Zaterdag 2 mei: Marken – IJsselmeervogels 0-0

IJsselmeervogels met lege handen…

Zaterdag 1 mei 2004. De aller, allerlaatste kans van IJsselmeervogels op een eventueel kampioenschap. Maar afhankelijk van het resultaat van de koploper. Niets meer in de eigen hand. En wat zou het mooi zijn als……….

IJsselmeervogels was veelvuldig voor het doel
van Marken te vinden maar scoorde niet

Met koninginnedag nog in de benen vertrokken een viertal bussen vol met supporters vanaf de Westmaat. Een beetje vertraagd doordat ene Volkert K. last had van natuurlijke dwang. In a.b.n., hij moest drukken. Naast de vier bussen waren ook nog veel, erg veel supporters vanuit Spakenburg naar Marken vertrokken. Met de hoop op wellicht een kampioenschap, want als DOVO punten zou laten liggen en IJsselmeervogels zou winnen van Marken dan kon er feest gevierd worden. Dat het ook anders zou kunnen lopen werd door velen rekening mee gehouden, maar toch, de hoop blijft.
De wedstrijd begon twintig minuten later omdat de supportersbussen van DOVO niet op tijd in Rotterdam waren gearriveerd. Al vanaf het eerste fluitsignaal liet IJsselmeervogels merken dat zij voor de winst gingen. Het leverde echter geen concrete kansen in het eerste kwartier. Er werd wel druk gezet, maar een doorbraak kon niet worden geforceerd. De eerste kans was voor Andre Kemper, hij miste echter. In de 17e minuut stelde Marken iets tegenover de aanvalsdrift van IJsselmeervogels. De inzet werd gelukkig gekeerd door Sander Duindam. Een vrije trap van IJsselmeervogels werd genomen door Andre Kemper en belandde op de slof van Christian Opschoor. De keeper van Marken redde bekwaam Een schot van Dennis van der Steen ging over en een daarop volgende inzet van dezelfde speler spatte uiteen op de paal. Een inzet van Jan de Graaf werd door de verdediging van Marken verwerkt tot corner. Na een inzet voorlangs van André Kemper en een door Sander Duindam onschadelijk gemaakte counter van Marken is de eerste helft beschreven.
Aan het begin van de tweede helft was er weer wat hoop. De tussenstand bij Delta Sport-DOVO was 1-1. Maar IJsselmeervogels moest dan nog wel winnen. Ook de tweede helft was er sprake van inzet en de wil om te winnen, het ontbrak echter aan de macht om een voorsprong te forceren. Ook nu duurde het weer lang voordat er sprake was van een kans. Richard Corts kreeg een kans na een actie van Christian Opschoor. Een schot van de mee opgekomen Erwin van der Lugt ging naast. Er was even sprake van een tumultueuze fase voor de goal van Marken met appel voor hands voor één van de eilanders. Een schot van Richard Corts ging voorlangs. Het begon er steeds meer op te lijken dat de bal er niet in mocht. Ondertussen was DOVO op een geriefelijke voorsprong gekomen in Rotterdam, waardoor de hoop op het kampioenschap in duigen viel. Een inzet van Marken werd nog door Sander Duindam op fraaie wijze om zeep geholpen. Richard Corts schoot nog naast en Andre Kemper faalde voor de keeper nadat de voor Marc Vink ingevallen Rob Hopman een bal had doorgekopt.

