IJsselmeervogels – AGOVV 1-3 (0-1)

IJsselmeervogels is er niet in geslaagd om de volgende ronde van de KNVB beker te bereiken. In een wedstrijd waarin de vogels vooral in de tweede helft van zich deden spreken, liet AGOVV zich niet gek maken wezen de vogels gedecideerd terug.

De openingsfase was weliswaar zonder noemenswaardige kansen, maar al wel was duidelijk dat beide teams de juiste cupspirit te pakken hadden. Er werd de direkte tegenstander fel op de huid gezeten en niemand was van plan de tegenstander een cadeautje te doen. De vogels moesten het stellen zonder de zieke Bas Mooij, die werd vervangen door Jan Pieter Hartog. Na vijf minuten werd IJsselmeervogels toch het eerst gevaarlijk. Een goede een twee tussen Henri de Graaf en Andre Kemper leidde tot een voorzet van eerstgenoemde, maar deze kon worden weggewerkt. Een minuut later was een voorzet van Jasper Bolland net te scherp voor Kevin Winter. AGOVV ontwaakte in de 12e minuut met een sterke aanval waar een vrije voorzet uit voortkwam die ook maar ternauwernood kon worden weggewerkt. Zo was het een fraai schouwspel ,met speldeprikken over en weer. Na een kwartier nam AGOVV echter de leiding, nadat het gehele middenveld van de vogels zich in de luren liet leggen en een simpele schuiver de 0-1 betekende.  Canaf

dat moment bleef AGOVV voorlopig de gevaarlijkste ploeg. Zo kon in de 23e minuut de kleine gevaarlijke Belg counteren en maar ternauwernood worden gestopt. Weggewerkte ballen en kopduels leverden echter veelvuldig balbezit voor AGOVV op. 4 minuten later haalde AGOVV wederom de achterlijn en als een wonder werd de bal door iedereen gemist. In de counter miste Andre Kemper de geheel vrijstaande Jasper Bolland op rechts en zocht de voortzetting op links, waar helaas verder geen gevaar kon worden gesticht. Na een half uurtje ontstond er toch wat druk van de vogels. Eerst kon de doelman van AGOVV een hoge voorzet van Henri de Graaf nog wegwerken en even later dwarrelde een afstandsschot van de kilometers vretende Raymond Bronkhorst naast. Even later werd een afstandsschot door Peter Messemaker over getikt en de corner ging we

er dwars door de verdediging heen, maar er was niemand die de bal raakte. Vervolgens ging Lion Axwijk in de fout door  de bal slecht weg te werken, maar de 3 tegen 1 situatie werd door AGOVV afgeloten met een schot in het zijnet. 5 minuten voor rust moest Peter Messemaker gestrekt en verijdelde daarmee net een verraderlijk schot van de kleine belg, die zich meer en meer ontpopte tot een luis in de pels van de vogels. Vlak voor rust kreeg Andre Kemper nog de mogelijkheid middels een vrije trap. De Apeldoorner doelman kon het leer maar net tot corner tikken. De corner leverde slechts een counter op waarbij de andermaal hard teruggerende Raymond Bronkhorst op zijn beurt weer tot corner kon verwerken.

De tweede helft begon IJsselmeervogels furieus. Na een knappe aktie van Bronkhorst werd een schot van Kwong Wah Steinrathe eerst nog gekeerd, maar in tweede instantie, schoot hij het leer hard naast voor een nagenoeg leeg doel. De ultieme kans op de gelijkmaker. Een minuut later bracht de in de 2e helft herboren Kwong Jasper Bolland in stelling, maar ook die schoot net naast. In de 12e minuut begon Kwong een rush door drie man heen, maar sloot af met een schot dat over ging. Maar waar de vogels naar de gelijkmaker op zoek waren, daar viel de 2-0 na een krap kwartier. Een vrije trap op randje 16, gegeven na een charge van Jasper Bolland, werd uiteindelijk door een soort omhaal door Hans van der Haar in de goal gewerkt. IJsselmeervogels reageerde door direkt alles of niets te spelen  en wisselde de beide Spakenburgers, die goed speelden, voor Wouter van Hoof en Rafael Supusepa. Even later zou ook de weer fitte Jeffrey Winter zich gaan opmaken voor enkele speelminuten. Maar voordat het zover was, maakte IJsselmeervogels de aansluitingstreffer. Wederom ging Kwong langs twee verdedigers en aan het einde van zijn fraaie rush, liet hij Andre Kemper voor een leeg doel de bal intikken. Een minuut later kon Stanley Taylor de 1-3 laten aantekenen, na een vrije trap waar verder niemand op reageerde. Het laatste kwartier was er voornamelijk een voor de kleine gevaarlijke spits van AGOVV. Met enige regelmaat zette hij de voltallige vogelsdefensie te kijk, maar tot doelpunten leidde het niet meer. Bijna had King Kwong met een bijna identieke aktie als bij de eerste treffer de spanning weer terug gebracht, maar dit keer bereikte hij de inglijdende Kemper net niet. 7 minuten voor tijd lukte het toch bijna nog, na een fraaie aktie van

VWouter van Hoof. Hij zette zowel Winter als Steinrath vrij voor de goal, maar deze leken elkaar hierbij in de weg te lopen. In blessuretijd gaf Kevin Winter zijn broer nog een mooie kopkans, maar deze kon uit de hoek worden geranseld door de Apeldoornse doelman.

