Dinsdag 19 september IJsselmeervogels – NAC  2-4 (1-4)

In de tweede ronde van de KNVB beker werd IJsselmeervogels dmv het lot gekoppeld aan eredivisionist NAC uit Breda. Hoewel normaal gesproken de kansen tegen zo’n ploeg nihil zijn hoopten toch vele rooie supporters op een stunt, temeer daar men, in tegenstelling tot voorgaande jaren, al wat verder in de competitie was en evenals de betaalde broeders al redelijk ingespeeld was. Dat deze hoop niet geheel ongegrond was bleek op deze dinsdag avond, met ondersteuning van het fantastische rooie plubliek, die werkelijk weer voor een schitterend sfeertje zorgden, waren de Vogels minstens gelijkwaardig aan de canaries uit Breda, het enige verschil was de afronding, de enkele kansen die NAC kreeg, al dan niet met behulp van de Vogels zelf, ronde men koelbloedig af.

IJsselmeervogels liet NAC vaak haar hielen zien…

Voor zo’n twee en een half duizend toeschouwers was de wedstrijd vanaf het eerste fluitsignaal af een heerlijk kijkspel, waar men verwacht had dat IJsselmeervogels in haar schulp zou kruipen om de profs op te vangen, ging men vol op de aanval om zo snel mogelijk een goal te forceren. Er werden schitterende combinaties op de mat gelegd in een zeer hoog tempo. Al in de 4e minuut had dit bijna resultaat, een schot van Kevin Winter ging maar centimeters langst de verkeerde kant van de paal. IJsselmeervogels bleef druk houden op het doel van NAC en na wat spelden prikjes was het na een kwartier dan wel raak voor de thuisclub, een hoekschop kwam uiteindelijk voor de voeten van Jeroen Rijsdijk die droog de bal tegen de netten knalde en Edwin Zoetebier het nakijken gaf. De Westmaat ontplofte en het aantal decibels werd met enkele honderden verhoogd. Pas in de 20e minuut deed NAC voor het eerst van zich spreken, de wendbare Leonardo speelde zich vrij maar keeper Paul Verboom pareerde zijn inzet. In de 23e minuut scoorde NAC dan toch de gelijkmaker, een corner werd door Tamas Petö snoeihard in het doel gekopt. Acht minuten later keken de Vogels al tegen een 1-2 achterstand aan, de kleine Leonardo was opnieuw iedereen te snel af en scoorde de tweede goal voor NAC, even hiervoor kreeg André Kemper nog een kans om de Vogels wederom op voorsprong te brengen, maar hij kwam net te kort om keeper Zoetebier te passeren. Vier minuten later was het al 1-3, collectief slapen van de verdedigers, men dacht aan buitenspel, gaf Maceo Rigters de ruimte om vanaf zo’n 20 meter te schieten, de ogenschijnlijk niet al te moeilijke bal verdween toch in de verre hoek. IJsselmeervogels bleef na deze (onnodige) tegenslagen de aanval zoeken en bijna had men 5 minuten voor de rust de aansluitings treffer op het bord gehad, een heerlijke uithaal van Dennis Knüppe werd door Edwin Zoetebier fabelhaftig uit de kruising geranseld. Om de stand nog bij rust helemaal geflatteerd te maken ging één minuut voor het rustsignaal het vierde Brabantse doelpunt tegen de touwen, opnieuw zorgde een actie van Leonardo voor onrust in de defensie, zijn inzet werd door Jan Pieter Hartog ongelukkig in eigen doel gewerkt, ruststand 1-4.

Fantastische sfeer bij de supporters…

Na de onderbreking van 15 minuten zocht IJsselmeervogels weer de aanval om te proberen zo snel mogelijk de achterstand te verkleinen, Dennis v/d Steen was binnen de lijnen gebracht om nog meer snelheid in het spel te krijgen. De gehele tweede helft dicteerden de Vogels het spel, en het was domme pech en net niet kordaat optreden achterin dat men de betaalde beker editie moest verlaten. Zo was er in de 68e minuut een schitterende volley van Dennis v/d Steen die door Edwin Zoetebier onschadelijk gemaakt was, een metertje naar rechts, en de rappe rechtsbuiten had een mooie goal op zijn naam kunnen schrijven. Twee minuten later kwam dan toch de tweede goal voor IJsselmeervogels, de ingevallen Sjoerd v/d Waal speelde zich knap vrij en alleen voor Zoetebier gaf hij de doelman het nakijken door de bal beheerst in de linker benedenhoek te schuiven. Even hiervoor had de aanvaller ook een grote kans, maar in plaats van af te geven op de vrijstaande André Kemper besloot hij zelf te schieten, echter zonder succes. Vervolgens kregen de Vogels nog enkele kansjes waarvan een schot van Dennis v/d Steen nog het gevaarlijkst was maar langzaam ebde het geloof in een goed resultaat samen met de krachten weg.
Opnieuw een heerlijke pot beker voetbal op een mooie dinsdag avond, en opnieuw net niet, maar nu wel in de wetenschap dat men er wel heel dichtbij zat, en dat niet met voor het doel hangen, maar met fantastisch voetbal waarmee men NAC van tijd tot tijd overvleugelde.