provocaties bij aankomst op de Westmaat

De wedstrijd eindigde in een bloedeloze 0-0, DOVO is kampioen. Al had IJsselmeervogels met grote cijfers gewonnen. Balen natuurlijk. Dat het kampioenschap niet is behaald lag niet aan deze wedstrijd, daarvoor waren de Rooien te afhankelijk van DOVO. Deze wedstrijd was wel een doorsnee wedstrijd die tekenend is voor het presteren van IJsselmeervogels gedurende het hele seizoen. Wel de wil, maar niet de macht. We hebben geroken aan het kampioenschap en hebben honger maar meer.
De terugreis naar Spakenburg verliep in een goede sfeer. Eerst nog wat teleurstelling, maar die werd al snel omgezet in vrolijk gezang. De ontvangst op de Westmaat was allerhartelijkst, vooral door onze zo gewaardeerde buren. Het was te verwachten dat deze om zijn enorme intelligentie bekend staande supportersschare ons zou proberen te provoceren. Jammer genoeg waren er een paar Rooien die inderdaad reageerden. Er vielen gelukkig geen slachtoffers. Maar goed, dat supporters zich verlagen tot provocaties is tot daar aan toe, maar dat ex- c.q. afgeserveerde bestuursleden daar ook aan mee doen geeft wel aan dat er daar blijkbaar individuen rondlopen die alles doen om bij hun eigen supporters aan populariteit te winnen. Snel vergeten.
Op de Westmaat werd nog lange tijd nagesproken over het nu afgelopen seizoen en wat er voor volgend seizoen moet veranderen. Totdat de spelersbus binnen kwam. De spelers werden als waren kampioenen ontvangen. Verbaasd stonden ze te kijken van zoveel hartelijkheid en support. Afscheid werd genomen van Kees de Graaf, Rob Hopman en Marc Vink. Van de laatste waren de emoties van zijn gezicht af te lezen en dat laat een enkele supporter niet onberoerd.
Tot de laatste speeldag heeft IJsselmeervogels meegedaan voor het kampioenschap. DOVO ging er met de worst vandoor, waarmee we hen willen feliciteren. Supporters zijn over het seizoen door diepe dalen gegaan, maar daar tegenover staan ook een aantal bijzonder fraaie wedstrijden. Spelers, technische staf en bestuur bedankt voor een mooi seizoen.

We will be back!!!!!!

hulde aan selectie bij aankomst op de Westmaat, welke club doet dit na???

Zaterdag 17 april: Huizen – IJsselmeervogels 0-4

Vogels houden aansluiting…

Op sportpark de Wolfskamer trad IJsselmeervogels aan voor de streekderby tegen Huizen, met de wetenschap dat de laatste overwinning bij Huizen dateerde uit het seizoen 84/85. Om de druk te houden op koploper DOVO was het in ieder geval nodig daar de drie punten weg te halen. Bij een eventuele misstap van DOVO zou dan de koppositie kunnen worden overgenomen.
Het begin van de wedstrijd leek er in ieder geval op dat IJsselmeervogels een bijzonder moeilijk middagje zou krijgen. De Taatjes begonnen de wedstrijd bijzonder fel. Al in de 5e minuut kreeg Huizen de eerste kans uit een vrije trap echter zonder resultaat. Enige minuten later kwam de eerste kans voor de Vogels eveneens met een vrije trap, die echter met de nodige moeite door Huizen werd verdedigd. Vervolgens kreeg Huizen een tweetal kansen, waarvan de eerste tot ingooi werd verwerkt door Marc Vink en de tweede naast werd gekopt door de verdediging van IJsselmeervogels.

Veel supporters uit Spakenburg

Na deze periode trok IJsselmeervogels meer en meer het initiatief naar zich toe. Uit een vrije trap kopte André Kemper naast. Bij een goed opgezette aanval via Jan de Graaf kreeg Christian Opschoor de bal niet goed onder controle waardoor zijn inzet ongevaarlijk bleek. Dezelfde Christian Opschoor kopte na een voorzet van Dennis van der Steen in de benen van de verdediging van Huizen. De volgende aanval van IJsselmeervogels had wel resultaat. Jan de Graaf gaf een pass op Richard Corts die met een hakje Christian Opschoor in scoringspositie bracht. Opschoor wist hier goed mee om te gaan en verschalkte de keeper van Huizen. Vol trots toonde hij vervolgens zijn t-shirt met een rood hart met daarin in rode letters: Vogels. En dat weten wij als supporters wel te waarderen. Door dit doelpunt kwamen de Vogels steeds beter in de wedstrijd. Jan de Graaf kreeg een aantal mogelijkheden binnen korte tijd. Zo kon hij alleen op de keeper af, maar zonder resultaat, ook ging tot 2 keer toe een inzet van hem over. In de 40e minuut speeld Christian Opschoor zich vrij. Zijn voorzet of inzet ging echter achter de lijnen. Op slag van rust startte Dennis van der Steen een rush vanaf het middenveld. Van buiten het strafschopgebied loste hij een schot dat houdbaar leek voor keeper Kooistra. Hij liet echter de bal door de handen glippen waardoor de Vogels met een 2-0 voorsprong van de thee genoten.