Geen man overboord, een mooie wedstrijd, een mooie avond en uiteindelijk toch een terechte winnaar. Maar het zou zo leuk zijn om weer eens voor een verrassing te zorgen!

Verslag: Gary

Zaterdag 30 augustus: IJsselmeervogels – Glanerbrug 4-0 (2-0)

IJsselmeervogels bekert verder…

Door een 4-0 overwinning heeft IJsselmeervogels zich verzekerd van de volgende ronde voor de KNVB beker. 4e klasser Glanerbrug werd overtuigend opzij gezet, ofschoon de tegenstander wel degelijk liet merken ook de het 4e klasse examen komend seizoen wel met succes te kunnen afleggen.

Aanvankelijk was het een vermakelijk schouwspel. Dat had niet te maken met de grootse kansen die zich voordeden, maar met name met de felheid waar beide ploegen het duel in gingen.Doorgaans treffen de vogels tegenstanders die zich terugtrekken en de verdediging prioriteit geven, maar dit duel kenmerkte zich door duels die soms op het randje gingen. Het eerste wapenfeit van de vogels kwam in de 5e minuut, toen Kevin Winter vanuit een corner een een tweetje aan ging en verwoestend op de doelman van Glanerbrug schoot. Die keerde het leer met de vuisten. Even later miste Henri de Graaf een kans, nadat hij uit balans was gebracht. Ook Glanerbrug liet zich niet onbetuigd en twee minuten later werden de vuisten van Martijn Middelbeek getest. Dezelfde Middelbeek kreeg enkele minuten later een vrije trap niet klem vast, maar herstelde in 2e instantie. IJsselmeervogels reageerde alert en had de openingstreffer in de 12e minuut al moeten maken. Een scrimmage voor het doel werd achtereenvolgens gemist door Henri de Graaf, Jasper Bolland en Wouter van Hoof, na mooi voorbereidend werk van Michael Thé.

De krachten seipelden langzaam weg bij de dappere Glanerbruggers. Hoe kan het ook anders als je bestookt wordt door continue hard rennend gerei als Wouter van Hoof en Michael Thé, aangevuld met de indivuele klasse van types als Kwong Wah Steinrath en Kevin Winter. Na 20 minuten kwam dan ook de voorsprong op het scorebord. Een vrije trap van Pierre Tosch kwam op het hoofd van de zwevende Jasper Bolland, die feilloos inkopte. Even later was het bijna 2-0 als Kwong Wah Steinrath de voorzet van de sterk spelende Henri de Graaf niet net naast had gekopt. Na een half uur was het dan toch bijna 2-0 geweest. Goed voorbereidend werk van Kwong, leidde tot een kans voor Wouter van Hoof, maar de keeper redde zowel in eerste als in tweede instantie knap. In de 35e minuut zette Michael Thé voor op de geheel vrij staande Kwong, maar die schoot hopeloos over. Zo had IJsselmeervogels de overhand, maar zette dat niet in doelpunten om. Dat gebeurde wel 2 minuten later. Een voorzet van Thé werkte Jasper Bolland nog tegen de paal, maar de ingelopen Kwong scoorde in de rebound in twee keer, de eerste was te zacht, toch de 2-0. Bijna was het 3-0, als Michael Thé niet de geheel vrij staande Kwong over het hoofd had gezien. Nu loste hij een kansloos schot af. De wedstrijd werd bijna beslist in de 41e minuut. Ferdinand Katipana ging de een twee aan en schoot vervolgens verwoestend op de verre
paal. Zodoende werd met 2-0 gerust.

Het was direct Glanerbrug wat aan gaf de koppies niet te willen laten langen. Vrij voor het doel schoten ze echter voorlangs. De vogels controleerden vervolgens het duel, zonder dat er veel gebeurde. Tot aan de 57e minuut. Een weggewerkte corner kwam voor de voeten van Kevin Winter en de vorig jaar node gemiste middenvelder kwam met een prachtige lob om de 3-0 aan te tekenen. Tien minuten later slalomde Ferdinand Katipana op het middenveld door enkele tegenstanders heen en leverde het leer in bij Henri de Graaf. Die gaf een perfecte voorzet op Kwong wah Steinrath en deze kopte beheerst in. Een kwartier voor tijd was er nog de kans op 5-0, maar Katipana zag Kwong over het hoofd en schoot naast. Het laatste wapenfeit, althans de kans daarop, was 10 minuten voor tijd voor Glanerbrug. Na knullig verdedigen van het duo Tosch/Middelbeek verzuimde de laatste de bal weg te rossen op het moment dat de driehoekjes in de eigen 16 te krap werden. Het resulteerde in balverlies en een overtreding in de 16, waar een terechte penalty voor werd toegekend. Martijn Middelbeek stopte de strafschop echter overtuigend waardoor de vogels doorbekeren.

Dat zal zijn tegen AGOVV. Andere koek dan Groningen of NAC, waar in het verleden tegen moest worden gestreden. Natuurlijk een tegenstander die op een hoger plan speelt, maar een goed draaiend vogels hoeft zich tegen een dergelijke tegenstander echt niet naar de slachtbank te laten leiden!