3e ronde 28 december 1974: IJSSELMEERVOGELS – F.C. GRONINGEN 2-1

luchtduel voor het Groningse doel

IJsselmeervogels ‘bestookt’
Groningse verdediging

krantenkoppen na overwinning op Groningen

Ook de media kreeg groeiende belangtelling
voor de ‘Stuntvogels’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Groningers waren onder leiding van Ron Groenewoud destijds de trotse lijstaanvoerder van de eerste divisie en lieten zich vooraf in de pers nogal kleinerend uit over IJsselmeervogels. Wel het domste wat men kon doen. Eén speler, namelijk linksback Henk Medik vroeg zich in een radioprogramma zelfs openlijk af waar het dorp Spakenburg lag. Eén en ander was uiteraard koren op de molen van de underdog, die inmiddels met haar grote aanhang in een roes leefde. Door blufferige uitspraken van de spelers van de noordelijke club waren de spelers van de Vogels tot in de toppen van hun tenen gemotiveerd en bonden zij ook de ongenaakbaar geachte Groningers aan de zegekar. Spelers van naam als Ab Gritter, Wim v/d Heide en Hugo Hovenkamp zouden er in dit spektakelstuk niet aan te pas komen. Er stond een enorme wind over het veld waar een ‘geweldig cupsfeertje’ heerstte; dat had ook te maken met de overweldigende belangstelling van de media (ook radio en TV) voor de prestaties van de Vogels.

Jan Vedder scoort 2-0

2-0 door Jan Vedder

1-0 door Jan Zwaan (Koekie)

Koekie (Jan Zwaan) scoort 1-0

 

 

 

 

 

 

Werd de overwinning op S.C. Amersfoort nog als incidenteel derby-succes beschouwd, met de uitschakeling van F.C. Groningen oogstte IJsselmeervogels landelijke roem en waardering. Immers een uniek wapenfeit kreeg gestalte: als eerste amateurvereniging behaalde IJsselmeervogels de kwartfinale in de strijd om de KNVB-beker. Onderschatting van de Spakenburgse voetbalkwaliteiten en de kracht van haar supporters betekenden een kostbare fout van trainer Ron Groenewoud. In een stormachtige happening tilden Koekie (Jan Zwaan) en Jan Vedder de Vogels naar een 2-0 voorsprong. F.C. Groningen kwam niet verder dan 2-1 door een doelpunt van Bjarne Jensen. De tandem Poemetje (Bram de Graaf) en Aalt Kok speelde een berepartij en was in de lucht onpasseerbaar, al had men wel het geluk dat er geheel ten onrechte een doelpunt van Gritter werd afgekeurd, Jos de Feyter stompte de bal tegen hem aan, waarna de scheidsrechter meende dat hier sprake was van aanvallen van de keeper. Onder toeziend oog van de minister van CRM, de heer van Doorn, waren de beste kansen nog voor de gevaarlijk counterende Vogels.

IJsselmeervogels door het oog van de naald

Hachelijke moment voor het Vogels-doel

De euforie kende na de wedstrijd geen grenzen. IJsselmeervogels had nog een etentje tegoed omdat zij S.C. Amersfoort hadden uitgeschakeld, maar daar kwam men door alle toestanden er omheen helemaal niet aan toe. Alles wat de Vogels een warm hart toedroeg, was als het ware door het dolle heen.

Voetbal International

Beste Jan Vedder,

Het is jullie dan toch maar weer gelukt. Opnieuw werd een betaalde ploeg aan jullie zegekar gebonden en daarmee wil ik jouw en je clubmaten uiteraard van harte feliciteren. Er wordt zo vaak neerbuigend gesproken over dat voetbal op de zaterdagmiddag, maar wat dat voetbal betekent dat weten jij en ik al vele, vele jaren.
Je bent geen gemakkelijke jongen, dat weten we allemaal, maar je inzet in het veld grenst haast aan het ongelooflijke. En toen jij dat kromme schot loste in die wedstrijd tegen Groningen deed jij iedereen vergeten, dat het patent op kromme ballen eigenlijk van Willem van Hanegem is. In ieder geval had de Groningse goalie er moeite mee en kon die aalvlugge Jantje Zwaan jullie op een 1-0 voorsprong zetten.
Veel van de eer van dat doelpunt was voor jouw en terecht, maar in de volgende minuut wilde je alle eer voor je zelf. De pass van Hannie Burgman kwam op tijd en ondanks je leeftijd bleek je sneller dan de Groningse verdedigers. Wat die 2-0 betekende voor de ruim 5.000 toeschouwers zullen we niet zo snel vergeten. In ieder geval had het zelfvertrouwen van die zelfverzekerde betaalde jongens een geweldige knauw gekregen.
Alles wat maar enigszins hart heeft voor het amateurvoetbal zag mogelijkheden. Zou het dan toch weer lukken? Nog nooit was een amateurclub doorgedrongen tot de laatste acht van het grote bekertournooi. Dat jullie heel wat mans zijn weten we al jaren, maar dit, nee dat had geen mens durven verwachten. In de rust wilde nog steeds niemand in het succes geloven, er moesten immers nog 45 minuten gespeeld worden.
Maar ook in die tweede helft bleven jullie overeind. Zelfs de traditionele blunder van ‘Poem’ de Graaf kwam niet of je zou hem de schuld moeten geven van dat doelpunt van Jensen tien minuten voor tijd, maar dat vind ook ik wat te ver gaan. Samen met Aalt Kok, Evert de Graaf en Harrie Koelewijn heeft hij immers de Groningse aanval vrijwel de hele wedstrijd lam kunnen leggen, waardoor Jos de Feyter in feite maar weinig moeilijk werk heeft gehad.
Wat was het weer een feestvreugde Jan. Het amateurvoetbal had weer voor een eclatant succes gezorgd. IJsselmeervogels bij de laatste acht, maar de moeilijkheden voor jullie sympathieke trainer Pierre Stevenaart worden er niet minder door. De competitie vraagt weer om de aandacht en daarin worden jullie voor iedere tegenstander de te kloppen ploeg.
We zullen weer moeten afwachten wat de loting voor de volgende ronde zal gaan brengen. Ajax is al gewipt en met mogelijke tegenstanders als Wageningen en Heracles is het beslist mogelijk om zelfs bij de laatste vier te komen.
Zullen jij en ik voorlopig maar afspreken, dat we gokken op een finale tegen Feyenoord?

Piet Wolffenbuttel