Seizoen 12/13

IJsselmeervogels seizoen 2012 / 2013

IJsselmeervogels seizoen 2012 / 2013

IJsselmeervogels seizoen 12/13

Wat het afgelopen seizoen teleurstellend afgesloten met een zesde plaats op de ranglijst, het derde topklasse seizoen zou nog slechter afgesloten worden met een 12e plaats op de ranglijst net boven de degradatie streep, de slechtste prestatie in de historie van IJsselmeervogels.

Bij de start ging het al gelijk fout. In de eerste competitie wedstrijd uit bij Jodan Boys wond trainer Jan Zoutman zich zo op over de pietluttige beslissingen van het arbitrale trio over de kleur van sliding broekjes dat hij de grensrechter omver liep waarna hij rood ontving. Er werd gevreesd voor een langdurige schorsing, maar de trainer kwam ervan af met slechts een schorsing tot 1 december waarin hij niet op de bank mocht zitten. In de tussentijd werden de taken langs de lijn waargenomen door hulp trainer Johan de Man die langzamerhand het team weer op de rails kreeg waardoor de winterstop werd ingegaan met slechts zeven punten achterstand op koploper HHC op een zesde plaats. Intussen werd het contract van trainer Jan Zoutman gelicht met nog een jaar, ondanks dat hij praktisch nog niet op de bank gezeten had, een kapitale fout zou later blijken.

Tijdens het trainingskamp in Spanje kwamen alleen maar positieve verhalen naar buiten hoe goed de sfeer wel niet was en dat er zo goed getraind werd, zodat de supporters niet anders dachten dan dat er serieus een aanval op de koppositie gedaan zou worden na de winterstop. Niets was minder waar. Al in de eerste wedstrijd na het ‘fantastische’ trainingskamp ging men thuis onderuid met 0-3 tegen promovendus en later degradant Jodan Boys. Ook in de daarop volgende wedstrijden werd sporadisch een puntje gehaald waardoor met steevast de weg naar onderen inzette.

Op 9 maart volgde de derby thuis, totaan deze wedstrijd was er nog geen winstpartij geboekt, het zou dan ook een cruciale derby worden die de boeken in zou gaan als degradanten derby daar buurman Spakenburg nog slechter presteerde dan IJsselmeervogels. Gelukkig voor de Vogels riepen de supporters van de blauwen op om de wedstrijd te boycotten ivm de toegangprijs waardoor hun eigen team geen support hadden deze wedstrijd en IJsselmeervogels met 1-0 zegevierde. Een golf van opluchting ging door de vereniging en het lek leek boven maar gelijk de volgende wedstrijd uit bij Scheveningen ging het weer mis en verloor men met 2-1. Toen ook de week daarop thuis werd verloren van Barendrecht met 0-2 was de toestand van trainer Jan Zoutman inmiddels onhoudbaar geworden waardoor ontslag volgde. Een vreemde ontwikkeling daar enkele maanden eerder het contract nog verlengd was.

Er werd snel geschakeld en al binnen een week kon een nieuwe trainer gepresenteerd worden: Gert Kruys. Die begon met een nederlaag uit bij Genemuiden, maar hierna volgden enkele gelijke spelen en een overwinning op het reeds gedegradeerde DETO waardoor één wedstrijd voor het sluiten van de competitie eindelijk het sein veilig gegeven kon worden.