Zaterdag 26 augustus IJsselmeervogels – JVC Cuijk  3-0 (3-0)

Een week voor aanvang van de competitie moest IJsselmeervogels aantreden tegen JVC Cuijk voor de eerste ronde van de KNVB beker. Een beker die deze jaargang weer wat van zijn vroegere glans terug gekregen heeft. Ten eerste de naam en ten tweede doen vanaf de tweede ronde weer gewoon alle prof clubs mee, dus niet via allerlei trucjes de betaalde broers voor enig blamage te behoeden. Bij vele ouderen kwamen deze middag weer herinneringen boven aan het seizoen 74/75 toen IJsselmeervogels de halve finale van de betaalde beker wist te halen en later werd uitgeroepen tot sportploeg van het jaar. Van het team wat deze middag in het veld stond waren de meeste spelers toen nog niet eens geboren, en trainer Willem liep toen nog rond in de discotheek, waarschijnlijk met een vette zonnebril en bakkebaarden, achter de meiden aan. De bakkebaarden zijn tegenwoordig verdwenen ;-).
Tot zover even weer een terugblik op die fantastische en unieke historie die IJsselmeervogels rijk is, nu de werkelijkheid. Het was opnieuw een fantastische middag qua weer betreft, worden we al weken lang overspoeld door tropische buien, het lijkt erop dat als IJsselmeervogels moet aantreden het zonnetje met ons meekijkt, en geef hem eens ongelijk. Al vanaf het begin was duidelijk wie de boven liggende partij was deze middag namelijk IJsselmeervogels. Het spel was er in vergelijking met vorige week, toen men succesvol de supercup veroverde, op vooruit gegaan. De automatismen komen weer terug en het team lijkt de kampioens jetlag te boven te zijn. Dit werd gedemonstreerd in de 4e minuut, een slim genomen vrije trap kwam via verschillende schijven bij Kevin Winter terecht die de bal in het dak van het doel joeg. Een droomstart voor de Algeheel regerend kampioen van Nederland. Na deze vlotte openings treffer bleef het IJsselmeervogels wat de klok sloeg, vooral het middenveld oogde ijzersterk met daarin de weer in de basis gestarte Dogan Corneille die prima samen speelde met de uit Lisse overgekomen Kevin Winter. Ook Dennis Knüppe was deze middag weer in beste doen, sleurend met de bal was hij op elke plaats van het veld te vinden. Het wachten was dan ook op de 2-0, deze kwam tot stand in de 24e minuut.

Kevin Winter(10) zet de 2-0 op het bord vanuit een strafschop…

De in de basis gestarte Christian Opschoor passeerde zijn directe tegenstander en werd vervolgens van achter aangetikt binnen de zestien meter lijnen, Kevin Winter ontfermde zich over deze buitenkans en zette vervolgens de 2-0 op het bord. In het vervolg van de eerste probeerde JVC Cuijk het misschien wel maar men kwam eenvoudig weg niet aan voetballen toe. Keeper Paul Verboom hoefde niets anders te doen dan wat ballen oprapen en zorgen dat hij wakker bleef, er was niet één gevaarlijk moment te noteren binnen zijn domein. Anders was het bij zijn collega doelman, die kon in de 42e minuut opnieuw de gang naar het net maken nadat Dennis Knüppe knap werd vrij gezet door Dennis v/d Steen en vervolgens met behulp van de binnenkant van de paal scoorde. Met deze comfortabele 3-0 voorsprong werd ook de rust bereikt en al menig supporter stelde zich in op een avondje NAC op de Westmaat, als Groen geen roet in het eten gooit natuurlijk.
In de tweede helft ging aanvankelijk de wedstrijd door waar het in de eerste helft was geëindigd, alleen kon men zien dat, naarmate de wedstrijd vorderede, de spelers van de Vogels het wel geloofden. De spelers van Cuijk begonnen meer en meer frustraties te krijgen over hun onmacht, de uiterst sportieve wedstrijd werd op het einde nog enkele keren ontsierd door wat vervelende overtredingen waardoor de prima leidende scheids nog enkele gele kaarten richting Cuijk moest sturen. De wedstrijd ging vervolgens uit als de welbekende nachtkaars, gescoord werd er niet meer, en de supporters kunnen zich opmaken voor de tweede ronde die op dinsdag 19 september gespeeld zal worden namelijk de wedstrijd: NAS – NAC.