Zaterdag 11 mei: Noordwijk – IJsselmeervogels 0-0

Vakantie….

Net als vorig seizoen eindigde IJsselmeervogels de jaargang 2012-2013 met een uitwedstrijd tegen Noordwijk. De wedstrijd leek even te beginnen zoals de eerste wedstrijd met over kleding. Noordwijk speelt met witte sokken, de kleur die ook gedragen wordt door Gino Mommers. Resultaat Gino met zwarte sokken in de goal. Waar gaat het over.

Trainer Gert Kruys had enkele wijzigingen in het basiselftal ten opzichte van de wedstrijd tegen GVVV. De van een blessure teruggekeerde Kevin Huisman startte in de basis evenals Bob Kanyeba die daarmee zijn eerste basisplaats veroverde. Opmerkelijker was echter dat Kruys startte met een driemans verdediging en 4 man op het middenveld. IJsselmeervogels speelde hierdoor een goede wedstrijd met verzorgd voetbal, waarbij het met name in de eerste helft weinig ruimte weggaf aan Noordwijk. Zoals het hele seizoen schortte het in de afronding. Het eerste gevaar kwam van de twee naar Noordwijk vertrekkende spelers. Mo Faouzi gaf de bal mee aan Stefano Goncalves die zijn inzet gestuit zag doordat de keeper de benen sloot.
IJsselmeervogels kreeg zo links en rechts wat mogelijkheden. Zo was er een goede actie van Bob Kanyeba en schoot Kevin Huisman op de voeten van de keeper na een vrije trap. De rebound van Mo Faouzi ging voor de goal langs. Het laatste wapenfeit van de eerste helft was wederom voor Mo Faouzi die recht in de handen schoot van de uitstekende Noordwijkse doelman.
In de tweede helft namen de kansen toe voor de Vogels en ook Noordwijk werd dreigender wat de amusementswaarde van de wedstrijd ten goede kwam. In de 51e minuut was het Geoffrey Verwey die een goede actie in huis had en in de korte hoek de keeper probeerde te passeren waar afgeven op Mo Faouzi een betere optie was geweest. Het leverde wel een corner op die bij de meegekomen Bennie van Noord terecht kwam. Na wat draaibewegingen kreeg hij de bal op het hoofde van Bob Kanyeba die over kopte. Een minuutje later werd Noordwijk dreigend, maar kon de verdediging van IJsselmeervogels de aanval onklaar maken. Met bijna een uur op de klok was het wederom Geoffrey Verwey die een geweldige actie in de benen had en dito inzet. De keeper van Noordwijk ranselde de bal uit de benedenhoek ten koste van een corner net buiten de zestien bij Maikel de Harder terecht kwam. Zijn uithaal verdween op de voeten van de keeper waardoor Bennie van Noord een dot van een kans kreeg. Hij schoot wederom uit de draai en met de voet wist de keeper van Noordwijk redding te brengen. Na een goede aanval met Maikel de Harder en Stefano Goncalves kwam de bal bij Mo Faouzi die recht in de handen van de keeper schoot.
Met nog een kleine 10 minuten te spelen kreeg Noordwijkse en ex-Vogel Bram Meurs de bal aangespeeld. Er klonk direct een schreeuw en Meurs moest per brancard van het veld worden gedragen. Een grote teleurstelling voor Noordwijk en Bram zelf natuurlijk. Van deze kant wensen wij hem veel sterkte.
De scheidsrechter telde onder andere door deze blessure vier minuten bij in een wedstrijd die er niet meer toe deed. In de extra tijd kreeg Noordwijk nog een kans maar wist Gino Mommers bekwaam te redden. Zo eindigde de wedstrijd met dezelfde stand waarmee werd begonnen en breekt voor in ieder geval ondergetekende en de crew van IJsselmeervogels.tv de vakantie aan.

Verslag: Hop


 Zaterdag 4 mei: IJsselmeervogels – GVVV 3-3 (1-0)

Veilig!!!

IJsselmeervogels heeft zich vanmiddag veilig gespeeld tegen GVVV. De ploeg die nog maar twee seizoenen geleden de eerste Topklasse kampioen werd, deed dat niet uit eigen verdienste, maar werd vooral geholpen door deuitslagen op de andere velden. In ieder geval volgend seizoen weer Topklasse.

De laatste thuiswedstrijd stond in het teken van afscheid nemen. Maar liefst drie(!) spelers vertrekken alweer na één seizoen naar de club waar ze vandaan kwamen. Misschien wel tekenend voor het moeizame seizoen. Er werd ook afscheid genomen van een speler die in vijf seizoenen IJsselmeervogels vele prijzen haalde waaronder twee algehele amateurtitels; Bas Mooij. Deze middag niet in het rood-wit op het veld te bewonderen vanwege een blessure. Zijn plaatsvervanger in de verdediging was Stanley Taylor die daarmee zijn eerste basisplaats dit seizoen kreeg. In de tijd dat hij speelde bleek hij een belangrijke steunpilaar. Dennis Hollart bezette de linksback positie doordat Nick Kuipers ook vanwege een blessure aan de kant bleef.
Opponent deze middag dus GVVV uit Veenendaal. De ploeg die wel een goed Topklasse seizoen meemaakte en de titel aan haar neus voorbij zag gaan. De ploeg ook van oud-trainer van de Vogels Erik Assink en natuurlijk Wouter van Hoof die in de basis startte. De wedstrijd snel is redelijk snel beschreven zoals eigenlijk het hele seizoen. Het was van beide kanten niet best, zeker de eerste helft. IJsselmeervogels voetbalde te verkrampt en koos te vaak voor een verdedigende optie in plaats van de bal naar voren te spelen. Geheel onverwacht lag na tien minuten de bal in de goal van GVVV. Een snel genomen vrije trap van Joey Snijders, spelend tegen zowel zijn oude als nieuwe ploeg, verdween schitterend binnen de touwen. 1-0 voor de Vogels, een welkome voorsprong. Een paar minuten later kreeg ende Mo Faouzi een mogelijkheid uit een lange bal van Stanley Taylor. De keeper van GVVV was uit de goal maar de bal werd teveel door Mo naar links gespeeld waardoor het gevaar voor GVVV was geweken. De eerste mogelijkheid voor GVVV was voor Wouter van Hoof die alleen op Gino Mommers afging maar die de inzet goed wist te pareren. Het resultaat was een corner voor de Veenendalers die goed werd gepakt door Mommers. De keeper stond wederom zijn mannetje na een vlammend schot van buiten de 16. Het laatste wapenfeit van de eerste helft was een corner voor IJsselmeervogels die via het hoofd van Stanley Taylor naast ging.
Langzaam maar zeker druppelde in de tweede helft tussenstanden binnen van de andere velden en op het moment dat iedereen op de tribunes meer bezig leek met andere ploegen lag de bal achter Gino Mommers. 1-1 een moment waarbij de verdediging van IJsselmeervogels er niet goed uitzag. Even leek het erop dat de wedstrijd op 1-1 zou eindigen, maar daarmee werd de dreiging die de ingebrachte Bryan Burgerhout tekort gedaan. De keeper van GVVV wist tot tweemaal toe inzetten van de jongeling goed te pareren. En als een duveltje uit een doosje gaf IJsselmeervogels de wedstrijd binnen 2 minuten bijna weg. En weer stond de verdediging er niet goed bij waarbij opgemerkt dat Stanley Taylor inmiddels was gewisseld. Maar zelfs bij deze stand was IJsselmeervogels al veilig. De Rooien wilden de laatste thuiswedstrijd echter nog wel met een positief gevoel afsluiten en bleven aandringen. Een goed schot van buiten de zestien werd door de keeper van GVVV nog wel weg gestompt maar hij kon niet voorkomen dat Stefano Goncalves uit de rebound de 2-3 binnen schoot. Al in blessuretijd kreeg Bob Kanyeba, eveneens ingevallen, een kans op aangeven van Bryan Burgerhout maar zijn inzet was te zacht. Dat gold al eerder voor een tweetal mogelijkheden voor Joey Snijders. In de slotseconden kreeg IJsselmeervogels nog een corner en Gino Mommers ging mee naar voren om een punt te redden. De tot man van de wedstrijd uitgeroepen scheidsrechter Roelof Luinge, die zijn laatste wedstrijd op Topklasse niveau floot, zag Mommers tegen de grond geduwd worden en wees resoluut naar de stip dit tot ontsteltennis van alles wat uit Veenendaal kwam. Stefano Goncalves verzilverde dit buitenkansje en zorgde ervoor dat de wedstrijd in een gelijkspel eindigde, want Luinge vond het direct welletjes geweest.
Met nog één wedstrijd te gaan is IJsselmeervogels veilig. En daarmee is alles wat dit seizoen betreft wel gezegd.

Verslag: Hop


 

 Zaterdag 20 april: Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels 2-2 (0-0)

Welkom puntje voor de Vogels…

IJsselmeervogels de trots van Spakenburg heeft het moeilijk dit seizoen in de Topklasse. Ieder punt in de laatste drie wedstrijden is welkom hoewel de situatie voor de Rooien minder penibel is als voor andere bekende clubs. Het toch wel naar het einde strompelend IJsselmeervogels trad aan tegen een andere grootmacht die de laatste wedstrijden goed op stoom is, Rijnsburgse Boys. Dat op stoom komen had voor de uien eerder moeten gebeuren wilden ze nog kansen maken op de titel. Kortom geen kleintje voor IJsselmeervogels.In deze wedstrijd, de derde voor Gert Kruys, werd de hand van de trainer weer iets duidelijker. Hij had gekozen voor een 4-3-3 opstelling en voor jongeling en autochtone Vogel Bryan Burgerhout. Omdat Arnout van Toor ziek was geweest schoof Bennie van Noord naar de positie van centrale en verdedigende middenvelder en mocht Bas Mooy in één van zijn laatste wedstrijden voor de Vogels plaats nemen naast Dennis Hollart.
De eerste helft van de wedstrijd leek in het voordeel van Rijnsburg dat compact speelde, maar net als IJsselmeervogels voetbalden de Uien niet al te zorgvuldig. Toch kregen zij al in de 2e minuut een corner nadat Tony Tol de bal verspeelde. De corner werd door Gino Mommers weg gestompt. IJsselmeervogels voetbalde met de beste bedoelingen. Aanvoerde Maikel de Harder veroverde de bal van zijn directe tegenstander en gaf een goede voorzet op Bryan Burgerhout die in scoringspositie kwam. Zijn inzet leverde een corner op. Dezelfde Maikel de Harder liet echter ook zijn man lopen waardoor er gevaar ontstond in de zestien dat door attent met de voet reageren van Gino Mommers werd geëlimineerd. Joost Kuhlman van Rijnsburg liet even later zijn hielen zien aan Nick Kuipers en sneed door de verdediging van de Rooien. Een aanval opgezet door Bennie van Noord belandde bij Bryan Burgerhout, maar zijn voorzet bereikte niemand. Rijnsburgse Boys kon vervolgens gevaarlijk worden uit een vrije trap en  bijna leek het alsof Tony Tol de bal in eigen doel kopte, maar gelukkig voor de rooie supporters ging de bal naast. Eigenlijk was deze wedstrijd symptomatisch voor het moeizame seizoen van de Vogels. Zo ging een mooie aanval over vele schijven belandde de bal uiteindelijk bij Geoffrey Verwey, maar ging zijn schot huizenhoog over. Rijnsburg werd ook nog een aantal keren gevaarlijk en zag bijvoorbeeld een afstandsschot van Kevin Winter naast gaan. IJsselmeervogels beëindigde de eerste helft met wederom een knappe aanval die als eindstation Maikel de Harder had alleen werd hij terug gevlagd voor buitenspel.
In de tweede helft was de wedstrijd meer in evenwicht. IJsselmeervogels speelde compacter en Rijnsburg haalde niet het niveau van de eerste helft. Wel waren de Uien in de eerste twee minuten al gevaarlijk met een schot voorlang en vanuit een vrije trap randje zestien, waarbij de laatste over de goal van Gino Mommers ging. Joey Snijders die was ingevallen voor Bryan Burgerhout had de kans op de 1-0 nadat een schot van de opgekomen Tony Tol door de keeper niet goed verwerkt kon worden en vlak voor de doellijn bleef liggen. De verdediging van Rijnsburg was echter eerder bij de bal dan Snijders. En daar waar IJsselmeervogels deze kans onbenut liet kwam Rijnsburg op voorsprong en net als vaker dit seizoen was dat uit een dood spelmoment. De verder prima spelende Dennis Hollart liet Jos van Beuningen uit zijn rug weglopen en deze kopte de bal keurig binnen de touwen. 1-0 voor Rijnsburg. Zie dan nog maar eens terug te komen. Toch was deze tegengoal de bekende wake-up call voor IJsselmeervogels. Niet dat het spel beter werd, nee het werd fanatieker en ook dat kan helpen. Nadat al eerder Bob Kanyeba binnen de lijnen was gebracht voor Bas Mooij en voor extra aanvallende impulsen moest zorgen, bracht Gert Kruys ook Stanley Taylor die als stormram moet fungeren en daarmee zijn eerste minuten van dit seizoen maakte voor de Vogels. IJsselmeervogels zette in de slotminuten alles op alles om toch maar een punt binnen te slepen. Uit een corner toucheerde Mo Faouzi de bal met zijn hoofd en die belandde pardoes voor de voeten van jawel Stanley Taylor die de bal binnen de touwen joeg. 1-1 en een prima eindstand zou je denken. Maar enkele minuten later lag de bal alweer aan de andere kant in het net. Bij een voorzet van Rijnsburg taste Gino Mommers volledig mis en gaf daarmee Martijn Gootjes een uitgelezen kans de 2-1 binnen te koppen. Ook symptomatisch voor dit seizoen is dat de rooie keeper er (te) vaak naast zit. De wedstrijd kon niet lang meer duren dus dit kon wel eens duur puntverlies worden voor de Rooien. Zeker met de andere uitslagen in het achterhoofd. Met man en macht probeerden de Vogels op gelijke hoogte te komen. Er was een corner voor nodig van IJsselmeervogels. Een corner die uit de kluts belandde bij Tony Tol die verwoestend uithaalde en de 2-2 scoorde. Zo zat de echter hectiek van deze wedstrijd in de blessuretijd met maar liefst drie goals en waren er twee verdedigers voor nodig om IJsselmeervogels op gelijke hoogte te brengen met Rijnsburg. Een 2-2 gelijkspel en op naar het einde van het seizoen.

