Zaterdag 3 mei: Bennekom – IJsselmeervogels 1-1

Duel om des keizers baard…
Het duel tussen Bennekom en IJsselmeervogels uit de laatste competitie ronde was er één om des keizers baard, het enige wat nog op het spel stond was de vierde plaats. Bij winst van IJsselmeervogels was de vierde plaats voor de rooien bij elke andere uitslag behield Bennekom de vierde positie. Dat er niet veel op het spel stond was aan de speelstijl van beide teams te merken. In een gezapig tempo werd de wedstrijd gespeeld. De eerste kans was halverwege de eerste helft voor IJsselmeervogels maar de inzet van Jan de Graaf was te zwak. Vlak voor rust was de eerste kans voor Bennekom maar César Mendoza haalde de bal van de lijn.
In de tweede helft was er een zelfde speelstijl te zien, en menig bezoeker verwachtte dat de wedstrijd in de bekende brilstand zou eindigen. Toch was het Bennekom wat vrij verrassend op een 1-0 voorsprong kwam. Een afstand schot van Maarten Harselaar verdween achter Sander Duindam waarbij overigens gezegd moet worden dat de doelman van de Vogels hierbij niet vrijuit ging. Toch kwam IJsselmeervogels nog langszij, tien minuten voor het einde leverde Ayhan Jelmer een voorzet af op Bart v/d Heuvel die de bal in doel schoot. Vlak voor het einde kreeg Ayhan Jelmer zelf nog een kans om te scoren maar hij zag zijn inzet gestopt waardoor er terecht geen winnaar uit dit duel kwam.

Zaterdag 26 april: IJsselmeervogels – Spijkenisse 2-0

Derde periodetitel voor IJsselmeervogels….
Door de winst op Spijkenisse en het gelijke spel van Bennekom bij Barendrecht heeft IJsselmeervogels toch nog een succesje in dit opnieuw magere voetbal jaargang geboekt. Zonder opnieuw een vast aantal basis spelers bonden de jonkies Spijkenisse, wat vocht voor de laatste kans op lijfsbehoud in de hoofdklasse, aan de zegekar. Het was zelfs opvallend dat geen van de gehaalde spelers van begin dit seizoen in de basis startte, een bewijs van het niet functioneren van de t.c.?  Al lijkt de 2-0 een weergaven van een eenvoudige zege, toch was dit niet het geval, vooral in de eerste helft was Spijkenisse de gevaarlijkste ploeg en kon IJsselmeervogels hier weinig tot niets tegenover zetten. Vooral Spijkenisse speler Tom Broeder was ongelukkig in zijn acties, zowel paal als lat onthielden hem van een treffer waardoor met de brilstand de kleedkamers werd opgezocht.
In de tweede helft kwam IJsselmeervogels wat beter in het spel wat na ongeveer een kwartier spelen de voorsprong van 1-0 opleverde. Uit een hoekschop van, de opnieuw sterk spelende, Bart v/d Heuvel scoorde Bram Hokke in eigen doel, al leek in eerste instantie dat Rob Hopman de goal op zijn naam mocht schrijven. Spijkenisse gooide vervolgens alles op de aanval, maar de ongelukkige ploeg kon de kansen die men kreeg, en dit waren echt geen kleine, niet verzilveren, het was in tegenstelling IJsselmeervogels wat scoorde. Jan de Graaf speelde zich knap vrij, waarna ‘der Jan’ met een prachtige pass Mark Koelewijn de bal op zijn stropdas legde die vervolgens het hoofd koel hield en keeper Leo Timmer het nakijken gaf. Nog voor het sluiten van de markt mocht Michael v/d Berg invallen en zodoende voor het eigen publiek afscheid kon nemen van zijn loopbaan als voetballer bij IJsselmeervogels waar hij vele successen beleefde.

 

Zaterdag 19 april: IJsselmeervogels – TOGR 3-0

Gehavend IJsselmeervogels zet TOGR gemakkelijk opzij…
Met een veredeld tweede had IJsselmeervogels deze middag geen moeite met TOGR. Met de eerste ontmoeting nog in het achterhoofd, toen het een beschamend gelijkspel werd, wilde men iets rechtzetten. Dit was men ook wel aan de supporters verplicht na de wanprestatie van vorige week na een 3-0 verlies tegen Spakenburg. De jonkies van de Vogels lieten zien dat zij wel voor elke meter wilden knokken wat halverwege de eerste helft de eerste goal opleverde. De kleine Mark Koelewijn werd door Jan de Graaf bediend en scoorde vervolgens koelbloedig. Met deze stand werd ook de rust bereikt.
Na rust leek IJsselmeervogels het duel rustig uit te spelen en duurde het tot aan het einde van de wedstrijd voordat de toeschouwers weer goals zagen. Vijf minuten voor het einde werd het 2-0, Jan de Graaf schoot op de paal waarna Sebastian Verhoeven de bal uit de rebound de bal opnieuw in het doelgebied bracht waarna Ayhan Jelmer vervolgens het laatste tikje gaf. In blessure tijd werd het nog 3-0 na een attent reagerende Matthijs van Barneveld die profiteerde van een verdedigings fout van TOGR.

 

