ZATERDAGKAMPIOENSCHAP

Dinsdag 28 mei Excelsior’31 – IJsselmeervogels 3-1

IJsselmeervogels verliest ‘oefenwedstrijd’…

In een wedstrijd waar het nergens meer om ging is IJsselmeervogels met 3-1 onderuit gegaan bij Excelsior’31.
In een wedstrijd die maar door 500 toeschouwers bezocht werd kwam Excelsior’31 al na 4 minuten op voorsprong, even voor rust werd de stand gelijk getrokken door André Kemper, terwijl daarvoor al enkele kansen onbenut werden gelaten. Excelsior had nog wat goed te maken dus ging men voor de overwinning en scoorden nog twee maal waardoor de eindstand op 3-1 kwam.
Met deze wedstrijd kwam er een einde aan een mooi maar veelbesproken seizoen met ups en downs, met een absolute apotheose in de laatste wedstrijd thuis voor 7000 toeschouwer waar men Quick Boys versloeg en kampioen werd. Maar wel een seizoen met een nieuw record, het is namelijk nog nooit voorgekomen dat van de blauwen twee keer gewonnen werd en dat tenslotte ook nog eens de kampioensvlag in top kon, en andersom geld dit al helemaal niet.

Dinsdag 24 mei IJsselmeervogels – ASWH 2-2

IJsselmeervogels strandt in de nacompetitie voor de zaterdagtitel…

Dinsdagavond 24 mei trad IJsselmeervogels aan voor de derde wedstrijd in de competitie voor de zaterdagtitel. Tegenstander deze avond ASWH uit Hendrik Ido Ambacht. De opdracht was simpel, namelijk winnen, wilde de Vogels nog aanspraak maken op de felbegeerde zaterdagtitel. Bij een gelijkspel of verlies zou de titel naar ASWH gaan.

De Westmaat was weer ouderwets volgepakt met bijna 4.000 toeschouwers. De temperatuur was ook een waarborg voor een fijne pot voetbal. Over de hele wedstrijd gezien was het pure reclame voor het amateurvoetbal. Een geweldige partij voetbal met voor de Rooien helaas een niet goed resultaat wat de ploeg aan zichzelf heeft te danken gezien het aantal gemiste kansen.
IJsselmeervogels zocht gelijk de aanval. Dit resulteerde in de 4e minuut al in een doelpunt van Jan de Graaf. De scheidsrechter keurde de goal tot ontsteltenis van de rooie supporters af wegens vermeend hands. IJsselmeervogels zette vervolgens druk op de verdediging van ASWH en zocht nadrukkelijk de aanval. De mannen uit Hendrik Ido Ambacht waren in die fase af en toe gevaarlijk bij uitbraken. Een aanval van ASWH kon onschadelijk worden gemaakt door Jan-Pieter Hartog en uit de daarop volgende corner kon Sander Duindam reddend optreden. Een daarop volgende aanval van IJsselmeervogels strandde in schoonheid. Vervolgens zette Harm-Geert Bakker met André Kemper een aanval op. De bal belandde in de voeten van Jan de Graaf die een corner wist te veroveren. Uit de corner schampte Jan de Graaf de bal met het hoofd. Zijn inzet kon ternauwernood van de doellijn worden weggekopt. Het was Sander Duindam die enkele minuten later met een katachtige reflex handelend moest optreden na een onverwacht schot van de nummer 9 van ASWH. Wat in deze fase opviel was dat het middenveld van IJsselmeervogels onvoldoende in het spel werd betrokken. Dit leidden na ruim een half uur spelen tot een counter van ASWH, waarbij Sander Duindam wederom ternauwernood een doelpunt kon voorkomen.
In de 34e minuut viel het eerste doelpunt, maar wel voor ASWH. Daarvoor hoefden de gasten niet eens al te veel moeite te doen. De kopjes gingen bij de Rooien echter niet hangen. Gelijk vanaf de aftrap kwam IJsselmeervogels weer op gelijke hoogte. Op de rand van de 16 kreeg André Kemper de bal van Jan de Graaf. Zijn inzet leek in eerste instantie gekeerd te worden door de keeper van ASWH, maar de bal rolde buiten bereik van de beste man in de hoek van de goal. IJsselmeervogels bleef op zoek naar de voorsprong. Een aanval via Dennis Knüppe op Richard Corts en een aanval waarbij deze twee Rooien en Jan de Graaf betrokken waren leiden niet tot het gewenste resultaat. Ook ASWH werd nog een aantal keren gevaarlijk, maar gescoord werd er niet meer waardoor er met 1-1 de rust werd opgezocht.

De Vogels starten de tweede helft wederom aanvallend. Na hands van één van de verdedigers van ASWH mocht André Kemper een vrije trap nemen. De bal kaatste via de muur over de goal waarop een corner volgde. Deze werd in tweeën genomen door Christian Opschoor en Harm Geert Bakker. De bal bereikte Richard Corts, maar zijn inzet was te slap om ook maar enigszins gevaarlijk te kunnen worden. Een tweede vrije trap van André Kemper ging maar net over.

Vrije trap verdwijnt net naast het doel van ASWH…

In de 59e minuut stuurde Harm Geert Bakker met een intelligente pass Richard Corts op de goalie van ASWH af. Met een fantastisch bekeken schot passeerde hij de keeper en bracht IJsselmeervogels op de gewenste voorsprong. Daarna kregen de Vogels nog een aantal kansen om de wedstrijd definitief op slot te gooien. Zo was het Jan de Graaf die vlak voor de keeper de bal vlak voor de grond uit de lucht pikte en ineens schoot. De moeilijkheidsgraad was echter zo groot dat de bal over ging. Het was Richard Corts die het pleit had kunnen beslechten. Hij bevond zich in ongedekte positie toen de bal uit een corner voor zijn voeten viel. Het fanatisme bij Richard was zo groot dat hij de bal snoeihard voorlangs schoot.
ASWH ging daarna op zoek naar de gelijkmaker en een kwartier voor tijd leverde dat het voor deze ploeg het gewenste resultaat. 2-2 en ASWH was op dat moment virtueel kampioen. IJsselmeervogels ging vervolgens de lange bal hanteren, terwijl het spel van voor de gelijkmaker beter door had kunnen worden gezet. Het zag er wat machteloos uit. Na een vrij lange blessuretijd blies de man in het zwart uiteindelijk voor het einde van de wedstrijd. Er werd feest gevierd op de Westmaat, maar helaas niet door de Rooie supporters maar door die van ASWH. Wij feliciteren de ploeg uit Hendrik Ido Ambacht met het mooie kampioenschap en hopen dat zij de vlag voor de zaterdagamateurs hoog in top houden in de strijd om de Algehele Amateur-titel.

Voor de Vogels is het seizoen zo goed als over. Zaterdag nog naar Rijssen voor de wedstrijd tegen Excelsior 31. Een wedstrijd om des keizers baard Het wordt warm, maar eigenlijk moeten we er allemaal naar toe om nog één keer onze goede wil aan onze jongens te tonen.

Hop

Zaterdag 14 mei IJsselmeervogels – Excelsior ’31 2-0

IJsselmeervogels herpakt zich en wint tweede wedstrijd…

IJsselmeervogels maakte zich vanmiddag op voor de tweede wedstrijd in de nacompetitiestrijd om het zaterdagamateurkampioenschap. Tegenstander Excelsior 31 uit Rijssen de promovendus en kersverse kampioen van de hoofdklasse C. Vergezeld van hun Spakenburgse burgemeester hadden ook de Rijssenaren een aardige en vooral fanatiek supportersschare meegenomen.
Na de nederlaag van de Vogels tegen ASWH was iedereen benieuwd of de Rooien zich hadden hersteld. In de loop van de week waren er al signalen geweest dat de eerste nederlaag een vergissing moest zijn geweest. Zowel spelers als supporters begonnen fanatieker aan de wedstrijd die werd afgesloten met een 2-0 overwinning.

Weer een gemiste kans van IJsselmeervogels…

Al in de eerste minuut wist IJsselmeervogels door de defensie van Excelsior heen te dringen en nog geen minuut later kon Christian Opschoor uit de rebound na een vrije trap een schot lossen dat tot corner werd verwerkt. Ook Excelsior deed van zich spreken en net als de week daarvoor ging hieraan een fout vooraf. Dit keer van Jeroen Rijsdijk, maar het was de wederom zeer scherp spelende Erwin van der Lugt die het gevaar onschadelijk maakte. Ook Sander Duindam stond zijn mannetje toen hij een vrije trap ternauwernood over de goal wist te werken. Er waren pakweg 22 minuten gespeeld toen IJsselmeervogels weer opdook binnen de 16 van de Rijssenaren. De voorzet van Christian Opschoor kwam terecht bij Jan de Graaf. Er zat te weinig kracht achter zijn omhaal en daarmee een makkelijke prooi voor de uitstekende doelverdediger van Excelsior.
Ook in de defensie van de zeer fysiek spelende gasten werd een foutje gemaakt door een verkeerde terugspeelbal op de doelverdediger, alleen kon Richard Corts er net niet bij om gevaar te kunnen stichten. Na ruim een half uur moest Sander Duindam tot twee keer toe handelend optreden en had daarbij zelfs een keer de hulp van Erwin van der Lugt nodig. In de 36e minuut kon Richard Corts alleen op de keeper af. Hij speelde de bal te ver naar buiten waardoor er niet meer overbleef als een ingooi. Na 42 minuten ballen wist dezelfde Richard Corts op het middenveld de bal te heroveren van Excelsior. Hij passte op Christian Opschoor die vervolgens Dennis Knüppe alleen op de keeper afstuurde. Hij behaalde het maximale resultaat en verschalkte de keeper van Excelsior, daarmee de 1-0 aantekenend voor IJsselmeervogels. Een mooie stand om mee te gaan rusten.

Jan de Graaf scoort 2-0…

Met de voorsprong in de pocket begon IJsselmeervogels weer fanatiek aan de tweede helft. Het was doelpuntenmaker Dennis Knüppe die vanuit een corner een schot op de goal loste alleen in de handen van de keeper. Ook Excelsior bleef aandringen. Zo verwerkte Sander Duindam een schot tot corner. Tot ontsteltenis van de Rijssenaren werd de corner door de zeer warrig lijdende scheidsrechter niet toegekend. De man samen met zijn assistenten was deze middag echt een beetje de weg kwijt, waarvan zowel IJsselmeervogels als Excelsior voordelen en nadelen hadden. Door de voorsprong en het aanvallende spel van Excelsior kon IJsselmeervogels een paar keer goed uitbreken. Na een gevaarlijke situatie voor de goal van Sander Duindam kon Richard Corts een bal meegeven aan André Kemper die vervolgens Jan de Graaf probeerde vrij te zetten. De bal werd echter onderschept. En zo werden nog een aantal counters slecht uitgespeeld. IJsselmeervogels was niet genadeloos en scherp genoeg om de wedstrijd definitief op slot te gooien. Daarvoor moesten de supporters die hun ploeg fanatiek ondersteunden wachter tot de 39e minuut. Daar waar Excelsior dacht dat de scheidsrechter zou fluiten voor buitenspel of vermeend hands van Jan de Graaf, mocht de Spakenburger alleen op de keeper af. Jan profiteerde van dit buitenkansje en noteerde de 2-0 voor de Vogels. De Rijssenaren protesteerden hevig en er ontstond zelfs een opstootje waarbij scheids- en grensrechter het middelpunt vormden. Blijkbaar vond de scheidsrechter dat Excelsior voldoende was gestraft en hij hield de kaarten op zak.

Opstootje na het 2e doelpunt…

IJsselmeervogels eindigde de wedstrijd met nog een tweetal counters die geen doelpunten opleverden. De scheidsrechter liet belachelijk lang doorspelen, maar floot tegen vijven eindelijk voor het einde van de wedstrijd. IJsselmeervogels lijkt weer net op tijd klaar in de race voor de tweede titel dit seizoen. Het wachten is tot 24 mei. Als ik dat maar volhoud.

Hop

Midden Noord had het beter naar haar zin dan vorige week…

Zaterdag 7 mei ASWH – IJsselmeervogels 3-0

Valse start IJsselmeervogels in nacompetitie…

Na een uitbundig feest twee weken geleden een beetje rust en een beetje training traden de Rooie Vogels zaterdag de 7e mei aan voor de eerste wedstrijd in de nacompetitie voor de titel bij de zaterdagamateurs. Een grote groep supporters was met bus of eigen vervoer meegereisd met de Rooie strijders, want het kampioenschap in de afdeling B smaakt naar meer. De eerste stap is gezet, nu moet ook de tweede gezet worden. Tegenstander deze middag: ASWH. IJsselmeervogels werd getrakteerd op een eclatante nederlaag, een kampioen onwaardig.
De eerste twintig minuten van de wedstrijd waren wellicht voor IJsselmeervogels, waarbij opgemerkt dat beide elftallen erg aftastend starten. In de 6e minuut al werd André Kemper één van de weinige keren deze middag binnen de zestien aangespeeld. Er stonden echter te veel verdedigers om hem heen om gevaar te kunnen stichten. Een minuut later kreeg Christian Opschoor de bal aangespeeld door Dennis Knüppe. De voorzet op André Kemper was te scherp. ASWH werd daarop gevaarlijk uit een corner die Sander Duindam pas in tweede instantie klem had. Vervolgens raakte André Kemper de bal verkeer. Sander Duindam moest even later na een verkeerde terugspeelbal van Richard Corts handelend optreden. Langzaam maar zeker liet ASWH wat meer van zich spreken, maar niet nadat Paulo Meijndershagen een inzet ver over de goal zag gaan. Even later was het Paulo die de zestien in kon trekken, maar zijn schot werd door de keeper van ASWH gepakt. In de 34e minuut was ASWH dicht bij een doelpunt, maar de kopbal kon maar net tot corner worden verwerkt. Door niet scherp dekken van de verdediging van IJsselmeervogels kon ASWH in de 39e minuut op een 1-0 voorsprong komen, waarmee op een slappe inzet van André Kemper na de eerste helft wel is verslagen.

Midden Noord stond letterlijk en figuurlijd in de kou…

De tweede helft was van de zijde van IJsselmeervogels niet veel beter als de eerste. Uit standaardsituaties kan IJsselmeervogels maar nauwelijks gevaarlijk worden. Een corner van Paulo Meijndershagen ging over alles en iedereen heen. In de 51e minuut kon ASWH de voorsprong uitbreiden. Het onzorgvuldige spel van IJsselmeervogels werd daarmee verder afgestraft. Dom uitverdedigen deed de bal bij de lange spits van ASWH belandden die verwoestend uithaalde en daarmee Sander Duindam wist te verschalken. Zes minuten later bleek dat IJsselmeervogels niets had geleerd van de tweede tegengoal. Het bleef onzorgvuldigheid troef. Door de inbreng van Jan de Graaf konden de Rooien iets dreigender worden. Een schot van Christian Opschoor ging over. Een vrije trap door André Kemper werd knap gered door de keeper van ASWH. Weer was er een fout in de verdediging van IJsselmeervogels aan vooraf gegaan toen twee man van ASWH op Sander Duindam afgaan. Gelukkig ging de bal maar net voorlangs. In de 69e minuut kreeg IJsselmeervogels wederom een vrije trap. En om aan te geven hoe het elftal deze middag in het veld stond; niemand van de Vogels, maar dan ook werkelijk niemand reageerde op de inzet van Paulo Meijndershagen.
De kans op een treffer voor de Vogels kwam in de 81e minuut weer uit een vrije trap van Paulo Meijndershagen. De kopbal van André Kemper belandde helaas op de paal. Drie minuten later wisten de zwart-witten de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Wederom was de verdediging van IJsselmeervogels aan het blunderen en werd de 3-0 met cadeauverpakking en strik de mannen uit Hendrik Ido Ambacht in de schoot geworpen, daarmee tevens de eindstand bepalend.

Keeper ASWH red de vrije trap van André Kemper…

IJsselmeervogels heeft deze pittige nederlaag over zichzelf afgeroepen. Er werd ongeïnspireerd en ongemotiveerd gevoetbald. En ook bij de supporters ontbrak het deze middag aan het heilige vuur. ASWH was deze middag listiger en scherper dan de Vogels. De Rooien kunnen veel beter. Er is nog geen man overboord, alles is nog mogelijk, maar dan moeten we (en we is spelers, staf en supporters) wel willen. We gaan er voor.

Hop


Zaterdag 23 april IJsselmeervogels – Quick Boys 3-2

IJsselmeervogels pakt 13e afdelingstitel in de hoofdklasse, een absoluut record….

KAMPIOENNUH

IJsselmeervogels begroet
Quick Boys, weer een banaan
op het veld…

Het zou de wedstrijd van het jaar worden. De laatste wedstrijd van de reguliere competitie. Tegen Quick Boys. Nummer drie op de ranglijst. Twee punten achterstand. Twee kampioenskandidaten. Nummer drie of eigenlijk nummer twee van de ranglijst, Capelle, speelde in en tegen Scheveningen. Capelle één punt achter op de Vogels. Het motto voor alle drie de ploegen deze middag: Winnen.

De ambiance op de Westmaat was deze middag formidabel. Een lekker voorjaarszonnetje, een heerlijke temperatuur en een enorme bak met volk. Kassa. Deze omstandigheden waren zeer geschikt om hier een kampioensfeest te vieren. De blik op het veld en met een schuin oor (nee niet oog) luisteren naar wat er in Scheveningen gebeurde. Het werden op de Westmaat 90 spannende en zenuwachtige minuten. En een wedstrijd waarvan de bijna 7.000 toeschouwers hebben genoten (met uitzondering natuurlijk van die aanhangers van onze buren ook wel genoemd het blauwe zootje).

In de eerste helft had Quick Boys het betere van het spel. Al in de eerste minuut wisten zij gevaar te stichten en nog geen twee minuten later moest Erwin van der Lugt handelend optreden. Hij liet het hart van de IJsselmeervogels aanhang overslaan toen bij zijn reddende actie de bal op de paal belandde. Omdat zowel Quick Boys als IJsselmeervogels aanvallend voetbal spelen liet de eerste aanval van de Vogels niet lang op zich wachten. Het was Dennis Knüppe die met zijn te zachte inzet de doelman van Quick Boys niet wist te verschalken. Doordat IJsselmeervogels te veel ruimte gaf aan de linkerzijde van de verdediging kon ook Quick Boys weer gevaarlijk worden. Het leverde echter geen resultaat voor de Katwijkers. Kort daarop volgende weer een aanval voor de Vogels. Het was de uitstekend spelende Dennis van der Steen die voorgaf op Richard Corts. De laatste kreeg de bal binnen de 16 niet voldoende onder controle om gevaar te kunnen stichten. Na het eerste kwartier dat gekenmerkt kan worden als het Katwijkse kwartiertje, de Boys proberen namelijk vroeg te scoren en daarmee de tegenstander te overrompelen, kreeg IJsselmeervogels meer grip op de wedstrijd. In de 19e minuut was er een fraaie aanval over vier schijven. Via Dennis van der Steen, André Kemper en Dennis Knüppe kwam de bal bij Christian Opschoor die voor kon zetten. De voorzet ging helaas over de goal. Omdat Christian voor gevaar had gezorgd werd er door één van de verdedigers van Quick Boys een smerige overtreding op de enkels gemaakt die volledig terecht werd bestraft met geel.

