Woensdag 26 september: IJsselmeervogels – FC Groningen 1-8 (1-4)

Geen herhaling van 1974…

Waar sommige Rooie supporters droomden van een herhaling van 28 december 1974, toen IJsselmeervogels op de eigen Westmaat FC Groningen versloeg met 2-1 en zo doordrong naar de kwart finale van de KNVB beker, bleek deze avond de Groningers toch enkele maatjes te groot. Vooral grove verdedigings fouten hielpen de FC in een zetel naar de derde ronde.

Een sfeervol Vak Midden Noord…

FC Groningen kwam al vroeg in de wedstrijd op een 0-1 voorsprong door het niet adequaat wegwerken van de bal na een hoekschop, maar nadat Luc Joordens even later, ook uit een hoekschop, de 1-1 binnenkopte leefde de hoop op een stunt direct weer op. Deze hoop bleek echter een kort leven beschoren. Een onnodige overtreding, misschien wel over concentratie, van Henri de Graaf binnen de zestien meter leverde Groningen de 1-2 voorsprong uit een strafschop op. Het vervolg van de eerste helft was alleraardigst waar IJsselmeervogels een aantal fraaie combinaties op de mat legde met als stuwende motor de onvermoeibare Christian Opschoor en had men kansen op meer. Het was echter Groningen die voor rust nog twee maal het net wisten te vinden door fouten in de defensie genadeloos af te straffen waardoor de beide elftallen met een 1-4 stand gingen rusten.
De tweede helft was nog maar koud begonnen of het stond al 1-5 door opnieuw gepruts in de verdediging. De Vogels bleven ondanks de grote achterstand echter het Groninger doel opzoeken waardoor Groningen in het vervolg van de wedstrijd kon uitlopen naar een 1-8 overwinning. Gezien het spelbeeld geflatteerd, maar als je zo loopt te verdedigen wordt dit door een prof club afgestraft.

Vooral dode spelmomenten waren een crime voor de defensie…

Het voetbal is de afgelopen weken met sprongen vooruit gegaan, waaraan door de nieuwe trainer Harry v/d Ham nog het één en ander aan gesleuteld moet worden, het is al een aantal keren vermeld, is de defensie. Was het vorig jaar één van de minst gepasseerde verdedigingen in de hoofdklasse, dit jaar is het, met dezelfde spelers, nog de onzekere factor binnen het team. Er is nog werk aan de winkel.

Zaterdag 26 augustus: Ado ’20 –  IJsselmeervogels 0-3 (0-2)

IJsselmeervogels heeft zich op eenvoudige wijze gekwalificeerd voor de tweede ronde van de KNVB Cup. Daarin ontvangt het FC Groningen dat uitkomt in de eredivisie.

Onder toeziend oog van Groningen trainer Ron Jans begonnen de vogels met de opdracht om het leuke toetje te gaan verwezenlijken. ADO ’20 was echter geenszins van plan zich zo maar naar de slachtbank te gaan laten leiden. Al na twee minuten werd het eerste doelgerichte schot gelost, maar deze bleek een prooi voor Mirco Bovo, die de voorkeur had gekregen in de goal. Twee minuten later was er opnieuw gevaar na een slechte terugspeelbal van Dennis Knüppe moest Bryan Simons rennen voor zijn leven om de snelle ADO spits te stoppen. Die legde de bal uiteindelijk breed op een andere, maar zijn schot kon nog net worden geblokt. Het antwoord van IJsselmeervogels was overigens passend. In de achtste minuut kreeg Christian Opschoor op links de bal, kapte simpel zijn man uit en schoot heel droogjes binnen.

Drukte voor het doel van Ado ’20…

Er was sprake van een heuse dreun, Ado kon geen enkele vuist meer maken, de enige kleine oplevingen die de ploeg nog had zouden door nonchalance van de vogels ontstaan. Toch was er in eerste instantie voor het ADO doel ook geen gevaar. Na een dik kwartier kon Jeroen Rijsdijk, hij kreeg alle vrijheid vanmiddag en maakte daar dankbaar gebruik van, een fraaie pass op Kwong Wah Steinrath afleveren, maar de doelman ging ver zijn doel uit om er net iets eerder te zijn. Even later kon Joost Kuhlmann gevaarlijk naar binnen trekken, maar door een misverstand met Kwong Wah Steinrath, die de bal in de voeten wilde, ging er een lullig schuivertje over de achterlijn. Even veerde ADO op toen Pierre Tosch tegen een tegenstander opschoot, die vervolgens net naast schoot.

Tien minuten voor rust werd de wedstrijd echter beslist. Het was Christian Opschoor die andermaal naar binnen trok en met een ingehouden afstandsschot via de binnenkant van de paal de 0-2 aantekende. Een matige terugspeelbal vanaf het middenveld leverde vier minuten later pardoes nog een mogelijkheid op voor ADO, maar het schot miste precisie. In de 40e minuut ontstond via een mooie aktie Kwong Wah Steinrath en Joost Kuhlmann een kansje voor Bryan Simons, maar die kwam net te laat bij de bal en leek zich daarbij te blesseren. De schade viel uiteindelijk mee. Het laatste wapenfeit van de eerste helft was weer voor ADO, dat na een slecht verwerkte corner pardoes voor een leeg doel naast kopte.

Controle bij Joost Kuhlman…

Met het verdwijnen van de zon, zakte het peil van de wedstrijd na rust ook enigszins in. Na twee minuten moest ADO nog wel een bal van de lijn wegwerken, maar de echt gevaarlijke momenten waren schaars. Elf minuten na rust kon de sterk spelende Christian Opschoor doorbreken op links en een prima pass op Joost Kuhlmann afleveren, maar de laatste schoot tegen een paar voeten aan. Na een kwartiertje kon ook Mirco Bovo eindelijk eens laten zien dat hij niet voor niets tussen de palen was gezet. Een strak afstandsschot kon hij, volledig gestrekt, naast tikken. Erg knap om in een wedstrijd waarin je niet al te veel te doen krijgt, toch de concentratie te kunnen vasthouden. Het antwoord van IJsselmeervogels was passend. Een corner van de vogels belandde bij de tweede paal, alwaar Luc Joordens de 0-3 erin kon schieten. Even later leek het zelfs 0-4 te gaan worden toen Kwong Wah Steinrath, het is nog niet de oude Kwong, maar zijn potentieel liet hij af en toe duidelijk zien, een prachtig passje op Dennis Knüppe afleverde. Die zag zijn lobje echter tergend langzaam in het zijnet verdwijnen. Daarmee was de koek op. Er gebeurde nauwelijks meer iets, waarbij IJsselmeervogels overigens wel de touwtjes in handen had. Jammer dat spelers als Kwong Wah Steinrath, André Kemper en Joost Kuhlmann niet echt hun dag hadden. Vooral Kemper was drukker met het ontwijken of verwerken van overtredingen en navolgende interacties met de scheidsrechter, dan dat hij eens lekker zijn stempel op de wedstrijd kon drukken, ofschoon de passjes en de overstapjes natuurlijk ook deze middag niet uitbleven.

Goed, een eenvoudige overwinning dus. Treffend was de opmerking van een ADO supporter: “Vooral ADO valt me toch wat tegen, die kwamen er totaal niet aan te pas, ik denk zelfs dat IJsselmeervogels pas op 60% van zijn kunnen speelde”. Daar zal hij niet ver naast hebben gezeten. De vogels kunnen zich opmaken voor een alleraardigst toetje, eind september, op de Westmaat. FC Groningen is dan de tegenstander en die hebben nog een appeltje te schillen, want lang geleden……