Algeheel Kampioenschap 2011

Zaterdag 28 mei: IJsselmeervogels – FC Oss 2-0 (0-0)

Weer de best….

IJsselmeervogels heeft zich voor de zevende keer gekroond tot de aller allerbeste van de amateurs. De vogels lieten in de eerste helft in een matig schouwspel eerst zien dat er helemaal niets viel te halen op sportpark De Westmaat, om vervolgens in de tweede helft op superieure wijze de wedstrijd naar zich toe te trekken.

 

Als gezegd, de eerste helft was niet leuk om naar te kijken. Het bij vlagen vlot tikkende Oss verkoos de zekerheid van balbezit boven de durf om voor gevaar voor het doel van Martijn van Strien te zorgen en hanteerde regelmatig de terugspeelbal, terwijl IJsselmeervogels de kat uit de boom keek en loerde op een onzorgvuldigheid. De eerste mogelijkheid was voor Nick Kuipers, die zijn vrije trap met stuit opgeraapt zag worden door de uitstekende doelman Jurgen Wevers. Aan de andere kant produceerde Jean Black een schuiver die Martijn van Strien naast zijn doel zag rollen. Na een kwartier was de eerste echte kans voor de thuisploeg. Een voorzet van Nick Kuipers werd door de Osser defensie perfect voor de voeten van Kwong Wah Steinraht gelegd en die haalde verwoestend uit op de vuisten van Wevers. Even later zag de spits zijn inzet maar juist voorlangs het doel gaan. Kansjes waren er wel voor de vogels, maar echt gevaarlijk werd het niet. Zo kopte Kwong Wah Steinraht een vrije trap van Maikel de Harder recht in de handen van doelman Wevers. Na deze serie doelpogingen in korte tijd kakte het een beetje in. FC Oss leek een kleine tien minuten voor rust voor het eerst voor gevaar te kunnen zorgen uit een counter via Jean Black, maar Bas Mooij neutraliseerde het mogelijke gevaar en zorgde voor opruiming. Drie minuten voor de thee kopte de verdediger juist op tijd een voorzet van Melvin Kolf over de achterlijn en zag vervolgens doelman Martijn van Strien de corner vangen.

Na rust was het snel gebeurd met het laatste beetje hoop voor de gasten. Een vrije trap van Nick Kuipers werd pardoes door Cees Keizer in het eigen doel gewerkt. Een bijna identieke situatie, slechts enkele minuten later, maar deze keer kopte Bas Mooij het speeltuig over het doel van de bezoekers. De thuisploeg gooide de schroom van zich af en begon opzichtig te domineren. Na een minuut of 12 schoot Nick Kuipers na een prima aanval hard voorlangs. Aan de andere kant produceerde Jean Black een stift die over het doel van Martijn van Strien heen ging. Het was echter vooral wachten op de 2-0. Na een kwartier schoot Maikel de Harder in de handen van doelman Wevers en korte tijd later bracht de jonge middenvelder met een sublieme beweging Ferdinand Katipana in stelling. Die zag zijn voorzet op Kwong Wah Steinraht maar net voor diens voeten weggewerkt worden. Kort daarna, er waren net 18 minuten gespeeld, kopte Wilco Krimp een voorzet van jubilaris Bas Mooij, die zijn honderdste duel speelde, maar net naast. Twintig minuten voor tijd was daar eindelijk de eerste en enige echte kans in twee duels voor de bezoekers. Erik Wegh mocht helemaal alleen op Martijn van Strien af, maar de doelman kwam met een fraaie redding op de proppen.

Tien minuten voor tijd kwam de schaal tevoorschijn van de hoofdtribune want het was wel duidelijk dat dit niet meer zou worden weggegeven. Ondertussen greep doelman Jurgen Wevers juist op tijd in voordat Wouter van Hoof de score kon verdubbelen, maar met de doelman uit zijn doel zag Maikel de Harder een spits vrij staan en bediende deze op maat. Met een geweldige stift werd de score alsnog naar 2-0 getild. De naam van de doelpuntenmaker: KWONG WAH STEINRAHT. Kwong, het was helemaal geweldig om je te hebben mogen zien spelen op De Westmaat!! Terwijl de spits zijn doelpunt fladderend aan het vieren was, zag hij in zijn ooghoeken plotseling Adrie de Graaf met de schaal achter het doel lopen en griste het pronkstuk uit zijn handen om hem zelf maar vast naar de plaats van bestemming te brengen. Een prachtig plaatje!

Na deze goal was het gebeurd. Twee kansen kregen de vogels nog, maar eerst zag Wouter van Hoof zijn inzet gekeerd door de wederom sterk voor de dag komende doelman Jurgen Wevers en vijf minuten voor het einde kopte invaller Geoffrey Verweij een voorzet van Tony Tol voor een leeg doel naast. Dat mocht de pret echter niet meer drukken. Arbiter Wilco Jansen hield het in de makkelijkste wedstrijd van zijn leven na negentig minuten voor gezien, waarna het feest losbarstte. Eerst met huldiging door de KNVB op het veld, vervolgens met een botterintocht in de haven en tenslotte met een schitterend feest in de sporthal, waar ook afscheid werd genomen van de vertrekkende spelers. Voor de tweede keer in haar historie pakte IJsselmeervogels het landskampioenschap bij de amateurs twee keer op rij. Eerder gebeurde dat 34 jaar geleden, in 1977. Geweldig!

Verslag: Gary


 

Zaterdag 21 mei: FC Oss – IJsselmeervogels 0-2 (0-0)

De eerste slag is voor de vogels…

IJsselmeervogels heeft het eerste duel met FC Oss weten te winnen. Nadat in de eerste helft de rooien nog verzuimden op voorsprong te komen, de beste speler aan de zijde van de thuisploeg, doelman Jurgen Wevers, mocht namelijk ook nog eens zijn handen gebruiken, liepen de mannen van trainer Jan Zoutman in het tweede deel van het duel, dat nooit de beleving kende van een echte strijd om het landskampioenschap, uit naar een 0-2 overwinning.

Het eerste wapenfeit was voor de thuisploeg. Na een vlotte combinatie vuurde Esad Razic snoeihard juist over het doel van Martijn van Strien. Aan de andere kant blunderde aanvoerde Geoffrey Galata door het speeltuig iets te ver van zich af te spelen, waardoor Tim Peters zomaar alleen op doelman Wevers af kon gaan, maar die doelman is groot en kon de inzet van de spits juist naast het doel werken. Dat was precies zoals de beginfase eruit zag. Een fris tikkend Oss, dat echter nog wel de meeste moeite leek te hebben met haar eigen grasmat en meerdere malen op slordigheden te betrappen was. Na 12 minuten was het weer FC Oss dat voor gevaar zorgen. Een mooi eentweetje tussen Esad Razic en Emrullah Guvenc, de laatste zorgde de hele wedstrijd nog voor het meeste gevaar aan de zijde van de thuisploeg, schoot Guvenc over het doel. Het zou voorlopig het laatste wapenfeit zijn van de ploeg die nergens meer voor leek te spelen. IJsselmeervogels trok het initiatief naar zich toe, maar Kwong Wah Steinraht vond na een prachtige uittrap van Martijn van Strien ook doelman Wevers op zijn weg en toen Tim Peters vervolgens onderuit werd gewerkt had de bal op de stip gemoeten. Eerder had arbiter D’Onorio ook al een handsbal over het hoofd gezien, maar dat die bal niet op de stip ging, daar was nog wel enig begrip voor, aangezien van opzet geen sprake kon zijn.

Acht minuten voor rust was het weer Tim Peters die aan mocht leggen. Helemaal vrij en een heerlijke stuit, maar de spits schoot hoog over. Dan maar weer een nieuwe 24 karaats kans. De puik voetballende Wilco Krimp stuurde een vrije trap naar de andere kant van het veld, waar Tony Tol een loepzuivere voorzet op het hoofd van Kwong Wah Steinraht legde, maar met een katachtige reflex wist doelman Wevers ook dit gevaar weer te keren. De thuisploeg kreeg echter geen adem en via Nick Kuipers kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Ferdinand Katipana die ook doelman Wevers niet wist te verschalken. Om moedeloos van te worden.

De tweede helft begon zoals de eerste. De thuisploeg nam voor even het initiatief terug en binnen drie minuten schoot Emrullah Gurvenc de bal juist voorlangs het doel van Martijn van Strien. Twee minuten later klonken de alarmbellen alweer bij een vrije trap op zo’n 20 meter afstand, maar Martijn van Strien pakte de pegel klemvast. In de 56e minuut viel de treffer echter aan de andere kant. Een corner van Nick Kuipers werd door Bas Mooij ingekopt, maar van de doellijn gehaald. Wilco Krimp stond daar echter nog om van dichtbij de openingstreffer aan te laten tekenen.

Drie minuten later was het bijna alweer gelijk.Emrullah Gurvenc kopte gevaarlijk voorbij Martijn van Strien, maar niet voorbij de op de doellijn geposteerde Maikel de Harder. Het was toch al een lastige fase voor de bezoekers die even later ook nog Bas Mooij juist op tijd zagen ingrijpen bij een gevaarlijke scrimmage voor het doel van Martijn van Strien. Een kwartier op weg in die tweede helft trokken de rooien, vandaag spelend in het groen, het initiatief weer naar zich toe. Eerst was Jasper Bolland een fractie te laat op een voorzet van Tim Peters om goede zaken te doen, maar nog in dezelfde minuut pegelde dezelfde Jasper Bolland tegen de vuisten van doelman Wevers. Aan de andere kant moest Martijn van Strien bij een vrije trap op een meter of 20 op dezelfde manier aan de slag. Ook nu zorgden de vuisten voor redding. Een kwartier voor tijd zorgde de ingevallen Geoffrey Verweij voor zoveel gevaar dat hij gestuit werd op 18 meter van het doel. Maikel de Harder schoot de vrije trap in de muur en in tweede instantie zag Nick Kuipers zijn dreun hoog over gaan. Enkele minuten later stelde Tim Peters wederom Maikel de Harder in de gelegenheid om eens een poging te wagen en deze keer krulde de baal maar juist naast het doel. Aan de andere kant sloeg de schrik hard toe bij de vogels toen Stefan Maletic maar eens uithaalde en het leer hard tegen de paal joeg. Zeven minuten voor het einde van de wedstrijd kwam de beslissing in de maak. Roel van de Sande hield het leer twee keer hoog alvorens hard weg te schieten, maar Wouter van Hoof zag zijn kans schoon en pakte de bal af. Het al onderweg zijnde been van Van de Sande plantte zich vervolgens in dat van Wouter van Hoof die daarmee binnen de beruchte lijnen tegen de vlakte ging. Arbiter D’Onorio trok voor Van de Sande diens tweede gele kaart en wees naar de stip. Tim Peters mocht bij afwezigheid van de reeds gewisselde  Kwong Wah Steinraht dit varkentje wassen, maar zag zijn inzet eerst weer uit de hoek geranseld door die dekselse doelman Wevers. In tweede instantie had de spits echter geen moeite om alsnog te scoren tegen zijn oude club. In de slotfase hadden de rooien nog wel kleine mogelijkheden met een man meer, maar wekten ze nooit de indruk tot het gaatje te willen gaan om de genadeklap uit te delen. Met de 0-2 en een thuisduel voor de boeg viel daar ook wel wat voor te zeggen.

De eerste klap is een daalder waard, slag gewonnen maar de oorlog niet, we halen ze nog maar weer eens uit de kast. IJsselmeervogels is hard op weg naar de zevende ster, dat mogen de rooien volgende week niet meer uit handen geven. Waakzaamheid is echter geboden, want de bezoekers uit Oss, jazeker, dat zijn ook kampioenen!

Verslag: Gary

 


 

Topklasse 2010 – 2011

Zaterdag 7 mei: IJsselmeervogels – Genemuiden 5-0 (3-0)

There can be only one…

Wat is rood en altijd kampioen? Een tomaat misschien? We komen er later even op terug. Ruim twintig minuten hield de regerende en heersende landskampioen de spanning er in, maar onder de toenemende druk van de stand bij de concurrentie vonden de mannen van Jan Zoutman het welletjes. Het arme Genemuiden werd finaal overlopen. Alsof er lawine van lava op je af komt, zo moeten de bezoekers zich hebben gevoeld.

Al vanaf het begin was duidelijk dat IJsselmeervogels geen trek had in een spannende laatste ronde in Rijssen. Genemuiden deed nog wel zijn best om vroeg de opbouw te verstoren, maar het kwam nauwelijks aan de bal en de eerste kansjes waren voor de thuisploeg, uiteraard weer met Kwong Wah Steinraht in de hoofdrol. Na negen minuten nam hij rond het zestienmetergebied het leer maar weer eens heel beheerst aan, draaide weg bij zijn tegenstander, maar vond toen doelman Flier op zijn weg. Twee minuten later speelde de spits in op Ferdinand Katipana, die op zijn beurt Maikel de Harder de kans bood, maar diens schot ging maar net over. Na een dik kwartier dan toch even Genemuiden. Een messcherpe voorzet van rechts werd maar net gemist en kon zodoende door Bas Mooij uit de doelmond worden gekopt. Het zou bij deze speldenprik blijven. Na ruim 20 minuten nam IJsselmeervogels alvast een voorschot op de voorsprong. Een fenomenale pass van Nick Kuipers belandde uiteindelijk bij Tim Peters, die eerst zijn eigen inzet gekeerd zag worden en vervolgens Ceriel Oosthout hoog over zag schieten. Na 24 minuten was het wel raak. Een corner van Nick Kuipers werd door Kwong Wah Steinraht met het hoofd via de onderkant van de lat tot doelpunt gepromoveerd. De protesten van de bezoekers, er zou nog een speler voor een blessure worden behandeld, hielpen niet.

Na de openingstreffer kon de show beginnen. En het was de jarige Tim Peters die zichzelf op een schitterend doelpunt trakteerde. Eerst dolde hij zijn direkte bewaker en vervolgens zag hij doelman Flier net even voor zijn doel staan en produceerde een geweldige lob waar de doelman het antwoord op schuldig moest blijven. Niet alleen Tim Peters vierde overigens een feestje. Aanvoerder Raymond Bronkhorst werd voor de wedstrijd gehuldigd omdat hij aan zijn 100e duel voor IJsselmeervogels zou gaan beginnen. Niet lang daarna zag Jasper Bolland een pegel van 30 meter maar net over het doel vliegen, maar op slag van rust stond de jonge middenvelder wel aan de voet van het nekschot. Een messcherpe pass van zijn voet belandde op het hoofd van Kwong Wah Steinraht, die beheerst tegendraads de doelman van de bezoekers kansloos liet.

Na rust liet de thuisploeg de arme bezoekers maar niet met rust. Na twee minuten kreeg Ceriel Oosthout een afgeslagen corner voor zijn voeten en dreunde het speeltuig keihard tegen de lat. Het mag ook wel eens gezegd worden, natuurlijk was Kwong Wah Steinraht werd terecht weer de Man of the Match met drie doelpunten en legio bemoeienis, maar de pet van de week gaat af voor Ceriel Oosthout. Na een wat onwennig begin bij de landskampioen groeide de voormalige prof na de winterstop uit tot een belangrijke schakel op het middenveld met soms prachtige versnellingen en vlotte combinaties waar ook vanmiddag weer met volle teugen van kon worden genoten. Nog 1 maal werd Genemuiden gevaarlijk, maar oog in oog met Martijn van Strien was er geen kans op een doelpunt. De doelman was er op gebrand eindelijk maar weer eens de nul te houden en slaagde daarin met vlag en wimpel! Een kwartier na rust kwam het scorebord weer in beweging. Een prachtige aktie van Jasper Bolland op het middenveld, een diepe bal op Tim Peters en die vond het hoofd van Kwong Wah Steinraht maar weer eens: 4-0. Vijf minuten voor tijd legde Ferdinand Katipana het balletje breed op de helemaal vrij staande Tim Peters. Die strikte eerst nog even zijn veters alvorens hij de bal het dak van het doel in ramde. Van de drie minuten blessuretijd wilde arbiter Van de Ketterij vervolgens niets meer weten. Honderden supporters stonden al klaar om het veld op te stormen en het had weinig zin om die nog langer te laten wachten.

Wat is rood en altijd kampioen? Een lawine lava zag ik nog voorbij komen. Tsja, daar kan je inderdaad niet van winnen! Van IJsselmeervogels echter ook niet. Niet tegen de zogenaamde kleintjes werd het verschil gemaakt, nee, in twee rechtstreekse confrontaties met de buurman, daar werd het verschil gemaakt en zo kwam de allereerste topklassetitel, het zestiende landskampioenschap bij de zaterdagamateurs alweer, daar terecht waar hij thuishoort: IJsselmeervogels

Verslag: Gary

 

 


Zaterdag 23 april: Katwijk – IJsselmeervogels 1-2 (1-1)

IJsselmeervogels verslaat sterk Katwijk….

Na de beladen derby van vorige week stond IJsselmeervogels opnieuw voor een lastige klus. De rooien troffen in Katwijk een buitengewoon lastige tegenstander aan en moesten dat ook nog eens doen zonder de geschorste aanvoerder Raymond Bronkhorst en de geblesseerde Ferdinand Katipana, maar zagen in een spannende wedstrijd zichzelf toch een doelpuntje meer tussen de palen prikken dan de oranjehemden.

De Katwijkers lieten meteen zien niet mee te willen werken aan een feestje voor de vogels. Met vlotte combinaties op het middenveld kwam de thuisploeg regelmatig gevaarlijk voor het doel van Martijn van Strien. Vooral Tony Tol had het erg moeilijk in de beginfase met bijvoorbeeld Jerghinio Sahadewsing. De Katwijkers konden echter het net niet doen bollen en kregen binnen een kwartier al wel twee gele kaarten voorgeschoteld. De eerste mogelijkheid voor de vogels kwam na een klein kwartiertje toen Kwong Wah Steinraht maar weer eens met een flikflak langs zijn tegenstander ging, maar toen eerst zelf tegen een verdediger op schoot en in tweede instantie Ceriel Oosthout hetzelfde zag doen. Een misverstand tussen Martien van Strien en Wilco Krimp leidde aan de andere kant via eerst een ingooi tot uiteindelijk een corner die echter naast werd gekopt. Na 20 minuten moest Tony Tol aan de noodrem trekken en ontving een gele prent. Een zorgwekkende situatie, want het was al moeilijk genoeg voor de verdediger. En IJsselmeervogels kon maar niet voot gevaar zorgen en zag de vele lange ballen in de beginfase ook nog eens vaak uit hun beoogde baan dwarrelen. Na 26 minuten kwam er dan toch gevaar voor het doel van Atam Koroglu toen Maikel de Harder met een mooi balletje Tim Peters op rechts in stelling bracht. De spits schoot hard en hoog in het zijnet. Drie minuten later was het wel raak. Jasper Bolland mocht het na een afgeslagen aanval nog een keer proberen vanaf rechts en schoof het leer in de voeten van de vrijlopende Kwong Wah Steinraht die onverbiddelijk de trekker overhaalde.

Het was de ommekeer in de wedstrijd, zo leek het wel, want in de daarop volgende fase trokken de vogels de wedstrijd naar zich toe. Wat te denken van de prachtige rush van Ceriel Oosthout. Vanaf eigen helft versnelde de middenvelder ineens en liep zomaar door tot het zestienmetergebied, waar hij zijn schot knap gekeerd zag worden door Koroglu. Of even later Tim Peters, die een pass van Nick Kuipers hard voorlangs schoot. Maar toen ging het toch mis aan de andere kant. Sahadewsing speelde de bal op de rand van de 16 op links langs Tony Tol en zag vervolgens zijn weg geblokkeerd door de verdediger, die na afloop aangaf een wissel wel had kunnen begrijpen, maar blij was met het vertrouwen van de trainer en dat bepaald niet beschaamde. Eerst werd het echter nog 1-1 want de vrije trap kon gemakkelijk door de helemaal vrij staande Marcel Huisman tegen de touwen worden gekopt. Op slag van rust kwam de laatste mogelijkheid weer door toedoen van Ceriel Oosthout, die op weg naar het strafschopsgebied gevloerd werd. De vrije trap van Nick Kuipers ging echter hard over en naast.