Midden Noord ontvangt haar helden…

Quick Boys wist vervolgens weer een goede aanval op te zetten over links. Maar ook zij wisten geen voordeel te halen uit hun actie. In de 22e minuut kregen de Katwijker een vrije trap die net aan voorlangs de goal van Sander Duindam rolde. Twee minuten later ontplofte de Westmaat. Het was Dennis Knüppe die voorzette op zijn naamgenoot Dennis van der Steen. Steen rukte op naar de keeper en wist de goalie met een lob te verschalken. 1-0 voor de Vogels, op kampioenskoers. Vervolgens zette Quick Boys weer aan om de gelijkmaker te maken. Het duurde tot de 38e minuut voordat zij weer voor echt gevaar konden zorgen. De vrije trap die zij mochten nemen belandde via de muur naast de goal. De continue aanvalsdrift van de Katwijkers werd in der 41e minuut beloond. Via rechts werd een goede aanval opgezet die door Van der Plas in de goal werd gewerkt. Daarmee was de ruststand van 1-1 aangetekend. Omdat Capelle in Scheveningen tegen een 2-0 achterstand aankeek was IJsselmeervogels nog steeds op kampioenskoers. Maar het motto voor de beide ploegen bleef WINNEN.

Feest na de 1-0…

De start van de tweede helft was voor alles wat rood is te mooi voor woorden. IJsselmeervogels mocht vanaf de aftrap ingooien. Jeroen Rijsdijk gooide op Richard Corts die met de bal aan de voeten het strafschopgebied instormde en verwoestend uithaalde. Zijn schot belandde in de touwen en deed de Westmaat op zijn grondvesten schudden. 2-1. IJsselmeervogels bleef aanzetten en maar een paar minuten later waren de Rooien weer gevaarlijk. De voorzet van rechts ging echter aan André Kemper en Richard Corts voorbij. Een minuut later gooide IJsselmeervogels definitief de wedstrijd op slot. Via een goede aanval brachten de Vogels de verdediging van de Katwijkers aan het wankelen. Christian Opschoor trok goed door naar de achterlijn en zette strak voor. André Kemper die vogeltje vrij voor de goal stond had de bal eenvoudig voor het intikken. 3-1, Capelle nog steeds op verlies in Scheveningen, wat kon er nog misgaan. Ondanks de toch wel riante voorsprong bleven de Vogels aanvallen. Tot twee keer toe kon Dennis van der Steen op de keeper af, die ook beide keren het geluk aan zijn zijde had en bekwaam wist te redden.

Één van de vele kansen voor de Vogels in de 2e helft…

Vervolgens volgde een fase waarin Quick Boys het initiatief nam en IJsselmeervogels loerde op de counter. In de 70e minuut volgde een counter waarbij André Kemper, Richard Corts en Dennis Knüppe betrokken waren. De voorzet van Richard was te scherp om gevaar te kunnen stichten. Langzaam maar zeker tikte de tijd door in het voordeel van IJsselmeervogels. Het werden echter nog spannende laatste minuten toe Quick Boys de achterstand wist terug te brengen tot 3-2. Daarbij hadden ze wel de hulp nodig van Erwin van der Lugt. De verder uitstekend spelende verdediger kopte de bal in de eigen goal. Quick Boys klampte zich vast aan deze treffer en zette nog eens aan. IJsselmeervogels bleef wachten op de counter. Zo was er in de 81e minuut een aanval van de Vogels die niet scherp genoeg was. In de 87e minuut moest de Rooie aanhang nog één maal de adem inhouden. Een voorzet van Quick Boys kwam bij een aanvaller binnen de zestien. Zijn omhaal ging echter over de goal van Sander Duindam. Hierna kreeg IJsselmeervogels nog enkele mogelijkheden vanuit de counter, maar ook deze waren niet effectief. Er ontstond nog een benauwde situatie voor de goal van IJsselmeervogels. Het was wederom Sander Duindam die de angel uit deze aanval haalde. En eindelijk, eindelijk floot de scheidsrechter af. En eindelijk, eindelijk is IJsselmeervogels daar waar het hoort. Bovenaan de lijst. Kampioen. Niet te geloven wat een spannende wedstrijd en wat een spannende competitie. Een hartelijke felicitatie voor Philip den Haan en zijn mannen. Wat zijn we door diepe dalen gegaan om het hoogste te bereiken. Wat een feest na afloop. Op het veld, bij de haven en daarna in de kantine.

Eindelijk polonaise…

Kampioenen, kampioenen, kampioenen.

En nu op naar de wedstrijden voor de zaterdagtitel. In ieder geval nog vier verslagen te maken. Het is een heel werk, maar wat doe ik het graag als het zo gaat als het nu gaat.

Lang leve de Vogels.

Hop.

Op de botter als kampioenen de haven binnen komen…

Beeldverslag van het kampioensfeest…

Zaterdag 16 april Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels 0-4

IJsselmeervogels op tijd herboren…

Zaterdag 16 april 2005. De laatste kans voor IJsselmeervogels om te laten zien dat zij nog steeds meedoet in de krankzinnige race om het kampioenschap in de hoofdklasse B. Tegenstander Rijnsburgse Boys. Voorwaar geen makkelijke klus.
Vele trouwe IJsselmeervogels supporters waren afgereisd naar Rijnsburg. Veel jeugdleden die de hele wedstrijd als aan één stuk hun ploeg naar de overwinning hebben gezongen. Geweldig jongens. En als ik nu toch complimenten aan het uitdelen ben ook een compliment voor de meer dan fantastische tribune van de Rijnsburgse Boys. Een tribune die zijn gelijke in het amateurvoetbal niet kent en waar menig eerste divisieclub jaloers op zal zijn. Werkelijk schitterend.

IJsselmeervogels speelde eigenlijk een thuiswedstrijd in Rijnsburg…

Terug naar het voetbal. Wat een heerlijke middag werd het. IJsselmeervogels begon zeer gretig aan de wedstrijd. En al in de tweede minuut kon de Rooie aanhang opveren. Een voorzet van Richard Corts belandde met hulp van de wind op de kruising van het Rijnsburgse doel. De bal caramboleerde in de voeten van Christian Opschoor die verwoestend uithaalde en daarmee de 1-0 aantekende. Even later werd er een vieze overtreding gemaakt op dezelfde Christian Opschoor en nam Jeroen Rijsdijk wraak op de overtreder. De scheidsrechter hield echter de kaarten op zaak omdat de nummer 9 van Rijnsburgse Boys anders van het veld had kunnen vertrekken omdat hij al eerder met geel was bestraft. Uit de vrije trap kreeg Richard Corts de bal niet onder controle waardoor hij niet voor gevaar kon zorgen. Uit een daarop volgende corner kon de inzet van Dennis van der Steen ternauwernood van de lijn worden gehaald.
In de 13e minuut probeerde André Kemper en Jeroen Rijsdijk een een-tweetje op te zetten die mislukte. De bal kwam bij Remco Pieterse terecht die voorzette op André Kemper die met een schitterende stift de Rijnsburgse keeper verschalkte en daarmee de 2-0 op het scorebord zette. Daarna volgde nog een aantal goede aanvallen van IJsselmeervogels. Zo kon Richard Corts alleen op de keeper af, die zijn hoek zodanig klein maakte dat Richard naast schoot. Uit een corner kreeg Richard opnieuw een mogelijkheid, maar hij kreeg de bal niet onder controle.
Na nog geen 25 minuten gespeeld te hebben stond de 3-0 of eigenlijk de 0-3 al op het scorebord. Een schitterende aanval ging hieraan vooraf waarbij André Kemper weer een belangrijke rol vervulde. Hij maakte het de verdediging van Rijnsburgse Boys moeilijk en zijn voorzet kwam terecht bij Dennis Knuppe die de derde goal van de Vogels scoorde. Een riante voorsprong in een wedstrijd waarvan pas een kwart was verstreken.
Het enige wapenfeit van Rijnsburgse Boys was in de 30e minuut toen vanuit een vrije trap net naast de goal van Sander Duindam werd gekopt. Enkele minuten later was er weer een aanval van de Vogels. Met slechts één verdediger tegenover zich rukten Richard Corts en André Kemper op naar de goal van Rijnsburg. De voorzet van de eerste was net niet zuiver genoeg om echt gevaar te kunnen stichten. Daarna volgde een fase waarbij IJsselmeervogels het initiatief liet aan Rijnsburg en braken de Rooien nog sporadisch uit. Op slag van rust trapte Sander Duindam ver uit. De bal kwam bij Richard Corts en zijn inzet was onhoudbaar voor de goalie van Rijnsburg. Ruststand daarom 4-0. En dat in een uitwedstrijd.

Keeper red de kopbal van André Kemper…

De tweede helft was wat minder aantrekkelijk als de eerste. Met een 4-0 voorsprong hoeft het ook niet meer en dus was het heilige vuur er een beetje uit. Desalniettemin waren er weer een aantal goede aanvallen van de Vogels. Een opzet via Richard Corts en Christian Opschoor werd verwerkt tot corner. In de 60e minuut was Christian wederom betrokken bij een aanval die werd ingeleid door André Kemper. De bal ging echter naast het doel. Vijf minuten later zette dezelfde André Kemper weer een goede aanval op. Hij passte over de volle breedte van het veld op Dennis Knüppe die doortrok naar de achterlijn en vervolgens voorzette. De bal kon ternauwernood door de Rijnsburgse defensie worden weggewerkt. Met nog een kwartier te spelen ging Richard Corts alleen op de keeper af nadat hij zichzelf knap had vrijgespeeld. De doelman wist knap te redden. Het laatste wapenfeit was in de 89e minuut. Een vrije trap toegekend na een overtreding op Sükru Mihci werd door André Kemper en de muur geschoten.

Opnieuw drukte in het strafschopgebied van Rijnsburg…

IJsselmeervogels heeft zichzelf op tijd hervonden en heeft deze kans op een eventuele titel met beide handen aangegrepen. Op de tribune vroeg een aantal supporters zich af of IJsselmeervogels nou zo goed was of Rijnsburgse Boys zo slecht. Ik denk dat IJsselmeervogels gewoon een heel goede wedstrijd heeft gespeeld. De eerste 25 minuten waren alle afvallende ballen voor de Vogels. Dat dwing je af en in de tweede helft werd de wedstrijd gecontroleerd. Er werd bovendien erg hard gewerkt door het hele team.
Wat een opluchting dat “onze” jongens het nog steeds kunnen. Die opluchting was duidelijk merkbaar in de kantine. Geen kampioensfeestje, maar een uitlating van enorme opluchting. Nu weer allemaal met beide benen op de grond. Uit die overwinningsroes en volgende week zaterdag tegen Quick Boys er vol tegen aan. Wat kan het verschrikkelijk mooi worden.

Hop

Feest in de kantine bij thuiskomst (razende reporter maakt sfeer)…

Zaterdag 9 april Katwijk – IJsselmeervogels 1-1

IJsselmeervogels wint één punt (of verliest er twee)…

Vorige week zaterdag na de verloren wedstrijd tegen Deltasport stond het wel vast. Ik zou een week later beslist niet naar Katwijk afreizen. De geleverde wanprestatie moest maar eens worden afgestraft met mijn afwezigheid. Wellicht dat het de ogen van de spelers eens zou openen.

Maar dan komt op zaterdagmorgen tocht weer puntje bij paaltje en wil je maar één ding. Je ploegje aanmoedigen. Door dik en dun achter de Vogels staan.

Met de moed der wanhoop reis je vervolgens af naar Katwijk. En in de auto merk je het. De lust om een goed resultaat neer te zetten en mee te blijven doen om het kampioenschap. Tot het bot toe ben je als supporter van de mooiste amateurvoetbalvereniging ter wereld gemotiveerd.

Wat is de deceptie dan groot als na acht minuten door waardeloos verdedigen Katwijk op een 1-0 voorsprong komt. Het doelpunt kon vallen doordat vooral links achterin veel en veel te veel ruimte werd weggegeven. En alsof dat geen waarschuwing genoeg is kan Katwijk nog geen twee minuten later zich weer in scoringspositie begeven. Vervolgens zie je een IJsselmeervogels dat het wel probeert, maar door de onnauwkeurigheid van het spel hadden de aanvallen niet veel om het lijf. Je stemming als supporter wordt dan langzaam maar zeker net zo somber als het weer.

Na bijna een half uur spelen belandt de bal dan vervolgens toevallig voor de benen van Richard Corts. Zijn inzet belandt in de handen van de keeper van Katwijk. Vervolgens is het Katwijk weer dat een kans krijgt. En zo creëert de degradatiekandidaat meer kans dan de Vogels die nog steeds in de race zijn voor het kampioenschap.

Het duurt zelfs tot de 41e minuut voordat de eerste echte mogelijkheid voor IJsselmeervogels zich voordoet. Dennis Knuppe wordt gevaarlijk. Hij schiet echter niet zelf op de goal, maar geeft een voorzet die door de Katwijker verdediging tot corner wordt verwerkt. Een corner die vervolgens niets oplevert. Op slag van rust is de beste aanval van IJsselmeervogels op te tekenen. Het is Richard Corts die vanaf links goed opkomt. Zijn voorzet belandt bij Dennis van der Steen, maar helaas wordt ook zijn inzet tot corner verwerkt.

De tweede helft laat hetzelfde spelbeeld zien. Uiteindelijk wordt er gekozen voor een alles of niets variant, waarbij Erwin van der Lugt voorin wordt geposteerd. Hieruit komen enkele dreigende situaties, maar het betekent ook dat achterin meer risico wordt genomen. Zo krijgt Katwijk nog enkele mogelijkheden. Maar ook Erwin van der Lugt laat zich niet onbetuigd. Een omhaal van deze verdediger is echter een makkelijke prooi voor de Katwijker goalie. In de 80e minuut krijgt IJsselmeervogels een vrije trap toegekend door een guitige krullenbol die de functie van scheidsrechter schijnt te bekleden deze middag. Deze wordt snel genomen door André Kemper waardoor Richard Corts alleen op de keeper af kan. Hij scoort feilloos en laat zien waarom hij nog steeds van waarde kan zijn voor de Vogels. Er is weer hoop op een overwinning, zowel bij supporters als bij spelers. Ineens is er in het veld bij de Vogels weer veel mogelijk en wordt in de laatste tien minuten vaker het strafschopgebied van de tegenstander bereikt dan in de 80 minuten daarvoor. Na een zeer beperkte blessuretijd fluit de scheidsrechter de bar slechte wedstrijd af bij een eindstand van 1-1. Een punt voor IJsselmeervogels.

Wat de consequenties zijn van deze uitslag en van de uitslagen van de concurrenten Quick Boys en Capelle is nog niet helemaal te overzien. Er is één ding wel duidelijk. IJsselmeervogels heeft nog steeds alles in eigen hand in deze verder krankzinnig verlopen competitie. Ik klem mij wellicht tegen beter weten in vast aan de laatste strohalm, namelijk het feit dat er is gescoord en er enkele belangrijke dragende spelers weer langzaam terug komen. Er is dan wel veel kritiek op de technische staf en de spelers, maar laten deze ook niet vergeten dat er iedere week weer vele hondstrouwe supporters meereizen, terwijl de beloning voor deze supporters ver is uitgebleven. En de teleurstelling kan maar op één manier worden goedgemaakt…………….

Hop

Zaterdag 2 april IJsselmeervogels – Delta Sport 0-1

Futloos IJsselmeervogels verliest van kampioen tijdrekken Delta Sport

Twee weken hadden wij als supporters de tijd om over de deceptie van SHO heen te komen, dus trokken we met zijn allen vol goede moed richting de Westmaat, in de hoop dat we nu eindelijk de juiste richting naar het kampioenschap zouden inslaan. IJdele hoop bleek het na 90 minuten f-pupillen voetbal! Het is als supporter van IJsselmeervogels momenteel niet leuk om de wedstrijden te aanschouwen, je probeert nog positief te blijven maar het is o zo moeilijk. En we zullen wel weer in een column lezen dat het aan de supporters lag, dat wij de spelers niet genoeg aanmoedigen, of dat de wind deze middag niet goed over het veld stond, of dat het waterpeil van de Westmaat misschien te laag is, tja je moet toch een smoes bedenken om je spelers tegen de boze buitenwereld te beschermen. Maar zullen de laatste woorden van de column zijn: we staan nog aan kop en mochten we geen kampioen worden dan is de doelstelling toch bereikt, we hebben tot het laatst toe mee gestreden om het kampioenschap. Even voor de duidelijkheid: de doelstelling is kampioen worden en niets minder!!! En als het even kan met attractief voetbal, al hebben we dat dit seizoen bitter weinig gezien, maar deze middag sloeg echt alles. Als je titel aspiraties hebt en zo de wedstrijd ingaat, met zo weinig beleving dan vragen wij als supporters ons af: waarom. Willen jullie niet kampioen worden? Zo te zien niet, het heilige vuur is er niet.

Blessure André Kemper waardoor hij later uitviel…

Maar goed, de wedstrijd. Zoals gemeld begon IJsselmeervogels futloos aan de wedstrijd en creëerde geen enkele kans. Het moet gezegd worden dat enkele vaste basisspelers gemist werden, maar dat mag met zo’n selectie en tegen zo’n tegenstander geen invloed hebben op het eindresultaat. In de 26e minuut kwam er nog een tegenslag voor de Vogels, toen André Kemper noodgedwongen het veld moest verlaten met een blessure die hij al in de 10e minuut had opgelopen. Zijn vervanger was Mark Koelewijn die het deze middag ook niet had. Net als meerde spelers trouwens. Eigenlijk waren er maar een paar met een voldoende, en bij die paar zaten wel de jonkies van de Vogels, Harm Geert Bakker en Erik Bemmel, wat eigenlijk genoeg zegt over de prestaties van de routiniers.

Het enige positieve deze middag was de lentezon …

In het verloop van de eerste helft gebeurde er niet veel, of het moest de vele foutieve passes zijn. Ja zelfs bij het ingooien werd er meer naar de tegenstander gegooid dan naar een eigen speler! In de 44e! minuut veerde de Westmaat voor de eerste keer op, niet dat IJsselmeervogels een kans kreeg maar omdat Delta Sport bijna op voorsprong kwam. Dit vloeide voort uit een corner waar Sander Duindam onderdoor ging, de kopbal die volde had de lat als eindbestemming. Één minuut later had IJsselmeervogels haar eerste kans van de wedstrijd, Richard Corts kreeg een vrije schietkans maar wachtte te lang, vervolgens wilde hij de bal meegeven aan Mark Koelewijn maar dit mislukte omdat zijn tikkie te zacht was.

