Jaren 90/92

1990 – 1991

De comeptitie begon goed voor de roodwitten. Uit de eerste 3 wedstrijden werd de volle winst behaald. Urk echter maakte aan de zegereeks een voorlopig einde (3-4) en toen bovendien in Noordwijk gelijkgespeeld werd, stond men weer met beide benen op de grond. Na 9 wedstrijden stonden de Vogels bovenaan de ranglijst en dat bracht meteen de eerste periodetitel met zich mee.
In november werd door het dagblad Trouw een enquête gehouden over de instelling van een klasse van onafhankelijken. IJsselmeervogels toonde zich voorstander hiervan. Na 13 wedstrijden bezette IJsselmeervogels een 2e plaats, met 1 punt achterstand op Quick Boys.
Tijdens de winterstop werd het contract met Hans v/d Zee met een jaar verlengd. Qua voetbal maakte IJsselmeervogels daarop een mindere periode mee. De sleutelwedstrijd tegen Quick Boys werd met 2-0 verloren, waarmee de achterstand op de Katwijkers te groot werd. In maart werd eindelijk weer eens met overtuigende cijfers gewonnen (4-1 tegen Go Ahead Kampen), maar de afstand tot Quick Boys werd er niet kleiner op. Gelijktijdig ontstonden er problemen op een ander front. De spelers van de B-selectie kwamen in opstand en een aantal van hen werd door het bestuur op non-actief gezet. Een zeker schijnend kampioenschap werd daardoor weggegeven.

Henk de Jong scoorde het 1000ste doelpunt voor de Vogels

Henk de Jong scoorde het
1000ste doelpunt in de
1e klasse voor IJsselmeervogels

Terug naar het eerste. Optimisten geloofden nog in een topklassering en Katwijk was één van de tegenstanders, die geklopt moest worden. Dat lukte niet en wat erger was, de gelijkmaker voor Katwijk viel laat in blessuretijd. Aanleiding voor enkele heethoofdige supporters om scheidsrechter Dragt te belagen. De straf, die de KNVB oplegde, was niet mis: drie duel zonder publiek, waarvan één voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Bij alle ellende ook nog een mooi bericht. In de wedstrijd tegen Go Ahead scoorde Henk de Jong het 1000ste doelpunt voor IJsselmeervogels in de eerste klasse. De businessclub beloonde de spelers met bloemen.
De eindstand:

Quick Boys 26 20 4 2 44 68-22
Katwijk 26 12 11 3 35 41-22
IJsselmeervogels 26 12 9 5 33 49-32

Tijdens de algemene ledenvergadering sprak Karel Huijgen de hoop uit voor een kampioenschap bij het 60-jarig jubileum. Bij het punt rondvraag werden door sommigen de nodige vraagtekens gezet bij het grote aantal spelers van buiten.

1991 – 1992

Het nieuwe seizoen begon met een wedstrijd in de betaalde bekercompetitie. Men trof ACV. Dankzij een 0-3 overwinning kon men zich gaan opmaken voor de tweede ronde. De businessclub kon met trots melding maken van het 50ste lid.
Op 17 september nam weer een oudgediende afscheid van de hoofdmacht. Het was Wim Muijs die een wedstrijd tegen FC Zwolle kreeg aangeboden. Een ontmoeting die met 3-0 gewonnen werd, een mooier afscheid kon Wim zich niet wensen.
Eind september, na een gelijkspel in Zwolle tegen Be Quick’28 (1-1), vonden er weer enkele ongeregeldheden plaats. Verder vond de tweede bekerronde plaats, tegenstander was Eindhoven. Hoewel de Vogels een uitstekende partij speelden, werd met 1-0 verloren. In de normale competitie bezette IJsselmeervogels na 6 wedstrijden de eerste plaats en de hoop op een periodetitel was volop aanwezig.
Na een 0-1 nederlaag tegen DVS’33 stond DETO bovenaan en een week later pakten de mensen uit Vriezenveen de eerste periodetitel. In november kwam de straf, naar aanleiding van de gebeurtenissen in Zwolle. De uitspraak: fl. 1000,– boete, waarvan fl. 400,– voorwaardelijk en een opschuiving van de proeftijd van 2 jaar. Verder mocht Ruth v/d Groep tot 1 september 1992 geen aanvoerder meer zijn.
Tegen DETO, waarop men op een bepaald moment 4 punten achterstand had, werd gelijkgespeeld (0-0). Na de winterstop werd tegen Lunteren gelijkgespeelde, verloren van ACV, gewonnen van Be Quick’28 en Drachtster Boys.
Alles zag er op dat moment nog hoopvol uit, maar toen volgde een terugslag. IJsselmeervogels werd door Hilversum uit de districtsbeker geknikkerd en er werd verloren van IJVV en Oranje Nassau. Ondanks alle tegenslagen kon de businessclub vervolgens melden dat de 60 leden al gepasseerd waren en werd het 60ste lid, Heinen en Hopman B.V. in het zonnetje gezet. Tussen de voetbalbedrijven door maakte Hans v/d Zee bekend weer naar Quick Boys te gaan en werd Piet Hamberg tot nieuwe trainer benoemd. Er gloorde in de competitie nieuwe hoop, nadat in Ermelo met 1-3 van DVS’33 gewonnen werd. ACV zou op dat moment wel niet meer in te halen zijn, maar een tweede plaats lag binnen bereik en in dat geval zou van kampioen ACV de periodetitel overgenomen kunnen worden. Maar ook van Genemuiden werd verloren(0-1) en na het gelijke spel tegen WHC (1-1) was het gebeurd met de kampioensaspiraties. Het jubileumjaar werd een jaar zonder hoogtepunten en zonder enige prijs.
De stand:

ACV 26 17 4 5 38 58-23
DVS’33 26 14 7 5 35 44-31
IJsselmeervogels 26 13 7 6 33 44-22