Verslag: Hop

 


 

 Zaterdag 6 april: Genemuiden – IJsselmeervogels 4-2 (1-1)

Rooien blijven ziek vogeltje…

De kelder van de Topklasse is het gebied waar IJsselmeervogels op dit moment bivakkeert. Een vreemde gewaarwording voor alle rooie supporters waar men maar niet aan kan en wil wennen. En juist deze middag waren ze massaal naar Genemuiden getrokken om hun ploeg te ondersteunen tegen die andere kelderbewoner.

Met een nieuwe commandant langs de zijlijn, Gert Kruis, en een nieuwe kapitein in het veld Maikel de Harder. Of misschien is het beter Gert Kruis de nieuwe dokter te noemen die de patiënt IJsselmeervogels er weer boven op moet krijgen of in ieder geval zo ver moet zien op te lappen dat ook volgend seizoen in de Topklasse gestreden kan worden.
Ten opzichte van de wedstrijd tegen Barendrecht was er behalve dat Maikel de Harder tot aanvoerder was bevorderd en Bennie van Noord was vervangen door Bas Mooij en Kevin Huisman door Ferdinand Katipana niet veel veranderd. Tijdens de eerste minuten liet IJsselmeervogels nog wel zien dat het met de beste bedoelingen naar Genemuiden was gekomen, maar naarmate de eerste helft vorderde werd het allengs minder met de rooien uit Spakenburg. Stefano Goncalves schoot nog wel op het dak van de goal van de tegenstander, maar daarna was het armoe troef van IJsselmeervogels kant. Al in de 11e minuut lag de bal in het net achter Gino Mommers. Uit een corner wist Genemuiden te scoren, een doelpunt dat diezelfde Mommers zich aan mocht rekenen aangezien hij opzichtig stond te blunderen. Door deze vroege tegenslag raakte IJsselmeervogels danig van slag. Het meest schrijnende voorbeeld daarvan was wel Bas Mooij, zeer succesvol speler met twee sterren op zijn naam, zag geen pass goed aankomen en ook een dragende speler als Arnoud van Toor, maar ook Stefano Goncalves bakten er bar weinig van in die fase. Toch toonde IJsselmervogels veerkracht en probeerde de eerder genoemde Arnoud van Toor een voorzet van Joey Snijders direct uit de lucht in de goal te schieten maar zag zijn inzet over gaan en zag Dennis Hollart een bal van de lijn gered worden. Wat nodig was, was een bevrijdende goal. En die kwam er ook in de 39e minuut na een vrije trap. Het was de wederom ijverig werkende Geoffrey Verwey die de bal voorzette op Joey Snijders die onberispelijk de gelijkmaker aantekende. De laatste minuten van de eerste helft was IJsselmeervogels duidelijk de bovenliggende partij en had zelfs op voorsprong kunnen komen. Dat dit niet gebeurde lag aan verkeerde beslissingen. Zo rukte Nick Kuipers op naar de achterlijn en had beter zelf op de goal kunnen schieten in plaats van de bal in het niets voor te zetten. Tony Tol had de gelegenheid om de voorsprong aan te tekenen toen hij recht voor de keeper verscheen, maar de verdediger schoot hoog over.
Al snel in de tweede helft riep IJsselmeervogels het onheil over zichzelf af. Al in de 50e minuut lag de 2-1 voor Genemuiden in het netje en weer was het Gino Mommers die zich dit doelpunt aan kon rekenen. De 3-1 viel eveneens uit een corner en daar stond de verdediging van IJsselmeervogels niets te doen. Dat was in de 52e minuut. Drie doelpunten uit corners voor Genemuiden. En ze stonden er bij en keken er naar. Gert Kruis bracht de teruggekeerde Mo Faouzi in en ging met drie spitsen spelen. IJsselmeervogels was wederom de bovenliggende partij en liet zeker in de tweede helft bij vlagen goed voetbal zien. Toen Mo Faouzi onreglementair werd gestuit kon de scheidsrechter niet anders als naar de stip wijzen en Stefano Goncalves verzilverde dit buitenkansje. Mo Faouzi kreeg later nog een tweetal uitgelezen kansen maar wist deze niet te verzilveren. Erger nog want wederom uit een dood spelmoment wist Genemuiden de 4-2 aan te tekenen en weer stond de verdediging van IJsselmeervogels er bij en keken ze er naar. Alle goede bedoelingen ten spijt en al het 70 minuten goede voetbal ten spijt IJsselmeervogels verloor door vier blunders en daar valt niet tegen te voetballen. Het is evident dat Gert Kruis niet als dokter maar als chirurg moet gaan optreden. Dat betekent snijden en vervangen anders wordt de patiënt niet beter.
En als supporters moeten wij ons vlaggenschip blijven steunen. Je eigen spelers uitschelden past daar niet bij.

Verslag: Hop

 


 

 Zaterdag 23 maart: IJsselmeervogels – Barendrecht 0-2 (0-0)

Vogels snakken naar het einde…

Voor nog slechts een handjevol fans gaf IJsselmeervogels deze middag niet thuis. Na een onthutsende eerste helft volgde een al niet veel betere tweede met als verschil twee momenten van onachtzaamheid. Nu de concurrentie wel toesloeg, mag IJsselmeervogels de ontstane situatie met recht als penibel ervaren.

Barre omstandigheden op de Westmaat. Bijzonder koud met een snijdende gure wind die het er voor het gevoel al niet beter op maakte, maar als er dan een lekkere pot voetbal op de mat gelegd wordt, dan valt het allemaal wel weer mee.  Hier was echter jammer genoeg geen sprake van. Na een minuut of tien kreeg de thuisploeg haar eerste kansje na een prima aktie van Geoffrey Verweij die zijn voorzet juist op tijd door doelman Mark Zegers klem gepakt zag worden. Enkele minuten later deden de bezoekers voor het eerst van zich spreken toen Marwin Richard een hard schot ruim naast zag gaan. Halverwege de eerste helft legde IJsselmeervogels zelfs een mooie counter op de mat. Maikel de Harder stuurde met veel gevoel Geoffrey Verweij weg en die vond al snel Kevin Huijsman op het midden van het veld. Die aarzelde niet en vond in korte tijd aan de linkervleugel Joey Snijders die de aanval echter met een hopeloze voorzet afsloot. Even later leek het er zelfs op dat IJsselmeervogels kon gaan scoren toen een voorzet op maat van Stefano Goncalves alleen nog maar geaaid hoefde te worden door de instormende Geoffrey Verweii, maar de aanvaller knikte niet eens en al wat resteerde was een corner. Een dubbele tegenvaller, want tegelijkertijd werd duidelijk dat Arnoud van Toor niet meer verder kon en hij moest dus vroegtijdig gewisseld worden. Mike van de Laar kwam in het veld. Dennis Hollart kopte de messcherpe corner van Maikel de Harder over het doel van Mark Zegers. Vlak voor de thee drong IJsselmeervogels weer wat aan, maar Joey Snijders zag eerst zijn voorzet geschept en Mark Zegers pakte een hard schot met stuit van Mike van de Laar klem. Daar stond tegenover dat Tony Tol juist op tijd was om een voorzet van Marwin Richard tot corner te verwerken. Op slag van rust volleyde Maikel de Harder nog een prima voorzet van Joey Snijders, maar de volley werd na een meter al geblokt.

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Na drie minuten mocht de volledig vrijstaande Marwin Richard met een intikker de openingstreffer aantekenen. IJsselmeervogels drong hierna wel iets aan maar creeerde vrijwel niets. Als er al eens iets van een aanval dreigde, dan was of de voorzet een door de wind afzwaaiende boogbal of Geoffrey Verweij liep buitenspel. Toen na een half uur trainer Jan Zoutman een dubbele wissel toepaste werd dat dan ook op de tribune met luid gejuich ontvangen, dit overigens tot het zichtbare ongenoegen van de trainer. Met de nog niet helemaal fitte Nick Kuipers en de jammer genoeg wat laat gebrachte Bryan Burgerhout konden de rooien echter ook niet tot gevaarlijke kansen komen. De bezoekers kwamen dichter bij een doelpunt voornamelijk wanneer de balvaste en sterke spits Marwin Richard hulp kreeg van Bob Vermunt. Die schoot eerst nog hard in de handen van Gino Mommers, maar mocht tien minuten voor tijd zelfs alleen op het doel van Gino Mommers af. Bas Mooij was juist op tijd om de vroegtijdige beslissing te voorkomen. Dike kwam er wel vier minuten voor tijd toen Vermunt bij een corner helemaal vrijgelaten werd en simpel met het hoofd voor de 0-2 zorgde.

Na nauwelijks een slotoffensief verloste arbiter Roeleveld spelers en supporters uit hun lijden. De tijd zat erop, uiteraard, maar al hadden de vogels nog drie dagen de tijd gehad, dan was het maar zeer de vraag of dat een doelpunt had opgeleverd. Concurrenten SVS en Excelsior ’31 kwamen weer wat dichterbij, zodat IJsselmeervogels na een weekje rust in Genemuiden toch echt drie punten moet pakken om uit de d-zone te blijven. Een persoon heeft het bijltje er al bij neergegooid. Mohammed Faouzi kon het allemaal niet meer opbrengen en komt dus maar niet meer, in goed en na divers overleg, een kreet die ook steeds meer aan waarde verliest. Treurig!

Verslag: Gary


 

 Zaterdag 9 maart: IJsselmeervogels – Spakenburg 1-0 (1-0)

Rood doet blauw toontje lager zingen…..

De derby der lage landen of de  moeder aller derby’s. Welke naam je het ook geeft het gaat om de derby tussen Rood en Blauw. Voor de tweede keer dit seizoen stond deze wedstrijd op het programma en nu te spelen aan de rode zijde van de Westmaat. IJsselmeervogels had op basis van de ranglijst de beste papieren, had tot dan nog geen overwinning in 2013 geboekt en niet alleen het elftal snakte naar drie punten, maar alles wat rood een warm hart toedraagt. Spakenburg had de doelstelling de problemen van de promotie degradatie plaats van zich af te spelen

