zij hielden geen rekening met een fanatiek en tot de tanden toe gemotiveerd team van Willem Leushuis.
IJsselmeervogels zocht de eerste dertig minuten van de eerste helft veelvuldig de aanval om de thuis opgelopen achterstand goed te maken. Turkiyemspor wist echter de aanvallen goed e ontkrachten en wist ook nog enkele kansen te creëren. Zo ontstond er gevaar voor de goal van Sander Duindam na een corner en moest hij na 26 minuten wederom handelend optreden. Maar na een half uur kon de massaal meegereisde rooie aanhang juichen. Een hoge bal werd door de keeper van Turkiyemspor gemist omdat hij simpelweg verkeerd timede. Dat Jan de Graaf tegen de keeper opliep was voor de scheidsrechter geen aanleiding om voor een overtreding te fluiten. Het was een uitgelezen kans die de geboren Rooie niet onbenut liet. 1-0 en dus op koers om de felbegeerde titel binnen te slepen.
De goal van Jan de Graaf bracht definitief een ommekeer in de wedstrijd. Het was IJsselmeervogels dat vanaf dat moment de wedstrijd dicteerde en controleerde. Turkiyemspor had niets meer in te brengen ondanks de praatjes die zij hadden voorafgaand aan de beide wedstrijden. Nog één keer voor rust werd IJsselmeervogels gevaarlijk. Uit een voorzet van Gijs van Maanen werd Kwong Wah Steinrath in stelling gebracht, maar de verdediging van Turkiyemspor wist de inzet tot corner te verwerken.

IJsselmeervogels heer en meester in Amsterdam…

ONZE HELDEN

Turkiyemspor dat gelijk zou hebben aan een gelijkspel startte voortvaren aan de tweede helft. Sander Duindam wist echter bekwaam te redden. Na vijf minuten waren het weer de Rooien die een kans wisten te creëren, alleen waren er te veel spelers nodig om echt gevaar te kunnen stichten. Vanuit een corner belandde de bal op het hoofd van Jan de Graaf, de bal ging helaas over. Met Jan de Graaf is één van de uitblinkers genoemd van IJsselmeervogels. De andere uitblinkers van IJsselmeervogels, de veldspelers en de volledige bank.
IJsselmeervogels bleef zoeken naar de 2-0. Weer was het een kopbal uit een corner die dit keer de lat schampte. Maar na een mogelijkheid voor Türkiyemspor kreeg IJsselmeervogels dan de kans op 2-0. Het was Kwong-Wah Steinrath die de bal voor zette op de Jan de Graaf die vervolgens de bal subliem terug kopte op André Kemper. Deze bedacht zich geen moment en haalde verwoestend uit. De ingevallen kolderieke keeper van Türkiyemspor had hier geen antwoord op en de Rooie aanhang barstte bijkans uit haar voegen.

King Kwong scoorde weer één maal…

Nog geen twee minuten later ontplofte de supporters van IJsselmeervogels opnieuw. Een vlijmscherpe counter na een corner belandde via André Kemper bij Dennis van der Steen die oprukte richting de zestien van Türkiyemspor. Hij gaf voor op Gijs van Maanen die op zijn beurt de bal voorgaf op topscorer Kwong-Wah Steinrath. King Kwong schoot deze kans onberispelijk in. 3-0 voor de Vogels. En nu was het zaak de wedstrijd uit te spelen.
En het laatste dat deden onze helden. Türkiyemspor kreeg geen kans meer. Daar zorgde de verdediging wel voor met Remco Pietersen, Jeroen Rijsdijk, Henri de Graaf en Jan-Pieter Hartog in een hoofdrol.

Dennis Knüppe geeft voor…

IJsselmeervogels kreeg nog een aantal mogelijkheden. Een voorzet van Dennis Knüppe werd tot corner verwerkt. Jan de Graaf ging alleen op de keeper af, maar die plukte hem de bal van de voet, Hetzelfde overkwam Harm Geert Bakker. En om 9 minuten voor zeven, op 17 juni in het jaar 2006 floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd. Onze helden hebben het allerbelangrijkste uit het leven van een amateurclub binnengesleept. IJsselmeervogels voor de vijfde keer ALGEHEEL AMATEUR KAMPIOEN.

Vandaag is (weer) ROOD…

COMPLIMENT VOOR TURKIYEMSPOR

Na het einde van de wedstrijd volgde een groot feest in Amsterdam. De organiserende vereniging Turkiyemspor verdient een groot compliment voor de wijze waarop zij omgingen met het verlies van de titel waar zij voor 99 procent al op hadden gerekend. Ook de organisatie voor tijdens en na de wedstrijd was dik in orde. Daaruit sprak respect voor de grootste amateur voetbalvereniging van Nederland.
Met een tevreden gevoel, een glimlach die nog lang zal blijven hangen keerden de supporters huiswaarts. En nu naar het gemeentehuis en de Westmaat om verder te feesten.

Hop

En daar is de titel, voor de vijfde! keer…

Foto album…

Video Impressie…

Zaterdag 10 juni IJsselmeervogels – Türkiyemspor 1-2 (1-2)

EERSTE SLAG VERLOREN, OORLOG NOG NIET TEN EINDE…

Na het indrukwekkende Kampioensfeest van afgelopen maandag tweede pinksterdag was het deze middag tijd voor de eerste wedstrijd om de Algehele Amateurtitel. Gast op de Westmaat, Türkyemspor uit Amsterdam. Voorwaar geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Het werd een middag waarin onder hete omstandigheden IJsselmeervogels de eerste thuisnederlaag van het seizoen leed. Geen ongelukkiger moment dan dit.

Sfeervolle opkomst in tropische warmte…

IJsselmeervogels begon vol goede moed aan de tweestrijd. Zo was het al snel Jeroen Rijsdijk die uit een vrije trap over kopte en kreeg André Kemper de bal niet voldoende onder controle om gevaar te stichten. De eerste grote kans was voor Türkyemspor dat de bal op de paal zag belandden. IJsselmeervogels was gewaarschuwd. Onnodig balverlies van Henri de Graaf bood Türkyemspor de tweede mogelijkheid.

Kink Kwong scoort uit een strafschop de gelijkmaker…

De eerste grote kans voor de Rooien kwam uit een alternatief genomen vrije trap die al eens eerder was uitgeprobeerd. Christian Opschoor speelde de bal naar André Kemper die vervolgens de bal moest voorgeven. Helaas zeilde deze over een aantal Rooie hoofden heen. In de 24e minuut mochten de Amsterdammers juichen bij hun 1-0. Vanaf de tweede lijn werd de bal onhoudbaar achter keeper Sander Duindam de touwen ingejaagd. Een goal waarbij de verdediging van de Vogels niet vrijuit ging. Middels een penalty kwam IJsselmeervogels op gelijke hoogte. Net binnen de 16 was André Kemper onreglementair gestuit. Kwong-Wah Steinrath schoot deze mogelijkheid onberispelijk in. Vijf minuten later gaf King Kwong na een weergaloze actie aan André Kemper de mogelijkhed om de 2-1 aan te tekenen, maar zijn inzet kwam op het lichaam van de keeper. Maar de mogelijkheid op 2-1 lag op de schoen van Dennis Knüppe. Na een overtreding op Kwong-Wah Steinrath binnen de 16 kreeg IJsselmeervogels de tweede penalty. Dennis trad daarvoor aan. Zijn op zich goed genomen penalty werd echter knap door de keeper gered. En zoals het vaak gaat wanneer de Rooien zelf niet scoren gaat de wedstrijd verloren en pardoes stond het inde 44e minuut 1-2 voor Türkyemspor. Een op zich simpele aanval die simpel was te verdedigen kon eenvoudig worden ingekopt.

Dennis Knüppe ziet zijn strafschop gestopt…

In de tweede helft begonnen de Rooien weer furieus en ontstonden er tal van kansen. Een kopbal van André Kemper belandde in de voeten van Kwong-Wah Steinrath. Zijn inzet caramboleerde helaas via de binnenkant van de paal in de handen van de keeper. Een goede aanval via Kwong-Wah Steinrath en Erwin Schouten had Dennis Knüppe als eindstation. Zijn schot belandde naast de goal. André Kemper kon daarna alleen op de keeper af, maar werd binnen de zestien gestuit. Vanwege de twee pingels in de eerste helft wees de scheidsrechter niet meer naar de penaltystip. In de 16e minuut had André Kemper de mogelijkheid om koppend te scoren uit een vrije trap genomen door Dennis van der Steen. De bal ging over. Een paar minuten later was er een kans voor Türkyemspor, maar Sander Duindam redde bekwaam. Vervolgens brak er een periode aan waarin IJsselmeervogels onmachtig leek en Türkyemspor gezien de stand niet echt meer hoefde. Het duurde een kwartier voordat de wedstrijd weer opleefde. Het was Kwong-Wah Steinrath die wederom binnen de zestien omver werd getrokken en weer wees de scheidsrechter niet naar de elfmeter stip. Dezelfde Kwong-Wah Steinrath had de 2-2 moeten maken toen hij alleen op de keeper afging. Hij liet echter de bal eenvoudig van zijn been plukken door de keeper. Daarmee was de wedstrijd gespeeld.

Gevecht om de bal…

Zoals vaker dit seizoen miste IJsselmeervogels te veel kansen. In deze wedstrijd brak dat met name op. Ook verdedigend lieten de Rooien steken vallen. Maar als IJsselmeervogels volgende week een goede dag heeft dan is nog alles mogelijk. En wij geloven erin.


Zaterdag kampioenschap…

Superlatieven schieten tekort! (5 juni 2006)

De ochtend…

Het begon allemaal als gebruikelijk, op een belangrijke dag. Zenuwachtig voor de wedstrijd die komen gaat, de titel die op het spel staat. We hadden afgesproken om om 17.00 uur naar de kantine te gaan en van daaruit af te wachten wat ONS Sneek ervan af zou brengen. Zo rond half twaalf belde de webmaster mij net de vraag of we niet naar Sneek konden gaan. Ik vond het op zich best, maar heb nog wel gewaarschuwd dat een situatie als waarin ijsselmeervogels verkeerde altijd hartproblemen ging opleveren, want zo’n duel wordt uiteindelijk altijd spannend! Toch maar doen, om drie uur haal ik je op dan! Alleen de gebruikelijke spanning restte nog, vervelend om het niet in eigen hand te hebben, maar ik keek er toch wel naar uit, al was het alleen maar om Manon Thomas eens een keertje in levende lijve te zien!

Wachten op de spelers…

De middag…

Tergend langzaam tikken de minuten voorbij. Ook geen biertje want er wacht toch een reisje van ruim een uur. Nog wat mensen werden benaderd, maar de een zat in bataviastad en de ander in scheveningen. Om 14.30 uur had ik het niet meer en reed richting de webmaster, die ook nog een neefje zou meenemen. Ik zat daar een half uurtje naar adem te happen toen zijn charmante vrouw eindelijk in de gaten had waar het deze middag nou echt om ging, namelijk de titel. Eindelijk hadden we een auto vol! Na, inclusief pauze, anderhalf uur rijden kwamen we in Sneek aan en we verbaasden ons over een hele bus Rijnsburg. 1 hele bus. We zouden gaan afrekenen om binnen te komen, maar het neefje dacht wel een weg te vinden om gratis binnen te komen, dus onze wegen scheidden. Eerst toch maar een piltsie in de kantine, want een tapje hadden we wel verdiend. Bovendien liep de spanning op. In de kantine vonden we, naast Manon Thomas, ook een groot deel van de a-selectie, dus we stonden, met een mooi uitzicht op het veld, eigenlijk wel prima. De spelers kwamen het veld op en stonden aan de voet van een doldwaze wedstrijd.

En daar zijn ze…

De wedstrijd…

ONS Sneek begon extreem slap aan de wedstrijd, ondanks de hartverwarmende oproepen op deze site. Quasi ongeinteresseerd leek het bijna wel. Dat resulteerde dan ook in een vroege goal van de extreem gevaarlijke, maar bijna nooit scorende Joost Kuhlmann. Het ergste werd gevreesd. Ondertussen liep King Kwong niet naar de wedstrijd kijkend door de kantine heen en bezigde Henri de Graaf wat onwelvoeglijk taalgebruik, waarbij Jan Pieter Hartog hem wat op zijn gemak probeerde te stellen met woorden als dat twee doelpunten tegen Sneek nog niet zomaar gemaakt zijn! Sneek kroop wat uit zijn schulp en de eerste speldeprikken waren een feit. De dappere Snekenaren waren niet van plan over zich heen te laten lopen, wat een pak van mijn hart was. Zelfs een heel klein opstootje was er in die eerste helft, wat de vogelshelden al helemaal positief deed stemmen. “Nu gaan ze er zeker voor”! De meegereisde trouwe vogels supporters hoefden niet zo heel lang te wachten op de gelijkmaker. Een prachtige poeier in het kruis werd verzorgd door De Jong en alles was weer in kannen en kruiken. Bataviastad, Scheveningen en Thailand kregen een geruststellend smsje en nadat ONS nog wat kansen had gemist, gingen de heren aan de thee. Drie doelpunten had Rijnsburg dus nog nodig om kampioen te worden en voorzichtig meldde ik mijn medereizigers dat ik het toch wel prettig vond, dat het redelijk soepel verliep allemaal, in tegenstelling bijvoorbeeld tot die zenuwpeesmiddag in Werkendam in 1995, waar de te grote nederlaag van Kozakken Boys eigenlijk continu in de lucht hing, maar die er uiteindelijk niet zou komen. In de tweede helft nam Rijnsburg weer het initiatief, maar na een uitbraak poeierde Ton Haarman, een type waar je geen ruzie mee zoekt in een verlaten steegje op zaterdagavond, de 2-1 in de touwen. De taken werden verdeeld, Pojt smste naar Bataviastad en Scheveningen, terwijl ik Thailand het goede nieuws vertelde dat de titel zo goed als binnen was. Niets was minder waar. Kans op kans, ik heb het over 24 karaats, werden door de Snekers gemist en de 2-2 was het gevolg. “Hoeveel minuten nog?”, kreeg ik uit Thailand. Nog 9, maar al snel werd het 2-3! Erwin van de lugt, een eeuwige rooie, srond aan de basis van de treffer en vanaf dit moment gooiden zowel ONS Sneek als Rijnsburg de verdediging volledig open. Dat pakte uiteindelijk vooral goed uit voor Rijnsburg, want Sneek was zelfzuchtig op onnauwkeurig bij haar kansen en Rijnsburg prikte in de blessuretijd de 2-4 binnen. De spanning was te snijden in de kantine; Jan Pieter bleef relatief rustig en riep de foeterende Henri tot de orde. Kwong had er inmiddels een halve marathon niet naar voetbal kijken op zitten. Een doorbraak van Sneek, even daarvoor was overigens tegen de laatste verdediger op de doellijn aangeschoten, leverde een doelpunt op, maar terwijl de schutter nog achter de door zichzelf geschoten bal aanliep, gaf een buitenspel staande andere Sneker het laatste tikje. Buitenspel dus, onnodig. Drie Snekers gingen in discussie met de scheids, terwijl de counter al aan de gang was. Het is dat de Rijnsburger linksbuiten van buiten het strafschopsgebied een doelpoging waagde, als hij zijn medespelers zocht, die allemaal zo vrij als een vogeltje stonden, dan had ik het nog wel eens willen zien, want anders had deze prachtige pinkstermaandag nog in een domper kunnen eindigen. Nu vond de overigens niet uitblinkende scheidsrechter het wel welletjes en kon een mooi rood feest gevierd worden!

Aankomst op de Westmaat…

Naar de westmaat…

Na een lange tocht met vervelende files, veroorzaakt door verveldende mensen met caravans, werd uiteindelijk de Westmaat bereikt. De spelersbus zou nog wat langer op zich laten wachten. Pas na tienen werd de haven bereikt met een prachtige bus. Duizenden mensen stonden op het spui om de spelers, jeugdigen en het bestuur te onthalen. Het leverde prachtige plaatjes op. Rood en vuur en zingende mensen! Aangekomen op de westmaat, kreeg ook het verlaten complex van de blauwe buurman (niet een zustervereniging, waar haalt de bunschoter dat vandaan?????) het nog te ontgelden. Het hoort er allemaal bij.

Maandagavond 11 uur,
duizenden supporters wachten op de huldiging…

De huldiging…

Op maandagavond je sportpark vol met mensen hebben is niet veel verenigingen gegund. Het krioelde werkelijk van het volk en favoriete blauwe van iedereen, Nel, was de ceremoniemeester. Het woord was al snel aan favoriete wethouder Melis van de Groep, die zes vragen wist te bedenken, waarop het antwoord altijd “ijsselmeervogels” was! Hij werd gevolgd door burgemeester Groen die via internet de slotminuten van het radioverslag had weten te vinden. Ook de KNVB werd vertegenwoordigd, uiteraard vergezeld van een prachtige rookwolk en championsleague snippers. De supporters waren maar moeilijk stil te krijgen, het gezang bleef maar doorgaan, totdat aanvoerder Dogan Corneille het woord vroeg.

De Champions League is binnen…

Stilte…

De geblesseerde aanvoerder, die een bewogen jaar achter de rug heeft, zette even het gehele supportersgilde weer even terug op zijn plaats door terug te kijken op het afgelopen jaar, waarbij een persoon in het bijzonder toch wel erg trots op deze club zou zijn. Een man die zijn gehele ziel en zaligheid tot op de dag van zijn dood aan de vereniging gaf, die in de week van zijn overlijden nog in zijn hoedanigheid van voorzitter in de krant stond. Voorzitter Gerrit Heijnen, want daar had Dogan het over, was en is die trotse man! Wat volgde bracht mij en menigeen de rillingen over de rug. Dogan verzocht duizenden biertjes drinkende mensen om een minuut stilte. En stil was het, adembenemend… Ik ben ervan overtuigd dat, hoewel niet genoemd, velen ook met hun hart bij Glen, de broer van Dogan waren, want hij noemde het zelf niet, maar iedereen dacht eraan.

Huldiging van de selectie…

Kantine…

Nadat alle spelers individueel gehuldigd waren, werd het tijd voor een fuif. Wat ben ik als nog niet eens echt geboren rooie, ik koos op mijn vijfde maar voor rood, mijn ouders interesseerde het niet zoveel, toch bevoorrecht. Je loopt tegen teletekst aan, waarop staat dat ijsselmeervogels door penaltyseries wint en dat het alweer de dertiende zaterdagtitel voor de Spakenburgse club is. Prachtig! Dan komt Marco Borsato weer met zijn “rood”, een paar keer de clubliederen, spelers in de kantine, groot feest, maar het was nog net niet af. Ik zag Dogan Corneille met Dennis Knuppe en een fotootje of filmpje leek me wel wat. U zult het geloven of niet, maar ik mocht samen met lange fuck (Scheveningen) en een groot gedeelte van de a selectie op de foto. Jeroen Rijsdijk (de ideale schoonzoon, vraag maar aan Ruth Wels), Kwong wahrsteiner, de grootste voetballer ooit Jan Vedder, Ted Duyst, Jan de Graaf, Sander Duindam, er kwam geen einde aan! Prachtig!

Het was nog lang onrustig in de kantine…

Maar nu?…

Nu is dan die zaterdagtitelbinnen. Voorafgaand aan zaterdag komt er natuurlijk nog een voorbeschouwing. Niemand moet denken dat we nu wel tevreden zijn met zo’n zaterdagtiteltje. We willen graag de gehele cake, zonder daarbij overigens al te ondankbaar te klinken. Het is alweer 11 jaar geleden, dat we de algehele titel pakten en we verlangen er echt naar. Vreet dat Turkyemspor op, maak waar wat je vanavond zong! Mijn weekendje weg valt in duigen, want ik ben er natuurlijk weer bij. Ik kan niet niet gaan kijken. Maar ik houd me verder op de vlakte, de echte oproep volgt nog!