Na de thee kwamen de Katwijkers weer fanatiek uit de startblokken. Geen wonder, na afloop werd bevestigd dat de spelers konden rekenen op een extraatje uit Spakenburg als de thuisploeg de koploper beentje zou lichten. Meteen al kreeg Marcel Huisman een vrije trap voor zijn voeten, maar speelde het leer van dichtbij in de handen van Martijn van Strien. Aan de andere kant legde Kwong Wah Steinraht het speeltuig klaar voor Cerezo Fung a Wing die echter over schoot. In de 49e minuut namen de bezoekers toch weer de leiding. De ijzersterk spelende Kwong Wah Steinraht ging met een lange bal van Bas Mooij met fraaie passeerbewegingen richting de achterlijn en legde de bal vervolgens terug op de inlopende Tony Tol die alle schroom van zich af schoot en de 1-2 aantekende. Bijna was het meteen al weer gelijk toen Arturo ten Heuvel een afstandsschot dat alle kanten op vloog tegen de paal zag belanden en nog in dezelfde minuut moest Martijn van Strien languit gestrekt op een pegel van Sahadewsing. De doelman werkte het schot met de vuisten op het dak van het doel. Hierna ging het gif langzaam uit de wedstrijd, maar bleef de spanning voelbaar. Katwijk drong aan, maar kreeg geen kansen meer en IJsselmeervogels counterde regelmatig via Geoffrey Verweij en de met nog maar 1 bewaker opgezadelde Tim Peters, maar kreeg ook geen echte doelrijpe kansen. Tot in de blessuretijd dan. Geoffrey Verweij kwam wederom gevaarlijk door op links en gaf voor op de inlopende Maikel de Harder die de beslissing op zijn schoen had, maar tegen een verdediger schoot. Ondanks dat Koroglu de aanval van de thuisploeg kwam versterken, werd er niet meer gescoord en kon IJsselmeervogels een belangrijke overwinning bijschrijven.

Na afloop kwam voor de opluchting al snel feestvreugde in de plaats. Bij het horen van de 2-3 tussenstand op de Westmaat reageerde Jan Zoutman droogjes: “Vervelend”. Een weekje rust, welverdiend, op 7 mei 2011 wacht Genemuiden op de Westmaat en bij winst van de rooien of geen winst van de blauwen kan IJsselmeervogels er een nieuwe titel bij schrijven!

Verslag: Gary

 


Zaterdag 16 april: IJsselmeervogels – Spakenburg 3-2 (2-1)

Vogels weer de sterkste in de derby…

IJsselmeervogels heeft ook de tweede derby in de topklasse gewonnen. De wedstrijd kende hetzelfde scoreverloop als in de eerste ontmoeting tussen de beide kemphanen. IJsselmeervogels nam door deze overwinning de koppositie weer over en trok tegelijkertijd ook eindelijk weer de stand gelijk in de onderlinge duels die zijn gespeeld sinds het seizoen 1972/1973.

De thuisploeg hield Cerezo Fung a Wing uit voorzorg aan de kant en startte met Jasper Bolland in de basis. Tot grote vreugde van de rooie supporters behoorde ook Henri de Graaf eindelijk weer tot de wedstrijdselectie, hoewel de karaktervolle middenvelder, die afgelopen week alsnog te kennen gaf IJsselmeervogels trouw te blijven, geen speeltijd zou krijgen. Spakenburg moest het stellen zonder de geblesseerde en alom bejubelde Sebastian Steur en Ivo Rottine, die geblesseerd waren. Ook hielden de bezoekers haar enige landskampioen Lion Axwijk op de bank. De taktiek van de blauwen was snel duidelijk. Spakenburg zakte in en gokte op de counter. Na zeven minuten veerde de volgepakte Westmaat voor het eerst op. Een korte corner leidde tot een messcherpe voorzet van Maikel de Harder. Die voorzet werd van richting veranderd, maar doelman Sven Taberima was alert en tikte de bal met een katachtige reflex uit zijn doel. Twee minuten later zag Ferdinand Katipana een vliegend schot over de kruising gaan. IJsselmeervogels hield de druk vast en Spakenburg had regelmatig overtredingen nodig om zich de felle thuisploeg van het lijf te houden. Na een dik kwartier draaide Maikel de Harder knap langs de blauwe defensie, maar zag doelman Taberima te dicht voor zich om deze nog te kunnen verschalken. Pas toen kreeg Spakenburg de eerste mogelijkheden. Eerst schoot Hans van de Haar nog een vrije trap op het hoofd van Raymond Bronkhorst, maar even later kwam IJsselmeervogels als door een mirakel met de schrik vrij toen Martijn van Strien eerst zag hoe de lat werd geraakt, vervolgens met pijn en moeite de bal weg kreeg en uiteindelijk een schot van dichtbij door een speler van Spakenburg worden tegen gehouden. Het leidde ook tot het eerste opstootje van de wedstrijd. De vogels herpakten zich weer, maar zagen even later Ferdinand Katipana hard op de benen getrapt door Bonevaccia. Het was niet de eerste harde overtreding van de bezoekers, maar scheidsrechter Bellinga verzuimde hiervoor kaarten te trekken, zoals hij ook de regelmatig zeker vijftien meter smokkelende Van de Haar rustig zijn gang liet gaan. Ook Jasper Bolland mocht na een klein half uur een fikse charge in ontvangst nemen, maar hoewel er wel resoluut gefloten werd, bleef het verder zonder gevolgen. Na 30 minuten kwam de thuisploeg op voorsprong. Net toen men zich op de tribune afvroeg of er misschien nog een “Taberimaatje” in deze editie van de derby zou volgen, waagde Maikel de Harder maar eens een schot van een meter of 25. Een ongevaarlijk schot, zo leek het, maar waar iedereen dacht dat Taberima de bal zou pakken, bleek er groene zeep aan de handschoenen van de sluitpost te zitten en ging het leer via de onderkant van de lat zomaar het doel in.

Het wedstrijdbeeld veranderde aanvankelijk niet. Zo kreeg Tim Peters in de 33e minuut een elleboog, werd dit wederom slechts met een vrije trap bestraft, maar had Bas Mooij de vrije trap van Nick Kuipers voor het intikken, maar miste de bal volledig. Eindelijk was Spakenburg weer aan de beurt. Eerst zag Martijn van Strien een kopbal nog hoog over zijn doel suizen. Even later was het wel raak. Een lange bal van achteren kon zomaar verlengd worden, waarna het voor Harry Zwarthoed een koud kunstje was om de bal achter Martijn van Strien te werken. Een onverdiende gelijkmaker, maar op slag van rust werd het bijna erger toen de helemaal vrij staande Thijs Houwing schrok van de geboden kans en hopeloos naast schoot. Hierdoor kon IJsselmeervogels nog voor rust op voorsprong komen, want hoewel Jasper Bolland kansloos leek op een voorzet van Tony Tol, haakte Hans van de Haar de middenvelder geheel onnodig binnen de 16 en wees arbiter Bellinga, die ook hier weer zijn kaarten op zak hield, resoluut naar de stip. En ga daar dan maar eens achter staan. Kwong Wah Steinraht schoof onberispelijk achter doelman Taberima.

De tweede helft begon aggressiever dan de eerste. Corners over en weer leverden echter geen gevaar op. Dat gevaar kwam er wel toen Ferdinand Katipana Nick Kuipers op links helemaal vrij zag staan. De jonge verdediger had nog tijd om een pot koffie te zetten alvorens hij het leer met de precisie van een sluipschutter op het hoofd van Kwong Wah Steinraht. De spits kopte het speeltuig onberispelijk binnen en zal zijn aangever ongetwijfeld nog een bosje bloemen doen toekomen van de week. Spakenburg moest nu wel komen en stuurde Hans van de Haar de spits in. De bezoekers werden hierdoor gevaarlijker en de vogels moesten terug. Eerst zag Thijs Houwing een omhaal nog hoog over gaan, vervolgens pegelde Van de Haar een vrije trap na vermeend hands op de voeten van Martijn van Strien, maar in de 54e minuut was het wel raak. Bas Mooij leverde zomaar in, maar kon ten koste van een corner erger voorkomen. De corner werd er door Jeroen Hessing zomaar ingekopt, maar arbiter Bellinga floot resoluut voor een overtreding die zou zijn gemaakt op doelman Martijn van Strien. Aan de andere kant zag Kwong Wah Steinraht een uithaal van de lijn worden gewerkt. Het was echter Spakenburg dat in deze fase het meest aandrong. Het moest ook wel, maar behalve een hard schot dat rakelings naast ging, leverde het weinig op. Het was zelfs de thuisploeg dat via een magistrale aanval met Maikel de Harder, Kwong Wah Steinraht en Tim Peters uiteindelijk Jasper Bolland net naast zag schieten. En even later schoot Ferdinand katipana maar net over na een mooi samenspel tussen Tim Peters en Kwong Wah Steinraht. De man van de wedstrijd moest vervolgens met krampverschijnselen gewisseld worden en je weet pas echt wat je mist, als hij er niet is. Voorin werd de bal maar moeilijk vast gehouden en IJsselmeervogels moest steeds verder terug. Een kwartier voor tijd schoot Van de Meyracker nog in de handen van Martijn van Strien. Dat het menens was voor de blauwen bleek wel toen de ploeg een minuut later na een blessurebehandeling de bal niet terug gaf. Uiteindelijk leidde dit tot een vrije trap van 25 meter die via de muur naast ging. Bij de corner zat Martijn van Strien mis en kon Van de Meyracker zomaar inkoppen. De spits kwam na het doelpunt in botsing met Maikel de Harder en deelde vervolgens een vuistslag in de maagstreek uit die hem uiteindelijk slechts een gele prent opleverde. Aangezien het zijn tweede was, kon hij echter alsnog inrukken. Net als in de eerste derby konden de blauwen na de aansluitingstreffer geen kansen meer creeren maar hield het wel met tien man de overhand. De enige echte kans was echter in blessuretijd voor de rooien waar Verweij op links op avontuur ging en de bal panklaar legde voor Tim Peters die echter volledig miste.

Na het laatste fluitsignaal barste het feest los. IJsselmeervogels vierde de verdiende overwinning en zag Rijnsburgse Boys definitief afhaken. Een misverstand moet nog wel opgehelderd worden. Waar de blauwen spraken van vier finales en na afloop Kwong Wah Steinraht en Jan zoutman over drie finales, dient de supporterssite de rooie selectie nog wel te waarschuwen: Er volgen nog VIJF finales!!!

Verslag: Gary

 


Zaterdag 9 april: Baremdrecht – IJsselmeervogels 1-2 (0-1)

Het zoet der overwinning….

Het einde van de competitie komt langzaam maar zeker in zicht en net zo langzaam en zeker wordt ook duidelijk welke teams nog aanspraak maken op de eerste kampioenstitel in de topklasse. IJsselmeervogels één van de kandidaten speelden vanmiddag tegen Barendrecht, de ploeg die vorig seizoen nog tegenstander was in de race om de zaterdagtitel.

Het was prachtig weer, Barendrecht beschikt over echt gras en weer heel veel Rooien uit Bunschoten langs de lijn, kortom een middagje om er maar eens even voor te gaan zitten. De Vogels begonnen furieus en na een gemiste kans lag na 6 minuten de bal al in het netje. Een corner van Nick Kuipers werd op schitterende wijze getoucheerd door Bas Mooij die daarmee zijn gelijk haalde van het interview op punt TV dat hij ook mooie doelpunten kan maken. 1-0 zo snel. Wat voor middag zou het nu weer eens worden?

Het liep allemaal anders, want na het doelpunt was het voetbal volledig zoek. IJsselmeervogels hanteerde de lange bal, met als excuus het hobbelige veld. Dit leidde nauwelijks tot kansen, zeker tegen een ploeg die achterin heel veel lengte en kracht heeft. Ook werd veelvuldig de oplossing gezocht door het midden, waar op de flanken meer ruimte lag. Tony Tol wist die ruimte een aantal keren goed te benutten en zette de bal een aantal malen fraai voor. Dit leidde tot één kansje voor Tim Peters. Ook Kwong Wah Steinraht probeerde het een keer vanaf links en zag zijn opzet strandden. Eigenlijk was het allemaal niet echt prettig om naar te kijken mede doordat Barendrecht hier nog minder tegenover stelde.
De tweede helft waren de gastheren duidelijk sterker als in de eerste helft. En op een gegeven moment werd wel duidelijk dat het niet de vraag was of Barendrecht zou scoren, maar wanneer ze zouden scoren. Een aantal malen stond Martijn van Strien gelukkig zijn mannetje en wijst hij een aantal malen op fraaie en klassieke wijze redding te brengen. Toch moest hij het antwoord schuldig blijven na een aanval waarbij één van de voorwaartsen van Barendrecht de bal vogeltje vrij vanuit de lucht het doel in kon volleyen. 1-1 en IJsselmeervogels leek gezien het spel af te stevenen op puntverlies.
Gelukkig brachten de wissels en daarmee de omzettingen binnen de lijnen verlossing. Na het inbrengen van Geoffrey Verweij, Jasper Bolland en Wouter van Hoof schoof Maikel de Harder naar de 10 een positie waar hij beter uit de verf komt als waar hij oorspronkelijk stond opgesteld. Hij werd ook meteen gevaarlijk daar waar hij de voorgaande minuten onzichtbaar was. Geoffrey Verweij zorgde voor met name wat meer aanvallende impulsen en was zelfs een aantal malen dichtbij een doelpunt. Uiteindelijk leek de wedstrijd dan toch met 3 minuten extra tijd op een puntendeling af te lopen ware het niet dat de altijd sterk invallende Jasper Bolland daar anders over dacht. Met een pegel schoof hij de bal in de 91e minuut tussen de palen en bezorgde IJsselmeervogels daarmee de overwinning. En was het spel niet best, positief is dat de ploeg veerkracht toonde in deze belangrijke slotfase van de competitie. Door het verlies van Rijnsburg en de overwinning van onze blauwe buren is de kans wel heel erg groot dat de eerste kampioen in de Topklasse uit Spakenburg komt. Wie dat wordt? Na volgende week weten we meer want dan is de moeder aller derby’s op de enige goede zijde van de Westmaat. Zit IJsselmeervogels – Spakenburg altijd al vol spanning, volgende week gaat het ook nog ergens om.

Verslag: Hop

 


Zaterdag 2 april: IJsselmeervogels – ARC 6-2 (4-0)

De vogels hebben geen kind aan ARC…

IJsselmeervogels blijft in de race voor de topklassetitel. De rooien kwamen in een mum van tijd op een 4-0 voorsprong en namen vervolgens gas terug, mede om zodoende geen kaarten op te lopen. IJsselmeervogels klom naar de ongedeelde tweede plaats aangezien Rijnsburgse Boys thuis een 1-4 oorwassing voorgeschoteld kreeg.

Het duel was nog maar net begonnen of het was al weer voorbij. A vijf minuten stuurde Bas Mooij Nick Kuipers diep met een fraaie pass. De linksback bedacht zich geen moment en bracht de bal recht in de voeten van de inlopende Tim Peters, die hard in het dak van het doel schoot. Twee minuten later zag Ferdinand Katipana na een corner zijn uithaal door doelman Aaron Balk met de voeten gekeerd worden, maar in de negende minuut was het wel weer raak. Ferdinand Katipana vond Tim Peters, die wederom een treffer aan liet tekenen. Even later ging Tony Tol het strafschopsgebied in en werd hierbij onreglementair gevloerd. Gezien de stand op het scorebord zag de arbiter er geen aanleiding in om de bal op de stip te leggen. Veel maakte dat overigens niet uit, Tim Peters zag een voorzet over zich heen gaan, waarna Ferdinand Katipana via een verdediger voor de 3-0 aantekende. In de 22e minuut vond Maikel de Harder het hoofd van Tim Peters, die via de onderkant van de lat de 4-0 binnen kopte.

Terwijl ARC nauwelijks nog op haar benen kon blijven staan, deed de thuisploeg het rustiger aan. Dat leidde 7 minuten voor de thee tot de eerste kans voor de bezoekers, die met twee ongedekte mensen op Martijn van Strien af mochten. Melvin Zaalman zag zijn poging wel voorbij Martijn van Strien gaan, maar vervolgens ook tegen de paal.

De tweede helft was nog maar net begonnen of de bezoekers kregen de eretreffer. Een lange bal in de richting van Mitchel Beijersbergen bleek door Martijn van Strien niet op de juiste waarde geschat. De doelman werd omspeeld en vervolgens in het lege doel geschoven. Het duurde tot de 57e minuut voor de rooien weer eens gevaarlijk werden. Een mooie combinatie tussen Maikel de Harder en Tim Peters leidde uiteindelijk tot een scherpe voorzet op dezelfde Tim Peters, die net zijn voet er niet vol tegenaan kreeg. Met nog 25 minuten te spelen kwam Tim Peters alleen voor doel vanaf rechts, een situatie die hij vorige week twee keer met een treffer uit kwam. Nu schoot de spits het leer echter hard en hoog over. Een kwartier voor tijd dan toch een treffer voor de thuisploeg. Maikel de Harder werd op het randje van buitenspel diep gestuurd, omspeelde doelman Balk en had vervolgens geen moeite het speeltuig het lege doel in te schuiven. Een paar minuten later kwam zelfs de 6-1 op het scorebord, toen Maikel de Harder zijn voorzet bij de tweede paal door Cerezo Fung a Wing in de kruising gekopt zag worden. ARC stond erbij en keek ernaar. Het slotakkoord namen ze echter nog wel voor hun rekening. Eerst zag Melvin Zaalman zijn pegel nog over gaan, maar drie minuten voor tijd liet Sander van Gool met een prachtige stift a la Ruud Gullit doelman Martijn van Strien kansloos.

Geen centje pijn dus, vandaag voor de vogels. En met nog een zwaar programma voor de boeg zal dat de mannen van Jan Zoutman goed uit zijn gekomen. Nog vijf krakers te gaan. En dan nog twee…

Verslag: Gary

 


Zaterdag 26 maart: FC Lisse – IJsselmeervogels 2-3 (0-1)

Vogels in slotfase langs Lisse…

IJsselmeervogels heeft goede zaken gedaan door FC Lisse te verslaan. De vogels naderden de koploper hand in hand met Rijsburgse Boys op 1 punt. Soepel ging het allemaal niet. Na een matige start hadden de bezoekers niettemin al lang de wedstrijd in het slot moeten gooien, maar zag uiteindelijk de Lissenaren de overhand nemen. Tim Peters werd uiteindelijk het goudhaantje met twee bijna identieke treffers.

Al meteen hadden de rooien een voorsprong moeten nemen. Ferdinand Katipana zag echter oog in oog met doelman Mark de Vries de laatste als winnaar uit het duel komen. Vervolgens was er een tijd lang bijzonder weinig om van te genieten, slechts onderbroken door een voorzet van Tim Peters op Kwong Wah Steinraht, die nog tijd had om zijn veters te strikken, maar alleen voor De Vries tegen de laatste op schoot. De thuisploeg zette daar overigens niets tegenover of het moet een schotje bij de eerste paal zijn, welke door Martijn van Strien klemvast werd gepakt. Halverwege de eerste helft zag de doelman ook nog een van richting veranderd schot naast zijn doel gaan. IJsselmeervogels reageerde in de persoon van Kwong Wah Steinraht die uit de draai tot tweemaal toe tegen doelman De Vries aan schoot. Na een krap half uur lieten de bezoekers een voorsprong aantekenen. Tim Peters werd nadat de bal al even richting de zijlijn verdween op de rand van de 16 meter getorpedeerd, waarna Ferdinand Katipana aan mocht leggen en fraai in de rechter hoek schoot.

Na de openingstreffer had IJsselmeervogels afstand moeten nemen, maar verzuimde dat. Zo kon Maikel de Harder Kwong Wah Steinraht in scoringspositie brengen, maar zijn passje was veel te hard en een prooi voor doelman De Vries. Aan de andere kant werd een harde lage vrije trap door niemand beroerd en een prooi voor Martijn van Strien. De vogels gaven in deze fase veel ruimte weg en door slordige passing ontstonden er gevaarlijke overtalsituaties. Martijn van Strien greep echter waar nodig goed in. Op slag van rust zag Ferdinand Katipana zijn inzet na een van de vele verre ingooien van Cerezo Fung a Wing maar net voorlangs gaan.

Na de pauze zag Martijn van Strien een dreun van Jasmin Ramic tegen de paal stuiteren. De doelman was hierbij overigens wel “in control”. In de 54e minuut stuurde Raymond Bronkhorst Tim Peters weg en die schoot vanaf rechts diagonaal langs doelman De Vries de 0-2 binnen. Twee minuten later zorgde de thuisploeg echter alweer voor de aansluitingstreffer. Na een klutsachtige situatie schoot Rik Vermeulen in eerste instantie nog tegen Martijn van Strien aan, maar mocht daarna het lege doel in schieten. In de 62e minuut verraste Nick Kuipers bijna doelman Mark de Vries. Van de zijlijn haalde hij ineens uit en de doelman kon slechts met alle mogelijke moeite de bal tot corner verwerken. Deze corner werd vervolgens door Bas Mooij over gekopt. Vier minuten later kon IJsselmeervogels weer helemaal opnieuw beginnen nadat Nick Kuipers een voorzet het eigen doel in frommelde.