Van heinde en verre waren voetballiefhebbers op dit feestje afgekomen en zij zagen IJsselmeervogels een verdiende 1-0 overwinning behalen op de aartsrivaal.
Op het wedstrijdformulier had de geplaagde trainer van de Vogels Peter Vastenhouw in het centrum van de verdediging geposteerd omdat Bas Mooij terug kwam van een blessure en voorin stonden Joey Snijders en Geoffrey Verwey op het papier. Jan Zoutman zorgde echter voor een enorme verassing door Peter Vastenhouw op de bank te houden en te starten met Jasmin Ramic. Daardoor verhuisde Tony Tol naar het centrum van de verdediging.
De wedstrijd startte voor de Rooien rommelig, nerveus. Er werd veel balverlies geleden en met maar een paar minuten op de klok moest al de eerste corner worden weggegeven. Het moment voor de rode supporters om hun hart vast te houden gezien de ervaringen eerder dit seizoen. Toch werd de inzet keurig netjes weggewerkt uit de zestien, maar IJsselmeervogels had het spel niet goed op wagen. De beste man van de zijde van Spakenburg Raily Ignacio kreeg daardoor veel balbezit en wist al snel de eerste en eigenlijk ook enige kans voor Spakenburg te creëren. Hij schoot keihard in, maar Gino Mommers wist fabuleus te redden door in een split second te reageren ten kosten van een corner, maar ook deze was niet aan de blauwen besteed.
Een lange pass van Nick Kuipers leek over de achterlijn te rollen, maar Joey Snijders wist deze nog net binnen te houden. Jasmin Ramic kwam net te kort om voor gevaar te zorgen. Door het veelvuldig balverlies bleef Spakenburg dreigend zonder echter grote kansen te creëren. En zo leek het een niet al te aantrekkelijke wedstrijd te worden. Tot aan de twaalfde minuut toen Maikel de Harder een aanval opzette en vanaf rechts een vlijmscherpe voorzet gaf die door Joey Snijders onberispelijk en op fantastische wijze binnen de touwen werd geschoten Sven Taberima verbijsterd achterlatend. De vroege 1-0 voor IJsselmeervogels. Vanaf dat moment leek alle schroom van de rooien af te vallen en werden een aantal goede aanvallen op de mat gelegd. Zo wist IJsselmeervogels een aantal corners te veroveren zonder daaruit gevaarlijk te worden. Spakenburg wist een schot van buiten de zestien te produceren maar dat was een makkelijke prooi voor Gino Mommers. Stefano Goncalves die was verhuisd naar de rechtsback positie had na ruim een half uur spelen een hele goede actie in huis, bereikte daardoor de achterlijn en wist voor te zetten. Helaas raakte Jasmin Ramic de bal verkeerd waardoor deze over de achterlijn rolde. Even later kreeg IJsselmeervogels nog een corner van de blauwen te verwerken. De vogelvrij staande Robert Verschragen kon vrij inkoppen maar mikte te hoog waardoor de bal over ging. Een momentje van onoplettendheid dat de Vogels maar zo fataal had kunnen worden. En zo eindigde de eerste helft die kwalitatief niet al te hoog staand was, maar waarin de Vogels het betere van het spel hadden.
De tweede helft liet IJsselmeervogels Spakenburg het spel maken. De blauwen wilden wel, kwamen tot randje zestien, maar zagen hun inzet iedere keer stranden op Tony Tol, Dennis Hollart of Nick Kuipers. Veel dreiging van Spakenburg maar geen uitgespeelde kansen. Nadat Robert Verschragen een bal terug kopte en deze maar nauwelijks naast de goal van Sven Taberima zag verdwijnen namen de Vogels het heft weer in handen. Nick Kuipers rukte weer eens op vanaf links en poeierde de bal op de voeten van Sven Taberima. De bal caramboleerde terug het veld in recht voor de voeten van Joey Snijders die daarop niet rekende en zijn schot wederom op de voeten van de blauwe goalie zag verdwijnen. Het moment eigenlijk om definitief de trekken over te halen. En zo had IJsselmeervogels in de tweede helft nog meer mogelijkheden om Spakenburg meer pijn te doen dan een 1-0 verlies. Jasmin Ramic had bijvoorbeeld een weergaloze actie binnen de zestien, schoot in de korte hoek en zag hoe Sven Taberima de bal met de vingertoppen naast tikte. Ook een schot van Maikel de Harder werd door de doelman van SVS op knappe wijze tot corner getikt. Intussen had Jan Zoutman Bas Mooij binnen de lijnen gebracht voor zijn zoals het er nu naar uit ziet laatste derby. Hij was de vervanger van Arnoud van Toor die kort daarvoor uit een corner nog een aardig kans kreeg. Nadat Joey Snijders en Jasmin Ramic waren gewisseld en Bryan Burgerhout en Mohammed Faouzi binnen de lijnen waren gebracht was het wederom Nick Kuipers die één van zijn kwaliteiten liet zien. Hij haalde verwoestend uit, Mo Faouzi die buitenspel liep liet het leer onaangeraakt en zag de bal net naast de goal verdwijnen. Toch had Faouzi ook de wedstrijd definitief op slot kunnen gooien naar verzuimde dit. Ook ging IJsselmeervogels slordig om met de counters en wist ook Bryan Burgerhout een meer dan goede kans om zeep te helpen. Tegen het einde van de reguliere speeltijd leek dan eindelijk de bevrijdende 2-0 gescoord te worden door Faouzi maar deze werd wegens vermeend buitenspel afgekeurd. Met 5 minuten blessuretijd probeerden de blauwen de stand nog gelijk te trekken, maar ook in de slotfase werden zij nimmer gevaarlijk en eerlijk gezegd was een punt te veel geweest voor de dolende ploeg van Johan de Cock.
IJsselmeervogels boekte een meer dan verdiende overwinning in de derby en de eerste overwinning van 2013. De opluchting bij de ploeg en supporters was na afloop dan ook groot evenals de blijdschap met de overwinning. En Spakenburg zit nog dieper in de problemen want zij verruilden de 13e voor de 14e plaats. Een plek die aan het einde van het seizoen rechtstreekse degradatie inhoudt. Het zou dus maar zo de voorlopig laatste derby geweest kunnen zijn.

Verslag: Hop

 


 

 Zaterdag 23 februari: IJsselmeervogels – Excelsior ’31 0-0 ( 0-0 )

Puntje voor de Vogels…

Op een ijzig koude Westmaat trad IJsselmeervogels vanmiddag aan tegen Excelsior 31, een ploeg die terug te vinden is in de onderste regionen van de Topklasse zaterdag. Maar ook een ploeg waarmee IJsselmeervogels nog niet eens zo lang geleden aantrad voor de zaterdagtitel in de hoofdklasse.

De Rooien uit Spakenburg hadden iets recht te zetten na de nederlaag tegen Katwijk van een week eerder en snakten naar de eerste overwinning in de Topklasse van het kalenderjaar 2013.

Jan Zoutman moest puzzelen nu een aantal van zijn basisspelers kampte met blessures. Kevin Huisman, Bas Mooij en Jasmin Ramic ontbraken en op het laatste moment haakte ook Bennie van Noord geblesseerd af. Een basisplaats voor Peter Vastenhouw, Joey Sneijders en Ferdinand Katipana die de aanvoerdersband droeg.

IJsselmeervogels startte voortvarend en mocht al binnen een minuut een corner nemen die het hoofd van Peter Vastenhouw schampte. Bij de vierde corner in de pas zesde minuut kan Joey Sneijders inkoppen maar deed dat recht op de keeper af die weinig moeite had met deze inzet. Maikel de Harder had in de achtste minuut de 1-0 moeten maken toen hij alleen voor de keeper verscheen. Zijn eerste inzet was niet zuiver genoeg en de terugkerende bal probeerde hij over de keeper te wippen, maar die kon er nog net bij. Een volgende prima aanval bracht Joey Sneijders opnieuw in gelegenheid ware het niet dat de voorzet van Nick Kuipers net te hard was.

Pas na een kwartier deed Excelsior van zich spreken en werden de Rijssenaren dreigend, maar gelukkig stond Nick Kuipers zijn mannetje en wist hij de bal weg te werken. IJsselmeervogels creëerde een aantal mogelijkheden onder ander via Geoffrey Verwey en Stefano Goncalves, maar beide heren hadden er deze middag een handje van niet altijd voor de meest eenvoudige oplossing te gaan en wisten de mogelijkheden die er lagen niet slim te benutten. Een inzet van Joey Sneijders ging over en Maikel de Harder maaide als een beginneling over de bal na een prima pass van Nick Kuipers. En omdat IJsselmeervogels niet slim genoeg voetbalde begonnen de Rijssenaren er maar zo in te geloven dat er meer te halen viel op de Westmaat. Zo kon een goede aanval van Excelsior nog maar net naast worden gewerkt en hadden zij moeten scoren toen een schot vanaf links maar net voorlangs de goal van Gino Mommers ging. En waar IJsselmeervogels was begonnen met voortvarend voetbal bestonden de laatste 10 minuten van de eerste helft uit het stoppen van aanvallen van de tegenstander.

Op een enkele kans van Excelsior na was het IJsselmeervogels dat in de tweede helft het spel probeerde te maken. En hoewel de Rooien met de beste bedoelingen voetbalden waren ze weinig effectief.  Zo stuurde Ferdinand Katipana Geoffrey Verwey weg en de laatste zag zijn voorzet door Joey Sneijders naast geschoten worden. Excelsior kreeg even later uit een corner een grote kans toen een corner vanaf links op rechts belandde, maar de voorzet vanaf die kant werd maar net over gekopt. Het was weer de opgekomen Nick Kuipers die een voorzet gaf over de hele en Maikel de Harder bij de eerste paal vanuit de lucht op de voet zag nemen, maar de bal caramboleerde via een verdediger van Excelsior over de achterlijn. Een voorzet van Nick Kuipers later had door Joey Sneijders verzilverd moeten worden maar zijn schot ging ternauwernood naast en dezelfde Sneijders zag een kopbal uit een voorzet van Mike van de Laar eveneens tot corner verwerkt worden. En na drie minuten extra tijd vond ook de scheidsrechter het welletjes en floot voor een eindstand die gelijk was aan de beginstand. Een puntje voor de Vogels. Het tweede in 2013. Volgende week Capelle.

Verslag: Hop

 


 

 Zaterdag 16 februari: IJsselmeervogels – Katwijk 2-3 ( 1-0 )

Einde seizoen Vogels…

Het vorige verslag dat ik mocht maken over ons vlaggenschip was de thuiswedstrijd tegen Jodan Boys. Ik eindigde met de vraag of ik een IJsselmeervogels had gezien dat zichzelf niet was of dat wij supporters het met dit IJsselmeervogels moeten doen. Daarbij sprak ik de hoop uit dat het tweede niet het geval zou zijn. Helaas moet ik 3 wedstrijden verder constateren dat mijn hoop onterecht was. En niet alleen bij mij is de teleurstelling groot, maar bij heel de rooie supportsschare. Want hoewel IJsselmeervogels tegen Katwijk de wedstrijd lange tijd domineerde, werd er door grove fouten de wedstrijd verloren. Symptomatisch voor het lopende seizoen.

Gezien de 3 wedstrijden na de lange winterstop waarin slechts 1 punt werd behaald waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen. Katwijk is immers de koploper in de topklasse en lijkt niet af te stoppen. Toch logenstrafte de rooie voetballers de zeg maar negatieve verwachtingen gedurende 75(!) minuten. Sterker nog, IJsselmeervogels domineerde.

Ondanks dat Katwijk de koploper is en al een aantal wedstrijden op rij had gewonnen toonde IJsselmeervogels weinig ontzag voor de oranjehemden. Al in de derde minuut zette Jasmin Ramic voor op Joey Sneijders, maar de pass was te hard en dus onbereikbaar. Een paar minuten later wist IJsselmeervogels een corner te versieren, maar hier werd geen profijt uit getrokken. In de 10e minuut liet Katwijk zien dat het over veel klasse beschikt. De Katwijkers scheerden door de IJsselmeervogels verdediging alsof die er niet stond zonder echter echt gevaarlijk te worden. Nee het was een combinatie tussen Jasmin Ramic en Geoffrey Verwey waarbij de laatste overschot die voor meer gevaar zorgde. En na een corner was het Mike van de Laar die na bijna een half uur zijn voorzet voorlangs zag gaan. IJsselmeervogels was kortom  dreigend. En hoewel Katwijk beschikt over een surplus aan kwaliteit was het al de 29e minuut voor het eerste schot tussen de palen kon worden genoteerd. Gino Mommers reageerde adequaat. IJsselmeervogels zette door en zag een voorzet van Joey Sneijders in de handen van de keeper van Katwijk belanden. En wederom moest Gino Mommers aan de bak nadat de verdediging van IJsselmeervogels in haar hemd werd gezet, de goalie redde bekwaam. De daaropvolgende tegenaanval van de rooien leverde de eerste goal op. Via Jasmin Ramic belandde de bal bij Joey Sneijders die de bal met een wippertje meegaf aan Ferdinand Katipana die ondanks de uitgekomen keeper van Katwijk beheerst afrondde. 1-0 voor de Vogels en verdiend. IJsselmeervogels bleef de rest van de eerste helft druk zetten en Katwijk voetbalde wel goed maar kon niet echt gevaarlijk worden. Had IJsselmeervogels slimmer gevoetbald en minder balverlies geleden dan hadden ze de Katwijkers zelfs nog meer pijn kunnen doen. Al met al gingen de rooien de rust in met een 1-0 voorsprong.

De tweede helft begon IJsselmeervogels met Arnoud van Toor voor Bennie van Noord die geblesseerd achterbleef in de kleedkamer. En al na drie minuten stond de stand weer gelijk. Katwijk kreeg een corner en scoorde daaruit de 1-1. Een doelpunt dat IJsselmeervogels aan zichzelf te wijten had, zoals zo vaker dit seizoen. Maar liefst twee man van Katwijk konden volledig vrij inkopen en ook Gino Mommers, die in de eerste helft IJsselmeervogels voor tegengoals behoedde, ging niet vrijuit. Ondanks de tegengoal leek IJsselmeervogels niet uit het veld geslagen, want al twee minuten later zag Geoffrey Verwey een vlammend schot na een corner door de keeper van Katwijk overgetikt worden. Dezelfde Verwey kreeg een aantal overtredingen tegen zonder dat de scheidsrechter of grensrechter maar reageerde. Omdat dit eerder was gebeurt trok Ferdinand Katipana aan de noodrem hetgeen hem een gele kaart opleverde. Katwijk werd uit de daaropvolgende vrije trap gevaarlijk, maar stond buitenspel en de inzet ging ook naast. Een waarschuwing voor de rooien dat Katwijk uit dode spelmomenten gevaarlijk is.

IJsselmeervogels toonde daarna weinig ontzag voor de koploper en bleef driftig de aanval zoeken. Er onttrok zich een schouwspel dat de neutrale toeschouwer goed zal hebben gedaan. Reclame voor het voetbal. Mike van de Laar die een goede wedstrijd speelde werd binnen de zestien gestuit en ook de daaropvolgende aanval werd door de verdediging van Katwijk in de kiem gesmoord. Toch moest dezelfde verdediging even later capituleren. Een aanval die werd opgezet door Geoffrey Verwey kwam via Joey Sneijders bij Stefano Goncalves die al kappend en draaiend wonderschoon scoorde en daarmee de Vogels terecht op voorsprong bracht. Even later had IJsselmeervogels de mogelijkheid om de stand op 3-1 te brengen. Mike van de Laar zette voor, Joey Sneijders schampte de bal maar die belande in de handen van de keeper in plaats van op het hoofd van Jasmin Ramic. Na de blessure van Bennie van Noord en de inbreng van Arnoud van Toor moest Jan Zoutman ook Nick Kuipers die geblesseerd uitviel vervangen. Peter Vastenhouw werd ingebracht en Dennis Hollart verhuisde naar links. Daarvoor was Maikel de Harder al ingebracht voor Ferdinand Katipana enigszins onbegrijpelijk omdat Kati een puike wedstrijd speelde. Maar goed dat is aan de trainer en die heeft de diploma’s. Het betekende ook dat de inmiddels geblesseerde Jasmin Ramic moest blijven staan en zijn tot dan toe prima wedstrijd niet meer op dat niveau kon voortzetten.

