Dinsdag 29 oktober: FC Emmen – IJsselmeervogels 2-3 (2-1)

Ook FC Emmen op de spies…

IJsselmeervogels gaat in de koker met nog maar vijftien andere teams donderdagavond als de loting wordt verricht. Onze helden kwamen twee maal terug uit een achterstand, namen een brutale voorsprong en gaven die niet meer uit handen.

Een leuk avondje uit en zeker niet kansloos, zo was de sfeer voorafgaand aan de exodus richting het Drentse Veendam. Ru-vis had voor alle 800 busgangers een bakje kibbeling en een portie patat gebakken zodat iedereen met een goed gevulde maag de ruim twee uur durende busreis in ging. Een rustige heenreis, klein beetje gespannen en hopeloos slecht weer. Voor alle supporters die net uit Griekenland waren gekomen een bittere pil. De pret mocht dat echter niet drukken en ongeveer een kwartiertje voor acht kon iedereen bij wijze van steekproef gefouilleerd worden.

Rond 20.00 uur blies scheidsrechter Lindhout voor de start van alweer een historische wedstrijd. IJsselmeervogels een beetje onwennig, de thuisploeg zoekend naar de snelle buitenspelers. Al na zeven minuten wordt Alexander Bannink helemaal vrij gelaten en mag hij zomaar op Patrick Zonneveld af, langs wie hij feilloos de 1-0 binnen schiet. Niet getreurd, IJsselmeervogels heeft dit seizoen al vaker de eerste bal uit het eigen net moeten vissen en kwam meerdere malen ijzersterk terug, zo ook nu meteen al. Een lekker passje van Maikel de Harder werd er door Thomas Verheydt fraai diagonaal ingeschoten en zo stond de gelijkmaker alweer op het scorebord. Een leuk stadion, maar afgezien van het IJsselmeervogelsvak helaas niet goed gevuld, daar in Emmen. Na 19 minuten ging Quenten Martinus ervandoor en die liep vele meters en kon niet worden afgestopt. Zijn schot ging hard schuivend de verre hoek in en zo stond IJsselmeervogels weer op achterstand. Hierna kreeg IJsselmeervogels het moeilijk. Niet alleen speelde Emmen soms minutenlang de bal rond zonder dat IJsselmeervogels een vuist kon maken, ook in aanvallend opzicht konden de rooien weinig gevaar stichten al was het alleen maar omdat spelmaker Selmo Kurgbegovic door een felle kuitenbijter verdedigd werd. Die raakte zo gefrustreerd dat hij op slag van rust “iets” deed waardoor zelfs aanvoerder Dennis Hollart naar hem toe rende om hem erop te wijzen niet de wedstrijd door stommiteiten op het spel te zetten. Toen scheidsrechter Lindhout voor de rust floot, zochten de kemphanen elkaar nog even op om elkaar de huid vol te schelden, mogelijk reden voor trainer Kruys om hem in de tweede helft niet meer terug te laten keren. Daarvoor had Nick Kuipers overigens nog wel op de lat gekopt.

Tien minuten na rust kwam IJsselmeervogels op gelijke hoogte. IJsselmeervogels kon eindelijk weer lekker aanvallen en Achmed Ahahaoui speelde naar de vrijstaande Thomas Verheydt die andermaal met een fantastische sfeerbal voor de gelijkmaker tekende. Niet lang daarna moest de thuisplioeg met tien man verder toen Lindhout floot voor een overtreding op Quenten Martinus en die laatste daar evengoed nog eens even lekker stevig op mopperde. Tweede geel en inrukken. Nu was IJsselmeervogels in die tweede helft allang niet meer minder dan Emmen, maar na de rode kaart kwamen de rooien al snel op voorsprong toen de onvermoeibare Thomas Verheydt Achmed Ahahaoui vond die met een klein beetje geluk en een klein beetje behendigheid en toch ook wel wat onhandig verdedigen voor de voorsprong zorgde! Nu ging het dak er natuurlijk af en daardoor raakten meerdere spelers in het rooie kamp geblesseerd. Uitblinker Thomas Verheydt ging zelfs naar de kant voor Nabil El Gourari. Die schopte eerst nogal onnodig een bal weg en ontving binnen drie minuten zijn eerste gele prent. Een minuut later maakte de invaller op het middenveld geheel onnodig weer een onhandige, maar ook te lompe overtreding en ook Nabil kon inrukken. Met tien tegen tien begon Emmen wel wat aan te dringen, maar toonde Patrick Zonneveld zich behoorlijk zeker van zijn zaak. Bovendien werd de Emmense verdediging gatenkaas en kreeg IJsselmeervogels ook enkele tegenkansen. Vlak voor tijd gingen de bezoekers professioneel over op het spelen op balbezit in plaats van het proberen uit te bouwen van de score. Toen IJsselmeervogels dit kunstje steeds langer en makkelijker volhield, besloot arbiter Lindhout er een einde aan te maken.

