Dinsdag 9 mei: Spakenburg – IJsselmeervogels 1-0 (districtsbeker)

Dikke … voor de KNVB…

De enige combinatie bij Spakenburg was het pak van Melrik Beukers…

Naast het competitiewerk en de op ons wachtende competitie voor de zaterdagtitel was IJsselmeervogels ook nog in de race voor de districtsbeker. Bijkomend feit is dat in de kwartfinale buurman en aartsrivaal Spakenburg de tegenstander was. Aan de blauwe zijde van de Westmaat werd de derde derby dit seizoen gespeeld op een mooie lenteavond. Aan alle voorwaarden voor een leuke pot voetbal werd voldaan. De realiteit was echter anders. Een oersaaie wedstrijd met een erg fanatiek en fysiek ingesteld Spakenburg en een wat ongemotiveerd IJsselmeervogels, maar wat wil je ook als er al een hoofdprijs binnen is.
De eerste helft was duidelijk voor de Vogels en voor de scheidsrechter. Een afstandschot van Jan Pieter Hartog dat was bedoeld als voorzet belandde volstrekt onverwacht op de paal. Een aantal inzetten van onder andere Kwong-Wah Steinraht was simpelweg te zwak om keeper BenLahsen in de problemen te brengen. Christian Opschoor die een berepartij speelde moest als snel worden vervangen na een aantal fikse aanslagen en de man in het zwart maakte het helemaal te bont om een overtreding op de doorgebroken Dennis van der Steen slechts met geel te bestraffen.

Kans op kans in de eerste helft…

Bij het begin van de eerste helft kreeg Spakenburg dat waar het op had gehoopt, de 1-0 voorsprong. Deze werd vervolgens fanatiek en niets en niemand ontziend verdedigt, maar wat wil je ook. In een tot dan toe teleurstellend seizoen nog even een overwinning pakken op de Rooien, waar je het hele bestaan al bij in de schaduw loopt, maakt het jubileumjaar toch nog goed. En gelijk hebben ze. Bijna nog werd het 1-1, maar de dot van een kans die Dennis van der Steen kreeg geboden werd door hem hoog over de goal gejaagd.
IJsselmeervogels stelde veel te weinig tegenover de inzet en het fanatisme van Spakenburg. Het speelde zomeravondvoetbal. Met het oog op de naderende competitie voor de zaterdag titel moeten maatregelen worden genomen om tegen dergelijke ploegen toch een overwinning uit de wacht te slepen. En ONS Sneek schijnt hetzelfde soort antivoetbal te spelen wat ook de blauwen deden. Misschien dat een schot uit de tweede lijn wonderen doet, want die heb ik aan de Rooie kant nagenoeg niet gezien.
Wat het fanatisme betreft moet ik de hand ook in eigen boezem steken. De nederlaag tegen de blauwen is niet hard aangekomen. Voor mij en voor een groot deel van de Rooie aanhang was deze derde derby er duidelijk één te veel.

Hop

Dinsdag 2 mei: IJsselmeervogels – Always Forward (districtsbeker)

Deze avond had IJsselmeervogels geen kind aan de zondag vierdeklasser uit Hoorn. In de 20e minuut opende Kwong Wah Steinraht de score na een tikkie breed van Dennis v/d Steen. Hierna werd kans op kans gestapeld, maar een strafschop moest IJsselmeervogels op stoom houden. Nog voor rust werd het 3-0 na een goal van Dennis v/d Steen.
Na rust geloofde de Vogels het wel, en pas een kwartier voor het einde werd het 4-0 door opnieuw Dennis v/d Steen. Een makkelijk avondje derhalve voor de Vogels. In de kwart finale wacht aartsrivaal Spakenburg voor de derde derby dit jaar.