Katwijk ging met de achterstand voor hen op het bord opportunistischer spelen. Dat resulteerde na wederom goed ingrijpen van Gino Mommers tot een corner. En weer deed het fenomeen zich voor dat een Katwijker zo vrij als een vogeltje de 2-2 kon aantekenen. Niet alleen de klasse van Katwijk, maar ook slecht verdedigen van IJsselmeervogels.

Daarmee was het leed nog niet geleden, want drie minuten later lag de winnende treffer voor Katwijk binnen de touwen. Wederom klasse van Katwijk. Sommige spelers zijn nou eenmaal niet te verdedigen. Overigens viel de goal direct na een incident binnen de zestien van Katwijk waar Maikel de Harder onderuit werd getrokken. Een penalty was op zijn plaats geweest, maar de scheidsrechter zag het niet zoals wel vaker deze middag. Daarmee is de scheidsrechter niet verantwoordelijk voor het verlies van de Vogels, dat hebben zij volledig aan zichzelf te danken.

Conclusie van deze middag: amusementswaarde een 10, IJsselmeervogels aanvallend een 8, verdedigend een 4. En Katwijk, dat kan de champagne koud zetten. Die ploeg had het geduld, raakte niet in paniek en wist de overwinning over de streep te trekken. Grote klasse.

Verslag: Hop

 


 

 Zaterdag 12 januari: IJsselmeervogels – Jodan Boys 0-3 (0-2)

Is dit IJsselmeervogels?

De eerste wedstrijd van IJsselmeervogels na de winterstop was vanmiddag tegen Jodan Boys. De eerste wedstrijd van het seizoen was tegen deze zelfde ploeg en toen ging alles mis. Een slechte seizoensopening. Vanmiddag was het een nog slechtere herstart. IJsselmeervogels werd met 3-0 verslagen en dat is niet eens geflatteerd.

De ploeg die een goed trainingskamp gehad zou hebben blameerde zichzelf en schotelde de trouwe aanhang een wanvertoning voor. Op alle fronten werd IJsselmeervogels afgetroefd door de Goudenaren die verdiend de drie punten meer naar huis namen.
In de opstelling van vanmiddag had Jan Zoutman ervoor gekozen om Dennis Hollart op te stellen in plaats van Bennie van Noord die nog niet de volledige voorbereiding had meegemaakt vanwege een blessure. Ook Mike van de Laat startte in de basis vanwege een schorsing van Tony Tol. De jongeling kon laten zien of hij een plekje bij de basis elf kon veroveren en misschien nog wel belangrijker, contractverlenging.
Al vanaf de eerste minuut werd duidelijk dat Jodan Boys het IJsselmeervogels moeilijk wilde maken. Ze stoorden vroeg de opbouw van de Vogels en zaten fel op de bal. Het lukte IJsselmeervogels af en toe om een goede aanval op de mat te leggen. Zo was er een gelegenheid waarbij Mo Faouzi op aangeven van Maikel de Harder net iets later bij de bal was als de uitstekende doelman van Jodan Boys. Een paar minuten later moest Jodan Boys de eerste wissel toepassen toen een speler met een oogwond uitviel. Daarbij duurde het erg lang voordat de scheidsrechter om een brancard vroeg, een pauze die door IJsselmeervogels niet werd gebruikt om eens na te denken over het spel tot dan toe. Als IJsselmeervogels in de eerste helft al gevaarlijk werd, sprong het onzorgvuldig om met de mogelijkheden. Zo ging Jamin Ramic voor eigen eer en zag Mo Faouzi over het hoofd en was zijn eigen inzet niet gevaarlijk. Nou was Ramic in de eerste helft de enige aan de zijde van IJsselmeervogels die een kleine voldoende scoorde.
Na een halfuur spelen maakte Dennis Hollart een overtreding, maar de scheidsrechter paste de voordeelregel toe. Toen die niet goed uitpakte kende hij alsnog een vrije trap toe. Deze werd in eerste instantie op de paal geschoten en als wel vaker dit seizoen waren de verdedigers van IJsselmeervogels onvoldoende bij de pinken en wist de spits van Jodan Boys de 1-0 te scoren. Het was tevens het voorbeeld dat Jodan Boys gewoon feller en alerter was. Een kwestie van wedstrijdmentaliteit derhalve. En was het tot aan de 1-0 al niet veel, daarna kakte het volledig in. Het bleef voor de Vogels beperkt tot een schot over van Nick Kuipers.
Dat de kernkwaliteit van Mike van de Laar niet het verdedigen is bleek in de blessuretijd van de eerste helft. Hij liet zijn man lopen die pardoes de 2-0 scoorde. Verzachtende omstandigheden zijn er voor Van de Laar, zijn collega’s werden afgetroefd op felheid, Gino Mommers stond als aan de grond genageld, en de nummer zeven van Jodan Boys was wel de man van de wedstrijd.
Met nog 45 minuten te gaan en rekenend op een ontketend IJsselmeervogels lag er een spannende tweede helft in het verschiet. Maar ook toen kwamen de supporters bedrogen uit. Als er iets werd gecreëerd dan stond de keeper van de Goudenaren in de weg of kregen de spitsten van de Vogels de bal niet goed onder controle. Ook Gino Mommers stond een aantal keren zijn mannetje bij uitbraken van Jodan Boys, maar moest in het slot van het duel zijn meerder andermaal erkennen in de nummer zeven van Jodan Boys die een puike wedstrijd met zijn tweede voor zichzelf en de derde voor de Goudenaren bekroonde. 3-0 verliezen op eigen veld is een schande. Weinig kansen creëren is verontrustend. Maar een wedstrijdinstelling van het zal wel weer goed komen want wij zijn IJsselmeervogels is schandalig.
En wat moet de conclusie zijn na zo’n middag. Was IJsselmeervogels zichzelf niet of is dit het IJsselmeervogels waarmee we het de rest van het seizoen moeten doen omdat er gewoon niet meer in zit. Er zijn nog dertien wedstrijden te gaan om de tweede stelling teniet te doen. Ik hoop het, nee ik reken erop.

Verslag: Hop


 

 Zaterdag 1 december: Kozakken Boys – IJsselmeervogels 0-1 (0-1)

IJsselmeervogels ‘ koeltjes’ naar zege…

Onder gure omstandigheden heeft IJsselmeervogels verdiend de driepunter uit Werkendam meegenomen.  De eindstand stond al vroeg op het scorebord door een fraaie treffer van Maikel de Harder.

Het was duidelijk IJsselmeervogels dat voetbalde en de overigens gehavende thuisploeg die de kat uit de boom keek en hoopte dat lange halen per ongeluk de goede kant uitvlogen. Dat dat niet aan gevaar ontbloot was, bleek wel als zo’n peer uiteindelijk een van de gevaarlijke voorhoedespelers zou bereiken. Toch was de eerste mogelijkheid voor IJsselmeervogels. Een vrije trap van de thuisploeg op eigen helft werd zomaar tikkie breed in de voeten van Mohammed Faouzi gespeeld die snel meegaf op de helaas in buitenspelpositie verkerende Jasmin Ramic. Even later leed Maikel de Harder balverlies en uit de vliegensvlugge counter ontstond een vrije trap die op de vuisten van doelman Gino Mommers belandde. Ondanks dat IJsselmeervogels het duel aardig onder controle had, kreeg de doelman in de loop van het duel alle gelegenheid om tot held van de dag te groeien. Toch was hij kansloos toen een voorzet van Gwaeron Stout vlak voor de neus van Bas Mooij naast zijn doel werd gekopt. Na 11 minuten kwam IJsselmeervogels op voorsprong middels een hele mooie aanval. Dennis Hollart stuurde Kevin Huijsman weg die een eentweetje aanging met Stefano Goncalves en vervolgens een voorzet lanceerde dieJasmin Ramic knap met de hak aan de vrijstaande Maikel de Harder liet. Die had een zee van tijd en haalde eens lekker uit en via het hoofd van verdediger Arda Havar vloog de bal achter de kansloze doelman Mirco Bovo. Even later bracht Tony Tol Stefano Goncalves in stelling maar de handige middenvelder kon zijn inzet geen vaart meegeven. Aan de andere kant leek de gelijkmaker in de maak toen Sjoerd van der Waal op snelheid langs Gino Mommers leek te gaan, maar tot zijn afgrijzen plukte de doelman het speeltuig juist voor zijn voeten vandaan. Ook Mirco Bovo liet zien na zijn vertrek bij IJsselmeervogels het een en ander te hebben bijgeleerd. Zo leek Jasmin Ramic een voorzet van Arnoud van Toor er ineens in te prikken, ware het niet dat de doelman gestrekt met de voet voor opluchting bij de thuisploeg zorgde. IJsselmeervogels controleerde het restant van de eerste helft, maar kwam zelf ook niet verder dan een schot van Maikel de Harder dat over de kruising krulde.

Na de thee begon Kozakken Boys meer en meer aan te dringen, maar het was toch eerst IJsselmeervogels dat na vijf minuten de wedstrijd op slot had kunnen gooien. Stefano Goncalves zette Jasmin Ramic alleen voor Bovo, maar zag zijn inzet gestopt. Even later moest Gino Mommers grabbelen toen hij een vrije trap niet meteen onder controle kreeg. De doelman beheerste vandaag echter ook het grabbelen! Ook IJsselmeervogels liet zich niet onbetuigd, maar Stefano Goncalves vond de vuisten van Mirco Bovo met een keiharde pegel. In de slotfase drong de thuisploeg wat meer aan, maar echt tot uitgespeelde kansen kwam het nauwelijks. Dat kwam overigens ook door de vele overtredingen die de rooien nodig hadden. Vlak voor tijd werd een mooi passje van Joey Snijders juist voor de voeten van Stefano Goncalves weggeplukt door doelman Bovo, maar het laatste kunstje was toch voor zijn collega aan de overkant.  Een messcherpe vrije trap van invaller Guillermo Zschüsschen leek snoeihard de kruising in te vliegen als daar niet net een vuist van Gino Mommers in de weg had gestaan.

Nadat arbiter Van Beek voor de laatste keer op zijn fluit had geblazen, konden de rooien tevreden naar de stand kijken om daar te zien welke tegenstanders na de winterstop 1 voor 1 ingehaald gaan worden. Volgende week komt Jodan Boys op bezoek en daar heeft IJsselmeervogels nog een appeltje mee te schillen.

Verslag: Gary


 

 Zaterdag 24 november: IJsselmeervogels – Noordwijk gestaakt (2-0)

Doe mij maar een halfie!

Een uitdrukking die je op een doordeweekse dag nog wel eens bij de bakker hoort is doe mij maar een halfie….. Deze uitdrukking was vanmiddag ook van toepassing op de wedstrijd tussen IJsselmeervogels en Noordwijk, of eigenlijk op scheidsrechter van der Roest die het na een helft voor gezien moest houden in verband met een kuitblessure opgelopen na een kwartier door een botsing met één van de spelers. Daarmee werd IJsselmeervogels ernstig benadeeld en is het voor Noordwijk een tweede kans als op 15 december de tweede helft gespeeld moet worden. Er werd wel een scheidsrechter gevonden om de tweede helft te fluiten maar die zou pas om vijf uur arriveren. IJsselmeervogels had gezien de tussenstand van 2-0 wel door willen gaan, Noordwijk uiteraard niet.

Op voorhand was of is het treffen met Noordwijk een cruciale. Noordwijk staat twee punten boven de Vogels op de zesde plek en om een rol van betekenis te blijven spelen is een overwinning voor de Rooien bittere noodzaak.
Dat IJsselmeervogels er alles aan gelegen was deze wedstrijd om te zetten in drie punten werd al gelijk duidelijk. Ging de bal na de aftrap van de Rooien eerst nog naar achteren, als snel werd deze naar voren gebracht en via Mo Faouzi die de bal teruglegde kwam deze bij Jasmin Ramic die zijn schot over zag gaan. Het spel zakte daarna van beide kanten wel in en het oogde allemaal nerveus, aftastend en zenuwachtig, waarbij het IJsselmeervogels wel lukte om druk naar voren te zetten waardoor de verdedigers van Noordwijk de nodige moeite hadden middenvelders en laat staan aanvallers te vinden. De twijfel die in de gasten sloeg werd ze in de 13e minuut noodlottig. Foutief terugspelen op de keeper werd door Jasmin Ramic adequaat onderschept en betekende voor de spits zijn vijfde competitietreffer dit seizoen. Natuurlijk scoorde IJsselmeervogels uit een fout van de tegenstander, maar die fout maakten zij doordat IJsselmeervogels goed druk bleef zetten. Dit had een minuut later al tot de 2-0 moeten leiden, want door wederom druk zetten kwam Stefano Goncalves net als een week eerder in scoringspositie, en wederom wist hij de trekker niet over te halen. Noordwijk was de weg kwijt en IJsselmeervogels wist een aantal goede aanvallen op de mat te leggen. In de 20e minuut kon de rooie aanhang voor de twee keer juichen. De mee opgekomen Nick Kuipers gaf een splijtende voorzet, Mo Faouzi liep uit de rug van de verdediging en wist vanuit de lucht de 2-0 aan te tekenen. Jawel Mo Faouzi scoorde eindelijk weer eens en wel tegen zijn oude club. Dat er velen mogen volgen.
Er volgde de ene na de ander aanval van de Vogels, maar afstandsschoten van Nick Kuipers en Kevin Huisman gingen naast. Daarna leek het alsof IJsselmeervogels gas terug nam en slopen er weer onzorgvuldigheden in het spel. Gelukkig leidde dit niet tot averij en eigenlijk kreeg Noordwijk pas een paar minuten voor rust de enige grote kans van de eerste helft. De mee opgekomen Bas Mooij verkoos een pass in plaats van een schot op doel waardoor Noordijk kon counteren. De kopbal ging gelukkig voor alles wat rood is naast. Vlak voor de thee was het IJsselmeervogels wat de laatste mogelijkheid creëerde, maar de voorzet van Stefano Goncalves was echter veel te hard om de voor het doel lopende Jasmin Ramic en Mo Faouzi opnieuw in scoringspositie te brengen. Rust, maar wel één die een paar weken ging duren toen bleek dat scheidsrechter van der Roest niet verder kon en Noordwijk niet kon en wilde wachten op een vervanger.
Op 15 december volgt deel twee van deze ontmoeting. Weet IJsselmeervogels het spel van de eerste 30 minuten door te zetten dan moeten de drie punten binnen gehaald worden. Het recept is er voor en bovendien doen de Rooien dan goede zaken. Vraag is alleen wie zit er op de bank moet Johan de Man de klus afmaken of mag Jan Zoutman dat doen? Wordt vervolgd.

