Woensdag 26 september: IJsselmeervogels – ADO den Haag 0-2 (0-1)

Dappere Rooien pas laat kopje onder….

IJsselmeervogels heeft met een knappe pot voetbal het toernooi om de KNVB-beker verlaten. Na de vroege tegengoal hield menig supporter rekening met een grote score, maar de thuisploeg rechtte de rug en liet de gasten een paar keer stevig zweten. Het kon echter uitschakeling niet voorkomen.

Na vier minuten stond IJsselmeervogels alweer achter. Er werd matig uitverdedigd, waarna aanvoerder Jens Toornstra de bezoekers simpel op voorsprong zette. Verder liet IJsselmeervogels het niet komen en deelde zelf sporadisch een plaagstootje uit. Na tien minuten kreeg Mo Faouzi een beetje gelukkig een voorzet van Nick Kuipers mee, maar produceerde van de schrik een veel te zachte schuiver in het zijnet. Enkele minuten later startte IJsselmeervogels brutaal een mooie aanval over meer schijven met als eindstation Mo Faouzi, wiens schot uit de draai juist op tijd gekraakt werd. Na twintig minuten kregen de bezoekers een dot van een kans. Een vrije trap van Toornstra kwam op het hoofd van de helemaal vrij lopende Rydell Poepon die het doel te hoog zocht. ADO Den Haag kreeg in het vervolg maar weinig grip op het duel en als er al een kansje was, zoals na een half uur voor Aaron Meijers, dan was de prima keepende Armand van de Top er als de kippen bij om de bal voor zijn voeten weg te plukken. Tien minuten voor rust kreeg IJsselmeervogels een echte kans toen twee Haagse verdedigers ruzie om de bal maakten en Mo Faouzi voor het toeziend oog van de Willemen Leushuis en Van Hanegem tegen doelman Robert Zwinkels aanknalde. Een minuut later bracht Bas Mooij met een fraaie loopaktie Nick Kuipers in stelling die zijn schot naast zag dwarrelen. Op slag van rust leek er zelfs sprake van galery play na weer een aanval over vele schijven en veel ruimte op links.Toen Mo Faouzi bereikt werd, stond hij echter buitenspel.

Na rust een fel startend IJsselmeervogels dat meteen een corner verdiende. Nick Kuipers vond Kevin Huijsman, maar die raakte de bal niet goed. Even later pakte Van de Top een schotje van alweer Toornstra klemvast. Het ging op en neer en IJsselmeervogels deed maar nauwelijks onder voor de gerenommeerde eredivisionist. Zo kwam Maikel de Harder vrij voor het doel en in plaats van schieten zette hij voor op de buitenspel lopende Mo Faouzi. Het respect groeide. Arnoud van Toor zag een schotje worden opgeraapt, Toornstra, kopen die man, dreunde rakelings naast. Na een minuut of twintig sloeg de vermoeidheid wel toe, maar hield IJsselmeervogels knap en met een beetje geluk stand. Zo raakte Tjaronn Chery de paal. Toch gaf de thuisploeg niet op. Geoffrey Verweij, randje buitenspel, vond Maikel de Harder wiens inzet gekeerd werd. De corner van diezelfde Maikel de Harder werd door bennie van Noord voorlangs gekopt. Inzetten van Toornstra gingen vervolgens naast of waren voor keeper Van de Top en zo bleef het spannend, helemaal toen IJsselmeervogels 8 minuten voor tijd een bal uit de doelmond weg wist te werken. Zes minuten voor tijd mocht Mike van Duinen alleen op doel, maar ook nu kwam de goalie als winnaar uit de strijd. Twee minuten voor tijd moest het dappere IJsselmeervogels toch capituleren toen Charlton Vicento een corner knap binnen schoof. Vlak voor tijd kreeg Mo Faouzi een uitgelezen kans, maar faalde oog in oog met Zwinkels. Hierna hield de overigens uitstekend fluitende arbiter Higler het voor gezien.

Geen slechte beurt voor de rooien, hoewel een doelpuntje voor het vertrouwen natuurlijk wel lekker was geweest. Toch moet het wel vertrouwen geven voor de wedstrijd tegen Capelle

Verslag: Gary

Dinsdag 21 augustus: IJsselmeervogels – Argon 6-2  (2-1-)

IJsselmeervogels makkelijk langs Argon…

IJsselmeervogels heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de KNVB beker. Na een tumultueus weekend begonnen de rooien wisselvallig om vervolgens toch nog naar een ruime verdiende overwinning uit te lopen. Man van de wedstrijd werd Maikel de Harder, die maar liefst vier keer een corner op een doelpuntmakend hoofd wist te plaatsen.

Niet meer dan een schamel puntje hadden eerdere ontmoetingen met de tegenstander uit Mijdrecht opgeleverd. De thuisploeg speelde in 2007 in een zinderende tweekamp om de algehele amateurtitel eerst thuis gelijk om vervolgens uit in de verlenging het onderspit te delven. Ook tijdens wedstrijden om de Supercup of de beker dolven de rooien steeds het onderspit en het werd dus tijd voor assistent-trainer Johan de Man om hier verandering in te brengen. Na een lange periode van aftasten, kwam het eerste gevaar na een kwartier uit een  vrije trap van Maikel de Harder, welke met de nodige moeite tot corner kon worden verwerkt. Meteen daarna was het aan de bezoekers om op voorsprong te komen, maar Armand van de Top kwam attent uit zijn doel. Even later kwam de thuisploeg op voorsprong. Een corner van Maikel de Harder stuitte als het ware op het hoofd van Bennie van Noord en liet doelman Romero Antonioli kansloos. Ruim vijf minuten later was het weer raak. Een pass van Stefano Goncalves schoof Maikel de Harder ineens richting doel, maar nu bleef de doelman nog fier overeind. Maar op de corner van Maikel, deze keer via het hoofd van Arnoud van Toor, had de goalie geen antwoord. Toch kwamen de bezoekers vlak voor rust nog terug in de westrijd. Een veel te makkelijk gegeven vrije trap kwam via de lat voor de voeten van Wilco Krimp, die voor het verlaten doel geen fout maakte.

Na rust leek IJsselmeervogels snel orde op zaken te stellen toen Jasmin Ramic de doelman een blunder zag maken en voor 3-1 zorgde met een ongenschijnlijk onschuldige schuiver. De spanning kwam twee minuten later echter alweer terug toen Lorenzo Lassooij een afgeslagen corner van een meter of 30 hard inschoof. De Mijdrechters voelden de krachten echter rap afnemen en het laatste kwartier liepen de rooien snel uit. Eerst zag Nick Kuipers na wat kap- en draaibewegingen zijn schot nog in het zijnet verdwijnen, maar de daarop volgende strakke corner van Maikel de Harder werd er door Bennie van Noord weer strak ingekopt. Fraaie aanvallen via Stefano Goncalves en Mo Faouzi, als ook weer een panklare voorzet van Maikel de Harder op Joey Snijders leidden niet tot een doelpunt. Vijf minuten voor tijd lukte dit weer wel met een corner. Joey Snijders kopte de corner van Maikel de Harder raak. In de slotfase was het prijsschieten voor Faouzi en de te zelfzuchtige Katipana, maar het werd pas 6-2 toen Joey Snijders een voorzet van Stefano Goncalves tegen de touwen knikte.

En zo kwailificeerde IJsselmeervogels zich eenvoudig voor de tweede ronde waarin het eredivisionist ADO Den Haag ontvangt.