Penalty killer Sander Duindam…

Gary

Meer foto’s…

Video impressie…

Zaterdag 3 juni Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels 1-1 (0-1)

Wachten op maandag…

IJsselmeervogels heeft de strijd om het kampioenschap afgesloten met een 1-1 gelijkspel tegen Rijnsburgse Boys. Na een wederom spannend duel, waarin beide teams een helft voor hun rekening namen is de strijd dus nog steeds niet beslist. IJsselmeervogels is komende maandag afhankelijk van de dadendrang van het door deze uitslag reeds uitgeschakelde ONS Sneek en wij van de supporterssite vertrouwen erop dat zij hun beste beentje voor zullen zetten.
Rijnsburg bleek nog niet erg ervaren in het organiseren van een kraker als die deze zaterdag op het programma stond. Logistiek was het een chaos met slechts enkele kaartverkooppunten. Vlak voor aanvang stond het nog rijen dik aan de kassa. Dan de wedstrijd. Evenals in de heenwedstrijd nam Rijnsburg het initiatief. Dit resulteerde al in de tweede minuut in een penalty. Henri de Graaf had zijn draai nog niet helemaal gevonden en Stanley Taylor moest vervolgens ingrijpen binnen de beruchte 16. Het zou hem tevens een gele kaart opleveren. Bart Freke legde aan voor het buitenkansje, maar zijn inzet werd fraai gekeerd door Sander Duindam. IJsselmeervogels was zichtbaar opgelucht en gebruikte deze kans om het initiatief te grijpen.

Jeroen Rijsdijk speelde een ijzersterke partij…

Dennis van de Steen kreeg de bal op rechts en in plaats van naar het doel toe te lopen, zocht hij de achterlijn. Zijn voorzet bereikte Andre Kemper maar diens schot werd geblokt. In de 8e minuut nam Van de Steen een vrije trap en vond wederom het hoofd van Kemper maar deze kopte over. De vogels waren in deze fase oppermachtig. Stanley Taylor stuurde Opshoor op pad, die enkele verdedigers omspeelde, maar zijn schot ging ruim naast. De eerste echte tegenstoot kwam pas in de 14e minuut, toen Pieterse voorbij gelopen werd, maar de uithaal werd gestopt door Sander Duindam. IJsselmeervogels reageerde direkt en Opschoor zette Andre Kemper alleen voor de keeper, maar ook dit schot werd gestopt. In de 20e minuut kreeg IJsselmeervogels een vrije trap nadat Kwong licht werd geraakt. Dennis van de Steen nam tot ieders verrassing de bal ineens op het doel, maar ook deze kon de keeper stoppen. Rijnsburg liet zich niet onbetuigd. Nadat Kwong nog had naast geschoten kwamen de Rijnsburgers er vliegensvlug uit. De 2 tegen 2 situatie werd echter niet uitgebuit. In de 25e minuut vuurde Dennis Knuppe, weer goed bezig in deze eerste helft, een pegel af. De Rijnsburgse doelman kreeg de bal niet klem, maar er was ook niemand in de buurt om het laatste zetje te geven. Drie minuten later viel dan de treffer die eigenlijk wel een beetje in de lucht hing. Door slecht uitverdedigen van Rijnsburg kon Andre Kemper onderscheppen. Nadat hij de Rijnsburgse doelman omspeelde kon hij het lege doel inschieten (0-1). Hierna zakte het duel een beetje in. IJsselmeervogels behield het overwicht en dat resulteerde nog in een mooie kans voor King Kwong, maar zijn stift was veel te slap. Vlak voor rust sloeg de vlam weer in de pan. Dennis van de Steen, wederom een sublieme wedstrijd, gaf van rechts voor op Dennis Knuppe, die op zijn beurt Andre Kemper in staat stelde om af te drukken. Zijn schot ging echter over. Op slag van rust kwam Rijnsburg nog met een ogenschijnlijk ongevaarlijke uitbraak op links. Stanley Taylor maakte echter een onbesuisde sliding zonder daarbij de bal te raken en kon met zijn tweede gele kaart inrukken. Een ware domper voor de vogels, die wedstrijd in hun zak leken te hebben.

Ook met een man minder kreeg men kansen op de winnende…

In de tweede helft greep Rijnsburg een optisch overwicht zonder daarbij overigens voor veel gevaar te zorgen. Het was zelfs IJsselmeervogels dat in de 50e minuut echt gevaarlijk werd. Een mooie aktie van Chris Opschoor, hij stuurde twee man het bos in, eindigde in een voorzet op Andre Kemper, die helaas over stifte. Twee minuten daarna kwam Rijnsburg op rechts gevaarlijk door, maar de voorzet kon weggewerkt worden. Rijnsburg begon aan te dringen, maar onder aanvoering van de onverzettelijke Jeroen Rijsdijk, die de gevaarlijke Rijnsburg spits Joost Kuhlmann in zijn zak had, en met de sterk keepende Sander Duindam bleef het doel schoon. In de 56e minuut werd Chris Opschoor gevloerd op de rand van de 16, maar de gevaarlijk ogende vrije trap werd door niemand geraakt. Rijnsburg counterde met een enorme pegel, maar ook hier had Sander het leer weer klemvast.

Dennis Knüppe op avontuur

In de 62e minuut had Dennis Knuppe de beslissing op zijn schoen. Na een snel genomen vrije trap, kon hij alleen af op de Rijnsburgse doelman, maar zijn schot werd gekeerd. Deze misser werd wel heel hard afgestraft. Een afgeslagen bal kwam voor de voeten van Peter Freke die snoeihard in de touwen schoot (1-1). Er volgde een aftastende fase, waarin Rijnsburgse boys weliswaar dreigender was, maar nooit echt voor het doel kwam. In een spaarzame counter werd IJsselmeervogels wel gevaarlijk in de 80e minuut. Na een prachtige aanval via Knuppe, schoot Dennis van de Steen maar net naast. Twee minuten later werd Jan de Graaf, hij viel belabberd in en won vrijwel geen duel dit keer, weggestuurd waar hij iets te makkelijk naar de grond ging had hij wellicht beter kunnen proberen om zelf te scoren. Vlak voor tijd werd Rijnsburg weer gevaarlijk. In een situatie identiek als bij het doelpunt, volgde dit keer echter een pegel die net naast ging. De druk bleef aanhouden en in de blessuretijd deed Rijnsburg nog een keer van zich spreken. Een gevaarlijke kopbal kon Sander Duindam met alle mogelijke moeite nog net over zijn doel heen tikken, waarna de koek op was. Waar het overwicht in de eerste helft voor IJsselmeervogels was en in de tweede helft voor Rijnsburg, stond toch buiten kijf dat de beste kansen over de gehele wedstrijd toch voor IJsselmeervogels waren. Het mocht echter niet zo zijn. Als ONS Sneek aanstaande maandag de gelederen gesloten weet te houden, dan kan de titel echter alsnog gevierd worden. Rijnsburg zal er drie in moeten prikken, maar bekend is dat ze niet makkelijk scoren. Laten we hopen op een toetje tegen de kampioen van de zondagamateurs, want daar zijn we wel weer eens aan toe. Bovendien hebben we daar ook nog een appeltje mee te schillen!

Gary

Rijnsburg was deze middag Rood…

Ontvangst van de spelers op de Westmaat…

Dinsdag 30 mei IJsselmeervogels – ONS Sneek 4-2

En weer een legendarische kraker!…

Dinsdagavond 30 mei moest het er dan van komen in de laatste thuiswedstrijd voor de vogels in deze van spanning bol staande nacompetitie. De opdracht was luid en duidelijk: Een overwinning om alles in eigen hand te houden.

Sfeervolle opkomst van beide teams…

Welnu, in de openingsfase wond IJsselmeervogels geen doekjes omtrent de haar uitgevaardigde doelstelling. Na een korte aftastende fase deelde Stanley Taylor na 5 minuten de eerste speldenprik uit. Zijn inzet verdween in het zijnet. Twee minuten later verdedigden de vogels razend snel uit, met als resultaat een inzet van Erwin Schouten, die werd gestopt door de Sneker doelman. De vogels hadden in de openingsfase duidelijk het initiatief, waar ONS Sneek zich als een soort egel met pijnlijke stekels opstelde. Op een snelweg als de Westmaat kan dat overigens fatale gevolgen hebben. IJsselmeervogels ging gewoon door. In de negende minuut werd Dennis Knuppe gestuit, maar de vrije trap leverde niets op. Na een krap kwartiertje werd een voorzet van Henri bijna door Sneek in het eigen doel gewerkt. Een voorzet van Knuppe belandde bij Taylor, maar deze schoot voorlangs. Sneek moest wat aan het opdringerige gedrag van de vogels doen en vertraagde, al dan niet bewust, middels een langdurige blessurebehandeling van haar vedette Van der Heide het spel enigszins. Het kreeg bovendien in de 17e minuut haar eerste buitenkansje, maar het vliegende schot kon door Sander Duindam over worden getikt. In de 24e minuut werd Sneek pas echt gevaarlijk toen er een drie tegen drie situatie ontstond. De voorzet van rechts kwam nog wel goed aan, maar het buitenkansje werd overgeschoten. Het leek wel het opveren van de egel die in de verte de vrachtwagen al hoorde aan komen, want in de 26e minuut nam IJsselmeervogels verdiend een 1-0 voorsprong. Een prachtige steekbal van Stanley Taylor kwam op rechts terecht bij de tot aan dat moment nog niet helemaal lekker in de wedstrijd zittende Dennis Knuppe. Zijn pass op Kwong Wah Steinraht was loepzuiver en deze knikte wel heel erg beheerst in de korte kruising. 26 hele minuten dus, inclusief misschien wel 10 minuten blessurebehandelingstijd, had King Kwong nodig om enkele critici de mond te snoeren, die dachten dat hij al met zijn gedachten bij de volgende club zat!

Stanley Tailor staat op het punt om koppend 2-0 te scoren…

IJsselmeervogels ging gewoon door. Een uithaal van Dennis van der Steen, die naast de dreiging die hij gedurende de gehele eerste helft bracht ook tot op het irritante af voor de voeten van de Sneker spelbepalers liep, werd nog tot corner verwerkt. Nadat eerst de paal nog werd geraakt kwam een nieuwe voorzet van Dennis van de Steen van links op het hoofd van Stanley Taylor, die met het hoofd voor 2-0 zorgde. De gezellige helft van de Westmaat ontplofte bijkans! Het zat er dus toch al die tijd gewoon in: Prachtig en attractief voetballen, domineren en doelpunten maken. De vogels moesten er even van bijkomen en het aangeslagen Sneek kreeg de gelegenheid haar wonden te likken. Bij een uitbraak van IJsselmeervogels schoot Van der Steen nog naast, terwijl ONS Sneek aan de andere kant een vrije trap via de muur naast het doel zag verdwijnen. Twee minuten lang was het een gevaarlijk ogend rommeltje voor het doel van Sander Duindam, die er gedurende deze invasie niet even zeker uitzag. Het laatste wapenfeit van de eerste helft kwam in de 40e minuut op het konto van Stanley Taylor die vanaf rechts een snoeiharde voorzet bij de doellijn bracht. Het leer kon echter niet beroerd worden door een rode teen en werd weggewerkt.

King Kwong gaat uit zijn dak na zijn derde goal…

Wie dacht dat na de welverdiende thee het duel zou ontaarden in een saai schouwspel, waarbij beide teams het verder wel geloofden, kwam bedrogen uit. Onder luid gejuich van de trouwe supportersschare, Vak Midden Noord liet zich gedurende de gehele wedstrijd bepaald niet onbetuigd, kwamen de matadoren de arena weer in. Het eerste kansje was voor Sneek, maar de inzet verdween over het doel. Twee minuten later leidde fraai samenspel tussen Kwong Wah Steinraht en Dennis Knuppe, na zijn succesvolle voorzet in de eerste helft zou hij uitgroeien tot een van de beste spelers op het veld, net niet tot een doelpunt. Even ontstonden er toen 10 saaie minuten, alvorens de vlam weer in de pan ging. Na ruim een kwartier in de tweede helft kwam de tot man van de wedstrijd uitgeroepen Kwong, de jury was niet te benijden deze avond, alleen voor de keeper na een prachtige rush van de ontketende Knuppe. Deze keer faalde Kwong echter nog. Drie minuten later kregen de 11 van trainer Willem Leushuis dan toch de rekening gepresenteerd. Een solo van Sneek kon alleen nog maar op onreglementaire wijze worden gestuit door de met een basisplaats beloonde en andermaal goed voetballende Remco Pieterse. Terecht wees de arbiter naar de stip en na een kort oponthoud kon Ton Haarman de spanning weer terugbrengen (2-1). Lang zou het niet spannend blijven. Na een overtreding op het middenveld kreeg Dennis Knuppe op links de voordeelregel en mocht alleen op de doelman af. Het lichte kontakt wat de Sneker doelman met hem maakte was voor de arbiter voldoende om voor de tweede keer naar de stip te wijzen. Zoals te doen gebruikelijk wist Kwong Wah Steinraht wel raad met dit buitenkansje. In de 33e minuut viel de definitieve beslissing. Dennis van de Steen kwam er weer eens door en zijn voorzet belandde bij de inmiddels ingevallen Chris Opschoor, die het hoofd zocht van de wel heel erg lekker draaiende doelpuntenfabriek Kwong. De kopbal verdween andermaal in de touwen (4-1). De vogels gingen gewoon door. Vlak na de 4-1 volgde nog kans op kans, maar de andermaal erg sterk ingevallen Jan de Graaf, hij verdient een doelpunt, maar mist nog net een beetje geluk, en de kilometers vretende Dennis van de Steen misten maar net. Een inzet van Knuppe na een voorzet van Opschoor werd nog van de lijn getikt. In de 44e minuut, er zou overigens terecht nog behoorlijk wat tijd worden bijgetrokken, werd een voorzet van Opschoor nog door Jan de Graaf naast gegleden. De vogels waren hiermee eindelijk uitgetierd en de blessuretijd was dan ook voor de bezoekers uit Sneek. Rudy Mann ging op avontuur en beëindigde zijn solo met een prachtig schot in de kruising (4-2). Even was daar zelfs de kans op 4-3, maar dat zou gezien het krachtsverschil deze avond wel wat teveel van het goede zijn. Het laatste wapenfeit was weer van der Jan, maar zijn mooie schot werd overgetikt.

Spelers bedanken Midden Noord voor de fantastische steun…

…en Midden Noord bedanken de spelers voor de geweldige wedstijd

Toen het laatste eindsignaal klonk, genoten supporters en spelers, weer onder aanvoering van Dogan Corneille die ook vanaf de zijkant een positieve invloed op de groep lijkt te hebben, nog lang na van de welverdiende overwinning en ging het feest na afloop in de kantine, inclusief de sportieve spelers van Sneek nog lang door. Het vizier moet echter direct weer op scherp, want zaterdag wacht alweer de belangrijke en misschien wel beslissende kraker in Rijnsburg. De titel kan daar alleen gevierd worden bij een overwinning, hoewel de uitgangspositie bij een gelijkspel ook gunstig lijkt te zijn. De vogels straalden dinsdagavond uit wel zin te hebben in nog een titel!

Spelers van ONS Sneek bleven nog lang in de kantine en gingen
tenslotte onder applaus huiswaarts
terwijl zij zongen: “Vogels Bedankt!!”

Donderdag 25 mei IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys 0-0

IJsselmeervogels niet ongelukkig met gelijkspel..

Ongeveer 5000 toeschouwers, een waterig zonnetje; het had er alle schijn van dat de vogels deze middag Rijnsburgse Boys eens even de oren gingen wassen. Even voor aanvang riep de geblesseerde aanvoerder Dogan Corneille samen met zijn geschorste kompaan Jeroen Rijsdijk de selectie nog even bijeen voor een heuse cirkelmeditatie. Wat er gezegd is, is uw verslaggever niet bekend, maar het had iets “Gerrit Bolletje” achtigs. Toen de spelers vervolgens collectief nog bij Vak Midden Noord de vuisten kwamen ballen, leek er in de verste verte geen vuiltje aan de lucht.
Hoe anders zou het lopen; al in de vierde minuut kreeg Rijnsburg haar eerste juweel van een kans, maar voor open doel werd de bal naast gegleden. De vogels startten nogal zenuwachtig, wat resulteerde in veelvuldig balverlies bij het uitverdedigen. Daarnaast hield Rijnsburg achterin onder aanvoering van de nog immer bij de rooien populaire verdediger (“Dat zal voelen als thuiskomen, maar ik kom uiteraard niet op de koffie”) Erwin van der Lugt de gelederen gesloten. Als de aanval gezocht werd, bleven de boys met 5 a 6 verdedigers achterin hangen. Hierdoor kon Sander Duindam ook niet altijd even snel voor een spelhervatting zorgen. In de 23e minuut kwam daar dan toch een klein kansje voor IJsselmeervogels in de vorm van een prachtig schot van Opschoor, dat net kon worden overgetikt. Rijnsburg, dat beter en feller voetbalde, kwam met een passend antwoord in de 32e minuut: Een kopbal werd van de lijn weggewerkt. Vlak voor rust kreeg Andre Kemper de bal op slechts enkele meters van de goal met de rug naar de goal toe de bal voor zijn voeten. Zijn prachtige hakje ging helaas maar net over.
Ik had me graag wat op de vlakte gehouden, maar in de 43e minuut ontstond daar dan toch de reden om de warrige scheids maar eens een paragraaf te geven. Het begon al vroeg toen de assistent scheidsrechter een achterbal duidelijk aangaf en de scheids deze beste man maar gewoon ruim een halve minuut negeerde. Deze assistent besloot op dat moment maar in de malaise te delen en trok de vlag weer omlaag. In deze 43e minuut maakte een Rijnsburg speler een hele sierlijke sprong en greep tot ver boven zijn hoofd met zijn handen naar de bal. Tot ieders verbazing kreeg de Rijnsburger hiervoor een vrije trap. Sowieso werd de hardwerkende Kwong Wahrsteiner regelmatig teruggefloten, voor duels om de bal, waar deze aan de andere kant gewoon doorgang mochten vinden. Gelukkig haalde IJsselmeervogels ongeschonden de rust. Rijnsburg voetbalde in die eerste helft veel verzorgder. Soms kon men met kort combinatiespel het rooie middenveld in de luren leggen en voor de afwisseling kon men ook gewoon blind de boomlange, erg gevaarlijke spits Kuhlmann aanspelen, want deze stuurde de complete Vogels defensie met enige regelmaat finaal het bos in.

