Dinsdag 20 september: IJsselmeervogels – FC Dordrecht 0-2 (0-1)

Vogels niet in de buurt van een stunt…

IJsselmeervogels is de KNVB beker uitgeknikkerd. De rooien konden op eigen veld tegen de beoekers uit Dordrecht geen potten breken en gingen roemloos ten onder.

Het blijft een lastige opdracht, winnen van een profclub. De loting leek niet eens ongunstig. Als uit een pot met daarin de gehele eredivisie en de Jupiler League uiteindelijk die voetbalvereniging uit Dordrecht uit de koker komt rollen. De vogels kwamen echter niet in de buurt van een verrassing. Voor het eerst in dit seizoen kreeg de thuisploeg te maken met een tegenstander die er bovenop zat en daar had het keurkorps van Jan Zoutman het bepaald niet makkelijk mee. Al na 30 seconden ging Tony Tol in de fout toen hij de bal aan de voorkant niet kwijt kon en van schrik een veel te slappe terugspeelbal van zijn voeten liet vertrekken. Ten koste van een corner kon verdere schade worden voorkomen. Bij die corner liep Josimar Lima dusdanig schade op dat hij al na zeven minuten vervangen moest worden. De thuisploeg rook bloed en een minuut na de wissel startte Maikel de Harder een rush van eigen helft tot aan het zestienmetergebied, die hem echter zoveel kracht kostte dat zijn doelpoging uiteindelijk makkelijk kon worden opgeraapt door doelman Nick van der Ploeg. Er werd hard gewerkt, maar waar de thuisploeg vaak heel veel energie nodig had om net geen gevaarlijke aanval op de mat te kunnen leggen, daar waren de bezoekers er vaak vliegensvlug uit met snelle en lange mensen. Na een klein kwartier greep Peter Vastenhouw goed in bij zo’n uitbraak. Als echte centrale verdediger, met ook nog eens lengte, kreeg hij de voorkeur boven de afgelopen zaterdag ingevallen Mike van de Laar als vervanger van de geblesseerde, maar alweer vrolijk rondhuppelende Bas Mooij. Na een kleine 20 minuten schoot Santy Hulst nog hard voorlangs het doel van Armand van de Top. Nog voor het halve uur voorbij was, kon de goalie toch vissen. Een corner kon niet goed worden weggewerkt en werd vervolgens hard ingeschoten door Johan Versluis.

Met het gevaar een afstraffing op te lopen, gingen de rooien hardstochtelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar voorin had met name Tim Peters het erg moeilijk met het vasthouden van de bal, waardoor de rooie defensie continu onder druk bleef staan. Toch was het Tim Peters die een kleine tien minuten voor rust Jasmin Ramic knap voor de goal zette, maar die zag zijn beoogde gelijkmaker tegen een op de westmaat nog niet eerder vertoond been stuiten. Geheel in het beeld van de wedstrijd volgde aan de andere kant een gevaarlijker moment. Shayron Curiel dreunde een verwoestend schot bovenop de lat.

Het tweede bedrijf opende met een kansje voor Jasmin Ramic, die zijn uithaal door een uitgestrekte doelman uit de hoek zag worden geranseld. Aan de andere kant mocht de meters buitenspel lopende Jeffrey Rijsdijk op rechts zomaar doorlopen, maar zijn voorzet leek gelukkig nergens op. Ook toen Kevin Tano na een kleine 20 minuten op rechts doorbrak, verzuimden de bezoekers de trekker over te halen. Deze keer was het Wilco Krimp die de veel te slappe voorzet tot een hoekschop kon degraderen. Aan de andere kant zette Maikel de Harder met een leep balletje Jasmin Ramic in scoringspositie. De topscorer van de rooien stond daarbij echter buitenspel. Even later ging de wedstrijd op slot na slordig balverlies. Een voorzet van Kevin Tano werd door Jeffrey Rijsdijk hard en hoog in het onbewaakte doel geschoten. Wat volgde leek af en toe op prijs schieten, maar wonder boven wonder konden de rooien verdere schade voorkomen. Eerst kon Jesse Mayele geheel alleen met alle tijd op Armand van de Top af, maar schoot hopeloos naast en na een half uur greep Peter Vastenhouw andermaal goed in bij een snelle uitbraak van de bezoekers. Aan de andere kant zag de altijd alles onder controle hebbende Cerezo Fung a Wing zijn poging over het Dordtse doel verdwijnen. Een slotoffensief zat er voor de thuisploeg nooit echt in. Ook niet toen Jan de Graaf voor wat meer vuur in de voorhoede zorgde.