Verslag: Hop

 


 

 Zaterdag 17 november: GVVV – IJsselmeervogels 2-1 (0-1)

IJsselmeervogels geeft zege uit handen…

IJsselmeervogels is in de slotfase bij GVVV ten onder gegaan. De rooien lieten zich na een aardige eerste helft in het tweede bedrijf onder druk zetten en kregen vervolgens in de slotfase de rekening alsnog gepresenteerd.

De thuisploeg begon aggressief aan het duel met IJsselmeervogels en zetten vroeg druk. De rooie defensie had het er aanvankelijk niet gemakkelijk mee. Zo begon Wouter van Hoof een ogenschijnlijk kansloze missie, maar kreeg hij de bal door doelman Armand van de Top pardoes in de voeten  gespeeld. Het leer stuiterde echter meteen weer terug in de handen van de sluitpost. Even later zwieberde een hard genomen gevaarlijke vrije trap rakelings voor het doel van Van de Top langs en bleek er niemand die het laatste zetje ging geven. Pas na 12 minuten kwam het eerste plaagstootje van IJsselmeervogels. Een lekkere pass van Nick Kuipers belandde op het hoofd van Jasmin Ramic, maar die kon de bal te weinig vaart meegeven. Bij het uitverdedigen ging de thuisploeg echter meteen weer in de fout en werd Maikel de Harder zomaar in de voeten gespeeld. Die vond Jasmin Ramic die zomaar op het doel af kon, maar de bal net even tever voor zich uit schoot en een te moeilijke hoek had om de rooien op voorsprong te zetten. Enkele minuten later kon Wouter van Hoof op avontuur toen Nick Kuipers zich nog in de voorste linies bevond en zijn voorzet werd door aanvoerder Simon Brouwer achter het standbeen langs maar net naast getikt. Hij bleek daarbij overigens ook buitenspel te staan. Langzaamaan trok IJsselmeervogels het initiatief naar zich toe in dit duel der twee goede ploegen. Zo mocht Nick Kuipers na een mooie versnelling ongehinderd doorlopen naar de achterlijn, maar vond van dichtbij geen spitsen die het beslissende tikje uit konden delen. Aan de overzijde plukte Armand van de Top een soort voorzetschot van El Khaddouri met enige moeite uit de lucht. In de 25e minuut was het raak. Mohammed Faouzi legde terug op Nick Kuipers die een lange bal richting Bennie van Noord afvuurde. De verdediger legde het leer op het hoofd van de instormende Jasmin Ramic die voor de openingstreffer tekende.

Het lukte GVVV vervolgens maar moeilijk om tot aanvallen te komen. Met name Bas Mooij zorgde, als dat al nodig was, met het hoofd voor opruiming. Tien minuten voor rust legde Mo Faouzi klaar voor de inlopende Maikel de Harder. De middenvelder krulde naast de goal van doelman Jansen. Vlak voor rust leek een verdubbeling van de voorsprong in aantocht. Een prachtige snelle uitval van Tony Tol mondde uit in een 3 tegen 2 situatie. De verdediger vond Jasmin Ramic die de mogelijkheid had om zelf af te drukken maar koos ervoor om de geheel vrijstaande Faouzi weer eens te laten scoren. Dat lukte ook, maar dan helaas wel vanuit buitenspelpositie.

De tweede helft was aanvankelijk een stuk minder leuk dan de eerste. IJsselmeervogels zakte een beetje terug en kwam daarbij nauwelijks in de problemen. Wel claimde de thuisploeg een penalty toen Brouwer tegen de vlakte ging, maar arbiter Karremans zag er geen overtreding in. Eerder had IJsselmeervogels al een pingel geclaimd vanwege vermeend hands, maar ook tevergeefs. Een corner van Nick Kuipers kwam via Jasmin Ramic en Maikel de Harder weer terug bij zichzelf en de enorme roei die Kuipers liet volgen ging maar rakelings over de kruising. Aan de andere kant had Armand van de Top zijn vingertoppen nodig op een mooie gekrulde bal van El Khaddouri. IJsselmeervogels kwam meer en meer onder druk en kreeg na een minuut of twintig vier corners op rij te verwerken, waar overigens niet uit gescoord werd. Wel fronsten diverse wenkbrauwen zich toen Kevin Huijsman uit het veld gehaald werd. De jongeling is doorgaans de koelste van alle kikkers en het was stevige druk, die GVVV begon uit te oefenen. Een kwartier voor tijd stond het gelijk. De bezoekers letten even niet op bij een kort genomen corner en de enorme roei die daaruitvolgde werd door de eerder nog door IJsselmeervogels begeerde Roy Terschegget tegen de touwen gewerkt.

Pas toen begon IJsselmeervogels weer aan te dringen en leek men het duel alsnog naar zich toe te trekken.  Eerst zag Nick Kuipers wederom een snoeihard schot tot corner verwerkt worden en uit de corner van diezelfde Kuipers kopte Arnoud van Toor hard naast. Aan de andere kant ging een knappe volley van Brouwer met een boog over het doel van Van de Top heen. De mooiste kans werd zeven minuten voor tijd om zeep geholpen. Een mooie aanval leidde tot een voorzet van de ingevallen Geoffrey Verweij op Stefano Goncalves die vogeltje vrij helemaal alleen oog in oog met doelman Jansen kwam en hopeloos naast schoot. Even later vuurde de ingevallen Dennis Hollart een hard schot af dat maar net over ging. Aan de andere kant deed Dennis van Meegdenburg overigens precies hetzelfde. Drie minuten voor tijd viel voor de rooien het doek. Bart Hulsbos kopte ongehinderd een voorzet achter Van de Top. In de slotfase kwam IJsselmeervogels niet meer tot een offensief. Het was zelfs de thuisploeg dat de beste mogelijkheid kreeg 3 tegen 1 bleek te lastig en de Veenendalers troffen de paal.

Wonden likken inderdaad maar. Een vervelende interuptie van een mooie serie, maar het blijft een knotsgekke competitie waar koplopers elkaar wekelijks afwisselen en vaak puntenverlies oplopen.

Verslag: Gary


 

 Zaterdag 10 november: IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys 1-0 (0-0)

IJsselmeervogels doet goede zaken…

Vanmiddag stond de wedstrijd IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys op het programma een wedstrijd die van te voren werd aangekondigd als een strijd der grootmachten. Dat grootmachten stamt uit het verleden want voorafgaand aan de wedstrijd stonden de ploegen respectievelijk achtste en zevende. Een teleurstellende plaats voor beiden met dit verschil dat IJsselmeervogels de laatste wedstrijden de weg naar boven weer lijkt te vinden en Rijnsburg de punten laat liggen.

Het was vooral IJsselmeervogels dat liet zien dat het de drie punten graag op de Westmaat wilden houden. Met goed combinatiespel probeerden zij de Uien onder druk te zetten. Dit leidde vooral tot mogelijkheden en af en toe tot een opgelegde kans. Al in de derde minuut was het Maikel de Harder die vanaf rechts de bal voorzette. Hij zag de bal over het hoofd van Mo Faouzi verdwijnen. Met een speldenprik van Rijnsburg als antwoord zette IJsselmeervogels door en zag het de bal van de lijn gered worden na een kopbal van Kevin Huisman die meer en meer het aanspeelpunt van de Vogels lijkt te worden. Uit de rebound wist Bas Mooij voor te zetten maar de bal was bij de eerste paal net onbereikbaar voor Jasmin Ramic. Er volgde een korte fase waarin het euvel van de eerste wedstrijden van het seizoen weer leek op te steken, IJsselmeervogels wil wel, maar speelt te rommelig. Toch leek halverwege de eerste helft IJsselmeervogels op voorsprong te komen. Maikel de Harder zette vanaf rechts scherp en laag voor en op een meter van het doel had Mo Faouzi de kans op de 1-0 maar zijn inzet spatte uiteen op de lat. Het leek of daarna de moed in de schoenen zonk van de spits. Gelukkig gold dit alleen voor de spits en niet voor de rest van het elftal. Nick Kuipers die zijn oude niveau lijkt te hebben hervonden zond een splijtende pass richting Jasmin Ramic die helaas de bal niet goed onder controle kreeg. En met nog een paar goede aanvallen van de Vogels floot Roelof Luinge voor de rust.

In de tweede helft duurde het bijna 10 minuten voordat IJsselmeervogels op stoom leek te komen en verder ging waar het de eerste helft mee geëindigd was, namelijk het zorgen voor dreiging en mogelijkheden. Toch is het eerste wapenfeit pas in de 17e minuut op te tekenen. De om zijn aanvallende kwaliteiten nogal eens bekritiseerde Tony Tol zond een werkelijk schitterende pass vanaf eigen helft richting Jamin Ramic die met een hijgende en hangende Rijnsburger in zijn nek de bal beheerst onder controle bracht en schitterende de dik verdiende 1-0 scoorde. Dit was voor Rijnsburg het moment om opportunistischer te gaan voetballen. De Uien hadden maar zo gelijk kunnen komen als Damiano Schet scherper en oplettender was geweest. Armand van den Top die de geblesseerde Gino Mommers verving stond zijn mannetje en werkte de bal naast. IJsselmeervogels kreeg daarna nog een aantal mogelijkheden maar vergat deze goed uit te spelen en de wedstrijd op slot te gooien. Zo maaide Joey Snijders over de bal na weer een voorzet van Maikel de Harder. Rijnsburg kreeg daarna nog een aantal mogelijkheden uit vooral dode spelmomenten maar ondanks hun pogingen bleef de stand 1-0. IJsselmeervogels pakte de drie punten, steeg naar de zesde plaats en kan voorzichtig naar boven kijken.
Omdat dit een wedstrijd was die erom ging brak het al geplande feest in de kantine in alle hevigheid los. Toch past enige bescheidenheid want er zijn nog 17 wedstrijden te gaan en volgende week wacht de loodzware uitwedstrijd tegen GVVV, een ploeg die vier punten boven de Vogels staat. Wederom alle hands aan dek.

Verslag: Hop


 Zaterdag 13 oktober: IJsselmeervogels – Scheveningen 3 – 3 (1 – 1)

IJsselmeervogels blameert zichzelf…

Het kwartje lijkt maar niet te vallen bij IJsselmeervogels. Waar de ploeg vorige week tegen Barendrecht zichzelf tekort deed was het vandaag tegen Scheveningen hetzelfde scenario maar dan een graadje erger. Zo langzamerhand moet maar de conclusie getrokken worden dat er blijkbaar niet meer in de ploeg zit of dat er niet meer uit te halen is.

De Rooien startten alleraardigst. Al in de derde minuut stond het 1-0. Na goed voorbereidend werk van Kevin Huisman kwam de afgeslagen bal voor de voeten van Maikel de Harder. Zijn schot werd gepareerd door de Scheveninger doelman, maar kwam voor de andere voet van Maikel die nogmaals verwoestend uithaalde en daarmee de 1-0 aantekende. Echt lang mocht IJsselmeervogels niet van de voorsprong genieten. De flets spelende Kevin Huisman leed dom balverlies op het middenveld en Scheveningen was snel in de omschakeling. Bart van Wieringen die speelde in de plaats van Nick Kuipers was gezien en de bal kon maar zo voorgezet worden. Van dichtbij werd de bal in de touwen gejaagd, een perfect uitgespeelde counter.