In de tweede helft was IJsselmeervogels meer voor het doel
te vinden…

De tweede helft begon aanvankelijk zoals de eerste, zei het dat de eerste speldeprik dit keer van Dennis van de Steen kwam. Zijn schot ging helaas over. Rijnsburg voerde een dergelijk kunstje een kwartiertje later ook uit. Kort hierna legde de scheidsrechter het duel stil voor een blessurebehandeling voor zichzelf. Even hiervoor had hij al een waarschuwing uitgedeeld aan enkele personen uit Rijnsburg die het nodig vonden om van alles te roepen wat niet door de beugel kon. De overige meegereisden uit Rijnsburg leken overigens wel echte supporters. Na de hervatting kroop IJsselmeervogels meer en meer uit haar schulp. Zo kopte Kwong na een corner van Henri maar net naast. Kwong ging hierna op avontuur middels een prachtige solo, maar de enorme rush kostte veel kracht en het eindschot was dan ook helaas niet erg gevaarlijk. In de 25e minuut diende dan toch een vervanger te worden gezocht voor de scheidsrechter. De spanning nam door de vele onderbrekingen alleen maar toe. Het was immers voor geen mens meer duidelijk hoeveel tijd hiervoor uiteindelijk bijgeteld ging worden. Wel gingen de rooien rustig door met het creëren van kleine kansjes. Zo kopte de voor Dennis Knuppe ingevallen Erwin Schouten na een half uurtje maar net naast. Maar bij Rijnsburg liet men zich ook niet onbetuigd: nog geen minuut later schoot invaller Martijn Gootjes op de lat, twee minuten later gevolgd door een schot dat maar net voorlangs het doel van Sander Duindam ging.

Kwong Wah Steinrath op avontuur…

In de uiteraard vele minuten tellende blessuretijd nam IJsselmeervogels dan eindelijk het heft in handen. Mede door fanatieke impulsen van de voor Kwong ingevallen Jan de Graaf schakelden de vogels over op een tempootje hoger en bracht het de Rijnsburgse Boys toch nog enkele keren in de problemen. Zo draaide Dennis van de Steen bij de cornervlag fraai bij zijn tegenstander weg en gaf voor op Andre Kemper, die zijn schot echter geblokt zag. Dezelfde Kemper kwam even later alleen voor de keeper na een fraaie uitval, maar hij zou hierbij aan het shirtje van een verdediger hebben gezeten. IJsselmeervogels liet het er niet bij zitten. Taylor kreeg nog een enorme kopkans, maar deze ging helaas net naast. Enkele supporters konden zich in gedachten al voorstellen wat er was gebeurt als de sympathieke jongeling het leer in de touwen had weten te werken. Dan had hij nu nog rondjes gerend! Het laatste wapenfeit was ook voor de vogels. In de 16 kreeg Jan de Graaf de bal in de voeten en leek hij wel degelijk onreglementair te zijn neergelegd. De invaller scheidsrechter, die het overigens beduidend beter deed dan zijn voorganger, zag hierin geen penalty. Het toetje, de penaltyserie werd door IJsselmeervogels met 5-3 gewonnen. De vogels zullen echter de komende twee duels moeten winnen om zeker te zijn van de titel. De eerste daarvan is dinsdag 30 mei om 19.30 uur tegen ONS Sneek op sportpark de Westmaat. Laten we er een mooie heksenketel van maken!

Gary

Zaterdag 20 mei ONS Sneek – IJsselmeervogels 1-1

IJsselmeervogels start de kampioenscompetitie met een gelijkspel..

In de eerste wedstrijd om het zaterdag kampioenschap reisde IJsselmeervogels af naar het hoge noorden waar ONS Sneek haar opwachting maakte, de kampioen uit de hoofdklasse C. In het begin trok Sneek het spel naar zich toe en al in de 4e minuut werd IJsselmeervogels wakker geschut na een bal op de paal. Nog maar net van de schrik bekomen mochten de rooien in de 8e minuut een strafschop nemen. André Kemper werd op de grens van het zestien meter gebied aangetikt, resoluut gaf de scheids een strafschop die door Kwong-Wah Steinrath werd verzilverd.

Kwong Wah Steinrath verzilverd strafschop…

Lang kon men niet van deze voorsprong genieten. In de 17e minuut was het alweer gelijk, onoplettendheid in de Vogels defensie werd koppend afgestraft. Na deze tegentreffer trok IJsselmeervogels de regie naar zich toe. In de 22e minuut zag André Kemper zijn inzet gekeerd door de keeper, ook de rebound trof geen doel. In de 32e minuut was Dennis v/d Steen dichtbij een treffer, maar ook hij kon het net niet vinden. In de 34e minuut kreeg Jeroen Rijsdijk een vrije kopkans na een mooi genomen vrije trap, maar hij kopte de bal naast de verkeerde kant van de kruising. Weer twee minuten later kwam André Kemper net een metertje te kort na aangeven van Dennis v/d Steen. IJsselmeervogels had duidelijk het betere van het spel, en de Friezen compenseerden dit met een grote doses werklust wat in de 43e minuut bijna het gewenste resultaat opleverde. Na slecht uitverdedigen van Stanley Tailor kon men alleen op Sander Duindam afgaan, deze werd gepasseerd maar Stanley Tailor kon zijn fout goed maken door de bal van de lijn te halen middels een sliding. Op slag van rust was er nog een kans voor André Kemper, hij werd door Kwong-Wah Steinrath alleen voor de doelman gezet, maar laatstgenoemde kwam als overwinnaar uit de strijd.
Na rust eenzelfde spelbeeld, een dicterend IJsselmeervogels al had men in de 47e minuut het geluk aan haar zijde dat een schot via de onderkant van de lat weer het veld in stuiterde. Na van de schrik bekomen te zijn zochten de Vogels weer de aanval en vier minuten later ging een vlammend schot van Stanley Tailor net naast de kruising. In de 59e minuut had Gijs van Maanen de kans om IJsselmeervogels op voorsprong te zetten, hij werd met een steekpass mooi vrijgezet door Kwong-Wah Steinrath maar hij vond het zijnet als eindbestemming, afgeven op vrijstaande medespelers was een betere optie geweest. Er volgde een periode waarin IJsselmeervogels een baloverwicht had maar niet echt uitgespeelde kansen meer kreeg, trainer Willem Leushuis zag dat er echter meer in zat en bracht Erwin Schouten en later ook Jan de Graaf binnen de lijnen om nieuwe aanvallende impulsen te geven. In de 84e minuut mocht IJsselmeervogels op rechts een vrije trap nemen, de mooi genomen vrije trap door Henry de Graaf werd echter  door iedereen gemist. In de 87e minuut ging Dennis Knüppe goed door op rechts en vanaf de achterlijn gaf hij een perfecte voorzet, de kans die Erwin Schouten hierdoor kreeg werd echter niet benut. In de 90e minuut was er nog een inzet van Kwong-Wah Steinrath maar zijn schot ging net langst de verkeerde kant van de paal. Dit was gelijk het laatste wapenfeit van de wedstrijd die dus met een broederlijke puntendeling werd afgesloten. Gezien het balbezit had IJsselmeervogels een overwicht, al mocht men ook niet klagen dat enkele aanvallen van Sneek gunstig voor de Rooien afliepen.

De supporters bussen met de bevoorradings wagen…

De supporters gingen dan ook niet geheel ontevreden weer naar huis, mede in de wetenschap dat vorig seizoen de kampioens competitie heel wat slechter begonnen was. Ook het feit dat er, zoals vanouds, een bevoorradings wagen met bier en sonnema de vele supporters bussen vergezelde zorgde toch voor een tevrede stemming onder de supporters, al vonden een aantal dat de terugreis naar Spakenburg best wat langer had mogen duren.

Wat erin gaat moet er ook weer uit…


Zaterdag 13 mei IJsselmeervogels – Geinoord 3-0

De laatste repetitie..

Het was de laatste reguliere wedstrijd dit seizoen. IJsselmeervogels tegen Geinoord. Een verplicht nummer voor beide ploegen en dat tekende de wedstrijd die om half drie begon. Al gelijk trof het onheil de Rooien. Dogan Corneille viel uit met naar het zich laat aanzien een spierscheuring. Consequentie is dat hij dan de nacompetitie om de zaterdag- en naar wij hopen ook de algemene titel zal moeten missen.
De wedstrijd zelf ging dus nergens meer om en zo duurde het tot de 24e minuut voor dat er een leuke actie was te zien. Het was André Kemper die deze kans op zijn naam schreef. Twee minuten later was het dan 1-0 voor de Rooien. Dennis Knüppe scoorde op aangeven van Gijs van Maanen. Gelijk vanaf de aftrap moest Sander Duindam handelend optreden omdat Geinoord gevaarlijk werd. En met een kans voor Gijs van Maanen die door de keeper van Geinoord tot corner werd verwerkt is de eerste helft beschreven.

De tweede helft bracht nog twee doelpunten voor de Vogels. En dat terwijl Geinoord de betere kansen had. Toch waren de Rooien die de eerste kans aantekenden. Maar door de vele combinaties was de aanval te omslachtig om tot een doelpunt te komen. Uit de rebound kreeg Geinoord de eerste kans en een zevental minuten later moest Sander Duindam wederom handelend optreden. Het lokte bij één van de supporters de opmerking uit dat IJsselmeervogels voetbalde alsof ze vier weken niet getraind hadden. En na dat gezegd hebbende spatte weer een inzet van Geinoord op de lat uiteen. Kenmerkend was na 33 minuten in de tweede helft dat Erwin Schouten een doelpunt leek te scoren ware het niet dat André Kemper op dat moment op de doellijn buitenspel stond.
Met nog zo’n 7 minuten te gaan werd door Erwin Schouten een simpele aanval opgezet waarbij de bal in de voeten kwam van Kwong Wah Steinrath. Met een blunderende keeper stond het 2-0. Het bewijs dat ook simpele aanvallen effectief kunnen zijn. Er volgde nog zo’m goede aanval nu opgezet door Jan Pieter Hartog. Via Erwin Schouten zette Kwong-Wah Steinrath net te scherp voor waardoor de inzet van André Kemper over de goal heen ging in plaats van er in. Maar nog geen minuut later kreeg André Kemper dan loon naar werken en zag hij zijn rollertje in de touwen belandden. 3-0 en einde wedstrijd.

Op naar Sneek.

Zaterdag 6 mei Sparta Nijkerk – IJsselmeervogels 2-1

Nederlaag op kunstgras…

Een heerlijk lentezonnetje scheen over sportpark de Ebbenhorst in Nijkerk op de zaterdag na bevrijdingsdag. Thuisploeg Sparta Nijkerk met kans op de periodetitel mocht het deze middag opnemen tegen IJsselmeervogels. De kampioensploeg van dit seizoen.
Trainer Willem Leushuis had het elftal op een aantal posities aangepast en zo mochten spelers die normaal op de bank beginnen plaatsnemen in de basis. Al vanaf het eerste fluitsignaal was wel duidelijk dat IJsselmeervogels deze middag niet echt wilde. De eerste kansen waren dan ook voor de Nijkerkers, maar tot twee keer toe wist Sander Duindam bekwaam te redden. Hoe klungelig was dan niet de eerste goal voor de mannen van oranje. Een afstandschot werd verkeerd door de vertrekkende goalie beoordeeld en belandde tussen de palen. 1-0 voor Sparta.
In de eerste helft kreeg Sparta nog een aantal mogelijkheden de voorsprong uit te breiden, maar verdedigers van IJsselmeervogels wisten de bal van de lijn te redden of Sander Duindam stond zijn mannetje. Pas aan het einde van de eerste helft wist IJsselmeervogels enig gevaar te stichten, maar helaas ontbrak het echte venijn.
De tweede helft toonde de Vogels iets meer haar ware aard en werd veelvuldig de aanval gezocht. Toch was het Sparta dat de beste kansen kreeg. Dit leidde uiteindelijk in de 64e minuut tot de verdiende 2-0 voor de Spartanen. Ook hier ging de verdediging van de Vogels weer niet vrijuit. De Nijkerkers hadden zelfs op een 3-0 voorsprong kunnen komen als één van de Oranjehemden voor de lege goal niet jammerlijk had gefaald. Namens IJsselmeervogels redde Erwin Schouten nog de eer door 2-1 te scoren, waarmee deze wedstrijd is beschreven. Conclusie na deze wedstrijd; het bier was beter.

Zaterdag 22 april IJsselmeervogels – DOVO 3-0

IJsselmeervogels heeft geen kind aan DOVO…

Nadat iedereen een beetje bijgekomen was van het Kampioensfeest van afgelopen maandag, wat ben je toch bevoorrecht als je supporter bent van de goede zijde van de Westmaat, moest er vandaag weer ‘gewoon’ voor de competitie gespeeld worden en wel tegen DOVO uit Veenendaal. Tegen deze club was nog een rekening te vereffenen, waren zij het immers niet die bij de blauwe buurman een feestje ging vieren aan het einde van het seizoen drie jaar geleden? Vandaar ook dat IJsselmeervogels deze middag, ook al was dit niet meer noodzakelijk, in volle oorlogsterkte de Veenendalers tegemoet trad.
De opening van de wedstrijd was voor DOVO, na een miscommunicatie kon men alleen op doelman Raymond Koopman afgaan, hij verving de lichtgeblesseerde Sander Duindam, maar het gevaar kon mede door Dogan Corneille gekeerd worden. In de vierde minuur kreeg Kwong Wah Steinrath een kans om de score te openen na een steekpass van Dennis v/d Steen maar zijn inzet ging voorlangst. In de achtste minuur liet Raymond Koopman opnieuw zijn klasse zien door een poeier van DOVO te keren. IJsselmeervogels bouwde steeds meer druk op op het doel van DOVO en in de tiende minuut was Erwin Schouten dicht bij de openingstreffer na aangeven van Kwong Wah Steinrath. Erwin Schouten verving André Kemper die rust kreeg van Willem Leushuis wegens een slepende rugblessure. In de elfde minuur mocht IJsselmeervogels een vrije trap nemen op randje zestien, Gijs van Maanen nam de verantwoording op zich maar zijn inzet was te zwak om de keeper te verschalken. Na tweeëntwintig minuten spelen was het dan eindelijk wel raak, Erwin Schouten veroverde de bal net over de middellijn en met een mooie steekbal zette hij Dennis Knüppe vrij voor de keeper die beheerst de doelman omspeelde en de voorsprong voor de Vogels op het bord zette. IJsselmeervogels bleef domineren en zag de stand in de vijfendertigste minuut bijna verdubbeld worden na een geplaatst schot van Dennis v/d Steen, zijn inzet verdween echter aan de verkeerde kant van het kruis. De laatste tien minuten van de eerste helft gebeurde er niet zo heel veel maar waardoor met een 1-0 voorsprong de kleedkamer werd opgezocht.

Inzet van Kwong Wah Steinrath gaat over…

Na de thee een onveranderd spelbeeld, IJsselmeervogels die met de tegenstander speelde en bij vlagen werden staaltjes hogeschool voetbal gespeeld. Het was duidelijk dat de druk ervan af was en de Vogels gingen freewheelend over het veld. In de zestiende minuut van de tweede helft konden de verwende supporters van de Vogels weer juichen, een vrije trap vanaf de eigen helft werd door Kwong Wah Steinrath met de borst doodgelegd waarna hij na enkele kapbewegingen de bal in de verste hoek plaatse en de doelman voor de tweede keer deze middag de gang naar het net liet maken. IJsselmeervogels toonde nog steeds geen clementie met DOVO, dit getuigde wel acht minuten later toen Dennis v/d Steen de 3-0 aantekende, nadat hij vanaf rechts naar binnendraaide en de bal beheerst binnenkrulde. Hierna werd het plubiek nog getrakteerd op een aantal hoogstandjes maar gescoord werd er niet meer waardoor IJsselmeervogels nog steeds ongeslagen is op eigen veld, mocht dit zo blijven in de laatste wedstrijd tegen Geinoord dan is dit weer sinds het seizoen 82/83.
De Vogels vierden na het laatste fluitsignaal een feestje met haar supporters, terwijl de spelers van DOVO de kleedkamers opzochten en daarna naar de kantine van Spakenburg??

Maandag 17 april Kozakken Boys – IJsselmeervogels 0-3

En opnieuw, voor de 28e keer!!!, KAMPIOEN, maar het verveeld nooit…

SUBLIEM….

Paasweekend 2006 is in sportief opzicht een weekend geworden met twee gezichten, zeker daar waar het om IJsselmeervogels gaat. Weet je op zaterdag nauwelijks een verslag te maken, kom je op maandag bijna papier tekort voor het maken van aantekeningen. Een weekend met een absoluut hoogtepunt en met een geweldige afdronk, namelijk het ACHTENTWINTIGSTE afdelingskampioenschap. Het éne hoogtepunt in de zeer tegenvallende wedstrijd tegen Heerjansdam werd gevolgd met een sublieme wedstrijd tegen Kozakken Boys. Uiteraard valt daarover genoeg op te merken, maar al met al liet IJsselmeervogels op 2e paasdag haar ware gezicht zien en werd zij terecht kampioen van afdeling B van het hoofdklasse zaterdagvoetbal.

De aanhang van IJsselmeervogels was rijkelijk vertegenwoordigd…

Om de titel binnen te halen was het nodig dat IJsselmeervogels zelf zou winnen en dat naaste concurrent ASWH punten zou laten liggen. Voor de Rooien geen eenvoudige klus want tegenstander Kozakken Boys werd gerekend tot één van de titelkandidaten. IJsselmeervogels had een flink aantal kansen nodig om deze wedstrijd winnend af te sluiten. De eerste kans voor de Rooien ontstond uit uitstekend combinatievoetbal. Christian Opschoor die als eerste bij de aanval was betrokken zette voor op Kwong-Wah Steinrath. Hij plaatste de bal op Dennis van der Steen, wiens schot slechts voorlangs ging. Een paar minuten later was het Kwong-Wah Steinrath zelf die een mogelijkheid werd geboden, maar zijn inzet was helaas niet hard genoeg. Even later viel dan de 1-0 voor de Vogels. Ook deze goal werd voorafgegaan door goed combinatievoetbal. Na een corner belandde de bal voor de voeten van André Kemper. Hij gaf de bal mee met Kwong-Wah Steinrath die op zijn beurt de bal weer teruggaf op André Kemper. Laatste passte op Dennis van der Steen die deze mogelijkheid niet onbenut kon laten en prima de 1-0 aantekende.

Kwong-Wah Steinrath maakt 0-2…

De eerste echte kans voor Kozakken Boys was pas na 18 minuten. Na een verre ingooi van de bij de Vogels niet onbekende Marc Vink ging de inzet van een Kozak (vanwege die naam alleen al zou je er niet willen voetballen) hoog over. IJsselmeervogels bleef vervolgens de aanval zoeken echter met niet al te veel rendement. Zo was er een mogelijkheid voor Kwong-Wah Steinrath op aangeven van André Kemper die er absoluut had in gemogen. Ook de scheidsrechter, deze middag gestoken in het Paasgeel, had daar de hand in. Zo werd een overtreding op de zeer solide spelende Dennis Knüppe binnen de zestien niet bestraft met een penalty, en kon de verdediging van de Werkendammers met alle vrijheid André Kemper binnen de zoals de Engelsen dat noemen “the box” ondersteboven duwen. Laatste wist een 10 minuten voor de rust een bal van Kozakken Boys te onderscheppen. Alleen voor de keeper faalde André helaas. Ook Kwong-Wah Steinrath faalde nadat hem een uitgelezen kans was geboden door Stanley Taylor. IJsselmeervogels controleerde de wedstrijd. Omdat het zelf niet scoorde kreeg Kozakken Boys de kans op de gelijkmaker. Miscommunicatie in de 41e minuut dwong Jeroen Rijsdijk tot corrigerend optreden en op slag van rust moest Sander Duindam handelend optreden.
Kwam in de eerste helft Kozakken Boys er nauwelijks aan te pas, in de tweede helft had de ploeg uit Werkendam niets meer in de melk te brokkelen. Het was wederom de zeer sterk spelende André Kemper die als snel voor het eerste gevaar zorgde. Zijn vrije trap belandde op de buitenkant van de paal. Een paar minuten later was het Christian Opschoor, die in zijn carrière onder andere bij Kozakken Boys heeft gespeeld, die voor dreiging zorgde. Zijn voorzet was echter een eenvoudige prooi voor de keeper uit Werkendam.