Weer geen succes dus in de betaalde beker en de focus kan weer op de competitie. Zaterdag komt GVVV op bezoek en dat is geen poes om zonder handschoenen op te pakken. Naast gelouterde voetballers als Brouwer, Snijders en Van Meegdenburg lopen er ook twee personen met een of meer sterren rond: Jasper Bolland en Erik Assink.

Verslag: Gary


woensdag 24 augustus: IJsselmeervogels – AFC 2-1 (1-0)

IJsselmeervogels eenvoudig langs AFC…

IJsselmeervogels heeft een leuk toetje verdiend door AFC in de eerste ronde van de KNVB Beker te kloppen. De rooien mogen nu op 20 september aantreden tegen FC Dordrecht, dat uitkomt in de Jupiler League.

De thuisploeg nam vanaf het begin het initiatief wat na 6 minuten resulteerde in een schotje van Maikel de Harder, dat maar net naast ging. En na een klein kwartiertje bracht Tim Peters met een fraaie aktie diezelfde Maikel de Harder in stelling, maar diens schuiver van ver bleek een eenvoudige prooi voor doelman Van Emmerik. De thuisploeg had wel een overwicht, maar kwam niet tot veel kansen, maar nadat Ferdinand Katipana nog een vrije trap in de handen van Van Emmerik had geschoten, was het in de 32e minuut wel raak. Een corner van  Ferdinand Katipana belandde op het hoofd van Cerezo Fung a Wing en van daar af als vanzelf in het dak van het doel.

AFC kon er weinig tegenover zetten en koos af en toe dan maar voor de fysieke middelen. Zo mocht Bas Mooij van geluk spreken dat hij nog geen hete thee in handen had toen hij vlak voor rust ondersteboven werd geschopt. Na rust was het snel beslist. Een voorzet van Ferdinand Katipana leek de rug van een verdediger te raken, maar arbiter Perez wees onverbiddelijk naar de stip. Tim Peters wist wel raad met dit buitenkansje en stuurde Van Emmerik de verkeerde hoek in. IJsselmeervogels kende vervolgens nauwelijks problemen om het duel te controleren. Het had de voorsprong na een minuut of tien zelfs wel uit mogen breiden toen Maikel de Harder langs de verdediging van de bezoekers snelde en Tim Peters een uitgelezen mogelijkheid bood, maar die schoot hopeloos over.

Het duurde tot ruim 20 minuten voor tijd voordat de Amsterdammers een kans kregen, maar de felle kopbal van Joost Heij bleek een prooi voor de betrouwbaar ogende bekerdoelman Armand van den Top. Voor het restant bleef het IJsselmeervogels wat de klok sloeg, maar schoten van Tim Peters en Maikel de Harder troffen geen doel en in de blessuretijd kreeg de thuisploeg nog de grootste kans. De ene invaller, Mike van de Laar, liep de gehele rechterkant af om de andere invaller, Justin van Groen, een dot van een kans te bieden, maar de spits schoot tegen de doelman op. Enkele seconden voor tijd kwam AFC dan toch nog op het scorebord. Een corner kwam ver achter in het zestienmetergebied waar Mike Ruijter hard mocht uithalen en zijn schot via de ongelukkige Jan de Graaf in het doel zag belanden.

Maar daarmee was de tijd en de koek op. Arbiter Perez vond het welletjes en de rooien kunnen zich opmaken voor een leuk tussendoortje op 20 september.

Verslag: Gary