Seizoen 74/75

1974 – 1975

Geen kampioenschap in dat seizoen, maar er waren maar weinigen, die daar om treurden. De betaalde bekercompetitie vroeg en eiste immers ieders aandacht. Daardoor verslapte de aandacht voor de normale competitie. Voordat alles goed en wel van start ging, werd afscheid genomen van de eerste elftalspelers Gerrit Heijnen en Jan v/d Groep. De bekercompetitie begon op 5 oktober met een thuiswedstrijd tegen Limburgia. Door een doelpunt van Jaan de Graaf werd een 1-0 overwinning behaald. De volgende tegenstander was de Sportclub Amersfoort. Op 23 november vond die wedstrijd plaats. Na 10 minuten spelen schoot Jaap van Pelt Amersfoort naar 0-1, maar in de 25ste minuut kopte Jan Zwaan zijn ploeg weer naast Amersfoort. Korte tijd later maakte Jan Vedder er 2-1 van en door Hannie Burgman werd het nog voor rust 3-1. Een kwartier voor tijd bepaalde Jan Zwaan de eindstand op 4-1. Bij de loting kwam de FC Groningen als vogende tegenstander uit de bus. Op 28 december was het zover. Voor rust schoten Jan Zwaan en Jan Vedder IJsselmeervogels naar een 2-0 voorsprong. Een fel aanvallend Groningen wist na rust slechts eenmaal te scoren. Daarmee werd de kwartfinale bereikt: nog nooit was een amateurclub zo ver doorgedrongen. De wedstrijd werd door naar schatting 6000 bezoekers bijgewoond, onder hen bevond zich onder meer minister Van Doorn van CRM. AZ’67 werd de volgende tegenstander. Het einde van een roemrijk avontuur? Iedereen was daarvan overtuigd, het enige waarop men hoopte, was dat IJsselmeervogels niet af zou gaan.
Op 13 maart vond de gedenkwaardige wedstrijd plaats en het werd het absolute hoogtepunt uit het gehele bestaan. Een paar duizend plaatsgenoten, die er een snipperdag voor over hadden en meer dan tienduizend Alkmaarders zagen IJsselmeervogels door Jan Vedder en Jaan de Graaf een 0-2 voorsprong nemen. Na rust kwam AZ’67 gelijk, maar er moest verlengd worden en ook daarin bleven de Vogels keuring op de been. Strafschoppen dus, terwijl het al donker werd. Teleurstelling toen Abram de Graaf tegen de paal schoot, en meteen vreugde toen Jos de Feyter een bal uit zijn doel ranselde. Toen Jos zijn tweede redding verrichte, groeide de hoop en dat ontlaadde zich in een onbeschrijfelijke vreugde, nadat Evert de Graaf de wedstrijd definitief in het voordeel van de Vogels besliste. Na afloop allerlei doldrieste vreugdetaferelen, die onmogelijk allemaal te beschrijven zijn. Degenen, die het meegemaakt hebben, zullen het ongetwijfeld nooit meer vergeten. Op 16 april, in de halve finale viel in Deventer het doek, FC Twente won met 6-0.
De eindstand in de competitie:

DOVO 26 18 7 1 43 58-15
IJsselmeervogels 26 16 5 5 37 35-16
IJsselmeervogels sportploeg van het jaar 1975
IJsselmeervogels 1975
sportploeg van het jaar

Inmiddels sprak sportminnend Nederland vol bewondering over de roodwitten. IJsselmeervogels werd tot sportploeg van het jaar gekozen en de bekende zanger Peter Koelewijn wijdde een speciaal lied aan IJsselmeervogels. De plaatselijke overheid nodigde de club tenslotte officieel uit voor een ontvangst in het gemeentehuis.
Op de algemene ledenvergadering in augustus werd uitgebreid gesproken over een eventuele overname van de gehele accomodatie van de S.V. Spakenburg. Die club zou dan vervolgens naar sportpark ‘De Vinken’ verhuizen. IJsselmeervogels was bereid het geheel over te nemen, doch uiteraard niet tegen de taxatieprijs. De Gemeente zou het gat moeten overbruggen. Dat gebeurde helaas niet en daardoor kon een club als V.V. Eemdijk ontstaan. Voorzitter Jaap Koelewijn kondigde zijn aanstaande vertrek aan. Bij de bestuursverkiezing werden Jan Bos, Henk Hopman en Ruth de Graaf herkozen