2e ronde 23 november 1974: IJSSELMEERVOGELS – S.C. AMERSFOORT 4-1

IJsselmeervogels-SC Amersfoort

Wedstrijdbeeld IJsselmeervogels-Amersfoort

Toen de roodwitten vervolgens met het in 1982 opgedoekte SC Amersfoort werden geconfronteerd, rekende men zich wel degelijk kansen toe. De Spakenburgers voelden zich op voetbalgebied niets minder dan de Amersfoorters; sterker nog, men was er bij IJsselmeervogels van overtuigd een beter elftal op de been te kunnen brengen dan SC Amersfoort, dat werd getraind door Nico van Miltenburg.

3-1 voor IJsselmeervogels

4-1 voor IJsselmeervogels

3-1 en 4-1 voor IJsselmeervogels

Het werd een enerverende ontmoeting. Nadat SC Amersfoort met 0-1 was voorgekomen, hadden de Vogels op een gegeven moment het beste van het spel en kreeg de tegenstander geen vat op de flitsende counters. Verder had men totaal geen antwoord op de sterke wapens van de Spakenburgers: felheid en kracht. Spelelementen overigens waar SC Amersfoort zich in de eerste divisie zelf altijd van bediende.
Met het opvoeren van de score, uiteindelijk uitmondend in een 4-1 overwinning, reikte de al laaiende cupsfeer naar een ongekende hoogte.

IJsselmeervogels scoort 2-1

IJsselmeervogels-Amersfoort 2-1

Een ijzersterk middenveld met Hannie Burgman, Henk de Graaf en Arthur v/d Berg, bijgestaan door een alom aanwezige Jan Vedder bezorgde de jongens van trainer Miltenburg een ijskoude douche.
Saillant detail was nog, dat Amersfoort kort tevoren Volendam ruim versloeg, maar nu zoals Jan (koekie) Zwaan het noemde: “Amersfoort kreef een koekie van eigen deeg”.