Wat volgde waren benauwde momenten voor de landskampioen. Zo zag Martijn van Strien eerst een uithaal van dichtbij in het zijnet belanden en een kwartier voor tijd werden de rooien zowaar even zoek gecombineerd middels een eentweetje. Uiteindelijk belandde het leer naast het doel van Martijn van Strien, die overigens een sterke wedstrijd keepte. Zo greep hij ook in toen een voorzet zomaar pardoes zijn doel in dreigde te zeilen. Tien minuten voor tijd begrepen de bezoekers eindelijk dat er toch echt gewonnen moest worden op sportpark Ter Specke. Eerst omspeelde Kwong Wah Steinraht fraai zijn direkte tegenstander om vervolgens hard voorlangs te schieten. Een minuut later was het wel raak toen Kwong Wah Steintaht Tim Peters wegstuurde en die verschalkte vanaf rechts andermaal doelman De Vries. In de slotfase kregen de rooien nog enkele benauwde momenten te verwerken. Zo werd een vrije trap met het hoofd verlengd, maar was Martijn van Strien wederom alert. Aan de andere kant plaatste Damiano Schet een vrije trap net boven de kruising. In de blessuretijd kreeg de thuisploeg nog een dot van een kans, maar vanaf nog geen tien meter ging de bal ook zeker tien meter over. Even later werd Bas Mooij onreglementair gevloerd, maar mocht de thuisploeg door, maar het was wederom Martijn van Strien die goed uitkwam en als winnaar uit het duel.

Zo sleepte IJsselmeervogels er alsnog een benauwde zege uit en zag het de koploper twee dure punten verspelen. En nu de echte topwedstrijden naderen lijkt er een bijzonder spannend slot in het verschiet in het eerste jaar van de topklasse!

Verslag: Gary

 


Zaterdag 19 maart: IJsselmeervogels – HHC Hardenberg 1-2 (0-1)

Vogels laten de kaas van het brood eten…..

Jantje lacht, Jantje huilt, dat is de conclusie na twee opeenvolgende weekenden met totaal verschillende uitslagen. Waren de rooien vorige week nog spekkoper als enige winnaar van de ploegen die momenteel aanspraak lijken te maken op de titel, deze week kreeg men het predikaat schlemiel op het voorhoofd gedrukt. Na de eerste helft was er nog geen vuiltje aan de lucht, maar in een kort tijdsbestek kreeg de thuisploeg twee zeperds van Roy Stroeve te verwerken en eindigde met lege handen.

Al direkt was duidelijk dat de thuisploeg met een andere tegenstander van doen had dan vorige week. HHC was niet van plan de tent open te gooien en verdedigde compact, waardoor het voor IJsselmeervogels moeilijk was om ook maar iets te bedenken wat misschien tot enig gevaar zou kunnen leiden. Na tien minuten kroop de gastheer dichter naar het vijandelijke doel. Eerst had Ceriel Oosthout een fraai steekpassje voor Geoffrey Verweij in petto, maar die werd net teveel gehinderd om er wat mee te kunnen doen. Na een kwartiertje zag het publiek zelfs een hele fraaie aanval via Maikel de Harder, tony Tol en Kwong Wah Steinraht, maar het schot dat Ceriel Oosthout vervolgens loste, was veel te zacht. Een paar minuten later was het wel raak. Eerst zag Maikel de Harder zijn inzet na een voorzet van Ferdinand Katipana nog van de doellijn worden gehaald, maar in de navolgende corner, een kort samenspel tussen Nick Kuipers en Geoffrey Verweij, kwam het leer uiteindelijk op het hoofd van Cerezo Fung-a-Wing die feilloos de openingstreffer liet aantekenen.

HHC had toen nog niet voor gevaar kunnen zorgen. Kappenberg zorgde in de 20e minuut voor een afzwaaier, nadat Bas Mooij de bal van zijn voet zag stuiteren. Aan de andere kant zag Kwong Wah Steinraht een omhaal voorlangs gaan en een schot van Tieltjes kon door Martijn van Strien uit de hoek worden geplukt. Zo leek HHC mak, maar je kon al zien dat iedereen er klaar voor was om toe te slaan als de gelegenheid zich voor zou doen. Vlak voor de thee kregen de vogels een uitgelezen mogelijkheid om de voorsprong uit te breiden, maar de doorgebroken Kwong Wah Steinraht zag de eveneens doorgebroken Ceriel Oosthout totaal over het hoofd. De wedstrijd werd hierna een tikje grimmiger, zeker nadat Geoffrey Verweij een nuttige gele kaart pakte om een counter een halt toe te roepen en HHC ook nog eens hands in de zestien claimde.

Na rust begon IJsselmeervogels zenuwachtig en het zag Kappenberg over schieten en Martijn van Strien tot tweemaal toe een inzet van Roy Stroeve pakken. De irritatie bij de bezoekers nam toe en dat moest vooral Tony Tol ontgelden. De rooien begonnen het eerste kwartier slordig, maar HHC verzuimde om te profiteren. In de 65e minuut lukte dat bijna uit een vrije trap met gevaarlijke krul. Doelman Martijn van Strien moest gestrekt om het gevaar te keren. Twintig minuten voor tijd slalomde Cerezo Fung-a-Wing vanuit eigen defensie door zeker vier bezoekers en werd vervolgens hardhandig tegen de vlakte gezet. De vogels leken zich moeilijk raad te weten met de toenemende hardheid, maar verzuimden het duel een kwartier voor tijd via Maikel de Harder te beslissen. Weliswaar schuin voor het lege doel schoot de jonge middenvelder hopeloos over de kruising. Tien minuten voor tijd was de gelijkmaker daar. Op links werd de thuisploeg finaal zoek gespeeld en de voorzet op Roy Stroeve werd door laatstgenoemde simpel in de rechterhoek getikt. Drie minuten later zette dezelfde Roy Stroeve de gasten zelfs met een fenomenaal doelpunt op voorsprong. Schijnbaar achteloos, maar met veel gevoel zeilde het speeltuig met een boog over doelman Martijn van Strien de kruising in. Het slotoffensief stelde niet heel veel voor. Kleine kansjes voor Kwong Wah Steinraht en Tim Peeters (inzet van de lijn gehaald) leidden niet tot de gelijkmaker.

En zo kan IJsselmeervogels weer opnieuw beginnen. Drie punten achter op Spakenburg en gelijk met Rijnsburgse Boys. Twaalf punten werden verspeeld aan Harkemase Boys en HHC, maar de strijd is nog in volle gang. De strijd met de koploper volgt nog en IJsselmeervogels is wel eens van grotere achterstanden teruggekomen.

Verslag: Gary


Zaterdag 12 maart: Flevo Boys – IJsselmeervogels 1-7 (0-3)

Vogels hakken Flevo Boys in de pan…..

IJsselmeervogels heeft bijzonder eenvoudig gewonnen in Emmeloord bij de plaatselijke Flevo Boys. De vogels liepen zonder al te overmatige inspanning uit naar een 1-7 zege. De uitslagen bij de concurrentie, Spakenburg verloor op eigen veld van afdelingskampioen Excelsior ’31 en Rijnsburgse Boys speelde gelijk tegen Hoek, maakten het geheel tot een bijzonder fraai weekend.

Een minuut of vijf had de kampioen van Nederland slechts nodig om te zien dat er wel wat te halen viel in Emmeloord. Nuja, vijf, de de laatste weken prima voetballende Ceriel Oosthout stuurde al na drie minuten een tweetal verdedigers het bos in, maar zijn voorzet was te scherp en belandde in de handen van doelman Hessel Altenburg. Aan de andere kant zag doelman Martijn van Strien een inzet tegen de lat belanden, alvorens hij de tweede instantie uit de bovenhoek kon grabbelen. In de zevende minuut stuurde Tony Tol Kwong Wah Steinraht weg, die vrij voor de goal een veel te slappe schuiver produceerde. Even later bracht King Kwong Ceriel Oosthout in stelling die ook maar eens mocht uithalen, maar een afzwaaier produceerde. Na tien minuten stuurde Kwong Tim Peters weg die de bal echter te ver voor zich uit schoot. Drie minuten later kwam Tim Peters wederom in scoringspositie na een pass van Kwong Wah Steinraht, maar deze keer vergat de aanvaller juist de bal. Dat er een doelpunt ging vallen was inmiddels wel duidelijk. En die viel dan ook. Kwong Wah Steinraht, altijd weer belangrijk, werd net buiten de 16 gevloerd en aan de linkerkant is dat dan vaak een kolfje naar de hand van Maikel de Harder. Het goudhaantje krulde het leer in de linkerhoek, waarbij doelman Altenburg overigens niet vrijuit leek te gaan.

Het bleef een kant op gaan. Nick Kuipers ging op volle snelheid door de defensie van de thuisploeg heen, maar in plaats van een treffer aan te tekenen koos hij voor optie 2, namelijk een voorzet op de eveneens vrijstaande Tim Peters. De voorzet was echter niet zuiver genoeg. In de 28e minuut kwam Maikel de Harder alleen voor doel. De jonge middenvelder werd echter gevloerd en zag de arbiter vervolgens niet naar de stip wijzen. Daar was ook wel wat voor te zeggen aangezien tevens de bal werd gespeeld. Het bleef kansen regenen. Zo had Nick Kuipers een prachtige aktie en produceerde een schot op doel. Deze keer zag hij de vrijstaande Tim Peters helemaal over het hoofd. In de 32e minuut was het echter wel raak. Kwong Wah Steinraht mocht vanaf de middenlijn alleen op doelman Altenburg af, omspeelde hem en tekende de 0-2 aan. Even later kwam Ferdinand Katipana oog in oog met Altenburg, maar de laatste kwam als winnaar uit de strijd. Even kreeg de thuisploeg een kansje, maar de op de grond vallende Tony Tol bracht redding op wat een gevaarlijk schot had kunnen zijn. Zeven minuten voor de thee lag de 0-3 al in het net. Kwong Wah Steinraht zag zijn voorzet net worden gekraakt, maar die kwam daardoor voor de voeten van Maikel de Harder die beheerst de 0-3 binnen schoof. Bijna scoorde Flevo Boys nog tegen. Een corner kwam tegen Ceriel Oosthout aan, die tot zijn schrik zag dat de bal nog net van de doellijn kon worden gewerkt.

De tweede helft werd een stuk gezapiger. Positief punt was dat als er eens iets gebeurde, dat dat dan ook meteen in een doelpunt resulteerde. Zo mocht Tim Peters na 10 minuten een voorzet van de sterk doorgebroken Kwong Wah Steinraht binnen tikken en een paar minuten later kapte Ferdinand Katipana na fraai voorbereidend werk van Maikel de Harder zijn verdediger uit en plaatste fraai in de linkerhoek. Als de bezoekers vervolgens ook maar enigszins een tandje hadden bijgezet, dan waren dubbele cijfers zeker een mogelijkheid geweest. Het was echter Winfried Tromop die na een vrije trap de 1-5 binnen kopte. De linksback had in de veel moeilijkere heenwedstrijd overigens ook al gescoord. Twintig minuten voor tijd zag Maikel de Harder de bal voor zijn voeten vandaan worden gegrabbeld. Doelman Altenburg grabbelde echter net zo lang door tot hij buiten de zestien kwam, waardoor Maikel zijn gram kon halen. Het leer krulde rechts langs de muur de hoek in. In de slotfase bleef het IJsselmeervogels dat de klok sloeg. Met Geoffrey Verweij erin stapelden de vogels weer kans op kans, maar zijn voorzetten bereikten steeds net Damiano Schet niet. Vlak voor tijd mocht toch Ceriel Oosthout nog een treffer aan laten tekenen. De middenvelder kreeg de bal echter op een presenteerblaadje van de goed opgekomen Nick Kuipers die met fraaie bewegingen zichzelf vrij speelde en niet zelfzuchtig was.

Dat er vervolgens geen seconde extra tijd werd bij geteld zal niemand verbazen. Coach Jan Zoutman kon na afloop dik tevreden zijn, helemaal na het horen van de uitslagen van de concurrentie. De rooien staan na vandaag samen met Spakenburg bovenaan de ranglijst. En als de zon begint te schijnen en de rooien staan bovenaan, dan kunnen de concurrenten de borst nat maken, zo is al meermaals gebleken.

Verslag: Gary

 


Zaterdag 26 februari: Capelle – IJsselmeervogels 3-3 (1-1)

Vogels geven de winst uit handen…

IJsselmeervogels heeft zich in Capelle niet van zijn beste kant laten zien. Ondanks het feit dat de bezoekers meer dan de helft van de wedstrijd met een man meer speelden en nota bene daarna twee keer op voorsprong kwamen, werd de vis in een niet onaantrekkelijke, maar zeker ook geen goede wedstrijd, niet op het droge gehaald.

De eerste mogelijkheid was voor IJsselmeervogels. Een voorzet van Geoffrey Verweij leidde tot een schot van Kwong Wah Steinraht, dat tot corner kon worden verwerkt. De daarna kort genomen corner van Maikel de Harder kon door de defensie van de thuisploeg opnieuw tot corner worden verwerkt en verder kwamen de vogels niet. Sterker nog, het was de thuisploeg die na 4 minuten bij haar eerste doelpoging een voorsprong nam. Raymond Bronkhorst zag een bal onder zijn voeten door glijden en vervolgens moest de verdediging van de vogels aan de noodrem trekken. De vrije trap van Rothman ging vervolgens via de handen van Martijn van Strien in de rechter bovenhoek. Enkele minuten later werd Maikel de Harder door een fraaie pass van Ceriel Oosthout alleen voor het doel van doelman Van der Burg gezet, maar de ijverige jonge middenvelder kreeg geen controle over de bal. Ook Capelle liet zien over een gevaarlijke ploeg te beschikken toen een voorzet achter de verdediging van de bezoekers viel, maar goed ingrijpen van Wilco Krimp voorkwam dat de razendsnelle Richard de score kon verdubbelen. Na een kwartier viel de gelijkmaker uit het niets. Het was dan ook een cadeautje. Kwong Wah Steinraht dolde een paar verdedigers, maar viel uiteindelijk zonder dat er sprake was van een overtreding naar de grond. Doelman Van der Burg raapte de bal op en moet op een of andere manier hebben gedacht dat er sprake was van een vrije trap. Hij legde de bal neer en zag tot zijn afgrijzen dat daar opeens Geoffrey Verweij was die de bal het doel in schoot.

Het werd er vervolgens niet leuker op. Het duurde bijna een kwartier voordat er weer eens een doelpoging kon worden genoteerd, maar Martijn van Strien zag een vrij kansloos schot in het zijnet belanden. In de 28e minuut kwam IJsselmeervogels goed weg. Ceriel Oosthout schoot het leer te ver voor zich uit over de zijlijn en gleed nog een paar metertjes door. Op de terugweg gaf hij pardoes de ingooier een oplawaai. Scheidsrechter Van de Ketterij deed het voorval slechts af met een gele vermaning, waar de overigens geen onaardige wedstrijd spelende middenvelder niet over mocht mopperen. De vogels leken even van slag door dit voorval, maar Martijn van Strien bleef alert en voorkwam door goed uitkomen een goal van de thuisploeg. Tien minuten voor rust produceerde Ferdinand Katipana nog een slap schotje dat overigens wel door een verdediger van de doellijn moest worden gehaald. In de 38e minuut mocht Capelle met een mannetje minder verder. Marwin Richard, altijd gevaarlijk in de voorhoede, kwam van achter met gestrekte benen in op de benen van Ferdinand Katipana en mocht ondanks dat hij ook de bal daarbij toucheerde inrukken. Een terechte rode kaart overigens. Vijf minuten voor de thee had Ceriel Oosthout een fraai geplaatst schot in petto, maar doelman Van der Burg wist de inzet met de vingertoppen over zijn doel te werken. Een minuut later gaf de nog strompelende Ferdinand Katipana een schitterende bal op Maikel de Harder die met zijn hak de bal maar net over het doel werkte.

Na rust gingen de meegereisde toeschouwers er ondanks het matige weer eens lekker voor zitten. Eerst schoot Kwong Wah Steinraht uit een moeilijke hoek nog tegen doelman Van der Burg op, maar uit de daaropvolgende corner in de 48e minuut kwam de afvallende bal voor de voeten van Ceriel Oosthout die verwoestend in de rechterhoek uithaalde. Wie dacht dat de vogels tegen het uit haar schulp kruipende Capelle vervolgens makkelijk uit zou lopen, kwam bedrogen uit. Slechts zeven minuten konden de rooien genieten van de voorsprong. Een hoekschop kwam voor de voeten van de volledig vrijstaande Tol die wel raad wist met dit buitenkansje. IJsselmeervogels had een minuutje of tien nodig voor het weer langzaam de overhand kreeg. Een peer van Geoffrey Verweij met de binnenkant van de voet verdween rakelings over de kruising. Vier minuten later was het wel raak. Witteman ging tegen de vlakte en kreeg vervolgens de bal tegen zijn arm. Ofschoon de bal natuurlijk zeker op de stip kon, was het speltechnisch het tweede cadeautje, er was geen enkele sprake van direct gevaar, en Kwong Wah Steinraht pakte dat cadeautje maar al te graag uit. Na de 2-3 gingen de vogels direct weer belabberd voetballen. Merkwaardig, met een man minder vond de thuisploeg steeds weer de vrije man, terwijl er bij IJsselmeervogels juist paniek leek uit te breken. Eerst ging een inkrullende vrije trap van de gastheren maar rakelings naast, vervolgens produceerde Geoffrey Verweij na een aardige rush een schot met schuit dat klemvast werd gepakt. Vijf minuten voor tijd kregen de vogels de rekening echter gepresenteerd. Wederom stond de defensie van de vogels te slapen bij wederom een corner en zo kon Adelmund met een schitterend schot uit de draai als een Tardelli alle kanten met open mond oprennen. Gedurende de vier minuten extra tijd had alleen Kwong Wah Steinraht nog de zege op zijn schoen. De spits schoot oog in oog met doelman Van der Burg echter hopeloos tegen
laatstgenoemde op.

En zo verloor IJsselmeervogels kostbare punten, had het moeten winnen, maar mocht het ook weer niet echt mopperen, gezien de cadeautjes bij het eerste en derde doelpunt. De achterstand op de koploper werd daarmee drie punten. Geen man overboord, dat zeker en een weekje rust. Daarna wacht Flevo Boys en daar gaan de rooien zeker weer tot het gaatje!

Verslag: Gary


Zaterdag 19 februari: IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys 3-2 (1-0)

Vogels op tandvlees Rijnsburg de baas….

Op een druk bezocht sportpark De Westmaat heeft IJsselmeervogels alles in eigen hand gehouden in het lastige duel met Rijnsburgse Boys. De ploeg van de gebroeders Winter, vooral Jeffrey was deze middag bij vlagen onnavolgbaar, legde de rooien het vuur na aan de schenen, maar dolf uiteindelijk met 3-2 het onderspit.

Het werd na drie minuten al gevaarlijk voor het doel van Martijn van Strien. Een lage corner van Kevin Winter werd door alles en iedereen gemist en rolde zomaar voor de doelmond langs. Aan de andere kant zag Tim Peters een voorzet van Nick Kuipers nipt getoucheerd worden, waardoor de spits zijn hoofd er niet meer tegenaan kon krijgen. Even later zag Geoffrey Verweij zijn voorzet van de achterlijn maar net door niemand ingelopen worden.

In de twaalfde minuut ging het dak er af. Raymond Bronkhorst stuurde Geoffrey Verweij weg en die vond Jasper Bolland die zich niet bedacht en bijzonder fraai in de linker bovenhoek afdrukte. De rooien kenden tot dan toe weinig problemen. Zo vuurde Nick Kuipers na een kaats op zijn eigen corner snoeihard over het doel van Orlovski. Een minuut later kregen de bezoekers een grote kans. Joost Kuhlmann, nauwelijks grip op te krijgen vanmiddag, counterde en trok voor, maar Martijn Gootjes en Jeffrey Winter misten beide hopeloos. De rooien lieten achterin in deze fase net even te vaak een mannetje vrij. Halverwege de eerste helft moest Martijn van Strien andermaal ingrijpen op een vrije kopbal. De vogels herpakten zich en er gebeurde een tijdje niet zoveel. Tot een minuut of vijf voor rust. Eerst zag Joost Kuhlmann een schot uit de draai nog tot corner verwerkt worden. Op slag van rust leek de gelijkmaker echter te worden aangetekend. Bij het uittikken bleek scheidsrechtersassistente Bakker echter buitenspel te hebben geconstateerd van Jeffrey Winter. De overige personen in het publiek die dat ook vonden, leken op 1 hand te tellen.