Kwong-Wah Steinrath scoort 0-3 uit strafschop…

…en viert zijn feestje…

In de 53e minuut volgde dan de 2-0 voor IJsselmeervogels. Wederom was het André Kemper die aan de basis stond van deze aanval. Zijn voorzet belandde bij Dennis van der Steen die vanaf links perfect voorgaf en Kwong-Wah Steinrath op zijn beurt de bal zag binnen tikken. Een paar minuten later mocht King Kwong zijn tweede deze middag aantekenen. Nadat hij onreglementair binnen de zestien was gestuit wees de scheidsrechter eindelijk naar de penaltystip. Onberispelijk scoorde Kwong-Wah Steinrath de 3-0 en de eindstand. Vanwege de overtreding moest Kozakken Boys door met 10 man. De wedstrijd was gespeeld en IJsselmeervogels controleerde de wedstrijd. Kozakken Boys mocht naar hartelust aanvallen zonder ook maar enig moment voor echt gevaar te zorgen. Alleen Dennis Knüppe zorgde namens de Vogels nog een keer voor gevaar, maar zijn inzet werd geblokt. IJsselmeervogels speelde deze middag een bijzonder goede wedstrijd en liet haar ware gezicht, gebaseerd op de enorme kwaliteit die het heeft eindelijk weer eens zien. Het was echt genieten. Een compliment voor spelers en technische staf is op zijn plaats en niet omdat we en passant kampioen zijn geworden, maar vooral vanwege het vertoonde spel.
Tegen half vijf blies de scheidsrechter voor het laatst op zijn fluit en kon het grote wachten beginnen voor zowel spelers als supporters.

Supporters bedankt…

We hebben een L, we hebben een A…

LALALALALA…

Muchos Gracias…

En wachten duurt lang, heel lang. Eerst in de auto, vervolgens in een 4 sterren restaurant met een grote gele M. En dan in de kantine. Teletekst en GSM.

Het is nu officieel, we zijn KAMPIOEN…

Maar tegen zeven uur, op maandag 17 april 2006, tweede paasdag komt het verlossende bericht. ASWH heeft punten laten liggen. IJsselmeervogels is officieel kampioen van de hoofdklasse B. Een geweldig moment. Een geweldig feest. Een prachtige binnenkomst in de Haven. Mooie woorden van de in- en in rooie wethouder van sportzaken. En uit de hemel vielen tranen van geluk.
Ik wil maar één ding. Ik wil meer.

Één rood schouwspel bij de oude haven…

En daar zijn de KAMPIOENEN…

En opnieuw….ONGELOFELIJK…

Na de intocht feest in de kantine…

De stille supporter…

Dikke … voor die azijnpissers uit Zeist…

Meer foto’s in het fotoalbum…

Zaterdag 15 april IJsselmeervogels – Heerjansdam 1-0

En wanneer worden we het?

Het komt in het voetballeven voor dat je goede wedstrijden verliest en slechte wedstrijden wint. Vanmiddag was er één in de laatste categorie, want ondanks het hemelschrijnende spel van de Vogels werd een 1-0 overwinning geboekt op Heerjansdam en komt de titel weer een stapje dichterbij.
IJsselmeervogels wist deze middag nauwelijks kansen te creëren en het spel van Heerjansdam was nog een maatje slechter. Voor de neutrale kijker was het geen prettige middag. De Vogels startten weliswaar voortvarend, maar langer als vijf minuten hield DE titelkandidaat het niet vol. De passing zelf was al onzorgvuldig, de eindpass was ronduit slecht en de spits deze middag stond af en toe zo ver buitenspel dat je dacht dat hij al halverwege Haarlem was. In het eerste kwartier was nog wel een goede aanval via Kwong-Wah Steinrath te noteren. Zijn voorzet kwam bij Dennis van der Steen die zijn inzet naast zag gaan. Een schotje van Dennis Knüppe was dermate zacht dat de keeper hem makkelijk kon oppakken. De beste kans de eerste helft was voor Heerjansdam. Het schot ging echter naast.
Ook de tweede helft begon met een aardige aanval, maar leidde niet tot het gewenst resultaat. Na 4 minuten konden de supporters dan toch juichen. En daar was dan ook wel reden toe, want niet alleen het doelpunt was knap, maar de aanval daaraan voorafgaand was dat zeker ook, waarmee IJsselmeervogels liet zien dat het nog altijd over heel veel kwaliteit beschikt.

Scrimmage in het strafschopgebied van Heerjansdam…

Het was Stanley Taylor die de aanval opzette. Zijn voorzet kwam bij Dennis Knüppe die de bal op rechts gaf op Dennis van der Steen. Zijn voorzet belandde op de voeten van Kwong-Wah Steinrath die schitterend in de touwen schoot. 1-0. En daarmee was het dan weer gedaan. In de 19e minuut toonde Kwong-Wah Steinrath nog een keer aan dat hij niet echt lekker in de wedstrijd zat. Hij kon alleen op de keeper, maar faalde hopeloos. Met een vrije trap van Stanley Taylor die de keeper nog maar net kon pakken en een kleine scrimmage voor de goal van Heerjansdam is deze wedstrijd weer beschreven.
Maandag wacht een tegenstander van een heel ander kaliber. Mocht IJsselmeervogels winnen, dan zijn de Rooien nog afhankelijk van het resultaat in Hendirk Ido Ambacht voordat er sprake is van een officieel kampioenschap.

Bedankt vak Midden Noord..

Zaterdag 8 april ASWH – IJsselmeervogels 0-0

Niet verloren, niet gewonnen…

Het leek een mooi affiche, de koploper tegen de nummer 2 en heersend algemeen amateur-kampioen ASWH. Het affiche dat nog mooier werd doordat het weer opknapte en een lentezonnetje toeschouwers en spelers verwarmde. ASWH dat deze wedstrijd als laatste strohalm voor een eventueel afdelingskampioenschap had moeten gebruiken had zich echter aangepast aan het spel van de Vogels en ging dus niet uit van eigen kracht. Wellicht dat de vele blessures in de voorste linie daar mede debet aan waren. Met uitzondering van 5 minuten in de tweede helft lieten de mannen uit Hendrik Ido Ambacht daardoor nooit hun ware gezicht zien en eindigde de wedstrijd in een doelpuntloze puntendeling. Een uitslag waar alleen IJsselmeervogels tevreden mee kan zijn. Desalniettemin was de wedstrijd zelf teleurstellend.

Stanley Tailor ten onder in het strafschopgebied..

Zoals zo vaak nam IJsselmeervogels het initiatief en was er gelijk een goede voorzet van André Kemper op Tim van Breukelen die binnen de zestien ten val kwam, een val waar velen een penalty in zagen, maar niet de man in het zwart. Aan de andere kant werd een speler van ASWH binnen de zestien omver gekegeld met een schouderduw. De scheidsrechter was echter zo consequent om ook nu geen penalty toe te kennen dit uiteraard geheel tegen de zin van ASWH. Al snel daarna deed André Kemper weer van zich spreken. Hij had een aantal mooie acties in petto. Zijn schot kon nauwelijks door de keeper van ASWH tot corner worden verwerkt. Na een volgende actie van de rooie aanvaller volgde nog een corner. Daarbij werd Stanley Taylor omzichtig ondersteboven gelopen, maar ook nu weer werd niet naar de stip gewezen. De wedstrijd werd daarna steeds harder, vooral van de zijde van ASWH. Vooral Dennis van der Steen was daarvan veelvuldig het slachtoffer. Na een uitstekende pass van Jan Pieter Hartog werd Steen gestuit door een slag in het gelaat, waardoor hij de tweede helft met één oog dicht voetbalde. Vervolgens kreeg hij een aantal minuten later het geel voorgetoverd omdat Dennis volgens de scheids een schwalbe maakte op het moment dat hij was doorgebroken en daarmee een goede mogelijkheid voor IJsselmeervogels had kunnen creëren. Niet alleen hij werd slachtoffer van het spel van ASWH, ook André Kemper werd onreglementair gestopt. Dit verhult overigens niet dat IJsselmeervogels niet al te zorgvuldig was in de opbouw. Zowel vanaf de achterhoede als vanaf het middenveld werden ballen te slordig gepasst. In de 40e minuut kreeg ASWH nog een dot van een kans. De bal ging voor de goal langs van Sander Duindam, maar er was geen zwart-witte speler in de buurt om de bal in te tikken.

Hoekschop IJsselmeervogels onschadelijk gemaakt…

Ook in het begin van de tweede helft nam IJsselmeervogels het initiatief. Een corner van Gijs van Maanen belandde voor de voeten van Stanley Taylor die de bal snoeihard voorlangs schoot. Een voorzet van Jan Pieter Hartog kwam bij André Kemper terecht die de bal doorgaf aan Dennis van der Steen. Hij kwam echter tekort om voor echt gevaar te kunnen zorgen. Ook ASWH deed in de tweede helft van zich spreken en er was een fase waarin zij meer afdwongen als IJsselmeervogels. Een streep van een voorzet kon door Sander Duindam uit de lucht worden gehaald en tot twee keer toe liepen aanvallers van ASWH onder de bal door terwijl die met hetzelfde gemak ingekopt had kunnen worden. Daartegenover stonden vervolgens een paar goede aanvallen van de Vogels. Zo schoot Dogan Corneille een metertje naast en was een aanval met André Kemper en Kwong-Wah Steinrath net niet scherp genoeg. IJsselmeervogels wist zich zo langzaam maar zeker toch aan de druk van ASWH te ontworstelen. Zo wist de ingevallen Christian Opschoor een aanval van ASWH te onderscheppen. Uit zijn voorzet schoot Kwong-Wah Steinrath ver naast. Even leek de ook ingevallen Dennis Knüppe voor de eerst goal te gaan. Hij werd echter teruggevlagd voor een vermeende overtreding die alleen door de grensrechter werd gezien. In de slotfase was de grootste kans voor Stanley Taylor uit een corner. Zijn kopbal werd met de nodige moeite door de keeper van ASWH over het doel gewerkt.

Fantastische redding keeper Willem-Jan Barendrecht
in de laatste minuut…

De wedstrijd eindigde met 0-0. Doordat GVVV verloor blijft de voorsprong op de nummer 2, ASWH 9 punten. Met nog 5 wedstrijden te gaan mag het niet meer misgaan. Zaterdag wacht Heerjansdam, een ploeg die zal komen om het spel van de Vogels te ontregelen en zich zeker niet, als in de uitwedstrijd, met gemak met 5-0 het riet in zal laten sturen. Het is dus zaak de komende wedstrijden bij de les te blijven.

Zaterdag 1 april IJsselmeervogels – Spakenburg 0-0

Klein duimpje pakt punt van Goliath…

Zaterdag 1 april 2006. Tijd voor de moeder aller derby’s. IJsselmeervogels en Spakenburg treden aan voor de tweede onderlinge strijd van het seizoen. IJsselmeervogels de trotste koploper. Spakenburg dat grootse plannen had in dit voor hen belangrijke jubileumjaar, maar die ambities niet waar kan maken.
De wedstrijd ging net als de vorige keren van start met het nodige spektakel. Ondanks het idiote verbod van een stelletje azijnpissers uit Zeist hadden beide supportersgroepen toch weer originele acties bedacht, waarvoor hulde aan beide kampen. Met name de kanonsschoten wekten oorverdovende indruk op de ruim 7500 toeschouwers. Deze kregen een niet al te beste wedstrijd voorgeschoteld, wat mede te danken was aan een slecht leidende scheidsrechter. Deze man die pas zijn vierde of vijfde wedstrijd op hoofdklasseniveau floot was ronduit dramatisch en haalde met zijn gefluit het tempo uit de wedstrijd hetgeen Spakenburg in de kaart speelde.
Nadat de spelers onder begeleiding van de Champions League hymne het veld hadden betreden kon de eerste helft beginnen. Deze eerste helft was de mindere helft deze wedstrijd. IJsselmeervogels kwam in de beginfase niet in haar spel en de eerste 17 minuten waren de Blauwen de betere. Desalniettemin zorgde IJsselmeervogels middels een vrije trap van Gijs van Maanen die het hoofd van Stanley Taylor bereikte, voor het eerste gevaar. De eerste kans was voor Spakenburg. Een afstandschot werd door Sander Duindam ternauwernood naast getikt. Na deze fase kreeg IJsselmeervogels iets meer grip op de wedstrijd alhoewel dit niet tot uitgelezen kansen leidde. Dat bleek ondermeer uit een drietal corners die de Rooien mochten nemen, waarbij een schot van Kwong-Wah Steinrath werd geblokkeerd.

André Kemper scoort in buitenspel positie…

In de 27e minuut scoorde André Kemper na een afstandschot. Er was door de grensrechter buitenspel geconstateerd waardoor het doelpunt terecht werd afgekeurd. Een drietal minuten later bereikte een vrije trap van Gijs van Maanen, André Kemper, maar hij kwam net iets te kort om te kunnen scoren. Ook Spakenburg kreeg nog een kans, maar dat schot ging naast. Op slag van rust was het Dennis Knuppe die het laatste wapenfeit van de eerste helft aantekende. Hij schoot van afstand op de lat.

Bal op de lat…

De tweede helft was van een iets beter niveau vanaf de Vogelszijde. Dat begon al gelijk met een goede aanval via André Kemper en Kwong-Wah Steinrath. Zijn voorzet kwam net niet bij Gijs van Maanen, maar werd door één van de blauwe verdedigers voorlangs getikt. Dit was de kans voor IJsselmeervogels om op voorsprong te komen. Een paar minuten later wist Kwong-Wah Steinrath wederom gevaar te stichten vanuit een scrimmage, maar dit leverde niet meer dan een corner op. Na een kwartiertje kreeg Spakenburg een dot van een kans. De bal werd teruggekopt voor de voeten van één van de Spakenburg spelers, maar deze schoot huizenhoog over. IJsselmeervogels plaatste hier een goede aanval tegenover. Via Dennis van der Steen en Kwong-Wah Steinrath kwam de bal bij André Kemper die echter net te kort kwam om echt iets leuks te doen. In de rebound raakte Gijs van Maanen de bal verkeerd, waardoor deze naast en niet in het doel belandde. Vervolgens was het de beurt aan Roderick de Harder van Spakenburg (bizar dat je dan Rode Rik heet) om een opgelegde kans om zeep te helpen. De enige die hij nog moest verschalken was Sander Duindam, maar hij schoot hard voorlangs de goal.

André Kemper komt net te kort…

Kwong-Wah Steinrath kon na ruim een half uur vanaf de middenlijn alleen op Khalid BenLasen af. Door de enorme rush van de spits had zijn schot te weinig kracht en kon de blauwe keeper, overigens knap, redden. Afgeven op Dogan Corneille was een optie geweest, maar dan was een goal wellicht afgekeurd vanwege buitenspel. De wedstrijd eindigde met een schot op de lat van Spakenburg ver in de blessuretijd. Het einde van een meer spannende dan goede derby, waarbij het opviel dat beide kampen een aantal keren al juichten bij bijna treffers.
Na het laatste fluitsignaal ging een aantal spelers van het potentiële kampioensteam van Spakenburg op de schouders bij een deel van de blauwe aanhang. Het gelijkspel werd in het blauwe kamp gevierd als een kampioenschap, waarmee zij dan toch hun feestje hebben in hun jubileumjaar. Het is kenmerkend voor de manier waarop een deel van de Spakenburgsupporters en spelers op kijkt tegen haar grote rivaal en zustervereniging IJsselmeervogels.

 

Opstootje na smerige overtreding op Kwong Wah Steinraht…

Zaterdag 25 maart VVOG – IJsselmeervogels 2-1

Gemiste kans…

Terwijl de lente langzaam haar intrede doet, bewees IJsselmeervogels dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Ondanks alle titelaspiraties leden de Rooie Vogels tegen VVOG een onnodige nederlaag. De vierde dit seizoen, en de vierde keer in een uitwedstrijd.
De Vogels startten weer fel en begonnen met het initiatief te nemen en dat in een wedstrijd waarin de Harderwijkers de punten ook goed kunnen gebruiken. Zoals gezegd creëerden de Rooien tal van kansen, met name in het eerste kwartier. Maar drie liefst drie kansen werden niet verzilverd. Paal en lat stonden in de weg. Zelfs een foutieve terugspeelbal van de Harderwijkers keeper werd niet in klinkende munt omgezet. De aanvallen van de Vogels waren wel goed. Het ontbrak helaas aan het venijn. Pas na  een half uur kreeg VVOG de eerste kans die door Sander Duindam vakkundig werd overgetikt.

Kwong Wah Steinraht ten onder…

En hoewel IJsselmeervogels het betere van het spel had waren het de Harderwijkers die in de 40e minuut op een 1-0 voorsprong kwamen. Een opzichtige handsbal werd door de scheidsrechter opzichtig over het hoofd gezien, maar dat doet niets af aan het feit dat de verdediging van IJsselmeervogels op dat moment faalde en daarmee VVOG simpelweg op een voorsprong zette.

King Kwong kopt op de paal…

Ook aan het begin van de tweede helft liet IJsselmeervogels weer haar goede bedoelingen zien. Veelvuldig werd de aanval gezocht. Het was André Kemper die nadat hij net was ingebracht de stand gelijktrok. IJsselmeervogels bleef aanvallen en op zoek naar een nieuwe treffer, maar net als in de eerste helft ontbrak het venijn, of misschien wel de motivatie, om echt door te drukken. Het was dan ook degradatiekandidaat VVOG dat via een prachtige aanval, waarbij door de verdediging van IJsselmeervogels geen strobreed in de weg werd gelegd, op een voorsprong kwam, 2-1. Het was de derde, en daarmee tevens de laatste kans van VVOG deze middag. IJsselmeervogels werkte vervolgens keihard om de achterstand om te buigen, maar alle goede bedoelingen hadden geen resultaat. Het niet al te beste spel van de afgelopen weken werd daarmee eenvoudig afgestraft door een middelmatig VVOG. Een niet al te beste generale voor de derby van de volgende week.

Zaterdag 11 maart IJsselmeervogels – Delta Sport 3-0

Overwinning op Deltasport een koud kunstje

Het was koud, bitterkoud op de binnenkort te slopen zittribune bij IJsselmeervogels. De wedstrijd tegen Deltasport deze middag begon dan ook met een sneeuwbuitje, een gebeurtenis die zich deze middag nog een aantal malen zou herhalen.
Deltasport de club van onder de rook van Rotterdam verkeert op dit moment in de buurt van de degradatiezone en zou deze middag de punten goed kunnen gebruiken. IJsselmeervogels is het aan zijn stand en de stand op de ranglijst verplicht de punten in huis te houden. De Rooien boekten een verdiende 3-0 overwinning al was het spel niet spectaculair, maar daar zal het weer wel een rol hebben gespeeld.