Zaterdag 12 april Spakenberg – IJsselmeervogels 3-0

IJsselmeervogels verliest derby…
Helaas moeten wij melding maken van een nederlaag tegen onze blauwe buren. Alhoewel het verlies gezien het spel van de laatste weken viel te verwachten, hoopten vele supporters tegen beter weten in op een overwinning.
Onder een onbewolkte lucht en voor 5.000 toeschouwers werd om 15.00 uur de aftrap verricht. Bij IJsselmeervogels waren maar liefst 7 Spakenburgers opgesteld. De eerste 8 minuten waren tamelijk nerveus. Er was nog geen dreiging van één van beide kanten. Vrij onverwacht viel toch de 1-0 uit een vrije trap van Schuitemaker. Of Sander Duindam de bal had kunnen houden is twijfelachtig. Vanaf de nieuwe blauwe tribune was dat niet te zien.
Een paar minuten later volgende de definitieve ommekeer in de wedstrijd. Kees de Graaf bleek over een beetje te veel karakter te beschikken. Hij manifesteerde dit door een tegenstander een fikse tik te verkopen. Als je dat al doet, dan niet recht voor de grens- en scheidsrechter. Daarmee werd het zwakke IJsselmeervogels nog verder verzwakt. De aanvoerlijn die Kees had moeten zijn richting de spitsen was daarmee verdwenen en dat betekende dat een jongen als Jan de Graaf de rest van de middag op een eiland stond.
De blauwen maakten echter geen gebruik van de man meer situatie in de eerste helft. Het duurde tot de tweede helft voordat wederom uit een vrije trap de blauwen op 2-0 kwamen. En om het drama voor ons rooien compleet te maken werd het zelfs door een doelpunt van Emiel Koops nog 3-0. IJsselmeervogels had precies één kans van Richard Corts. Even voor het einde werd ook nog Mark Koelewijn, één van de jeugdtalenten van de Vogels, van het veld gestuurd met een onbegrijpelijke rode kaart. De scheidsrechter die wij Rooien kennen van het uitduel tegen TOGR had last van dezelfde kwaal als toen. Redelijk sterk beginnen, maar heel erg zwak eindigen. Toch heeft IJsselmeervogels het verlies aan zichzelf te danken. Wederom zat er weinig lijn in het spel. De inzet van met name de eigen jongens was wel goed te noemen. En gezien de talenten die er lopen en langzaam maar zeker boven komen drijven hoeven wij supporters niet te wanhopen. Of om met onze nieuwe sponsor te spreken: Je moet eerst verliezen om te leren winnen. Maar dan wel graag tegen andere ploegen.

 

Zaterdag 5 april: IJsselmeervogels – Heerjansdam 1-0

Opnieuw bedroevend slecht spel van IJsselmeervogels…
Opnieuw was de wedstrijd deze middag niet om aan te zien. IJsselmeervogels wilde wel maar kon gewoon niet beter voetballen, daar komt bij dat Heerjansdam aanvallend ook geen potten kon breken. In de eerste helft waren er wel geteld slechts twee opwindende momenten. Eerst was er de afgekeurde goal van Jan de Graaf wegens vermeend buitenspel en even later redde Sander Duindam bekwaam toen Heerjansdam was doorgebroken.
In de tweede helft was het niveau niet veel beter, een onmachtig IJsselmeervogels worstelde meer met zich zelf dan met de tegenstander. De enige die zich aan de malaise onttrok was Jan Pieter Hartog die ook deze wedstrijd weer bekwaam verdedigde. Ook mag de strijdlust van Jan de Graaf niet onvermeld blijven, iets waar nog menig Vogel een voorbeeld aan kan nemen. De wedstrijd leek in een bloedeloze 0-0 te eindigen, maar tegen het einde van de wedstrijd zette IJsselmeervogels wat meer druk op het doel van Heerjansdam. In de 79e minuut werd een kopbal van Marc Vink van de doellijn gehaald na een corner van Edward van Leenen. Vijf minuten later was het echter wel raak, een afgeslagen bal kwam voor de voeten van invaller Rob Baas die met een bekeken schuiver de keeper van Heerjansdam kansloos liet, het bleek na zo’n kleine tien minuten later ook dat dit de winnende was, eindstand 1-0.

 

Zaterdag 29 maart: IJsselmeervogels – Huizen 0-3

Gemakkelijke overwinning van koploper Huizen…
Een historische zaterdag deze 29e maart: alle blauwe supporters hoopten op een overwinning van IJsselmeervogels, iets wat minder vaak voorkomt dan een totale zonsverduistering in Nederland. Het bleek echter ijdele hoop, een gehavend IJsselmeervogels liet zich als een schaap naar de slachtbank leiden door koploper Huizen. Al in de 1e minuut was de wedstrijd al gespeeld, toen kon Sander Duindam de bal uit het net halen na een doelpunt van Tim van Breukelen. IJsselmeervogels kon hier niet tegenoverstellen en al na 20 minuten was het 0-2 na een doelpunt van André Kemper. Huizen de stand met gemak op kunnen voeren, maar deed het in het vervolg van de 1e helft ook rustig aan.
In de 2e helft had IJsselmeervogels wat meer balbezit en zowaar ook enkele (kleine) kansjes. De grootste kwam halverwege de 2e helft, een corner werd van de doellijn gehaald waarna Rob Baas uithaalde, ook hij zag zijn schot gestopt op de doellijn. Even later was het wel raak, maar dan opnieuw aan de andere kant. Christiaan Opschoor bepaalde de eindstand op 0-3.

 

Zaterdag 22 maart: DOVO – IJsselmeervogels 1-2

Opnieuw puntverlies in blessuretijd…
Leek het er tot aan de vierde minuut in blessuretijd erop dat IJsselmeervogels gemakkelijk de drie punten naar huis zou mee nemen, opnieuw was knullig verdedigen er de hoofdzaak van dat men punten weggaf. In het begin van de wedstrijd was het DOVO die wat spelde prikken uitdeelde maar al gauw nam IJsselmeervogels het heft in handen en al in de twaalfde minuut kwam men op een 0-1 voorsprong. Een vrije trap van Tjalle Bomers werd door Rob Hopman verlengt waarna Jan de Graaf de pal ineens op zijn pantoffel nam waarna het projectiel snoeihard in de kruising verdween. ‘Der Jan’ wordt met de week belangrijker voor de Vogels, ook deze middag toonde hij zich balvast en behield in praktisch elke situatie het overzicht. Na de voorsprong speelde IJsselmeervogels de eerste helft gemakkelijk uit en kon DOVO, op een verdwaald schot op de lat, niet echt gevaarlijk worden.
In de tweede helft was DOVO wat meer in balbezit, maar verder dan de zestien meter kwam men niet, om maar niet te spreken dat men gevaarlijk werd, keeper Sander Duindam had dan ook een rustige middag. De tweede helft was dan ook uiterst saai, en iedereen leek zich dan ook al verzoent met een 0-1 overwinning van de Vogels. Toch liet men zich opnieuw in blessure tijd verrassen. Henk Koelewijn reageerde niet attent en wilde middels een sliding zijn fout goed maken, strafschop oordeelde de scheidsrechter en DOVO pakte dit buitenkansje dankbaar aan en bracht de 1-1 eindstand op het bord.