Na de thee kwam die gelijkmaker er binnen een minuut alsnog. Vanaf de aftrap moest de thuisploeg al achter de bal aan rennen en het was uiteindelijk Jeffrey Winter die na een kort eentweetje de bal de linkerhoek in poeierde. Er volgde een periode waarin IJsselmeervogels rijp leek voor de slacht. Vijf minuten na de gelijkmaker moest Martijn van Strien het antwoord op een kopbal schuldig blijven, maar zag Nick Kuipers met kunst en vliegwerk de bal nog van de lijn halen. Drie minuten later ging Kevin Winter in de fout, waarna de defensie van de bezoekers aan de noodrem moest trekken. Nadat voordeel geen voordeel bleek mocht Nick Kuipers gaan aanleggen en poeierde via de muur de 2-1 binnen. Mede door de spanning werd het vervolgens een geweldig duel. Het was Jeffrey Winter, vogeltje vrij, die voor de gelijkmaker tekende, waarbij er nu wel een buitenspellucht aan de treffer zat. Na een dik kwartier had de blonde plaaggeest ook nog eens bijna de voorsprong op zijn schoen. Een fraaie krul belandde echter op de buitenkant van de paal. Een kwartier voor tijd deed IJsselmeervogels eindelijk weer iets terug. Een vrije trap van Nick Kuipers belandde op het hoofd van Wilco Krimp en vervolgens in de handen van  doelman Tim Orlovski. De juist ingevallen Kwong Wah Steinraht bediende met een fraaie aktie Geoffrey Verweij die onder de doelman van de bezoekers door schoof. Na de 3-2 namen de vogels weer de overhand, maar verzuimden de vierde treffer tegen de touwen te schieten. Zo vond Wouter van Hoof Jasper Bolland, die het hoofd van Kwong Wah Steinraht vond, maar die kopte voorlangs. Wouter van Hoof leverde zelf vervolgens ook nog een dreun af van een meter of 20, maar die ging naast. Drie minuten voor tijd joeg Nick Kuipers een vrije trap nog hoog over. Tijdens de drie minuten blessuretijd kwam IJsselmeervogels niet meer in gevaar. Het was zelfs Jasper Bolland die op volle snelheid voor gevaar ging zorgen als hij niet op schofterige wijze uit de wedstrijd was getrapt. De arbiter, die in plaats van een donkerrode per ongeluk een gele kaart pakte, zag zijn fout in en floot vrijwel direkt nadat Jasper Bolland de dugout in ging af.

Hoewel Rijnsburgse Boys wellicht aanspraak maakte op meer dan een nederlaag, paste bij de bezieling van de rooien deze middag zeker een driepunter. Het seizoen is nog lang, dat zeker, maar na de bedenkelijke hervatting na de winterstop doen de vogels inmiddels weer volop mee.

Verslag: Gary

 


zaterdag 5 februari: CSV Apeldoorn – IJsselmeervogels 1-1 (0-0)

IJsselmeervogels snakt naar einde seizoen…

Het lijkt een wat vreemde titel wetende dat IJsselmeervogels nog 12 wedstrijden moet spelen voordat het einde van het eerste seizoen topklasse erop zit, maar zoals vanmiddag werd gevoetbald in en tegen CSV Apeldoorn had het er alle schijn van dat de kaars bij IJsselmeervogels uit is. Waar de eerste helft nog wel wat was, leek de tweede helft helemaal nergens op. Nou is CSV Apeldoorn natuurlijk wel een geduchte tegenstander. Ja, als het om een potje tafelvoetbal gaat, maar niet op het gras. Kortom een hele zure middag voor de toch weer massaal meegereisde Rooie Supporters.

IJsselmeervogels startte de wedstrijd met een tweetal wijzigingen. Raymond Bronkhorst en Wouter van Hoof waren vervangen ten faveure van respectievelijk Jesper Bolland en Damiano Schet, waarbij aangetekend dat Jesper Bolland op de plek speelde van Tony Tol en laatstgenoemde de controlerende rol op het middenveld beklede. En dat deed Tony met name in de eerste helft niet onaardig. En dat laatste geld ook voor het spel van de Vogels, het was allemaal niet onaardig, maar ook niet meer dan dat. Er was zeker dreiging, waar Apeldoorn niets had in te brengen. Toch ging het allemaal wat moeizaam en dat kwam vooral dat vanuit de verdediging de opbouw niet erg goed was. Veel werd de bal naar achteren gespeeld en werd teveel het midden gezocht, waar de mogelijkheden met name lagen op de linkervleugel bij Nick Kuipers die als men hem al vond, zeer goede passes met dito slechte afwisselde. Tel daarbij op dat de zestien bij Apeldoorn erg vol was en IJsselmeervogels niet beschikte over een echte targetman en zie daar zijn dan wel aardige aanvallen, maar geen echter dreiging. Toch waren er wel een paar kansen en dan met name aan het einde van de eerste helft, beide voor Kwong Wah Steinraht. En hoewel King Kwong een echte spits is, had hij ook deze middag de nodige moeite het net te vinden. En zo gingen de Vogels en dus ook CSV Apeldoorn rusten met een 0-0 ruststand, daar waar IJsselmeervogels misschien wel recht had op een voorsprong.

De tweede helft was van een heel ander kaliber. CSV Apeldoorn een ploeg die zowel fysiek als speltechnisch en positie op de ranglijst niet aan IJsselmeervogels zou horen te tippen, kwam heel snel op voorsprong. Uiteraard als eerste de verdienste van deze ploeg zelf, maar vooral te danken aan IJsselmeervogels. Het begon met dom balverlies van Maikel de Harder en vervolgens een knoeperd van een fout van de centrale verdedigers waardoor de spits van de Apeldoorners alleen kon opmarcheren naar Martijn van Strien die geen antwoord had op diens inzet. 1-0 voor CSV Apeldoorn. Lang hebben de Apeldoorners er niet van kunnen genieten, want als snel mocht Nick Kuipers aanleggen voor een vrije trap die op het hoofd belandde van Wilco Krimp die daarmee en zijn fout goedmaakte en de gelijkmaker aantekende. Wie dacht dat IJsselmeervogels nu wel de smaak te pakken had kwam echter bedrogen uit. De ploeg zocht wel de aanval en kreeg ook wel kansen, maar was niet bij machte de ploeg uit Apeldoorn op de knieën te dwingen. Sterker nog, Apeldoorn kreeg ook nog een aantal uitstekende mogelijkheden. Zo spatte een inzet uiteen op de lat.

Als IJsselmeervogels al dreigend werd was dat uit dode spelmomenten. Zo kreeg Bas Mooij twee keer direct achter elkaar een uitgelezen mogelijkheid, maar zag zijn eerste uithaal gered door de keeper en zijn tweede door een speler van Apeldoorn. IJsselmeervogels leed veel balverlies en miste creativiteit. Vooral Geoffrey Verwey viel daarbij op, net als in de voorgaande twee competitieduels. Een man passeren lukt niet meer en op het doel schieten al helemaal niet. Tijd dus om in te grijpen zou je zeggen. Maar trainer Jan Zoutman begint trekjes te vertonen van zijn voorganger, namelijk veel te lang wachten met wisselen. Over wie er wordt gewisseld valt te discussiëren, maar het tijdstip waarop, namelijk de 78e minuut is natuurlijk veel te laat. Raymond Bronkhorst en Wouter van Hoof mochten het proberen in de plaats van Maikel de Harder en Damiano Schet. En later mocht ook nog Tim Peters invallen voor Kwong Wah Steinraht, waar Geoffrey Verwey wellicht een betere keuze was geweest. En zo behaalde de regerend landskampioen een punt tegen een degradatiekandidaat. Schande en zonde van de benzine, zeker bij de huidige olieprijzen, die supporters verrijden.
Volgende week wacht Hoek, ook een ploeg die voetbalt in de kelder van de topklasse. Wellicht tijd voor een aantal harde maatregelen en zeker andere tactische keuzes.

Verslag: Hop


 

zaterdag 22 januari: IJsselmeervogels – Sparta Nijkerk 0-1 (0-1)

IJsselmeervogels tegen Sparta Nijkerk ook kopje onder…

Het is nog maar een jaar geleden dat IJsselmeervogels na de winterstop aan een weder opstanding begon. Een wederopstanding waarvan wij allemaal weten hoe die eindigde. Dankzij een aantal afgelaste wedstrijden sloot IJsselmeervogels de eerste seizoenshelft af met de koppositie. Een goed draaiende ploeg blijft het liefst in haar ritme, en het ritme is IJsselmeervogels kwijt. Wat steken deze eerste twee wedstrijden schril af tegen de wedstrijden van een jaar terug.

Sparta Nijkerk de ploeg die moeite heeft met de Topklasse legde IJsselmeervogels de eerste paar minuten van de wedstrijd haar wil op. Het duurde even voor IJsselmeervogels daar op kon reageren scoorden de Spartanen uit een tegenstoot waarbij de rooie verdediging opvallend stond te schutteren. Niels Buitenhuis het Nijkerker goudhaantje kon geheel vrijstaand de trekker overhalen. Maar met nog 81 minuten te gaan moest deze achterstand worden weggepoetst. Het was echter vooral de eerste helft kommer en kwel. Achteruit spelen en veel onnodig balverlies. Het leek wel alsof IJsselmeervogels niet over een middenveld beschikte. Ook eenvoudige oplossingen wisten de Rooien niet te bedenken, veel werd de moeilijke oplossing gezocht waardoor de Nijkerkers een gemakkelijke eerste helft hadden.

Het duurde tot de 28e minuut voordat IJsselmeervogels een goede aanval wist te plaatsen. Geoffrey Verwey wist de bal bij Maikel de Harder in de zestien te spelen. Die probeerde veel te moeilijk van zijn tegenstander weg te draaien in plaats van de bal op Kwong-Wah Steinraht af te geven en daarmee de aanval van IJsselmeervogels om zeep hielp. Zeven minuten later ontstond er dan reëel gevaar toen dezelfde Maikel de Harder werd weggestuurd door Kwong-Wah Steinraht. Hij zette de bal veel te hard voor op Geoffrey Verwey die daardoor de bal moest halen, maar nog wel kans zag deze voor te zetten op King Kwong. Deze schoot echter over. Bijna leken de Spartanen met 2-0 te kunnen gaan rusten toen Wilco Krimp kinderlijk eenvoudig de bal verspeeld. Gelukkig stond Martijn van Strien zijn mannetje al ging dat ten koste van een corner.

Dat er wat moest gebeuren was ook bij trainer Jan Zoutman duidelijk. Na de rust bracht hij Damiano Schet voor Wouter van Hoof die vanmiddag niet zijn beste had van dit seizoen. IJsselmeervogels dicteerde de volledige tweede helft en kreeg daarbij ook de nodige kansen. Toch was er ook weer sprake van besluiteloosheid en balverlies. Tony Tol bijvoorbeeld wist goed op te rukken tot de achterlijn, maar wachtte vervolgens te lang, waardoor het venijn uit de aanval was. De hardwerkende Damiano Schet gaf in de 50e minuut de bal mee aan Kwong-Wah Steinraht, maar die zag zijn inzet in de handen van de keeper verdwijnen. Enkele minuten later was daar de mogelijkheid voor Geoffrey Verwey maar zijn bal rolde maar net voorlangs. Nog geen minuut later wist Kwong-Wah Steinraht te scoren, maar zijn doelpunt werd onbegrijpelijk wegens buitenspel afgekeurd. Het blijkt dat de grensrechters in de topklasse de nodige moeite hebben met de buitenspelregel en vaak uit voorzichtigheid maar vlaggen.

Ook Jesper Bolland werd in de ploeg gebracht. Bij een prima aanval van de Vogels schoot hij keihard in, maar de na dit seizoen afscheid nemende Sven Onland wist met een reflex de bal te keren. Het was daarna weer Damiano Schet die voor gevaar zorgde. Met zijn snelheid en balvaardigheid wist hij de achterlijn te halen en de bal voor te zetten op Cerezo Fung a Wing. Laatste is geen spits en schoot de bal dan ook over. Overigens ook weer een dot van een kans.

Eindelijk leek de gelijkmaker gescoord. Weer door Kwong-Wah Steinraht en weer werd de goal afgekeurd, dit maal wegens duwen. 9 van de 10 scheidsrechter keuren een dergelijke goal goed, deze scheidsrechter niet. Ook wuifde de scheidsrechter een aantal keren een vermeende penalty weg. Een aantal keren terecht, maar de wijze waarop Damiano Schet werd gestuit was allesbehalve reglementair. Daarmee is niet gezegd dat IJsselmeervogels deze middag verloor door het arbitraire trio, nee het verlies heeft de ploeg volledig aan zichzelf te wijten. Het wordt tijd dat de mannen elkaar eens in de ogen gaan kijken en vooral aan hun zelfvertrouwen gaan werken. Want dat ze kunnen voetballen staat als een paal boven water. Er is dus werk aan de winkel willen we volgende week bij Capelle niet van een koude kermis thuis komen.

Verslag: Hop


zaterdag 15 januari: IJsselmeervogels – Harkemase Boys 2-4 (1-2)

IJsselmeervogels krijgt voetballes…

Zaterdagmiddag 15 januari stond voor IJsselmeervogels een inhaalwedstrijd op het programma tegen Harkemase Boys. Een wedstrijd die eigenlijk voor de winterstop gespeeld had moeten worden en tevens de inleiding is tot het tweede van de topklasse competitie. Het moest de wedstrijd van de revanche worden want de openingswedstrijd van het seizoen was in en tegen Harkema smadeloos verloren.
De wedstrijd werd voorafgegaan door een korte herdenking van Thomas van de Groep. De 11-jarige Vogel is op 28 december van het vorige jaar na een drie jaar durende strijd aan kanker overleden. Bij veel Rooien staat de avond van 24 november nog vers in het geheugen. In het bijzijn van de ouders, broer en zus van Thomas werd aan Kika en VOKK (de kralenketting) de opbrengst van de collecten en het visbakken van 24 november overhandigd. Beide goede doelen mochten met een bedrag van 6.537 Euro naar de wedstrijd kijken. Na een altijd indrukwekkende minuut stilte kon er afgetrapt worden.

IJsselmeervogels had door het ontbreken van Bas Mooij met een blessure Peter Vastenhouw als laatste man opgesteld. Gedurende de gehele wedstrijd was het gemis aan Bas Mooij merkbaar. Al heel snel in de wedstrijd bleek dat Harkemase Boys voor geen kleintje vervaard is. Zij zetten direct druk op de Vogels en lieten de Rooien niet in hun spel komen. Dit leidde al in de 3e minuut tot een mogelijkheid. Vijf minuten later ontstond de volgende dot van een kans voor Harkemase Boys doordat de complete verdediging van IJsselmeervogels of stond te slapen of over de bal heen maaide. Gelukkig deed de aanvaller van Harkema dat ook waardoor de 0-0 op het bord bleef. IJsselmeervogels had weinig in te brengen en kwam eigenlijk verassend op 1-0. Een vrije trap net buiten de zestien werd op aangeven van Geoffrey Verwey door Nick Kuipers keihard binnen de balen gerost. Er brak toen even een fase aan waarbij IJsselmeervogels meer druk kon zetten en er zelfs even aan mocht denken de voorsprong uit te bouwen ware het niet dat er een grensrechter aan de zijde van de zittribune een spastische arm had die te pas en te onpas de lucht invloog. Een signaal dat door de scheidsrechter altijd werd overgenomen.
Na ongeveer 20 minuten spelen was er weer een kans voor de Vogels. Een corner van Nick Kuipers kwam via Geoffrey Verwey terug bij Kuipers die de bal verwoestend net voorlangs schoot. Dat IJsselmeervogels niet bij de les was bleek later bij een nieuwe vrije trap waarbij met uitzondering van de keeper alle Rooien zich in of bij het strafschopgebied van Harkema bevonden. Wetende dat de Friezen vlijmscherp kunnen counteren is dat bij een 1-0 voorsprong hoogst onverstandig. Het leverde inderdaad een felle uitbraak op voor Harkema. Tel daarbij op dat Martijn van Strien veel te ver uit zijn goal kwam en de gelijkmaker is daar en Harkema kan terug in haar spel komen. Dat leverde een vrije trap op in de 25e minuut die Martijn van Strien keurig uit de bovenhoek wist te tikken.
IJsselmeervogels plaatste wel de nodige tegenaanvallen, maar veelvuldig balverlies van onder andere Geoffrey Verwey zorgde ervoor dat Harkema gevaarlijk kon counteren. Gelukkig stond dan Van Strien zijn mannetje en zo maakte hij in de 36e minuut zo’n counter ongedaan. Tegen het einde van de tweede helft had IJsselmeervogels een niet onaardige aanval, maar weer was het Verwey die de bal verspeelde waardoor Harkema kon uitbreken. De grensrechter aan de zijde staantribune had een vuiltje in zijn oog en zag het buitenspel van de aanvaller van Harkema over het hoofd daarmee niet verbloemend dat IJsselmeervogels buitengewoon zwak verdediger. En zo gingen de Rooien de kleedkamer in met een 2-1 achterstand.

Er zijn wel eens van die middagen of dagen waarop je weet dat het niet meer goed komt en dit is zo’n  middag. Al snel werd duidelijk dat er ingegrepen moest worden bij de Vogels. Toch bleven wissels nog even uit. Wie weet komt het vanzelf wel goed. Toch was na 20 minuten tweede helft de wedstrijd gespeeld. IJsselmeervogels kwam niet uit de tang van Harkema. Een schitterend afstandsschot deed IJsselmeervogels uiteindelijk de das om. Acht minuten tweede helft en 3-1 achter. En ware het niet dat de arm van de grens in de rust niet was genezen dan hadden de Vogels luttele minuten later met 4-1 achter gestaan.
De Vogels mochten na zo’n 20 minuten aanleggen voor een vrije trap. Geoffrey Verwey ontfermde zich nu over de bal, maar zag zijn inzet prachtig gered door de doelman van de Friezen. De voor Kwong Wah Steinrath ingevallen Tim Peters zal vervolgens een voorzet bijna bij Maikel de Harder belandden. De Harrekieten plaatsten vervolgens weer een tegenaanval waarbij de Rooie verdediging kinderlijk eenvoudig werd opzij gezet en de 4-1 was daar voor de gasten. IJsselmeervogels was rijp voor de slacht en frustratie sloop in de ploeg. Nick Kuipers maakte een forse overtreding en mag blij zijn dat het bij geel bleef.

Harkema zakte vervolgens terug en liet IJsselmeervogels vrolijk het spel maken. Het begon er toen een beetje op te lijken en dat resulteerde in de 4-2 door Damiano Schet die in de ploeg was gebracht voor Wouter van Hoof. IJsselmeervogels zette een waar slotoffensief in waarbij het nodige geluk en ook vernuft ontbrak. Kortom er was geen sprake van revanche. IJsselmeervogels leek niet op de ploeg van voor de sneeuw en moest zijn meerdere erkennen in Harkema. Vreemd dat deze ploeg niet hoger in de ranglijst staat of zou hier ook weer meespelen dat ploegen zich tegen IJsselmeervogels extra kunnen opladen?

Verslag: Hop


Zaterdag 27 november: IJsselmeervogels – Exelsior’31 3-0 (2-0)

IJsselmeervogels pakt koppositie….

Dat de winter dit jaar vroeg zijn intrede doet was vooral aan de koude voeten op de tribune te merken. En hoewel het niet de hele wedstrijd soepel verliep wist IJsselmeervogels ook in haar vijftiende wedstrijd in de topklasse weer voor wat warmte te zorgen. Met deze wedstrijd zou de eerste helft van de nieuwe topklasse eindigen. En als het weer doorzet wat onze weermannen voorspellen zou het ook maar zo de laatste wedstrijd voor de winterstop kunnen zijn.

