Halve finale landelijke beker Zaterdag 31 mei: IJsselmeervogels  – JVC Cuijk 2-0 (0-0)

IJsselmeervogels naar finale

IJsselmeervogels heeft zich eenvoudig geplaatst voor de finale van de amateurbeker. In een gezellig zonnig middagje voetbal trok IJsselmeervogels vanaf de start het initiatief naar zich toe, maar dit uitte zich pas in de tweede helft in doelpunten. Na de 2-0 bleef de equipe van Hans Kraaij jr. uiteindelijk zelfs nog een heuse afstraffing bespaard..

Op 26 augustus 2006 onmoetten IJsselmeervogels en JVC Cuijk elkaar ook al op sportpark De Westmaat. Destijds besliste IJsselmeervogels het duel al vroegtijdig door met 3-0 te rusten en zich op te maken voor een heerlijke bekerkraker met NAC uit Breda. Deze keer troffen beide clubs elkaar in de kleine beker. Niet alleen deden beide verenigingen het goed in de amateurbeker, zowel JVC als IJsselmeervogels bleken dit seizoen een plaag voor menig beroepsvoetbalteam in de grote beker.

Het einde van het seizoen is niet het begin van het seizoen en zo kreeg het voetbalminnend publiek aanvankelijk maar een gezapig potje voorgeschoteld. Bij IJsselmeervogels ontbraken Pascal Bosschaart, Thomas Verheydt, Mark Rutgers en bekerheld Nabil El Gourari om uiteenlopende redenen, waaronder vakantie. Dat kon niet voorkomen dat de eerste mogelijkheden voor de thuisploeg waren. Eerst liet Selmo Kurbegovic een pannaatje door een wat zelfzuchtige schuiver richting de korte hoek volgen, maar even later had hij pas echt een dot van een kans na een fluwelen pass van Mike van de Laar. Beide pogingen gingen naast!

Het eerste wapenfeit van de bezoekers volgde na een kwartier toen doelman Patrick Zonneveld een harde schuiver van Oktay Öztürk klemvast opraapte. Kansjes voor Maikel de Harder op aangeven van Achmed Ahahaoui, maar ook voor Mark Fennebeumer die plots alleen voor Patrick Zonneveld opdook, maar de laatste bleek alert. Vlak voor rust richtte IJsselmeervogels zich weer even op. Zo dook keeper Joris van Gerwen tot ieders verrassing onder een corner van Maikel de Harder door en schampte de van de plotselinge mogelijkheid geschrokken Bennie van Noord het leer voorlangs.

Na de thee kwam Bryan Burgerhout tussen de lijnen voor de niet zorgvuldig voetballende Selmo Kurbegovic. Het bleek een voor IJsselmeervogels prima effect op de wedstrijd te hebben. Al in de eerste minuut kwam de jonge jubilaris, hij speelde alweer zijn vijftigste duel voor de rooien, voor Van Gerwen, maar zijn voorzet op Achmed Ahahaoui was niet goed. Even later mocht Nick Kuipers vanaf 20 meter aanleggen voor een vrije trap. Kiezelhard, laag over de grond vond de linksback de voeten van Oktay Öztürk op de doellijn. Na een kwartier kwam IJsselmeervogels op voorsprong. Achmed Ahahaoui ging een eentweetje aan met Bryan Burgerhout en liftte de bal uitstekend in de verre hoek. Enkele minuten later beloonde the man of the match de invallende jubilaris met een wederdienst. Een fraaie steekpass werd zo uitstekend afgerond!

En daarmee was de wedstrijd snel bbeslist. De bezoekers kregen geen grip op het spel van IJsselmeervogels en liepen steeds achter de feiten aan. Hierdoor werd het voor spelers als Maikel de Harder, Bryan Burgerhout en Achmed Ahahaoui heerlijk voetballen. Kans na kans vloog echter om zeep. Zo schoot aanvoerder Dennis Hollart een voorzet van Bryan Burgerhout vanaf pakkembeet vijf meter torenhoog over het doel van Jorig van Gerwen heen en schoot Maikel de Harder in een 1 tegen 1 situatie met Van Gerwen tegen de doelman op. Aan de andere kant kwam eigenlijk alleen Frenk Schaap in scoringspositie, maar zijn puntertje baarde doelman Patrick Zonneveld geen zorgen. Bovendien zwaaide assistent scheidsrechter mevrouw Bakker luidkeels met haar vlag ten teken dat toch sprake was van buitenspel, hetgeen arbiter van Elswijk niet meer met een spelonderbreking hoefde te beantwoorden.