 

Zaterdag 15 maart: IJsselmeervogels – Delta Sport 1-2

Ongeloof bij supporters…
Met een ongelofelijk ‘zuur gevoel’ gingen de supporters van IJsselmeervogels na de wedstrijd huiswaarts. Zo’n goede wedstrijd spelen, zo niet de beste van het seizoen, en toch met lege handen van het veld afgaan, zo onrechtvaardig kan voetbal zijn. In het duel IJsselmeervogels – Delta Sport was de bezoekende club het eerste kwartier de betere club maar gaande weg kwam IJsselmeervogels in haar spel en knokte men, net zoals in de voorgaande wedstrijd tegen ASWH, voor elke meter. Na 25 minuten werd de inzet van de thuisclub beloond, jonkie Jan de Graaf mocht al dan niet in buitenspel positie doorgaan en legde de bal breed op de van een blessure teruggekeerde Richard Corts die de 1-0 aantekende. In het vervolg van de eerste helft had IJsselmeervogels eenvoudig naar een 3-0 voorsprong uit kunnen lopen, maar soms is het scoren niet zo eenvoudig als het lijkt en dus ging men slechts met een 1-0 voorsprong naar de kleedkamer.
Na rust was er sprake van hetzelfde wedstrijd beeld, een IJsselmeervogels wat verreweg de betere ploeg was maar verzuimde om de (royale) kansen te benutten. En zoals zo vaak werd ook deze middag een ijzere voetbalwet bewaarheid: ‘als men zelf de kansen niet maakt doet de tegenstander het wel’. Halverwege de tweede helft zou Edward van Leenen de bal van lijn halen, hierbij raakte hij de rug van Henk Koelewijn waarna Frans Ruijs eenvoudig kon scoren. Geheel ten onrechte was Delta Sport langszij gekomen, de Vogels lieten zich door deze tegenslag echter niet uit het veld slaan en ging op zoek naar de overwinning. En al een minuut later had men weer op voorsprong kunnen staan, maar de hoek om uit te scoren was te moeilijk voor Jan de Graaf. In het vervolg van de tweede helft kreeg men nog verschillende kansen om de winnende treffer te scoren, maar keer op keer werden de kansen om zeep geholpen. In blessuretijd kreeg men de rekening gepresenteerd voor het niet effectief omgaan met de kansen en scoorde Dennis Dekker middels een schitterende omhaal 1-2. De Vogels gingen hierna in de ruim bemeten blessure tijd nog op zoek voor de gelijkmaker maar het mocht allemaal niet meer baten.

 

Zaterdag 8 maart: ASWH – IJsselmeervogels 1-2

Eindelijk weer winst…
De supporters gingen eindelijk weer eens met een voldaan gevoel huiswaarts, temeer daar men nu een IJsselmeervogels had gezien wat wel bereid was om voor elke meter te knokken. Daar leek het de eerste minuten trouwens niet op, toen had ASWH het heft in handen, en het lag dan ook aan Sander Duindam die met een fantastische redding in de 9e minuut op een kopbal van Ono Doeland dat de 0-0 op het scorebord bleef. Geleidelijk nam IJsselmeervogels het heft in handen en het was dan ook verdiend dat men in de 23e minuut door een kopbal van Rob Hopman op voorsprong kwam. Met deze stand werd ook de rust ingegaan al was daar opnieuw een knappe redding van Sander Duindam vlak voor rust voor nodig.
Na rust kwam ASWH al spoedig op gelijke hoogte met IJsselmeervogels na een doelpunt van Ono Doeland, maar de Vogels lieten zich niet van de wijs brengen en in de 68e minuut scoorde Jan de Graaf de 2-1 en winnende treffer. Een dik verdiende overwinning van een IJsselmeervogels wat deze middag, in tegenstelling tot voorgaande wedstrijden, eindelijk weer eens de mouwen opstroopte. De enige smet op de wedstrijd waren de rode kaarten voor Paulo Meijndershagen en trainer Philip de Haan.

Zaterdag 1 maart: SHO – IJsselmeervogels 1-0

Eérste uitnederlaag…
Deze middag stond de uitgestelde wedstrijd uit bij SHO op het programma, samen met Spijkenisse-Bennekom waren dit de enige wedstrijden in de Hoofdklasse B. Mocht IJsselmeervogels winnen dan deed het goede zaken met het oog op de aansluiting met de top, maar net als de wedstijd tegen Benneko gaf IJsselmeervogels ook deze middag niet thuis. In de eerste helft kwam de enige echte kans van Paulo Meijndershagen die net voor rust attend reageerde op een verre uittrap van Sander Duindam maar miste. Na rust leek IJsselmeervogels beter uit de startblokken te komen maar het was SHO welke in de 60e minuut de 1-0 scoorde, hierna was het gedaan met de Vogels. De wel om te winnen leek ver te zoeken, het was echter SHO wat de beste kansen kreeg om de score verder uit te bouwen middels enkele counters. Het bleef echter 1-0 waardoor opnieuw drie kostbare punten verspeeld werden en de supporters weer met een kater achterbleven.