Het spel van IJsselmeervogels zakte naar een bedroevend niveau. Net als in de eerste 30 minuten tegen Barendrecht leek het alsof de ploeg niet durfde te voetballen. Het was veelvuldig tikkie breed in de verdediging wat wellicht ook kwam omdat Scheveningen zich massaal terug trok en voor niet meer kwam dan een gelijkspel. Even leek het erop dat de wedstrijd zelfs even stilgelegd moest worden toen de scheidsrechter een forse schouderduw kreeg. Na enige verzorging en bewegingen van de leidsman die de lachers op de hand werkte kon de wedstrijd verder. Voor de Vogels het sein om wat beter hun best te gaan doen. Stefano Goncalves kon een aardige aanval opzetten en zag een schot ternauwernood overgetikt worden door de goalie van Scheveningen. Ook werd IJsselmeervogels gevaarlijk uit een corner die werd genomen door Maikel de Harder kort op Geoffrey Verwey die het leer inleverde bij De Harder. Die zette scherp voor. Omdat Bas Mooij de bal slechts licht schampte verdween deze aan de verkeerde kant van de paal. Vervolgens volgde een aantal aanvallen van IJsselmeervogels die allemaal in schoonheid strandden. Maikel de Harder, die later terecht tot man of the match werd uitgeroepen, liet vlak voor rust zien dat inzet loont. Het resultaat was slechts een corner, maar hij liet zien dat je karakter moet tonen als je wilt winnen.
De tweede helft begon met een nieuwe spits. Johan de Man liet Mo Faouzi achter in de kleedkamer en Jasmin Ramic mocht zijn opwachting maken voor een helft voetballen. IJsselmeervogels zocht nadrukkelijk de aanval en het spel oogde verzorgder. Er werd meer over de vleugels gespeelde en dat zorgde voor af en toe wat gevaar. Een via rechts opgezette aanval bracht de bal via Tony Tol en Geoffrey Verwey bij Kevin Huisman. Die haalde hard uit maar zag zijn schot uit de goal geranseld worden door de keeper van Scheveningen. De volgende aanval van de Vogels was wel raak. Maikel de Harder toonde zijn individuele kwaliteit en zijn niet eens harde schot glipte door de handen van de keeper in de goal. 2-1. Lang kon IJsselmeervogels niet van de voorsprong genieten. Een vrije trap op de linkerkant kon door een middenvelder van Scheveningen vrij ingetikt worden. Geen Rooie die de brave borst maar een strobreed in de weg legde.
Omdat IJsselmeervogels niets heeft aan één punt werd de draad gewoon weer opgepikt. Zo werd een schot van Bryan Burgerhout verwerkt tot corner en kopte Jasmin Ramic voorlangs. Ook kreeg Scheveningen een paar kansen nadat Bas Mooij was gewisseld voor Mike van de Laar en Johan de Man terecht koos voor meer aanvallend en daarmee meer risicovol voetbal. De wissel leek een meesterzet te worden toen binnen de nog reguliere speeltijd Maikel de Harder vanuit een onberispelijke vrije trap van Kevin Huisman de 3-2 binnen kopte. Leek, want in de blessuretijd deed IJsselmeervogels zichzelf de das om toen Scheveningen wederom uit een vrije trap de gelijkmaker binnen kon koppen. Een blamage. Jammer voor Maikel de Harder die IJsselmeervogels qua karakter de weg wees en vooral jammer voor het publiek dat zich langzamerhand begint af te vragen waarom de kwaliteiten die IJsselmeervogels toch moet hebben niet wordt uitgedrukt in drie punten.

Verslag: Hop


 

 Zaterdag 6 oktober: Barendrecht – IJsselmeervogels 1 – 1 (1 – 1)

IJsselmeervogels doet zichzelf tekort…

Voor het negende ronde in de Topklasse competitie toog IJsselmeervogels naar Barendrecht om het tegen de plaatselijke vereniging op te nemen. Gezien de stand op de ranglijst zou dit geen gemakkelijke klus worden. Barendrecht is terug te vinden in de bovenste regionen IJsselmeervogels onderaan. Ten opzichte van een week eerder had Johan de Man dezelfde elf in de basis opgenomen als de week ervoor tegen Capelle.
De eerste paar minuten begon de wedstrijd aarzelend voor beide ploegen. IJsselmeervogels voetbalde alsof het bang was de bal te verliezen en Barendrecht, counterploeg bij uitstek laat graag de tegenstander het spel maken. IJsselmeervogels probeerde wel het spel te maken, maar zoals gezegd leek het alsof de handrem erop zat. Het eerste wapenfeit was dan ook voor Barendrecht te noteren maar Guide Mommers deed waarvoor hij in het veld staat namelijk de bal tegenhouden. IJsselmeervogels stelde hier in de negende minuut wat tegenover door een aanval die werd opgezet door Kevin Huisman en die via Geoffrey Verwey die de achterlijn haalde bij Mo Faouzi terecht kwam. Die kreeg de bal niet onder controle waardoor deze over de achterlijn verdween. In de tegenaanval was het good old Christian Opschoor die Guido Mommers testte. De sluitpost die wel vaker mysterieuze dingen laat zien kreeg het niet al te geweldige schot klemvast en moet onnodig een corner weggeven. Op de eerder beschreven aanval na stelde IJsselmeervogels hier bar en bar weinig tegenover. Slordige passing, daarbij horend balverlies en weinig gebruik makend van de ruimte maakte IJsselmeervogels tot een tandeloze leeuw. Het ontbrak in deze fase aan werkelijk alles met als aanvoerder beleving en als goede tweede het ontbreken van een zichtbare leider die het elftal op sleeptouw neemt. Dat dit niet lang goed kon gaan werd na ruim een kwartiertje door oud-Vogel Christian Opschoor duidelijk gemaakt. Hij zette kinderlijk eenvoudig Bas Mooij tot drie keer toe opzij en haalde de trekker over waardoor IJsselmeervogels tegen een 1-0 achterstand aan keek.
Het werd er na dit doelpunt aan de rooie kant niet beter op, maar na twee eerder mislukte voorzetten lukte het Nick Kuipers een goede voorzet vanaf links te geven die met moeite door Barendrecht tot corner werd verwerkt. Barendrecht had na nog geen half uur spelen de voorsprong kunnen verdubbelen toen het een dot van een kans kreeg. Gelukkig voor alles wat IJsselmeervogels een warm hart toedraagt werd die kans niet verzilverd.
Toch, en gelukkig maar, kwam na een half uur de ommekeer. Daarvoor hadden de Vogels wel de hulp nodig van de keeper van Barendrecht die een technisch hoogstandje wilde laten zien maar daarbij de bal knullig verspeelde aan Geoffrey Verwey die dit buitenkansje verzilverde en daarmee de toch nog onverwachte gelijkmaker aantekende. Na dit doelpunt leek het wel of alle schroom van IJsselmeervogels afviel en brak een betere periode aan die eigenlijk de rest van de wedstrijd voortduurde. Helaas werd daarbij niet altijd de makkelijkste weg gezocht. Zo zocht Arnout van Toor de drukke rechterkant op terwijl een balletje naar links voor meer ruimte had gezorgd. Er werd echter een overtreding gemaakt tegen van Toor waardoor Kevin Huisman een vrije trap mocht nemen die in de muur belandde. Met nog vijf minuten te spelen tot de rust kreeg Geoffrey Verwey de kans om IJsselmeervogels op voorsprong te schieten. Keven Huisman was via links naar voren getrokken en trok de bal keurig voor op Verwey die recht voor het doel stond, de keeper uitgespeeld, maar Geoffrey haalde verwoestend uit en schoot naast wat gezien zijn positie moeilijker is als tussen de palen te schieten. Voor een ploeg die op dit moment niet al te veel kansen creëert is het essentieel dat zuinig met de kansen moet worden omgesprongen. Deze had erin gemoeten.
Dat IJsselmeervogels de 3 punten meer dan nodig heeft bleek ook in de tweede helft. De ploeg bleef lustig aanvallen. Zo stuurde Geoffrey Verwey Maikel de Harder de zestien in, maar zijn schot ging naast het doel. Mo Faouzi kon even later voor dreiging zorgen maar ging te ver naar buiten. Barendrecht stelde hier bar weinig tegenover. Het bleef beperkt tot een slap schotje voorlangs het doel van Guido Mommers die eigenlijk alleen in de 70e minuut handelend moest optreden. Daarvoor had IJsselmeervogels een aantal aardige aanvallen opgezet, maar zoals vaker in dit nog prille seizoen is het allemaal heel aardig tot de zestien, maar binnen deze lijnen gebeurt dan te weinig om goed spel ook in klinkende punten om te zetten. Barendrecht moest alle zeilen bijzetten om IJsselmeervogels te stuiten omdat door het inbrengen van Jasmin Ramic Maikel de Harder op een andere positie ging spelen. Zowel Maikel als Jasmin kregen nog een mogelijkheid en Maikel moest een aantal keren worden gestopt met behulp van een overtreding. Ondanks het positieve spel kwam IJsselmeervogels niet tot scoren en verloor het twee punten. Voldoende aanknopingspunten voor de technische staf om verder te bouwen. Voor ons supporters blijft er één vraag over. Wie gaat de trekker overhalen en namens de Rooien scoren?

Verslag: Hop

 


 

 Zaterdag 29 september: IJsselmeervogels – Capelle 2 – 1 (2 – 0)

Vogels koeltjes langs Capelle…

IJsselmeervogels heeft zich van de hatelijke p/d plek afgevoetbald. In een wedstrijd waarin aanvankelijk niemand echt kansen kreeg, trok de thuisploeg min of meer uit het niets de wedstrijd naar zich toe, waarna de rooien vooral verzuimden de genadeklap uit te delen.

Het duurde tien minuten tot het publiek wakker schrok. Doelman Gino Mommers volgde het duel van ver voor zijn doel en Jesper van den Bosch zag dat als een uitgelezen kans om het eens van eigen helft te proberen. Zijn poging had echter te weinig vaart en ging bovendien naast. Even later had Mommers het moeilijker met een pegel van Philippe den Hartog, maar de goalie wist met behulp van zijn vingertoppen een achterstand te voorkomen. De thuisploeg moest wachten tot de twintigste minuut vooraleer er een schot op doel werd gericht. Het schotje van Maikel de Harder bracht doelman Rick van de Burg niet in de problemen. Twee minuten later was het plotseling raak. Mohammed Faouzi werd op het randje van de zestien onreglementair tegen de grond gewerkt en ramde het tikkie breed er vervolgens zelf in met een keiharde pegel in de linkerhoek. Na een klein half uurtje probeerde Capelle wat terug te doen toen Marvin Strik naar binnen slalomde, maar zijn schot ging over. Vijf minuten later kwam IJsselmeervogels zelfs goed weg toen kennelijk nog niet duidelijk was dat ingooien vlak bij het doel kunnen komen. Die van Kay Bliokland kwam op het hoofd van Leen van Steensel die echter de paal raakte. Vijf minuten voor rust verdubbelde IJsselmeervogels de marge. Jami Jaliens wilde opruimen maar schoot tegen Stefano Goncalves aan die vervolgens vlotjes inleverde bij Geoffrey Verweij. Diens schot werd nog wel geraakt, maar ging evengoed met een boog het doel in.

Ook de tweede helft begon zonder dat er ook maar 1 toeschouwer van zijn stoel veerde. Na tien minuten gebeurde dat wel. Nick Kuipers plaatste een vrije trap bovenop het hoofd van aanvoerder Bas Mooij die daardoor bijna niet anders kon dan over koppen. Even later trainde Geoffrey Verweij met een zwak schotje uit de draai de doelman van de bezoekers. De beste kans tot dan toe was voor Arnoud van Toor. Nadat de de gehele eerste helft ongelukkig uittrappende doelman Gino Mommers nu wel een gevaarlijke bal lanceerde kopte Jami Jaliens de bal achter de lijn. De corner van Maikel de Harder werd vervolgens door Arnoud van Toor rakelings naast gekopt. Even later deden de bezoekers iets terug toen invaller Gertjan Rothman met een vliegend schot de vuisten van de warmgedraaide Gino Mommers vond. Twee minuten later tikte Mommers een punter van die andere invaller, Marvin van de Pluijm, jawel, met een lange ij, knap naast zijn doel.

Echt gevaarlijk werd Capelle niet. Twintig minuten voor tijd schoot Lucas van Oeveren een vrije trap in de muur, maar mocht enkele tellen later nog eens aanleggen, maar zocht het doel te hoog. Van de gaten die vervolgens vielen, hadden de vogels moeten profiteren. Eerst mocht Mohammed Faouzi ongehinderd, moederziel alleen op Van de Burg af met nota bene invaller Ferdinand Katipana bij zich. De eerste doelpoging was nog wel te begrijpen, maar die werd gekeerd. De spits kreeg echter een tweede kans en had daar echt zijn medespeler moeten bedienen, maar verkoos een eigen afgang. Een kwartier voor tijd kwam IJsselmeervogels goed weg toen Gino Mommers, niet voor het eerst, onder een voorzet dook en Leen van Steensel over zag koppen. Aan de andere kant een heel mooi balletje van Geoffrey Verweij op Arnoud van Toor die op zijn beurt Ferdinand Katipana bediende die beheerst voor een treffer leek te gaan tekenen. De benen van doelman Van de Burg bleven echter “hangen” en keerden de inzet van de middenvelder die zich in de basis probeert terug te knokken. Vijf minuten voor tijd werd Capelle weer gevaarlijk toen een vliegend schot met boog van Gertjan Rothman door Gino Mommers weer met een knappe duik uit het doel werd geranseld. Zo was de tweede heloft in ieder geval een stuk levendiger dan de eerste. In de blessuretijd verzuimde IJsselmeervogels afstand te nemen. Zo kon Geoffrey Verweij alleen op Van de Burg af, maar schoot de bal te ver voor zich uit. Mike van de Laar lobte vervolgens op het dak van het keeperloze doel. Even later vond invaller Bryan Burgerhout met een verwoestend schot de vuisten van Van de Burg. Een doelpunt bleef echter niet uit, zij het dat deze aan de andere kant viel. De zachte vrije trap van Marvin Strik werd door niemand geraakt, dus ook niet door Gino Mommers. De resterende tijd was echter te kort om nog gevaarlijk te worden. Arbiter Dijkstra, die samen met zijn assistenten De Gier en Aarden geen problemen kende, blies kort na de aansluitingstreffer voor het laatst op zijn fluit.

Punten zijn punten en de koplopers kunnen weer sidderen en beven, want IJsselmeervogels komt eraan. De ene week wordt er goed gevoetbald en nauwelijks gescoord, nu werd er gescoord en redelijk gevoetbald. Een kwestie van tijd tot er goed gevoetbald en gescoord wordt!