Christiaan Opschoor’s inzet is te zacht om de keeper te verschalken…

Na rust van hetzelfde laken een pak. IJsselmeervogels wat grossierde in slechte passes en balverlies en een Delta Sport wat er alles aan deed om tijd te rekken, tel daar een scheidsrechter bij op die hier niet tegen op trad. In de 20e minuut was er dan eindelijk iets wat op voetbal leek. Een fraaie pass van Remko Pieterse bereikte Richard Corts die knap uithaalde, maar Delta Sport had een joker op doel staan en die redde knap. In de 25e minuut kwam de langgeblesseerde Christiaan Opschoor binnen de lijnen voor Paulo Meijndershagen wat het spel van IJsselmeervogels zeker ten goede kwam. In de 30e minuut soleerde hij knap door de verdediging van Delta Sport maar alleen voor de keeper faalde hij jammerlijk, iets wat zeker te wijten is aan gebrek aan wedstrijd ritme. Twee minuten later kreeg Mark Koelewijn een nog grotere kans, maar ook hij faalde. En het is zo afgezaagd om het maar weer eens te schrijven, maar toch, als je ze zelf niet maakt…. In de 36e minuut stond de verdediging van IJsselmeervogels te slapen en mocht Delta Sport alleen op Sander Duindam afgaan, dit presentje werd dankbaar verzilverd. In de laatste minuten kwam er zowaar nog wat druk, maar het mocht allemaal niet meer baten, de zesde nederlaag dit seizoen was een feit. Opnieuw kregen de supporters troosteloos voetbal voorgeschoteld, of zoals een trouwe rooie het verwoorde: vullis voetbal. Maar niet getreurd, het ligt niet aan het voetbal maar aan andere goden die de competitie een bepaalde wending willen geven, zullen we wel weer te lezen krijgen als reactie. Spelers nog even dit, ik ben dan geen trainer, maar misschien kan ik jullie wel motiveren, als jullie geen kampioen willen worden voor de supporters, doe het dan voor onze voorzitter!

Zaterdag 19 maart: SHO – IJsselmeervogels 4-1

IJsselmeervogels aangeschoten wild…,

Er is geen touw aan vast te knopen dit seizoen. Niet aan het verloop van de competitie in de hoofdklasse B en niet aan het spel van de IJsselmeervogels. Euforie en teleurstelling liggen dichter bij elkaar dan ooit. Vorige week een prachtige overwinning op de Blauwen, deze week afgedroogd door SHO. Een ploegje met beduidend minder kwaliteiten dan het grote IJsselmeervogels. Het is als supporter om gek van te worden. En naar ik hoop geldt dit ook voor spelers en technische staf.

1-0 achter na benutte strafschop…

Laat ik één ding voorop stellen. De wil om te winnen was er wel. Dat is aan de gezichten van de spelers wel af te lezen. En met name na de 1-0 en de 2-0 zette de Rooien wel druk en werd er redelijk goed gevoetbald. Het ontbrak echter zoals vaker dit seizoen aan raffinement en rendement.IJsselmeervogels begon veel te slap aan de wedstrijd en dat was in de stand al snel terug te zien. Na 10 minuten was het al 2-0 voor SHO. Het eerste doelpunt scoorde de ploeg uit Oud-Beijerland uit een penalty die de scheidsrechter terecht gaf omdat een aanvaller van de thuisploeg opzichtig onderuit werd getrokken. En dat terwijl de bal makkelijk door Sander Duindam of Remko Pietersen weggewerkt had kunnen worden. Maar die twee stonden elkaar als makke schapen aan te kijken. Ook aan de 2-0 van SHO ging een verdedigende fout vooraf. Vervolgens brak voor IJsselmeervogels een goede fase aan waarbij volop druk werd uitgeoefend op de goal van SHO. Het ontbrak echter aan dat beetje geluk om de aansluittreffer te scoren. Daar staat ook tegenover dat een aantal voorzetten gewoonweg een te makkelijke prooi waren voor de keeper van SHO. Met name de voorzetten van links van Remko Pietersen waren simpelweg te eenvoudig. Vanaf rechts was IJsselmeervogels wat dat betreft dankzij Harm Geert Bakker gelukkiger.

Vlak voor rust werd de definitieve tik door SHO uitgedeeld. Door een fout van Tim van Breukelen werd één van de aanvallers van SHO in stelling gebracht. Deze liet de 3e kans van SHO niet onbenut en bouwde de voorsprong van de Beijerlanders verder uit.

Onze spitsen waren deze middag machteloos…

Ook trainer Den Haan zag dat het tijd werd voor ingrijpen. Bij aanvang van de tweede helft paste hij een dubbele wissel toe. Mark Koelewijn en Jan de Graaf wisselden Paulo Meijndershagen en Richard Corts af. En als snel moest Den Haan alweer wisselen. Jan Pieter Hartog overleefde een aanslag op zijn enkels niet, waardoor Erik van Bemmel zijn plaats moest innemen. Al na drie minuten kreeg SHO weer een penalty na een vermeende overtreding binnen de zestien. Daar waar Sander Duindam bij de eerste penalty al in de buurt zat wist hij deze keer de inzet te keren.
Opnieuw deed de scheidsrechter van zich spreken door één van de spelers van SHO zijn tweede geel en dus rood voor te toveren. Overigens terecht omdat deze slager Jan Pieter Hartog uit de wedstrijd schopte. Blijkbaar was de enigszins corpulente leidsman geschrokken van zijn aktie. In de 54e minuut kwam Jeroen Rijsdijk met gestrekt been in, maar speelde de bal. Absoluut geen aktie die met geel bestraft moet worden, maar de scheidsrechter maakte het drama voor IJsselmeervogels compleet.

Onterechte 2e gele kaart voor Jeroen Rijsdijk…

IJsselmeervogels probeerde nog wel de goal van SHO te vinden, maar het hele elftal straalde op een gegeven moment toch een soort van mission impossible uit. Met andere woorden, de kopjes gingen hangen. Door massaal de aanval te zoeken namen de Rooien meer risico hetgeen door de razendsnelle spits van SHO in de 68e minuut werd afgestraft. Erik van Bemmel kon hem qua snelheid wel bijhouden, maar in het duel om de bal won Geert Bakker met zijn ferme schouderduw. Geen overtreding, maar mannelijk voetbal, waarbij de ervaring won.

De eretreffer voor IJsselmeervogels door Mark Koelewijn…

IJsselmeervogels wist via Mark Koelewijn nog wel de eer te redden, waardoor de eindstand op 4-1 uitkwam. Een verdiende overwinning voor SHO. Dat IJsselmeervogels verloor had het aan zichzelf te danken. Geen excuses over pech hebben, er werd simpelweg niks afgedwongen. Quick Boys op een punt, maar de Rooien hebben alles nog in eigen hand. Er zal dan wel uit een ander vaatje moeten worden getapt. Zoeken naar oorzaken heeft geen zin. Drastische oplossingen evenmin. De schouders eronder. In de eerste plaats spelers en technische staf en eveneens in de eerste plaats de supporters. En geen jonge invallers afbranden (Erik van Bemmel dus) die een mannelijk duel verliezen.

Tekst: Hop
Fotografie: Tiko van de Groep.

Zaterdag 12 maart: IJsselmeervogels – Spakenburg 1-0

Lekker!!!!!!!!!!!!!!!

Topdag voor IJsselmeervogels. Winnen van de Blauwen en de concurrentie laat punten liggen.

Voor de tweede keer dit seizoen was het zover. De moeder aller derby’s, IJsselmeervogels tegen Spakenburg. Een lekkere bak met volk, veel belangstelling van de media en een geweldige sfeer. Voor de Rooien een topdag. Wat smaakt het zoet der overwinning goed. Honing voor de ziel. De wedstrijd zelf was meer spannend dan goed, maar wie maalt daar nog om als je de derby winnend afsluit.

Gelijk vanaf de aftrap lieten de Blauwen zien dat zij naar de andere zijde van de Westmaat waren gekomen om 3 punten van IJsselmeervogels af te snoepen om zo een eventueel kampioenschap van de Rooien te voorkomen. Dat is hun goed recht. Ze startten dan ook fel en zetten daarbij een goede aanval op die echter niet tot het gewenste resultaat leidde. Ook IJsselmeervogels zocht de aanval en al in de 4e minuut was er een fraaie pass van Paulo Meijndershagen op het hoofd van Andre Kemper die de bal over kopte. Een vrije trap van Spakenburg op de helft van IJsselmeervogels was ongevaarlijk. Na iets meer als 10 minuten was er een goede aanval van de Vogels. Richard Corts zette voor op Andre Kemper, maar keeper Ben Lahsen wist de inzet knap te pareren. Even later was er een mogelijkheid voor Spakenburg om vanuit een vrije trap te scoren. De vrije trap werd gegeven nadat de verdediging van IJsselmeervogels had moeten ingrijpen na balverlies van Cesar Mendoza die zich deze middag onderscheidde door veel balverlies te leiden. De vrije trap ging naast.

Vlak daarna had IJsselmeervogels moeten scoren. Andre Kemper ging goed door op rechts. Hij haalde de achterlijn en legde de bal panklaar voor Paulo Meijndershagen. Deze maaide echter genadeloos over de bal heen. In de 24e minuut mocht de blauwe Aksit opstormen. Hij schoot van buiten de 16 en de bal knalde via onderkant lat weer het veld in. Na een half uur was er een gelegenheid voor Richard Corts, maar zijn inzet was te zwak om het Ben Lahsen moeilijk te maken. Gedurende de resterende tijd van de tweede helft was het veldspel van Spakenburg iets verzorgder dan dat van IJsselmeervogels tot vlak voor rust. Er waren toen een aantal leuke aanvallen van IJsselmeervogels waarbij Harm Geert Bakker was betrokken. Vooral zijn pass over de volle breedte van het veld op Andre Kemper was van grote schoonheid.

De tweede helft werd het spel van IJsselmeervogels iets beter, vooral nadat Cesar Mendoza was gewisseld voor Jan de Graaf. Spakenburg kreeg welgeteld één kans. Het was Yves Heskamp die alleen op Sander Duindam afging. De jonge vader moest zich volledig strekken om de bal buiten de palen te doen belanden. Jan de Graaf kreeg aan de andere kant de bal helaas niet onder controle waardoor die aanval van IJsselmeervogels geen resultaat opleverde. IJsselmeervogels kreeg wel wat meer overhand in de wedstrijd wat een aantal corners opleverde en een vrije trap. En zoals vaker dit seizoen moesten de rooie supporters lang wachten tot het doelpunt viel. Vanuit een vrije trap belandde de bal voor de voeten van de meegekomen Erwin van der Lugt. Hij haalde genadeloos uit waardoor de bal snoeihard in het net belandde. Aan de ene kant van de Westmaat was het alsof er een bom ontplofte zo hard werd er gejuicht en aan de andere kant werd het muis- en muisstil. Er waren nog twee minuten te gaan. Maar in die twee minuten werd er nauwelijks nog gevoetbald. Eerst werd de wedstrijd verstoord door een semi-streaker die in ondergoed over het veld heen rende. Een van de stewards maakte een prachtige snoekduik naar de man, maar miste kolderiek waarom zelfs in het blauwe kamp werd gelachen. En tegen het eind van de wedstrijd ontstond er een opstootje waarbij Richard Corts was betrokken en die Niels Creutzberg een tweede gele kaart en dus rood opleverde. Na nog één minuutje vond de uitstekende scheidsrechter het welletjes en floot voor de laatste keer. De Blauwen dropen af en de Rooien vierden feest. Op het veld, in de kantine en in de sporthal. IJsselmeervogels won de derby volgens een droomscenario. Scoren in de 89e minuut. Heerlijk. Quick Boys verloren en Capelle gelijk gespeeld. IJsselmeervogels bouwde de voorsprong uit dankzij de bereidwillige medewerking van Blauwe buren, waarvoor onze hartelijke dank.

Tot slot nog even dit. Ook ik ben in de sporthal geweest om feest te vieren. Ik heb keurig mijn jas met aantekeningen over het wedstrijdverloop in de garderobe gehangen. Daarbij wel een aantal waardevolle dingen zoals telefoon en huissleutels in mijn broek gestoken want ik zag het al aankomen. Jullie raden het al. Na afloop van het fantastische feest was mijn jas pleite. En ik ben niet de enige wiens jas een nieuwe eigenaar heeft gekregen. Vervelende bijkomstigheid is dat ik mijn aantekeningen van de tweede helft kwijt ben en een datum en een telefoonnummer dat ik deze week nog nodig heb. Wil degene die per ongeluk mijn jas heeft meegenomen contact opnemen via hop@ijsselmeervogels.com. Wellicht dat er nog een keer een jassenruildag wordt georganiseerd. Gelukkig maakt de overwinning op de blauwen alles goed. En stiekem blijf ik op een kampioenschap hopen.

Fotografie: Tiko van de Groep.

Beeldverslag

Zaterdag 19 februari: IJsselmeervogels – TOGR 6-2

IJsselmeervogels vindt aansluiting…

Na de ongelukkige nederlaag tegen Sparta Nijkerk was het zaterdagmiddag 19 februari Tot Ons Genoegen Rotterdam dat aantrad als volgende tegenstander van IJsselmeervogels. De ploeg die normaal goed is voor een plek in de middenmoot heeft het dit jaar moeilijk om het hoofd boven water te houden. Maar een altijd niet te onderschatten tegenstander van de Vogels.

Vak Midden Noord als één man achter de Vogels…

IJsselmeervogels begon goed aan de wedstrijd en zocht direct de aanval middels het combinatiespel. Het probeerde op die manier de verdedigende muur van TOGR te slechten. En gelukkig voor alles met een rood hart slaagde de Vogels al snel in hun opzet. Na goed voorbereidend werk belandde de bal bij Tim van Breukelen die vanaf 25 meter een bekeken schot lost dat onhoudbaar voor de keeper van TOGR in de linkerbovenhoek belandde. Een schitterende goal voor een speler die altijd met veel inzet in de wedstrijden zit.
Na een kwartier spelen ontstond er weer paniek in de verdediging van TOGR. Wederom ging daar goed combinatievoetbal van de Rooien aan vooraf. De verdediging van TOGR had moeite de bal weg te werken en omdat de aanvaller van de Vogels de bal niet onder controle kregen bleef de aanval verder zonder gevolgen. Twee minuten later belandde de bal echter wel in de bekende touwen. Dennis Knüppe zette vanaf links voor en het was Jan de Graaf die de bal in de goal werkte. TOGR had vervolgens de wedstrijd kunnen doen kantelen. Maar ook hier werd de bal door alles en iedereen gemist. Twee verdedigers van de Vogels en drie aanvallers van TOGR slaagden erin om over de bal heen te maaien. Even later viel er wel een goal, maar aan de andere kant. André Kemper scoorde op aangeven van Dennis van der Steen. En even later was er een soortgelijke aanval. Het was wederom André Kemper die op aangeven van de Dennis van der Steen scoorde. 4-0 en pas 30 minuten gespeeld. En de koek voor de eerste helft was nog niet op. Maar voordat de Vogels de 5-0 aantekende kreeg TOGR nog een tweetal kansen. Ondanks het feit dat er vier verdedigers in de buurt waren wist één aanvaller van TOGR alleen voor Sander Duindam te verschijnen. Maar zoals alles en iedereen bij TOGR faalde deze speler en belandde zijn lobje op het dak van het doel. En tweede aanval van de Rotterdammers liet zien dat de verdediging van de Vogels haar taak wel licht opnam. Maar ook deze aanval zonder gevolgen. Een aanval van IJsselmeervogels op slag van rust had wel gevolgen. Er gingen heel wat schijven aan vooraf, maar op aangeven van Jan de Graaf liet Richard Corts zien dat hij nog altijd een uitstekende spits is. Hij scoorde beheerst en fraai de 5-0. Een aardige opsteker in de eerste plaats voor de sympathieke aanvaller en in de tweede plaats voor IJsselmeervogels en de supporterschare.

André Kemper wordt bejubeld na de 3-0…

De grote vraag voor na de thee was hoe ver IJsselmeervogels de voorsprong in de tweede helft zou uitbouwen. Maar bij een 5-0 voorsprong is de drang om continu aan te vallen een beetje weg want de wedstrijd is nou eenmaal in de knip. Toch verscheen IJsselmeervogels nog een aantal eren voor de goal van TOGR. Bij de eerste aanval van de Rooien was de inzet van André Kemper een prooi voor de keeper. Bij een andere aanval van de Vogels lagen er ineens twee Rooien te rollebollen binnen de 16 van TOGR. Jan de Graaf en Richard Corts waren namelijk over elkaar gestruikeld. Ludiek en het kan bij een 5-0 voorsprong. TOGR mocht ook een aantal keren aanvallen en in de 20e minuut scoorden zij de 5-1. Ze kregen daarbij de hulp van de verdediging van IJsselmeervogels die niet stonden op te letten. Kort daarop was er weer een goede aanval van de Vogels. Na een goede voorzet van André Kemper maakt Sukrü Mihci een prachtige omhaal die echter prooi was voor de goalie. Vijf minuten later was het wel raak. Een pass van Sukrü Mihci kwam bij Jan Pieter Hartog die goed doortrok naar de achterlijn van TOGR. Zijn voorzet werd door André Kemper met een hakje tussen de palen geschoten. De derde voor André Kemper en de zesde voor de Vogels. Daarmee was de wedstrijd gespeeld. De Vogels scoorde in de laatste minuut nog één keer. Een mooie goal alleen belandde die in de eigen goal. Jan Pieter Hartog raakte de bal verkeerd en de boogbal vloog over Sander Duindam heen in de goal. Benieuwd hoeveel punten aftrek Jan Pieter krijgt voor deze actie in de Onze Topper competitie. Misschien krijgt hij vanwege de schoonheid van de goal wel bonuspunten. In ieder geval was daarmee de eindstand bepaald op 6-2.

Redding van de doelman van TOGR…

IJsselmeervogels boekte deze middag een duidelijke overwinning. Het werd door de tegenstander ook wel makkelijk gemaakt want die bakten er helemaal niks van. Desalniettemin was het veldspel van de Rooien beter dan de week daarvoor. De spitsen kunnen gelukkig nog steeds scoren en door het verlies van Quick Boys zijn de kampioenskansen weer gestegen. IJsselmeervogels heeft het weer in eigen hand. Deze wedstrijd heeft laten zien dat de jongens het nog steeds kunnen een aantal verbeterpunten (vooral in de verdediging) daar gelaten, maar ze moeten wel iedere wedstrijd vol aan de bak. En laten we alsjeblieft geen enkele tegenstander onderschatten. Met z’n allen de schouders er onder en op weg naar iets moois.

Zaterdag 12 februari: Sparta Nijkerk – IJsselmeervogels 2-1

IJsselmeervogels loopt averij op in de achtervolging op Quick Boys…

Werkelijk alles was deze zaterdag afgelast. Met uitzondering van één wedstrijd. Sparta Nijkerk – IJsselmeervogels. Onbegrijpelijk dat onder deze weersomstandigheden de wedstrijd gewoon doorging. En kom nou niet met het verhaal dat je op kunstgras altijd kan voetballen, want 5 centimeter hoger waren de omstandigheden gewoonweg niet goed, wat overigens voor beide ploegen geldt. Maar ondanks de erbarmelijke omstandigheden waren weer vele trouwe aanhangers meegetrokken naar het koude en grauwe Nijkerk. Want IJsselmeervogels kon het vuur aan de schenen van Quick Boys leggen als het maar zou winnen. De supporters kwamen helaas van een zeer koude kermis thuis. De door alle selectiespelers uitgesproken ambitie om met IJsselmeervogels kampioen te worden werd binnen het veld, een enkele uitzondering daar gelaten, niet waargemaakt.