Dank voor de steun…

Al aan het begin van de tweede helft kreeg Richard Corts een kans. En even later ontstond er een  vier tegen twee situatie die Vogels niet konder uitbuiten. In de 5e minuut passte Christian Opschoor op Richard Corts die helaas naast kopte. Een kwartiertje later zette Dennis van der Steen de verdediging van Huizen te kakken, maar zijn inzet werd geparreerd door de keeper van Huizen. In de 22e minuut gaf Jan de Graaf een voorzet op dezelfde Dennis van der Steen die goed doorging en vervolgens de zijn tweede treffer en de 3-0 voor IJsselmeervogels aantekende. Even later kan Jan de Graaf alleen op de keeper af. Omdat hij de bal te hard voor zich uitspeelt kan hij het de keeper van Huizen niet moeilijk maken.
Na een half uur spelen in de tweede helft is er een corner van Huizen. Deze belandt in de voeten van Ayhan Yelmer die passt op Richard Corts. Ter hoogte van de middenlijn geeft hij de bal direct door aan Dennis van der Steen die vervolgens alleen op de keeper van Huizen af gaat en zijn derde op rij aantekent. 4-0 voor de IJsselmeervogels. Jammer dat de rust er tussen zat anders had Dennis van der Steen een onvervalste hattrick gescoord. Voor de IJsselmeervogels hoefde het vanaf dat moment niet meer en Huizen dat in deze wedstrijd tegenviel kon niet meer waardoor de wedstrijd rustig naar een eind kabbelde.
Door de winst van DOVO blijft de achterstand 1 punt in de race om het kampioenschap. Wellicht dat DOVO nog een puntje laat liggen. Toch een raar gevoel dat wij nu afhankelijk zijn van het resultaat van de Blauwen tegen DOVO. Er zijn al supporters van die club die zeggen dat DOVO voor hen veel en veel te sterk is. Als de Vogels maar blijven winnen dan blijft er een kansje hoe klein ook.

Maandag 12 april: IJsselmeervogels – Marken 3-0

In de 2e helft was IJsselmeervogels vaak voor het
doel van Marken te vinden.

Een best paasweekend, rooien doen goede zaken..