Kwong Wah Steinraht scoort de 1-0 uit een strafschop…

Deltasport startte voortvarend en liet technisch leuk voetbal zien. Zo kon één van de spitsen als in de 3e minuut vrij de rooie zestien binnentrekken. Het had echter weinig venijn zoals het hele spel van de Vlaardingers. Ook IJsselmeervogels was niet altijd even scherp, maar zorgde toch in de vierde minuut voor gevaar. Na een interceptie door Gijs van Maanen op het middenveld passte hij op Kwong-Wah Steinrath. Zijn voorzet van links bereikte echter niet de aanvallers voor de goal. Na bijna een kwartier wees de arbiter naar de penaltystip. Dit nadat Dennis van der Steen binnen de zestien onreglementair was gestopt. Het was Kwong-Wah Steinrath die dit buitenkansje verzilverde en daarmee de Rooien op een 1-0 voorsprong bracht. Een paar minuten later zorgde dezelfde Kwong-Wah Steinrath voor de 2-0. Het was weer Gijs van Maanen die een bal van Deltasport onderschepte en deze keurig meegaf aan de topscorer van de rooien. Hij schoot de bal genadeloos in de touwen. Hij had zelfs voor de 3-0 kunnen zorgen als zijn lob over de keeper iets zuiverder op de goal was geweest. Helaas ging zijn inzet naast. Voor rust waren er nog twee kansen, één voor Gijs van Maanen op aangeven van Erwin Schouten, en één voor laatst genoemde na een goede actie van Remco Pietersen. Beide keren was de keeper van Deltasport net iets eerder bij de bal.

King Kwong brengt IJsselmeervogels op 2-0…

Door de 2-0 voorsprong had de tweede helft weinig om het lijf. Deltasport probeerde het wel, maar mistte de kwaliteit om echt door de te drukken. Sander Duindam hoefde zich pas in de 55e minuut te strekken om de eerste kans van Deltasport ongedaan te maken. Na een half uurtje was er een vrije trap genomen door Dennis van der Steen die echter hopeloos overschoot. Hij kwam een paar minuten later net een teenlengte tekort na een door Tim van Breukelen opgezette counter. Het werd uiteindelijk toch nog 3-0 nadat Dennis van der Steen een verdediger eenvoudig uitspeelde en de bal voorzette op de “Man of the Match” Dennis Knüppe die voor een leeg doel het laatste doelpunt van de wedstrijd intikte. Eindstand 3-0 en daarmee is deze wedstrijd wel beschreven.

Zaterdag 18 februari IJsselmeervogels – SDC Putten 5-1

IJsselmeervogels maakt korte metten met Putten….

In de uitwedstrijd tegen SDVB Putten , de tegenstander van afgelopen zaterdag, wist IJsselmeervogels ternauwernood met 2-1 te winnen. Eind goed al goed, maar vandaag liefst wel anders. Dat betekent in zo’n geval al vroeg afrekenen met deze uitermate defensief ingestelde ploeg, die ondanks dat zij in de degradatiezone verkeren, een gelijkspel als een overwinning zouden vieren.
Al na 6 minuten werden de goede bedoelingen van IJsselmeervogels omgezet in daden en stond de 1-0 op het bord. Uit een vrije trap van Dogan Corneille kon André Kemper vanaf rechts voorzetten op Stanley Taylor. Die wist het hoofd net voldoende tegen de bal te schampen om het net te doen bollen. Een schitterende goal van de verdediger.
Vijf minuten later was er al weer een kans voor de Vogels. Uit een corner van André Kemper kon Dennis van der Steen vrij inschieten, maar zijn inzet belandde op het dak van het doel. André Kemper kreeg na een kwartiertje de bal van Kwong Wah Steinrath en kon alleen op de keeper af. De bij IJsselmeervogels opgeleide Jaap de Feijter was echter net iets eerder bij de bal waardoor het gevaar voor de Puttenaren was geweken. Vervolgens werd André Kemper een mogelijkheid geboden door Dennis van der Steen. Helaas moest hij zijn lichaam net iets te veel achterover buigen waardoor zijn kopbal over het doel ging. Pas na 24 minuten kreeg Putten haar eerste kans. Het was Sander Duindam die bekwaam redde. Na ruim een half uur spelen tekende Dennis van der Steen de 2-0 aan voor de Vogels. Een voorzet van links kon door de keeper niet uit de lucht worden geplukt. De bal belandde voor de voeten van “Steen” die de bal beheerst in het doel plaatste. Na nog een kans voor Gijs van Maanen die de bal hopeloos over de goal schoot mocht IJsselmeervogels met een 2-0 voorsprong gaan rusten.

Kwong Wah Steinraht mist strafschop,
in de rebound scoort Dennis v/d Steen (7)…

De Puttenaren geloofden  nog in een wonder en dat geloof werd nog eens versterkt toen zij  in de 47e minuut een vrije trap kregen toegekend die dwars door de muur achter Sander Duindam belandde. 2-1 en hoop voor Puten. Die hoop werd nog geen 5 minuten later weer de grond ingeboord. Na een één twee tussen Gijs van Maanen en Kwong Wah Steinrath die door een te slappe inzet van Van Maanen niet het gewenste resultaat opleverde was het voor de tweede keer Stanley Taylor die deze middag scoorde. Gijs van Maanen die zich begint te ontpoppen als vrije trappen specialist nam een vrije trap van links die niet goed kon worden verwerkt van door de verdediging van Putten en Taylor de mogelijkheid gaf de 3-1 aan te tekenen. Gijs van Maanen stichtte daarna nogmaals gevaar uit een vrije trap maar deze werd vakkundig door Jaap de Feijter over de goal getikt. Na ruim een kwartier in de tweede helft wist ook Putten een goede aanval op te zetten. Mede door niet attent verdedigen creëerden zij deze kans die hopeloos naast de goal van Sander Duindam ging.

Kwong Wah Steinraht schiet voorlangst…

De 4-1 van IJsselmeervogels werd gescoord door Dennis van der Steen. Na een pasje van Kwong Wah Steinrath op Gijs van Maanen wist laatste de bal goed voor te zetten, waaruit “Steen” zijn tweede van die middag scoorde.Vervolgens brak een fase aan waarbij Kwong Wah Steinrath liet zien een formidabele voetballer te zijn. Het ontbrak hem deze middag helaas aan dat beetje geluk om dat met een doelpunt te bekronen. Ondanks zijn mooie bewegingen zat er te weinig venijn in zijn inzetten. Dat werd pijnlijk duidelijk in de 40e minuut toe hij een penalty mocht nemen na een overtreding op Erwin Schouten binnen de zestien. De penalty werd gered door de keeper, maar gelukkig was Dennis van der Steen bijzonder attent en scoorde zijn derde doelpunt van de middag en de 5-1 voor IJsselmeervogels.

Zonder al te goed voetbal, slordig balverlies en soms ronduit slecht passes, wist IJsselmeervogels deze middag de drie punten op de Westmaat te houden. De 5-1 uitslag stemde de supporters tot tevredenheid.

Zaterdag 11 februari GVVV –  IJsselmeervogels 2-1

IJsselmeervogels loopt een blauwtje in Veenendaal…

Na een winterstop van bijna twee maanden, vanmiddag eindelijk weer een wedstrijd om het ‘echie’. Afgereisd werd naar de blauwe zijde van sportpark Panhuis in Veenendaal waar GVVV de tegenstander was. Een tegenstander waar men in de thuiswedstrijd met moeite van had gewonnen.
Het begin van de wedstrijd was aftastend, maar al na 4 minuten konden de blauwen uit Veenendaal juichen, een ogenschijnlijk ongevaarlijke vrije trap werd door de muur van richting veranderd, waarna de bal langst de op het verkeerde been staande Sander Duindam het doel in rolde. Na deze tegenslag begon IJsselmeervogels druk op te bouwen, maar zoals al vaker dit seizoen had men moeite om de kansen te verzilveren. Zo was daar in de 12e minuut een inzet van André Kemper die door de keeper van GVVV met moeite tot corner werd verwerkt. In de 21e minuut kreeg Dennis v/d Steen een mogelijkheid om de stand gelijk te trekken, maar zijn inzet verdween naast het doel. In de 25e minuut werd een inzet van Gijs van Manen van de lijn gehaald, en nog geen minuut later was de inzet vanKwong Wah Steinraht niet hard genoeg om tot goal gepromoveerd te worden. In de 30e minuut was het de wereld op zijn kop, bij een voorzet van GVVV stond de verdediging van IJsselmeervogels te slapen, waarna er een kopbal op de goal volgde, de bal dwarrelde vervolgens door de handen van Sander Duindam het doel in. GVVV haalde maximaal rendement uit haar kansen, door de twee keer dat men voor het doel van IJsselmeervogels kwam te scoren. Na deze tegentreffer was IJsselmeervogels het vervolg van de eerste helft van de kaart en duurde het tot in de blessure tijd dat er nog een kansje voor de Vogels te noteren was, alleen de kopbal van Dennis v/d Steen miste kracht om de doelman te verschalken.
In de rust bracht Willem Leushuis twee verse krachten in het veld, Dennis Knüppe en Dennis v/d Steen werden geslachtofferd, Erwin Schouten en Christian Opschoor moesten voor meer dreiging gaan zorgen, de wissels hadden echter niet het effect waarop gehoopt werd, vooral Christian Opschoor speelde een ongelukkige wedstrijd. Het duurde tot ruim 15 minuten in de tweede helft voordat er weer een kans te noteren viel, een schot van Gijs van Manen kon door André Kemper net niet tot doelpunt gepromoveerd worden, hij kwam een teenlengte te kort. In de 66e minuut ontsnapte IJsselmeervogels aan een 3-0 achterstand nadat GVVV in kansrijke positie het doel te hoog zicht. In de 73e minuut kreeg Jeroen Rijsdijk een kans op de aansluitingstreffer, maar zijn schot werd door de doelman tot corner verwerkt. In de 77e minuut was de achterhoede van IJsselmeervogels opnieuw aan het knoeien, Jan Pieter Hartog speelde terug op Sander Duindam in het bijzijn van GVVV spelers en Sander Duindam moest redding brengen door de bal in zijn handen te pakken, de vrije trap die hierop volgde leverde GVVV echter niets op. In de 78e hadden de Vogels pech nadat een prima schot van de opkomende Erwin Schouten op de lat uiteen spatte. In de 89e minuut kreeg Kwong Wah Steinraht nog een een kans alleen voor de keeper maar ook deze kans ging verloren.

Kwong Wah Steinraht scoort de 2-1…

In blessure tijd werd het dan toch nog 2-1, al had men hier de hulp van de verdediging van GVVV voor nodig, een terugspeelbal werd door de keeper in de handen gepakt, waarna op 5 meter van het doel een vrije trap volgde, de inzet werd door Kwong Wah Steinraht bij de paal in het doel getikt. Deze treffer kwam echter te laat, en opnieuw ging IJsselmeervogels zonder punten weg uit Veenendaal, en terecht. GVVV speelde deze middag met meer passie, en was gewoon wat slimmer dan de Vogels, die in plaats van over de vleugels te spelen steeds maar de hoge ballen in de verdediging van GVVV pompte, vooral in de tweede helft was dit het geval.

IJsselmeervogels wil snel het spel hervatten maar het is al te laat…

Zaterdag 17 december IJsselmeervogels – Bennekom 3-0

IJsselmeervogels superieur de winterstop in

IJsselmeervogels heeft in de laatste wedstrijd voor de winterstop zichzelf in een zetel geplaatst door te winnen van nr.3 Bennekom terwijl bijna de gehele concurrentie opnieuw punten liet liggen, alleen ASWH kan, als men de inhaal wedstrijd wint op ‘slechts’ 9 punten komen. Met recht kan gesproken worden dat alles wat IJsselmeervogels een warm hart toedraagt fijne feestdagen hebben.
Over naar laatste wedstrijd van het jaar 2005, Bennekom probeerde in de eerste minuten IJsselmeervogels met voetbal tegemoet te treden maar al gauw namen de Vogels de regie in handen en gaven dit in het vervolg van de wedstrijd niet meer weg. Vooral de eerste helft was een genot om naar te kijken, men wilde duidelijk iets recht zetten na het velies van vorige week. Al in de 9e minuut had het 1-0 moeten zijn, maar Dennis Knüppe ging onder de bal door na een voorzet over links. In de 12e minuut kregen de toeschouwers de handen op elkaar na een fantastische volley van André Kemper, de sluitpost van Bennekom kon de bal echter tot hoekschop verwerken. Dit was slechts uitstel van executie want uit de hoekschop werd dan toch de 1-0 gescoord, op de doellijn kopte Christian Opschoor de bal tegen de touwen.

IJsselmeervogels gevaarlijk voor het doel…

IJsselmeervogels bleef Bennekom haar wil opleggen en dit had in de 17e minuut opnieuw resultaat, Gijs van Manen ging op rechts door na een slippertje in de verdediging en gaf de bal voor op de aanstormende André Kemper de verwoestend uithaalde en de bal heerlijk in kruising knalde. De Vogels bleven het duel controleren en waren zeer scherp in de duels, Bennekom kreeg niet eens de kans om adem te halen en mochten blij zijn dat IJsselmeervogels nog genadig was. In de 35e minuut was er weer één van de mooie aanvallen te melden, André Kemper zette met een hakballetje Dennis Knüppe in vrije schiet posite, maar de middenvelder zocht het doel te hoog. Toch zou het nog voor rust 3-0 worden, in de blessuretijd van de eerste helft lanceerde Christian Opschoor Kwong Wah Steinraht die de bal beheerst in de verste hoek schoof. Deze treffer betekende een bevrijding voor de spits getuige wel zijn reactie na dit doelpunt. Met de 3-0 werd ook de kleedkamer opgezocht.
Na rust eenzelfde spelbeeld, al liet IJsselmeervogels de teugels wel wat vieren, zonder dat Bennekom echter gevaarlijk werd. De tweede helft had net zo goed schriftelijk afgedaan kunnen worden, al konden de toeschouwers in de 18e minuut de handen nog wel op elkaar krijgen na een actie van Kwong Wah Steinraht, na een drie dubbele flik flak ging zijn schot voorlangst, deze aktie had zeker een beter lot verdient. Vervolgens duurde het tot de 39e minuut voordat de harten weer wat sneller gingen kloppen, uitblinker André Kemper werd op rechts gelanceerd, maar zijn schot ging ook voorlangst. Gescoord werd er in het verloop van de tweede helft niet meer waardoor de 12 zege dit seizoen een feit was.

Vak Midden Noord bedankt de spelers…

De toeschouwers werden nog verwend doordat er gratis T-Shirts uitgedeeld werden met de tekst “IJsselmeervogels Winterkampioen”, beschikbaar gesteld door de hoofdsponsor omdat het contract verlgengt werd. Verder maakte Vak Midden Noord er nog een kerstsfeer van om de spelers voor de eerste seizoenshelft te bedanken met sterretjes.
We gaan de winterstop in met een heerlijk gevoel, nu is het zaak om in de tweede helft van het seizoen te gaan oogsten, maar gezien het spelbeeld van vooral de eerste helft moet dit geen probleem meer zijn. Al moeten wij er natuurlijk wel voor waken om niet buiten onze schoenen te gaan lopen! Een ieder fijne dagen toegewenst met een goed uiteinde en een sportief en succesvol 2006, FORZA VOGELS!!!

…en de spelers bedanken Vak Midden Noord…

Zaterdag 10 december SHO – IJsselmeervogels 3-1

Tweede nederlaag Rooie Vogels…

Daar ben ik weer met een verslag. Prettig te mogen ervaren dat jullie op deze verslagen zitten te wachten. Toch had ik dit verslag liever niet geschreven. Verslagen over een nederlaag van je club zijn namelijk niet leuk. Vooral omdat het verlies aan IJsselmeervogels zelf is te wijten.
In de eerste van de returnwedstrijden en na de eerste helft van de competitie moeten de Rooien er rekening mee gaan houden dat tegenstanders de redemie om IJsselmeervogels te bestrijden hebben gevonden. Namelijk op en soms over het randje van het toelaatbare, vertraging van het spel en blij met een punt al speel je net als SHO thuis. Dat zij met de drie punten er van door gingen is dat IJsselmeervogels blijkbaar niet in staat is met dergelijke tegenstand om te gaan. Tel daar bij op dat IJsselmeervogels verschrikkelijk veel kansen nodig heeft om te scoren en het is duidelijk dat de weg naar het eventuele kampioenschap nog lang zal zijn.
In de eerste helft wist IJsselmeervogels nog een aantal aardige kansen te creëren. Zo kon Christian Opscoor al in de eerste minuut vrij voor de goal inkoppen uit een vrije trap, maar hij faalde. En in de derde minuut was het dezelfde speler die uit de rebound uit een corner via Kwong-Wah Steinrath een bal volledig aan zich voorbij liet gaan. Steinrath kreeg na een kwartier spelen een mogelijkheid na een misser van een verdediger van SHO. De hoek was niet makkelijk, maar er ontstond wel een scrimmage voor de goal van SHO, waarbij een drietal Rooien niet goed met de mogelijkheid wisten om te gaan. Na een voorzet van Dogan Corneille was het wederom Kwong-Wah Steinrath die alleen voor de keeper verscheen. Hij faalde jammerlijk, maar was ook al teruggefloten wegens buitenspel. Een aantal van de mogelijkheden die IJsselmeervogels in de eerst helft kreeg werden vakkundig om zeep geholpen door een falende grensrechter. Om warm te blijven op deze koude middag stak deze man te pas en te onpas zijn vlaggetje in de lucht. Er volgen nog een aantal aanvallen voor de rust van de Vogels, maar het ontbrak eenvoudigweg aan venijn. IJsselmeervogels kan goed voetballen, maar bleef deze middag veel te lang breien.
In de tweede helft wist IJsselmeervogels tot aan vlak voor het einde geen enkele kans te creëren. SHO ging daarentegen beter met de geboden mogelijkheden om. Het was wel IJsselmeervogels dat op voorsprong kwam. Eindelijk was het weer eens André Kemper die scoorde uit een schitterend genomen vrije trap. Maar als snel kwam SHO terug door zwak verdedigen en slecht ingrijpen van Sander Duindam. Nog geen twintig minuten later namen de mannen uit Oud-Beijerland het heft in handen door uit een corner de 2-1 aan te tekenen. IJsselmeervogels had daarna terug kunnen komen als Erwin Schouten de hem geboden dot van een kans had weten te benutten. Maar hij kopte jammerlijk naast. Het leed voor IJsselmeervogels werd in de 80e minuut verzwaard toen SHO op 3-1 kwam. Pas daarna begonnen de Vogels te voetballen en ontstonden wel mogelijkheden, maar het was simpelweg te laat.
Tekenend voor de fysieke onmacht van de Vogels deze middag is wel dat de verdediger met nummer 3 van SHO al vroeg in de eerste helft een blessure opliep aan de schouder en dat hij toch de wedstrijd volledig kon uitspelen. Iedere leek kon zien dat hij behoorlijk geblesseerd was. Iemand met een dergelijke blessure moet makkelijk uitgespeeld kunnen worden (hij kan namelijk nooit op 100 procent van zijn normale niveau spelen) en hoort eigenlijk het einde van de wedstrijd niet te halen. De les van deze middag; met mooi voetbal win je niet altijd. Soms zul je lichamelijk contact niet moeten schuwen.