Zaterdag 8 februari: IJsselmeervogels – Bennekom 0-3

IJsselmeervogels geeft niet thuis…
IJsselmeervogels kreeg deze middag een gevoelig lesje in effectiviteit. Tot een kwartier voor het einde leek de wedstrijd naar een 0-0 eindstand te stevenen, doch in tien minuten tijd wist Bennenkom drie maal toe te slaan. De eerste helft was nog niets aan de hand, er werd over en weer leuk gecombineerd en de Vogels lieten beter voetbal zien dan wat de supporters de laatste wedstrijden gewend waren. De kansen waren in de eerste helft minimaal, op een verre ingooi na van uitblinker Marc Vink kon IJsselmeervogels geen potten breken. Ook Bennekom kreeg geen echte mogelijkheden om de score te openen, een 0-0 ruststand was dan ook verdiend.
Na de rust kreeg IJsselmeervogels al direct een waarschuwing dat men bij de les moest blijven, in de eerste minuut verdedigde Rob Hopman te nonchalant waardoor Bennekom een niet te missen kans toch miste. In het verloop van de tweede helft zakte IJsselmeervogels meer en meer weg en was het Bennekom welke mits verzorgd spel de lakens uitdeelde, zonder echter gevaarlijk te worden. Tot aan de 31e minuut in de tweede helft, bij een hoekschop timede Sander Duindam verkeerd en de 0-1 was een feit. Tien minuten later was het echter al 0-3 nadat eerst César Mendoza simpel werd uitgespeeld (0-2) en vervolgens Sander Duindam op het verkeerde been stond na een afstandschot van Dennis van Meegdenburg. Dacht IJsselmeervogels dat het nog een (klein) kansje had voor de bovenste plaats dit seizoen, na vandaag is de illusie definitief de grond in geboord. Met recht een slecht repetitie op de generale uitvoering, de derby a.s. zaterdag tegen Spakenburg.

Zaterdag 18 januari: IJsselmeervogels – GVVV 3-1

IJsselmeervogels het gelukkigst….
De eerste wedstrijd na de winterstop moest IJsselmeervogels aantreden tegen het altijd lastige GVVV uit Veenendaal. De eerste helft liep IJsselmeervogels achter de feiten aan, de Veenendalers waren gewoonweg feller in de duels en het wachten was dan ook wanneer de tegengoal zou vallen, die goal viel wel maar dan voor de Vogels, geheel tegen de verhouding in. Tjalle Boomers zette na een fabelachtige actie vanaf links voor en Richard Corts bedacht zich geen moment en nam het leer op zijn pantoffel, 1-0. Het vervolg van de eerste helft was al even saai als ervoor en het leek erop dat de Vogels met een voorsprong de kleedkamers konden gaan opzoeken totdat GVVV in de 45e minuut op gelijke hoogte kwam.
Na rust was het in eerste instantie van hetzelfde laken een pak, een IJsselmeervogels wat wel wil maar moeite heeft met de druk om voor het thuispubliek te presteren. Na enkele noodgedwongen wissels, Tjalle Boomers en Tom Kaak moesten geblesseerd het veld verlaten, zette invaller Sebastian Verhoeve, na een knappe solo-actie, voor en scoorde Jan de Graaf beheerst de 2-1. GVVV ging meer vooruit spelen waardoor het achterin ruimte moest weggeven, hiervan werd door opnieuw Sebastian Verhoeve geprofiteerd, opnieuw zette hij voor en opnieuw was het Jan de Graaf die scoorde en hiermee de 3-1 eindstand op het bord zette.

Zaterdag 7 december: Spijkenisse – IJsselmeervogels 0-3

Drie belangrijke punten voor IJsselmeervogels…
In deze, waarschijnlijk, laatste wedstrijd van het jaar, werden drie belangrijke punten gepakt, temeer daar alle bovenste ploegen op ASWH na punten lieten liggen. De eerste helft was het blauwbekken langst de kant, een ijzige wint joeg over het veld en van het spel kregen de toeschouwers het niet echt warm. Dit veranderde in de tweede helft, al in de 50e minuut was het raak, een voorzet van Paulo Meijndershagen werd door Tom Kaak beheerst raak gekopt. Even later moest de 16 jarige Jan de Graaf met een gebroken neus het veld verlaten nadat hij een elleboog stoot van Spijkenisse speler Fred Lagendijk gekregen had, dezelfde Fred Lagendijk werkte later in de wedstrijd ook enkele tanden uit de mond van Sebastian Verhoeve, opnieuw met zijn elleboog. Hij kon met deze schandalige acties overigens niet verhinderen dat in de 53e minuut Tom Kaak opnieuw doeltreffend was na een steekpasje van Richard Corts. Spijkenisse zette vervolgens alles op de aanval maar nadat Sebastian Verhoeve in de 63e minuut de 0-3 op het bord zette was de wedstrijd gespeeld. Drie belangrijke punten voor de Vogels die na een kwakkelende periode weer op de goede weg zijn en met een lekker gevoel het nieuwe jaar kunnen betreden.

Zaterdag 30 november: IJsselmeervogels – DOVO 1-0

IJsselmeervogels eindelijk weer drie punten….
Na twee slechte wedstrijden was er afgelopen zaterdag eindelijk weer een lichtpuntje. Het was, vooral de eerste helft, opnieuw geen sprankelende wedstrijd, maar er zat toch meer lijn in het spel dan de afgelopen twee thuiswedstrijden. Positief was ook het debuut van opnieuw een A-junior: Harm Gert Bakker. Zoals gezegd had de eerste helft weinig om het lijf, op wat speldenprikken na over en weer gebeurde er niets opwindends.
De tweede helft was qua kijkspel wat leuker, IJsselmeervogels zette DOVO onder druk en kreeg dan ook kansen. In de 53e minuut kwam Richard Corts alleen voor de keeper maar hij maakte een kap-beweging teveel in plaats van zelf te schieten of afgeven op de vrijstaande Jan de Graaf. Even later mocht de ingevallen Wim Henk v/d Groep alleen op de keeper afgaan, maar in plaats naar binnen te snijden zocht hij de achterlijn op en gaf vervolgens een knullige voorzet af. In de 78e minuut was het eindelijk wel raak, Edward van Leenen gaf een perfecte voorzet af op Richard Corts die vanuit een moeilijke hoek binnenschoot. Zoals zo vaak liet ook nu IJsselmeervogels zich na de voorspong wat terugzakken en DOVO kon wat druk zetten, het leverde in de 84e minuut bijna de gelijkmaker op, maar op een kopbal redde Sander Duindam miraculeus. Enkele minuten volgde nog een opstootje bij de dugout van IJsselmeervogels, de bal kwam in de dugout terecht waar trainer Philip de Haan de bal pakte, Dirco de Vries van DOVO wilde de bal uit zijn handen schoppen maar raakte de Haan waardoor deze tegen de dugout smakte, de trainer bedacht zich geen seconde en haalde uit waarna hij met rood naar de tribune mocht. De wedstrijd was gespeeld al had Paulo Meijndershagen nog in blessuretijd 2-0 kunnen maken, maar alleen voor de keeper faalde hij.