Verslag: Gary

 


 

 Zaterdag 8 september: Katwijk – IJsselmeervogels 5-2 ( 3-1 )

Katwijk droogt IJsselmeervogels af…

IJsselmeervogels heeft in Katwijk tegen de koploper een stevig pak slaag te verwerken gekregen. De vogels kwamen weliswaar nog op voorsprong, maar toen de Katwijkers eenmaal op stoom waren werd bijna iedere onnauwkeurigheid meteen genadeloos afgestraft.

Het wederzijdse respect was maar van korte duur. Na vijf minuten schoot Jeffrey Jongeneelen namens de thuisploeg een vuurpijl af die door Gino Mommers knap klemvast werd gepakt. IJsselmeervogels kwam in dezelfde minuut al op voorsprong. Nick Kuipers stuurde Mohammed Faouzi weg, wiens voorzet de vrijstaande Geoffrey Verweij vond. De spits aarzelde niet en tekende voor de 0-1 voorsprong. Acht minuten later stond de gelijkmaker alweer op het scorebord. Ondanks de voorsprong bleven de bezoekers risicovol voetballen en zo dook Donny van Oijen plotseling achter de rooie defensie op en faalde niet.

Enkele minuten na de gelijkmaker schoot Geoffrey Verweij een zacht schotje van heel ver maar net over.  IJsselmeervogels zocht een opening terwijl de thuisploeg in deze fase op een foutje loerde om met de vliegensvlugge voorhoede naar een voorsprong te counteren. In de 27e minuut schoot Maikel de Harder een vrije trap op de vuisten van Atam Koroglu en dezelfde Maikel zocht het doel een minuut later te hoog, waarna de Katwijkshow begon. Eerst schoot Jongeneelen nog een balletje van Martin van Eeuwijk in het zijnet, nadat Nick Kuipers wat ongelukkig was geweest bij het wegwerken van de bal. Na 32 minuten kwam Katwijk op voorsprong toen Joost Leonard counterde en inleverde bij Jeffrey Jongeneelen. Die zette Nick Kuipers op het verkeerde been en schoof knap de 2-1 binnen. Na de voorsprong liep IJsselmeervogels meer en meer achter de feiten aan. Waar de spelers van de thuisploeg elkaar veelal blind konden vinden, daar namen bij IJsselmeervogels de slordigheden de overhand. Vijf minuten voor rust was Donny van Oijen het laatste station van weer een vlotte aanval, maar Tony Tol kon nog juist op tijd zijn schot kraken. Twee minuten later was het wel weer raak. Een voorzet van Van Oijen op Leonard werd er door de laatste, nauwelijks gehinderd door Bas Mooij, in de korte hoek ingetikt.

Na rust kreeg IJsselmeervogels meteen een dot van een kans om terug in de wedstrijd te komen. Een vrije trap van Maikel de Harder belandde panklaar op de helemaal vrij staande Mohammed Faouzi, maar die kopte recht in de handen van Koroglu. Schoten van Stefano Goncalves en Martin van Eeuwijk brachten de stand vervolgens nog niet in beweging, maar een klein kwartiertje na rust dook Gino Mommers onder de bal door en kon Joost Leonard ongestoord de 4-1 binnen koppen. Lekker voetballen was er voor IJsselmeervogels al niet meer bij, hoewel de invalbeurt van de jonge Bryan Burgerhout nog wel een lichtpuntje mag worden genoemd. Hij kreeg Koroglu bijna op de knieen, maar die kon zijn vliegende schot met alle mogelijke moeite nog keren. Kansjes voor Van Oijen en Leonard bleken nog niet aan de thuisploeg besteed, maar vier minuten voor tijd schoot Jongeneelen keihard in de hoek achter Mommers. Vlak voor tijd gaf Bennie van Noord de eindstand nog een iets draaglijker aanzien door een lange bal op waarde te schatten en met een mooie lob voor 5-2 te tekenen.

En daar was niets geflatteerds aan. De Katwijkers hebben een ploeg die al jaren op elkaar ingespeeld is en voegen daar ieder jaar weer net even wat extra venijn aan toe. En dat leverde voor de Katwijkers zo’n beetje de eerste thuisoverwinning op IJsselmeervogels op in de geschiedenis. En er wacht de rooien nog een leuk rijtje tegenstanders, waar toch een meervoud aan punten tegen gepakt zal moeten gaan worden.

Verslag: Gary

 


 

 Zaterdag 1 september: IJsselmeervogels – FC Lisse 2-1 (1-1 )

Wederom erop en erover…

Voor de tweede keer op rij heeft IJsselmeervogels een achterstand omgebogen in een overwinning. Na een maar moeilijk te verteren eerste helft ging het roer halverwege de tweede helft om en verzuimden de rooien afstand te nemen, om vervolgens opgelucht evengoed de drie punten bij te kunnen schrijven.

Het begin was niet overtuigend. Lange ballen, veel balverlies, nauwelijks kansen creerend, echt leuk om te kijken was het niet. De eerste mogelijkheid was da nook voor de bezoekers. BaS Mooij gaf zomaar een corner weg en die kopte Mark van Marrewijk maar net naast. Na ruim een kwartier kwam IJsselmeervogels zelfs op achterstand nadat Bennie van Noord hands maakte en Richard van Heulen een vrije trap mocht nemen op een Van Hooydonkplek. Gino Mommers was zijn verdediging nog min of meer aan het organiseren toen het ronde gevaarte met een grote boog over hem heen in de kruising vloog. Enkele minuten later ging Bas Mooij in de fout bij een hoge stuitbal en zag Rick Vermeulen als een duveltje uit een doosje de bal langzaam naast het doel van Gino Mommers tikken. Het duurde twintig minuten voordat de thuisploeg liet weten ook nog mee te doen. Een schotje uit de draai van Mohammed Faouzi zorgde echter niet voor serieus gevaar. Vijf minuten later was daar bijna de gelijkmaker toen een corner van Nick Kuipers door Joey Snijders van dichtbij over werd gekopt. Nick Kuipers, dit jaar nog niet zo heel gelukkig met de spelhervattingen, bracht twee minuten later de stand in evenwicht. Arnoud van Toor werd op een meter of 20 van de goal aangetikt en de vrije trap werd na een tikje breed door de jonge verdediger als een granaat in de rechterhoek afgedrukt. Daar kon iedereen alleen maar met grote bewondering naar kijken.

Ondanks de twee treffers kwam het duel maar niet op gang. Nuja, tot drie minuten voor rust, toen Jasmin Ramic onder een loepzuivere voorzet van de verder nog niet overtuigende Joey Snijders door kopte. In de tegenaanval schoot Koen Fokkema namens FC Lisse naast het doel van Gino Mommers.

Ook na de thee was het aanvankelijk niet sprankelend, ondanks het inbrengen van de van een blessure teruggekeerde Maikel de Harder die Joey Snijders verving. Toch was de eerste mogelijkheid voor de thuisploeg. De hard werkende Mohammed Faouzi speelde zichzelf knap vrij, maar schoor hard over. Even later speelde Tony Tol op Mohammed Faouzi en werd de laatste onreglementair tegen de vlakte gewerkt. De vrije trap werd door Nick Kuipers, na een tikkie breed van Ferdinand Katipana, een stuk minder hard dan de eerste keer, naast het doel van Mark de Vries gewerkt. Het kakte hierna ernstig in en tot 20 minuten voor het einde gebeurde er hoegenaamd niets, behalve dan een schot naast van Koen Fokkema. Pas toen Geoffrey Verweij erin kwam en Maikel de Harder weer lekker aan de rechterkant ging spelen, nam de druk op de bezoekers toe. Nadat Nick Kuipers eerst nog een vrije trap van 30 meter naast zag gaan, kwam de voorsprong echter toch uit de lucht vallen. Geoffrey Verweij omspeelde zijn direkte tegenstander en zorgde in zijn honderste officiele wedstrijd met een heerlijke krul in de kruising voor de 2-1 voorsprong. Een subliem doelpunt, magistraal en in de slotfase bleef de jubilaris een plaag voor de defensie van de bezoekers. Kans op kans werd echter gemist. Zo schampte Mo Faouzi eerst een perfect geplaatste corner van Nick Kuipers naast en schoof Maikel de Harder even later een prima voorzet van Jasmin Ramic tegen de paal. Natuurlijk, FC Lisse gooide de tent open, maar het was genieten geblazen zoals de thuisploeg gebruik maakte van de ruimte die de bezoekers boden. Maar doelpunten ho maar. Zo gleed Arnoud van Toor vier minuten voor tijd een dot van een kans naast en leken even later Mohammed Faouzi en Tony Tol uit te gaan maken wie de trekker over ging halen. De voorzet van Tony Tol werd door Mo Faouzi echter in de handen van De Vries geschoven. Aan de andere kant bleek Rick Vermeulen de gevaarlijkste man en enkele minuten voor tijd schoot hij rakelings naast. IJsselmeervogels verzuimde echter te beslissen, bijvoorbeeld een minuut voor tijd toen Geoffrey Verweij Mike van de Laar wegstuurde en die vervolgens Mo Faouzi nast zag schieten. De nieuwe spits van de rooien deed zijn uiterste best, maar had wat probleempjes met de afwerking. Niet al te zorgwekkend natuurlijk, aangezien hij er in voorgaande wedstrijden al aardig wat in heeft geschoten. Ook de laatste kans ging er niet in nadat Geoffrey Verweij hem met een briljant passje voor De Vries had gezet, maar de spits schoot tegen de doelman op. Even later bediende Mike van de Laar Jasmin Ramic, maar ook die haalde er niet meer dan een corner uit.

In de slotfase begion IJsselmeervogels wat onhandig tijd te rekken. Zo leidde een korte corner tot buitenspel en vond de prima fluitende scheidsrechter Van de Ketterij, die een half uur te laat was in verband met een file, dat Faouzi te lang treuzelde bij een ingooi en kwamen de bezoekers nog in de buurt van de gelijkmaker. De grootste kans was voor Roel de Goede die het speeltuig echter voorlangs kopte.

En zo pakte IJsselmeervogels haar tweede overwinning op rij, pakte IJsselmeervogels wederom een overwinning daar waar dat vorig jaar niet lukte, net als tegen Excelsior ´31 en gingen de Spakenburgse bussen zoals het hoort weer linea recta naar het eigen sportcomplex. Volgende week mag IJsselmeervogels op bezoek bij de koploper. In Katwijk wacht een heet wedstrijdje, maar met de laatste 20 minuten in gedachten is er van alles mogelijk.

Verslag: Gary


 Dinsdag 28 augustus: Excelsior’31 – IJsselmeervogels 1-2 (1-1)

IJsselmeervogels pakt belangijke punten…

IJsselmeervogels heeft heeft de eerste overwinning te pakken. Op het fraaie sportpark ‘De Koerbelt’, waar men de punten nooit cadeau krijgt, bogen de rooien een 1-0 achterstand om in een 1-2 overwinning.

Het eerste wapenfeit was voor IJsselmeervogels. Jasmin Ramic produceerde een harde schuiver welke voorlangs het doel van Arjan Kok verdween. Enkele minuten later mocht de thuisploeg van een metertje of 16 een vrije trap nemen na een overtreding van Arnoud van Toor, maar de mogelijkheid verdween in de muur. Echt genieten was het niet, in Rijssen. Kansen waren er nauwelijks en bij balverlies kreeg de thuisploeg toch ruim de tijd om elkaar aan te spelen. Na een minuut of 25 besloot Jan Borghuis maar eens een poging te wagen en het schot bevatte dermate veel venijn dat Gino Mommers het leer niet klemvast kreeg en in 2e instantie maar net op tijd was om onheil te voorkomen. Even later kopte de op rechts helemaal vrijstaande Amanuel Isa maar net naast, waarna Mo Faouzi een voorzet van Joey Snijders naast schampte. Een kwartier voor rust kopte Bennie van Noord een vrije trap van Nick Kuipers in de handen van Kok, terwijl Marco Aydin een boogschot over het doel van Gino Mommers werkte. Even later bleek een aanval met overtal niet aan de rooien besteed, waarna Excelsior ’31 6 minuten voor de thee op voorsprong kwam. Balverlies bij Jasmin Ramic leidde tot een counter over enkele schijven die uiteindelijk bij Marco Aydin uitkwam. Die stuurde knap Bas Mooij het bos in en benutte de fractie van een seconde met een mooi puntertje waar Gino Mommers kansloos op was. Het was maar kort genieten voor Excelsior ’31, want 3 minuten later was het al tijd voor de gelijkmaker. Een van richting veranderde boogbal kwam op het hoofd van Jasmin Ramic die geen stroobreed in de weg werd gelegd door doelman Kok en, dat wel natuurlijk, knap binnen kopte.

Na rust hakte Jasmin Ramic een corner van Stefano Goncalves over, waarna de thuisploeg het initiatief nam. Tien minuten na rust kopte John Lubbers een corner in het zijnet. Even later mocht IJsselmeervogels van geluk spreken toen er een 3 tegen 2 situatie ontstond, waarna arbiter Van der Roest plotseling voor een overtreding in het “voordeel” van Excelsior floot. Even later leed de thuisploeg knullig balverlies en kreeg IJsselmeervogels weer een overtalsituatie, maar nu was het Jasmin Ramic die over schoot. Aan de andere kant kopte Hakim Ezafzafi een knappe voorzet via de rooie defensie naast. Zestien minuten voor tijd versierde de net ingevallen Geoffrey Verweij een hoekschop. Mike van de Laar, eveneens net ingevallen, vond uitstekend het hoofd van de ingelopen Bennie van Noord die IJsselmeervogels op voorsprong kopte.

