finale…
donderdag 29 mei: IJsselmeervogels – DCG 1-1 (5-4 na strafschoppen)

IJsselmeervogels pakt districtsbeker
Donderdag 29 mei slaagde IJsselmeervogels erin de beker te winnen in district west 1 van de KNVB. Daarvoor was het nodig DCG uit Amsterdam opzij te zetten. En net als in halve finale waren er penaltys nodig om de winnaar te bepalen. Na de reguliere speeltijd stond het namelijk nog steeds 0-0 en in de verlenging werd er weliswaar gescoord, maar die eindigde in een 1-1 gelijkspel.

De wedstrijd begon om 18.00 uur op het hoofdveld van SV Elinkwijk uit Utrecht. Een groot aantal Spakenburgers had zich rond het veld opgesteld en was dankzij het mooie weer er klaar voor om de rooie rakkers te zien sprankelen. Het spelbeeld was allesbehalve fraai. Dat zal wel aan de temperatuur gelegen hebben. Het was kortweg een draak van een wedstrijd gaf ook later trainer De Haan toe toen hij zowel supporters als tegenstander bedankte. DCG had weinig te brengen en ook IJsselmeervogels toonde weer eens dat het veel beter moet kunnen. Kansen werden er nauwelijks gecreëerd. In de eerste verlenging lukte het DCG, redelijk onverwacht om als eerste te scoren. Pas laat in de tweede verlenging lukte het Sebastiaan Verhoeven tot opluchting van de schare rooie supporters om de stand gelijk te trekken. En toen was het weer tijd voor penaltys. Dat penaltys nemen geen makkie is hadden de strafschoppennemers de avond daarvoor kunnen zien in de Champions League finale. En ook IJsselmeervogels heeft een Clarence Seedorf in haar midden. Maar dat deert niet want toen Jan de Graaf onberispelijk had ingeschoten waren het de rooien die aan het langste eind trokken en de beker in ontvangst mochten nemen.

In ieder geval werd de overwinning door de supporters gevierd alsof de algehele amateurtitel was behaald. Op het Spui werd de bus met de spelers triomfantelijk binnengehaald en werd onder begeleiding van ik noem het maar de drumband en supporters naar de Westmaat gereden. Daar en in de diverse kroegen en discotheken van het dorp werd het veroveren van de beker tot in de laatste uurtjes gevierd. Hoewel het seizoen nog niet is afgelopen hebben de Vogels maar weer eens bewezen ook dit seizoen weer de beste ploeg van de Westmaat te zijn.

1/2  finale…
vrijdag 23 mei: IJsselmeervogels – Hilversum 0-0 (3-2 na strafschoppen)

Rooie Rakkers bereiken finale
Vrijdagavond 23 mei bereikte IJsselmeervogels ten koste van SV Hilversum in een meer spannende dan fraaie wedstrijd de finale in de distriktsbeker. Voordat de match begon werd er door voorzitter Gerrit Heinen namens het bestuur afscheid genomen van een aantal spelers, waaronder Michael (en dus niet Marcel) van de Berg. Dat de voorzitter deze speler die toch 11 a 12 jaar met ziel en zaligheid in het eerste heeft gespeeld en in die periode zo’n beetje alles heeft gewonnen niet bij de juiste naam weet te noemen is een schande.

Terug naar de wedstrijd. Op een regenachtige Westmaat begon die om 20.00 uur en de westrijd eindigde zoals die begon, met een 0-0 stand. In de eerste helft was er nog wel aardig voetbal te zien van beide zijden. Er waren wat kansen over en weer. De Vogels werd een penalty onthouden toen Jan de Graaf in het strafschopgebied onderuit werd getrokken. Der “Jan” werd daarna nog even vermanend toegesproken door de scheidsrechter, die verder de kaarten op zak hield en de sfeer in de wedstrijd goed aanvoelde.

De tweede helft was van minder kwaliteit. Hilversum leek het iets betere van het spel te hebben, maar verder dan een enkele test van Sander Duindam kwamen de Hilversummers niet. Dat Hilversum niet tot scoren kwam had ook te maken met het gecontreerd verdedigen van Jan Pieter Hartog, Henk Koelewijn, Cesar Mendoza en Rob Hopman. Tegen het einde van de reguliere speeltijd werd het weer een wedstrijd. Het leek of beide teams het toch niet op penalty’s wilden laten aankomen. Dat waren op de penaltyserie na de leukste minuten van die avond. Eindstand dus 0-0. Geen verlenging, maar direct penalty’s.

Voor IJsselmeervogels werden die achtereenvolgens genomen door: Cesar Mendoza, Rob Baas, Sebastiaan Verhoeven, Mark Koelewijn en Jan de Graaf. Na de eerste 3 penalty’s keken de Vogels aan tegen een achterstand van 1-2. Met nog twee te gaan voor NAS en 3 voor Hilversum leek het einde in zicht. Echter Sander Duindam riep zichzelf uit, niet met woorden maar met daden, tot held van IJsselmeervogels door de laatste drie penalty’s van Hilversum te stoppen. En omdat Mark Koelewijn (18) en Jan de Graaf (17) het hoofd koel wisten te houden en het net deden bollen, mogen wij supporters komende donderdag 29 mei om 18.00 uur aanwezig zijn voor de finale. Het seizoen krijgt daardoor toch nog glans. Het was vrijdagavond een heerlijk avondje.