Daar waar IJsselmeervogels twee zaterdagen achter elkaar vrij was en DOVO de koploper 5 punten liet liggen wisten de elf van De Haan wat hen op 2e paasdag te doen stond. Eindelijk was daar de wedstrijd tegen Marken en dankzij het goede voetbalweer ging de wedstrijd dit keer wel door. Dit goede weer zorgde er ook voor dat er veel belangstelling was voor deze wedstrijd. IJsselmeervogels begint steeds meer een gezinsuitje te worden.
De wedstrijd begon in ieder geval goed, althans voor IJsselmeervogels. Al na vijf minuten kropen de Rooien door het oog van de naald. Een vrijwel doorgebroken speler van Marken werd door Jan Piet Hartog onreglementair gestopt. Daar waar iedereen rood verwachtte was de scheidsrechter coulant en gaf geel. Dit tot ontsteltenis van de technische staf van Marken. IJsselmeervogels was snel van de schrik bekomen. Vijf minuten na het incident was er een vloeiende aanval die werd ingeleid door Andre Kemper. Zijn pass op Jan de Graaf werd door deze verlengd naar Richard Corts. De laatste kreeg de bal niet onder controle, waardoor het maximale resultaat een corner was. De corner werd door Marken in eerste instantie uit het strafschopgebied gewerkt, maar de bal belandde voor de voeten van Tim van Breukelen. Die haalde verwoestend uit, de bal werd enigszins van richting veranderd, maar belandde wel tussen de welbekende palen. 1-0 voor IJsselmeervogels.
Door het doelpunt leek het erop alsof de ploeg verstijfde, het niveau van het spel was niet bijzonder hoog. Omdat ook Marken niet veel had in te brengen verliep de eerste helft rommelig met zo hier en door een opstootje. Toen Jan de Graaf na een tik op de neus geblesseerd op de grond lag bracht Marken de bal niet buiten het veld. Er was een overtreding nodig om het spel stil te leggen en daar was het opstootje. In de 19e minuut creëerde Marken de eerste kans. Sander Duindam wist de bal nog net met het been te keren. Even later passte Mark Koelewijn op Jan de Graaf, maar die werd bekwaam verdedigd door Marken. Met een uithaal in 26e minuut van de andere Mark, Mark Vink, is de eerste helft beschreven.
De tweede helft was van een beter niveau met een aantal vloeiende aanvallen van IJsselmeervogels. Al in de 7e minuut scoorde Jan de Graaf die steeds beter in vorm lijkt te komen de 2-0. Een verre ingooi (halve corner) van de zeer solide spelende Mark Vink, werd door Jan aangenomen, waarna hij uit de draai scoorde. Weer een best doelpunt van de spits. Tien minuten later werd Dennis van der Steen vrijgespeeld. Hij passte op Ayhan Yelmer. Zijn inzet werd echter gekeerd door de verdediging van Marken. Even later slalomde Andre Kemper door diezelfde verdediging. Zijn schot ging echter over het doel van eilanders. Het enige wat Marken hier tegen in wist te brengen was een vrije trap die vrij simpel door Sander Duindam onschadelijk werd gemaakt. Uit de daarop volgende counter ontstond weer een kans. Richard Corts gaf de bal mee aan Jan de Graaf, maar die werd gestuit door de keeper. Een paar tellen later kreeg Jan weer een kans, maar net als bij Andre Kemper ging ook zijn schot over. Een paar minuten later gooide IJsselmeervogels de wedstrijd definitief op slot. Cesar Mendoza gaf de bal aan Jan de Graaf die de bal aannam en heel even wachtte tot Richard Corts in scoringspositie kwam. De vlotte aanval werd door de aan de Johan Cruijff academie studerende spits verwerkt tot de 3-0. In de laatste tien minuten van de wedstrijd kreeg Marken nog twee kansjes. Een inzet vanuit een corner ging echter over en een twee tegen twee situatie vanuit buitenspel werd door de eilanders niet uitgebuit.