Excelsior 31 was deze middag de tegenstander en die kenden de Vogels maar al tegoed van de competitie om de zaterdagtitel van het vorige seizoen. Vooral aan Tony Tol zal menig aanhanger van Excelsior nare dromen hebben overgehouden, wat overigens niet de schuld is van Tony, maar veel meer van de keeper. Dat is geschiedenis en na deze wat lange inleiding is het wel de bedoeling dat verslag wordt gedaan van de wedstrijd.
Excelsior 31 was niet naar IJsselmeervogels gekomen voor een puntje zo leek het de eerste minuten. Ze zochten driftig de aanval en lieten eigenlijk de gehele eerste helft wel zien waarom zij de afgelopen zes wedstrijden op rij hadden gewonnen. De druk die de Rijsenaren IJsselmeervogels dachten op te leggen was echter van korte duur, want al na enkele minuten plukte Maikel de Harder de bal uit de lucht op aangeven van Wouter van Hoof, maar zag zijn inzet in de handen van de keeper belanden. Ook Excelsior trachtte aan te vallen, maar zag dat Nick Kuipers de hardwerkende Wouter van Hoof in stelling bracht. De meer dan sympathieke aanvaller speelde de bal echter te ver naar links om de bal nog tussen de palen te doen belanden en zag zijn inzet daarom in het zijnet eindigen. Ook op aangeven van Kwong-Wah Steinraht wist Van Hoof het net niet te vinden. Dat hij goed bezig was de eerste helft liet hij bij de volgende mogelijkheid zien. Het was Nick Kuipers die met een geweldige voorzet Wouter van Hoof bereikte maar de laatste kopte naast, hetgeen hem niet valt te verwijten omdat hij nou eenmaal geen spits is. Er ontstaat vervolgens een korte fase waarin IJsselmeervogels weliswaar aanvallende bedoelingen heeft, maar doordat er onvoldoende wordt bewogen geen vuist kan maken. In de 27e minuut krijgt IJsselmeervogels een corner waaruit direct gevaar ontstaat. De inzet van Bas Mooij wordt ternauwernood van de lijn gekopt en belandt in de voeten van Wilco Krimp. Zij forse uithaal gaat een eind over de goal.
Met bijna een half uur op de klokken begint Geoffrey Verwey aan een aanval waarbij hij oprukt tot in de zestien. Vanaf bijna de achterlijn lukt het hem voor te zetten op Maikel de Harder. Vanuit de draai weet Maikel de bal tussen de palen te plaatsen. 1-0 voor de Vogels. Geen makkelijke goal van de youngster al werd die wellicht wat van richting veranderd. Geoffrey Verwey moet hebben gedacht dat zijn actie nog eens moest worden herhaald want bij de volgende aanval van de Vogels was hij degene die weer voor gevaar zorgde hetgeen een corner opleverde.
Dat IJsselmeervogels op dat moment de bovenliggende partij was bewezen onze Rooien in de 35e minuut. Cerezo Fung a Wing plaatste de bal op Kwong Wah Steinraht die via zijn hak en een draaibeweging zijn rechtstreeks verdediger passeerde (een briljante actie al vond mijn buurman het meer geluk) en daarna de pal een bijna sublieme curve meegaf. Deze belandde helaas voor Kwong op de paal, maar uit de rebound wist Maikel de Harder het doelpunt toch te verzilveren en bracht het goudhaantje de Vogels op een 2-0 voorsprong. En hoewel Excelsior nog wel probeerde gingen de heren voetballers met een 2-0 voorsprong aan de thee.
Ook in de tweede helft probeerde Excelsior IJsselmeervogels onder druk te zetten, maar de eerste echte mogelijkheid was voor Maikel de Harder die de bal echter te ver voor zich uit zag rollen waardoor deze naast in plaat van in de goal belandde. Excelsior kreeg na een kleine tien minuten de eerste kans, maar zag het schot door Martijn van Strien overgetikt worden. Even dachten de Rijsenaren de aansluittreffer gescoord te hebben, maar voordat de bal goed en wel over de doellijn was verdwenen had de scheidsrechter al gefloten tegen een overtreding op Martijn van Strien. IJsselmeervogels deed even later van zich spreken toen een aanval over vele schijven en met een drietal eindbestemmingen maar niet tot een derde doelpunt wilde leiden. Er brak vervolgens een fase aan waarbij Excelsior duidelijk op zoek ging naar de 2-1, daarbij geholpen door de Vogels die toen even een mindere periode kenden. Toch wisten de Rooien een aantal keren uit te breken hetgeen uiteindelijk een corner opleverde. Dat had waarschijnlijk te maken met het inbrengen van Damiano Schet die met zijn frisheid voor nieuwe energie zorgde bij de Vogels.
De corners zijn tegenwoordig voor Nick Kuipers en die zag zijn bal uiteindelijk voor de voeten van Bas Mooij verdwijnen. De centrale verdediger haalde uit en bracht zo de stand op 3-0. Deze goal was voor Bas Mooij uitzonderlijk omdat deze er vrij normaal uitzag daar waar hij normaal gesproken alleen lelijke goals maakt.  Met dit doelpunt had IJsselmeervogels Excelsior definitief op de knieën. De Rijsenaren lukte het nog één keer de bal op lat te koppen, maar moest toezien dat Martijn van Strien de volgende corner keurig netjes uit de lucht plukte. Daarmee was de eindstand van 3-0 bereikt en omdat medekoploper Spakenburg net als IJsselmeervogels in Hardenberg verloor zijn de Rooien nu alleen koploper in de topklasse zaterdag op de hielen gevolgd door Rijnsburgse Boys, maar ja, daar voetballen de gebroeders Winter.

Verslag: Hop

 

 


Zaterdag 20 november: Genemuiden  – IJsselmeervogels 0-2 (0-2)

IJsselmeervogels mild voor SC Genemuiden…

IJsselmeervogels dat de afgelopen weken goede resultaten wist te boeken tegen sterke tegenstanders moest het vanmiddag opnemen tegen SC Genemuiden. De ploeg die zich dankzij de nacompetitie wist te plaatsen voor de Topklasse presteerde bijzonder goed en draait inmiddels mee in de top vijf. Bijzonderheid is dat deze ploeg nog geen thuiswedstrijd had verloren. Totdat….

Trainer Jan Zoutman moest noodgedwongen een wijziging toepassen in zijn team. Damiano Schet startte in de basis voor Geoffrey Verwey. En hoewel Damiano een andere voetballer is als Geoffrey was van kwaliteitsverlies niets te merken.
Dat Genemuiden niet voor niets meedraait in de top van Topklasse. De ploeg begon furieus aan het duel zonder dat dit tot echter kansen leidde. Ook IJsselmeervogels deed in aanvallend opzicht van zich spreken en nam naarmate de minuten vorderden het heft meer en meer in handen. Maikel de Harder mocht al snel aanleggen vanuit een vrije trap na een overtreding op Cerezo Fung-A-Wing. De jonge speler begint steeds beter in vorm te komen, maar zag zijn inzet naast gaan. Even later stuurde dezelfde Maikel de Harder Wouter van Hoof op pad, maar doordat de keeper van Genemuiden goed uit zijn doel kwam ging de bal naast. Een minuutje daarna werd Kwong Wah Steinraht onreglementair gestuit, maar de scheidsrechter die geen beste middag had met zijn beslissingen wuifde het voorval weg.  De volgende kans was wederom te noteren voor Wouter van Hoof en wederom op aangeven van Maikel de Harder. Zijn inzet werd gekeerd door de keeper van Genemuiden. Na een klein kwartiertje was de eerste doorbraak voor Genemuiden te noteren. De aanval liep wegens buitenspel uit op niets. De volgende aanval zorgde wel voor gevaar voor de goal van Martijn van Strien. De inzet van de aanvaller van Genemuiden ging naast. Er ontstond een fase waarin IJsselmeervogels wat wegzakte en onnodig balverlies leidde. Dat leverde de derde kans voor de gastheren, maar weer werd deze niet verzilverd. Toch zou het IJsselmeervogels zijn dat de score opende. Cerezo Fung-A-Wing stuurde Nick Kuipers weg op links. Die zette subliem voor waarna Maikel de Harder de bal voortreffelijk in het doel werkte. 1-0.
En toen ging het snel voor de Vogels, zij het met hulp van een verdediger van Genemuiden. Die leed dom balverlies waardoor Kwong Wah Steinraht alleen op de keeper af kon gaan. De sympathieke spits liet deze kans niet ongemoeid en zette in de 35e minuut de 2-0 op het bord. Daarmee was dan wel gelijk de koek op wat doelpunten betreft, maar niet qua aanvallen. Een aanval via Damiano Schet en Kwong Wah Steinraht eindigde bij Cerezo Fung-A-Wing die de bal via de keeper naast zag belanden.  Het laatste wapenfeit van de eerste helft kwam op naam van Kwong Wah Steinraht die hard binnen de zestien werd neergehaald hetgeen door de scheidsrechter als het spelen van de bal werd geïnterpreteerd.
De tweede helft begon eigenlijk zoals de eerste. Genemuiden startte een offensief dat begon met een corner die enig gevaar leverde. Maar al snel kon ook IJsselmeervogels de eerste kans aantekenen. Nu was het Wouter van Hoof die de bal aan Maikel de Harder meegaf. Die zag zijn schot van buiten de zestien echter net naast gaan. Het duurde even voor de volgende mogelijkheid daar  was voor de Vogels. Na een aanval over vele schijven kwam de bal bij Kwong Wah Steinraht, maar diens inzet was te zacht om de keeper maar enigszins in verlegenheid te brengen. IJsselmeervogels bleef rustig combineren en de wedstrijd controleren. Genemuiden wilde wel, maar kwam iedere keer Bas Mooij of Wilco Krimp tegen die de gastheren onschadelijk maakten. Het enige wat IJsselmeervogels verweten kan worden is dat zij de trekker niet definitief overhaalden om zo Genemuiden op de knieën te dwingen. Nu bleven de gastheren er nog in geloven.  Zo werd Damiano Schet een aantal keren weggestuurd door onder andere Cerezo Fung-A-Wing en de ingevallen Ceriel Oosthout, maar mist hij het killer instinct van een echte spits, maar ook Tim Peters die in de ploeg kwam voor Kwong Wah Steinraht was niet bij machte het genadeschot te lossen. Genemuiden eindigde de wedstrijd met nog een scrimmage voor het doel van Martijn van Strien, maar die wist met de nodige hulp van enkele Rooien zijn doel schoon te houden. Zo werden de drie punten meegenomen naar Spakenburg na een wedstrijd die minder moeilijk was als op voorhand was verwacht.

Verslag: Hop

 


Zaterdag 13 november: IJsselmeervogels – Katwijk 2-1 (0 -0 )

Vogels ook te sterk voor Katwijk…

IJsselmeervogels heeft ook het derde duel van het vooraf als zeer lastig bestempelde drieluik in winst om weten te zeten. Het duel tussen de nummers 1 en 2 van de sterrenlijst begon wat aftastend, maar in de tweede helft bogen de rooien in enkele minuten een kort daarvoor opgelopen achterstand om in de eindstand.

De Katwijkers kwamen bepaald niet om over vroegere tijden te praten. De bezoekers beschikken over een gevaarlijke voorhoede en brengen die dan ook maar al te graag in stelling. Toch gebeurde er aanvankelijk maar weinig dat de beide doelmannen kon verontrusten. Eerst mochten de Katwijkers van een metertje of 20 ruim over schieten en even later was het de beurt aan Wouter van Hoof, weggestuurd door Cerezo Fung-a-Wing, om het doel een fiks aantal meters te hoog te zoeken. Na een kwartiertje kwam het eerste schot recht op doel. Wouter van Hoof zag zijn inzet van zo’n 25 meter echter in de handen van doelman Koroglu belanden. Na een dik kwartier leek de thuisploeg dan toch op voorsprong te komen. Een fraaie dwarrelende uithaal van Nick Kuipers vond echter de lat als eindbestemming. De beide matadoren hadden vervolgens minstens een minuut of 20 nodig om van de openingsfase bij te komen. Toen begon de thuisploeg weer aan te dringen middels schoten van Kwong Wah Steinraht en een fraaie aanval via Maikel de Harder en Geoffrey Verweij, die zijn voorzet overigens in de handen van doelman Koroglu zag belanden. Toen kregen de bezoekers een grote kans, maar de kopbal naar de grond werd door doelman Martijn van Strien fabuleus van de lijn getikt. Op slag van rust mocht Wouter van Hoof weer eens aanleggen, maar hij zag zijn dreun rakelings langs de verkeerde kant van de paal verdwijnen.

De tweede helft kwam maar langzaam op gang, maar de spanning die op dit duel stond, maakte veel goed. Toch trok IJsselmeervogels het initiatief naar zich toe, maar Kwong Wah Steinraht, fraai wegdraaiend, maar hoog over schietend, ook een geblokte omhaal na een voorzet van Maikel de Harder die door een fraaie pass van Geoffrey Verweij was weggestuurd, kon het netje niet doen bollen. Uit de tegenstoot was Katwijk dicht bij de voorsprong, maar een immense poeier ging over. Na een minuut of 10 kreeg de inmiddels geblesseerd geraakte Kwong Wah Steinraht de grootste kans tot dan toe. Nick Kuipers parkeerde het leer precies op het hoofd van de altijd aanspeelbare spits, maar die zag strompelend het leer net naast gaan. Aan de andere kant zag Martijn van Strien een strak diagonaal schot juist naast zijn doel verdwijnen. In de 63e minuut mocht Maikel de Harder vaan een mooi plekje aanleggen nadat de voor Kwong Wah Steinraht ingevallen Tim Peters tegen de vlakte was gewerkt. De Harder zag zijn inzet echter net naast het doel gaan. Twee minuten later kon er aan de andere kant een fraai doelpunt worden genoteerd. Een strakke voorzet vanaf rechts, waar Nick Kuipers een bijzonder lastige tegenstander had, werd door Jerghinio Sahadewsing op waarde geschat en ineens via de binnenkant van de paal achter Martijn van Strien gewerkt.

De rooien hadden maar weinig tijd nodig om de boel om te draaien. Eerst plaatste Maikel de Harder een corner op het hoofd van Cerezo Fung-a-Wing, die de bal tegen de touwen wist te dirigeren en twee minuten later trok Raymond Bronkhorst het gat, waardoor Geoffrey Verweij middels een prachtige pegel in de kruising de vogels op voorsprong zette. De spits kreeg voor het over zijn hoofd trekken van zijn shirtje vervolgens de gele prent getoond, een belachelijke regel die zo snel mogelijk moet worden afgeschaft. Kaarten zijn bedoeld voor onsportief en gevaarlijk spel. Katwijk drong in de slotfase nog wel aan, mede doordat de thuisploeg lange ballen op de eenzaam in de spits lopende Tim Peters losliet, zonder dat daar aansluiting in de buurt was. Verder dan een poeier voorlangs kwamen de bezoekers echter niet. Het was zelfs Damiano Schet die de vuisten van koroglu vond nadat hijzelf in doorgebroken positie werd neergehaald. En vlak voor tijd had de voor Maikel de Harder ingevallen Ceriel Oosthout de trekker ook nog definitief over kunnen halen, maar schoot van dichtbij hopeloos over. Desalniettemin een fraaie opsteker. Een niet al te indrukwekkende positie op de ranglijst en drie krakers voor de boeg baarden de gemiddelde rooie fan toch wel enige zorgen, maar nu de mist is opgetrokken, blijken de rooien samen met de vorige week nog verslagen blauwen de ranglijst aan te voeren.

Verslag: Gary

 


Zaterdag 6 november: Spakenburg – IJsselmeervogels 2-3 (1 -1 )

Rooien veel te sterk voor de blauwen….

Op niet mis te verstane wijze heeft IJsselmeervogels alsnog haar kandidatuur voor een hernieuwde landstitel gesteld. De landskampioen was op het veld van de buurman heer en meester en verzuimde slechts de thuisploeg met een grotere zeperd naar huis te sturen.

De opening was nog afwachtend en de eerste kansjes waren nog voor de thuis ploeg, in een openingsfase waar beide ploegen er overigens fel op zaten. Na zes minuten zag Lion Axwijk zijn vrije trap naast worden verlengd en even later moest Martijn van Strien een blauwe inzet oprapen. Toen begon de landskampioen langzaam aan te dringen, eerst nog middels corners en vrije trappen, maar na een kwartiertje middels echte kansen. Zo kwam Wouter van Hoof na een kwartiertje voor de goal van de thuisploeg, maakte meters en leverde in bij Maikel de Harder, die tegen doelman Taberima aan schoot. En zo bracht Kwong Wah Steinraht even later eveneens Maikel de Harder in stelling, maar die had geen geluk bij het afmaken. Ook Kwong zelf deed nog een doelpoging, maar zag zijn poging voorlangs getikt worden. Het bleef IJsselmeervogels wat de klok sloeg. Nog voor de 20e minuut zag de landskampioen wederom een poging van Maikel de Harder voorlangs gaan en het leek een kwestie van tijd voordat de rooien de arme thuisploeg op achterstand zouden zetten. Kansjes voor Maikel de Harder, Kwong Wah Steinraht en andermaal Maikel de Harder leidden echter niet tot een doelpunt. Die kwam er uiteindelijk wel dik verdiend in de 23e minuut. Raymond Bronkhorst pegelde een afstandsschot onhoudbaar in de hoek. Even later leek de landskampioen de wedstrijd in het slot te gooien, maar Wouter van Hoof schoot na een fraaie aanval tegen doelman Taberima op. En toen viel de gelijkmaker uit het niets. Martijn van Strien kwam uit zijn doel en tastte volledig mis, waardoor Hans van de Haar zomaar het lege doel in kon koppen. En kort daarna was de thuisploeg zowaar nog zelfs dichtbij een voorsprong toen een inzet maar net naast ging. Even later herstelde Martijn van Strien zijn fout door een katachtige reflex op een kopbal uit een corner en voorkwam zo een achterstand. De blauwen gingen vervolgens over op fysiek minder acceptabel spel, wat aanvankelijk het arbitrale trio ontging. Zo kreeg eerst Wouter van Hoof een fikse dreun op het hoofd, gaven de blauwen vervolgens de bal niet terug nadat Kwong geblesseerd was geraakt en mocht Ruben Wilson van geluk spreken dat hij er met geel vanaf kwam toen hij Tony Tol een schandalige dreun had verkocht. Even later werd ook Wilco Krimp zomaar tegen de vlakte geschopt, maar de assistent arbiter, die er met zijn neus bovenop stond, claimde niets van het voorval te hebben gezien. Vlak voor rust werd Wouter van Hoof vrij gezet door Kwong Wah Steinraht, maar de middenvelder zag zijn gevaarlijike inzet gekeerd. Vlak voor rust zag de thuisploeg een gevaarlijke inzet nog door Cerezo Fung-a-wing van richting veranderd worden, waardoor het speeltuig maar net over ging.

Na de thee bleef de landskampioen de betere ploeg. Zo ging Maikel de Harder de eentwee aan, maar werd voor hij zaken kon gaan doen alweer onderuit geschoffeld. De niet verkeerd leidende arbiter had in deze fase best wel wat vaker een kaart mogen trekken, maar had kennelijik te doen met de armetierig voetballende thuisploeg. De voorsprong voor de bezoekers kon echter niet uitblijven. De thuisploeg had veel geleerd van ajax en stond derhalve te slapen bij een vrije trap van IJsselmeervogels. Cerezo Fung-a-wing liep diep en kreeg een snel genomen vrije trap mee en pegelde strak en onhoudbaar in de verre hoek. Hierna namen de matadoren gas terug. Het duel kakte een minuut of 20 in, maar uiteindelijk was de eerste doelpoging van de landskampioen ook gelijk raak. Nick Kuipers mocht aanleggen voor de zoveelste vrije trap en pegelde onhoudbaar de hoek in. Even leken de blauwen het initiatief te veroveren, maar de rooien bleven toch redelijk eenvoudig overeind. Prachtige kansen gingen om zeep, zo stuurde Wilco Krimp met een fraai passje Maikel de Harder op pad, maar de laatste vond de geheel vrijstaande, voor Kwong ingevallen Tim Peters niet. Een minuut later kwam Geoffrey Verweij alleen voor doelman Taberima, maar zijn inzet was veel te zacht en naast. Even later mocht Nick Kuipers het karwei afmaken, maar ook hij faalde oog in ook met Taberima. Uiteindelijk kreeg de thuisploeg toch nog de aansluitingstreffer cadeau toen Tony Tol een overtreding maakte en Ivo Rottine de toegekende vrije trap fraai in de kruising pegelde. Heel even kregen de blauwen een offensiefje, maar de landskampioen bleef met afstand de gevaarlijkste ploeg. Zo counterde Jasper Bolland, maar vond hij in een 3 tegen 1 situatie zijn medespelers niet en had ook Geoffrey Verweij even later zijn vizier niet op scherp. Wilson had vervolgens nog de ultieme kans op de gelijkmaker. De spits, die allang niet meer op het veld had horen te staan, schoot echter nonchalant naast. De rooien hadden verder sowieso weinig last van de overschatte spits. Er werden vervolgens om onbegrijpelijke redenen vijf minuten bijgeteld, maar de arbiter hield het uiteindelijk, nadat Tim Peters alleen voor doelman Taberima een dom lobje nog naast zag gaan, ruim daarvoor nog voor gezien. Daarmee werd overigens hooguit erger voor de thuisploeg voorkomen, want alleen de landskampioen maakte deze middag aanspraak op de winst.

En een lekkere winst natuurlijk. De voltallige Rijnsburgselectie stuurde haar felicitaties per sms en beloofde herhaling van dit huzarenstukje volgende week. De vogels doen weer volop mee en tijd is nu eenmaal in het voordeel van de landskampioen, die langzamerhand de naweeen van het slopende afgelopen seizoen van zich afschudt en toch weer de koploper op korte afstand volgt. Spakenburg staat er ook nog wel bij, maar de buren, die zichzelf zonder blikken of blozen al nagenoeg op de botter waanden, zijn gewond en afgaande op het spel van vandaag, zal er daar wel een en ander moeten veranderen. Dat zal de rooien een zorg zijn, de landskampioen is weer helemaal back in business!

Verslag: Gary

 


Zaterdag 30 oktober: IJsselmeervogels – Barendrecht 1-0 (1-0)

 

IJsselmeervogels door het oog van de naald….