Dinsdag 4 maart: IJsselmeervogels -FC Turkiyemspor 4-1 (districtsbeker)

Volgende tegenstander was Turkiyemspor uit de zondaghoofdklasse. Vooraf op papier een geduchte tegenstander, maar de wedstrijd ging IJsselmeervogels gemakkelijk af. Al snel in de wedstrijd opende Tim van Breukelen uit een vrije trap de score en in de 26e minuut werd deze verdubbeld door Remco Pieterse. Nog voor de rust zorgde Turkiyemspor voor de aansluitings treffer waardoor men met een 2-1 voorsprong ging rusten.
Na een kleine twintig minuten gespeeld te hebben in de tweede helft kwamen de Vogels op 3-1 door een van richting veranderde vrije trap van Stanley Tailor. Een kwartier voor het einde werd het zelfs 4-1 toen Dennis v/d Steen kon scoren na goed doorgaan van Gijs van Maanen.

Zaterdag 25 februari: IJVV – IJsselmeervogels 1-2 (districtsbeker)

Na het betaalde beker avontuur moest men verder in de amateur-versie van de beker namelijk de districtsbeker. Tegenstander deze koude zaterdagmiddag was IJVV uit de derde klasse van de zondagafdeling. Dat de districtsbeker slechts een ondergesneeuwd kindje is in het amateur voetbal was duidelijk te zien aan de instelling van IJsselmeervogels, men geloofde het allemaal wel en als men wat scherper was geweest had de score veel hoger uit kunnen vallen.
Men ging de rust in met een 0-1 voorsprong na een benutte vrije trap van André Kemper. In de tweede helft vergrote Dennis v/d Steen de score naar 0-2 maar enkele minuten later hielp Jan Pieter Hartog de IJsselsteiners door in eigen doel te schieten. Mocht IJVV nog hoop hebben op een beter resultaat dan was deze hoop ijdel, IJsselmeervogels hield in het vervolg van de wedstrijd de deur op slot en had kansen om de score te vergroten maar verzuimde dit.

Zaterdag 6 augustus: IJsselmeervogels – Veendam 1 – 3 (Gatorade Cup)

De eerste officiële wedstrijd van IJsselmeervogels zit erop en daarmee gelijk het Gatorade Cup avontuur. Een avontuur waarvan ten onrechte te veel werd verwacht. Tegenstander BV Veendam liet zich echter niet verrassen en won met 3-1. De profs uit het hoge noorden speelden geconcentreerd en hadden haar huiswerk goed gedaan.
Ten opzichte van de vorige ontmoeting waren er nogal wat wijzigingen te zien bij IJsselmeervogels. De eerste die opviel was het ontbreken van de aanvoerdersband bij doelman Sander Duindam. De van Kozakken Boys overgekomen Dogan Corneille was nu getooid met deze band. Volgens trainer Willem Leushuis heeft een veldspeler meer waarde met het kleinood. Verder waren naast Corneille nog drie nieuwe namen te bewonderen. Linkermiddenvelder Erwin Schouten, die op deze positie niet echt uit de verf kwam. Spits Kwong Wah Steinraht, die kon terugzien op een redelijke wedstrijd en historie schreef door in zijn debuut te scoren. Ook vrije verdediger Stanley Tailor maakte zijn debuut. De niets ontziende rots in de branding kan met zijn no nonsense spel uitgroeien tot een echte publiekslieveling.
De wedstrijd begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de deze week overleden Sietse Boiten (59). Boiten speelde in de jaren zeventig jarenlang in de hoofdmacht van Veendam. Om die reden voetbalden de gasten met een rouwband.
Vijf minuten na de indrukwekkende stilte was het Dennis van der Steen die als eerste een prima actie afsloot met een schot dat tot corner werd verwerkt. Met enig fortuin kon de gevaarlijke hoekschop worden weggewerkt. Veendam antwoordde daar drie minuten later met een lastig schot van Erwin Buurmeijer, vorig jaar nog goed voor twee doelpunten tegen IJsselmeervogels. Het been van Stanley Tailor zorgde echter dat het leer naast ging. De corner werd weggewerkt door de wat onopvallend spelende Jeroen Rijsdijk. De vrije verdediger naast Tailor kon wel terugzien op een bijna foutloze wedstrijd.
In de 11e minuut liet de prima opkomende linkback Tim van Breukelen een fraai schot van zijn linkerschoen spatten. Op het laatste moment wist een Veendam been voor opluchting te zorgen en was een corner het hoogst haalbare.
Het verschil tussen de profs en amateurs was in het eerste half uur nauwelijks zichtbaar. Veendam hield achterin de boel dicht en loerde op een snelle uitbraak. Omdat ook de defensie van IJsselmeervogels weinig gaten liet vallen bleven echt uitgespeelde kansen uit. Trainer Joop Gall, die in het verleden als speler jaren uitkwam voor FC Groningen en ook de kleuren van Veendam een zestal seizoenen verdedigde, liet zich niet in de maling nemen door wat hij zelf noemde de beste amateurclub van Nederland. Met de linies kort op elkaar was het lastig voor de Spakenburgers om een opening te vinden.
De 35 jarige kopsterke Martin Drent, die op 22 jarige leeftijd ook al een seizoen de Veendamse club aan doelpunten hielp, fungeerde als aanspeelpunt. De lange bal op Drent was het enige creatieve dat de profs konden bedenken. Als het voetbalnd niet lukt is er altijd nog het stukje geluk dat betaald voetballers met zich mee dragen als ze strijden tegen amateurs. Ook dit keer kwam deze logica weer uit. Ruben Schaken wilde een voorzet van zijn voet loslaten, maar raakte het leer zo beroerd dat deze over en achter de kansloze Sander Duindam in het doel belandde. Een doelpunt die hij z’n hele leven waarschijnlijk niet meer zal maken.
Bijna tien minuten later verdubbelde Veendam de score. Een voorzet van de razendsnelle rechtsback Geadly Salome werd ingegleden door Emmerik de Vriesde, die voor zijn man Jan Pieter Hartog kwam.
IJsselmeervogels toonde veerkracht en wist even later de aansluitingstreffer op het bord te zetten. Een steekpass van Dogan Corneille belandde bij Kwong Wah Steinraht die vanuit het niets doelman Barry Diteweg verschalkte. Met deze tussen- en ruststand was er nog van alles mogelijk.