Verslag: Jan Herman Hop

Zaterdag 3 december Geinoord – IJsselmeervogels 1-3

Regelmatige overwinning IJsselmeervogels

IJsselmeervogels heeft in Nieuwegein zeer goede zaken gedaan door zelf met 1-3 te winnen terwijl de concurrentie allemaal punten verspeelden. In het duel met Geinoord begon IJsselmeervogels erg onrustig en slap. Toch was na zeven minuten de eerste grote kans voor de Vogels, maar Kwong Wah Steinraht kopte de goede voorzet recht in de handen van keeper Jeffrey Vink. Geinoord deed de hele eerste helft eigenlijk niets anders dan de bal hard naar voren schieten en kijken of er wat te halen viel. Maar doordat IJsselmeervogels in de opbouw zeer onrustig was en vaak de verkeerde keuzes maakte werd het af en toe toch gevaarlijk.
Na 23 minuten voetbal leek Christian Opschoor helemaal alleen op de keeper af te gaan maar hij werd hierbij zo zwaar gehinderd door Paul Roestenburg dat die kans uiteindelijk niks opleverde. Een penalty en een rode kaart voor de verdediger van de thuisclub was hier meer op zijn plaats geweest. Ruim tien minuten later moest Sander Duindam geblesseerd het veld verlaten. Hij werd vervangen door Gerben Jan Ruizendaal. In die fase gebeurde er verder eigenlijk niets. Geinoord bleef de lange bal hanteren en IJsselmeervogels maakte het vooral zichzelf erg moeilijk. Totdat er in de 44 e minuut weer een situatie ontstond waarbij Christian Opschoor zwaar werd gehinderd binnen de beruchte lijnen. Scheidsrechter Sanou wees nu wel naar de stip. Kwong Wah Steinraht benutte de penalty uiterst beheerst en zo gingen de ploegen rusten met een 0-1 voorsprong voor IJsselmeervogels.
Na de thee schoot IJsselmeervogels zeer goed uit de startblokken want al in de vierde minuut na rust rondde Dennis van der Steen een goed opgezette aanval zeer bekwaam af. Erg lang konden de vogels niet van die iets ruimere marge genieten want amper een minuut later maakte Geinoord uit een corner de aansluitingstreffer. Bij deze treffer ging Gerben Jan Ruizendaal zeker niet vrijuit. Na deze goal kreeg Geinoord een veldoverwicht maar echt grote kansen werden er niet gecreëerd. In de 72 e minuut werd Christian Opschoor opnieuw onderuit gehaald binnen het strafschopgebied maar nu werd de bal niet op de stip gelegd. Inmiddels was Dogan Corneille doorgeschoven naar het middenveld en Harm Geert Bakker was ingevallen voor Kwong Wah Steinraht zodat die op de plek van Dogan Corneille kon gaan spelen. Met deze verschuivingen kreeg IJsselmeervogels langzaam het initiatief terug. Want het lijkt er toch op dat er met Dogan Corneille op het middenveld veel meer balans in het elftal is. In de 74 e minuut gooide IJsselmeervogels de wedstrijd definitief op slot. André Kemper kreeg een kans maar hij stuitte nog op keeper Jeffrey Vink. In de daaropvolgende rebound schoot Christian Opschoor de bal binnen. Daarna kwam het oude euvel weer bovendrijven. Er werden nog een aantal grote kansen op de 1-4 gemist maar dat drukte de pret uiteindelijk niet. Want als je zelf wint en je ziet vervolgens al je concurrenten punten verspelen is dat natuurlijk extra lekker.

Volgende week wacht SHO uit. Op papier een zware tegenstander maar de mannen van SHO hebben al drie weken op rij niet weten te winnen en zitten duidelijk in een mindere fase. Toch zal IJsselmeervogels zwaar aan de bak moeten want ook SHO zal er alles aan doen om IJsselmeervogels beentje te lichten. Elke tegenstander van geeft 200 procent tegen de Vogels. Bovendien was SHO op de Westmaat nog in staat om de Vogels op 2-2 te houden. Al was het zeer de vraag of dat nu aan de kwaliteiten van SHO lag of aan concentratieverlies bij de Vogels. In ieder geval zijn we gewaarschuwd, we mogen geen moment verslappen en dan moet ook SHO gewoon te pakken zijn.

verslag Kees Bos (www.vvijsselmeervogels.nl)

Zaterdag 26 november IJsselmeervogels – Sparta Nijkerk 2-1

IJsselmeervogels herstelt zich…

IJsselmeervogels heeft zich prima hersteld van de nederlaag van vorige week tegen DOVO. Sparta Nijkerk werd in een meeslepend duel met 2-1 verslagen. Beide Spakenburgse doelpunten kwamen op naam van Dennis Knüppe.
Op het waterkoude sportpark De Westmaat waren het de bezoekers die de eerste twintig minuten de lakens uitdeelden. IJsselmeervogels had moeite met het hoge tempo en de snelle balcirculatie die de Nijkerkers lieten zien. De voorsprong na zes minuten spelen was dan ook verdiend. Een verkeerde terugkopbal van gelegenheids centraleverdediger Dogan Corneille, die de geblesseerde Jeroen Rijsdijk op die plek verving, kon door doelman Sander Duindam met moeite worden gekeerd. De instormende Albert van Nijhuis was er als de kippen bij, maar werd onreglementair gestuit door Duindam. Scheidsrechter Van Aken was resoluut en gaf Sparta Nijkerk een penalty. Sander Duindam kwam er met een gele kaart genadig vanaf. Mark Dijs benutte de strafschop en zette daarmee zijn team op voorsprong.
Net als vorige week keek de koploper al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aan. Ook na de vroege voorsprong bleef Sparta Nijkerk met goed voetbal de aanval zoeken. IJsselmeervogels kwam maar zelden echt gevaarlijk in de buurt van doelman Sven Onland. Tot aan de 20 e minuut. Toen nam IJsselmeervogels met dank aan de tegenstander de regie over.
De Nijkerkers gingen achteruit lopen en lieten de Vogels komen. Een schot van André Kemper was de eerste aanvallende daad van de thuisclub. Even later loste Dennis Knüppe na een prima combinatie tussen André Kemper en Kwong-Wah Steinraht een schot dat ook net naast zeilde. IJsselmeervogels begon steeds meer aan te dringen en zag Stanley Tailor uit een vrije trap van André Kemper met zijn hoofd voor de graaiende handen van Sven Onland verschijnen en de bal snoeihard naast koppen. Twee minuten later was Tailor opnieuw dreigend toen hij na een prima combinatie met Dennis Knüppe zijn uithaal net naast zag gaan.
De dikverdiende gelijkmaker viel in de 33 e minuut. Uit een assist van André Kemper was het Dennis Knüppe die de bal uitstekend controleerde en vervolgens met veel gevoel over de keeper krulde.
IJsselmeervogels wilde meer en kwam vijf minuten later op voorsprong. Uit een vrije trap op de punt van het strafschopgebied kwam de bal terecht bij André Kemper die het leer voor zijn ‘goede’ rechterbeen kapte en uithaalde. Het schot werd echter geblokt en door Kwong-Wah Steinraht uit de doelmond gekopt voor de voeten van Dennis Knüppe die met links doeltreffend uithaalde en doelman Onland kansloos liet. De voorsprong van IJsselmeervogels was op dat moment verdiend. Sparta Nijkerk kroop teveel in haar schulp en had aanvallend IJsselmeervogels veel meer pijn kunnen doen. De beslissing van trainer Willem Leushuis om Dogan Corneille door het ontbreken van de geblesseerde Jeroen Rijsdijk een linie naar achteren te halen werd na enige uitleg pas duidelijk. “Omdat Sparta Nijkerk met twee spitsen speelt zou Dogan de vrije man worden en daardoor steeds kunnen doorschuiven, op die manier kreeg hij geen mandekking”, was de uitleg van Leushuis. Een winnende trainer heeft altijd gelijk.

Na de pauze verzuimde IJsselmeervogels het duel op slot te gooien. Hoewel een schot van invaller Dirk Jan Beeftink aan Sparta zijde een beter lot verdiend had. André Kemper verzuimde zijn wekelijkse kans in de 51 e minuut nadat hij te lang wachtte. Een minuut later verving Erwin Schouten de tegenvallende Gijs van Manen die vandaag op links de geschorste Christian Opschoor verving. De eerste actie van Schouten was gelijk dreigend. Dennis van der Steen werd op rechts vrijgespeeld. Zijn schot werd via een Spartaans been tot corner verwerkt. Uit de hoekschop kwam de bal bij de vrijstaande André Kemper terecht die het leer helemaal verkeerd raakte en ver naast zag gaan.
Omdat IJsselmeervogels de beslissende 3-1 had laten liggen bleef Sparta Nijkerk in de gelijkmaker geloven. De gasten creëerden in tien minuten tijd een stuk of vijf corners, waaruit overigens nauwelijks gevaar kwam. Niettemin kwam IJsselmeervogels er bijna niet meer uit en loerde de koploper op een dodelijke counter. Die kwam in de 74 e minuut. Na een lange bal van Erwin Schouten ontsnapte Kwong-Wah Steinraht aan buitenspel, maar verslikte zich in doelman Sven Onland. Tien minuten voor het einde werd IJsselmeervogels opnieuw gevaarlijk. Via een combinatie tussen André Kemper en Erwin Schouten. Het schot van laatstgenoemde ging helaas via een Nijkerks been over de achterlijn. Uit de toegekende hoekschop kopte de foutloos spelende linksback Henri de Graaf prima in. Rob Koelewijn van Sparta Nijkerk werkte de bal echter uit de doelmond.
Met Rob Hopman in de frontlinie probeerde trainer Kapenga van Sparta Nijkerk nog een punt, dat niet misstaan had, uit het duel te peuren. De lange verdediger was betrokken bij de allerlaatste gevaarlijke actie van de gasten. Uit een doorkopbal van Hopman kwam de bal bij Stefan Frederiksen terecht die binnen de ‘zestien’ hard uithaalde. De voeten van Sander Duindam brachten echter redding. Toen scheidsrechter Van Aken voor het einde floot was de zwaarbevochten zege een feit.

verslag Tijmen de Graaf (www.vvijsselmeervogels.nl)

Zaterdag 19 november DOVO – IJsselmeervogels 4-3

IJsselmeervogels niet bij de les…

IJsselmeervogels had deze middag een record kunnen breken, namelijk 10 maal op rij winnen. In de geschiedenis van onze succesvolle club was dat nog nooit gebeurd. DOVO zorgde er deze middag voor dat het clubrecord niet werd verbroken. De Veenedalers wonnen met 4-3 na een krankzinnige wedstrijd.

DOVO kreeg als in de eerste minuut een mogelijkheid die voorlangs ging, maar nog geen minuut later hadden de Veenedalers de bal al in het netje liggen. Hieraan vooraf ging een fout van de verdediging die de bal slecht uitverdedigde. Vanaf de aftrap hadden de Vogels gelijk de mogelijkheid om de stand weer gelijk te trekken. André Kemper die de bal kreeg aangespeeld van Kwong-Wah Steinrath ging slordig om de mogelijkheid en leverde niet meer dan een slap schotje. IJsselmeervogels kreeg daarna nog een mogelijkheid maar maakte het zichzelf wel erg moeilijk. In de 12e minuut viel de gelijkmaker wel. Uit een rebound na een corner zette Gijs van Maanen de bal voor op Steinrath die onberispelijk afrondde. Maar al snel keken de Vogels weer tegen een achterstand aan. Een vrijwel houdbare bal verdween achter Sander Duindam. IJsselmeervogels bleef wel aanvallen maar miste ook deze middag weer vele kansen. Het was Steinrath die de stand weer gelijk trok na een kopbal van Jeroen Rijsdijk. De verdediger van DOVO reageerde niet attent en werd vervolgens door Steinrath in de sprint verslagen. De 2-2 stond op het scorebord. En na nog een aantal goede aanvallen van de Vogels en net zo veel gemiste kansen gingen de spelers rusten.

Net als in de eerste helft kwam DOVO al weer snel op voorsprong. Een corner van de Veenedalers werd door de rooie verdediging niet goed verwerkt waardoor de Vogels al na 3 minuten tegen een achterstand aankeken. Het spel van de Vogels bereikte niet meer het niveau van de eerste helft doordat DOVO zich liet terugzakken. In de 50e minuut werd Kemper opzichtig onderuit getrokken binnen de 16. De scheidsrechter zag er geen kwaad in, terwijl een penalty misschien wel op zijn plaats was geweest. Na een half uur in de tweede helft kreeg DOVO een vrije trap toegekend. Deze werd door alles en iedereen van de Vogels gemist, waardoor DOVO de voorsprong vergrote naar 4-2. In de 87e minuut was het Kemper die een dot van een kans kreeg, maar de bal voor de goal aan zich voorbij liet gaan. Erwin Schouten wist er tegen het einde van de wedstrijd nog 4-3 van te maken. De laatste vijf minuten van de wedstrijd waren misschien wel de meest leuke omdat beide ploegen enorme kansen kregen en IJsselmeervogels goed druk begon te zetten op het doel van DOVO. Even leek het dat Schouten nog de 4-4 binnen kopte maar de goal werd wegens buitenspel afgekeurd. IJsselmeervogels kreeg deze middag het lid op de neus. Het missen van kansen brak de Vogels deze middag zwaar op. Er is echter nog geen man overboord want de voorsprong op de nummer twee bedraagt nog steeds 8 punten.

Verslag: Jan Herman

Zaterdag 12 november IJsselmeervogels -ASWH 2-0

IJsselmeervogels wint zeer aantrekkelijk duel…

Veel te laat met dit verslag, maar toch nog. De wedstrijd van afgelopen zaterdag 12 november tegen ASWH was simpelweg te goed om onopgemerkt voorbij te laten gaan. Na de gewonnen derby van de week ervoor wachtte IJsselmeervogels weer een zware klus. Namelijk de algeheel amateur kampioen van het vorige seizoen uit Hendrik-Ido Ambacht. Een hele kluif dus zo leek het vooraf.

De Rooien starten gelijk voortvarend. Al in de derde minuut was er een haarscherpe aanval die werd ingeleid door Jan Pieter Hartog. André Kemper zette vervolgens voor op Kwong-Wah Steinrath die de bal helaas naast kopte. Een volgende voorzet van André Kemper kwam in de voeten van Gijs van Maanen, maar hij werd goed verdedigd door ASWH. Het eerste kansje voor ASWH was meer toevallig dan zo bedacht. Uit een vrije trap belandde de bal bij één van de aanvallers, maar hij schoot voorlangs. IJsselmeervogels bleef doorgaan met het creëren van mogelijkheden. Zo kreeg André Kemper de bal toegespeeld van Kwong-Wah Steinrath, maar het kap en draaiwerk werd gepareerd door de goalie van ASWH. Ook de inzet van Christian Opschoor in de rebound trof geen doel, terwijl de kans van André Kemper eigenlijk een goal had moeten zijn. Er volgende vervolgens nog een serie aanvallen van de Vogels, maar geen enkele trof doel. Zo ook niet een aanval die eindigde bij Dennis Knüppe. Hij haalde van net buiten de zestien verwoestend uit en zijn inzet kon ternauwernood door de keeper van ASWH worden gered. In de 18e minuut had dan de gegarandeerde 1-0 moeten vallen. Het aanvalsduo André Kemper en Kwong-Wah Steinrath gingen samen op de goal af van ASWH, maar gingen niet al te best om met de geboden kans. En de knaller van Dennis Knüppe in de rebound trof evenmin doel. Ondanks het ontbreken van goals was het zeer aantrekkelijk voetbal wat IJsselmeervogels op de mat legde. En toen waren er nog maar 25 minuten gespeeld. ASWH kreeg door een wissel vervolgens wat meer grip op de wedstrijd, maar het bleef IJsselmeervogels dat het meeste initiatief had. De aanvallers van ASWH kwamen simpelweg niet voorbij de Rooie verdediging. De eerste helft werd afgesloten met een goede aanval die via Dennis Knüppe eindigde bij André Kemper die helaas het doel niet wist te vinden, maar wel een berepartij speelde.

IJsselmeervogels zette in de tweede helft het goede spel waarmee het de eerste helft was geëindigd door. En al in de 4e minuut konden de trouwe supporters eindelijk juichen. Een zeer goed genomen vrije trap van André Kemper werd onberispelijk tussen de palen gekopt door Kwong-Wah Steinrath. Het prima spelende ASWH ging op zoek naar de gelijkmaker. De ploeg was overigens niet gekomen voor slechts een puntendeling en zorgde er daarmee voor dat het een aantrekkelijke partij werd. Toch was het IJsselmeervogels dat de wedstrijd controleerde. Nog geen kwartier na rust was er weer een mogelijkheid voor André Kemper, maar hij krulde de bal over de goal. Een goede 10 minuten later moest Sander Duindam handelend optreden na concentratieverlies in de rode verdediging. Een verdediging die door de aanvalsdrift van de Vogels bijna in dit verslag in de vergetelheid zou geraken, maar die deze middag weer prima acteerde, waarbij vooral het spel van Youngster Henri de Graaf vele rooie aanhangers kon bekoren. Toch kreeg ook ASWH wat kansjes en moesten achtereenvolgens Sander Duindam en Jeroen Rijsdijk ingrijpen op een inzet van de levensgevaarlijke nummer 9 van de Ambachters.  Uit een corner van ASWH zette de Vogels een counter op ingeleid door Dennis van der Steen. Hij stuurde Kwong-Wah Steinrath alleen op de keeper af, daarbij op de hielen gezeten door een verdediger van ASWH. Er volgde nog een aanval via Dennis Knüppe die door André Kemper werd overgekopt en een inzet van dezelfde Knüppe werd verwerkt tot corner. Zes minuten voor het einde gooide IJsselmeervogels de wedstrijd definitief op slot. Het was wederom Dennis van der Steen die Kwong-Wah Steinrath alleen op de keeper afstuurde. Wederom op de hielen gezeten lukte het de geraffineerde spits nu wel te scoren en zo de 2-0 aan te tekenen. Met nog een paar aanvallen van de Vogels werd de wedstrijd besloten. Een concurrent in de race om het kampioenschap, want dat blijft ASWH wat een prima ploeg heeft, werd door IJsselmeervogels deze middag verder op achterstand gezet. Na 10 wedstrijden heeft IJsselmeervogels een voorsprong van 10 punten op de nummer 2, SHO om nog maar niet te spreken van de 18 punten voorsprong op de buurman. Inmiddels 9 overwinningen op rij. Een ongekende luxe. Bezinning is op zijn plaats want aanstaande zaterdag wacht weer een zware wedstrijd, nu tegen DOVO.

Verslag: Jan Herman

Zaterdag 5 november Spakenburg – IJsselmeervogels 0 – 2

Rooien zaaien en oogsten op Blauw veld…

Het begin van de DERBY…

Zaterdagmiddag 5 november was het weer zover. De moeder aller derby’s stond op het programma. De Rooien tegen de Blauwen, of eigenlijk andersom, want IJsselmeervogels speelde deze middag een uitwedstrijd. Het was prachtig zonnig weer en er waren maar liefst 6.800 toeschouwers op het spektakel afgekomen. Omdat het alweer de zevende keer op rij was dat deze wedstrijd werd gespeeld was het niet makkelijk voor de supporters om met een originele opening van de wedstrijd te komen. Gelukkig zijn er bij de IJsselmeervogels aanhang een aantal zeer creatieve geesten die met een briljant idee waren gekomen. Voorafgaand aan de wedstrijd werden ballonnen opgeblazen en losgelaten. Deze ballonnen hadden nog het meeste weg van spermacellen. Het blauwe veld werd zo met rood en wit zaad besproeid. En zo als in het echte leven deden de zaadcelletjes hun best om als eerste bij het eitje te komen. Het werd een tweeling (0-2).