Na dat laatste fluitsignaal werd het een dolle boel. Eerst werd er gefeest met de spelers nog op het veld, vervolgens was het met de dertien bussen ook schuddebuiken geblazen en terug op de Westmaat ging het dak er helemaal af. Vuurwerk, rookbommen, “Wie niet stinkt die is niet dood”, een stuk of 1500 man/vrouw dat de helden een warm onthaal gaf. Twee – drie en we zijn heel benieuwd wie er donderdagavond uit de koker rolt!

Verslag: Gary

Dinsdag 24 september: IJsselmeervogels – Helmond Sport 3-2 N.V. (0-2)

IJsselmeervogels sloopt Helmond Sport…

Eindelijk is het IJsselmeervogels weer eens gelukt een club uit het betaalde voetbal te verslaan. Nadat er de afgelopen met regelmaat een puike pot voetbal op de mat werd gelegd, werd het vaak knulligheid of individuele klasse waarvoor de rooien het hoofd moesten buigen. Lange tijd leek dit tegen de bezoekers uit Noord-Brabant ook te gaan gebeuren, totdat het geluk uiteindelijk dikverdiend alsnog aan de zijde van de vogels kwam. En hiermee behaalde IJsselmeervogels voor het eerst sinds 1974/1975 weer eens de 3e ronde van de KNVB-beker.

Meteen na de aftastende fase , zeg maar zo’n tien minuten, ging het al mis. Een onhandige inspeelbal van Bennie van Noord leidde ertoe dat Dennis Hollart aan de noodrem moest trekken, waarna Kevin Visser van een meter of 25 de vingertoppen van Patrick Zonneveld testte. Die waren in orde, maar de daaropvolgende corner, die ver aan de andere kant van de goal terecht kwam, werd teruggebracht bij Dave Nieskens die voor de openingstreffer zorgde. Altijd zuur als de eerste de beste aanval ook meteen tot een tegendoelpunt leidt. Na een kwartiertje schoot Nick Kuipers op zijn beurt van een meter of 25 een vrije trap naast doelman Wouter van der Steen. Even later liet Mark Rutgers zien dat hij niet voor niks bij de rooie selectie gehaald is. De linker centrale verdediger onderscheidde zich deze avond met een naar voren denkende opbouw en was ook bepaald niet te beroerd om de voorhoede bij tijd en wijle te assisteren. Zijn voorzet belandde op het hoofd van Nabil El Gourari die zijn kopbal tot corner verwerkt zag worden. Zo greep IJsselmeervogels het initiatief. Kansjes voor Bennie van Noord, Selmo Kurbegovic (ook al op aangeven van Bennie van Noord) werden niet bekroond en ook El Gourari schampte een stevige corner van Nick Kuipers naast het vijandelijke doel. Ondertussen verzocht Arnoud van Toor nog net niet schriftelijk in drievoud of hij wellicht een gele kaart kon ontvangen van de de gehele wedstrijd volstrekt ongeinteresseerd fluitende arbiter Liesveld die hiertoe uiteraard, dat dan wel weer terecht,  wel bereid was. De thuisploeg bleef echter voetballen en zag dat een kleine tien minuten voor rust bijna bekroond worden met een doelpunt toen Mark Rutgers uit de draai de paal raakte. Vlak voor rust leken de bezoekers de wedstrijd te beslissen. Een vrije trap van Koen Weuts viel achter de verdediging waar wederom Dave Nieskens er maar tegenaan hoefde te lopen om de voorsprong te verdubbelen. Bijna kwam IJsselmeervogels al meteen terug in de wedstrijd maar de kopbal van Helmond Sport verdediger Kevin Visser belandde op de eigen lat.