Vrije trap van André Kemper heeft de paal als eindbestemming…

IJsselmeervogels begon ongewijzigd aan de tweede helft. Het zei genoeg dat na tien minuten de eerste opwinding viel te beleven uit een oliedomme actie van Stanley Tailor die de scheidsrechter kwaad maakte door een vrije trap niet op de juiste plaats te nemen. Vijf minuten later kreeg IJsselmeervogels te weinig toen een prachtige vrije trap van specialist André Kemper via de paal met alle geluk in de handen van doelman Diteweg belandde. Trainer Willem Leushuis bracht daarna een dubbele wissel aan. Jan de Graaf verving André Kemper en Christian Opschoor nam de plaats van Erwin Schouten over.
IJsselmeervogels moest iets doen en kreeg in de 70e minuut een kansje voor Stanley Tailor. Jan de Graaf kwam nog dichter bij het doel toen zijn kopbal door Barry Diteweg met enig fortuin uit de driehoek werd getikt. Deze doelman is voor de grote schare kenners van het amateurvoetbal geen onbekende vanuit zijn periode bij DOVO.
Een kwartier voor het einde maakte ex-Manchester City speler Gerard Wiekens aan alle Spakenburgse illusies een eind. Zijn snoeiharde vrije trap werd nog door Sander Duindam getoucheerd maar had te veel snelheid om het projectiel onschadelijk te maken.
Het slot van het wat tegenvallende duel ging uit als de bekende nachtkaars. Ook de pas 25 jarige scheidsrechter Kristian Bakkelo uit Winschoten trok heel verstandig geen tijd bij en was net als Veendam klaar voor de lange weg terug. IJsselmeervogels kon terugzien op een redelijke wedstrijd, die helaas voor het publiek niet altijd bracht wat teveel mensen ervan hadden verwacht, hoewel Veendam wel erg goedkoop aan de doelpunten kwam.