Vlak voor tijd leek het dan toch nog 3-0 te worden. Een strakke voorzet van Arnoud van Toor werd er door Maikel de Harder op zijn Kempers ingeschoven, maar na rijp beraad tussen arbiter Van Elswijk en zijn assistent de heer Vogelzang, werd de treffer geannuleerd. De scheidsrechter leek daarbij aan te geven dat zijn assistent had waargenomen dat Bryan Burgerhout de bal in buitenspelpositie nog geraakt had.

Dit deed er verder overigens weinig toe. IJsselmeervogels plaatste zich voor de finale van de KNVB-beker en mag daarin op bezoek bij gastheer ASWH, een oude bekende. Trainer Frans Adelaar heeft al aangegeven daarvoor vanaf zijn vakantieadres te Griekenland heen en weer te vliegen. Een prachtig gebaar natuurlijk!

Verslag: Gary


FINALE: Zaterdag 17 mei: JOS Watergraafsmeer – IJsselmeervogels 3-5 (0-3)

IJsselmeervogels wint knotsgekke bekerfinale…

IJsselmeervogels heeft de districtsbeker van het district West l gewonnen en mag nu in de kwartfinale met Capelle soebatten om een plaatsje in de halve finale. Een aardig duel want de Zuidhollanders schakelden IJsselmeervogels min of meer uit voor de strijd om de titel.

JOS Watergraafsmeer heeft een rijke historie http://www.joswgm.nl/pagina/6/historie-voetbalclubs-watergraafsmeer met onder andere het bekende plaatje JOS-days van The Nits. De zondageersteklasser, met de voor IJsselmeervogels vooral bekende doelman Martijn Middelbeek en spits Patrick Lokken, schakelde in de vorige ronde nog SV Spakenburg uit, maar zag de pijp leeg geraakt na een bewonderenswaardige wederopstanding. De wedstrijd was nog maar net begonnen of de Amsterdammers keken tegen een schijnbaar hopeloze achterstand aan. Eerst knikte Nabil El Gourari een afgemeten voorzet van Mike van de Laar binnen en de derde minuut was nog maar net begonnen of Bryan Burgerhout verdubbelde de voorsprong nadat een schot van Achmed Ahahaoui nog was gekeerd. Na een dik kwartier werd de malaise nog erger voor de ‘thuisploeg’ toen Selmo Kurbegovic een lekkere voorzet van Nick Kuipers tot doelpunt promoveerde.

Geen vuiltje aan de lucht, heel erg gevaarlijk was JOS nog niet geweest en het leidde er al toe dat Bas ter Haak het veld mocht ruimen. IJsselmeervogels leek hier even een gratis prijs op te komen halen, helemaal nadat de tussenstand na dat dikke kwartier ook na 45 minuten nog op het scorebord stond.

Kort na rust kwam JOS Watergraafsmeer terug in de wedstrijd. Patrick Lokken knikte een voorzet achter doelman Gino Mommers, balde de vuisten en riep zijn ploegmakkers op er nog een schepje bovenop te doen. En dik tien minuten later stond het dan ook alweer gelijk. Eerst zorgde aanvoerder Maurice Renger voor de aansluitingstreffer uit een penalty en een half uurtje voor het einde maakte Thierry van der Kooye de gelijkmaker. Een gekkenhuis en de sfeer in het veld werd langzamerhand ook grimmiger. De Amsterdammers waren duidelijk aan het einde van hun krachten en hadden soms grove overtredingen nodig waar scheidsrechter Ritmeester lang niet altijd even adequaat op reageerde. IJsselmeervogels trok echter het initiatief weer naar zich terug en zo kon bekerheld Nabil El Gourari twintig minuten voor tijd de 3-4 binnen koppen. De vogels kregen hierna diverse mogelijkheden die ofwel niet lekker uitgespeeld werden ofwel afgetorpedeerd werden door de naar adem snakkende Amsterdammers. Uiteindelijk ging bij de spaarzame uitvallen zelfs doelman Martijn Middelbeek nog mee naar voren, waardoor de prima ingevallen Maikel de Harder vanaf de rechterzijlijn knap de 3-5 in het lege doel wist te langzamen. Terwijl de protesterende Amsterdammers nog verhaal gingen halen voor een vermeende overtreding, floot scheidsrechter Ritmeester direct af en kon IJsselmeervogels haar 65e prijs uit de historie bijschrijven, periodetitels niet meegerekend. Nu is het zaak bij de les te blijven, want het winnen van de Supercup is ook wel weer eens leuk.

