Seizoen 13/14

IJsselmeervogels seizoen 2013 / 2014

IJsselmeervogels seizoen 2013 / 2014

IJsselmeervogels seizoen 13/14

Een nieuw seizoen met een vernieuwde selectie en trainer, die enkele wedstrijden voor het einde van het vorige seizoen was ingestapt, welke IJsselmeervogels weer mee moest laten strijden om het kampioenschap.

Het resultaten aan het begin van de competiie waren wisselend, maar gaandeweg het verloop werden de punten aan elkaar geregen wat vanaf speelronde 12 de koppositie opleverde. Deze positie werd vastgehouden tot aan de winterstop.Een dag voor het einde van het jaar kwam het bericht dat trainer Gert Kruys plotseling de overstap zou maken naar het betaalde voetbal, en wel Sparta Rotterdam. Een tegenslag daar het goed ging met de teamprestaties, en ook de onderlinge sfeer was uitstekend. Besloten werd om door te gaan met assistent trainer Johan de Man tot aan het einde van het seizoen. Een dure misrekening zou later blijken. Vanaf de trainerswissel was het gedaan met de goede resultaten en een vrije val leek ingezet. Al gelijk de eerste thuiswedstrijd na de winterstop ging het goed mis met een 1-4 nederlaag tegen ONS Sneek. Toen de week daarop met 4-1 werd gewonnen van Rijnsburgse Boys dacht iedereen aan een incident. Helaas, gaandeweg werden de resultaten weer minder met als dieptepunt de thuisnederlagen tegen ter Leede en Scheveningen waarin niet alleen het resultaat slecht was, maar ook het kijkspel dramatisch. Er werd ingegrepen, interim trainer Johan de Man moest wijken voor Frans Adelaar die tot aan het einde van het seizoen werd aangetrokken. Zijn eerste werkzaamheden was de derby welke met 1-1 werd gelijk gespeeld. Daarna volgde een benauwde overwinning tegen Katwijk maar het verlies de week daarop tegen Capelle was achteraf de nekslag om de titel te pakken en men eindigde uiteindelijk op een vierde plaats.

Beter ging het in het KNVB beker toernooi, In de eerste ronde werd FC Lienden aan de kant gezet met 3-0 en vervolgens kwamen de profs van Helmond Sport op bezoek. Na een 0-2 achterstand kwam men vlak voor tijd terug naar 2-2 waardoor verlenging noodzakelijk was. In de extra tijd maakte Thomas Verheydt de winnende 3-2 op een kolkende Westmaat. Volgende tegenstander was FC Emmen. Vele bussen met suporters reisden op een koude dinsdagavond af naar het noorden om de verrichtingen van de Vogels te zien in de derde ronde van de betaalde beker.Tot twee maal toe kwamen de Vogels op achterstand, maar ook beide malen werd gelijk gemaakt en nog voor het einde van de reguliere speeltijd kwam de winnende treffer wat voor euforische beelden zorgde bij terugkomst op de Westmaat diep in de nacht. Ronde nummer 4! Tegenstander was ditmaal het grote Ajax wat op 19 december naar de Westmaat kwam. Organisatorisch was alles tot in de puntjes geregeld. Live verslag op FOX Sport met zes camera’s, een crew van meer dan 60 man, vele regels waaraan men moest voldoen vanuit de KNVB, Alles werd uit de kast gehaald deze avond, een prestatie van jewelste,  IJsselmeervogels kreeg niet voor niets vele complimenten van verschillende instanties, waaronder de KNVB, FOX Sport en Ajax voor het vlekkeloos laten verlopen van dit evenement. De wedstrijd zelf was zoals verwacht al snel beslist en eindigde in een 0-3 overwinning voor Ajax, al bood IJsselmeervogels, nadat de spanning wat was afgenomen, goed tegenstand.

Ook in het districtsbeker toernooi werd een succes behaald, alhoewel het spel niet altijd overtuigend was, bereikte men wel de finale welke met 5-3 gewonnen werd van JOS Watergraafsmeer. Na deze bekerwinst mocht men gaan strijden met de andere districtsbeker winnaars voor de landelijke amateurbeker. Zowel de kwart als halve finale werden gewonnen van respectievelijk Capelle en JVC Cuijck. De finale was bij en tegen hoofdklasser ASWH. Na een 0-0 gelijke stand na 90 minuten moest er verlengt worden, in deze verlenging scoorde ASWH en won daarmee de landelijke beker. Een duur verlies, niet alleen liep men zo de winstpremie van 10.000 euro mis, maar ook een extra derby voor de supercup tegen Spakenburg die door het behalen van de algehele titel de tegenstander zou zijn geweest.

Al met al een seizoen met gemengde gevoelens, er was een prijs in de vorm van de districtsbeker, maar lag de titel niet voor het grijpen als men adequaat had gehandeld bij het vertrek van trainer Gert Kruys in de winterstop?