IJsselmeervogels bewaart goede herinneringen aan de wedstrijden tegen Barendrecht. Vooral de laatste in de race om de zaterdagtitel was één van de beste van de Vogels van het vorige seizoen. Dat het dat vanmiddag niet zou worden stond vooraf al een beetje vast. Beide ploegen moeten de draai nog zien te vinden dit seizoen en dat terwijl het seizoen toch al aardig is gevorderd. Het werd in ieder geval een wedstrijd met twee gezichten. De eerste helft was voor IJsselmeervogels, de tweede voor Barendrecht.

De wedstrijd was de eerste 10 minuten van beide kanten aftastend. Wat echter snel duidelijk werd was dat Barendrecht voetbalde voor één punt. Zij vertraagden het spel danig. Het eerste wapenfeit van de Vogels was een prachtige combinatie tussen Cerezo Fung a Wing en Nick Kuipers. De laatste zette goed voor, maar de bal wordt door een verdediger van Barendrecht ternauwernood over het eigen doel gewerkt.  Even later was het Geoffrey Verwey  die in de handen van de goalie schoot.  Hierop volgde een vrije trap voor de Rooien die werd genomen door Geoffrey Verwey en bij Ceriel Oosthout terecht kwam. Zijn schot ging fors over. De volgende vrije trap was een prooi voor Maikel de Harder, maar zijn inzet was te zacht waardoor de keeper van Barendrecht de bal klassiek uit de lucht kon plukken.  IJsselmeervogels had in deze fase duidelijk de overhand en controleerde het spel. Zo moest de keeper van Barendrecht een heel eind uit zijn doel komen en liet daarbij de ruimte tussen palen onbemand. Raymond Bronkhorst rook dit buitenkansje, maar doordat hij de bal ineens moest nemen zwabberde deze een heel andere kant uit als Bronkie bedoeld had.

In de 25e minuut kwam het bewijs dat je met inzet een heel eind kan komen. Wilco Krimp veroverde fanatiek de bal bijna bij de middellijn. Hij wist de bal bij Raymond Bronkhorst te krijgen die onberispelijk voorgaf op Geoffrey Verwey die de bal vanuit een moeilijke hoek onberispelijk inschoot. 1-0 voor de Vogels. En verdiend. Pas na 32 minuten kwam het eerste gevaar van Barendrecht. Cerezo Fung a Wing wist de bal achter het doel te koppen.  Met een aanval in 39e minuut waarbij Cerezo Fung a Wing and Ceriel Oosthout betrokken waren is de eerste helft beschreven.

De tweede helft was van een geheel ander aanzien. Als rooie supporter zelfs niet om aan te zien. Barendrecht ging wat gedurfder spelen, waardoor IJsselmeervogels helemaal niet meer in de wedstrijd kwam. Er was in de vierde minuut weliswaar nog een kans voor Ceriel Oosthout, maar het was verder Barendrecht wat de klok sloeg. Gelukkig is daar altijd rots in de branding Martijn van Strien die een aantal manhaftige reddingen had. Waar het Barendrecht ontbrak aan geluk zaten er op de lat bij de Vogels wel  11 engeltjes. En of zij nog niet genoeg pech hadden werd ook de trainer met rood naar de tribune verwezen wegens commentaar op de leiding.
Toch hadden de Rooien nog wel een aantal mogelijkheden om vanuit de counter de voorsprong verder uit te bouwen. De beste mogelijkheid was er toen Ceriel Oosthout kon opstomen tot bij de zestien. In plaats van te passen op de meegekomen aanvallers schoot hij in de handen van de keeper. En ook de ingevallen Tim Peters wist de bal niet bij één van zijn rooie collega’s te krijgen. Na een extra tijd van vijf minuten vond de scheidsrechter het voldoende en boekte IJsselmeervogels een meer dan zwaarbevochten overwinning.  Er is werk aan de winkel voor Jan Zoutman en zijn technische staf in de voorbereiding op de derby van volgende week. Inzet en passie zijn een vereiste.

Verslag: Hop


Zaterdag 16 oktober: ARC – IJsselmeervogels 1-1 (1-1)

Vogels verliezen de aansluiting…

Een onprofessioneel en gefrustreerd IJsselmeervogels heeft zaterdag twee dure punten laten liggen in Alphen aan de Rijn. Natuurlijk, het arbitrale trio was bijzonder matig, maar de focus had moeten blijven liggen op het binnen halen van de drie punten om de achterstand op de koplopers, die wel winnen en die binnenkort achter elkaar bestreden moeten worden, niet groter te laten worden.

De rooien begonnen met een licht overwicht, maar het eerste schot op doel was voor de thuisploeg. Martijn van Strien kreeg de harde schuiver in eerste instantie niet klem, maar in tweede instantie wel. Het duurde ruim een kwartier voordat de vogels gevaarlijk werden. Een prima aktie van Geoffrey Verweij aan de linkerkant, hij draaide naar binnen en vuurde een mooi schot af, dat maar net naast draaide. Even later een fraai eentweetje tussen Nick Kuipers en Geoffrey Verweij, waar bij Kuipers uiteindelijk Kwong Wah Steinraht probeerde te vinden, maar wellicht gewoon zelf de gok had moeten wagen. Nu restte er een corner waaruit Ceriel Oosthout een schotje in de handen van de doelman plaatste. In de 24e minuut kreeg  IJsselmeervogels een zware tegenslag te verwerken. Vijf man op het middenveld werden 1 voor 1 te kijk gezet, waarna Levinho Wijdenbosch middels een van richting veranderd schot doelman Martijn van Strien kansloos liet. Vervolgens werden in korte tijd zowel Cerezo Fung-a-Wing als Jasper Bolland hardhandig tegen de vlakte gemept, hier zat exclusief de blessurebehandeling slechts een paar seconden tussen, maar scheidsrechter Van de Rest en zijn assistenten keken totaal de verkeerde kant op. De eerste gele kaart was dan ook voor Ceriel Oosthout, die bal zachtjes richting een op de grond liggende Alphenaar rolde. Het kan, geel daarvoor, maar als je inmiddels zelf ook wel in de gaten hebt gehad dat je hebt zitten slapen, dan had dit nog wel met de mantel der liefde bedekt mogen worden. Tien minuten voor rust pegelde Jasper Bolland in een vergelijkbare situatie als waaruit hij vorige week scoorde deze keer maar net naast. ARC kon er in de eerste helft verder niet veel tegenover zetten, of het moet een afstandsschot zijn geweest die ten prooi viel aan Martijn van Strien. In de 41e minuut viel de gelijkmaker. Ceriel Oosthout zette goed door en was uiteindelijk met een sliding een fractie eerder bij de bal dan doelman Balk. Kwong Wah Steinraht, die heel even leek te aarzelen in afwachting van een fluitje wegens buitenspel, had geen moeite om het ronde wonder in het verlaten doel te plaatsen. Wie dacht dat na deze meevaller er weer positieve energie over de rooie basisspelers uit zou stralen, kwam bedrogen uit. Hoewel eerst Nick Kuipers nog met een fraaie pass Wouter van Hoof naar voren dirigeerde, die naar binnen liep en uiteindelijk zijn poging in de korte hoek door doelman Balk zag worden opgeraapt. In de extra tijd zag Kwong Wah Steinraht een gele kaart voor buitenspel staan, of voor het vermelden dat hij niet buitenspel stond. Het kon echter nog erger, toen Jasper Bolland op het middenveld onbesuisd in kwam en met een direkte rode kaart mocht vertrekken. Of nee, de koek was nog niet op toen Cerezo Fung-a-Wing nota bene een gele kaart in de rust kreeg voorgeschoteld. Blijkbaar wil iedereen graag de derby missen! Zorg dat je geschorst bent!

Na de thee kwam IJsselmeervogels aanvankelijk met aggressieve bedoelingen binnen de lijnen, maar kon niet gevaarlijk worden. Het eerste gevaar was echter na een kwartier voor ARC, dat een vrije trap rakelings naast schoof. Direct daarna ging Nick Kuipers, inmiddels ook een prent voorgeschoteld, een aardige eentwee aan, maar schoot vervolgens hard over. Toen zag de assistent scheidsrechter een overtreding, deed de vlag omhoog, scheidsrechter wilde doorvoetballen, vlag omlaag want inderdaad, er gebeurde niets, scheidsrechter floot toch maar en toen ging de vlag weer omhoog. Gelukkig wist naast Nick Kuipers ook Martijn van Strien zich deze middag weer aan de malaise te onttrekken. Ceriel Oosthout verblunderde de bal, maar Martijn van Strien was juist op tijd om schade te voorkomen. De bezoekers gooiden de tent vervolgens maar open. Wouter van Hoof was op rechtsback gezet om van daaruit af en toe toch mee op te komen en soms levert dat een lege achterhoede op. Maar wederom wist Martijn van Strien erger te voorkomen. Eerst plukte hij de bal voor de voeten van zijn belager vandaan en even later haalde hij een gevaarlijk schot uit de hoek. Tien minuten voor tijd kwamen de rooien wederom goed weg toen een van richting veranderd schot maar net naast vloog. De vogels hadden met tien man niet zo heel veel meer in te brengen, maar zagen 8 minuten voor tijd toch de juist ingevallen Guido de Graaf maar net over schieten. Aan de andere kant deed invaller Patrick Vermeulen alles goed in een 1 op 1 situatie, kapte naar binnen en schoot hard tegen de paal aan. Behoudens een fraaie omhaal van de thuisploeg viel er verder niets meer te beleven in Alphen aan de Rijn.

Dure punten, geheel onnodig. Natuurlijk, de doelpuntenmachine is nu eenmaal niet geolied bij de rooien, maar wie op dit niveau niet gewoon zijn hoofd bij het voetballen kan houden, vraagt om problemen. En de tegenstander vierde feest. 20% aan het puntentotaal toegevoegd, dat gebeurt niet iedere week. Koppen maar  weer omhoog, er komen nog zwaardere wedstrijden aan en daarin valt nog een hoop te halen!

Verslag: Gary

 


Zaterdag 9 oktober: IJsselmeervogels – FC Lisse  3-0 (0-0)

Vogels in de tweede helft langs FC Lisse….

IJsselmeervogels heeft zich hersteld van de zeperd van vorige week. Tegen FC Lisse vielen, niet voor het eerst dit seizoen, de doelpunten pas na rust. De Lissenaren speelden toen al een tijdje met een man minder.

De thuisploeg was al snel dicht bij de openingstreffer. Een afgeslagen corner van Maikel de Harder belandde voor de voeten van Ceriel Oosthout, wiens schot van de lijn werd weggewerkt en nog in dezelfde aanval kreeg Kwong Wah Steinraht een vergelijkbare kans die echter naast het doel verdween. Een tiental minuten later kreeg Ceriel Oosthout wederom zo’m prachtige mogelijkheid, deze keer na een afgeslagen corner van Nick Kuipers, maar nu vuurde hij het projectiel rakelings naast. In die openingsfase had IJsselmeervogels eigenlijk maar weinig te vrezen van de bezoekers, die over net zo’n ziekenboeg beschikken als IJsselmeervogels. Ceriel Oosthout bleef kansen krijgen wat op zichzelf al een goed teken is. Na een kwartiertje zette Kwong Wah Steinraht hem in kansrijke positie voor de goal, maar deze keer schoof de middenvelder de bal naast. Ook Wouter van Hoof kreeg nog een kans, geheel door zichzelf gecreëerd na een fraaie slalom door de defensie van Lisse. Hij lanceerde een kiezelhard schot dat rakelings langs de verkeerde kant van de linkerpaal verdween. Allemaal leuk en aardig maar de slordigheden zijn aan IJsselmeervogelskant nog niet verdwenen. Nu leverde Wilco Krimp zomaar de bal in bij Koen Fokkema die echter oog in oog met Martijn van Strien zijn meerdere in de laatste moest erkennen. Een onschuldig voorval tussen Mo Moudou en Tony Tol leverde beiden een gele kaart op. Normaal gesproken niet vermeldenswaardig, maar de Lissenaar ging na een krap half uur als een bezetene in op Maikel de Harder en kon, nadat de voordeelregel werd toegepast en de bal alsnog buiten de lijnen ging, met zijn tweede gele prent inrukken. Het veranderde weinig aan het spelbeeld. IJsselmeervogels had een overwicht zonder overigens te imponeren. Toch had er wel eentje in gemogen voor de rust, Maar Nick Kuipers schoot hard over en Wouter van Hoof zag zijn schuiver rakelings naast gaan. Op slag van rust zag Nick Kuipers nog een poging worden tegengehouden, waarna in tweede instantie aanvoerder Kwong Wah Steinraht zijn inzet met een pisboogje over zag gaan.

Na de thee leek IJsselmeervogels snel orde op zaken te stellen. Prima voorbereiding van Geoffrey Verweij leidde tot een schot van Wouter van Hoof die zijn inzet uit de hoek zag worden getikt. De daarop volgende corner belandde uiteindelijk via Jasper Bolland en Maikel de Harder voor de voeten van Cerezo Fung-a-Wing die geen moeite had om de openingstreffer aan te laten tekenen. Even later zette Maikel de Harder een prachtige aanval op, kaatsend en uiteindelijk voor de voeten van Kwong Wah Steinraht plaatsend. Helaas schoot de spits de geboden kans naast. Het waren wel de lichtpuntjes van de dag. Maikel de Harder liet mooie hoogstandjes zien en ook de ingevallen Guido de Graaf zou zich met een aantal messcherpe voorzetten onderscheiden. Maar zonder Martijn van Strien was het maar de vraag of IJsselmeervogels de drie punten aan haar totaal zou kunnen toevoegen. Twee keer achter elkaar moest de doelman ingrijpen en deed dat ook. Eerst leverde Tony Tol zomaar in en was Martijn van Strien juist op tijd om redding te brengen en  even later mocht Supusepa alleen op Martijn van Strien af, die met zijn voet de gelijkmaker voorkwam. Aan de andere kant kreeg ook de thuisploeg nog wel kansjes. Zo kopte Kwong Wah Steinraht een voorzet van Nick Kuipers volledig verkeerd en naast. En ook Maikel de Harder kreeg een goede kans, die hij met een paar prachtige bewegingen ook helemaal voor zichzelf had gecreëerd. Oog in oog met doelman De Vries faalde hij echter alsnog. Dan maar Jasper Bolland laten scoren, moet de jonge middenvelder hebben gedacht. Die wist wel raad met het buitenkansje haalde op rechts hard uit in de linkerhoek. Ruim een kwartier voor tijd ging de wedstrijd definitief op slot. Een mooie counter werd afgerond toen Jasper Bolland op Kwong Wah Steinraht voorgaf. De laatste gaf direkt mee op de voor het doel lopende invaller Tim Peters die de 3-0 liet aantekenen. De thuisploeg verzuimde de bezoekers in het vervolg helemaal met een afstraffing naar huis te sturen. Zo legde Guido de Graaf de bal op de stropdas van Kwong Wah Steinraht, die iets teveel tijd nodig had en tegen een verdediger aan schoot. De daaropvolgende corner van Maikel de Harder werd vervolgens door Tim Peters over geschoten. Tien minuten voor tijd stuurde Maikel de Harder wederom op artistieke wijze de gehele Lissedefensie het bos in, maar zag zijn doelpoging vervolgens met alle mogelijke moeite uit de uiterste hoek getikt worden. Vlak voor tijd mocht Tim Peters nog voor de 4-0 zorgen, maar faalde. De aanvaller mocht met de bal aan de voet alleen op doel af, maar schoot het leer bij het meenemen te ver voor zich uit.

Drie broodnodige punten, aangezien het molentje met koplopers nadert. Een verdiende overwinning, dat ook, maar een scherpere tegenstander maakt alleen al op basis van individuele fouten minstens twee doelpunten.

Verslag: Gary


Zaterdag 2 oktober: HHC Hardenberg – IJsselmeervogels 3-0 (0-0)

Armoe troef in Hardenberg…

De ambities van IJsselmeervogels zijn zaterdag in Hardenberg voorlopig weer even de diepvries in geschoten. Alleen aan het begin van de tweede helft noteerden de rooien een paar kansen, maar verder was het armoe troef en veelvuldig balverlies.

De dag begon nog wel zo aardig. Een mooie rit door de polder, prachtige fietspaden voor die lange, al dan niet een omleiding vanwege een bord dat er wel of niet stond, een lekker biertje in een prachtige kantine, puntenverlies bij diverse concurrenten en veel toeschouwers. Alle ingrediënten dus, voor een lekker middagje voetbal, maar niets was minder waar. In de openingsfase leken de bezoekers nog weinig te vrezen te hebben. Het eerste momentje was dan ook voor de rooien. Een mooie combinatie tussen Kwong Wah Steinraht en Ceriel Oosthout bracht uiteindelijk Tim Peters in stelling die hard voorlangs schoof, waar terug leggen op Kwong Wah Steinraht tot een fraai doelpunt had kunnen leiden. Vlak daarna werd thuisploeg gevaarlijk, maar de aanvaller gleed een scherpe voorzet in de handen van Martijn van Strien. Na tien minuten schoot Kwong Wah Steinraht tegen de handen van doelman Danes en zag in tweede instantie het speeltuig van de lijn worden gehaald. Vanaf hier raakten de vogels langzaam de regie kwijt, hoewel een teruggekopte vrije trap van Maikel de Harder door Nick Kuipers nog wel hard op het dak van het doel werd geschoten. Na een klein half uurtje kwamen de vogels goed weg. Een poging van Siekman schoof maar net voor het doel van Martijn van Strien langs, maar daar stond Van Eeken nog klaar om het lege doel in te schuiven, maar die wist van een half metertje afstand ook nog voorlangs te schuiven. Even later zag Martijn van Strien een pegel van een meter of 25 ook maar net voorlangs gaan en in de 32e minuut moest de doelman zelfs gestrekt om een fraaie omhaal uit de hoek te plukken. Zo stonden de vogels onder hevige druk en kende het ook nog eens de tegenslag dat de neus van Bas Mooij weer eens geraakt werd. De verdediger, aan het einde van het vorige seizoen ook al een paar keer op de neus geraakt, kon niet meer verder en werd vervangen door Jasper Bolland.

In de tweede helft leek IJsselmeervogels zich te herstellen en nam het initiatief weer over. Na een minuutje of tien leverde dat zelfs de eerste echte kans voor de bezoekers, na goed werk van Ceriel Oosthout kwam Maikel de Harder alleen voor doelman Danes. De jonge middenvelder zag de doelman echter als winnaar uit de strijd komen. Even later ging Wilco Krimp tot ver in de verdediging van de thuisploeg en leverde in bij Tim Peters, die tegen het gras werd gewerkt. De zwaar gehinderde Wilco Krimp kon de gevaarlijk indraaiende vrije trap van Maikel de Harder vervolgens net niet het laatste zetje geven. Maar na dat eerste kwartiertje zakte het niveau van de bezoekers, met dat van arbiter Bax. De leidsman begon dingen te zien die er niet waren en maakte zichzelf in de 62e minuut ronduit belachelijk toen Maikel de Harder onreglementair gevloerd werd in het strafschopsgebied en een gele prent toonde, waar iedereen verwachtte dat de bal op de stip ging. Vanaf hier ging alles mis. De wedstrijd verplaatste zich naar de andere kant van het veld waar Martijn van Strien eerst nog een kopbal over kon kijken, maar een kwartier voor tijd het antwoord schuldig moest blijven op een schuiver in de linkerhoek van Tim Siekman. Een minuut later kon Berry Hoogeveen zelfs de 2-0 aan laten tekenen na een voorzet van Kenny Kroeze. Van een slotoffensief voor de rooien kwam het in het geheel niet. De rooien konden elkaar niet vinden, liepen soms gefrustreerd rond en lukte er een keer iets wel, dan was arbiter Bax er als de kippen bij om bijvoorbeeld de voordeelregel te vergeten. Hoe dan ook, de vogels hebben de nederlaag vooral aan zichzelf te wijten. In de slotfase kon Martijn Berger na een voorzet van Berry Hoogeveen ook nog voor de 3-0 zorgen.

Een zware domper dus en de vogels zullen uit een ander vaatje moeten gaan tappen om niet al vroegtijdig uitgeschakeld te zijn. Wellicht dat de terugkomst van lagdurig geblesseerden Ferdinand Katipana en Henri de Graaf langzaamaan voor een kentering kan gaan zorgen. De tijd zal het leren.

Verslag: Gary

 


Zaterdag 25 september: IJsselmeervogels – Flevo Boys 2-1 (1-0)

Vogels pakken driepunter in slotseconden….

In een matige wedstrijd heeft IJsselmeervogels uiteindelijk verdiend gewonnen van Flevo Boys. De rooien hielpen een behoorlijk aantal kansen om zeep, maar wonnen uiteindelijk diep in de blessuretijd door een kopbal van Tim Peters.