Al met al deed IJsselmeervogels dit weekend goede zaken. Het spel vooral in de tweede helft begint weer op niveau te komen en de achterstand op DOVO de koploper bedraagt nog één punt. Daar waar het seizoen voor een aantal weken geleden nog verloren leek is er nu weer hoop op een goede afronding met een maximaal resultaat. Zoals aan het begin van het seizoen opgemerkt; de worst hangt aan de finish.

Dank aan vak Midden Noord

Zaterdag 27 maart: IJsselmeervogels Delta Sport 2-1

Futloze Vogels pakken drie punten…

Wel de goal van het seizoen!!!!!

Zaterdag 27 januari trad IJsselmeervogels aan voor de wedstrijd tegen Deltasport. Het was goed voetbalweer, de spelers hadden wat goed te maken, dus de toch weer massaal toegestroomde rooie supporters gingen er eens goed voor zitten of voor staan. Het werd een teleurstellende middag ondanks de winst op Deltasport, met toch een geweldig hoogtepunt dankzij Jan de Graaf.
De Vogels gingen nog wel fel uit de startblokken. Pen en papier waren nog niet eens gepakt toen een inzet van Christian Opschoor door de keeper van Deltasport moest worden gekeerd.  De rebound van Paulo Meijndershagen ging over het doel. De wedstrijd was bijna 10 minuten oud toen zich opnieuw een mogelijkheid voor de Vogels voordeed. Via Jan de Graaf bereikte de bal Christian Opschoor die vervolgens van links de voorzet gaf op Andre Kemper. Die wist daar wel raad mee en verschalkte de keeper van Deltasport. 1-0. Hierna brak een fase aan waarbij de bal vooral rond het middenveld werd gespeeld, tot de 22e minuut toen Richard Corts alleen op de keeper afging. Een snelle verdediger van Deltasport wist echter deze mogelijkheid echter ongedaan te maken. Een volgende mogelijkheid van dezelfde Richard Corts op aangeven van Jan de Graaf werd door de verdediging van de gasten naast gewerkt. Een bekeken vrije trap en een verassende beweging van Jan de Graaf had tot iets moois kunnen lijden, maar Jan haalde de bal net niet. Maar zijn tijd zou nog komen.
Vijf minuten later vanaf rechts iets over de helft van de helft van de tegenstander plaatste Jan de Graaf een boogbal over de keeper van Deltasport. Daar waar het mij leek dat de bal naast zou gaan belandde hij binnen de palen en onder de lat in het zijnet. 2-0; wat een wereldgoal. Wat een inzicht. Voor mij nu al het doelpunt van het seizoen. Dat was ook te merken aan de rooie vreugde op het veld en de tribunes. Daarmee is overigens de eerst helft beschreven.
Ook de tweede helft begon veelbelovend. De opkomende Jan Pieter Hartog passte op Jan de Graaf, maar die zag zijn inzet geblokt door de verdediging van Deltasport. Vanaf dat moment bakten de beide ploegen er weinig meer van. De indruk ontstond dat er twee ploegen aan het voetballen waren waarvoor het seizoen vijf wedstrijden voor het einde al over is. IJsselmeervogels ging steeds onzorgvuldiger voetballen en een aantal spelers speelde zichzelf uit de wedstrijd als zij er al in hadden gezeten. In de 16e minuut was er nog wel een aanval van IJsselmeervogels. Paulo Meijndershagen ging alleen op de keeper af, maar hij werd gestuit. De bal rolde voor de voeten van Richard Corts die als hij wat harder had geschoten de wedstrijd op slot had kunnen gooien. Zijn inzet werd echter weggekopt door een verdediger van Deltasport. Daarna was het armoe troef, vooral aan de Ijsselmeervogelszijde. Een te korte terugspeelbal op Sander Duindam door Cesar Mendoza kon ternauwernood tot corner worden verwerkt en in de 26e minuut kon Deltasport door een fout in de verdediging de anschlusstreffer aantekenen. IJsselmeervogels maakte het zichzelf daarmee onnodig moeilijk en voor de supporters onnodig spannend.
Op Radio M vertelde trainer Philip de Haan dat hij deze middag de allerslechtste wedstrijd ooit had gezien van IJsselmeervogels. 13-3-2004 vergeten?