Met een beetje kunst en vliegwerk trok IJsselmeervogels de overwinning vervolgens over de streep. Zo tastte Gino Mommers bij een hoge voorzet vijf minuten voor tijd mis, maar was er Bennie van Noord om de bal uit de doelmond weg te werken. Met nog vier minuten blessuretijd stuurde de thuisploeg de keeper al mee en IJsselmeervogels verzuimde 1 tegen 1 situaties met een leeg doel  koelbloedig uit te buiten. Toch kreeg de thuisploeg geen echte kansen meer en was er opluchting toen het laatste fluitsignaal ging.

Komende week komt FC Lisse op bezoek op de westmaat. IJsselmeervogels kan zich dan thuis weer situeren in de buurt van waar het zich thuis voelt. Daarvoor wacht nog de zaak Zoutman en wellicht ook de uitspraak. Laten we hopen dat het beperkt blijft tot “time already served”, dan kan iedereen weer aan de slag.

Verslag: Gary

 


 

 Zaterdag 25 augustus: IJsselmeervogels – Kozakken Boys 2-2 (2-1)

Slordig IJsselmeervogels nog niet op dreef…

IJsselmeervogels is nog steeds zonder overwinning. Tot tweemaal toe gaf het wat dromerig overkomende keurkorps van interimtrainer Johan de Man de voorsprong weer weg. De laatste keer dat IJsselmeervogels thuis 2-2 tegen Kozakken Boys speelde, zaten de beste spelers nog op de bank. Het is wat vroeg om die conclusie nu al te trekken, maar dat er nog het nodige moet gebeuren, was wel duidelijk.

Na twee minuten kreeg de thuisploeg al een vette kans om op voorsprong te komen. Een hoge bal van Nick Kuipers kwam voor de voeten van Jasmin Ramic, die alleen voor de uit zijn doel gekomen Oudvogel Mirco Bovo hopeloos faalde. De spits, vorig seizoen nog lange tijd trefzeker, lobte de bal, overigens aanvankelijk wel gehinderd, over en naast het doel. Drie minuten later was het wel raak. Stefano Goncalves stuurde Mohammed Faouzi weg, die op het randje van buitenspel beheerst voor de openingstreffer tekende. De vreugde was maar van korte duur, want een minuut later maakten de mannen van de sympathieke coach Michel Langerak er alweer 1-1 van. Armetierig treuzelwerk van Bennie van Noord leidde ertoe dat hij alleen ten koste van een overtreding nog verder onheil kon voorkomen. Arbiter Roeleveld kon niet anders dan gedecideerd naar de penaltystip wijzen en Van Noord mocht zelfs nog van geluk spreken dat het bij een gele kaart bleef. De penalty werd door Arif Irilmazbilek onberispelijk binnen geschoten.

Opnieuw beginnen dus maar weer en nog voordat de tiende minuut was aangebroken diende zich alweer een mogelijkheid aan. Joey SWnijders werd gevloerd en de snel genomen vrije trap van Maikel de Harder op diezelfde Joey Snijders werd maar net op tijd nog onderschept. Ook Kozakken Boys kreeg een kans toen Tony Tol in de fout ging en nu kreeg na een vrije trap oud-ijsselmeervogel Sjoerd van de Waal het speeltuig voor zijn benen en haalde verwoestend uit. De uitstekend keepende Gino Mommers pakte deze doeklpoging echter klemvast. Het getoonde werd er niet fraaier op. Doorgaans was het matig, soms verviel het tot onthutsend slecht met vele slordigheden. Toch leek de thuisploeg na een klein half uur tot scoren te kunnen komen. Tony Tol stuurde Jasmin Ramic met een bekeken pass richting Bovo, maar die bleek alert op de schuiver van Ramic. Ook Maikel de Harder was wel weer eens toe aan een assist. Zijn vrije trap, na een overtreding op wederom Joey Snijders, werd net op tijd voor de voeten van Arnoud van Toor weggewerkt. Tien minuten voor rust was het dan toch raak. Een lange bal richting Stefano Goncalves kon door de laatste met het nodige kunst- en vliegwerk binnen de lijnen worden gehouden. De toegesnelde Jasmin Ramic kon er echter net niet bij en verdween net als Goncalves over de achterlijn om van daaruit te kunnen zien hoe Mohammed Faouzi IJsselmeervogels weer op voorsprong bracht. Van (hinderlijk) buitenspel, zoals Langerak na afloop suggereerde, leek geen sprake. Twee minuten later had de wedstrijd in het slot gekund. Een voorzet van Nick Kuipers werd door Jasmin Ramic voor een nagenoeg leeg doel hard naast geschoten. Even later werd Arnoud van Toor op het randje van het zestienmetergebied gevloerd. De vrije trap werd door Joey Snijders breed op Nicky Kuipers gelegd die verwoestend uithaalde maar no9g niet gelukkig is met de spelhervattingen. Zijn schot ging over.

Na de thee kreeg IJsselmeervogels meteen een fikse domper te verwerken. Maikel de Harder kwam ongelukkig op zijn arm terecht en kon niet meer verder. Het is te hopen dat het niet al te ernstig is, want het werd er vervolgens niet beter op. In de 57e minuut moest Gino Mommers kordaat optreden om een hard schot met de vuisten uit zijn doel te ranselen. Aan de andere kant schoot Ferdinand Katipana naast het doel van de Werkendammers, maar na een dik kwartier stoomde Irilmazbilek alleen op doelman Mommers af. De goalie redde andermaal knap. Het werd vervolgens saai en dat was in het voordeel van de rooien, die immers een voorsprong verdedigden. 18 minuten voor tijd viel echter toch de gelijkmaker. De bezoekers werd hierbij weinig in de weg gelegd en na drie keer tikken kwam de bal voor de vogeltje vrij staande Sjoerd van de Waal die de hoek voor het uitzoeken had. De spits faalde niet. Het was in de slotfase vervolgens Kozakken Boys dat aanvankelijk de meeste aanspraak leek te maken om met de drie punten naar huis te gaan. Toch was de grootste kans vlak voor tijd voor de thuisploeg. Mohammed Faouzi leek de bal met de hand mee te krijgen en zag vervolgens op links Stefano Goncalves hard uithalen. Het schot ging echter over.

Scheidsrechter Roeleveld hield het daarna gelukkig voor gezien. Vijf verliespunten voor IJsselmeervogels tegen twee promovendussen, de selectie en trainers zullen een andere start van het seizoen hebben verwacht. Komende dinsdag mag IJsselmeervogels op bezoek bij Excelsior ’31 in Rijssen, waar nog niet vaak successen zijn geboekt. Laten we hopen op de ommekeer.

Verslag: Gary


 

 Zaterdag 18 augustus: Jodan Boys – IJsselmeervogels 2-1 (2-0)

Valse start voor de vogels…

IJsselmeervogels is belabberd begonnen aan het nieuwe topklasseseizoen. De vogels liepen in Gouda tegen een vroege tegentreffer aan en konden in het vervolg ondanks enkele dotten van kansen nog niet echt overtuigen. Als klap op de vuurpijl kreeg ook nog eens trainer Jan Zoutman een rode prent voorgeschoteld, waarna de toegesnelde grensrechter ook nog eens tegen de vlakte ging. Even afkoelen, oordeelde arbiter De Waard.

De wedstrijd begon met een minuut stilte vanwege het op 23 juli jl plotseling overlijden van Michel Vergeer, een belangrijk persoon binnen het jeugdgebeuren van Jodan Boys. Zoals het hoort, was het dan ook een minuut lang muisstil op Sportpark Oosterwei, maar daarna ging het duel tussen de Spakenburgse titelveelvraat en de Goudse promovendus dan toch van start. “Waar is eigenlijk Mitchel Heerkes?”, vroeg ik in mijn onschuld aan een trouwe Goudse supporter. Welnu, die is na twee jaar revalideren er kennelijk al bijna weer klaar voor. IJsselmeervogels kende in de aanloop naar het duel ook enige probleempjes. Zo hadden de spitsen Mo Faouzi en Jasmin Ramic te maken met de Ramadan en hadden ook de mogelijke vervangers Geoffrey Verweij en Jan de Graaf de afgelopen weken met wat ongemakken gekampt. Tenslotte bleef ook Tony Tol nog aan de kant. De verdediger speelde afgelopen week zijn eerste helft van de voorbereiding nadat ook hij van een blessure terug kwam. Daar hadden de Jodan Boys overigens weinig boodschap aan. Na twee minuten lag de bal al achter doelman Gino Mommers, die de voorkeur heeft gekregen boven Armand van de Top. Een aanval van achteruit kwam via “een keer raken” uiteindelijk bij Remco de Rijk, die geen last had van Nick Kuipers en de bal loeihard achter doelman Gino Mommers knalde. In het vervolg bleek het in de verzengende hitte maar moeilijk om het spel te maken en bovendien nauwkeurig te blijven. Toch had de gelijkmaker er na een klein kwartiertje wel in mogen gaan. Jasmin Ramic kwam alleen voor een lege goal te staan, maar jaste tot ontsteltenis van alle meegereisde rooien het leer naast de verkeerde kant van de paal. Maar de thuisploeg liet Zich niet onbetuigd, balverlies van Jasmin Ramic leidde een mooie aanval in voor de gastheren, maar Gino Mommers voorkwam een treffer van Kees Graafland. Meteen aan de andere kant poeierde Arnoud van Toor een afgeslagen bal kiezelhard, maar recht op doelman De Leeuw af. De goalie had er ondanks twee instanties niet heel veel moeite mee.

Na de drinkpauze ontstond plotseling een tumultueuze fase. Het arbitrale trio wees er tijdens de drinkpauze op dat spelers van IJsselmeervogels niet met een andere kleur slidingbroekjes aan mogen voetballen dan de kleur van het voetbalbroekje. Arbiter De Waard wilde zelfs de wedstrijd weer beginnen zonder drie spelers van IJsselmeervogels, die zich kennelijk eerst om moesten kleden. Toen trainer Zoutman het veld instapte om verhaal te halen, kreeg hij hiervoor alvast direkt de rode prent te zien. Geesten van wedstrijden doen er kennelijk niet meer toe! Er was tot dan in ieder geval nog helemaal niets gebeurd in deze sportieve wedstrijd en ja, iedereen had het warm! Plotseling kwam ook de assistent-scheidsrechter erbij en die kwam daar bij in botsing met de trainer van de rooien, waarna De Waard het duel voor 15 minuten stil legde. Gelukkig bleek uiteindelijk niemand kinderachtig en kon de wedstrijd, overigens zonder de aanwijzingen van de trainer, voortgezet worden.

Na de hervatting kreeg Mo Faouzi in de 16 al snel de bal in de voeten. De spits liet zich echter makkelijk naar de grond gaan en kreeg van De Waard terecht een gele prent voorgeschoteld. De laatste keer dat een speler van IJsselmeervogels geel kreeg voor een schwalbe was Jasmin Ramic, in de thuisderby afgelopen seizoen en die prent was onterecht, zo bleek ook uit de beelden. Even later leverde doelpuntenmaker Remco de Rijk een gevaarlijke voorzet af die door Nick Kuipers knap van de lijn werd gewerkt. Tien minuten voor rust verdubbelde de thuisploeg toch de voorsprong en dat was zeker niet onverdiend. Thomas Verheydt was achtervolger Stefano Goncalves te snel af en schoof beheerst achter doelman Gino Mommers de 2-0 binnen. Voor de aansluitingstreffer kregen de bezoekers nog 1 mogelijkheid via een vrije trap van Nick Kuipers op iets meer dan zestien meter afstand. De vrijetrappenspecialist zag zijn schot echter gestrand in de muur.

In de tweede helft kregen de bezoekers een wat beter IJsselmeervogels te zien. Zo schoot Mo Faouzi een voorzet van Maikel de Harder naast en zag Joey Snijders een vliegend schot door de doelman van de thuisploeg maar net overgetikt kunnen worden. Na een kwartiertje beproefde Nick Kuipers zijn geluk vanaf zeker 35 meter met een schot met veel gevoel dat door doelman De Leeuw met de grootst mogelijke moeite tot corner getikt kon worden. De boomlange keeper moest echter het antwoord schuldig blijven toen de hieruitvolgende corner werd afgeslagen en voor de voeten van Arnoud van Toor kwam. Waar iedereen dacht dat het speeltuig ruim over zou gaan, daar zoefde de bal opeens loodrecht naar beneden achter de doelman: 2-1! Wie dacht dat IJsselmeervogels er daarna wel even op en over zou gaan, kwam bedrogen uit. Er volgde een periode waarin de rooien wel de overhand hadden, maar niet echt gevaarlijk werden. 11 minuten voor tijd vuurde Joey Snijders een pegel af die doelman De Leeuw knap wegsloeg. Tussen twee mogelijkheden van de thuisploeg door had Mo Faouzi een minuut voor tijd de gelijkmaker nog op het hoofd, maar de spits had zijn dag niet en schampte de perfecte voorzet  van Joey Snijders naast. Ondertussen ontving ook Geoffrey Verweij een gele prent voor een schwalbe, waarvan wij hier oprecht hopen dat dat in ieder geval weer een paar jaartjes bespaard blijft.

En zo eindigde het duel in een 2-1 overwinning voor topklassedebutant Jodan Boys. IJsselmeervogels kan de wonden likken en bindt volgende week thuis de strijd aan met een andere debutant en oude bekende Kozakken Boys. Tussendoor ontvangen de rooien op dinsdagavond nog Argon voor de KNVB-beker, tegen wie nog niet eerder een officiele wedstrijd gewonnen werd.

verslag: Gary