Het begon allemaal wat gezapig en na twee vrije trappen van de vogels zonder rendement bracht Flevo Boys het eerste echte gevaar. Tjeerd Korf loste een fraai geplaatst schot richting de kruising, waar Martijn van Strien juist op tijd was om een treffer te voorkomen. De thuisploeg reageerde met een voorzet van Geoffrey Verweij op Maikel de Harder, die zijn inzet uit de hoek gepakt zag worden door doelman Hessel Altenburg. In de dertiende minuut kwamen de vogels op voorsprong toen een voorzet via een verdediger voor de voeten van Ceriel Oosthout kwam. De middenvelder, die zijn draai nog moet vinden, loste een fraaie pegel in de linkerbovenhoek af. Een leuke opsteker, zowel voor hem als voor IJsselmeervogels. Iedereen was vervolgens klaar voor een eenvoudige middag. Na een dik kwartier stelde Kwong Wah Steinraht Damiano Schet in staat om te scoren, maar die maaide finaal naast de bal. Een kleine tien minuten later kreeg de thuisploeg een vervelende tegenslag te verwerken. Aanvoerder Raymond Bronkhorst raakte geblesseerd aan zijn bovenbeen en moest worden vervangen door Jasper Bolland, die in het veld meteen van plaats wisselde met Tony Tol. Na een klein half uur mocht Flevo Boys een vrije trap nemen op een lekkere plek. Damiano Schet probeerde op 20 meter van het eigen doel de bal dood te leggen en moest onregelementair ingrijpen toen hij de bal van zijn voeten zag worden meegenomen. Het buitenkansje werd echter in de muur geschoten. Cerezo Fung-a-Wing nam even later met een fraaie beweging het voortouw en haalde de achterlijn. Even afleggen, luidt dan het devies, doch de linksback gaf een hopeloze voorzet over de achterlijn. Flevo Boys loerde op de counter, maar eerst kon Martijn van Strien een hard schot van links tot corner verwerken en uit die corner kopte Tjeerd Korf op doel, waar Maikel de Harder het leer van de lijn haalde. De vogels namen het heft weer in handen. Eerst bood Damiano Schet Kwong Wah Steinraht nog de kans, maar diens inzet was te zacht. Dat gold bepaald niet voor de pegel van Damiano Schet zelf, die hard via de onderkant van de lat terug in het veld stuiterde. Het bleef prijsschieten, maar een beer werd er niet gewonnen. Ceriel Oosthout schoof naast, een fraaie pass van Cerezo Fung-a-Wing kwam bij Damiano Schet die Geoffrey Verweij in kansrijke positie bracht, maar die schoot hopeloos over.

Na de thee nam IJsselmeervogels het heft weer in handen. Uit niets bleek eigenlijk dat het nog een lastige middag zou worden. De eerste kans was voor Jasper Bolland, die in stelling werd gebracht door Maikel de Harder. Hij draaide bij zijn tegenstander weg en haalde verwoestend uit, helaas net naast. Een minuut later werd Geoffrey Verweij diep gestuurd en gaf een fraaie voorzet op Kwong Wah Steinraht. Die kon er nog net bij, maar richting en snelheid geven aan de bal lukte helaas niet meer, waardoor doelman Altenburg eenvoudig kon oprapen. Na een kwartiertje leidde een eentweetje tussen Kwong Wah Steinraht en Maikel de Harder tot een schot van de eerste dat net naast ging. Even later werd Geoffrey Verweij diep gestuurd en tegen de vlakte getrokken, maar arbiter Roeleveld, die bepaald zijn dag niet had, deed net of zijn neus bloedde. Dat deed hij een kwartiertje later weer toen de ingevallen Tim Peters middels een lange bal alleen op doel mocht, maar zonder bal die duidelijk met de hand door een verdediger werd tegen gehouden. Even daarvoor had Damiano Schet na goed werk van de ingevallen Guido de Graaf nog naast geschoten. Een kwartier voor tijd verloor de thuisploeg de grip op het duel. Eerst rolde een gevaarlijke voorzet nog voor het open doel van Martijn van Strien langs, maar uit een daarop volgende corner kopte linksback Winfried Tromop over de uitglijdende Martijn van Strien de gelijkmaker binnen. Tim Peters kreeg vervolgens de mogelijkheid om orde op zaken te stellen, maar kreeg oog in oog met doelman Altenburg ruzie met de bal. De grootste kans was echter voor de bezoekers. Martijn van Strien kwam zijn doel uit, maar Arjen Spaan was eerder en omspeelde de doelman, om zijn inzet vervolgens via de binnenkant van de paal terug in het veld te zien stuiteren. Het duel kabbelde voort. Guido de Graaf schoot in kansrijke positie nog voorlangs en aan de andere kant moest Martijn van Strien een gevaarlijke kopbal uit de hoek plukken. Vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd kopte Bas Mooij nog een vrije trap van Maikel de Harder naast. De vijf minuten extra tijd kenmerkten zich vervolgens door slordig spel. Er gebeurde nauwelijks iets, tot Maikel de Harder met een vrije trap in de allerlaatste seconde het hoofd van Tim Peters vond, die fraai binnen kopte.

De ontlading was natuurlijk groot. Mede door het verlies van koploper Katwijk is het dringen geblazen in de topklasse. De rooien dienen zich echter te realiseren dat er sterkere tegenstanders zijn, dan de tegenstander van vandaag. Maar wie zijn wedstrijden in de slotfase wint, zie ook vorig seizoen….

Verslag: Gary


Zaterdag 18 september: Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels 0-0

Uien en Rooien in evenwicht….

De kraker deze middag in de topklasse was volgens velen de wedstrijd Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels, met als extra bijkomstigheid natuurlijk dat de gebroeders Winter dit seizoen niet voor de Vogels maar voor de boys uit Rijnsburg spelen.

Het beloofde op voorhand een kraker en dat werd het ook ondanks dat er niet gescoord werd, en dan vooral de 1e helft. De toeschouwers kwamen soms ogen te kort om de vele kansen te volgen, jammer was het wel dat de scheids nogal zijn stempel drukte door te vaak te fluiten in deze sportieve ontmoeting.
Zoals geschreven vele kansen en vooral de start was flitsend van Rijnsburg’s kant, vooral de eerste 30 minuten hadden de Rooien soms benen te kort om het bij te sloffen, maar geleidelijk kreeg men meer grip op de wedstrijd, en de 2e helft was IJsselmeervogels de bovenliggende partij.
Al in de 10e minuut kreeg Rijnsburg een goede mogelijkheid om de score te openen, Richal Leitoe vuurde op de goal van Martijn van Strien, maar laatst genoemde kwam als winnaar uit de strijd. Twee minuten later alweer gevaar voor de goal van de gasten, maar ditmaal ging het schot over de Vogels goal. Rijnsburg bleef het eerste half uur de gevaarlijkste ploeg en in de 17e minuut kreeg men opnieuw een mogelijkheid na een foute pass van Bas Mooij, maar ook deze mogelijkheid ging over. In de 25e minuut is Rijnsburgse Boys het dichtst bij een treffer deze middag. Een vrije trap gaat via het hoofd van Bart Freke, Cerezo Fung a Wing en de paal achter, een corner derhalve. De corner lijkt te worden geprolongeerd tot doelpunt, maar via verschillende kluts situaties wordt de bal uiteindelijk toch nog van de lijn gewerkt. Hierna lijkt IJsselmeervogels wat wakker geschud en begint men zich ook met aanvallen te bemoeien. In de 29e minuut is daar een kans voor Geoffrey Verweij, maar zijn schot verdwijnt net langst de verkeerde kant van de paal. Het spel golft nu over en weer met een hoog tempo, en zeker de neutrale toeschouwer krijgt een lekkere partij voorgeschoteld. In de 35e minuut moet Martijn van Strien weer handelend optreden op een schot van de Boys. Nog geen minuut later had de bal zomaar aan de andere kant in het net kunnen liggen, Damiano Schet komt alleen voor de keeper na een lepe steekpass, maar zwaar gehinderd kan hij zijn doelpoging niet genoeg snelheid meegeven. Een minuut voor de pauze gaat Kwong-Wah Steinraht op avontuur, zijn voorzet beland bij de mee opgekomen Tony Tol die zijn inzet geparreerd ziet door een uitstekende redding van doelman Tim Orlowski. Een minuut later is er nog een kansje voor de Vogels na een ingooi op Nick Kuijpers, maar ook deze gaat verloren zodat met een 0-0 ruststand de kleedkamers worden opgezocht.

Na de pauze komt er een veldoverwicht voor de Vogels, en raakt men defensief niet meer in de problemen. Het eerste kwartier is er weinig te beleven, en is het tempo een stuk lager dan in de eerste helft, maar in de 61e minuut veren de Rooie supporters eindelijk weer op, een als voorzet bedoelde bal van Ceriel Oosthout zeilt rakelings over de kruising van de uien goal. Drie minuten later gaat Geoffrey Verweij op avontuur, en in de zestien flik flakt hij door de verdediging van Rijnsburg, geeft de bal terug op de ingevallen Guido de Graaf die zijn schot geparreerd ziet door Orowski. IJsselmeervogels blijft de tweede helft de bovenliggende partij, maar toch duurt het lange tijd voor de volgende kans te noteren valt. Het is de 80e minuut dat Kwong-Wah Steinraht over rechts er vandoor gaat, zijn schot gaat echter net voorlangst. Twee minuten later eenzelfde situatie, nu kapt Kwong echter naar binnen waardoor hij een nog betere schietkans heeft, echter de goalie van Rijnsburg weet de 0-1 te voorkomen. De wedstrijd lijkt hiermee gespeeld, zuur is het nog voor Nick Kuipers die ver in blessure tijd zijn tweede gele kaart kreeg voor het terugschieten van de bal nadat er voor een overtreding was gefloten.
Al met al een verdiend gelijkspel op sportpark Middelmors waar de vele toeschouwer een wedstrijd zagen met een beter Rijnsburg in de eerste en een beter Vogels in de tweede helft.

Verslag: Pojt

 

 


Zaterdag 11 september: IJsselmeervogels – Hoek 2-0 (0-0)

Vogels te sterk voor Hoek….

IJsselmeervogels heeft de overwinningsdraad weer opgepakt. De povere tegenstander uit Hoek kon geen potten breken, maar werd toch pas na rust naar een nederlaag gespeeld. Positief was ook dat de rooien voor het eerst deze competitie de nul achterin vast konden houden.

IJsselmeervogels startte met Cerezo Fung-a-wing voor de geblesseerde Nick Kuipers, maar van een verzwakking kan je dan nauwelijks spreken. De verdediger, die behoorlijk wat eredivisie ervaring heeft, is weliswaar niet van de snelsten, maar is vooral aan de bal een oase van rust en overzicht. Desalniettemin was de openingsfase erg aftastend, hoewel Geoffrey Verwij na drie minuten al een vrije trap mocht nemen op een mooi plekje aan de rand van het strafschopsgebied. Damiano Schet werd, op volle snelheid, gevloerd, maar de vrije trap werd zonder problemen weggewerkt. Zes minuten later kreeg Geoffrey Verweij de bal in de voeten aangespeeld en draaide fraai van zijn tegenstander weg. De behendige spits zocht het doel echter een metertje te ver naar rechts. Hoek maakte weinig klaar, ofschoon het na 12 minuten een vrije trap mocht nemen na een vermeende overtreding van Cerezo Fung-a-wing. De vrije trap werd leep en onverwacht naar de linkerhoek getorpedeerd, waar Martijn van Strien nog net op tijd was om het leer te vangen. De wedstrijd kwam echter maar niet op gang. Hoek deed gewoon niks en IJsselmeervogels miste het vernuft om het overwicht in gevaarlijke momenten om te zetten. Na een klein half uur diende zich toch een mogelijkheid aan toen Geoffrey Verweij maar weer eens de achterlijn haalde, maar net Kwong Wah Steinraht niet vond. Drie minuten later zag de hyperactieve Damiano Schet zijn inzet uit de hoek worden geplukt en weer een minuut later had de openingstreffer wel een feit mogen zijn toen Geoffrey Verweij met een gelukje na verkeerd uitverdedigen alleen voor de keeper kwam. Hij zag zijn inzet echter door doelman Van Nieuwenhuijzen gekeerd. Het was in deze fase wachten op de treffer. Waren de rooien vooraf bevreesd voor namen als John Schot, Stijn Mahieu en Ferry Alfons, ze kwamen er eenvoudig niet aan te pas. In de 33e minuut kwam een corner uiteindelijk terecht bij Raymond Bronkhorst, die met een prachtige curve het speeltuig tegen de kruising werkte. Gelukkig voor de thuisploeg deed de oude voetbalwet zich deze keer niet gelden. Want zaten de toeschouwers niet op het puntje van hun stoel, er was maar 1 ploeg die het verdiende om op voorsprong te komen en 1 ploeg die nauwelijks over de middenlijn heen kwam. Vlak voor rust kreeg de thuisploeg nog een mogelijkheid. Kwong Wah Steinraht werd goed ingespeeld door Damiano Schet, maar direkt in de rug gelopen. Geoffrey Verweij schoot de vrije trap echter in de muur.

Na rust veranderde er niet veel. Meteen mocht Cerezo Fung-a-wing al aanleggen van een metertje of 20, maar zijn inzet verdween naast het doel. Na vijf minuten was het echter wel raak. Vlot rondtikken rond de vijandelijke 16 bracht de bal aan de rechterkant bij Damiano Schet die met een vrije schuiver doelman Van Nieuwenhuijzen kansloos liet. De keeper zat er nog wel aan, maar dat deed niets af aan de lepe inzet, die een beetje aan Andre Kemper deed denken, die ook wel eens achteloos binnen kon schuiven. Na de goal gingen de rooien lekker verder. Raymond Bronkhorst legde maar eens aan van een metertje of 25, maar zag zijn poging over gaan. Een minuut later werden de bezoekers zowaar gevaarlijk. Een scherp genomen corner leidde uiteindelijk tot een schot dat door Maikel de Harder van de lijn moest worden gehaald en in tweede instantie ging het leer ver naast. Vijf minuten later begonnen Kwong Wah Steinraht en Tony Tol, vandaag de beste mannen op het veld, een fraai samenspel met 1 keer raken, waarbij Kwong uiteindelijk Tony Tol diep stuurde en hem vlak voor het doel zette. De rechtsback gaf uiteindelijk een gevaarlijke voorzet, terwijl er niemand was om de 2-0 aan te laten tekenen, waar hij zeker ook zelf een poging had kunnen wagen. Even kroop Hoek uit haar schulp, het moest ook wel. Eerst ging een schot van ruim 25 meter afstand over en even later verloor Cerezo Fung-a-wing een kopduel op de achterlijn, maar Tony Tol kon de bal in het centrum van het strafschopsgebied juist op tijd wegwerken. Maar over het algemeen bleef het IJsselmeervogels dat de klok sloeg. Zo haalde Raymond Bronkhorst na weer een vlotte aanval via Kwong Wah Steinraht knap de achterlijn en legde mooi terug op dezelfde Kwong die rakelings naast schoot. Een kwartier voor tijd bood Geoffrey Verweij de bepaald niet slecht ingevallen Ceriel Oosthout een mooie kans, maar de middenvelder, die nog wat tijd nodig heeft, zocht het doel te hoog. In de 78e minuut zorgde een fraaie corner van Maikel de Harder voor de nodige scrimmages voor het doel van Van NIeuwenhuijzen, maar uiteindelijk zag Wouter van Hoof, die een lastige middag had, zijn schot definitief worden gekeerd. Het duel kakte in de slotfase aanvankelijk volledig in. De thuisploeg zag de noodzaak van de drie punten, terwijl de bezoekers eenvoudigweg geen potten konden breken. Vlak voor tijd leken de rooien dan toch de voorsprong uit te breiden. Een mooie voorzet van Wouter van Hoof belandde op de pantoffel van de goed ingevallen Jasper Bolland, die zijn poeier naast zag gaan. In de blessuretijd viel de treffer echter alsnog. Kwong Wah Steinraht startte op links een mooie individuele Aktie, stuurde de Hoekse defensie met een paar fraaie bewegingen het bos in en schoot beheerst de hoek in. Het laatste wapenfeit kwam nog van Ceriel Oosthout, maar die zag zijn te slappe poging naast het doel gaan, vlak voordat arbiter O’Niel, die nauwelijks op de proef werd gesteld, het welletjes vond.

En zo behouden de vogels de aansluiting met de top in de topklasse. Weliswaar had de overwinning vandaag wel wat groter uit mogen vallen, de drie punten waren in ieder geval dikverdiend en dat terwijl de tegenstander al een paar aardige resultaten had geboekt tegen bijvoorbeeld Capelle en Spakenburg. Volgende week wacht vermoedelijk de eerste echt grote testcase sinds de openingswedstrijd, waarin de vogels kansloos waren. Dan mogen de rooien op bezoek in Rijnsburg bij de plaatselijke boys en die zullen zeker ook de aanval zoeken. Die ploeg heeft namelijk, net als IJsselmeervogels, de beschikking over enkele landskampioenen!

Verslag: Gary
 

 

Zaterdag 4 september: IJsselmeervogels – Capelle 2 – 2 (2 – 1)

Vogels niet langs Capelle….

 

In een lastige wedstrijd is IJsselmeervogels er zaterdag niet in geslaagd om Capelle op de knieen te krijgen. De vogels kregen na een minuut of 20 wel het overwicht, maar de bezoekers lieten zich ook niet onbetuigd en beschikten over een venijnige counter. Uiteindelijk bleek niemand instaat om de beslissende treffer aan te laten tekenen.

Al in de eerste minuut was de tegenstander gevaarlijk. Een corner werd maar net naast getikt. Drie minuten later werd Raymond Bronkhorst er na balverlis van Tony Tol uitgerend door de levensgevaarlijke vleugelaanvaller van de bezoekers en produceerde een gevaarlijke voorzet en Martijn van Strien moest er met een knappe redding aan te pas komen om een treffer te voorkomen. In tweede instantie leek hij de inzet van Marwin Richard ook te keren, maar dit keer rolde het leer vervolgens tergend langzaam het doel in. De rooien hadden het toch al moeilijk met de aggressieve opponent, die fel de opbouw van de thuisloeg verstoorde. Het duurde een kwartier voordat IJsselmeervogelsde eerste mogelijkheid kreeg. Geoffrey Verweij werd op een metertje of 20 van de goal neergesabeld. Nadat Nick Kuipers in de te vroeg uitgelopen muur had geschoten, mocht hij het nog eens proberen, maar hij herhaalde vervolgens dat zelfde kunstje. Gezegd moet worden dat de muur wel erg dichtbij mocht staan. Scheidsrechter Van Waveren nam ongeveer 9 passen van nog geen 50 centimeter.

Langzaamaan nam de thuisploeg het initiatief. Toch kwam de gelijkmaker nog vrij onverwachts. Damiano Schet dolde twee verdedigers en 1 daarvan werd het te machtig. De behendige middenvelder werd tegen het kunstgras gewerkt en de bal ging op de stip. Kwong Wah Steinraht schoot degeboden kans onberispelijk in de linkerhoek. Even later kreeg Wouter van Hoof een lange bal van Geoffrey Verweij mee en leverde in bij Maikel de Harder. Die had net te weinig tijd en produceerde een afzwaaier. Na een half uurtje werd de puik spelende Kwong Wah Steinraht goed aangespeeld door Tony Tol en met een mooie beweging zette hij zich vrij voor de goal maar bleek daar nette langzaam. Even later herhaalde hij dat kunstje, maar deze keer werd hij juist geblokt door een attente verdediger. Drie minuten voor de thee zette de linksbuiten weer eens aan. Tony Tol had een lastige middag aan deze razendsnelle aanvaller, maar Martijn van Strien verwerkte nu de voorzet tot corner. Een corner die uiteindelijk ook in zijn handen zou belanden. Op slag van rust kwam de thuisploeg op voorsprong. Een lange bal viel achter de verdediging van de bezoekers en Damino Schet, ook niet een van de langzaamsten, dook erop en stelde Kwong Wah Steinraht in staat om de 2-1 binnen te tikken.