Zaterdag 23 november: IJsselmeervogels – Zwart Wit’28 2-2

IJsselmeervogels opnieuw teleurstellend….
IJsselmeervogels speelde deze middag opnieuw geen grootse wedstrijd. Leek het er in het begin van het seizoen nog op dat er progressie in het spel zat, momenteel is er van vooruitgang niets te bespeuren. Opnieuw werd tegen Zwart Wit’28 de lange bal naar voren gehanteerd terwijl het middenveld overgeslagen werd. De Vogels speelden zonder de geblesseerden Sebastiaan Verhoeve en Marc Vink, de niet fitte Jan Pieter Hartog en de geschorste Rob Hopman. Hierdoor was deze middag het debuut van de zestien jarige A-junior Jan de Graaf. De wedstrijd was in het begin niet opwindend, over en weer werden wat plaagstootjes uitgedeeld maar Zwart Wit’28 was in deze begin fase hierbij het gevaarlijkst. In de 15e minuut kwam de grootste kans van de eerste helft, Richard Corts kwam alleen voor de keeper maar laatst genoemde kwam als overwinnaar uit de strijd. In het vervolg van de eerste helft kreeg ook Paulo Meijndershagen nog een grote kans, de speler van de Vogels wilde de bal om de keeper heen krullen terwijl afgeven op een medespeler een betere optie was geweest.
Na rust kwam men al vlot op een 1-0 voorsprong. Richard Corts mocht uit buitenspel positie doorspelen, hij gaf de bal op een presenteer blaadje aan de debuterende Jan de Graaf de beheerst scoorde. Na deze treffer liet IJsselmeervogels zich terug drukken en het wachten was dan ook op de gelijkmaker. Deze kwam al acht minuten later, Sonny lansmans mocht van de verdediging met de bal doen wat hij wilde en via de kluts verdween de bal achter Sander Duindam. Nadat Ferry Seton Zwart Wit’28 op een 1-2 voorsprong had gezet leek de zoveelste thuis nederlaag een feit. Toch kwam nog de niet verwachte gelijkmaker, vier minuten in blessure tijd zette Paulo Meijndershagen de bal voor en Wim Henk v/d Groep scoorde koppend de 2-2

Zaterdag 16 november: IJsselmeervogels – Barendrecht 1-2

Hoogmoed komt voor de val.
IJsselmeervogels dacht zaterdag wel even op halve kracht te kunnen winnen  van hekkensluiter Barendrecht door zonder inzet met rode lantaarndrager de strijd aan te binden. Men moet toch beter weten, want zonder inzet is IJsselmeervogels een ploeg welke niet in het linker rijtje thuishoort. Zoals gezegd begon men zwak aan de wedstrijd en kreeg men na ruim tien minuten spelen hiervoor de rekening gepresenteerd. Bij een hoge bal ging Edward van Leenen onder de bal door waarna Barendrecht mocht aanleggen, Sander Duindam beoordeelde de bal verkeerd en Barendrecht kon hierna juichen. Het zou echter toch nog voor de rust gelijk worden, in de 30e minuut kopte Bram Zwaan de bal uit een corner door op Marc Vink die vrij voor doel de gelijk maker op het bord zette. Tot aan de rust werd er zowaar redelijk gevoetbald en de 2-1 hing in de lucht maar kwam niet.
Na rust voetbalde IJsselmeervogels met nog minder inzet dan in de eerste helft. Elk duel werd verloren van een tegenstander die je thuis gewoon moet oprollen. Halverwege de tweede helft kreeg Barendrecht loon naar werken en kwam op 1-2. IJsselmeervogels probeerde het hierna nog wel maar de enkele kansen waren aan Tom Kaak en Bram Zwaan niet besteed. Barendrecht welke in één wedstrijd haar punten verdubbelde geloofd ineens weer in Sinterklaas, IJsselmeervogels gaf de drie punten wel in een hele mooie geschenk verpakking weg.

Zaterdag 9 november: Heerjansdam – IJsselmeervogels 1-1

IJsselmeervogels laat punten liggen…
Zaterdag 9 november speelde IJsselmeervogels haar derde uitwedstrijd op rij. En voor de derde keer was wederom een groot aantal supporters naar de omgeving van Rotterdam afgereisd. Het was een wedstrijd waar de supporters met gemengde gevoelens op terugkijken. Het veldspel van de Vogels was niet al te best, desondanks hadden de rooien makkelijk met drie punten naar huis gekund. Al na 8 minuten was het raak via Paulo Meijndershagen. Waar de verdediging van Heerjansdam had gerekend op een pass uit de vrije trap werd het een directe goal. Paolo maakte slim gebruik van het natte veld en zijn vrije trap schoot door over het veld en belande achter de keeper. Heerjansdam vertoonde weliswaar het iets betere veldspel, maar kwam in de eerste helft niet tot scoren en ook de kansen van de vogels waren beperkt. Het wapen van Marc Vink, namelijk de verre ingooi lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Misschien dat er eens aan een andere variant kan worden gedacht.
Toen de tweede helft begon leek het er heel even op dat de vogels iets voortvarender van start gingen, maar al gauw verviel men in het niveau van de eerste helft. Het veelvuldige balverlies zorgde er in de 16e minuut van de tweede helft voor dat Heerjansdam op gelijke hoogte kon komen. Hierna leken de kansen te keren, vooral in het laatste kwartier. Onder andere Pascal Verhoeven en Richard Corts kregen een aantal (niet te missen) kansen. Voor de eerste zou het niet alleen leuk zijn als hij scoorde, het zou ook het begin kunnen betekenen van meer goals. Ook Heerjansdam deed van zich spreken, maar de wederom goed keepende Sander Duindam redde IJsselmeervogels van een nederlaag. Conclusie na negen wedstrijden competitie moet dan wellicht ook zijn dat IJsselmeervogels zoals vele andere ploegen uit de middenmoot van de eerste klasse B een sterk wisselend niveau vertoont. Positief punt is dat een aantal spelers langzaam maar zeker progressie begint te vertonen.
Einduitslag Heerjansdam-IJsselmeervogels 1-1

