Jaren 70/72

1970 – 1971

Kort voor het begin van het seizoen 1970-1971 werd bekendgemaakt, dat als nieuwe trainer Pierre Stevenaart aangetrokken was. De toen 31-jarige Amersfoorter was hoofd van een lagere school en was voorts jarenlang doelman van Amersfoortse Boys en Amsforde, terwijl hij tevens afwisselend in het eerste en het tweede van HVC speelde. Aanvankelijk kreeg hij een eenjarig contract, maar daar kwamen de nodige jaartjes bij.
Terug naar de competitie. Aan het begin mocht IJsselmeervogels zijn allerjongste lid noteren. Het was Jaap Chris Kok, zoon van Aalt Kok en Riek Koelewijn. De man waar de kleine naar heette, bood zijn kleinzoon het lidmaatschap aan.

Na vier wedstrijden bezette IJsselmeervogels met 5 punten een vierde plaats. Eind oktober zat de eerste helft van de competitie er al op. IJsselmeervogels bezette toen de zesde plaats, maar de achterstand op koploper Quick Boys bedroeg slechts één punt. Daardoor kon men een week later, dankzij een 3-1 overwinning op De Zwerver, oprukken naar de tweede plaats. Half februari werd echter met 3-1 van Zwart Wit’28 verloren en toen een week later ook nog eens gelijkgespeeld werd, kon men een kampioenschap wel vergeten. Maar ook de concurenten lieten de nodige steekjes vallen en uiteindelijk werd nog een eervolle tweede plaats behaald met slechts één punt achterstand op kampioen Zwart Wit’28.
De stand:

Zwart Wit’28 18 9 7 2 25 25-13
IJsselmeervogels 18 9 6 3 24 34-22

Op initiatief van een bekend voetbalblad vond na de normale competitie een zogenaamde nacompetitie plaats. IJsselmeervogels werd ingedeeld in een poule waarin verder Be Quick’28, Huizen, WVF en De Zwerver uitkwamen. Het verliep allemaal niet zo succesvol. Er werd onder meer van Huizen verloren. Ook in de bekercompetitie bleven goede resultaten achterwege.
De jaarvergadering in augustus werd door 175 man bezocht. Gememoreerd werd, hoe de tribunebouw verlopen was. De aftredende bestuursleden Jaap Koelewijn, Bort de Graaf, Ruth de Graaf en Peter v/d Hoogen werden met grote meerderheid van stemmen herkozen. Een spontaan gehouden collecte voor een geluidsinstallatie bij de tribune leverde fl. 555,– op.

De zaterdag daarop werd vriendschappelijk tegen WHC gespeeld. Een collecte voor de tribunebouw bracht bij die wedstrijd fl. 919,– op.

1971 – 1972

De Competitiestart was vrij goed, hoewel er een achterstand opgelopen werd tegen debutant ACV, dat achtereenvolgens alle wedstrijden won. Pas eind oktober raakten de Assenaren hun eerste punt kwijt aan…. IJsselmeervogels. Aan het einde van de eerste competitiehelft bezette IJsselmeevogels de derde plaats, met een achterstand van vier punten op ACV.
End december, in de winterstop, werd er vriendschappelijk tegen Spakenburg gespeeld. Doel was de beide bouwkassen te spekken. Dat lukte vrij goed. Wat de wedstrijd zelf betreft: Die werd door de Vogels met 4-1 gewonnen. Grote man in dit treffen was Jan Zwaan met drie doelpunten. Na een lange winterstop kon in maart de competitie weer hervat worden en tot grote vreugde van iedere supporter liep het bij ACV niet meer zo goed. Men liet herhaaldelijk steekjes vallen, zodat de achterstand verkleind werd. Vijf wedstrijden voor het eind van de competitie was de achterstand nog drie punten en toen kwam ACV op bezoek. Door Ab Gritter werd het snel 0-1, maar Jan Zwaan maakte gelijk, terwijl Jan v/d Groep voor 2-1 zorgde. Een week later verloor men van Huizen, maar tot ieders opluchting verloor ook ACV.
Half april verloor ACV van Quick Boys, terwijl gelijktijdig IJsselmeervogels met 4-0 van Noordwijk won. Met nog één wedstrijd te spelen was men koploper met één punt voorsprong op ACV. In Friesland viel de beslissing; met 0-1 werd Harkemase Boys verslagen. Zo werden De Vogels in hun jubileumjaar kampioen
De Stand:

IJsselmeervogels 20 13 3 4 29 43-22
ACV 20 12 4 4 28 49-25
IJsselmeervogels 1971

Tegen Zwart Wit’28, de kampioen van de andere eerste klasse moest om de zaterdagtitel gestreden worden. De eerste ontmoeting in Rotterdam eindigde in een 1-0 overwinning voor de thuisclub. De tweede wedstrijd werd door niet minder dan 4000 mensen bijgewoond en iedereen was vol vertrouwen, te meer omdat de uitnederlaag in feite onverdiend was. Via een strafschop kwamen de roodwitten op kop 1-0, maar in de tweede helft strafte Frans Steur een verdedigingsfout doeltreffend af en wat er daarna ook geprobeerd werd, een winnend doelpunt zat er niet meer in. Tussen de bedrijven door werd het 40-jarig bestaan gevierd met tournooien, feestavonden en een receptie. Hoogtepunt was een jubileumwedstrijd tegen FC Utrecht. De wedstrijd, die door een zware regenbui enige tijd onderbroken werd, werd door Utrecht met 2-7 gewonnen. Dankzij het behaalde kampioenschap mocht IJsselmeervogels ook meedoen aan de betaalde bekercompetitie. Dat duurde overigens maar kort, de eerste ontmoeting tegen Roda JC werd op eigen veld met 0-4 verloren. Tijdens de algemene ledenvergadering werd de contributie verhoogd en kon melding gemaakt worden van een ledengroei tot boven de 900.