Na de thee zocht IJsselmeervogels nog nadrukkelijker en nog hartstochtelijker naar de aansluitingstreffer, maar afgezien van uiterst verzorgd voetbal tot aan een meter of 25 van Van der Steen af, kwamen de rooien niet. En als er dan eens een handsballetje in de 16 was of een stevige hengst op het achterhoofd van Tony Tol, dan was Liesveld er als de kippen niet bij om het voorval te ontgaan. Ook toen een half uurtje voor tijd Nabil El Gourari binnen de lijnen tegen de vlakte getrokken werd, leken andere zaken belangrijker. Of toen Tony Tol na een prima eentweetje met de goed ingevallen Bryan Burgerhout in kansrijke positie dreigde te komen, werkte het instrument opeens wel. IJsselmeervogels liet zich er niet door uit het veld slaan en bleef aanvullen. Zo kopte Mark Rutgers een kleine twintig minuten voor tijd maar net voorlangs en schoot Nabil El Gourari naast. Een kwartier voor tijd leek de pijp eindelijk leeg voor de thuisploeg. De lange bal werd vaker gebruikt en, erger nog, kwam opeens niet meer aan. Het tempo was dan ook de gehele wedstrijd hoog geweest. Een schotje van links van Arnoud van Toor, met stuit, raapte Van der Steen eenvoudig op. Vijf minuten voor tijd kreeg IJsselmeervogels na een elleboog tegen het hoofd van Bennie van Noord toch nog een vrije trap. Vanaf een meter of twintig greep Nick Kuipers via de muur de laatste strohalm. Eindelijk zat het eens mee deze wedstrijd en dat was het sein om alsnog alle mogelijke aanvallende registers open te trekken. Met 90 minuten op de klok vond de ongrijpbare Bryan Burgerhout Mark Rutgers bij de tweede paal en die had geen moeite om de vrolijke toeschouwers met nog een extra half uurtje bekervoetbal op te zadelen.

De verlenging ging weer door zoals het wedstrijdbeeld grotendeels geweest was. Een dominerend IJsselmeervogels dat als een hongerige wolf op jacht ging naar de winnende treffer.  Fraaie akties van de bloedfanatieke Selmo Kurbegovic, een schampballetje van Mark Rutgers, corners genoeg, achter het standbeentjes van Marc Langeveld, een kopbal van Thomas Verheydt van de lijn gewerkt, het ronde gevaarte wilde er maar niet in. De mooiste kwam na tien minuten in de eerste helft van de verlenging toen Selmo Kurbegovic uit stand met buitenkantje links een pegel tegen de binnenkant van de paal afvuurde. Van der Steen had zich zichtbaar al bij een tegendoelpunt neergelegd, maar zag tot zijn vreugde dat een tegentreffer nog even uitbleef.  Het laatste wapenfeit was voor Thomas Verheydt die naast schoot.

“Op de keet aan”, zoals Willem Loepie  het mooi verwoordde, had IJsselmeervogels nog een kwartier de tijd om een strafschoppenserie te voorkomen. Daarvan had het nog geen vijf minuten nodig want een fraaie pass van Nick Kuipers op Thomas Verheydt bracht de laatste in kansrijke positie. Doelman Van der Steen twijfelde heel even, kwam toch maar snel zijn doel uitgerend en kon nog net een glimp opvangen van de prachtige stift van Thomas Verheydt die IJsselmeervogels op voorsprong bracht. Helmond Sport was vervolgens niet bij machte om tot een noemenswaardig slotoffensief te komen. Het vervelendste moment voor de rooien was dat Bennie van Noord een minuut of acht voor tijd een minuutje aan de zijlijn behandeld moest worden voor een blessure aan zijn neus. Daarna schoot Marc Koot nog even in de muur en zag Patrick Zonneveld in de dying seconds nog een kopbal over zijn doel verdwijnen.