Zaterdag 26 oktober: Delta Sport – IJsselmeervogels 0-0

Weinig opwinding in Vlaardingen….
Er viel zaterdagmiddag weinig te genieten voor de toeschouwers. De ontmoeting tussen Delta Sport en IJsselmeervogels eindigde zo als hij begon, namelijk in een bloedeloze 0-0. De eerste helft ving IJsselmeervogels Delta Sport op haar eigen helft op in de hoop op een counter, dit had te maken dat een aantal spelers niet voor de 100% fit waren en zodoende krachten gespaard moesten worden. Door deze speelstijl gebeurde er weinig tot niets in de eerste helft. Na rust zocht IJsselmeervogels wat meer het doel van Delta Sport, al bleef de thuisploeg het technisch betere team. In de 50e minuut resulteerde dit in een enorme kans voor Paulo Meijndershagen, alleen voor de keeper had hij de hoek voor het uitkiezen maar kopte mis. Een kleine 10 minuten later mocht IJsselmeervogels een vrije trap nemen net buiten het strafschop gebied, de bal van Tom Kaak werd met de grootste moeite door de keeper van Delta Sport onschadelijk gemaakt. In het vervolg van de wedstrijd ging het spelbeeld op en neer en stevende op een 0-0 aan. Toch had IJsselmeervogels nog met de volle winst huiswaarts kunnen keren als in blessure tijd Paulo Meijndershagen alleen voor de keeper tot scoren had weten te komen, zijn schot werd echter fraai onschadelijk gemaakt. Dit had echter teveel van het goede geweest, een gelijkspel gaf de verhoudingen het beste weer.

 

Zaterdag 19 oktober: Zwart Wit’28 – IJsselmeervogels 0-1

IJsselmeervogels op de goede weg….
IJsselmeervogels begint haar draai te vinden. Na een goede eerste helft vorige week tegen ASWH was het deze wedstrijd dat vooral de tweede helft een beter IJsselmeervogels liet zien. Beide teams begonnen de wedstrijd enigszins afwachtend, maar al gauw naar IJsselmeervogels het initiatief al moest men beducht zijn voor de tegenaanvallen van Zwart Wit’28. Toch had men met een voorsprong moeten gaan rusten. Eerst was het Sebastian Verhoeve die zich knap vrij speelde maar de bal niet langst de keeper kon werken terwijl afspelen op een medespeler een betere optie was geweest. Sebastian Verhoeve  speelde overigens een puike wedstrijd net als ook Jan Pieter Hartog een goede indruk maakte. Later speelde ook Paulo Meijndershagen zich knap vrij maar in plaats van afspelen schoot ook hij op doel. Paulo Meijndershagen die deze middag overigens onzichtbaar was, wat te maken had met een enkelblessure.
In de tweede helft zette IJsselmeervogels steeds meer druk op het doel van Zwart Wit’28 en het wachten was dan ook op de 0-1. Nadat er enkele kansen gemist waren was het dan in de 75e minuut eindelijk raak. Een uittrap van Sander Duindam belande bij de grieperige Richard Corts die droog uithaalde en zo de Vogels op een 0-1 voorsprong zette. Dit werd ook de eind uitslag al mocht men over geluk niet klagen toen in blessure tijd Zwart Wit’28 een dot van een kans verprutste.

Zaterdag 12 oktober: IJsselmeervogels – ASWH 2-1

IJsselmeervogels neemt revange op zichzelf….
Grote vraag afgelopen zaterdag was: zouden er wel supporters komen na de wanprestatie van een week ervoor? En ziedaar, daar waren er weer zo’n 1200 stuks, en zo hoort het natuurlijk ook. Ook al heeft je cluppie een offday, al kon je vorige week zelfs niet meer van een offday spreken, toch weer je favorieten aanmoedigen. Wat dat aangaande zijn de supporters van de Vogels wel een heel bijzonder volkje waar we als club wel heel trots op moeten zijn. De spelers hadden de kritiek van vorige week aangetrokken en wilden vanaf de eerste minuut iets rechtzetten. Dit werd al na zo’n 30 seconden beloond, na een mooie aanval zette Paulo Meijndershagen voor waar Tom Kaak, terug van een blessure, koppend voor 1-0 zorgde. In het vervolg van de eerste helft was IJsselmeervogels heer en meester en had men met nog enkele doelpunten de score uit moeten bouwen. Zo was er een schitterende vrije trap van Tom Kaak welke als een vuurpijl in het kruis verdween, maar deze werd afgekeurd omdat het een indirecte vrije trap was. Ook raakten Richard Corts en Sebastiaan Verhoeven de paal en gingen nog enkele kansen verloren.
Direct na de thee nam ASWH het initiatief wat in de 54e minuut de gelijkmaker op leverde. Jan Pieter Hartog legde zijn tegenstander in het strafschop gebied neer en Louis van Kleef wist hiermee wel raad, 1-1. In het vervolg van de tweede helft kon IJsselmeervogels niet echt een vuist meer maken en had ASWH in de 68e minuut opnieuw recht op een strafschop toen Marc Vink Onno Doeland in het strafschop gebied vasthield. In de 72e minuut was het plots dan toch 2-1, uit een hoekschop kopte Tom Kaak, voor zijn tegenstander uitkomend, binnen. Het laatste kwartier gebeurde er niets meer noemenswaardig waardoor IJsselmeervogels eindelijk weer eens op eigen veld wist te winnen, en tevens revanche op zichzelf nam.