De wedstrijd begon niet onaardig. IJsselmeervogels had wat moeite in het spel te komen en het leek of Sparta wat minder verdedigend begon als de heenwedstrijd. Het eerste gevaar kwam van de Nijkerkers, maar tot twee keer toe rolde de bal naast. Het eerste kansje voor IJsselmeervogels kwam op naam van Jan de Graaf. Zijn kopbal ging naast. Na bijna een half uur ging een kopbal van Jan de Graaf op aangeven van Paulo Meijndershagen wederom naast. Een inzet op aangeven van Tim van Breukelen ging eveneens naast. Ook André Kemper wist het doel niet te vinden na een goede voorzet van Jeroen Rijsdijk. Ook na een voorzet van Cesar Mendoza kopte André Kemper naast.

Vanaf het begin van de tweede helft zette IJsselmeervogels meer druk. Eigenlijk kwam Sparta er niet meer aan te pas. Een schot van Jeroen Rijsdijk belandde in handen van de Sparta goalie. Een schuiver van Jan de Graaf rolde naast de goal. Na een goede aanval van Richard Corts belandde de inzet van Dennis Knüppe eveneens in handen van de keeper. Geheel tegen de verhouding in viel de 1-0 aan de andere zijde. Een voorzet vanaf rechts werd door Sander Duindam totaal verkeerd ingeschat. In plaats van met de hand de bal uit de goal te werken verdween de bal achter de doellijn. Een blunder van de eerste orde. Een enorme domper te meer daar Sander op zich een redelijk goed seizoen draait en al punten heeft gepakt voor de Vogels.

De Rooien gingen echter niet bij de pakken neerzitten en scoorden al snel de 1-1 door de ingevallen Dennis van der Steen. Daarmee werd echter niet de ommekeer in de wedstrijd gebracht. Door geblunder in de verdediging kreeg Sparta de tweede kans in de tweede helft en deze werd koelbloedig verzilverd, waardoor IJsselmeervogels wederom tegen een achterstand aankeek. Om moedeloos van te worden en niet alleen als je in het veld staat, maar ook als supporter die staat te blauwbekken (rotuitdrukking gezien de kleur die je krijgt). De koppies gingen hangen en IJsselmeervogels was niet in staat de score gelijk te trekken of drie punten weg te slepen. Daar waar de Rooien goede zaken hadden kunnen doen keerden zij met lege handen terug. Op deze manier lijkt de weg geëffend voor Quick Boys.

Na alle gebeurtenissen van de afgelopen weken en de slechte resultaten in de laatste wedstrijden laat je het één en ander de revue passeren. Laten we voorop stellen dat we de eerste helft van het seizoen als supporters blind zijn geweest voor de middelmaat die op het veld was te zien. Een flink aantal wedstrijden is ternauwernood gewonnen, maar we waren koploper en de bomen groeiden de hemel in. Als supporters sluit je je ogen voor de oneffenheden. We liggen immers op koers en het uitstralen van positieve verwachtingen heeft een heilzaam effect op spelers en technische staf. Dat geldt ook voor ondergetekende. Het is vervolgens moeilijk, en voor sommigen helemaal niet, te verteren als een voorsprong van acht punten wordt omgebogen in een virtuele achterstand van vijf punten. Ik weiger echter de handdoek in de ring te gooien. Want daar waar ik beweer dat we blind zijn geweest voor de middelmaat durf ik net zo hard te beweren dat IJsselmeervogels op dit moment over meer dan voldoende kwaliteit beschikt om het ultieme doel te bereiken. Er waren per slot van rekening een aantal sublieme wedstrijden. In juridische termen is dit bewijs op basis van de feiten. Dus jongens, het hoofd omhoog en de schouders eronder. Denk aan het vorige seizoen. Net geen kampioen en toch een fantastisch onthaal op de Westmaat.

Zaterdag 29 januari: IJsselmeervogels – Huizen 2-1

IJsselmeervogels blijft Quick Boys volgen na nipte overwinning op Huizen…

Het was zaak deze middag om geen punten te verliezen, niet alleen om Quick Boys in het kielzog te blijven maar vooral ook om de achterban gerust te stellen. Er is de afgelopen week veel gesproken maar ook veel geschreven wat er de afgelopen tijd wel niet allemaal mis is gegaan bij het eerste, vaak terecht maar ook vaak door personen zonder enkele kennis van de achtergronden. Laat één ding duidelijk zijn, ook wij van de supporters site willen niets anders dan dat IJsselmeervogels kampioen wordt, niets minder en ook niets meer.
Nu naar de wedstrijd, IJsselmeervogels begon furieus aan de wedstrijd om maar zo vroeg mogelijk op voorsprong te komen. Al in de 5e minuut was daar de eerste kans voor IJsselmeervogels, André Kemper kopte voorlangst na een voorzet van Richard Corts. Dit was ook in de 12e minuut het geval, opnieuw een combinatie tussen Corts en Kemper maar opnieuw ontbrak dat kleine beetje geluk wat je soms nodig hebt om te scoren. IJsselmeervogels bleef druk houden en de volgende kans was alweer in de 14e minuut, na een misverstand in de verdediging van Huizen ging André Kemper goed door en kon maar net zijn teen tegen de bal krijgen, maar opnieuw pech voor de hardwerkende spits van IJsselmeervogels, de bal ging niet over het doel van Huizen. De druk van IJsselmeervogels bleef aan en in de 19e minuut werd Richard Corts gelanceerd door Jeroen Rijsdijk, maar alleen voor de keeper kwam laatstgenoemde als winnaar uit de strijd. En net zoals het vorige week ging, ging het ook deze week op de Westmaat, een beter spelend IJsselmeervogels, maar een tegenstander welke volledig tegen de verhouding in scoorde. In de 21e minuut stond de defensie van IJsselmeervogels niet goed op te letten, men appelleerde voor buitenspel, maar de grensrechter deed of zijn neus bloede dus mocht Huizen alleen op Sander Duindam doorgaan en de 0-1 scoren. Een geweldig dreun voor de Vogels die zo graag iets wilden recht zetten na vorige week, en in het vervolg van de eerste helft was het goede spel dan ook eensklaps verdwenen.

Druk op het doel van Huizen…

In de tweede helft begon men weer met volle moed en langzamerhand bouwde men de druk weer op op het Huizener doel. In de 18e minuut was daar een grote kans voor André Kemper, alleen voor de keeper kon hij zijn voet niet goed tegen de bal krijgen, en ook Paulo Meijndershagen kon in de rebound niet tot scoren komen. Eindelijk was het in de 20e minuut dan wel raak, de ingevallen Mark Koelewijn gaf met zijn eerste balcontact voor, en de eveneens ingevallen Jan de Graaf ging goed door op een, zo het leek, kansloze bal en kopte raak. Groot feest bij de kritische aanhang die ‘Der Jan’ letterlijk en figuurlijk knuffelde. IJsselmeervogels ging (en moest) voor de winst en bleef druk houden op het doel van Huizen, de gasten werden steeds meer achteruit gedrukt en probeerden tijd te winnen met ‘spook-blessures’.

Opnieuw is het een drukte van jewelste
in het Huizer strafschopsgebied…

In de 33e minuut hadden de bezoekers het geluk dat een uithaal van Jan de Graaf bij toeval geblokt werd door een verdediger van Huizen. In de 36e minuut moest men uiteindelijk toch buigen voor het offensief van de Vogels, een voorzet van de goed spelende Pieterse werd door André Kemper perfect binnengekopt, een beloning voor zijn harde werken deze middag, en ook een goal wat hem van harte gegund werd, dit had hij nodig. Bijna ging het nog mis, in de 38e minuut zat Sander Duindam mis, hij ging volledig onder de bal door na een voorzet van Huizen, maar gelukkig voor de Vogels had de bal de paal als eindbestemming. Nog even veerde het hondstrouwe publiek op, in de blessuretijd verscheen Jan de Graaf alleen voor de keeper van Huizen maar laatstgenoemde kwam als overwinnaar uit de strijd.

Keeper van Huizen red…

Dit was meteen het laatste wapenfeit van de wedstrijd, de verdiende maar o zo hoognodige overwinning was behaald. En met deze laatste woorden nog even een laatste oproep aan alle supporters van de Vogels, jongens, laten we ons verstand zegevieren. Alleen met support kunnen we onze club helpen op weg naar het kampioenschap en niet met afzijken! Dus met z’n allen de schouders eronder en met volle overgave onze club aanmoedigen in de komende acht wedstrijden, ze hebben ons nu meer dan ooit nodig!!!
Na afloop in de kantine smaakten de pilsjes een stuk beter dan vorige week, alleen moesten we wel heel lang wachten op de kopietjes met uitslagen van Evert…. 🙁

Zaterdag 22 januari: Scheveningen – IJsselmeervogels 2-0

Philip, wat ga je doen?

Een goed uur rijden vanaf Spakenburg ligt ingesloten door de stad Den Haag de vissersplaats Scheveningen. Uit dit dorp komt de gelijknamige voetbalvereniging die in het verleden goede prestaties neerlegde, maar dit seizoen behoort tot de grote grijze middenmoot en lager en een tegenstander is die tegen de IJsselmeervogels zwaar leunt op de verdediging. Voorwaar geen makkelijke klus, maar wel eentje die gezien de kwaliteiten van de Vogels met een goed resultaat geklaard moet worden. Helaas kwamen de supporters, toch weer massaal met hun clubje meegetrokken, bedrogen uit. Zij werden kortweg deze middag in de steek gelaten door hun mannen. Frustraties alom en ook boosheid. Boos op spelers en boos op technische staf. Hier volgt een verslag van een dramatische middag en een weergave van het gevoel van de supporters.

Het begon allemaal niet slecht deze middag. IJsselmeervogels zette Scheveningen onder druk. De eerste de beste aanval van de gastheren resulteerde echter gelijk in de 1-0. Er waren nauwelijks 7 minuten gespeeld toen het eerste misverstand in de verdediging zich voordeed. Dit misverstand werd door de mannen van Scheveningen genadeloos afgestraft. Niet eerder dit seizoen keek IJsselmeervogels zo snel tegen een achterstand aan. De Rooien wensten zo snel in de wedstrijd de kopjes niet te laten hangen en direct vanaf de aftrap was er een uitstekende mogelijkheid via Richard Corts. Hij zette echter zo hoog voor dat André Kemper onmogelijk bij de bal kon. Dat het bij Richard Corts (een speler die ik een warm hart toedraag) op dit moment aan vorm ontbreekt werd na een kwartiertje bewezen toen hij op aangeven van Dennis Knüppe alleen op de keeper af ging. En waar hij in het verleden goed omging met deze kansjes faalde hij ditmaal hopeloos. Een aanval via Paulo Meijndershagen werd vervolgens door Richard Corts verkeerd voorgezet. De vormcrisis van deze Rooie is volgens een groot deel van de supporters te wijten aan het feit dat hij het hele seizoen vanaf een voor hem onbekende positie moet acteren.

Na bijna een half uur spelen was er wederom een dot van een kans voor de Vogels. Een pass van Cesar Mendoza (de beste man bij de Rooien) belandde bij Dennis van der Steen die vanaf de achterlijn de bal strak voorzette. Zowel Richard Corts als Andre Kemper vergaten hun voet uit te steken om de bal het laatste noodzakelijke tikje te geven.

Niet alleen deze spelers deelden in de malaise. De normaal gesproken flamboyante Dennis Knuppe speelde de bal bij een verder uitstekende aanval te ver voor hem uit waardoor deze makkelijk door de Scheveninger verdediging weggewerkt kon worden. Deze aanval van IJsselmeervogels werd gevolgd door een schot van Scheveningen dat ternauwernood over de goal van de Vogels heen ging. Er volgde nog een tweetal aanvallen van de Vogels in de eerste helft. De eerste werd opgezet door Dennis Knuppe. Dennis van der Steen ging echter slordig om met de mogelijkheid en zijn voorzet eindigde in de benen van de verdediging van Scheveningen. Even later was er een goede voorzet van Paulo Meijndershagen die echter aan niemand was besteed. Na een goede aanval van Scheveningen en een daarop volgende corner was de rust aangebroken.

Daar waar het merendeel van de Rooie aanhang ingrijpen van de technische staf had verwacht (er was een aantal spelers absoluut niet in de wedstrijd) mochten de basiself ook aan de tweede helft beginnen. Al aan het begin was er een schot van Paulo Meijndershagen vanuit de 2e lijn dat door de keeper net nog tot corner kon worden verwerkt. Na ongeveer 10 minuten kwamen de Vogels goed weg na een scrimmage voor de eigen goal. Er volgde gelijk een counter, maar de bal werd foutief voorgegeven door Richard Corts. Een minuutje later had dezelfde Richard Corts pech dat een fraai hakballetje nog net van de lijn kon worden weggewerkt. Weer even later ging een kopbal van Andre Kemper maar net naast.

Na een uur spelen was het over en uit. Wederom faalde de verdediging van de Vogels en kon Scheveningen de 2-0 aantekenen. Vervolgens werd Dennis van der Steen nadat hij uit de rebound van een vrije trap niet tot scoren was gekomen gewisseld voor Sükru Mihci. Even later werden Jan de Graaf en Mark Koelewijn ingebracht. Op zich niet opmerkelijk, wel dat Cesar Mendoza het veld moest verlaten. De beste man aan de zijde van de Vogels moest het veld verlaten. Ook Andre Kemper mocht gaan douchen. Een terechte wissel, waarmee niet gezegd is dat hij de enige was die rijp was voor een wissel, maar je mag er maar drie wisselen. Helaas waren de wissel geen oplossing voor de problemen. Er waren nog wel een tweetal kansjes voor de Vogels uit vrije trappen, maar geen goals.

Teleurgestelde supporters in Scheveningen…

Het ontbrak de Vogels deze middag aan een hoeveelheid van factoren. Een aantal spelers die in ernstige vormcrisis verkeren. Onbegrijpelijk als je de verslagen leest over de reis naar Portugal. Of zijn de verslagen te kwalificeren als window dressing? Ook in tactisch opzicht valt er het één en ander op te merken. Wissels kwamen bijvoorbeeld veel te laat. En eerlijk is eerlijk was de technische staf niet echt inspirerend. Bij mijn weten hebben zij de hele middag in hun kuipstoeltjes gezeten. En het ontbrak vooral aan een spits met killer instinct. Let wel er is al 300 minuten geen veldgoal meer gescoord.

Het is tijd voor Philip den Haan om in te grijpen. Er is nog tijd (negen wedstrijden) voor een ommekeer.

en in de bus naar huis…

Wellicht door een aantal vaste ‘waarden’ een tijdje op de bank te houden. Er is eigen jeugd die het deze middag getoonde niveau heeft en misschien wel overtreft. En laat ik als ware Rooie supporter opmerken dat we de handdoek in de ring gooien pas de laatste wedstrijd van het seizoen doen. Dus doe wat, want anders wordt de titel van het volgende verslag: Bestuur, wat ga je doen?

Laat ons juichen. Jullie kunnen het daar zijn alle supporters van overtuigd.

Zaterdag 15 januari: IJsselmeervogels – Voorschoten’97 2-0

Matige overwinning koploper…

Na een winterstop van vier weken en een trainingskamp in Portugal was het zaterdag de 15e tijd voor de hervatting van de competitie. Gezien de positieve berichten op vvijsselmeervogels.nl mocht op een gretig en een sterren van de hemel spelend IJsselmeervogels worden gerekend. Niets was echter minder waar. Van het zonnige verblijf in Albufeira was niet meer dan een waterig winterzonnetje overgebleven. Op het veld was het kommer en kwel en dat lag niet zozeer aan de sterk verdedigende gasten uit Voorschoten, maar vooral aan het grote aantal spelers dat totaal niet in de wedstrijd zat.

Het duurde tot zeker een half uur voordat de eerste echte kans voor de Rooien kon worden aangetekend. Het was Tim van Breukelen die keihard op de paal schoot. Daarvoor waren een tweetal schoten aan te tekenen voor Sukru Mihci. Zijn beide inzetten waren een gemakkelijke prooi voor de uitstekende keeper van Voorschoten. Voor de thee waren nog een tweetal aardige combinaties te zien, maar de daarop volgende inzet was vervolgens te zwak om gevaar te kunnen stichten. En Voorschoten dan vragen jullie je wellicht af. Die ploeg liet zien dat ze niet voor niets de hekkensluiter zijn, hoewel ze wel gretiger waren als de Vogels.

Mark Koelewijn scoort zijn eerste strafschop…

Mark Koelewijn scoort zijn tweede strafschop…

De tweede helft was van een iets beter niveau. In de 51e minuut was de eerste kans voor Dennis Knüppe. De ijzersterke goalie van Voorschoten wist de bal te corner te verwerken. Ook in de 70e minuut wist deze man met een waanzinnige reflex een kopbal van Andre Kemper te keren. Hij kon echter niet voorkomen dat IJsselmeervogels op een 1-0 voorsprong kwam. Daar was wel een penalty voor nodig na een overtreding op Dennis van der Steen. Overigens een terechte penalty. De net ingebrachte Mark Koelewijn schoot de bal onberispelijk achter de keeper. Enkele minuten later maakte Christian Opschoor gebruik van het feit dat de goalie van Voorschoten ver uit het doelgebied was gekomen. Zijn inzet belandde helaas niet in de bekende touwen. Dat de eindstand uiteindelijk 2-0 werd was wederom te danken aan een penalty. Nu na een overtreding op Christian Opschoor. En weer was het Mark Koelewijn die de Westmaat deed juichen. Voorschoten kwam nog wel een paar keer binnen de 16 van IJsselmeervogels, maar Sander Duindam moest zich vooral warm houden door voor zijn eigen doel heen en weer te lopen en springen.

De inzet van Paulo Meijndershagen gaat net langst
de verkeerde kant van de paal..

Als je zo blijft winnen dan wordt je kampioen, als je zo blijft spelen dan wordt het nog een hele kluif, maar deze competitie is überhaupt niet makkelijk. Volgende week tegen Scheveningen gaan we weer genieten.

Zaterdag 18 december: Capelle – IJsselmeervogels 4-0

IJsselmeervogels krijgt pak voor de broek…

De laatste wedstrijd van het jaar 2004, en daarna even genieten van een welverdiende winterstop. Maar niet zomaar een wedstrijd, opnieuw een zware opgave voor de Vogels, vanmiddag moet aangetreden worden tegen de nr.3 van de ranglijst het altijd lastige Capelle. Overigens betreft het een inhaal wedstrijd van 20 november, deze zaterdag werd het gehele programma afgelast vanwege de weersomstandigheden, ook deze middag winterse speldenprikken, maar niet genoeg om de wedstrijd af te gelasten.