IJsselmeervogels Supporters zorgen weer voor de sfeer…

Midden Noord…

Na de sfeervolle opening begonnen de beide ploegen voorzichtig aan de wedstrijd. Het duurde tot pak hem beet de 16e minuut voordat IJsselmeervogels zijn eerste echte mogelijkheid kreeg. Christian Opschoor liet de bal lopen voor Dennis Knüppe die de bal voorzette. Er was geen Rood been in de buurt om tot een goal te komen. Twee minuten later was er een goede aanval waarbij de bal via André Kemper in de voeten kwam van Erwin Schouten. Zijn inzet ging over de zijlijn. De daaropvolgende aanval leverde niet meer op dan een corner. Spakenburg kreeg vervolgens een drietal corners, maar deze leverden niets op. Het spel van de blauwen was met recht armetierig te noemen. Daar waar zij zich normaal gesproken enorm weten op te laden voor de derby speelden zij zonder bezieling en creatief vernuft. IJsselmeervogels controleerde de wedstrijd zonder ook zelf echt sprankelend te voetballen.
Na een half uur spelen kregen de Rooien meer de overhand op de wedstrijd. Het begon met een enorm gerommel voor de goal van de blauwen, waarbij IJsselmeervogels het zichzelf onnodig moeilijk maakte. Daarna soleerde Christian Opschoor lang de verdediging van de Blauwen en vuurde een vlammend schot op keeper Benlahsen dat met de nodige moeite werd gekeerd. Met Benlahsen is ook gelijk de beste man aan Spakenburgse zijde genoemd.
Ook de prima spelende Henri de Graaf deed van zich spreken. Deze back rukte op richting de achterlijn en zette voor op André Kemper. Deze schoot niet ineens, maar probeerde eerste een aantal Spakenburgse verdedigers te verschalken. Daarbij werd hij onreglementair binnen de zestien meter gestuit. De scheidsrechter zag er echter niets in en liet gewoon doorspelen daar waar een penalty op zijn plaats was geweest. Uiteindelijk kreeg IJsselmeervogels na 35 minuten loon naar werken. Een ingooi kwam voor de voeten van André Kemper die verwoestend uithaalde. Opnieuw wist keeper Benlahsen de bal te keren, maar de bal belandde voor de voeten van Christian Opschoor. Zijn schot eindigde overheerlijk in het netje en de rooie hoek ontplofte van vreugde.

0-1 na Christaan Opschoor…

Vreugde bij de spelers na de 0-1…

IJsselmeervogels bleef vervolgens aanzetten. Erwin Schouten veroverde de bal op de rand van de zestien. En hoewel drie verdedigers van Spakenburg hem probeerden te stoppen lukte het hem toch een schot op doel te lossen dat helaas voorlangs ging. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Spakenburg nog een aantal mogelijkheden waarbij vooral de omhaal van aanvoerder Frank van Twillert niet ongenoemd mag blijven. Zijn inzet ging gelukkig over.
Zoals wel meer is gebeurd dit seizoen begon IJsselmeervogels de tweede helft slordig. Te weinig ballen kwamen aan en even leek het er op dat de Blauwen terug zouden komen in de wedstrijd. Maar zoals al gememoreerd wist Spakenburg deze middag niets af te dwingen en na een kwartier stelde IJsselmeervogels weer orde op zaken. Zo creëerden de Rooien een aantal mogelijkheden waaruit geen resultaat geboekt werd en niet meer dan een aantal corners opleverden. Uit de rebound na één van de corners vuurde Dogan Corneille een pegel af die door André Kemper op de lat werd gekopt. Dit gebeurde in buitenspelpositie zodat een eventuele goal niet had geteld.

Sfeer bij Midden Noord…

De op de bank gestarte Kwong-Wah Steinrath werd na 69 minuten in het veld gebracht voor Erwin Schouten. Het werd een droominval. Bij zijn eerste balcontact rukt King-Kwong alleen op naar keeper Benlahsen en wist deze te verschalken, daarmee de terechte 2-0 voor de Vogels aantekenend. Alle spelers renden vervolgens juichend naar de rooie hoek en vieren uitbundig feest. Spakenburg probeerde daarvan gebruik te maken maar gelukkig waren een paar Rooien op tijd bij de les en weten een tegentreffer te voorkomen.
Met nog een kwartier te gaan krijgt Kwong-Wah Steinrath de mogelijkheid de wedstrijd definitief op slot te gooien, maar dit keer wacht hij te lang waardoor zijn inzet een prooi wordt voor Benlahsen. Ook Tim van Breukelen krijgt nog een mogelijkheid na een counter via Dennis Knüppe. Spakenburg speelt een verloren wedstrijd en begint in de slotfase fysiek te worden. Zo maakt de jarige Roderick de Harder (nog van harte jongen, maar vandaag geen cadeautje van de Rooien) een overtreding op keeper Gerben-Jan Ruizendaal. De wedstrijd wordt besloten met een wereldactie van Kwong-Wah Steinrath, maar helaas spat de bal via de onderkant van de lat weer het veld in. Na het laatste fluitsignaal ontstaat een spontaan rood feestje op het blauwe veld. IJsselmeervogels boekt een verdiende overwinning, oogst drie punten en zaait verder voor een mogelijk kampioenschap.

De klus is geklaard…

Rood bezet blauw…

Spakenburg staat na 9 wedstrijden op een respectabele afstand van vijftien punten en daar had geen blauwe of rooie rekening mee gehouden zeker niet omdat Spakenburg zo’n beetje de duurste selectie heeft van het amateurvoetbal. De blauwen zijn in verwarring, IJsselmeervogels viert feest, maar niet te lang heren, want er komen twee loodzware wedstrijden aan.

Een piltsie op de goede afloop…

Verslag: Hop

Zaterdag 29 oktober IJsselmeervogels – VVOG 3-2

Benauwde zege IJsselmeervogels…

Op voorhand leek het een simpel klusje te worden voor IJsselmeervogels op deze late nazomerdag, maar niets bleek minder waar. Het was duidelijk dat de kopjes al bij volgende week waren, namelijk de derby der derbys: Spakenburg – IJsselmeervogels. Bij aanvang werd al door de meeste supporter gezegd: “als we eerst vandaag maar winnen” en dit bleek ook. Gezien de stand op de ranglijst moest IJsselmeervogels geen moeite hebben met VVOG, maar de Harderwijkers lieten zien dat ze meer waard waren dan die lage positie.

Weer een volle bak…

Al vanaf de aftrap stoorde VVOG de opbouw van IJsselmeervogels, iets wat men nog niet zovaak had meegemaakt en men had hier in de openings fase ook duidelijk moeite mee. Maar gaandeweg de eerste helft nam men de regie in handen en in de 10e minuut hadden de Rooien een strafschop moeten hebben toen een inzet van Christian Opschoor via de hand van een verdediger uit het doel werd gehouden. Iedereen zag het behalve de scheids die liet doorspelen. Éen minuut later had Kwong-Wah Steinrath pech toen een inzet van hem van richting werd verander waardoor de bal net naast het doel ging. Maar men moest op haar tellen blijven passen want VVOG was levens gevaarlijk bij tegen aanvallen, dit bleek in de 14e minuut toen IJsselmeervogels ontsnapte aan een 0-1 achterstand na een grote kans van de tegenstander. Het spel golfde op en neer zonder dat er echt goed gevoetbald werd totdat het in de 19e minuut plots 1-0 stond, bij een corner stond iedereen te kijken wat de bal wel niet zou doen, behalve Jeroen Rijsdijk die erop boog en koppend IJsselmeervogels op voorsprong zette. Twee minuten later had het 2-0 moeten zijn, al was het maar om de schoonheid van de aanval, Dennis Knüppe ging op links goed door en leverde een perfecte voorzet af op Gijs van Manen die de bal ineens op zijn pantoffel nam, de bal had echter de lat als eindbestemming. Vervolgens gebeurde er niet veel op de Westmaat tot de 31e minuut toen er ineens een grote kans voor VVOG te noteren viel, maar de Harderwijkers faalden in de afwerking, hierbij moet wel gezegd worden dat de defensie van de Vogels niet geheel vrijuit ging. Tot aan de rust viel nog één kans voor de Rooien te noteren en wel in de 41e minuut maar ook deze bleef onbenut.
Na rust was er lange tijd niets te beleven, het eerste kwartier werd er slaapverwekkend voetbal gespeeld van beide kanten, totdat in de 15e minuut iedereen werd wakker geschud toen VVOG 1-1 scoorde. IJsselmeervogels leek niet bij machte om zich te herstellen van deze dreun totdat Vak Midden Noord zich begon te roeren, onder felle aanmoedigingen werden de spelers over het dode punt heen gezongen met als resultaat de 2-1 in de 23e minuut voor de ingevallen Erwin Schouten.

Vreugde na de 2-1..

 Overigens was het niet alleen Vak Midden Noord wat voor een beter spelend IJsselmeervogels zorgde, ook de wissel, Erwin Schouten en Tim van Breukelen, pakten goed uit. In de 35e minuut werd het zelfs 3-1, een foutieve terugspeelbal van de defensie van VVOG werd door Dennis Knüppe onberispelijk afgestraft. IJsselmeervogels leek op rozen te zitten totdat een minuut later Sander Duindam met rood van het veld moest. Een te hoge terugspeel bal van Stanley Tailor werd door Sander in een reflex buiten het strafschop gebied met zijn handen tegengehouden waardoor Raymond Koopman voor de tweede achtereenvolgende week op doel moest. Volgens de regels een juiste beslissing die rode kaart, maar dan had in de eerste helft de verdediger van VVOG ook rood verdiend toen hij de bal van Opschoor met zijn mand tegenhield. Met 10 man moest men nu de klus klaren al kreeg men het nog heet onder de voeten toen het in de 41e minuut 3-2 werd, onachtzaamheid in de verdediging van de Vogels werd genadeloos afgestraft. Het was nog even met de billen knijpen voor de supporters, al had dit niet nodig geweest want in de laatste minuten kregen zowel André Kemper, Dennis Knüppe en Erwin Schouten dotten van kansen om de score omhoog te tillen maar men had het vizier niet op scherp staan. Grote vreugde bij spelers en supporters toen de scheids het laatste fluitsignaal blies, een lastige klip was genomen in de week voor de derby. Dit werd gevierd na afloop voor de kantine, enkele blauwe ‘supporters’ konden dit niet waarderen toen ze thuis kwamen na hun verlies bij SHO en gooiden bierflessen op het terrein van IJsselmeervogels, deze middag had ook minder mooi kunnen aflopen…. wat zal er gebeuren mocht IJsselmeervogels volgende week de derby winnen….vliegen er dan hele kratten bier over de tribune???

Even Vak Midden Noord bedanken..

Effe een borrel halen op mijn IJsselmeervogels fiets…

Zaterdag 22 oktober IJsselmeervogels – GVVV 1-0

Gebrek aan scherpte breekt Vogels nog niet op…

Daar waar veel verenigingen deze middag vrij hadden speelde IJsselmeervogels de inhaalwedstrijd tegen GVVV. Deze wedstrijd was enige weken geleden uitgesteld vanwege het overlijden van voorzitter Gerrit Heijnen. Doordat het een van de weinige wedstrijden was deze middag was er veel publiek deze middag die het beeld dat de laatste weken in de media was geschetst nu wel eens bevestigd wilden zien. Zij kregen een wedstrijd met twee gezichten voorgeschoteld.
IJsselmeervogels begon voortvarend aan de wedstrijd. Als in de tweede minuut stichtte Gijs van Maanen gevaar met een vrije trap die door de keeper van de Veenendalers met moeite tot corner werd verwerkt. Die corner was wel gevaarlijk maar leverde geen resultaat. Twee minuten later ging een shot van Jeroen Rijsdijk nauwelijks voorlangs na een bal die hij doorgekopt kreeg van Stanley Taylor. Het kansenfestijn ging vervolgens maar door voor IJsselmeervogels. Zo rolde de bal toevallig voor de voeten van André Kemper die de keeper probeerde te verschalken met een lobje dat door de goalie net uit de lucht kon worden geplukt. De Rooien bleven driftig de aanval zoeken en met nog geen kwartier op de klok was er een uitgelezen kans voor Kwong-Wah Steinrath. Na een schitterende combinatie tussen Dogan Corneille en Gijs van Maanen belandde de bal op het hoofd van de rooie spits die de bal vervolgens op de lat kopte. Ook Jan Pieter Hartog deed nog een poging de bal in het net te doen belanden, maar zijn afstandschot ging een metertje over. En zoals wel vaker als je zelf niet scoort krijgt vervolgend de tegenstander, die ronduit laf voetbalde in de eerste helft, een dot van een kans. De bal kon gelukkig door Dogan Corneille nog net van de lijn worden gehaald en tot corner verwerkt.

Grote kans voor IJsselmeervogels..

Na een half uur spelen mocht Christian Opschoor een vrije trap nemen. Het was Jeroen Rijsdijk die de tweede keer deze middag een kans kreeg, maar de bal op de lat kopte. Vervolgens werd een kans op zeer knullige wijze verprutst. Een counter van de Vogels bracht Gijs van Maanen voor de keeper van GVVV. In plaats van zelf te scoren gaf hij de bal aan Kwong-Wah Steinrath die inmiddels buitenspel liep. Voorwaar twee domme fouten in één actie. Zelf niet scoren en ook nog eens buitenspel lopen. Het duurde uiteindelijk tot de 41e minuut voordat de bevrijdende 1-0 viel. De wijze waarop die viel was tekenend voor het gebrek aan scherpte van de spitsten. Een voorzet van Christian Opschoor werd in eerste instantie door André Kemper op de paal geschoten, maar Gijs van Maanen wist vanuit de rebound dan toch de 1-0 aan te tekenen. De eerste helft werd uiteindelijk afgesloten met weer een goede actie van Christian Opschoor, maar deze kans werd wederom misgekopt door André Kemper. Er werd gerust met 1-0 daar waar een 2-0 of 3-0 voorsprong wellicht beter op zijn plaats was geweest.

Andre Kemper kopt op de paal..

De tweede helft was van een ander kaliber. Het aanvallende spel van de Vogels was verbleekt en GVVV werd de mogelijkheid geboden meer in de wedstrijd te komen. De ploeg van trainer Visee liet zien dat het ook best kan aanvallen en dus over kwaliteiten beschikt. Het was echter IJsselmeervogels dat de eerste kansen kreeg. Een aanval opgezet door Jan Pieter Hartog werd door Kwong-Wah Steinrath teruggelegd op Gijs van Maanen die de bal naast de goal schoot. Laatst genoemde had na een aantal minuten een perfect voorzet op André Kemper die de bal bij wijze van spreken de bal in de goal kon wandelen. Het leek echter of hij deze middag was ingehuurd door GVVV want hij haalde de bal tot ontsteltenis van de rooie aanhang van de doellijn. In de 23e minuut scoorde GVVV, maar omdat Sander Duindam tijdens deze actie werd gehinderd door de aanvaller van GVVV werd de goal afgekeurd. Sander viel naar aanleiding van deze actie geblesseerd uit en werd vervangen door good old Raymond Koopman. Deze bewees zijn kwaliteiten door een vrije trap van GVVV over de lat te tikken. Uit de daarop volgende corner kreeg ook GVVV een dot van een kans, maar ook zo speelden in de geest van de wedstrijd en schoten de bal hopeloos voorlang. De wedstrijd werd besloten met een tweetal kansen voor de Vogels, maar zowel Tim van Breukelen als Erwin Schouten wisten het net niet te vinden. IJsselmeervogels pakte weer drie belangrijke punten, maar moet wel op zijn tellen gaan passen als het gaat om het omgaan met kansen.

Jan Herman Hop

Zaterdag 15 oktober Delta Sport – IJsselmeervogels 2-4

Ook Delta Sport aan de zegekar gebonden…

De vierde uitwedstrijd dit seizoen en opnieuw geen puntverlies op vreemde bodem. In Vlaardingen werd de strijd aangegaan met Delta Sport, een wedstrijd waar IJsselmeervogels toch wel tegenop zag daar in Vlaardingen zelden een goed resultaat neergezet is. Deze middag was het anders, vooral in de eerste helft liep IJsselmeervogels over haar tegenstander heen en stond het bij rust slechts 0-2. De eerste kans was er al in de 3e minuut, alleen voor de keeper trof Christian Opschoor het houtwerk. Twee minuten later was het wel raak maar de treffer van Andre Kemper werd afgekeurd wegens vermeend buitenspel, het arbitrale trio zou zich overigens vaker onderscheiden vanwege haar dubieuze beslissingen. In de 8e minuut was het dan wel echt raak, de snelle Gijs van Manen werd gelanceerd met een lange bal en alleen voor de keeper ronde hij beheerst af. Dezelfde van Manen had in de 23e minuut het geluk niet aan zijn zijde toen hij de paal trof, overigens waren hieraan al weer een aantal kansen voor IJsselmeervogels aan vooraf gegaan die niet werden verzilverd. Het bleef kansen stapelen in de eerste helft maar toch zou het tot de 36e minuut duren voordat de 0-2 op het bord kwam, een steekballetje van Andre Kemper werd door Dennis Knüppe mooi afgerond, dit was ook tevens de ruststand.
Na rust leek het duel in de 49e minuut beslist, Kwong Wah Steinraht verscheen alleen voor de keeper en tilde de score naar 0-3. Na vijf minuten echter viel geheel onverwacht de tegentreffer en leek IJsselmeervogels de kluts kwijt. Toen het in de 67e minuut zelfs 2-3 werd bracht Willem Leushuis Tim van Breukelen en Erwin Schouten in de ploeg waardoor IJsselmeervogels weer meer grip op de wedstrijd kreeg. In de 82e minuut was het dan toch over en uit voor Delta Sport na een doeltreffende vrije trap van Christian Opschoor die de eindstand op 2-4 zette.
Opnieuw een prima weekend voor IJsselmeervogels die zelf won en weer twee concurrenten, Kozakken Boys en Spakenburg zag verliezen.

Zaterdag 8 oktober IJsselmeervogels – Kozakken Boys 2-1

Superieur IJsselmeervogels wint slechts met 2-1….

Alle ingrediënten voor een heerlijk voetbalmiddagje waren aanwezig deze dag, lekker nazomerweer en twee ploegen van formaat. En een heerlijk voetbalmiddagje werd het, althans voor de rooie aanhang, zelf winnen met goed voetbal en de concurrentie die punten morste.

Vak Midden Noord begroet haar helden..

Voor zo’n 2500 toeschouwers begon IJsselmeervogels al vanaf het begin druk op de tegenstander te leggen. Middels goed veldspel werd Kozakken Boys van het kastje naar de muur gestuurd. De Boys konden zich alleen maar staande houden middels veel, en soms harde, overtredingen. Men moest dan ook maar liefst vijf maal de gele kaart incasseren van de goed leidende scheidsrechter van Gijzen. Opvallend ook is dat Dennis Knuppe altijd een goede partij speelt als hij Aksit als directe tegenstander heeft, de ex-Spakenburger liep zich de longen uit zijn lijf maar kwam simpelweg steeds te kort. Zo ook halverwege de eerste helft, Dennis Knuppe speelde zich knap vrij en zijn schot spatte uiteen op de paal. Het was IJsselmeervogels wat de klok sloeg de eerste helft en het enige wapenfeit wat Kozakken Boys de eerste drie kwartier liet ziet kwam door een slippertje van Jeroen Rijsdijk die de bal achter verspeelde maar Sander Duindam doorzag de lob van een Kozak en redde knap. Knap was ook het optreden van debutant Henri de Graaf die voor de leeuwen gegooid werd doordat Remco Pieterse geblesseerd was, maar kon terug zien op een puike wedstrijd. Vijf minuten voor rust werd Kwong Wah Steinraht knap vrijgespeeld maar zijn lob was te hard en ging over het doel van keeper Roland Jansen. Enkele minuten later had hij wel succes, zoals de gehele wedstrijd had hij ook nu weer de bal aan een touwtje en middels een simpele voetbeweging verschalkte hij de keeper en zetten IJsselmeervogels op een meer dan verdiende voorsprong.