Zaterdag 5 oktober: TOGR – IJsselmeervogels 3-3

IJsselmeervogels ga je schamen….
IJsselmeervogels heeft haar supporters wel op een heel slechte manier in de kou laten staan. Met twee veldspelers meer kon men de voorsprong niet vasthouden en eindigde de wedstrijd in 3-3.  De wedstrijd begon nog wel met 22 spelers, maar eindigde met 19 spelers na drie rode kaarten. Een inspiratieloos IJsselmeervogels had in de eerste helft het meeste balbezit wat resulteerde in een 0-1 voorsprong in de 35e minuut door Richard Corts. Enkele minuten later was het al 0-2 door een toegekende strafschop, Richard Corts werd in het strafschopgebied onderuit getrokken, de spits velde zelf het vonnis. In de 40e minuut moest TOGR verder met 10 man na gestrekt inkomen op Rob Hopman. Men dacht dat men de wedstrijd simpel zou kunnen uit spelen maar kwam bedrogen uit. TOGR ging feller spelen en vlak voor rust scoorde men de 1-2, bijna had het nog voor rust 2-2 gestaan maar een kopbal van TOGR belandde op de lat.
Na rust kwam TOGR al heel snel met negen man te spelen na een tweede rode kaart, maar dit veld overwicht werd door IJsselmeervogels niet uitgespeeld. Het was integendeel TOGR die scoorde en zo de 2-2 op heb bord bracht. In de 65e minuut kwamen de Vogels weer op voorsprong nadat Richard Corts zich knap had vrijgespeeld en beheerst scoorde. in de 75e minuut was het echter weer gelijk nadat TOGR een strafschop mocht nemen na vermeend vasthouden van Rob Hopman. IJsselmeervogels probeerde nog wel de overwinning te forceren maar was, ondanks twee man meer, hulpeloos. Vlak voor tijd werd ook nog eens Rob Hopman met rood van het veld gestuurd na neerhalen van een doorgebroken speler. IJsselmeervogels had in de slotminuten zelfs nog geluk dat men niet verloor toen TOGR alleen voor keeper Sander Duindam opdook maar miste. De driehonderd meegereisde supporters kwamen wel van een heel koude douche thuis, leuk om op je vrije zaterdag middag naar Rotterdam te rijden en dan zo iets voorgeschoteld te zien krijgen. Er waren slechts twee spelers die een voldoende scoorden, Richard Corts en Sander Duindam, de rest mag wel eens bij zichzelf te rade gaan wat men met zo’n instelling in het eerste te zoeken heeft. Opmerkelijk trouwens hoeveel krediet sommige spelers hebben die week op week slecht presteren en toch steeds weer in de basis staan. En ook mag geconcludeerd worden dat er voor dit seizoen opnieuw slecht is ingekocht, zwakke plek is de afgelopen jaren steeds het middenveld, ook is hier dit seizoen geen verandering in gekomen.

 

Zaterdag 28 september: IJsselmeervogels – Spakenburg 1-2

IJsselmeervogels strijdend ten onder.
Zaterdag 28 september was het na zeven jaar zover. De moeder aller derby’s: IJsselmeervogels-Spakenburg. Een wedstrijd die is bezocht door 5.500 mensen en zelfs de belangstelling trok van het NOS Journaal. Niet zomaar een wedstrijdje dus.
De sfeer rondom de wedstrijd was zeer goed te noemen, hetgeen vooral te danken is aan de geweldige supporters van IJsselmeervogels die zich van hun beste kant lieten zien. Daar staken de blauw bedoelde fakkeltjes van de tegenpartij maar heel schamel bij af. Nee, wat de supporters van IJsselmeervogels hebben laten zien was onbeschrijflijk mooi en bezorgde menigeen kippenvel waaronder spelers van ons eerste elftal.
Ook de minuten voorafgaand aan de wedstrijd waren een voorbeeld van hoe het moet. De spelers van beide elftallen betraden het veld met aan hun hand een pupil van de tegenpartij. En alsof de pupillen het aanvoelden dat er een discussie gaande is over normen en waarden lieten zij zien dat daden meer zeggen als woorden. Niet alleen de spelers schudden elkaar de hand, de pupillen volgden het voorbeeld.
En dan de wedstrijd. Voor ons rooien met een minder gelukkige afloop.
De eerste kans was voor de blauwen. Paul Lieftink had de mogelijkheid de 1-0 in te koppen, maar raakte tot opluchting van alles wat rood is de lat. In de 15e minuut was het Sebastiaan Verhoeven die de eerste kans voor de vogels kreeg. Het net mocht echter niet bollen er stond namelijk een keeper in de weg. In de 20e minuut was het echter wel raak. Op een pas van Edward van Leenen wist Richard Corts getooid met rooie kicks over Jeroen de Feijter heen te koppen.
1-0 voor de Vogels.
Helaas voor ons rooien kwamen de blauwen al snel weer op gelijke hoogte. Het was Marcel Kamphuis die namens Spakenburg scoorde. Dat was tevens de ruststand na een eerste helft waarin beide ploegen gelijk op gingen. Ook het eerste kwartier van de eerste helft ging tamelijk gelijk op. Tot de 68e minuut waarin Frank van Twillert het pleit beslechte in het voordeel van de blauwen. In de daarop volgende minuten bleef de wedstrijd erg spannend met kansen over en weer. Het wapen van Marc Vink, de lange ingooi en het doorkoppen van Rob Hopman op Richard Corts leiden echter niet tot de gelijkmaker van IJsselmeervogels evenmin als een kans voor Paulo Meijndershagen in de blessuretijd. Na het laatste fluitsignaal van de overigens goed leidende scheidsrechter bleek dat het beter georganiseerde voetbal van Spakenburg heeft gewonnen van de tomeloze inzet van de Vogels. De uitslag was echter geen reden tot frustratie onder de supporters van de Vogels. De ploeg is immers strijdend ten onder gegaan. En als ’s avonds spelers nog ziek zijn van het verlies dan is dat een teken dat het met de instelling wel goed zit. Laten we hopen dat IJsselmeervogels blijft groeien wat veldspel betreft. Dan kunnen we in febrauri de drie punten terughalen. Want daar wordt het nu wel tijd voor.