Zaterdag 13 maart: Spakenburg – IJsselmeervogels 4-1

Vernedering …

Niet omdat er is verloren, maar vanwege de manier waarop is er geen verslag van de wedstrijd Spakenburg – IJsselmeervogels. Uitslag 4-1. Scoreverloop:

Cohen    1-0
Cohen    2-0
Lieftink   3-0
Lieftink   4-0
Corts     4-1

  Still proud to be red

Hier ook nog wat foto’s. Helaas ging het toestel kapot toen de wedstrijd begon.

Zaterdag 21 februari: Bennekom – IJsselmeervogels 1-2

Rooien boeken verdiende overwinning….

Een groot aantal supporters van de Rooien trotseerden zaterdagmiddag de bittere kou voor de wedstrijd Bennekom – IJsselmeervogels. IJsselmeervogels boekte een regelmatige overwinning op Bennenkom. Dat dit een allerminst eenvoudige klus was werd door technische staf, spelers en supporters verwacht.
De Rooien begonnen ijzersterk met goed verzorgd en aanvallend voetbal. Dit resulteerde al binnen 5 minuten in een kans voor Richard Corts op aangeven van Paulo Meijndershagen, maar zijn inzet werd gepakt door de voor ons ook bekende keeper Rob Hilbers. IJsselmeervogels bleef aanvallen, waardoor achtereenvolgens Dennis van der Steen en Andre Kemper kansen op de goal kregen. De inzet van de eerste ging net voorlangs die van Kemper ging over. Overigens na een pasje van de eerder genoemde Van der Steen. Ook Christian Opschoor kreeg een kans en wel in de 17e minuut na een uitstekende pass van Paulo Meijndershagen. In de 23e minuut kon het Rode Legioen opveren voor de eerste goal van hun clubje. De in de basis gestarte Bart van den Heuvel gaf de pas op Christian Opschoor die op zijn beurt Dennis van der Steen bediende, zijn voorzet op Richard Corts leverde in tweede instantie de 1-0 op. Met recht een mooi doelpunt, vooral door het vloeiende combinatievoetbal. Bennekom kon tot dan toe IJsselmeervogels maar nauwelijks bijbenen. De Bennekommers hadden handen en voeten nodig om de Rooie opmars te stuiten. Een paar minuten na de 1-0 werd Dennis van der Steen onregelmentair gestuit. De vrije trap leverde echter geen goal. Als uit het niets kwam Bennekom echter terug in de wedstrijd. Uit een corner die de Vogels moesten weggeven na een fout op het middenveld wisten de Bennekommers verrassend te scoren. 1-1. Zij geloofden weer in een goed resultaat tegen IJsselmeervogels. De Rooie Rakkers echter stelden vlak voor rust weer orde op zaken. Uit een counter wist Dennis van der Steen op aangeven van Paulo Meijdershagen Rob Hilders wederom te verschalken. 2-1 voor de Vogels. Op slag van rust kreeg Christian Opschoor nog een juweel van een kans nadat Andre Kemper aan zo’n beetje heel Bennekom zijn hielen had laten zien. De inzet van Christian was echter te zacht.
In de tweede helft bleef Bennekom de aanval zoeken, maar kreeg IJsselmeervogels ook nog een aantal goede kansen die wat uw verslaggever betreft gerust verzilverd hadden mogen worden. Zo ging twee minuten na rust een inzet van Richard Corts over. Een inzet van Erwin van der Lugt uit een afvallende bal uit een corner belandde in de handen van de keeper. Bennekom zette aan en de verdediging van IJsselmeervogels had een flink aantal klussen op te knappen. Zo had Jan Pieter Hartog de handen vol aan Peter van Vossen die deze middag de trukendoos menigmaal open trok. Bennekom werd ook steeds fysieker wat resulteerd in grove tot zeer grove overtredingen waartegen de man in het groen wat vaker had mogen optreden met gele en zelfs rode kaarten. Een slecht voorbeeld hiervan is Dennis van Meegdenburg die zichzelf regelmentair zag gestuit door Cesar Mendoza en vervolgens de Rooie verdediger vanachter tegen de grond trapte. IJsselmeervogels liet zich echter niet intimideren door dit wangedrag en daar waar je als supporter agressief wordt als je club zo wordt aangepakt daar wisten de spelers van IJsselmeervogels de rust te bewaren en dat is grote klasse. Terug naar de wedstrijd.
In de 62e minuut kreeg Bennekom weer een goede mogelijkheid. De inzet werd echter door Erwin van der Lugt tot corner verwerkt. Dit leverde echter geen resultaat voor Bennekom. Een kleine tien minuten later kwam de keeper van Bennekom buiten zijn strafschopgebied. In het duel dat volgde met Dennis van der Steen werd echter niet gescoord. Ook Jan de Graaf die alleen op de keeper afging zag zijn inzet niet lijden tot de zo felbegeerde goal. Even later redde Sander Duindam bekwaam toen één van de spitsen van Bennekom op hem afkwam. Het slotaccoord was voor IJsselmeervogels. Jan de Graaf wist echter de voorzet van Richard Corts niet tot doelpunt te verwerken.
Het was deze middag  een aantrekkelijke wedstrijd met goed voetbal van beide kanten, want ondanks het fysieke spel van Bennekom kunnen zij toch ook een aardig potje voetballen. Omdat beide ploegen de aanval zochten viel er op deze middag het nodige te genieten, waarbij ik als supporter de kansen graag omgezet zie in doelpunten. Al was het alleen maar omdat dit een hoop spanning scheelt.

 

Zaterdag 14 februari: IJsselmeervogels – Ajax 2-1

Redding van de keeper van Ajax

Vogels pakken weer drie punten…

Met de moeizame overwinning op TOGR nog in gedachten traden de elf van IJsselmeervogels op 14 februari aan tegen de elf van AJAX. De uitwedstrijd was doelpuntloos gebleven en had een mindere periode van de Rooien ingeluid. De grote vraag deze middag was dan ook of de Vogels hun spel ten opzichte van de vorige week zouden verbeteren.
Het begin van de eerste helft was in ieder geval veelbelovend. Zowel de Vogels als AJAX kozen de aanval en lieten aantrekkelijk spel zien. Dit resulteerde al in de negende minuut in het eerste doelpunt. Door IJsselmeervogels werd vanachter uit een vloeiende aanval opgezet. Dennis van der Steen paste de bal voor het doel. De daaropvolgende inzet van Richard Corts werd echter gestuit door de verdediging van AJAX, maar de bal belandde voor de voeten van Andre Kemper die daarmee wel raad wist en de 1-0 aantekende.