Één van de vele kansen voor Capelle,
deze heeft de lat als eindbestemming…

Al in de eerste minuten van de wedstrijd was IJsselmeervogels gewaarschuwd, eerst was er een vrije trap van Capelle welke in de muur strandde en even later was er een schot welke een half metertje naast het doel van Sander Duindam verdween. In de openingsfase zagen de toeschouwers een feller Capelle, ze lieten IJsselmeervogels komen om daarna er razendsnel uit te komen. IJsselmeervogels had in de openingsfase veel overtredingen nodig om Capelle van zich af te houden, vooral Remco Pietersen had zijn handen meer dan vol aan zijn directe tegenstander. De eerste aardige aanval van IJsselmeervogels kwam na 12 minuten, toen Suckru Michi uitbrak, maar in plaats af te geven op de vrijstaande Dennis Knuppe koos hij voor eigen eer waardoor er alleen een ingooi voor IJsselmeervogels overbleef.

Soms verschenen de Vogels ook voor het vijandige doel…

Na een wat moeizaam begin van de Vogels kwam men gaandeweg wat beter in het spel. Maar net toen men dacht het heft in handen te hebben sloeg Capelle toe, in de 28e minuut scoorde Henk Roeland met een omhaal de 1-0. Enkele minuten later ontsnapten de Vogels aan een 2-0 achterstand toen Sander Duindam omspeeld werd, maar het vervolg van Capelle eindigde op de lat. Vijf minuten voor tijd was het bijna opnieuw 2-0 voor Capelle toen Henk Roeland enkele centimeters naast kopte. Het bleef echter 1-0 voor Capelle en met deze stand werd dan ook de kleedkamers opgezocht door beide teams en het mocht duidelijk zijn dat de Vogels in de tweede helft uit een ander vaatje moest tappen om met een acceptabel resultaat naar Spakenburg terug te keren.

Kemper was een roepende
in de woestijn…

In de tweede helft had IJsselmeervogels dus wat goed te maken, maar voordat men deze gedachte in daden kon omzetten stond men al op een 2-0 achterstand, een verre bal werd door Capelle doorgekopt waarna Henk Roeland opnieuw kon scoren. Een achterstand welke IJsselmeervogels dit seizoen nog niet voor haar kiezen had gehad. Na 10 minuten spelen in de tweede helft werd het zelfs 3-0 voor Capelle door opnieuw Henk Roeland, een schier onmogelijke achterstand. De kansen voor Capelle bleven komen, maar Sander Duindam redde zijn ploeg voor een nog grotere afgang. IJsselmeervogels had een volledige offday, Capelle was eenvoudig weg beter, sneller, feller en had meer balbezit en het leek erop dat de 4-0 eerder zou vallen dan de 3-1. Voor het vervolg van de tweede helft valt er alleen maar te melden dat Capelle heer en meester was op het veld en dat IJsselmeervogels absoluut niet liet zien dat het de koppositie bekleed in de hoofdklasse B. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd werd de blamage nog groter toen Arne van Gelder Capelle de 4-0 op het scorebord zette. Dit zou ook de eindstand zijn, al had het ook zomaar 5 of 6 nul kunnen worden. Zondermeer een stand welke ontluisterend, beschamend en dieptreurig was, zeker ook voor de meegereisde supporters. Zij zagen een veel beter Capelle tegen een IJsselmeervogels welke met haar gedachten al bij het kerstdiner zaten. Een kerstdiner, nog wel als winterkampioen, maar met de wrange bijsmaak dat men op deze 18e december een geweldig pak voor de broek had gehad, en de zo riante voorsprong op de ranglijst zal slinken tot één punt op naaste concurrent Quick Boys die deze middag wel wist te winnen. Ook Capelle mag als kampioens kandidaat niet uitgevlakt worden, na deze overwinning ziet men haar achterstand van zeven punten verminderen naar slechts vier punten. Het is te hopen dat IJsselmeervogels goed overwinterd en dat de trip naar Portugal waardevol mag zijn. Werk aan de winkel voor Philip den Haan derhalve om na de winterstop alle neuzen weer in de goede richting te krijgen en het moreel weer op te vijzelen na deze mentale dreun.

De supporters van IJsselmeervogels werden letterlijk en figuurlijk
in de kou gezet.

Zaterdag 11 december: Quick Boys – IJsselmeervogels 3-3

Aanval op koppositie met succes afgeslagen in een grootse wedstrijd….

De op één na laatste wedstrijd voor de winterstop, en wat voor één, een kraker van jewelste. Nummer één van de ranglijst IJsselmeervogels tegen nummer twee en regerend landskampioen Quick Boys met een verschil van vier punten. Ook op de ranglijst aller tijden staan beiden teams nummer één en twee, maar dan met een verschil van honderd punten. Deze stand telt vandaag niet, het gaat vandaag om de koppositie van dit seizoen, of IJsselmeervogels bouwt haar positie uit naar zeven punten zodat men lekker de winterstop in kan gaan of Quick Boys brengt het verschil terug naar slechts één punt met als resultaat een enorme deuk in het zelfvertrouwen voor de Vogels en een geweldige opsteker voor de Boys uit Katwijk. Bij een gelijkspel mag gesproken worden van een goed resultaat voor de koploper, mede doordat men speelt op ‘vijandig’ terrein.

Hoezo vuurwerk verbod?

De kerstmannen uit spakenburg

Op een volgepakt sportpark Nieuw Zuid kwam Quick Boys het beste uit de startblokken, al na 4 minuten scoorde Maarten Bak de 1-0. Een goal die eigenlijk uit de lucht kwam vallen want beide teams hadden de eerste minuten nog geen kans gehad, het was aftasten totdat Maarten Bak de bal voor zijn voeten kreeg en zich geen moment bedacht en uithaalde en zodoende de Boys op een vroege voorsprong zette. Na deze vroege achterstand moest IJsselmeervogels komen en kreeg men enkele kansjes maar men moest vooral opletten op de levensgevaarlijke counters van Quick Boys die middels snelle combinaties het veld overstaken. In de 20e minuut dan toch de gelijkmaker voor de Vogels, een schitterende aanval van de rood-witten werd door Richard corts afgerond, die zijn feestje ging vieren met de 20 kerstmannen die uit Spakenburg waren meegereisd.

Richard Corts scoort 1-1…

wat uitbundig gevierd wordt.

In de 25e minuut ontsnapte de doelman Peter Kromhout van Quick Boys aan rood nadat hij net buiten het strafschopsgebied de doorgebroken Dennis v/d Steen onderuit haalde. De toegekende vrije trap leverde vervolgens niets op. De toeschouwers kwamen zeker aan hun trekken in de eerste helft met kansen over en weer voor beide teams. Maar naarmate de eerste helft vorderde kwam de zwakke verdediging van Quick Boys steeds meer aan het licht. Hier profiteerde IJsselmeervogels in de 38e minuut van, de directe tegenstander van Dennis Knüppe gleed weg waarna hij kon voorzetten op Andre Kemper die vervolgens de 1-2 binnen kopte.Knullig verdedigen deed ook IJsselmeervogels in de 40e minuut toen opnieuw Maarten Bak kon scoren en de stand op 2-2 bracht. De laatste vijf minuten van de eerste helft werd er niet meer gescoord, al had het wel gekund gezien de verdediging van Quick Boys, zodat men met een gelijke stand ging rusten na een zeer attractieve eerste helft.

Met de billen knijpen bij een vrije trap van Quick Boys…

Maar even later feest na de 1-2 van Andre Kemper…

Andre Kemper scoorde
koppend 1-2…

Na rust bleef de wedstrijd mooi om te zien, vooral voor de rooien in de 9e minuut, toen scoorde Dennis v/d Steen de 2-3 na een mooie aanval van de Vogels en kwam men dus, in tegenstelling tot de eerste helft, goed uit de startblokken. Hierna moest Quick Boys nog meer op de aanval gaan spelen wat meer ruimte opleverde voor de spitsen van IJsselmeervogels. Na een kwartier spelen ontsnapte de keeper van Quick Boys opnieuw aan een veldverwijzing toen opnieuw Dennis v/d Steen door hem onderuit werd gehaald, de scheidsrechter wuifde dit echter weg als een schwalbe. In de 18e minuut was de stand weer gelijk, Hendrik van Beelen kon ongehinderd binnenkoppen en bracht de stand opnieuw gelijk 3-3. De toeschouwers kwamen ogen en oren te kort om alles te volgen, zo snel golfde het spel op en neer, en net als vorige week werd er geknokt voor elke meter. Maar naarmate de minuten verstreken begon Quick Boys meer en meer te drukken en loerden de Vogels op de counter. Één zo’n counter was er in de 26e minuut toen Andre Kemper alleen op doelman Peter Kromhout afging, de doelman legde vervolgens Andre Kemper neer en opnieuw deed de scheidsrechter of zijn neus bloedde en werd de doelman van Quick Boys voor de derde maal deze wedstrijd een vroegtijdige aftocht van het veld bespaard. Even later ontsnapte Quick Boys aan opnieuw een achterstand toen Richard Corts op de paal kopte. Het laatste kwartier was aangebroken en het was duidelijk dat IJsselmeervogels zich herpakte nadat men even de kluts kwijt was na de gelijkmaker in de tweede helft. Maar nog steeds kon geen van de ruim 5000 toeschouwer zeggen hoe deze wedstrijd zou eindigen, beide teams gingen volop voor de winst. In de blessuretijd kreeg de ingevallen Jan de Graaf een grote kans om de wedstrijd te beslissen, maar de bal verdween niet in het doel. Vervolgens drong opnieuw Quick Boys aan en moesten de Vogels alle zeilen bijzetten in de verdediging waarna vervolgens de Vogels nogmaals uitbraken maar ook dit was zonder resultaat zodat de wedstrijd in een 3-3 gelijkspel eindigde. Een uitslag waarin de Vogels misschien wat te weinig hadden gekregen, met deze gevoelens gingen supporters en spelers dan ook weer huiswaarts. Ook de voorzitter van Quick Boys onderstreepte dit door IJsselmeervogels als beste team aan te wijzen. Overigens had het bestuur van Quick Boys op voorhand laten weten dat vuurwerk absoluut verboden was, een oproep waaraan de supporters van IJsselmeervogels zich keurig hielden. Men stond dan ook met gemengde gevoelens te kijken bij het opkomen van beiden teams naar het vele vuurwerk welke de supporters van Quick Boys ontstaken, was hier sprake van koude oorlogsvoering?

De Vogels bedanken de supporters voor de enorme steun…

Opnieuw hadden de toeschouwers een geweldige wedstrijd gezien, en heeft IJsselmeervogels een directe aanval op haar koppositie met succes afgeslagen en mag men, met nog één wedstrijd voor de winterstop voor de boeg, zich winterkampioen noemen. Niet dat dit veel betekend, maar langzaam mag men toch gaan denken aan mooie dingen in het voorjaar.

De supporters waren laat thuis, voor sommigen te laat.
Hier ligt Frans duimend te slapen…

Zaterdag 4 december: IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys 4-2

IJsselmeervogels boekt belangrijke maar zwaarbevochten zege….

Drie heel belangrijke wedstrijden volgen er nog tot aan de winterstop (als het weer het toelaat) voor IJsselmeervogels, op 11 december uit naar Quick Boys, de nr.2 op de ranglijst, op 18 december de inhaal wedstrijd bij Capelle, en deze middag tegen nr.3 Rijnsburgse Boys. Er is de afgelopen weken al veel over geschreven en gezegd, mede door het uitvallen van de wedstrijd tegen Capelle en een vrije zaterdag, waardoor men enkele weken de tijd had om te speculeren. Maar goed, vandaag eindelijk weer voetbal op een volgepakte Westmaat. Na de sfeervolle opkomst van beide teams was er een minuut stilte vanwege het overlijden van Prins Bernhard, en het mag gezegd worden dit was indrukwekkend.
De opening van de wedstrijd was zoals we al zo vaak gezien hebben dit seizoen, een tegenstander die behoudend speelt, maar in de 9e minuut moest men deze speelstijl loslaten. Na een fout in de defensie van Rijnsburgse Boys profiteerde Dennis Knüppe optimaal en zette de 1-0 voorsprong op het bord. Na deze treffer moest Rijnsburg haar verdedigende speelstijl dus aanpassen waardoor er een wedstrijd ontstond met twee teams die risico’s wilde nemen om een goal te scoren wat de wedstrijd ten goede kwam. In de 19e minuut was dit al weer over, een doelpunt van Raymond Kolder kwam als het ware uit de lucht vallen, burgse Boys rook vervolgens bloed en wilde doorzetten om op voorsprong te komen. Bijna was het direct na de gelijkmaker 2-1 geworden, maar Richard Corts lukte het niet om de bal tussen de palen te krijgen. In de 24e minuut lukte dit Rijnsburg speler Mike Vermolen wel die de stand naar 1-2 tilde, de verdediging van IJsselmeervogels zag er hierbij overigens niet goed uit. Gelukkig was het Richard Corts die in de 29e minuut de stand weer gelijktrok, na een mooi uitgevoerde aanval nam Richard Corts de bal ineens op de pantoffel, via de rug van de tegenstander verdween de bal in de netten van Rijnsburg. De wedstrijd bleef boeien, al was het niet allemaal goed voetbal de strijdlust van beide teams was enorm, voeg daar nog eens het groot aantal toeschouwers bij en je hebt een heerlijke Engelse pot voetbal. De rust leek met een gelijkspel gehaald te gaan worden, zo niet dat Dennis Knüppe in de 43e minuut maar eens aan een solo begon en de stand op 3-2 bracht, opnieuw een ontploffende Westmaat. Met de 3-2 voorsprong konden de Vogels de kleedkamer op gaan zoeken voor een welverdiend bakkie Thee.
Na de rust was de eerste kans voor Rijnsburgse Boys, maar gelukkig voor iedereen wat IJsselmeervogels een warm hart toe draagt bleef dit zonder gevolgen. Het vervolg van de tweede helft was de eerste 15 minuten even aantrekkelijk als in de eerste helft, daarna zakte het wat af, toch bleef de wedstrijd boeien en was tot het eind toe spannend. Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg Rijnsburg nog een aantal kansen op de gelijkmaker, zo was er 10 minuten voor tijd nog een enorme kans om de stand gelijk te trekken, maar Sander Duindam redde bekwaam. Ook de Vogels kregen kansen om de stand uit te bouwen via de counter, maar zonder resultaat. De laatste minuten perste Rijnsburgse Boys er nog eens een wanhoops offensief eruit, IJsselmeervogels moest terug en stond met de rug tegen de muur, met man en macht te verdedigen. Toch was het niet Rijnsburg maar de Vogels welke scoorden, Paulo Meijndershagen, tien minuten eerder in het veld gekomen, maakte aan alle onzekerheid een einde door met een afstandschot de eindstand in de 47e minuut op 4-2 te zetten.
Groot feest daarna op de Westmaat door deze zwaarbevochten overwinning in de eerste van enkele titelbepalende duels. Nog twee prestaties moeten er neer gezet worden voordat men mag gaan genieten van de (te) korte winterstop namelijk uit tegen nummer twee Quick Boys, voorwaar een kraker van jewelste, en een week daarna uit naar het altijd lastige Capelle, een wedstrijd welke 20 november werd afgelast.

Zaterdag 13 november: IJsselmeervogels – Excelsior Maassluis 0-1

Eerste nederlaag IJsselmeervogels…

Zaterdag 13 november. Mijn verjaardag, nog niks gekregen, maar ik rekende op een cadeautje van de Rode Strijders. Het liep allemaal anders en dat is ook de reden dat dit verslag later dan normaal verschijnt. Je gaat namelijk op een feestdag geen verslag van een nederlaag maken.
Het is dus wel duidelijk. IJsselmeervogels moest de eerste nederlaag van het seizoen incasseren, tegen Excelsior Maassluis. En dat was moeilijk te verteren, vooral omdat de Rooie jongens er in de tweede helft weinig van bakten.

De eerste helft was de beste helft van de Vogels. Excelsior dat naar de Westmaat was gekomen om zich met elf man voor de goal te nestelen werd al in de eerste minuut onder druk gezet. Een goede voorzet van Remco Pieterse kon helaas door Richard Corts niet goed onder controle worden gebracht, waardoor de angel uit de aanval werd genomen. In de 8e minuut was het weer Richard Corts die een goede aanval inleidde, maar geen oog had voor Jan de Graaf die in betere positie verkeerde. Excelsior kreeg een paar minuten later een klein kansje, de bal rolde voorlangs de goal van Duindam.

Één van de vele kansen welke niet aan IJsselmeervogels
besteed was, het antivoetbal won deze middag…

Na een kwartier werd de doorgebroken Dennis Knüppe onreglementair gestopt. Uit de vrije trap kopte Erwin van der Lugt maar net over. Kort daarna was er een goede mogelijkheid voor Dennis van der Steen op aangeven van Richard Corts. Hij maaide in eerste instantie over de bal, maar wist toch nog uit de draai te schieten. De uitblinkende goalie van Excelsior wist bekwaam te redden. Na ruim een half uur was er een supermogelijkheid voor Jan de Graaf na een aanval die werd ingeleid door Sukrü Mihci. Hij passte de bal op Dennis van der Steen die naar binnen sneed en de bal voorzette. Jan de Graaf had alleen maar zijn been hoeven uit te steken om de eerste treffer voor de Vogels aan te tekenen. Het was daarna weer Sukrü Mihci die een aanval opzette. Dennis van der Steen ging op de keeper af, die de bal van richting deed veranderen. Bij de daarop volgende corner moest hij weer reddend optreden ten koste van een corner. Vlak voor rust was het Dennis van der Steen die met een omhaal probeerde gevaar te stichten. De inzet was makkelijk te verwerken voor de goalie uit Maassluis.

In de tweede helft bleef de niet geheel fitte Jeroen Rijsdijk aan de kant en werd vervangen door Christian Opschoor. Al na 4 minuten wist Excelsior te scoren en IJsselmeervogels keek tegen een achterstand aan. IJsselmeervogels ging wel op zoek naar de tegentreffer, maar naarmate de wedstrijd vorderde werd het spel minder en onnauwkeuriger. Een kopbal van Richard Corts kon nog maar net ongevaarlijk worden gemaakt. Vervolgens duurde het tot de 70e minuut voordat er weer een klein kansje voor Dennis van der Steen kon worden genoteerd. Met name in de laatste 10 minuten waren er nog wel een paar mogelijkheden voor de Vogels. Een goede uitval werd echter door alles en iedereen gemist wat een goed voorbeeld is van de malaise op het veld in de tweede helft. Er waren nog twee kansen. Een schot van Jan de Graaf ging maar net naast en hetzelfde lot was beschoren voor een kopbal van Erwin van der Lugt.

Richard Corts ziet het ook niet meer zitten…

De conclusie na deze wedstrijd kan niet zijn van you win some and you loos some. Ook is het verlies niet volledig aan pech te wijten. Daarvoor waren er te veel slordigheden, onnauwkeurigheden en raffinement. Met andere woorden; er is werk aan de winkel.