Kans Opschoor..

Na rust bleef IJsselmeervogels het doel van Kozakken Boys opzoeken en al in de 58e minuut had dit resultaat. Kwong Wah Steinraht soleerde door het strafschop gebied en net toen hij wilde aanleggen voor een schot werden zijn benen onder zijn lichaam vandaan geschopt, terecht een strafschop die door Kwong Wah zelf werd genomen en beheerst benut. Na deze 2-0 liet IJsselmeervogels de touwtjes wat vieren waardoor Kozakken Boys wat meer op de helft van de Vogels verscheen. Dit resulteerde een kwartier voor het einde in de aansluitings treffer voor de Boys. Door nonchalant uitverdedigen van IJsselmeervogels kon Arco van oord voor de 2-1 en hoop voor de supporters van Werkendam zorgen. Het zou echter ijdele hoop blijken te zijn, die 2-2 kwam er terecht niet, en in de slotfase had Jan de Graaf nog de 3-1 kunnen, zeg maar moeten, maken. Alleen voor de Werkendamse keeper leverde hij een te slap schot af waardoor de bal een prooi was voor de doelverdediger die in de slotminuten ook nog mee naar voren ging om de aanval te ondersteunen maar het mocht niet baten.
IJsselmeervogels liet zien dat het slappe optreden van vorige week slechts een incident was en dat men over een goede ploeg beschikt die voor geen tegenstander bang hoeft te zijn. Al met al dus een heerlijke voetbal middag voor de rooie aanhang die ook nog eens ASWH en Spakenburg zagen verliezen waardoor de Vogels nu al drie punten los staan met een wedstrijd minder.

Zaterdag 1 oktober SDC Putten – IJsselmeervogels 1-2

Iedereen mag het weten, deze wedstrijd snel vergeten…

Na een bewogen week, waarin de vorige week vrijdag overleden voorzitter Gerrit Heijnen werd begraven, trok het eerste van de IJsselmeervogels met een forse schare supporters naar Putten voor de wedstrijd tegen SDCP. Niet Putten was vanmiddag de tegenstander van de Vogels, nee het waren de Rooien zelf die voor de meeste problemen zorgden.
IJsselmeervogels speelde deze wedstrijd uit respect voor de voorzitter en zijn nabestaanden met zwarte rouwbanden. De wedstrijd werd tevens vooruitgegaan door een altijd indrukwekkende minuut stilte.
De Rooien begonnen op zich goed tegen Putten, maar naarmate de wedstrijd vorderde daalde het niveau naar een bedenkelijk peil. Een een-tweetje tussen Christian Opschoor en Gijs van Maanen resulteerde in een corner, waarbij Stanley Taylor de bal met het hoofd schampte waardoor deze ver naast ging. Op een voorzet van Christian Opschoor wist Jaap de Feyter, de sympathieke Spakenburgse keeper van Putten attent te reageren. IJsselmeervogels had het initiatief en viel lustig aan, maar na een kwartier spelen sloeg de klad er in. Het begon met Christian Opschoor die een vrije trap ronduit slecht nam, waardoor de bal over doel en achterlijn verdween. Er waren schitterende acties zoals van Gijs van Maanen, maar zijn voorzet op André Kemper was bijvoorbeeld te scherp om echt gevaar te stichten. Zo ging IJsselmeervogels erg slordig om met de geboden mogelijkheden. Eindpasses waren slecht en er was een aantal spelers dat de bal simpelweg niet onder controle kon brengen.
Pas in de 32e minuut deed Putten van zich spreken. De ploeg stelde verder bar weinig voor. Een speler van Putten kreeg een uitgelezen kans, maar maaide finaal over de bal heen. Zelfs een f-pupil zou dat verbeteren. IJsselmeervogels kreeg nog wel een kansje, maar de voorzet van André Kemper werd door Christian Opschoor hopeloos overgeschoten. En hij was niet de enige speler die zijn gebruikelijke niveau niet haalde. Bijna wist Putten vlak voor rust op voorsprong te komen. Een verkeerd geplaatste terugspeelbal van Tim van Breukelen werd door een speler van Putten onderschept die alleen op Sander Duindam af kon gaan. Gelukkig voor alles met een rood hart schoot hij op de paal.

Ook Christian Opschoor kon geen bres in de defensie slaan..

De tweede helft was niet veel beter. Dat bleek al na twee minuten toen André Kemper een vrije trap eenvoudig in de handen van keeper Jaap de Feyter schoot. En zoals altijd in dat soort wedstrijden weet dan vervolgens de tegenstander kracht te putten (wel leuk in Putten) uit het slechte spel van de Vogels en ja hoor, na 6 minuten in de tweede helft kwam Putten op voorsprong. Eigen schuld, helemaal omdat de Vogels zo iets hadden van ik stond er bij en keek er naar. De mannen uit Putten roken vervolgens hun prooi en probeerden nog een aantal keren gevaarlijk te worden, maar IJsselmeervogels had wel het initiatief alhoewel daar niet effectief mee werd omgegaan. Putten had zelfs op 2-0 voorsprong moeten komen, maar kregen geen penalty toen bij een corner hun spits opzichtig door Dogan Corneille onderuit werd getrokken.

Opluchting bij de supporters na de 1-2..

Het spel van de Vogels had de Puttenaren toch wel vermoeid, ook niet onlogisch als je mijlen moet rennen om een verdwaalde bal op te halen, en de Rooien waren gelukkig fysiek toch wat sterker. Na 28 minuten tweede helft wist André Kemper na een voorzet van Christian Opschoor de gelijkmaker te scoren. Een paar minuten later belandde een schot van de ingevallen Kwong-Wah Steinrath op de paal na een uitval via Erwin Schouten en André Kemper. Putten was nergens meer en liep op haar laatste benen. Het was wederom Christian Opschoor die met buitenkant voet voorzette en Erwin Schouten in staat stelde zijn eerste competitietreffer voor de Rooien te scoren. In de 44e minuut had Kwong-Wah Steinrath de wedstrijd definitief op slot kunnen gooien, maar alleen voor de keeper deelde hij in de malaise van IJsselmeervogels deze middag.

Conclusie; ook slechte wedstrijden moet je soms winnen en voor de rest heel snel vergeten deze middag.

Zaterdag 17 september Heerjansdam – IJsselmeervogels 0-5

Heerjansdam gewillige prooi voor IJsselmeervogels…

Voor de derde wedstrijd dit seizoen was de selectie van IJsselmeervogels vetrokken naar Heerjansdam om daar tegen de gelijknamige vereniging aan te treden. Deze tegenstander had haar eerste twee wedstrijden verloren en geen doelpunten gescoord. Het werd een gemakkelijke middag voor de Rooien en de 0-5 overwinning had nog hoger uit kunnen vallen als de Vogels de hele wedstrijd vol hadden aangezet.
De laatkomers deze middag hadden pech. Via radio M. werden zij al na 37 seconden op de hoogte gebracht van de 1-0 voorsprong gescoord door Dennis Knuppe. Een prachtgoal vanaf randje zestien, waarbij hem geen strobreed in de weg werd gelegd. IJsselmeervogels bleef vervolgens de aanval zoeken. Halverwege de eerste helft was er een vloeiende aanval van de Rooien via André Kemper die helaas Kwong-Wah Steinrath niet bereikt. Een viertal minuten later was het wel raak. De in de basis gestarte Gijs van Maanen zette voor op Kwong-Wah Steinrath die het leer teruglegde op André Kemper die vanaf zeker twintig meter verwoestend uithaalde en daarmee de 2-0 voor de Vogels aantekende. Daarmee is de eerste helft beschreven, want verder gebeurde er bijzonder weinig. De Vogels bleven leuk combineren en Heerjansdam had niets in te brengen. Iedere aanval van de thuisploeg werd redelijk simpel ongevaarlijk gemaakt door de verdediging van de Vogels.

Vooral in de tweede helft was het een drukte van belang
in het strafschopgebied van Heerjansdam…

IJsselmeervogels ging in de tweede helft door waarmee het de eerste helft had beëindigd. Combineren. Vanaf links zette Gijs van Maanen de bal voor op Jan de Graaf. Door de enorme curve die aan de bal zat kon Jan de bal net niet met het hoofd toucheren. Maar dankzij dezelfde curve belandde de bal netjes in de goal. Prima aanval met prima goal. Pas drie minuten na de 3-0 wat het eerste schot op doel voor Heerjansdam aan te tekenen. Iedere keer dat IJsselmeervogels serieus de aanval inzette was er ook een doelpunt aan te tekenen. Het spel voorafgaand aan de 4-0 was nog mooier als de goal zelf. Het was Dogan Corneille die de aanval opzette. Tim van Breukelen zette de bal voor op André Kemper die de bal met veel gevoel in de hoek krulde, de 4-0.

Fantastisch doelpunt van ‘Der Kempert’ (rechts)…

Bij de 5e goal was eigenlijk sprake van galleryplay van de Rode zijde. Uiteindelijke belandde de bal bij André Kemper die voorzette op Tim van Breukelen die zich keurig had vrijgelopen. Hij beloonde zijn invalbeurt met een mooie goal, de 5-0. Heerjansdam had vervolgens nog 2 schoten op het doel waarmee zij hun totaal op 3 brachten. Laatste wapenfeit was een Vogels actie met Jan Pieter Hartog die keurig de achterlijn wist te halen. Zijn voorzet kon ternauwernood door de Heerjandamse verdediging worden weggewerkt. IJsselmeervogels was daarmee genadig voor Heerjansdam. De thuisploeg had niet in te brengen bij IJsselmeervogels, niet omdat de Rooien uitblonken, maar omdat de Groenen niet over kwaliteit beschikken. Als het zo doorgaat moet deze gerenommeerde voetbalvereniging uit het zaterdagamateurvoetbal het ergste vrezen. En dat zou toch jammer zijn.

Verslag: Jan Herman Hop

Zaterdag 10 september Bennekom – IJsselmeervogels 1-2

IJsselmeervogels wint van het Andorra van Bennekom (incl.scheids)…

Na de deceptie van vorige week, iedereen had immers op winst gerekend, was het zaak om de drie punten mee naar huis te nemen. Dit gebeurde, maar de manier hoe dit gebeurde geeft heel veel Rooie Vogels een heerlijk gevoel.
Het uit Spakenburg talrijk meegereisde publiek genoot van de zomerzon maar ook zeker van de start van IJsselmeervogels. Al vanaf het eerste fluitsignaal nam men het initiatief in handen, het was duidelijk, men kwam voor de drie punten en niets minder. In de 2e minuut was het al bijna raak voor de rooien, uit een vrije trap krulde André Kemper de bal op de kruising. In de 12e minuut redde de keeper van Bennekom uit opnieuw een vrije trap, nu was het Christian Opschoor welke André Kemper in stelling bracht. In de 16e minuut gaf André Kemper voor op Kwong Wah Steinraht die uit de lucht de bal niet lekker op zijn slof kreeg. In de 21e minuut was het dan wel raak voor de Vogels, een mooie

Hachelijke momenten voor het doel van Bennekom

 combinatie tussen Dennis Knuppe – Kwong Wah Steinraht en vervolgens André Kemper was het laatst genoemde die met een bekeken schuiver de keeper van Bennekom kansloos liet. Lang kon men niet van de voorsprong genieten, uit een hoekschop verwerkte Sander Duindam de bal niet goed waardoor Mamouba Kada voor Bennekom gelijk maakte. Deze speler van Bennekom had in de 30e minuut rood verdiend nadat hij Stanley Tailor smerig onderuit schopte terwijl er geen bal in de buurt was. In de 35e minuut schoot de vlam in de pan. De zeer slecht leidende scheids gaf zowel Christian Opschoor als een speler van Bennekom geel omdat beide heren een beetje aan het bakkeien waren terwijl vermanende woorden hier meer op zijn plaats waren geweesd. Voor Opschoor betekende dit echter zijn tweed gele kaart waardoor hij met rood kon vertrekken, de scheids had dit overigens pas een minuut later in de gaten. In het vervolg van de eerste helft waren de Vogels even de kluts kwijt maar hier kon Bennekom geen profijt uit trekken.

Opnieuw een smerige overtreding, ditmaal is
Dogan Corneille het slachtoffer..

Als men dacht dat Bennekom na de rust de aanval zou zoeken om met een man meer de winnende goal binnen te schieten kwam bedrogen uit. Het was IJsselmeervogels die met een man minder op jacht ging naar de overwinning, en Bennekom ging a la Andorra verdedigen, dus allemaal voor de goal en schoppen naar je tegenstander als dit moest, tel daarbij op dat de scheids ook op dit niveau acteerde. Lang was er in de tweede helft niet veel te beleven, de Vogels hadden het meeste balbezit en Bennekom ramde steeds de bal op goed geluk naar voren. Het knapte op toen de scheidsrechter omver gelopen werd door een Bennekom speler, ineens begon hij iets beter te fluiten en kreeg ook de Vogels meer kansen. In de 30e minuut was daar een boogbal van Dennis v/d Steen die van de lijn werd gehaald. In de 33e minuut was daar zowaar een kans voor Bennekom, de eerste in de tweede helft, maar de bal ging over het domein van Sander Duindam, uit een counter die hierop volgde kreeg invaller Gijs van Manen een niet te missen kans, maar hij liet zich aftroeven door de keeper van Bennekom. In de 7 minuten voor het einde van de wedstrijd kwam men gelijk wat spelers aantal betreft toen Mamouba Kada van Bennekom met zijn tweede gele kaart moest vertrekken na een elleboog stoot op Jan de Graaf.

Schot van Gijs van Manen spat uiteen op de lat, uit de rebound zou
Tim van Breukelen de 1-2 scoren….

IJsselmeervogels rook bloed en terecht, want Bennekom was kapot gespeeld, de enige krachten die men nog had stook men in overtredingen. In de 90e minuut ontplofte de rooie aanhang, een schot van Gijs van Manen spatte uiteen op de lat, in de rebound hield invaller Tim van Breukelen zijn hoofd koel en met een bekeken schuiver zette hij de Vogels op een 2-1 voorsprong. Enkele minuten later klonk het eindsignaal en was de eerste driepunter een feit. Een zwaar bevocht maar o zo terechte uitslag, mede door de instelling van Bennekom in de tweede helft. En opnieuw geen winst voor Erik Assink op de Vogels, al had hij zijn ploeg wel de gehele week gemotiveerd om tot het bot te gaan, dit kon men wel zien aan het spel van Bennekom. In de eerste helft dikwijls feller dan de Vogels, en in de tweede helft proberen met overtredingen het spel te ontregelen.

Grote vreugde bij spelers en supporters na de goal van Tim…

Zaterdag 3 september IJsselmeervogels – SHO 2-2

Valse start IJsselmeervogels.

Dat wat gezien de oefenperiode en het fantastische weer een goede seizoensopening had moeten worden eindigde in een deceptie. Vooral voor het publiek.
Na een succesvolle oefenperiode startte de Rooien op 3 september met de competitie. Tegenstander deze middag, SHO uit Oud-Beijerland. Geheel tegen de (onterechte) verwachting in namen de Beijernaren een punt mee naar huis. Het was de middag van de gemiste kansen.
De Vogels startten goed. Al vanaf de aftrap trok Christian Opschoor op en bereikte via de rebound Kwong-Wah Steinrath. Ook SHO werd in de 4e minuut een keer gevaarlijk. Het was Remco Pieterse die na iets meer als 10 minuten spelen voor het echter gevaar zorgde. Zijn inzet was nauwelijks door de keeper te redden. Nog geen minuut later trok Dennis Knüppe goed door naar de achterlijn en bereikte Christian Opschoor die jammerlijk faalde. Na een kwartier spelen was het André Kemper die een moeilijke kans kreeg. Er ging een schitterende aanval aan vooraf. Het was Jan-Pieter Hartog die de aanval opzette en via Kwong-Wah Steinrath, Dennis van der Steen, André Kemper en Christian Opschoor belandde de bal uiteindelijk bij André die de bal helaas over schoot. Dezelfde André Kemper werd even later binnen de beruchte zestien omvergetrokken. De scheidsrechter zag echter voordeel en liet doorspelen. Er was wel sprake van een gevaarlijke situatie voor het doel, maar welke groter voordeel de scheidsrechter ten opzichte van een penalty heeft gezien weet ik niet. Na een half uurtje spelen ging de bal dan wel op de stip nadat Kwong-Wah Steinrath omver werd getrokken. Hij nam zelf de verantwoordelijkheid op zich en scoorde de 1-0 die al veel eerder had moeten vallen.

Kwong Wah Steinraht maakt 1-0 uit een strafschop.

Ook SHO deed af en toe van zich spreken. Een aanval belandde in de handen van Sander Duindam waarop weer een mooie aanval van de Vogels volgde. Het was uiteindelijk Christian Opschoor die op André Kemper passte, maar hij kopte helaas over. De eerste helft werd vervolgd met een aftandschot van SHO waar Sander Duindam de nodige moeite mee had. Op slag van rust waren er nog twee kansen voor IJsselmeervogels die werden verprutst. Eerst was er een counter waarbij weer goed werd gecombineerd en tot slot was er een aanval via Dennis van der Steen en André Kemper. Het was Steen die met een lobje de keeper tevergeefs probeerde te verschalken.
Na het eerlijk gezegd goede spel van de eerste helft moest het dan maar in de tweede gebeuren. Het niveau was echter beduidend minder. Ook hier werden weer een aantal kansen om zeep geholpen. Dat kan van de eerste kans van Kwong-Wah Steinrath niet gezegd worden. Zijn aanval werd sterk verdedigd door SHO en goed verdedigen is ook een kunst. Vervolgens plaatste Remco Pieterse een bal op Christian Opschoor die zeer ongelukkig voor gaf. Er volgde een periode van bijna dertig minuten waarin niets gebeurde met uitzondering van een zeer goede aanval en niet te missen kans in de twaalfde minuut. Christian Opschoor kon alleen op de keeper af en had zelf voor zijn kansen moeten gaan. Of de zenuwen een rol speelden weet ik niet, maar hij zette de bal voor op Jan de Graaf, maar de voorzet was veel te moeilijk voor Der Jan. Uit deze aanval had een doelpunt moeten komen.
Na 35 minuten tweede helft viel dan eindelijk de zo begeerde 2-0 voor de Vogels. Uit een corner van SHO kon Kwong-Wah Steinrath oprukken naar de helft van de tegenstander. Hij gaf de bal mee aan de razendsnelle Gijs van Maanen die alleen op de keeper afging en liet zien hoe je met kansen moet omgaan. 2-0. Vanaf nu was het een kwestie van rustig de wedstrijd uitspelen. Niet dus.
Al snel viel de 2-1 na geklungel in de Rooie defensie. En na een prachtig schot van Kwong-Wah Steinrath dat maar nauwelijks overging viel in de blessuretijd zelfs de gelijkmaker na een vrije trap voor SHO. De vrije trap was onnodig veroorzaakt door Jan-Pieter Hartog. Daarmee gaf IJsselmeervogels de wedstrijd volkomen onnodig uit handen. Het spel in vooral de eerste helft was goed en buitengewoon aantrekkelijk. Er is wel aandacht nodig voor de verdediging zoals Willem Leushuis al aangaf tijdens het openingsfeest en voor het afmaken van niet te missen kansen.

Verslag: Jan Herman Hop

Lampie wordt ten huwelijk gevraagd.