Na de rust zaten de bezoekers er als verwacht weer fel op. Bas Mooij leed daardoor balverlies, maar de schade kon worden hersteld ten koste van een corner. De scherpe corner werd uiteindelijk naast gekopt. Na nog geen tien minuten spelen kwamen de bezoekers onverwacht op gelijke hoogte. Wilco Krimp en Nick Kuipers wilden tegelijkertijd een hoge bal terugkoppen op doelman Martijn van Strien. Een koddig gezicht en Roy Witteman was er als de kippen bij om met een fraai lobje Martijn van Strien te verschalken. Een minuut werkte Marwin Richard Bas Mooij tegen de vlakte terwijl de bal al lang niet meer in de buurt was. De maker van de openingsgoal had hier minstens zijn tweede gele kaart voor moeten krijgen, maar in de tweede helft ontging arbiter Van Waveren het een en ander. Zo kreeg Nick Kuipers een dreun op zijn kin en ontving daarvoor een gele prent. Ook presteerde de arbiter het om Ruud Arends, de verzorger van de bezoekers, een rode prent voor te schotelen voor het verzorgen van een geblesseerde speler, terwijl elders Raymond Bronkhorst nota bene ook verzorgd werd. De thuisploeg kwam beter en beter in de wedstrijd. Eerst stompte doelman Leerdam een lobje van Maikel de Harder nog weg en toen hij even later Maikel de Harder in een op een situatie tegenover zich vond, kwam hij helemaal met een knappe redding. Twintig minuten na rust kwam Capelle met een messcherpe corner, maar deze keer was het de beurt aan Martijn van Strien om een snoeiharde kopbal knap uit zijn doel te ranselen en de herkansing over te zien gaan. De slotfase kenmerkte zich door vele blessurebehandelingen en onnodige overtredingen. Eerst ging Bas Mooij in de fout rond de eigen 16 en even later maakte de ingevallen Tim Peters een domme aanvallende overtreding. Zes minuten voor tijd maaide een Capelseverdediger finaal over de bal, maar Kwong Wah Steinraht schoot de geboden kans over. Vlak voor tijd werd zo´n beetje de hele vogelsdefensie gedold na een snel genomen vrije trap van de bezoekers. Uiteindelijk ging een lobje over het doel van de goed uit zijn doel gekomen Martijn van Strien. De extra tijd bedroeg vervolgens acht minuten en dat was geen minuut te weinig. Een handsbal van Capelle in het strafschopsgebied werd vervolgens over het hoofd gezien, maar de beslissing had even later evengoed moeten vallen. Een vrije trap belandde op het hoofd van Tim Peters die het leer panklaar legde voor de geheel vrijstaande Wilco Krimp. De verdediger schoot op ongeveer een halve meter voor het lege doel onbegrijpelijk naast. De laatste kans was echter weer voor Capelle. Iedereen werd er weer uitgerend door de vleugelaanvaller, maar andermaal was Martijn van Strien vandaag alert en voorkwam zo nog een nederlaag.

Zo kon de eerste echte testcase sinds de openingswedstrijd niet in winst worden omgezet. De mogelijkheden waren er, maar die werden helaas niet benut. Volgende week komt Hoek en om de aansluiting niet te verliezen, zullen de rooien dat duel in winst om moeten zetten.

Verslag: Gary


 

Dinsdag 31 augustus: Sparta Nijkerk – IJsselmeervogels 1-3 (1-2)

IJsselmeervogels veel te sterk voor Sparta Nijkerk….

IJsselmeervogels heeft dinsdagavond weer gemeld bij de bovenste plaatsen in de topklasse. Na de overwinning van afgelopen zaterdag versloegen de rooien nu Sparta Nijkerk op eigen veld. Alleen in de afwerking misten de vogels enige scherpte of ontbrak eenvoudigweg wat geluk, anders hadden de Nijkerkers echt met gloeiende billen op huis aan gekund.

Anders dan afgelopen zaterdag was het nu na vijf minuten al wel meteen raak. Een ongelukkige uittrap belandde in de voeten van Kwong Wah Steinraht die meteen snoeihard via de binnenkant van de paal de openingstreffer liet aantekenen. Twee minuten raakte Damiano Schet na een vloeiende aanval de lat en er stond nog geen tien minuten op het scorebord toen Kwong Wah Steinraht wederom gevaarlijk voor het Nijkerkse doel opdook, maar dit keer de bal over de achterlijn liep. Het duurde een kwartier voordat de thuisploeg eindelijk iets terug kon doen. Maurice van der Wilt schoot een vrije schietkans rakelings naast. Een minuut later werd Damiano Schet weggestuurd door Maikel de Harder. Hij leek de keeper te omspelen, maar die kon de bal nog nipt met zijn vingertoppen raken. Drie minuten later werden de bezoekers andermaal gevaarlijk. Een wederom prachtige aanval leidde uiteindelijk tot een voorzet van Damiano Schet op Kwong Wah steinraht, die de bal voor de voeten van Maikel de Harder kopte. De middenvelder, regelmatig een plaaggeest voor de Spartanen, kwam echter net te laat om de aanval te bekronen. Een minuut later was het wel raal. Deze keer bracht Damiano schet Maikel de Harder in stelling, die op zijn beurt het doelpunt aan Geoffrey Verweij gunde. De aanvaller, die vorig seizoen op de valreep zijn contract verlengde, beschaamde dat vertrouwen niet en verdubbelde de marge.

 

Even namen de vogels gas terug. Na een klein half uur werd Sparta Nijkerk zelfs gevaarlijk. Albert van Nijhuis werd zwaar gehinderd en kon een voorzet daardoor slechts met het hoofd schampen, waardoor het gevaarte zachtjes naast rolde. Sparta werd toch al wat gevaarlijker in deze periode, want na een dik half uur zette Marco van Rooijen voor en kwam Maurice van de Wilt vlak voor Wilco Krimp uit, maar schoot naast. De Spartanen proefden dat er misschien nog wat te halen viel en wisselden Ivo te Veldhuis ten faveure van Stefan Frederiksen. De laatste stond verrassend niet in de basis bij de gastheren, want hij heeft al een paar belangrijke goals tegen de rooien op zijn naam staan. De aansluitingstreffer, acht minuten voor rust, kon de vogelsdefensie zich echter zelf aanrekenen. Slecht wegwerken gaf Albert van Nijhuis de gelegenheid de achterlijn te halen en terug te leggen op de inlopende Maurice van der Wilt, die, niet voor het eerst, helemaal vrij stond en de 1-2 op het scorebord liet zetten. De bezoekers waren meteen weer wakker en het had niet veel gescheeld of Kwong Wah Steinraht had het verschil weer op twee gezet. Hij kreeg de bal in de voeten gespeeld door Nick Kuipers en schoot in de draai pardoes op de paal. Aan de andere kant Mocht Van der Wilt nog een keer aanleggen, maar deze keer ging Martijn van Strien gestrekt en had de bal klem.

In de tweede helft pakten de vogels de aanvallende draad weer op. Zo speelde Kwong Wah Steinraht Damiano Schet aan die zijn schot nog zag worden gekraakt, maar in tweede instantie leverde Nick Kuipers het leer in bij Maikel de Harder die de lat raakte. De aanval was echter nog niet voorbij en de volgende voorzet belandde voor de voeten van Cerezo Fung-a-Wing, die een klein metertje naast schoot. Even later ging Geoffrey Verweij met behulp van Maikel de Harder weer dwars door de oranje verdediging en kwam alleen voor doelman Onland. Een misverstand met Wouter van Hoof zorgde er echter voor dat het speeltuig voorlangs hobbelde. Tien minuten na de thee had Wouter van Hoof een prachtpass voor Maikel de Harder in petto, die omspeelde zijn direkte tegenstander, maar zag vervolgens doelman Onland de bal voor zijn voeten vandaan plukken. Een dik kwartier in de tweede helft had daar dan toch de beslissing moeten vallen. Een counter van de vogels kwam via Kwong Wah Steinraht bij Geoffrey Verweij terecht, die voortrok op Damiano Schet die volledig vrij stond. De getalenteerde aanvallende middenvelder schoof echter voor een nagenoeg leeg doel naast. Eindelijk zakte het duel dan toch in. Jan Zoutman paste hierdoor enkele wissels toe en dat leidde uiteindelijk tot de bevrijdende treffer een kwartier voor tijd. Een goede ingreep van invaller Ceriel Oosthout bracht IJsselmeervogels in balbezit en uiteindelijk speelde Wouter van Hoof Geoffrey Verweij in, die alleen voor de doelman geen fout maakte. Sparta Nijkerk probeerde nog wel aan te zetten, maar Stefan Frederiksen ontbrak het aan fortuin. Eerst zag hij Martijn van Strien een kiezelharde vrije trap uit de hoek ranselen en even later schoot de rappe vleugelaanvaller na een vlotte counter over. Het laatste wapenfeit was echter voor Nick Kuipers. Zijn vrije trap was hard, raakte de muur en ging daardoor maar net naast.

Een leuk avondje voor de vele fans die naar Nijkerk waren afgereisd en dat is maar goed ook, want het lijkt wel of er accijns op de toegangskaartjes zit.

Verslag: Gary


Zaterdag 28 augustus: IJsselmeervogels – CSV Apeldoorn 2-0 (0-0)

Verdiende winst voor de Vogels…

 

IJsselmeervogels heeft haar eerste overwinning in de topklasse geboekt. Tegenstander CSV Apeldoorn bleek een gewillig slachtoffer en werd in de tweede helft gedecideerd naar een nederlaag gevoetbald.

Bij de vogels moesten Kwong Wah Steinraht en de tot dusverre niet uit de verf komende Ceriel Oosthout plaats maken voor Geoffrey Verweijen Damiano Schet. De rooien begonnen onder de bezielende leiding van een aktieve Maikel de Harder direkt met een overwicht, terwijl de bezoekers uit Apeldoorn de kat nog even uit de boom keken. Na drie minuten ramde Maikel de Harder al op doel, maar zijn schot werd onreglementair door een hand tegengehouden. Arbiter Luinge zag er merkwaardigerwijs geen penalty in. Een minuut later mocht Tim Peters aanleggen, maar zijn schot ging rakelings naast. Ook Damiano Schet, tot dusverre 1 van de betere nieuwelingen, deed in de openingsfase een poging, maar diens schot kon in de hoek worden opgeraapt. Na 13 minuten werd duidelijk dat de thuisploeg tot hogeschoolvoetbal in staat is. Een fraaie aanval via Wouter van Hoof en Geoffrey Veweij belandde voor de voeten van Tim Peters, die vrij voor de goal echter hopeloos naast schoot. De spits kan duidelijk goed voetballen, maar is vooralsnog geen koele afmaker. Even later werd Wouter van Hoof tegen het kunstgras gewerkt op een kleine 20 meter. De vrije trap werd door Nick Kuipers, kennelijk in de belangstelling van het betaald voetbal, in de muur geschoten. De druk hield maar aan, maar schoot eerst Maikel de Harder nog tegen een verdediger op, we telden minstens 10 geblokte schoten, daarna schoot Tim Peters nota bene tegen Geoffrey Verweij aan. In de 19e minuut werd Maikel de Harder echt gevaarlijk, maar zijn fraaie inzet werd door de doelman uit de kruising geranseld. Een minuut later haalde Geoffrey Verweij zijn gram en schoot tegen Tim Peters aan. De bezoekers uit Apeldoorn moesten wachten tot de 23e minuut om een schot van zo’n 25 meter ruim naast te schieten. De tegenstander was onmachtig, maar bleef door het uitblijven van doelpunten in de wedstrijd. Zo schoot Tim Peters een fraaie bal van Raymond Bronkhorst diagonaal maar net over. Een kwartier voor tijd werd Tim Peters alleen voor het doel gezet, maar toen deed arbiter Luinge waar hij voor gevreesd werd. Het was geen buitenspel, zo vond ook de assistent abiter, maar de twintig meter achterop lopende arbiter floot tot verbazing van iedereen uit zichzelf voor buitenspel. Een bijzonder koddig gezicht, waardoor de assistentarbiter even later voor een overtreding op Wouter van Hoof, op 2 meter afstand, niet eens meer durfde te vlaggen. In de 33e minuut werd Maikel de Harder hard tegen de rond gewerkt, maar terecht mocht Geoffrey Verweij door. Diens voorzet werd vlak voor de voeten van Tim Peters tot corner verwerkt, maar het arbitrale trio had er geen flauw benul meer van wie nu ook alweer die gele kaart had verdiend. Even later mocht Nic Kuipers aanleggen voor vrije trap, omdat Tim Peters na een succesvolle schaar tegen de grond werd gewerkt. De doelman uit Apeldoorn mocht zijn vingertoppen dankbaar zijn.

In de tweede helft gingen de vogels verder met waar ze gebleven waren. Met name Damiano Schet en Geoffrey Verweij waren een luis in de pels voor de arme bezoekers maar het resulteerde in slechts een half kansje voor Wilco Krimp, die op zijn Van de Vaarts net over hakte. En zo werd een schot van Wouter van Hoof met moeite tot corner verwerkt en belandde een kopbal van Bas Mooij in de handen van de keeper. Na een klein kwartiertje ging Damiano Schet dwars door de verdediging maar uiteindelijk net te ver. Dat er nog geen doelpunt was gevallen, mag een wonder heten en na een kwartier zag Martijn van Strien zelfs een doelpoging voorlangs gaan. In de 62e minuut was het dan toch raak. Damiano Schet pofte een strak schot uiterst in de rechterhoek. Een minuut later was Martijn van Strien attent en plukte de bal voor de voeten van 2 spitsen vandaan. Want kwam de thuisploeg nauwelijks in gevaar, soms vielen er wel gaten in de rooie defensie. Na 20 minuten ging Maikel de Harder weer op pad en dribbelde door de hele defensie heen. Zijn schot was echter te zacht. Een minuut later leverde Wilco Krimp zomaar de bal in, maar de paniekerige Apeldoorner schoot van veel te ver in de handen van Martijn van Strien. Een minuut later werd de wedstrijd beslist. De voor de licht geblesseerd uitgevallen Tim Peters ingevallen Kwong Wah Steinraht had fraaie controle, dolde 2 man en schot het lege doel binnen. Een minuut later werd dezelfde Kwong Wah Steinraht overduidelijk en voor de ogen van de arbiter aan zijn shirt getrokken toen de rooien voor de 3-0 gingen, maar arbiter Luinge deed of zijn neus bloedde. De spits werd in het vervolg van de wedstrijd afgefloten of genegeerd. Veel gebeurde er overigens niet meer, hoewel de bezoekers nog een kans kregen door een bal aan te nemen op 2 meter van de goal, maar van de voet zagen stuiteren naast het doel. Een kwartier voor tijd greep Wouter van Hoof goed in, maar de enorme overtalsituatie werd afgevlagd toen Raymond Bronkhorst werd aangespeeld. Vijf minuten voor tijd kreeg Apeldoorn de kans op de aansluitingstreffer. Twee man stonden helemaal vrij, maar 1 ervan liep Nick Kuipers geheel onnodig in de rug, zodat de andere niet aan scoren toe kwam.

En zo pakte IJsselmeervogels haar eerste driepunter. Voetbal zit er wel in, de concentratie lijkt echter nog niet altijd optimaal, zowel in de voorhoede als achterin. Desondanks zullen de rooien  dinsdag vol vertrouwen naar Nijkerk afreizen, om de aansluiting met de top te vinden.

Verslag: Gary

zaterdag 21 augustus: Harkemase Boys – IJsselmeervogels 3-1 (1-0)

Valse start in Harkema…

 

IJsselmeervogels heeft haar eerste duel in de topklasse verloren. De landskampioen mocht bij het rustsignaal van geluk spreken dat de teller nog op 0-1 was blijven steken en leek na rust zowaar even op jacht naar de gelijkmaker. Die zou er echter nooit komen.
Na 7 minuten moest Bas Mooij al aan de noodrem trekken. Tony Tol was nog aan het terugkomen van offensieve werkzaamheden en Dennis Krohne bleek sneller dan Bas Mooij. Die trok Krohne naar de grond en kon een gele prent in ontvangst nemen. Na een kwartiertje kwam daar het eerste echte gevaar. Martijn Barto mocht in ogenschijnlijk ruime buitenspelpositie zomaar alleen op Martijn van Strien af, maar de laatste greep keurig in en won de een tegen een situatie. De gevaarlijke corner die hieruit werd genomen belandde via een Harkemase schouder over. Een minuut later werd de defensie van de bezoekers echter alsnog finaal uitgetikt. Dennis Krohne gaf uiteindelijk de voorzet op Martijn Barto, die deze keer oog in oog met Martijn niet faalde en beheerst binnen schoot.
Het duurde tot de 20e minuut dat IJsselmeervogels haar eerste halve kansje mocht laten noteren. Ceriel Oosthout leek te kunnen schieten, maar liep door tot de achterlijn, waar zijn voorzet tot een niets opleverende corner leidde. Aan de andere kant was het gevaar weer groter toen de thuisploeg weer als een achtbaan door de defensie heen raasde en Martijn van Strien met enige moeite de inzet naast het doel kon werken. In de 32e minuut kregen de vogels weer een mogelijkheid, zij het uit een vrije trap vanaf de zijlijn. Maikel de Harder draaide het leer fraai in maar zag deze van de doellijn gekopt. Maar waar de vogels af en toe een toevallige mogelijkheid kregen, daar was de thuisploeg vaak echt gevaarlijk, met snelle en dodelijke aanvallers. In de 35e minuut moest Tony Tol als een haas rennen om een schot te blokken en werd de daaropvolgende vrije schietkans in tweede instantie in de handen van Martijn van Strien geschoten. Even later mocht Tim Peters vanuit de tweede lijn uithalen, maar doelman Jacob de Vries werkte de inzet naast het doel. Een minuutje later pakte hij een schot van Wouter van Hoof wel gewoon op, zij het in twee keer.
Er moest wat gebeuren in de tweede helft en zo dacht trainer Jan Zoutman er ook over. Damiano Schet en Geoffrey Verweij werden in het veld gebracht ten koste van Maikel de Harder en Tony Tol. En dat pakte aanvankelijk erg goed uit. De bezoekers kwamen als een komeet uit de startblokken. Drie minuten na de thee ging Geoffrey Verweij weer als vanouds dwars door de Harkemase verdediging en werd uiteindelijk op een mooie plek onrechtmatig gevloerd. De vrije trap van Damiano Schet ging hard dwars door de muur, maar doelman De Vries kreeg de bal desondanks klemvast. Even later kon Tim Peters aanleggen voor een schot. De aanvaller raakte het speeltuig niet optimaal en zag zijn inzet vervolgens naast hobbelen. In dezelfde minuut nog had de bal wel op de stip gemogen. Damiano Schet werd binnen de beruchte lijnen tegen de vlakte getrokken, maar zowel scheidsrechter Boringa als zijn assistent, die het wellicht nog beter kon zien, deden alsof hun neus bloedde. Twee minuten later kwam een voorzet van Tim Peters via de hand van een verdediger bij Damiano Schet, die net even teveel werd gehinderd om af te kunnen vuren. Een minuut later haalde Wouter van Hoof uit met links, maar ook deze keer had Jacob de Vries er geen moeite mee. De doelman kreeg in deze fase veel te doen, maar de schoten bevatten te weinig venijn en kwamen veelal recht op de doelman af. Zo schoot Wouter van Hoof in de 55e minuut opnieuw recht op de doelman af. Harkemase Boys zag het allemaal aan en werd twee minuten later pas voor het eerst in de tweede helft gevaarlijk, toen Martijn Barto een voorzet ineens op het doel van Martijn van Strien verlengde. De bal ging echter over. Meteen daarna mocht Nick Kuipers aanleggen en deze keer niet zonder gevaar. Doelman De Vries had de mogelijke moeite om er een corner van te maken. In dezelfde minuut grabbelde de doelman ook nog een inzet van Damiano Schet uit de hoek. In de 59e minuut, het leek wel even prijsschieten, bracht Wouter van Hoof Damiano Schet in stelling en die schoot op zijn beurt hard in het zijnet. Het wachten was op de gelijkmaker, helemaal toen Geoffrey Verweij zijn schot met alle mogelijke moeite door de Harkemase goalie zag worden gekeerd en Tim Peters in de rebound over kopte.
Maar als je zelf de kansen niet benut… In de 67e minuut stond Martijn Barto helemaal vogeltje vrij en kon zonder al te veel moeite de 2-0 aan laten tekenen. Het bleek gelijk de nekslag. De vogels waren uitgeraasd, maar de thuisploeg nog niet. Man of the match Dennis Krohne dolde Wilco Krimp in een 1 tegen 1 situatie, de Harkemase aanvallers waren sowieso niet te beroerd om af en toe gewoon iemand uit te spelen, en frommelde het leer vervolgens in de korte hoek. Direct daarna kon Damiano Schet het verschil weer tot 2 terug brengen, maar alleen voor het doel schoot hij tegen De Vries op. De thuisploeg liet zich ook niet onbetuigd. Eerst mocht Harkema uit een vrije trap al vrij koppen en had Martijn van Strien de nodige moeite om een nog grotere afstraffing te voorkomen en in de 84e minuut pakte de doelman een gevaarlijke vrije trap. Aan de andere kant was een schot van Geoffrey Verweij niet hard genoeg om doelman De Vries te verontrusten. Twee minuten voor tijd mochten de vogels toch nog hun eerste treffer in de topklasse aan laten tekenen. Een lange bal belandde op het hoofd van Wilco Krimp, die eerst tegen de paal kopte en in de rebound zelf vervolgens het lege doel in kopte. Daarna leek alleen Kwong Wah Steinraht nog een kans te hebben op de aansluitingstreffer, maar de spits ondervond teveel hinder van een verdediger en ging tegen de vlakte.
Een belabberde start, maar het is nog vroeg. Enkele spelers lijken conditioneel nog niet helemaal in orde, dat komt waarschijnlijk nog wel goed. En dan moet de dodelijke spits opstaan. Daar hebben we al eens eerder een wedstrijdje of vier op moeten wachten!
Verslag: Gary