Beeldverslag…

Zaterdag 21 september: Huizen – IJsselmeervogels 3-3

Deze middag zat het venijn duidelijk in de staart van de wedstrijd al leek het er in de eerste helft in het geheel niet op dat het een spektakel zou worden. De Vogels namen vanaf het begin het heft in handen, zonder tot echt groots voetbal te komen zette men Huizen onder druk. Het dichts bij een doelpunt was men in de 20e minuut toen een vrije trap van Tjalle Bomers, welke van richting veranderd werd, op miraculeuze wijze via de binnenkant van de paal weer het veld in stuiterde.  Hierna nam Huizen geleidelijk meer en meer het heft in handen doch de kleedkamers werd met een 0-0 stand opgezocht.
In de tweede helft behield Huizen het overwicht wat in de 53e minuut resulteerde in een 1-0 voorsprong van de Taatjes. Kwelgeest van IJsselmeervogels, Frank Aboikoni, mocht door van de scheids toen hij de bal met de hand meenam en scoorde beheerst. Enkele minuten was er een opstootje nadat Tjalle Bomers een harde overtreding had gemaakt op zijn tegenstanders. Toen de gemoederen weer gesust waren nam Scheidsrechter Van Beek, die vanmiddag voor het eerst op het hoogste niveau floot, de overdreven beslissing om een afkoelingsperiode van een kwartier in te lassen. Enkele minuten in de ‘derde helft’ scoorde IJsselmeervogels de gelijkmaker, Tjalle Bomers legde aan en had het geluk dat zijn schot van richting veranderd werd. Enkele minuten later stond men echter weer op een 2-1 achterstand, Frank Aboikoni speelde zich op links vrij en zijn voorzet belandde bij de geheel vrij staande Andre Kemper die de bal vanuit de lucht ineens op zijn pantoffel nam. De wedstrijd leek te zijn gespeeld daar Huizen de bal simpel rond tikte en IJsselmeervogels niet bij machte was om zicht kansen te verwerven, maar niets was minder waar. Één minuut voor het einde nam Richard Corts de bal vanuit de lucht ineens op zijn slof, en opnieuw zag het publiek een wonderschoon doelpunt, eindstand 2-2, zo dacht men. Toch kwam Huizen weer op voorsprong, een minuut later was slecht anticiperen van Bram Zwaan er de oorzaak van dat Andre Kemper alleen op Sander Duindam mocht doorgaan en beheerst scoorde. Toch kwamen de Vogels weer langszij, enkele seconden voor het laatste fluitsignaal schoot Edward van Leenen de bal op het doel, waar het speeltuig strandde in de een mensen massa, Wim Henk v/d Groep was echter het eerst bij de bal en met een hakballetje scoorde hij de niet meer verwachte gelijkmaker, 3-3.

 

Zaterdag 14 september: IJsselmeervogels – SHO 1-2

De eerste thuiswedstrijd dit seizoen, en de supporters hadden er alle vertrouwen in, temeer daar de eerste twee wedstrijden positief waren geëindigd. Dit vertrouwen bleek ongegrond. De eerste twintig minuten waren voor de Vogels maar halverwege nam SHO het heft in handen en kwamen de Vogels bijna niet meer in het stuk voor, toch werd met 0-0 de kleedkamers opgezocht.
De tweede helft was nog maar net begonnen of de bal lag al achter Sander Duindam, een via de lat terugspattende vrije bal kon door SHO worden binnen getikt. Het zag er voor IJsselmeervogels niet al te rooskleurig uit daar men het laatste half uur geen (goed) voetbal meer had laten zien, toch werd het bijna tien minuten later gelijk door een kopbal van Tom Kaak. Net toen het leek dat IJsselmeervogels zou doordrukken scoorde SHO uit een counter de 1-2. IJsselmeervogels moest opnieuw opzoek naar de gelijkmaker maar verder dan enkele gemiste kansen kwam men niet.

 

Zaterdag 7 september: GVVV – IJsselmeervogels 2-3

Opnieuw een zware wedstrijd deze middag, maar welke wedstrijd is dit niet in deze competitie? GVVV altijd een moeilijke tegenstander van de Vogels bleek achteraf toch nog een te nemen hindernis te zijn. De eerste zestig minuten waren voor de Vogels, met goed voetbal werd GVVV onder druk gezet en bij rust stond men dan ook terecht met 0-2 voor door doelpunten van Paulo Meijndershagen en Richard Corts.
Ook in het begin van de tweede helft hield IJsselmeervogels de druk op de ketel, na vijf minuten spelen maakte keeper Benlahsen een vrije trap van Paulo Meijndershagen onschadelijk maar dit was slechts uitstel op de 0-3 die even later viel. Een van richting veranderde vrije trap eindigde bij Richard Corts de kon binnen tikken. De wedstrijd was gespeeld dacht men, maar niets was minder waar. GVVV besefte dat men alles op alles moest zetten om nog een kansje te maken en al snel scoorde men 1-3. GVVV zette nog eens extra aan, maar hierdoor kreeg IJsselmeervogels meer ruimte voorin maar men ging niet zorgvuldig met de kansen om waardoor men het nog moeilijk kreeg toen men een kwartier voor tijd de 2-3 om de oren kreeg. Het bleek overigens de laatste treffer te zijn van deze enerverende wedstrijd waardoor de twee competitie zege een feit was.

 

Zaterdag 31 augustus: Barendrecht – IJsselmeervogels 0-1

Vol verwachting waren de fans van IJsselmeervogels afgereisd naar Barendrecht voor de eerste competitie wedstrijd van het seizoen, temeer daar er een geheel vernieuwd IJsselmeervogels stond.
De eerste tien minuten waren veelbelovend Barendrecht werd onder druk gezet en de Vogels kregen enkele kansjes. Na verloop van tijd echter vloeide de druk weg en werd de wedstrijd evenwichtiger en van echt goed voetbal was ook geen sprake meer. Na ruim een half uur spelen mocht IJsselmeervogels een vrije trap nemen net buiten de rand van het strafschop gebied, Paulo Meijndershagen schoot bijna onberispelijk binnen maar keeper Pak ronselde met een schitterende redding de bal uit het doel. Het had er alle schijn van dat de kleedkamers met de brilstand opgezocht zou worden, maar toen was er ineens Richard Corts die de bal kon binnen tikken na een prima aktie van Paulo Meijndershagen.
Na rust begon IJsselmeervogels opnieuw voortvarend maar gaandeweg liet men Barendrecht meer in de wedstrijd komen maar keeper Duindam zorgde met enkele prima reddingen dat de drie punten mee naar Spakenburg gingen.