Zaterdag 6 november: Delta Sport – IJsselmeervogels 1-1

Einde zegereeks IJsselmeervogels….

IJsselmeervogels vertrok afgelopen zaterdag richting Vlaardingen voor de uitwedstrijd tegen Deltasport. De Rooien zouden het veld verlaten met slechts 1 punt op zak daar waar gezien de voorafgaande reeks door sommigen op een overwinning was gerekend.
IJsselmeervogels kwam al snel op achterstand. Remco Pieterse was omdat hij uitgleed op het spekgladde veld niet in staat een bal te onderscheppen. Één van de spitsen van Deltasport schoot de bal onberispelijk langs Sander Duindam. Voor het eerst dit seizoen keken de Rooien tegen een achterstand aan.

Dennis v/d Steen zal enkele seconden later de gelijkmaker scoren…

De ploeg uit Vlaardingen beperkte zich vervolgens tot verdedigen en kon daar de hele verdere eerste helft geen fatsoenlijke aanval of counter aan toevoegen. IJsselmeervogels ging op zoek naar de gelijkmaker en zocht de aanval. Dit leverde geen rendement omdat rondom de zestien Deltasport zwaar op de verdediging leunde. Een aanval via Jan de Graaf en Tim van Breukelen leverde slechts een corner op, terwijl Jan de Graaf na een half uur spelen een mogelijkheid werd geboden door Dennis van der Steen. De laatste had een minuutje later ook een mogelijkheid. De beste kans voor de Rooien kwam op slag van rust op naam van Jan de Graaf op aangeven van Sukrü Mihci. Zijn inzet werd onschadelijk gemaakt door de kolderieke keeper van Deltasport.

Deze indirecte vrije trap zal niet worden verzilverd…

Het beeld van de tweede helft was gelijk aan dat van de eerste. IJsselmeervogels dat de aanval zocht en Deltasport met een heel leger ex-profs dat daar bijzonder weinig tegenover stelde. IJsselmeervogels controleerde de wedstrijd zonder te overtuigen. De eerste kans kwam wederom op naam van Jan de Graaf. Hij kwam net een paar centimeter te kort om zijn hoofd tegen een vrije trap van Jeroen Rijsdijk te zetten. In de 65e minuut kon de meerderheid van de aanwezige supporters juichen toen Dennis van der Steen de 1-1 scoorde. Er ging een goede aanval vooraf aan deze goal via Jan de Graaf, Richard Corts, Dennis Knüppe en nog een keer Jan de Graaf die de vrijstaande Steen de mogelijkheid bood. Er volgde vervolgens een rood kwartiertje waarin IJsselmeervogels goed voetbal liet zien. De laatste kans van de wedstrijd kwam op naam van Erwin van der Lugt na een pass van Jan Pieter Hartog. De inzet van Erwin van der Lugt belandde echter op de lat. De wedstrijd werd afgesloten met een grauwe 1-1. Omdat met uitzondering van Spakenburg ook de concurrentie punten liet liggen blijft de voorsprong van IJsselmeervogels gehandhaafd.

Zaterdag 30 oktober: IJsselmeervogels – SHO 2-0

IJsselmeervogels bindt ook SHO aan zegekar…

Na een heerlijk weekje nagenieten van de meer dan verdiende overwinning op de Blauwen was zaterdag SHO, de ploeg uit Oud-Beijerland met de sympathieke supporters aan de beurt. Deze goed presenterende formatie zou weer een geduchte tegenstander worden en de vraag was of de spelers van IJsselmeervogels de eclatante overwinning van de week daarvoor nog in de benen en het hoofd hadden zitten. SHO viel tegen en trainer Philip den Haan stuurde een zeer geconcentreerd IJsselmeervogels de mat op, waardoor de Rooien een welverdiende overwinning boekten.
SHO probeerde in de beginfase van de wedstrijd druk te zetten, maar al snel wist IJsselmeervogels daar zijn eigen draai aan te geven en voerden de Rooien de druk op. Het leidde niet direct tot kansen, maar IJsselmeervogels had het initiatief. Al snel moest Philip den Haan wisselen toen Richard Corts met een blessure aan het hoofd uitviel. Met een soort neptulband vertrok hij naar het ziekenhuis waar bleek dat de verwondingen meevielen. Beterschap Richard.
De vervanger van Richard Corts was Paulo Meijndershagen.

Opnieuw een volle bak…

In de 20e minuut had IJsselmeervogels een goede kans. Doordat de keeper van SHO kans zag de voorzet van Dennis Knüppe met de hand van richting te veranderen ging de bal aan de spitsen van IJsselmeervogels voorbij.

Dennis van der Steen scoorde de 1-0…

In de 24e minuut viel de verdiende 1-0. De aanval van de Vogels die aan het doelpunt vooraf ging was van grote klasse. Net over de middellijn passte Dennis van der Steen de bal op Sukrü Mihci. Deze sneed naar binnen en omdat er geen aanvallers van de Vogels in de buurt waren bracht hij het geduld op om te wachten. Hij zette de bal vervolgens voor op Dennis van der Steen die de bal onhoudbaar tussen de palen poeierde. Een viertal minuten later werd er een overtreding met de elleboog op Steen gemaakt die door het arbitrale trio over het hoofd werd gezien.

Één van de vele mogelijkheden voor het doel van SHO…

IJsselmeervogels creëerde in het verdere verloop van de eerste helft nog een aantal goede kansen. Een enorme knal van Tim van Breukelen na een corner kon door de goalie van SHO maar ternauwernood over de lat worden getikt. Een schot van Dennis van der Steen vanaf rechts belandde in de handen van de keeper en op slag van rust was er nog een goede mogelijkheid voor Jan de Graaf op aangeven van Dennis van der Steen.

Midden Noord bedankt de spelers…

In de tweede helft mocht Cesar Mendoza Jan de Graaf vervangen die geblesseerd aan de wedstrijd was begonnen. De tweede helft was nog geen 3 minuten oud toen Paulo Meijndershagen de 2-0 scoorde. De bal belande bij Paulo na een goede pass van Dennis Knüppe. Een goede aanval van IJsselmeervogels die beloond werd met een doelpunt. De Rooien wisten vervolgens nog een aantal kansen te scheppen. Zo was er een goede kans waarbij Dennis van der Steen, Paulo Meijndershagen en Dennis Knüppe betrokken waren. Een vrije trap van Tim van Breukelen ging maar net over. Achterin werd niet veel weggegeven. Jan Pieter Hartog, Erwin van der Lugt en Remco Pieterse verdedigden met verve. Er was welgeteld één kans voor SHO uit een corner. Mark Koelewijn viel in voor Sukrü Mihci. In de 83e minuut spatte een schot van Mark op de lat. Vanuit de rebound zag Paulo Meijndershagen geen kans de 3-0 aan te tekenen. Het laatste wapenfeit van de wedstrijd kwam op naam van Dennis van der Steen of eigenlijk van de scheidsrechter die in de tweede helft een geel shirt had aangetrokken omdat hij in de eerste helft wel veel weg had van een speler van SHO. Na een voorzet van de Paulo Meijndershagen trok Steen het strafschopgebied van SHO in. Hij werd zeer duidelijk binnen de beruchte zestien door de keeper van SHO gevloerd, maar de scheidsrechter die al meer dramatisch slechte beslissingen had genomen gaf tot ontsteltenis van alles en iedereen een achterbal. Dit mocht echter de pret niet drukken. IJsselmeervogels pakt drie zeer welverdiende punten met goed en beheerst voetbal. De competitie blijft spannend omdat de concurrentie dit weekeinde geen punten liet liggen.

En opnieuw feest in de kantine…

Zaterdag 23 oktober: Spakenburg – IJsselmeervogels 2-3

Vijf op een rij. Hoe kom je erbij?

IJsselmeervogels schrijft historie…

Eindelijk was het vanmiddag zover. Alle wedstrijden die IJsselmeervogels tot dan toe had gevoetbald deden er even niet toe. Iedereen met een rood hart keek al sinds het begin van de competitie uit naar deze éne wedstrijd. De derby tegen de blauwen. Het spel was de zaterdag daarvoor al nadrukkelijk op de wagen gezet door de supporters van IJsselmeervogels. De grandioze stand op de ranglijst was gevierd. En de voorsprong op de buren. De voorbeschouwing was buitengewoon scherp en boordevol humor en het forum werd overspoeld met allerlei berichten over de derby. Af en toe een relativerende opmerking in de zin van dat je als koploper met beide voeten op de grond moet staan. De column van Philip den Haan op de NL-site met een open einde waaruit zowel vertrouwen als spanning sprak. De oproep van hoofdsteward Jan de Graaf dat echte supporters ware winnaars kunnen zijn.

Ook de schrijver van dit verslag heeft de hele week met de kriebels in de buik geleefd. Was ook met deze éne wedstrijd bezig al vanaf het begin van het seizoen. Leefde zogezegd deze week tussen hoop en vrees. Hopen op de winst en sportieve wraak, vrezen voor weer een niet te dragen verlies op basis van de voorgaande 4 wedstrijden. En in het achterhoofd, maar heel ver weg, de gedachte aan een mogelijk gelijkspel. Eigenlijk bestond alleen winnen of verliezen. En wat voelt het heerlijk nadat je de derby na een geweldige wedstrijd hebt gewonnen. En terecht gewonnen. IJsselmeervogels was gewoon een klasse beter. De blauwen kwamen nauwelijks aan voetballen toe. Een tevreden grijns bij het maken van dit verslag is niet te onderdrukken. Om met doelpuntenmaker Jan de Graaf te spreken, je voelt je even onoverwinnelijk. IJsselmeervogels schreef met deze overwinning historie door voor het eerst sinds de instelling van het hoofdklassevoetbal in competitieverband op de blauwe zijde van de Westmaat te winnen. Met aansluitend een knalfeest. Eerst op de Westmaat, later in De Fuuk.

Aanvang van de wedstrijd…

Aanvalluh!!!!!!!

De sfeer voorafgaand aan de wedstrijd was fantastisch. Daarvoor moet een compliment gemaakt worden aan beide supportersgroepen. Zowel de Rooien als de Blauwen hadden alles uit de kast gehaald. Het veld werd dan ook bedolven onder een rooie en blauwe mist, blauwwitte en roodwitte confetti en rode linten. Het mooist waren uiteraard de nieuwe rode en witte vlag.

Exact om drie uur mochten de IJsselmeervogels aftrappen. En de Rooien lieten gelijk zien dat zij waren gekomen voor een overwinning door een aanval via Dennis van der Steen en Richard Corts. De eerste kans was echter voor Spakenburg. Een vrije trap ketste op de lat en werd vervolgens met de nodige moeite uit het strafschopgebied van de Rooien weggewerkt. Vooral bij spelhervattingen waren de Blauwen gevaarlijk.

Grote kans voor André Kemper…

Al in de veertiende minuut was er een wissel bij IJsselmeervogels. Sükru Mihci werd vervangen door Jan de Graaf. De wissel was nodig omdat Sükru geblesseerd was geraakt bij één van de grove overtredingen van Spakenburg. Jan de Graaf leidde één van de vele aanvallen van IJsselmeervogels in. De bal belandde via Richard Corts bij Dennis Knüppe. Zijn acties duurde echter te lang om gevaar te kunnen stichten. In de 29e minuut volgde weer een prima aanval van IJsselmeervogels. Wederom belande de bal via de met veel inzet spelende Richard Corts bij Dennis Knüppe. Zijn inzet werd licht van richting veranderd en belandde tussen de palen daarmee de 1-0 aantekenend. Het leek wel of er wat ontplofte zo hard was het gejuich van de aanhang van IJsselmeervogels.

De blauwen waren door het doelpunt totaal van slag. IJsselmeervogels kreeg de kans om te blijven aanvallen. Een aanval van Jan de Graaf vanaf rechts resulteerde in een goede voorzet. Helaas kwam André Kemper centimeters te kort om zijn hoofd tegen de bal te zetten en de 2-0 aan te tekenen. Even later kreeg dezelfde André Kemper een dot van een kans. Zijn schot knalde op de paal. Uit de rebound kon Jan de Graaf ook niet scoren. Zijn bal ging voorlangs. Vlak voor rust kreeg ook Dennis van der Steen een kans na weer een goede aanval van IJsselmeervogels. Steen trok naar binnen. Zijn schot ging voor de goal langs.

Dennis Knuppe speelde ijzersterk…

Op slag van rust deelde Frank van Twillert een elleboogstoot uit aan André Kemper. De scheidsrechter floot voor deze overtreding en volgens het boekje had hij de verdediger van de blauwen rood voor moeten houden. Hij beperkte zich tot een gele kaart, waarmee hij nogmaals benadrukte dat hij niet de beste scheidsrechter was voor deze wedstrijd. Hij had daarvoor eigenlijk al een tweede gele kaart moeten geven aan één van de verdedigers van Spakenburg, maar dat zie je wel vaker gebeuren. Dat hij niet de beste man was voor de wedstrijd had hij ook al bewezen door brieven te sturen aan de besturen van beide verenigingen met een oproep de vrede te bewaren. Hoezo, de spanning niet aankunnen. De KNVB zou er wellicht verstandig aan doen bij dergelijke wedstrijden een betaald voetbal scheidsrechter te sturen. In ieder geval gingen beide teams met elf man de rust in.

10 + 3 = 13

In de tweede helft zette IJsselmeervogels het spel door waarmee het de eerste helft was geëindigd, maar niet nadat zij in de 47e minuut door het oog van de naald waren gekropen toen een schot van Spakenburg op de paal belandde. Spakenburg probeerde het wel, onder andere door het inbrengen van Emiel Koops en Lambert Zijl, maar dat mocht niet baten. Ook de overtredingen die zij maakten, zoals in de 49e minuut baatten niet. Een paar minuten later kon André Kemper na een uittrap van Sander Duindam op de keeper af. Zijn bal ging voorlangs. Een inzet van Richard Corts werd door de keeper van de blauwen gepakt.

Na bijna een uur spelen kreeg IJsselmeervogels weer eens een vrije trap. Deze werd razendsnel genomen. André Kemper zag Jan de Graaf vrij staan en gaf de bal af aan de jeugdige spits. Hij had de bal voor het intikken en maakte dan ook de 2-0. De voorsprong werd daarmee uitgebreid en weer uitbundig gevierd.
Het bleef echter opletten. Zo belandde een bal van de blauwen op de lat, waar een prima aanval van IJsselmeervogels op volgde. Het was André Kemper die de wedstrijd op slot kon gooien, maar zijn schot ging over in plaats van in het doel. Even later werd hij onreglementair gestuit binnen de 16 meter. De scheidsrechter kon niet anders dan de bal op de stip leggen. Jan de Graaf nam de verantwoordelijkheid op zich. Resoluut stuurde hij de keeper van de Blauwen naar de verkeerde hoek en maakte daarmee zijn tweede doelpunt tegen de blauwen, de 3-0 voor IJsselmeervogels. Kat in het bakkie zou je verwachten. Het werd echter nog spannend.

Jan de Graaf benut strafschop…

Om het spannend te maken moest echter André Kemper met rood het veld verlaten. Nadat een overtreding op hem was gemaakt reageerde hij zich af op één van de blauwe spelers. Hij kreeg daarvoor terecht de rode kaart. Hij verliet met trots het veld zijn roodwitte shirt tonend aan de blauwe aanhang. Omdat Spakenburg de eerste overtreding had gemaakt had IJsselmeervogels de vrije trap moeten krijgen. Maar hoe kon het ook anders met deze scheidsrechter, de blauwen mochten de vrije trap nemen.

Doordat André Kemper het veld had verlaten kon de lange verdediger van Spakenburg, Frank van Twillert (die eigenlijk al op de bank had moeten zitten), naar voren doorschuiven. Spakenburg ging de lange bal hanteren in de hoop dat via Van Twillert de bal kon worden doorgekopt. Er waren twee spelhervattingen nodig om de blauwen te laten scoren. Binnen de reguliere speeltijd was het Roderick de Harder die de 3-1 scoorde. In de blessuretijd was het Lambert Zijl die voor de blauwen scoorde. De blauwen hoopten nog op een gelijk spel, maar tijd is tijd. IJsselmeervogels pakte de volle winst en omdat ook de concurrentie punten liet liggen werd de voorsprong vergroot naar 8 punten. Op het veld vierden spelers en supporters een feestje dat later aan de rooie zijde van de Westmaat werd voortgezet.

De klus is geklaard…

Op een lichtrooie wolk

Uiteraard werd de overwinning op de blauwe buurman en aartsrivaal uitgebreid gevierd. De kantine was te klein waardoor ook het plein voor de kantine volstroomde. De supportersvereniging had voor vuurwerk gezorgd en de spelers en technische staf mengden zich vol trots bezweet en in hun voetbaloutfit onder de supporters. Een mooie kans om sommige aan hun shirtje of jasje te trekken.

De eerste was Remco Pieterse. Een beetje beduusd van alle gebeurtenissen na de wedstrijd. Zijn voorbereiding op de wedstrijd was niet anders als voor andere wedstrijden. Het gebruikelijke ritueel, maar toen hij om 12 uur op de Westmaat arriveerde had hij wel door dat er iets bijzonders aan de hand was. En toch geen extra spanning. Eigenlijk wel een goede instelling, ook voor zo’n wedstrijd. De ambiance vond hij fantastisch.

Natuurlijk deelde teammanager Lammert-Jan van Diermen in de vreugde. Gezien zijn functie had zich niet zo kunnen laten gaan tijdens de wedstrijd als hij deed voor hij deze functie beklede. Behalve blijdschap gaf hij ook uiting aan zijn trots. Trots op de hele spelersgroep die het met zijn allen hadden gedaan. Dat hij als vanzelfsprekend gespannen was voor de wedstrijd blijkt wel als je ’s ochtends twee keer gaat kijken of de wedstrijd wel door gaat.

Richard Corts had niet veel te vertellen, maar zijn T-shirt zij alles. Hij was vooral trots op de supporters. Op ons dus. En dat geldt ook voor hoofdsteward Jan de Graaf die de goede samenwerking tussen de stewards van Spakenburg, IJsselmeervogels en de politie prees. De politie die hun energie deze middag volledig in het kijken naar de wedstrijd konden steken. Beide supportersgroepen hebben zich rond en tijdens deze wedstrijd uitstekend gedragen. Daarvoor mogen we ons zelf een compliment geven. Zeker na alles wat het vorige weekend in het betaald voetbal is gebeurd. Wethouder Melis van de Groep sprak in gelijke bewoordingen en gaf daarbij aan dat hij zich voorafgaand aan de wedstrijd geen moment zorgen had gemaakt dat het uit de hand zou kunnen lopen. Vier eerdere wedstrijden hadden hem dat vertrouwen gegeven.

De cijfers…

Doelpuntenmaker Jan de Graaf gaf aan dat hij geen moment had gedacht aan verliezen. De penalty nam hij met een zeker gevoel nadat Richard Corts had aangegeven dat hij de penalty kon nemen. Een goed voorbeeld van hoe je hoort te samen werken.