Verslag: Gary

 


 

Donderdag 24 april 2014: GVVV  – IJsselmeervogels  0-1 (0-1)

IJsselmeervogels naar de finale…

IJsselmeervogels heeft zich geplaatst voor de finale van de districtsbeker. Tegen het andermaal weer wat verzorgder voetballende GVVV stapten de rooien voor de derde keer dit seizoen als winnaar van het veld af. Hierdoor mag IJsselmeervogels op 17 mei of 1 juni op de Westmaat aantreden tegen JOS Watergraafsmeer, dat met 4-3 van SV Spakenburg won.

Gezelligheid en een lekker bekersfeertje heerste er op sportpark Panhuis waar beide teams met de opstelling duidelijk lieten merken de finale graag te willen halen. En meteen al na de aftrap gaven de bezoekers hun visitekaartje af toen Selmo Kurbegovic op aangeven van Bryan Burgerhout hoog over het doel van Johan Jansen schoot. Nadat de vogels uitgeraasd waren, nam de thuisploeg het initiatief al snel over, maar kwam ondanks een schot uit de draai van Sherwin Grot en een kopbal van Joey Snijders niet op voorsprong. Ook een poging van Rik van der Eerden kwam door toedoen van de goed verdedigende Donny van der Wal niet in het doel van Patrick Zonneveld terecht. Dezelfde Van der Wal redde ook toen Sherwin Grot en Joey Snijders achter de vogelsdefensie opdoken, wederom met een prima sliding.

Toch leek het zo niet goed te gaan, helemaal toen Martin van Eck ook nog eens met een mooie lob de lat schampte, maar de uitbraak van IJsselmeervogels bleek dodelijk. In diezelfde 32e minuut stuurde Selmo Kurbegovic Nabil El Gourari met een mooie diepe bal op rechts richting vijandelijk doel en die wist het net tergend langzaam in de verre hoek te vinden.

Vlak voor rust drong de thuisploeg maar weer eens aan, maar de andermaal uitstekend voor de dag komende Patrick Zonneveld plukte juist op tijd de bal voor de voeten van Sherwin Grot weg. Het laatste wapenfeit was voor Nick Kuipers die een granaat van 35 meter produceerde waar Johan Jansen alle mogelijke moeite mee had, maar in tweede instantie bleek een verdubbeling van de voorsprong niet tot de mogelijkheden te behoren.

De tweede helft gaf hetzelfde beeld, maar dan nu onder de gietende regen. Kansen werden er overigens nauwelijks gecreeerd, maar waar GVVV systematisch over meerdere schijven de vijandelijke linies wist te bereiken, daar zag het er bij de rooien allemaal wat minder verzorgd uit. Bennie van Noord kopte een vrije trap van Nick Kuipers naast en de ook al goed ingevallen doelman Mommers tikte met zijn nagels een dreun van dichtbij van aanvoerder Simon Brouwer over zijn doel. Een kwartier voor tijd pegelde Rik van der Eerden namens de thuisploeg nog kiezelhard op de lat, maar kon IJsselmeervogels met de verder ook prima ingevallen Sjohn van Gulik en Kevin Huijsman de vis na nog enkele mooie reddingen van Gino Mommers op het droge brengen.

De punten op het tandvlees binnen, maar daar blijkt Frans Adelaar inmiddels een meester in. Een prachtig toetje rest nog, met vele ijzers in het vuur. Eerst de competitie, dan ook nog eens de beker!

Verslag: Gary