De ontlading was groot, een bekerkraker als deze met een dergelijke ontknoping hadden veel rooie supporters nog niet eerder meegemaakt. De onlangs nog in het zonnetje gezette “ploeg van weleer” had zijn streken alweer bijna 40 jaar geleden en dus werd het weer eens tijd. Na deze dik en dik verdiende overwinning barstte er een leuk feestje los en kan IJsselmeervogels achterover leunend de loting voor de volgende ronde afwachten. Of nuja, achteroverleunend, zaterdag komt HHC uit Hardenberg op bezoek, dat is andere koek. Het is alweer een tijdje geleden dat daar een overwinning op geboekt werd.

Woensdag 28 augustus: IJsselmeervogels – FC Lienden 3-0 (2-0)

IJsselmeervogels bekert eenvoudig door…

IJsselmeervogels heeft zich makkelijk gekwalificeerd voor de tweede ronde van de KNVB-beker. Na een moeilijk definieerbaar eerste half uurtje liepen de rooien in korte tijd uit naar een voor de bezoekers onoverbrugbare voorsprong en wacht nu een ‘lekker’ extraatje tegen Helmond Sport.

FC Lienden kwam niet voor een kopje koffie. De ploeg van trainer Van de Haar en de geschorste Ferdinand Katipana zorgde na tien minuten zelfs voor de eerste doelgerichte actie en twee corners, maar doelman Gino Mommers had geen moeite overeind te blijven.  Even later greep de doelman alweer uitstekend in bij een counter van de bezoekers door een scherpe voorzet te onderscheppen. Er was toen al een half uur gespeeld waarin het bij IJsselmeervogels ontbrak aan voorhoedespelers die zich vrij liepen, waardoor vaak voor het tikkie terug gekozen werd. Kevin Huijsman zorgde voor de eerste mooie aanval van de thuisploeg. Nadat hij op linksbuiten tot twee keer toe zijn tegenstander dolde, vond hij het hoofd van de vrijstaande Nabil El Gourari die naast kopte. In de 37e minuut was het wel raak toen Arnoud van Toor na een aanval door het midden zonder nadenken verwoestend uithaalde en hard binnen schoof. Een minuut later werd de wedstrijd beslist. Een vrije trap voor IJsselmeervogels werd door Nabil El Gourari vlak voor de doelman onderschept en vervolgens het lege doel in gewerkt. Beslist, want de gasten waren niet in staat om gevaarlijke kansen te creeren. Wel had Gino Mommers op slag van rust nog even 2 beurten nodig om een harde schuiver klemvast te pakken.

Na rust stond de 3-0 binnen een minuut op het scorebord. Selmo Kurbegovic verscheen achter de defensie en schoot knap en beheerst raak.  Een gevaarlijk baasje en bloedfanatiek, die Selmo, inclusief enkele pittige discussies met de arbiter.  Enkele minuten later raakte Kevin Huijsman geblesseerd en schoot de aanvaller de bal hard uit in de dugout van de bezoekers. Reden voor trainer Kruys om geen risico meer te nemen en hem naar de kant te halen.  In 1996 trok de dienstdoende arbiter bij een vergelijkbaar geval in de bekerwedstrijd tegen Panningen geel voor middenvelder Houben de gele kaart, maar die bleef Selmo deze keer bespaard!

Het laatste half uur kwam IJsselmeervogels niet meer in gevaar. Een uitval van Tony Tol belandde via El Gourari bij Kevin Huijsman die zijn schot geblokkeerd zag worden door de doelman. Even later greep Gino Mommers ruim buiten de 16 knap in bij een counter van de bezoekers en zag hij drie minuten voor tijd nog een kiezelhard schot van een meter of 20 naast zijn doel belanden.

En dus weer een vermakelijk toetje op komst. Een lange reis voor Helmond Sport, nooit de hoogste vlieger in de Jupiler League, dus wie weet gaat het spoken op de Westmaat!