IJsselmeervogels was gevaarlijker in het straf-
schopgebied dan Ajax

Al enkele minuten later werd AJAX gevaarlijk uit een corner. De inzet van de Amsterdammers werd door Sander Duindam bekwaam om zeep geholpen. Zowel IJsselmeervogels als AJAX bleven de aanval zoeken, maar er sloop onzorgvuldigheid in het spel van beide ploegen. Eén van de aanvallen van IJsselmeervogels leverde in de twinstigste minuut een kans op. Het was weer Dennis van der Steen die voorzette. De bal werd echter door Christian Opschoor net naast gekopt. Het fraaie begin van de eerste helft zakte vervolgens snel weg door veelvuldig balverlies van beide ploegen. Pas in de slotminuten van de eerste helft liet IJsselmeervogels weer een vloeiende aanval zien. De Ajaxieden hadden blijkbaar vergeten dat het Valentijnsdag was, want zij speelden erg fysiek.
Ook in de tweede helft bleven beide ploegen de aanval zoeken. Dit leidde in de eerste minuten nog niet tot gevaarlijke situaties tot in de twaalfde minuut. Een schot van Paulo Meijndershagen na een corner miste de goal echter ruimschoots. Pakweg een vijf minuten later was er een aanval van IJsselmeervogels die wel resultaat had. Van rechts werd een aanval opgezet en nadat Dennis van der Steen en Andre Kemper misten wist Richard Corts de bal wel tussen de twee palen en over de lijn te plaatsen. Vanaf de zittribune had het erg veel weg van een zogenaamde frommelgoal,  maar wat deert het als het daarmee 2-0 wordt voor IJsselmeervogels en de topscorer weer eens scoort.

Ajax speelde op het randje qua
fysiek geweld

 De laatste was daar dan ook zichtbaar blij mee. Even later kon Christian Opschoor zich vrij spelen, maar zijn rusk kostte zoveel kracht dat een goede voorzet niet meer mogelijk was. Op dezelfde Opschoor werd vervolgens een grove overtreding gemaakt. De scheidsrechter paste de voordeelregel toe waardoor de doorgelopen Corts de voorzet op Dennis van der Steen kon geven. Zijn inzet werd echter door de AJAX doelman gepareerd die vervolgens hetzelfde kunststukje met de inzet van Richard Corts uitvoerde. Uit een daarna toegekende vrije trap wist de inmiddels opgekrabbelde Christian Opschoor bijna al koppend te scoren.De volgende mogelijkheid voor IJsselmeervogels kwam via Dennis van der Steen, maar in plaats van de bal voor te geven probeerde hij in de korte hoek de keeper te passeren. In de 25e minuut volgende vervolgens een knappe aanval van Ajax. Zij kregen de ruimte van IJsselmeervogels omdat te veel spelers zich op dat moment met de eigen aanval bemoeiden. Daarmee scoorde de Amsterdammers hun enige doelpunt van de middag. De goal bracht de spanning weer in de wedstrijd terug. IJsselmeervogels speelde de wedstrijd echter bekwaam uit en werd ook nog een aantal keren gevaarlijk. Vlak voor tijd paste Mark Koelewijn op Christian Opschoor, maar die dacht blijkbaar dat hij buitenspel zou worden gegeven waardoor de bal in de handen van de keeper van Ajax rolde. Dezelfde Opschoor zag in blessuretijd zijn schot door de Ajaxdoelman tot corner verwerkt. De scheidsrechter vond het vervolgens welletjes en blies voor de laatste maal op zijn fluit. IJsselmeervogels voegde weer 3 punten aan het totaal toe, speelde deze middag beslist niet onverdienstelijk en kan zich gaan voorbereiden op een serie cruciale wedstrijden.

Vogels bedanken supporters

Zaterdag 7 februari: TOGR – IJsselmeervogels 0-1

Jan pieter Hartog speelde weer
een solide partij

IJsselmeervogels boekt matige overwinning….

