Dinsdag 22 september: IJsselmeervogels – Veendam 3-4 (beker)

Jammer, maar voorbij…

Op de eerste dag van de herfst speelde IJsselmeervogels de tweede wedstrijd in de Amstel-Cup. Tegenstander was Veendam uit het gelijknamige dorp in het noorden van Groningen. Zij hadden echt herfstweer meegebracht. Veel wind en af en toe een frisse bui over de Westmaat.

IJsselmeervogels begon de wedstrijd niet onaardig tegen de profs. Veel ontzag kenden ze niet voor de tegenstander. Alsof ze het aan hun stand verplicht waren was de eerste kans voor Veendam, maar het was de uitstekend keepende Sander Duindam die bekwaam redde. De eerste kans voor IJsselmeervogels kwam op naam van Dennis Knüppe na een vrije trap genomen door Tim van Breukelen. De bal ging echter aan hem voorbij. Een minuutje later was het echter Veendam dat de 0-1 aantekende. Aan het doelpunt ging een dekkingsfout vooraf. De verder prima spelende Jeroen Rijsdijk had meegedaan aan de voorafgaande aanval en was niet in de verdediging. Al snel scoorde IJsselmeervogels het tegendoelpunt. Een terugspeelbal van Veendam belandde in de voeten van Dennis van der Steen die vervolgens alleen op de keeper afging en de doelman wist te verschalken.

Na een vermeende overtreding binnen de zestien van IJsselmeervogels kreeg Veendam een cadeautje in de schoot geworpen in de vorm van een penalty. Deze werd uitermate goed genomen waardoor Veendam wederom op een voorsprong kwam. IJsselmeervogels bleef echter wel aanzetten, maar met onvoldoende kracht. Uit een uitbraak na een aanval van IJsselmeervogels was het Veendam dat op een 1-3 voorsprong kwam. De ploeg uit Groningen liet zien hoe het is om efficiënt met de kansen om te gaan. Na ruim een half uur spelen was er wederom een foute terugspeelbal van de doelman van Veendam. Het buitenkansje was echter niet aan Dennis van der Steen besteed. De keeper van Veendam herstelde zijn fout. In de 36e minuut was er weer een uitbraak van Veendam, maar wederom was het Sander Duindam die bekwaam redde. Een zestal minuten moest hij weer aan de bak en weer wist hij een doelpunt te voorkomen. Ook moest er nog een bal van de lijn gehaald worden. In deze fase kwam IJsselmeervogels er niet aan te pas. Op slag van rust werd het zelfs nog 1-4 voor Veendam. Nog een prima uitgespeelde kans en een mooie goal.

In de tweede helft kwam Richard Corts Cesar Mendoza vervangen. Hij sticht gelijk gevaar, maar geen resultaat. Tot aan de twintigste minuut lijkt het erop dat Veendam IJsselmeervogels een beetje laat komen en de Vogels komen niet verder dan een aantal speldenprikjes. Maar toen begon het en maakten de Vogels het de Veendammers nog knap lastig. Het werd ingeleid door de derde foute terugspeelbal van Veendam. Richard Corts pikte de bal op en ging alleen op de keeper af. Zijn inzet ging tot ontzetting van iedereen naast. Twee minuten later kreeg hij weer een kans en weer alleen voor de keeper. En daar waar hij misschien de bal beter rustig over de grond had kunnen schieten schoot hij hard en hoog over, waarbij aangetekend dat hij wel vanuit de draai schoot.

In de 32e minuut was er weer een goede aanval van IJsselmeervogels. Op aangeven van Tim van Breukelen wist Jan de Graaf het de verdediging van Veendam moeilijk te maken. Via een speler van Veendam belandde de bal in de touwen en was het 2-4. Twee minuten later krijgt IJsselmeervogels een vrije trap toegekend die genomen wordt door Tim van Breukelen. De bal beland voor de voeten van Richard Corts die voor de derde keer de bal voor het intikken heeft, maar hem voorlang het doel weet te krijgen. Dezelfde Richard Corts krijgt in de 38e minuut nog een kans. Vanuit een moeilijke hoek lukt het hem niet de bal in het doel te krijgen. Een minuut later krijgt hij weer een kans. Hij kan alleen op de keeper af, maar voor de zoveelste keer is de hoek te moeilijk om tot scoren te komen. Jammer. Een tweetal minuten later wordt er een overtreding gemaakt op Richard Corts. Vanaf de zittribune duidelijk binnen de bekende zestien meter. De scheidsrechter kent echter slechts een vrije trap toe. Vanuit de vrije trap ontstaat een scrimmage voor de goals van Veendam, maar helaas voor alles met een rood hart lijdt het niet tot het gewenste resultaat. Vlak tegen het einde van de wedstrijd weet IJsselmeervogels toch nog op 3-4 te komen. Een aanval via Richard Corts en Dennis Knüppe wordt door Jan de Graaf afgerond. Er rest dan nog weinig tijd om de absoluut verdiende gelijkmaker aan te tekenen. Helaas blaast de man in het zwart af voor het einde.