En dan Cesar Mendoza. Het is wat om een hele wedstrijd op de bank te moeten zitten. En dan ook nog de derby tegen de blauwen. Zenuwen en nog eens zenuwen. Maar vervolgens de ontlading na de winst. Dat maakt zoveel goed.

Sprak ook André Kemper. Ging volgens mij over de rode kaart. Wat ik er nog van weet is dat hij er op dat moment niet mee kon zitten. De overwinning op de Blauwen maakte alles goed.

Uiteindelijk kreeg ik dan ook nog de verantwoordelijke man te spreken. Philip den Haan. Hij sprak over ongekende emoties. Was wel anders naar de derby toegeleefd als de vorige keren door het aantal punten voorsprong voorafgaand aan de wedstrijd. En iedereen zal het beamen dat er sprake is van een goed uitgebalanceerde groep. Philip heeft niet het gevoel gehad te kunnen verliezen, maar dit had hij niet verwacht. En nuchter als een trainer hoort te zijn was hij ook al bezig met de wedstrijd volgende week tegen SHO. Een compliment van Philip voor het voorbeeldige gedrag van de supporters en de stewards van blauw en rood en het uitspreken van de hoop dat het ook ’s avonds rustig zou blijven. Tot slot gaf hij aan dat het allemaal voelde alsof hij op een roze wolk zat. Sorry Philip je bedoelt een licht’rooie’ wolk. En ik zat, nee zit er ook op. En om met onze voorzitter Gerrit Heinen te spreken, dit gevoel blijft weken. Spelers: hartelijk bedankt voor deze overwinning en een prima reden om tot in de late uurtjes het dorp te bezetten en feest te vieren.

Beeldverslag

Zaterdag 16 oktober: IJsselmeervogels – Capelle 1-0

Olé, olé olé van Capelle pakken we d’r ook weer dree…

Opnieuw een volle bak aan de rooie zijde van de Westmaat…

Na een zevental wedstrijden tegen ploegen die zich in de beginfase van de competitie vooral in het rechterrijtje hebben verzameld trad IJsselmeervogels vanmiddag aan tegen Capelle dat zich derde op de ranglijst bevond. Een tegenstander van formaat gezien de stand op de ranglijst en daarmee een ‘echte’ testcase. Maar net als voorgaande tegenstanders van de Vogels waren de gasten naar de Westmaat gekomen met slechts één doel, een punt. Aan IJsselmeervogels de taak om wederom af te rekenen met dit soort voetbal. En dat allemaal onder het inspirerende gezang van de fanatieke supporters.

In de lucht had IJsselmeervogels het moeilijk…

Het initiatief in de eerste helft lag dus bij IJsselmeervogels. De aanval werd gekozen wat tot de bekende zestien goed liep maar vervolgens minder goed werd afgerond. Wel was de zogenaamde tweede bal vaak voor IJsselmeervogels en dat geeft vertrouwen. Door de aanval te kiezen nemen de Rooien verdedigend wat meer risico. Het eerste kansje was dan ook voor de gasten uit Capelle. Het schot in de zevende minuut ging over. Tien minuten later was de situatie echter dreigender. In de verwarring na een dubieus toegekende vrije trap voor Capelle brachten de gasten de bal razendsnel in het spel. Omdat Sander Duindam was uitgeschakeld moest de verdediging van IJsselmeervogels alle zeilen bijzetten om de bal niet tussen de twee palen te laten belanden. De Nasmannen zetten daar snel een aanval tegenover. De pass van Jeroen Rijsdijk werd door Richard Corts ingezet. Helaas kon André Kemper net niet het definitieve duwtje geven aan de bal. Sukrü Mihci soleerde vervolgens door de verdediging van Capelle maar helaas ging zijn schot over het doel. De inzet van Dennis van der Steen na een half uur spelen ging voorlangs na goed voorbereidend werk van Dennis Knüppe en Richard Corts.

Erwin van der Lugt scoort de 1-0 met een fantastische volley…

IJsselmeervogels moest voortdurend alert zijn op de counter van Capelle. Dat bleek ook in de 36e minuut. De aanval werd echter onschadelijk gemaakt waarbij Capelle, het leek terecht, een penalty claimde. De verder prima leidende scheidsrechter wilde daar echter niet van weten. Even later veroorzaakte Erwin van der Lugt een corner die veel gevaar opleverde. Vrij voor het doel kopte een boomlange speler van Capelle de bal keurig netjes op de lat. Voor hem een echte dwarsligger dus. Tegen het einde van de door IJsselmeervogels prima gespeelde eerste helft kreeg Dennis van der Steen nog een uitgelezen kans. Helaas miste hij. De eerste helft werd spectaculair afgesloten. Nadat Jeroen Rijsdijk een overtreding had gemaakt op de nummer 6 van Capelle deelde deze speler een elleboogstoot uit die werd gezien door de scheidsrechter. Meer dan terecht werd deze speler de rode kaart getoond. Capelle moest verder met tien man.

Vak Midden Noord bedankt de Spelers…

…en de spelers Vak Midden Noord…

Het wegsturen van de speler had als gevolg dat Capelle nog meer de verdedigende stellingen betrok als het al had gedaan. Maar de eerst helft was nog niet begonnen toen Richard Corts een forse kans kreeg die echter geen doel trof. Bij de rebound liep Dennis Knüppe buitenspel. Het duurde vervolgens meer dan tien minuten voor IJsselmeervogels weer een mogelijkheid kreeg, maar deze werd niet goed uitgespeeld. Door de man meer situatie konden de backs van IJsselmeervogels meedoen met de aanvallen. De weer prima spelende Remco Pieterse probeerde het van afstand. Zijn inzet trof geen doel. In de 78e minuut mocht IJsselmeervogels een corner nemen. Jan de Graaf kopte de bal terug op Erwin van de lucht. Zijn fantastische volley ging strak tegen de touwen. 1-0 en de allereerste goal in dienst van IJsselmeervogels van deze verdediger. Een goal om in te lijsten. Vier minuten voor tijd was de laatste aanval van IJsselmeervogels. Capelle was niet meer bij machte om een goede tegenaanval op de mat te leggen en zo kon IJsselmeervogels weer drie belangrijke punten bijschrijven na weer een moeilijke wedstrijd tegen een zeer goed en zwaar verdedigende ploeg. Omdat de belangrijkste tegenstanders punten lieten liggen loopt IJsselmeervogels nog eens twee punten uit en is de voorsprong op de nummer twee inmiddels opgelopen naar zes punten. Op naar de volgende wedstrijd waar we al weken naar uitkijken, de derby tegen de blauwen. Gezien de enorme sfeer tussen supporters en spelers en bij de spelers onderling hopen wij op een leuke wedstrijd met een voor IJsselmeervogels positief resultaat.

Begroeting van de selectie in de kantine…

Zaterdag 9 oktober: IJsselmeervogels – Katwijk 1-0

Drie lekkere punten…

Dat herfstmiddagen mooi kunnen zijn werd zaterdag 9 oktober weer eens bevestigd. Niet alleen was het prachtig weer voor deze tijd van het jaar, maar het was ook een mooie middag voor alles wat IJsselmeervogels een warm hart toedraagt. In ieder geval als we van het resultaat uit gaan. Op bezoek bij de Vogels deze middag waren de mannen uit Katwijk van de gelijknamige voetbalvereniging. En omdat vanuit het verleden dit een wedstrijd is was uit Katwijk een grote schare trouwe supporters meegereisd wat samen met de Rooie supporters zorgde voor een gezellige middag met veel gezang over en weer.

Paulo Mijndershagen viel ijzersterk in…

Ook op het veld was het nodige te beleven waarbij de tweede helft een duidelijk beter IJsselmeervogels verscheen dan in de eerste helft.
Het eerste kansje voor IJsselmeervogels was pas na 17 minuten aan te tekenen. Na een flamboyante actie van Richard Corts werd een corner toegekend. Uit de vervolgens laag genomen corner, zeg maar een slecht genomen corner, kwam de bal voor de voeten van Erwin van der Lugt. Zijn inzet miste echter kracht en richting. Daarvoor waren wel wat kleine aanvalletjes aan te tekenen voor de Vogels, was er wat gerommel in de verdediging, maar niet schadelijk, en een paar tegenstootjes van Katwijk.

Jan Pieter Hartog stift de bal over de keeper maar naast het doel…

In de 22e minuut legde Sukrü Mihci een aardige aanval op de mat. Zijn pass was vervolgens helaas onbereikbaar voor Dennis van der Steen. Even later was er een goede kans voor Richard Corts op aangeven van André Kemper na een voorzet van Jeroen Rijsdijk. Dezelfde Jeroen Rijsdijk kreeg later in de eerste helft nog een bal op het hoofd uit een vrije trap, maar hij raakte de bal verkeerd waardoor hij geen gevaar kon stichten. Uit een volgende vrije trap van Tim van Breukelen ontstond vervolgens nog een mogelijkheid, maar zowel voor André Kemper als voor Jeroen Rijsdijk was de bal te scherp. De beste kans in de eerste helft kwam via Jeroen Rijsdijk. Zijn vrije trap werd van richting veranderd, waardoor de keeper van Katwijk zich tot het uiterste moest strekken om de bal net onder de lat vandaan over de lat te tikken. Daarmee is dan de eerste helft beschreven. IJsselmeervogels had wel wat kansjes, maar de moeilijkheidsgraad daarvan was dusdanig hoog dat deze goals in de weg stond. Katwijk maakte het de Vogels moeilijk in de eerste helft door zeer kort te dekken. In de eerste helft hadden de Rooien daar geen antwoord op waardoor de aanvallen af en toe erg armoedig over kwamen.

In de tweede helft kreeg IJsselmeervogels vele grote kansen…

De tweede helft was een veel aanvallender IJsselmeervogels te zien en werd er continu druk gezet op de verdediging van de Katwijkers. Al in de 48e minuut was er een kans voor Dennis van der Steen, maar zijn inzet ging net over. Deze aanval werd gevolgd door een goede aanval van Sukrü Mihci. In de 55e minuut was er een goede aanval via Dennis van der Steen en Dennis Knüppe. Uit de daarop volgende counter van Katwijk ontstond de beste kans voor de tegenstander in deze wedstrijd. Een kopbal van één van de aanvallers spatte uiteen op de lat. Ook IJsselmeervogels schoot een keer op de lat van Katwijk. Het was na een prima aanval, waarbij Paulo Meijndershagen als laatste de bal raakte. Na bijna een half uur in de tweede helft leek het er even op alsof IJsselmeervogels had gescoord. De kopbal van André Kemper na een voorzet van Dennis Knüppe belandde echter in het zijnet. Een volgende grote kans was er op te tekenen voor Jan Pieter Hartog. Na een counter van IJsselmeervogels belandde de bal via Dennis Knüppe en André Kemper in de voeten van JP. Hij plaatste een prachtige lob, maar de bal ging voorlangs het doel van Katwijk. Even later was er weer een goede aanval en weer via Dennis Knüppe en André Kemper. De bal die vervolgens bij Paulo Meijndershagen belandde was te moeilijk om er gevaar mee te stichten.

André Kemper scoort koppend de winnende treffer…

In de 85e minuut was er dan eindelijk de doorslaggevende aanval. Een mooi uitgespeelde aanval, waarbij Dennis Knüppe van rechts de voorzet gaf en André Kemper de bal koppend binnen de bekende palen deed belanden. Een welverdiende voorsprong voor de Rooien en tevens de eindstand van deze wedstrijd. Want Katwijk probeerde de stand nog wel gelijk te trekken, maar hun aanvallen en vrije trappen leverden geen resultaat. Al met al wederom een degelijke overwinning, met daarbij de kanttekening dat er ploegen komen waartegen in beide helften het niveau van de tweede helft absoluut bereikt moet worden. Bijvoorbeeld volgende week tegen de nummer drie van ranglijst, Capelle.

Van de eerste tot en met de laatste minuut ondersteunde
Vak Midden Noord de Vogels…

Zaterdag 2 oktober: TOGR – IJsselmeervogels 0-2

Degelijke overwinning…

Voor de eerste keer dit seizoen werd door spelers en supporters een bezoek gebracht aan de zuidkant van Rotterdam. Een ritje dat dit seizoen nog een aantal malen gemaakt zal worden. Doelwit deze middag TOGR. Zou het de Rooien lukken ook hen aan de zegekar te binden.Het eerste gedeelte van de eerste helft leek het in ieder geval niet op. IJsselmeervogels had de nodige moeite met de behendige en technisch begaafde aanvallers van TOGR. TOGR was dreigend en creëerde een aantal kansen. Tot twee maal toe werd een bal van de lijn gehaald door een van de verdedigers van IJsselmeervogels. Geheel tegen de verhoudingen in, maar daar hebben wij uiteraard lak aan, kwam IJsselmeervogels op voorsprong. Doelpuntenmaker: Dennis Knüppe. Fantastisch afstandschot.

Jan de Graaf, die inviel voor André Kemper, mist kans op 0-2

De 1-0 voorsprong betekende tevens de ommekeer in de wedstrijd. TOGR werd nog wel dreigend, maar de verdediging van IJsselmeervogels ging daar bekwaam mee om en stond deze middag stevig. Het voetbal was aanvallend gezien niet altijd even sprankelend en IJsselmeervogels had eigenlijk al vroeg in de wedstrijd het slot op de deur kunnen zetten als zij zorgvuldiger met de kansen waren omgegaan.

Goede redding van doelman Muskiet op een inzet van
Richard Corts

In de tweede helft legde IJsselmeervogels een aantal aardige aanvallen op de mat, echter zonder resultaat. Dat lag overigens niet alleen aan de Vogels, TOGR stond in de verdediging zijn mannetje en af en toe ontbrak de factor geluk. Een uitgekookt balletje van Jan de Graaf ging net naast, een aantal inzetten van Richard Corts werden door de keeper gepakt en ook schoten van Dennis van der Steen hadden helaas geen resultaat. Onder het genot van een piltsie kabbelde de wedstrijd voort. En net zoals in eerdere wedstrijden zat het venijn weer in de staart. Een goede aanval van IJsselmeervogels en goed doorgeven van Jan de Graaf stelde Richard Corts in staat de 2-0 aan te tekenen.

Al moest hij in de slotminuten toch capituleren op een
inzet van Corts die de eindstand op 0-2 bracht.

Deze middag was een degelijk voetballend IJsselmeervogels te zien. Niet altijd overtuigend en af en toe te weinig raffinement. Maar de drie punten zijn binnen.

Zaterdag 25 september: IJsselmeervogels – Sparta Nijkerk 1-0

Eind goed al goed…

Na de streekderby tegen Huizen was het zaterdag 25 september weer tijd voor een streekderby. Nu tegen Sparta Nijkerk, de directe buurgemeente. Een wedstrijd met een bijzonder tintje, omdat het een weerzien zou worden met trainer Erik Assink, Rob Hopman en Wim-Henk (Likken) van de Groep. Tijdens de hele wedstrijd bleek dat de Nijkerkers een gelijkspel zouden vieren als een overwinning. Gelukkig voor alles met een rood hart gingen de Heurders met lege handen naar huis. Maar dat had nog wel wat voeten in aarde.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Huizen en de bekerwedstrijd tegen Veendam was er geen plaats in de basis voor Christian Opschoor en Cesar Mendoza. Zij werden vervangen door Sükru Mihci en Richard Corts.

De eerste echte kans in de wedstrijd was voor IJsselmeervogels dat de eerste minuten overtuigend begon. Een voorzet vanaf links van Richard Corts was te scherp voor Dennis van der Steen die net iets te kort kwam om gevaarlijk te worden. Het duurde bijna een kwartier voordat Sparta hier iets tegenover kon stellen. Het was vervolgens wel weer IJsselmeervogels wat een aantal kansen wist te creëren. Zo zette Sükru Mihci een goede aanval op, maar kreeg hij de bal uit de rebound maar niet voorlangs de goal van de Nijkerkers. Even later was het dezelfde Mihci die na een voorzet van Richard Corts de bal over schoot. De Nijkerkers verdedigde met verve en schuwden de fysieke duels niet. En daar waar zij kozen voor het mannelijke voetbal, wat de scheidsrechter ook toe liet, bleef IJsselmeervogels zich te veel als een wat al te nette heer gedragen waardoor veel persoonlijke duels werden verloren. Daarbij speelde ook mee dat er veel balverlies was aan de zijde van de Rooien. Er werden nog wel kansjes gecreëerd zoals een strakke voorzet van Dennis van der Steen op Jan de Graaf, maar het spel was niet al te best. Van de laatste 25 minuten tegen Veendam was niets terug te vinden. Op slag van rust was er nog een aardige aanval voorafgegaan door een schot van Dennis van der Steen, maar geen resultaat. Er viel in de eerste helft niet al te veel te genieten.

Ook de tweede helft bracht weinig spektakel tot aan de blessuretijd. De Nijkerkers begonnen echter met twee goede aanvallen waarbij de bal op de paal naast Sander Duindam belandde. Na ongeveer zes minuten was het Richard Corts die voor gevaar zorgde tussen twee verdedigers van Nijkerk. Hij werd onreglementair gestuit. De plaats van het vergrijp bracht de verder prima leidende scheidsrechter aan het twijfelen waarop hij een vrije trap toekende waar wellicht een penalty op zijn plaats was geweest. Vanuit de vrije trap werd meer dan duidelijk hands gemaakt, maar de man in het zwart zag het over het hoofd. IJsselmeervogels bleef vervolgens wel de aanval zoeken, maar net als in de eerst helft kwam het allemaal er onmachtig over. Zo was er een goede voorzet van Sükru Mihci op Corts, maar de pass was net te scherp om voor gevaar te kunnen zorgen. Een aanval van Dennis van der Steen die de keeper omspeelde kon door de verdediging van Sparta ternauwernood om zeep worden geholpen. Er volgden nog wel meer plaagstootjes van de Vogels, maar zonder resultaat. Zo schoot Andre Kemper na een aanval via Richard Corts naast en was de inzet van Dennis van der Steen na een voorzet van Christian Opschoor niet venijnig genoeg om voor gevaar te zorgen. Sparta Nijkerk stelde daar zeer weinig tegenover. Zij bleven fysiek voetballen, overigens niets onreglementair, en vooral verdedigen. Zij gingen voor een punt. Het was allemaal wat armoedig, het leek erop dat IJsselmeervogels niet door de verdedigende muur heen kon komen. Overigens ook moeilijk voetballen tegen ploegen die zo zwaar verdedigen.

Maar toen brak de blessuretijd aan. Leek het er eerst op dat de Nijkerkers met de volle winst naar huid zouden gaan, ware het niet dat Sander Duindam er ook nog was. Het was één van de weinige keren dat hij in actie moest komen, maar hij deed dat bekwaam. Sander Duindam heeft ten opzichte van het vorige seizoen behoorlijk vooruitgang gemaakt en heeft af en toe fabelachtige reddingen. Terug naar de laatste minuten. De Nijkerkers kwamen gelukkig niet op voorsprong, dat zou te veel zijn geweest. Bij de laatste aanval van IJsselmeervogels deze wedstrijd brak Dennis van der Steen door de verdediging van Sparta. Hij ging keurig netjes over de handen van de keeper binnen de befaamde lijnen. De scheidsrechter was door de val overtuigd en wees gedecideerd naar de stip. Het was Richard Corts die er als de kippen bij was om de penalty te nemen en daarmee zijn penaltytrauma voor eens en voor altijd van zich af te schudden. Hij vuurde een kanonskogel af en hoewel de keeper de bal nog raakte bolde het net op de juiste wijze. Het verdedigende voetbal van Nijkerk was afgestraft en net als in de eerste thuiswedstrijd tegen Scheveningen ging IJsselmeervogels er niet geheel ten onrechte met de volle buit van door. Eind goed al goed.

