“I thought it might be somewhat crowded, but we seemed to have filled the place”. Deze legendarische woorden van Art Garfunkel tijdens het Central Parc concert, of een gelijke, vertaalde strekking, moeten door het hoofd van Thomas van de Groep zijn geschoten bij de start van zijn eigen erewedstrijd, waarin hij de hoofdrol nog eens extra benadrukte met drie treffers!

Live commentator Wilfred Genee maakte tijdens het duel bekend dat maar liefst 7862 mensen op de Westmaat waren afgekomen om getuige te zijn van een bijzondere gebeurtenis. Derbydruk dus. Thomas kreeg waar hij voor kwam en het publiek kreeg Thomas. Kort geleden kreeg Thomas te horen dat zijn ziekte niet meer verder behandeld kon worden en dat het punt was bereikt om er nog uit te halen wat er in zit. Onder de wensen zat een wedstrijd met vrienden en familie, team Thomas, tegen zijn eigen IJsselmeervogels d7, op het hoofdveld en het liefst met veel publiek. Die boodschap was vrij helder. In korte tijd regende het tweeds, krabbels, krantenberichten, emails, alles werd eraan gedaan om maar zoveel mogelijk ruchtbaarheid te geven. Uiteindelijk werd de interesse gewekt van de landelijke televisie (onder andere de EO, Hart van Nederland, RTV Utrecht en vele anderen), de landelijke pers (de Telegraaf, Algemeen Dagblad, De Gooi en Eemlander, De Stentor en vele anderen) en vele prominenten. Jong en oud, voetbalfan en voetbalhater, volslagen vreemden, mascottes van ADO Den Haag, SC Heerenveen, FC Groningen, De Graafschap en Sparta waren onder andere aanwezig om een waar voetbalfeest te maken waar rood, blauw en groen de armen om elkaar sloegen om team Thomas hartstochtelijk aan te moedigen. Tel daar nog eens de aanwezigheid van arbiter Roelof Luinge en aftrapper Ronald Koeman bij op en iedereen besefte tussen de rillingen door getuige te zijn van een bijzondere avond. “Had je gedacht dat het zo druk zou zijn?” vroeg een journalist na afloop aan de hoofdrolspeler. Mja, eigenlijk wel, zo antwoordde het ventje, dat nota bene met nummer 14 zijn eigen afscheidswedstrijd met drie treffers opluisterde. Want, zo memoreerde commentator Wilfred Genee: “Er zijn nummers 14 die hun afscheidswedstrijd hebben verloren met 8-0”!

De wedstrijd ging aanvankelijk nog redelijk gelijk op. IJsselmeervogels d7, onder leiding van Jan Zoutman, kreeg een grote kans, maar zag het door Jaan de Graaf geleide Team Thomas langzaam het initiatief overnemen. Jaan de Graaf had zijn sterspeler de opdracht gegeven om oorlog te maken en voor gevaar te zorgen in de 16 en dat was bepaald niet aan dovemansoren besteed. Na een minuut of tien toverde de spits middels een fraaie treffer het duel in een mum van tijd om in een formaliteit. Voor rust verdubbelde Stanley Heek de score nog. Na de thee prikte de sterspeler nog moeiteloos de 3-0 en de 4-0 binnen, waarna hij zichtbaar genietend een minutenlange staande ovatie van het publiek in ontvangst nam, toen Jaan de Graaf hem naar de kant haalde. Dat de wissel een aderlating was voor team Thomas moge duidelijk zijn. Met de nodige moeite werd de score nog uitgebouwd naar 6-0, waarna arbiter Roelof Luinge, die geen makkelijke avond had, maar zich goed staande hield, een einde aan de wedstrijd maakte. Twee ererondjes, vuurwerk, bekers voor allemaal winnaars en een kampioen, vele speeches, alles wat een grootse wedstrijd moet hebben, was er. Thomas genoot er zichtbaar van. Tegen de verzamelde pers verklaarde Thomas na afloop vooral blij te zijn met zijn derde treffer, vlak voor de publiekswissel. “Dat was een mooi moment om te scoren”, zo vertelde de publiekslieveling, die vooraf tevreden was geweest met 1 treffer. Andere grote winnaars waren KIKA en Kanjerketting, de doelen die Thomas had aangegeven om de opbrengst van de avond te doneren. De tussenstand stond inmiddels op 13.000 euro door onder andere een collecte bij de ingang, de wedstrijdpremie van GVVV 2 van afgelopen zaterdag en vele andere donaties. Daarnaast werd bekend dat Thomas ook is uitgenodigd voor skyboxen bij gerenommeerde clubs om leuke wedstrijden bij te wonen. Een prachtige dag dus, zoals het hoort! Stand up for the champion en You never walk alone ontbraken natuurlijk ook niet. Zonder meer het hoogtepunt in de geschiedenis waar de supporterssite bij betrokken mocht zijn. Thomas, namens ons allen, bedankt en geniet ervan zolang je kan!

 

 

Foto’s van deze bijzondere avond in het fotoalbum geplaatst door: Caspar Huurdeman