IJsselmeervogels kan zeker gezien het beeld in de tweede helft terugkijken op een goede wedstrijd. De jongens deden toen echt niet onder voor Veendam. Zeker na de wissels van Richard Corts voor Dennis van der Steen en Sukrü Mihci voor Andre Kemper ging er veel meer dreiging uit van de Vogels en werd er goed voetbal gespeeld. Als IJsselmeervogels beter met de kans was omgegaan hadden de Rooien een ronde verder kunnen komen. Maar daar koop je niks voor na 90 minuten.

Zaterdag 7 augustus: Dos Kampen – IJsselmeervogels 1-2

IJsselmeervogels slaagt voor eerste testcase…

Het was eigenlijk te
warm voor deze kleren.
(bron: teammanager)

De bouwvakvakantie was nog niet helemaal voorbij en IJsselmeervogels zit nog midden in de voorbereiding, maar toch moest er op 7 augustus al worden aangetreden voor een duel om de Amstel Cup. Tegenstander deze middag de hoofdklasser DOS Kampen. Niet op het complex van deze laatse, maar bij hun buren.
Ondanks of dankzij het aflopen van de vakanties waren er deze middag weer veel dorpsgenoten richting Kampen getrokken. Zijn beleefden vooral letterlijk een warme middag en genoten vooral van de zomerzon. De wedstrijd werd vanwege de warmte deze middag een tweetal keren extra onderbroken voor een drinkpauze.
Ten opzichte van het vorige seizoen startte de Rooien met nogal wat wijzigingen in de basisopstelling. Zo maakten de nieuwelingen Rijsdijk, Pietersen en Knüppe hun opwachting en was Jan Pieter Hartog opgeschoven van de rechtsback naar de rechtshalf positie. Voor Jan de Graaf was er (nog) geen plaats in de basisopstelling waardoor het aantal autochtone Rooien beperkt bleeft tot JP. Jan de Graaf zou overigens al snel invallen voor Christian Opschoor die na een gele kaart tegen zich zelf in bescherming moest worden genomen, maar die daar gezien lichaamstaal weinig begrip voor op kon brengen.

IJsselmeervogels was veelvuldig voor het doel
van Dos Kampen te vinden deze middag.

Al in de 8e minuut deed IJsselmeervogels van zich spreken door een kans van Tim van Breukelen. DOS Kampen had twee keer zoveel tijd nodig om daar iets tegenover te stellen. Even later was er een kans voor nieuwkomer Knüppe op aangeven van Dennis van der Steen. Dezelfde Knüppe had een aantal minuten later weer een kans uit een scrimmage, maar ook deze werd niet omgezet in klinkende munt. Na een half uur spelen was het Dennis van der Steen die IJsselmeervogels op 1-0 zette nadat eerder een aanval via hem niet tot resultaat leidde. De aktie voor de 1-0 was overigens vloeiend en liet zien dat de Vogels alleraardigst kunnen aanvallen. De eerste helft kroop naar het einde en kansjes voor Tim van Breukelen en Jan de Graaf werden door de forste Kamper keeper gekeerd. Ook DOS deelde nog wat speldenprikjes uit, maar dit mocht nauwelijks een naam hebben omdat ook Sander Duindan zijn mannetje stond.

Jan de Graaf legt aan voor de strafschop en enkele
seconden later staat IJsselmeervogels op 0-2

In de tweede helft startten de Rooien wederom voortvarend. Een schot van Richard Corts via van Rijsdijk leverde echter niet de goal. Het duurde vervolgens ruim een kwartier voordat er kansen ontstonden. Eerst voor Jan de Graaf op aangeven van Richard Corts vervolgens Dennis van der Steen op aangeven van Knüppe. Na een knappe aktie van Richard Corts kwam de bal in de voeten van Dennis van der Steen, maar ook dit was geen doelpunt. Tot twee maal toe maakte de Kamper verdediging een overtreding op Knüppe. De eerste resulteerde in een vrije trap en even later wees de man in het groen naar de bekende stip. Het was Jan de Graaf die dit buitenkansje wist te verzilveren. Kort daarna kreeg Richard Corts nog een kans, maar die leverde niets op. Verdedigend verviel IJsselmeervogels weer in het spel wat vorig seizoen ook al het geval was en wat kortweg nonchalance mag worden genoemd. In de 39e minuut wist DOS hiervan te profiteren en scoorde de 2-1. Totaal onnodig en voor de technische staf een belangrijk punt om in de verdere voorbereiding aandacht aan te besteden. Zeker na het slippertje van Tim van Breukelen, maar dat door kordaat optreden van Sander Duindam niet leidde tot de gelijkmaker.
IJsselmeervogels was duidelijk de meerdere van de Kampenaren alhoewel er nog een hoop moet gebeuren. Maar goed de Vogels zitten nog in de voorbereiding en het was die middag ook erg warm.