Zaterdag 18 september: Huizen – IJsselmeervogels 0-2

Verdiende overwinning…

Voor de vierde competitiewedstrijd ging IJsselmeervogels op bezoek bij Huizen. Tijd weer voor een zogenaamde streekderby. Huizen nog geen punt gehaald dus de motivatie van de tegenstander zou groot zijn. Het werd een aardige wedstrijd waarbij voor de eerste helft gekenmerkt werd door een serie gemiste kansen. Trainer Philip den Haan die ondanks forse rugklachten aan de lijn zat had voor het eerst Andre Kemper in de basis opgesteld, terwijl Jeroen Rijsdijk weer de positie van laatste man beklede.

IJsselmeervogels startte fel. Ondanks dat was de eerste kans voor Huizen. De reactie van Sander Duindam was echter voldoende om de kopbal van Huizen onschadelijk te maken. Even later was er een kans voor Dennis van der Steen. Deze twijfelde tussen zelf schieten of het geven van een voorzet. En zoals wel vaker met twijfel was het resultaat nihil. De voorzet ging voorlangs. In de 18e minuut was het Christian Opschoor die na een voorzet van Richard Corts een kansje kreeg, maar de verdediging van Huizen stond zijn mannetje. Een volgende aanval via Dennis van der Steen en Richard Corts belandde in de voeten van Tim van Breukelen. Zijn schot spatte op de lat uiteen. Andre Kemper kopte vanuit de rebound in de handen van de keeper. Dezelfde André Kemper zette vervolgens een aardige aanval op. Het schot van Jan Pieter Hartog ging echter over. Vervolgens was er een voorzet van Dennis van der Steen die aan alles en iedereen voorbij ging, maar die gerust tot het eerste doelpunt had mogen lijden. Na een half uurtje was er weer een kans voor Huizen te noteren dat ook zijn inbreng had in de eerste helft. Het schot ging echter naast.

Een knappe pass van Tim van Breukelen kwam via Dennis van der Steen in de voeten van diens naamgenoot Dennis Knüppe, maar hij schoot de bal in de handen van de doelman van de Taatjes. Na een aanval van Huizen was er een uitbraak van IJsselmeervogels via Jan Pieter Hartog. André Kamper zette in vanuit een moeilijke hoek en de bal deed alleen het zijnet trillen. IJsselmeervogels bleef aanvallen. Een voorzet van Dennis van der Steen belandde bij Richard Corts. In plaats van de bal aan Christian Opschoor te geven kwam deze wederom in de handen van de keeper van Huizen. Vlak voor rust speelde Dennis Knüppe zich bekwaam vrij. Maar voor de tweede keer in de eerste helft ging zijn voorzet aan alles en iedereen voorbij en daar waar IJsselmeervogels zeker drie keer had moeten scoren was de ruststand 0-0.

De tweede helft begon wat kalmer als de eerste helft. Toch was het IJsselmeervogels dat de meeste aanvallende impulsen had. Na 54 minuten spelen was het Tim van Breukelen die de eerste kans kreeg, via de keeper belandde de rebound bij Dennis van der Steen, maar dit buitenkansje was aan hem niet besteed. Het duurde vervolgens nog 8 minuten voordat het eerste doelpunt voor IJsselmeervogels kon worden aangetekend. Uit een moeizame aanval wist de inmiddels ingevallen Jan de Graaf de bal op Dennis Knüppe te geven die vervolgens keurig netjes afrondde en daarmee zijn derde competitietreffer aantekende. Omdat Huizen niet na vier wedstrijden op de hatelijke nul wilde blijven staan deden zij er een schepje bovenop en kwam de verdediging van IJsselmeervogels onder druk te staan. Dit gaf wel extra ruimte voor de Rooien. Vanuit een uitval van IJsselmeervogels kon Richard Corts een voorzet geven, maar zijn bal belandde bij niemand. Een aanval van Huizen kon ternauwernood onschadelijk worden gemaakt. Het leek er even op dat IJsselmeervogels de wedstrijd uit handen zou geven. Een spaarzame aanval van IJsselmeervogels via Jan de Graaf en Paulo Meijndershagen werd door de keeper onschadelijk gemaakt, maar in de blesuretijd wisten de Rooien toch nog op 2-0 te komen. Jan de Graaf kon alleen op de keeper af na een pass van Sander Duindam. Koel en beheerst wist de jongeling de keeper te verschalken en was daarmee de eindstand in de wedstrijd bereikt. IJsselmeervogels boekte daarmee een verdiende overwinning, met in het achterhoofd een aantal verbeterpunten zoals het afronden van opgelegde kansen.

Zaterdag 11 september: IJsselmeervogels – Scheveningen 1-0

Gelukkige Vogels pakken drie punten…

Voor de derde wedstrijd dit seizoen traden de IJsselmeervogels op 11 september aan tegen de groen witten uit Scheveningen. Een ploeg met een reputatie en op voorhand een zware tegenstander.

Vanuit Scheveningen was een flink aantal fanatieke supporters meegekomen. Zij zagen in de 6e minuut al de eerste kans van IJsselmeervogels. Vanuit de verdediging kwam de bal in de voeten van Dennis van der Steen die kon oprukken tot in het strafschopgebied. Daar waar hij de bal wellicht beter had kunnen voorgeven op Richard Corts werd zijn inzet gepakt door de fors gebouwde keeper van de Scheveningers. Enkele minuten later was het Christian Opschoor wiens omhaal na een koppende voorzet van Richard Corts voorlangs ging. Even later had IJsselmeervogels op voorsprong moeten komen. Het was Dennis Knüppe die alleen voor de keeper jammerlijk faalde. Dezelfde Dennis Knüppe gaf weer even later een voorzet op Richard Corts. Zijn kopbal miste echter doel. In de 18e minuut was de eerste kans aan te tekenen voor Scheveningen. Tot dan toe was het IJsselmeervogels geweest dat de touwtjes in handen had. In de 24e minuut was het wederom Scheveningen dat een kans kreeg, maar Sander Duindam stond zijn mannetje en redde bekwaam. Uit de daarop volgende tegenstoot passte Jan Pieter Hartog op Richard Corts, maar deze kwam net te kort om gevaar te kunnen stichten. Het rommelde in de eerste helft echter een paar keer in de verdediging van IJsselmeervogels waardoor Scheveningen een aantal kansen kreeg. Een goede aanval van Scheveningen belandde bij één van de spitsen. Die had een schitterende omhaal in de benen en daar waar velen deze al telden lukte het Sander Duindam om de bal ternauwernood over te werken. Het laatste wapenfeit van de eerste helft was een voorzet van Christian Opschoor op Richard Corts die echter naast schoot.

In de tweede helft was het Sükru Michi die in de ploeg was gekomen voor Dennis van der Steen die na een schitterende actie op de paal schoot. Zijn inzet had een beter lot verdiend. Hij was in stelling gebracht door Jeroen Rijsdijk die deze middag door een blessure van Erwin van der Lugt als laatste man optrad. Hij deed dit bijzonder bekwaam. In de 12e minuut was het Dennis Knüppe die uit een draai inzette. De inzet werd onschadelijk gemaakt door de keeper van Scheveningen. Na een kwartier leek het wederom of Scheveningen op voorsprong zou komen. De niet te missen kans belandde echter tot opluchting van alles en iedereen met een rood hart op de lat. Even later moest Tim van Breukelen een achterstand voorkomen door de bal van de lijn te halen. IJsselmeervogels koos in het laatste kwartier voor de aanval waardoor er meer ruimte ontstond voor Scheveningen. Het was toch IJsselmeervogels dat de meeste kansen kreeg. Daar waar een mogelijkheid kon ontstaan voor IJsselmeervogels werd deze door de scheidsrechter verkeerd ingeschat. Na een overtreding op Jan de Graaf had de leidsman door moeten laten spelen. Vijf minuten voor het einde van de officiële speeltijd ontstond er tumult voor de goal van Scheveningen, maar inzetten van zowel Richard Corts als Andre Kemper leverden geen resultaat. Twee minuten voor het einde moest Sander Duindam weer aan de bak. Een doorgebroken speler van Scheveningen kwam op hem af, maar Sander plukte hem schijnbaar eenvoudig de bal van de voeten. De wedstrijd leek in een bloedeloze 0-0 te eindigen ware het niet dat Jan Pieter Hartog daar anders overdacht. Een rebound na een vrije trap van IJsselmeervogels belandde in zijn voeten en met een streep belandde de bal in de welbekende touwen. De scheidsrechter floot even later af waardoor IJsselmeervogels de volle drie punten mocht bijschrijven.

De Rooien hadden over geluk niet te klagen. De overwinning was echter terecht, want een groot deel van de wedstrijd heersten de Rooien. Wellicht niet altijd met even oogstrelend voetbal, daarvoor ontbreekt het zo af en toe nog aan finesse en automatismen, maar wat vooral belangrijk is het voetbal was iets verzorgder als de week daarvoor.

 

Zaterdag 4 september: Voorschoten’07 – IJsselmeervogels 1-1

Armoedige middag…

De tweede wedstrijd van het seizoen was voor de IJsselmeervogels wederom een uitwedstrijd. Debutant Voorschoten ’97 uit Voorschoten werd deze middag bezocht. Het was een zonovergoten middag bij een prettige temperatuur. Dat was dan ook hetgeen de supporters warm hield, want van het voetbal van IJsselmeervogels wordt je dat niet.
Met de hoop dat het eerste half uur van de eerste wedstrijd weer kon worden opgepikt en de verwachting dat drie punten mee naar huis zouden worden genomen waren weer talrijke rode aanhangers in Voorschoten aanwezig. Zij kwamen echter bedrogen uit. Zij zagen deze middag een armoedig en onmachtig IJsselmeervogels in het veld, waarbij aangetekend dat in de eerste helft wel de nodige kansen werden gemist.
Al in de 1e minuut van de wedstrijd kon IJsselmeervogels gevaar stichten uit een corner. Even later soleerde één van de spelers van Voorschoten, maar zijn inzet was een prooi voor Sander Duindam. Na 7 minuten kreeg Jeroen Rijsdijk een niet te missen kans; zijn inzet ging echter voorlangs. Na verdubbeling van die tijd was er een aardige combinatie van de Vogels waarbij de bal als laatste bij Christian Opschoor belandde. De keeper van Voorschoten tikte de bal echter naast. In de 17e minuut konden de Rooie supporters juichen. Nadat Christian Opschoor drie man van Voorschoten had uitgespeeld belandde de bal bij Richard Corts die de keeper met de hak in de korte hoek verschalkte. Een werelddoelpunt en daarmee het hoogtepunt van de wedstrijd. Even later was er weer een mogelijkheid voor IJsselmeervogels echter zonder resultaat. Een aanval via Dennis Knüppe en Dennis van der Steen kwam bij Christian Opschoor terecht, maar diens inzet was te slap om het de keeper van Voorschoten moeilijk te maken. Een minuut later had Opschoor weer een mogelijkheid, maar zijn inzet werd wederom door de keeper gekeerd. Omdat IJsselmeervogels met het 4-3-3 systeem speelt moet er snel omgeschakeld worden van de aanval na de verdediging. Dat werd in de 32e minuut hopeloos verzuimd en leidde gelijk tot schade. Voorschoten kon op gelijke hoogte komen. In het verdere verloop van de eerste helft kreeg Christian Opschoor nog een tweetal kansen. Beide keren was zijn inzet dusdanig slap dat hij geen gevaar kon stichten. Afgezien van zijn voorbereiding op de goal die werkelijk subliem was zat deze speler nauwelijks in de wedstrijd. Als afsluiting van de eerste helft plaatse Erwin van der Lugt een volley, maar ook deze kans werd gekeerd door de keeper.

De tweede helft begon curieus. Voorschoten betrad met 10 man het veld. De scheidsrechter had niet in de gaten gehad dat hij een speler twee maal geel had voorgehouden, waardoor Voorschoten onterecht 10 minuten lang met 11 man bleef spelen. Deze scheidsrechter zag wel meer dingen niet, zoals een keer of vier hands in het strafschopgebied van Voorschoten. En daarmee deelde de scheidsrechter in de malaise van de tweede helft. Het eerste half uur is snel beschreven. Van goed voetbal was nauwelijks sprake. En toen het publiek luidkeels begon te morren kon Richard Corts het niet laten te reageren. Hij had gelijk en het gaf tegelijkertijd aan dat hij voelde dat het niet naar behoren liep. Overigens was hij het wel die samen met de ingevallen Jan de Graaf voor nog enig gevaar zorgde in de tweede helft. Inzetten van Tim van Breukelen en de ingevallen Paulo Meijndershagen gingen naast of net over. Een kopbal in blessuretijd van Jeroen Rijsdijk ging over.
1-1 was de eindstand van de wedstrijd, waarbij IJsselmeervogels vooral in de eerste helft kansen miste en in de tweede helft stuurloos voetbalde. Het ontbrak aan leiderschap en inzicht. Het is te vroeg om nu al de conclusie te trekken dat de ambities om mee te doen om het kampioenschap moeten worden bijgesteld, maar als je vervolgens op de radio hoort hoe Quick Boys heeft gevoetbald bij de blauwe buren moet het ergste worden gevreesd. Althans, als IJsselmeervogels zo blijft voetballen als op zaterdag 4 september.

 

Zaterdag 28 augustus: Excelsior Maassluis – IJsselmeervogels 2-3

IJsselmeervogels nog niet van oude kwaal genezen…

Christian Opschoor was net als zijn
medespelers alleen de eerste
30 minuten zichtbaar

De kop is eraf. Het seizoen 2004/2005 is voor IJsselmeervogels begonnen met de wedstrijd in Maassluis tegen de plaatselijke Excelsior. Met de nodige nieuwelingen c.q versterkingen moet weer een gooi worden gedaan naar het hoogst haalbare in de hoofdklasse B voor de zaterdagamateurs, want dat mag worden verwacht van een club met deze reputatie. Het werd deze middag een wedstrijd met twee gezichten.
De wedstrijd begon wat aftastend. Het is per slot van rekening het begin van het seizoen. Het extra oefenen op de spelhervattingen heeft in ieder geval resultaat gehad. De vrije trappen en corners zijn dreigender als vorig seizoen en tijdens de oefenwedstrijden. Zo kon Erwin van der Lugt na een vrije trap tegendraads gevaar stichten. De keeper van Excelsior redde echter bekwaam. Na een spelhervatting voor de goal van de Vogels belandde een uittrap van Sander Duindam bij Richard Corts. Deze maakte de aktie en passte de bal in de voeten van debutant Dennis Knüppe. Die wist daarmee wel raad en tekende voor het eerste doelpunt van IJsselmeervogels in deze competitie. IJsselmeervogels bleef vervolgens goed voetballen. Zo was er in de 17e minuut een aktie van Christian Opschoor die echter niet tot resultaat leidde. Vervolgens was er een aktie van Dennis Knüppe die de bal in de voeten van Tim van Breukelen deed belanden. Zij inzet kreeg het verkeerde effect mee waardoor de bal voor de goal langs zwabberde. Een schot van dezelfde Tim van Breukelen ging een aantal minuten ook naast. Overigens wederom een inzet vanuit een spelhervatting.
Een vrije trap van IJsselmeervogels werd in de 25e minuut door de keeper van Excelsior gered. De bal belandde in de voeten van Dennis Knüppe die het volle rendement haalde uit de daarop volgende rebound. 2-0 en de tweede treffer voor deze speler. De Vogels voetbalden vervolgens goed door. Een inzet van Richard Corts tussen de bekende palen na een voorzet van Dennis Knüppe leek in eerste instantie gered te worden door één van de spelers van Excelsior, maar carromboleerde via de voet in het doel. Een ongekende luxe, want na 27 minuten had IJsselmeervogels een voorsprong van 3-0 bereikt en was heer en meester op het veld. En daarmee zijn dan de hoogtepunten van de wedstrijd beschreven. Want waar vorig jaar IJsselmeervogels een aantal wedstrijden halverwege de tweede helft bijna weggaf deed men dit al in de eerste helft. Het werd besluiteloosheid troef, moesten de Rooien doorzetten of de voorsprong koesteren. Dit gedrag leidde in de 36e minuut tot de eerste tegentreffer van Excelsior.

Er waren veel supporters afgereisd uit Spakenburg

Voorafgaand aan deze tegentreffer rammelde het weer ouderwets in de verdediging van IJsselmeervogels. Bij de stand van 3-1 werd IJsselmeervogels nog wel twee keer gevaarlijk, maar een voorzet door Christian Opschoor op het hoofd van Dennis van der Steen trof geen doel. Op slag van rust werd een terugspeelbal door Erwin van der Lugt totaal verkeerd verwerkt. De bal belandde in de voeten van de spits van Excelsior die zo vrij als een vogeltje op Sander Duindam of kon gaan en het buitenkansje niet onbenut liet. 3-2. Een typisch voorbeeld van hoe laat je de tegenstander terug in de wedstrijd komen.

Dennis v/d Steen was door zijn snelheid steeds dreigend maar
werd teweinig aangespeeld.

Als gevolg van de slechte laatste minuten in de eerste helft begon IJsselmeervogels gespannen aan de tweede helft. Blijkbaar kon aan het eerste half uur van de eerste helft geen inspiratie worden onttrokken. Het ontbrak de gehele tweede helft aan zelfvertrouwen. Het leidde tot een spaarzame aanval van IJsselmeervogels via de ingevallen André Kemper en Dennis van der Steen. Er waren ook, net als vorig seizoen, slordigheden te zien in de verdediging van de Vogels. Een inzet na een fout van Tim van Breukelen ging maar net naast de goal van de Rooien. Ook had IJsselmeervogels de nodige moeite met uitverdedigen. Er moet gezegd worden dat Excelsior Maassluis geen slechte ploeg heeft, maar niet alle posities zijn even sterk bezet. Zeker niet in vergelijking met IJsselmeervogels. Op basis van de eerste 30 minuten van de wedstrijd moet er veel mogelijk zijn dit seizoen.

Tevergeefs claimt Jan de Graaf een strafschop

Daar tegenover staan echter 60 minuten die beslist geen voldoende scoren en dat geeft zorgen. Zorgen om de competitie en ook zorgen als het gaat om de twee derby’s. Afgezien van het spel en spelinzicht baart de mentale weerbaarheid van ons team (de nerveusiteit in de tweede helft en het blijkbaar gebrek aan zelfvertrouwen) mij grote zorgen. Deze ploeg moet het kunnen en we zijn nog maar net begonnen. Heren, er is werk aan de winkel.