Amateurclub die sportploeg van het jaar werd……

Sportploeg van het jaar 1975 : IJsselmeervogels

IJsselmeervogels
sportploeg van het jaar 1975

Op dinsdag 6 januari 1976 werd voor de 25e keer de Sportman/Sportvrouw van het jaar aan het publiek voorgesteld. Tevens werd voor de achtste keer de Sportploeg van het jaar bekend gemaakt. Het was voor deze jaarlijkse verkiezing reeds enkele dagen officieus bekend dat IJsselmeervogels door de fantastische prestaties in het KNVB-bekertoernooi deze eer te beurt was gevallen.

in afwachting op de prijs

Zenuwachtige Vogels wachten op de dingen die komen

overhandiging van de prijs

De ploeg die “een droom uit de jongens boeken totwerkelijkheid maakte”, zoals presentator Ruud ter Weyden zei, is de sportploeg van 1975 geworden: IJsselmeervogels. “IJsselmeervogels heeft een golf van enthousiasme in het hele land teweeg gebracht door de uitstekende resultaten in de strijd om de beker”.

 

 

 

 

 

 

 

Daarmee werden de roodwitten de eerste amateurploeg die voor het oog van heel sportminnend Nederland tot sportploeg van het jaar werd gekozen. In voorgaande jaren wisten clubs als Ajax (3x), Feyenoord en het Nederlands voetbalelftal deze hoge sportonderscheiding in de wacht te slepen. Daarom waren gepaste gevoelens van trots dan ook zeker op hun plaats. De voltallige Vogels-selectie met aanhang maakte in AVRO’s Sportpanorama, dat tussen 19.55 en 21.30 uur rechtstreeks werd uitgezonden, zijn opwachting in het Singer-museum in Laren. De jury, die traditioneel weer bestond uit een groot aantal Nederlandse sportjournalisten, hoefde niet lang na te denken welke ploeg er sportploeg van het jaar moest worden en was dan ook unaniem in zijn keuze. Presentator Ruud ter Weyden maakte duidelijk dat er maar één ploeg recht had op deze onderscheiding. Voorzitter Jaap Koelewijn ontving uit handen van Ter Weyden een plateau. De spelers kregen een herinneringsmedaille. De kijkers konden hierna nog eens even nagenieten van de goals van Jan Vedder en Jaan de Graaf en de strafschoppen in het treffen tegen AZ’67. Overigens had het weinig gescheeld of het succesvolle Vogels-team was bij de uitreiking niet aanwezig geweest. Men was voornemens om op dinsdag 6 januari naar het Spaanse Benidorm af te reizen, voor een welverdiende, zonnige vakantie. Na de bekersuccessen waren er namelijk van alle kanten geschenken binnengekomen die in een gemeenschappelijke pot werden gestopt. Voor dit probleem werd echter een oplossing gevonden, waardoor het vertrek een dag kon worden uitgesteld. Door sportploeg van het jaar 1975 te worden schreef ‘dat cluppie aan de boorden van het IJsselmeer’ een prachtig stukje sportgeschiedenis en stalen de roodwitten de harten van ontelbare voetballiefhebbers in dit land.

In verband met de verkiezing tot sportploeg van het jaar stond er op 13 januari ook nog een ontvangst in het gemeentehuis op het programma. Burgemeester W.H. v/d Heide kon wegens ziekte helaas niet aanwezig zijn. Zijn taak werd waargenomen door loco-burgemeester Kok. In de Bunschoter van 16 januari 1976 stond over deze bijeenkomst in het gemeentehuis het volgende te lezen: Na eerst de groeten te hebben overgebracht van burgemeester W.H. v/d Heide richtte loco-burgemeester Kok zich tot de genodigden. Kok: “Het heeft het gemeentebestuur bijzonder getroffen dat IJsselmeervogels voor heel TV-kijkend Nederland is uitgeroepen tot sportploeg van het jaar 1975. Hierdoor is uitgesproken dat het zich heeft onderscheiden van andere ploegen. Als er in de toekomst nog over het bekertoernooi van 1975 wordt gesproken, dan drijft IJsselmeervogels naar boven, de eenzame meeuw van de Spakenburgse stranden. Jongens van IJsselmeervogels, jullie hebben de sport een juiste plaats gegeven, een nuttige ontspanning. Door jullie prestaties is onze gemeente op de meest positieve manier gepresenteerd. En daar zijn we als gemeentebestuur erg erkentelijk voor”. Hierna kreeg voorzitter Koelewijn uit handen van Kok een prachtige beker overhandigd. Het was de eerste keer dat een vereniging dit in het gemeentehuis ten deel viel. In een dankwoord merkte de Vogels-praeses op dat volgens hem IJsselmeervogels de prijs had gekregen om twee redenen. In de eerste plaats om met totale inzet zonder betaling op een dergelijke wijze strijd te leveren en ten tweede om met dezelfde inzet toch sportief te blijven.
Een dag voor de bijeenkomst in het gemeentehuis was IJsselmeervogels teruggekeerd van de al eerder gememoreerde vakantie.

opnames nieuwe clublied, maart 1975

Opnames voor het nieuwe Vogels-lied

Refrein:
Alle vogels vliegen, hoi hoi hoi!!!
Alle vogels vliegen, hoi hoi hoi!!!

Vogels, oh vogels van het IJsselmeer,
Vogels, oh vogels geef nog even meer.
Dan is straks nog het wereldkuppie,
voor ons Spakenburgse cluppie.
Vogels, oh vogels spelen voor de eer,
Vogels, oh vogels doen het toch maar weer.

Wij rood-witte jongens,
lachen er maar om.
We hebben geen miljoenen,
en geen spelers van een ton.
We doen het voor de lol,
en we spelen met plezier,
En dat blijven we altijd doen.

We werken overdag,
en gaan ’s avonds naar het veld.
Waar trainer Pierre ons
over combinaties vertelt.
Ieder pakt in de kantine
later daar een pilsje op
en zo worden wij kampioen.

Door de prestaties van IJsselmeervogels schreef de bekende zanger Peter Koelewijn voor de Vogels een nieuw clublied en sprak de hoop uit dat er meer eigen bloed (lees Koelewijn) in het eerste zou komen te spelen.