Daar waar verder alle wedstrijden in de hoofklasse B waren afgelast ging de wedstrijd TOGR-IJsselmeervogels als enige gewoon door. Op een winderig sportpark werd om 14.30 uur afgetrapt voor een wedstrijd waarin IJsselmeervogels met de drie punten aan de haal ging.
De eerste helft was de leukste helft voor de toch weer in grote getalen meegereisde rooie supporters. Al in de 7e minuut kreeg Richard Corts na een voorzet van Dennis van der Steen de mogelijkheid om in te koppen, maar hij kwam net te kort waardoor de bal voorlangs zeilde. TOGR bracht daar 10 minuten wat tegenin, maar de deze middag uitstekend keepende Sander Duindam wist met de voet de inzet te pareren. Een minuutje later redde hij wederom bekwaam. In de 34e minuur scoorde IJsselmeervogels de enige goal in deze wedstrijd. Na een pass van Paulo Meijndershagen op Dennis van der Steen bracht de laatste de bal in het strafschop gebied. De bal kwam voor de voeten van Andre Kemper die de keeper van TOGR wist te verschalken.

In de eerste helft werd de keeper van TOGR
vaker op de proef gesteld dan in de tweede helft

In de tweede helft had TOGR het betere van het spel. De spel wist en kreeg de mogeljjkheid om goe te combineren en was af en toe gevaarlijk. De verdediging van IJsselmeervogels had de nodige moeite met de snelheid van de aanvallers van TOGR. Dankzij Sander Duindam kon IJsselmeervogels de voorsprong handhaven. Pas in de laatste 5 minuten kon IJsselmeervogels in aanvallend opzicht iets terug te doen. Maar ook de goalie van TOGR keepte een puike partij. Het laatste wapenfeit kwam op naam van TOGR, maar de bal belande op de paal. De prima leidende scheidsrechter maakte daarna een eind aan de wedstrijd. Ondanks zeer matig spel had IJsselmeervogels de volle winst te pakken en dat is ook wat waard.

 

 

 

Aan het einde van de tweede helft kreeg men nog
enkele kansen.

Zaterdag 24 januari: IJsselmeervogels – Sparta Nijkerk 3-1

Het wedstrijdbeeld deze middag…drukte voor de
goal van Sparta Nijkerk

IJsselmeervogels wint eenvoudig van Sparta Nijkerk….

Zo moeilijk als de eerste overwinning uit bij Sparta Nijkerk tot stand kwam, zo eenvoudig ging het deze middag, al na 22 minuten was de wedstrijd in feite beslist, dit had echter al na zo’n 10 minuten een feit kunnen zijn.
IJsselmeervogels opende, voor ruim 2000 toeschouwers, agressief en zette de tegenstander direct onder druk wat een aantal goede kansen opleverde. In de 8e minuut kwam de 1-0 op het scorebord maar het had toen al de 3-0 kunnen zijn. Op rechts mocht de hard werkende Christian Opschoor een vrije trap nemen, welke vervolgens door Marc Vink tegen de touwen werd gekopt. De Vogels bleven druk houden op de goal van Sparta maar de toeschouwers moesten tot aan de 22e minuut wachten de 2-0. Goed doorzetten van Richard Corts leverde hem balbezit op, de topscoorder was echter niet zelfzuchtig en leverde een perfecte voorzet af welke door André Kemper in het doel gegleden werd. IJsselmeervogels kon echter niet op haar lauweren rusten want enkele minuten later kwam de 2-1 als het ware uit de lucht vallen, een fraaie aanval van Sparta werd door Michel van Dijkhuizen hard in de beneden hoek geschoten. IJsselmeervogels was hiervan echter niet onder de indruk en men hield controle over het spel, het leverde tot aan de rust geen goals op.

Opnieuw een volle bak aan de rooie zijde
van de Westmaat

Wie dacht dat Sparta na rust zou gaan jagen op de gelijkmaker kwam bedrogen uit. Misschien probeerde men het wel maar men kwam hier eenvoudigweg niet aan toe. Na enkele kansen onbenut gelaten te hebben kwam de 3-1 dan toch en wel in de 53e minuut. Balverlies van Sparta leverde Paulo Meijndershagen een vrije doorgang op naar het doel, terwijl iedereen er aan dacht dat hij de bal zou voorgeven schoot hij hem zelf met buitenkant rechts achter de doelman. In het vervolg van de wedstrijd nam IJsselmeervogels wat gas terug en leek het erop dat Sparta gevaarlijk zou worden, maar verder dan het nemen van enkele corners kwam men niet. In de slotminuten hadden de Vogels de stand nog verder moeten uitbouwen na enkele fraaie kansen maar de teller bleef op drie steken.
Waar men vooraf op een lastig middagje had gerekend, werd achteraf een lekkere opwarmer voor de tweede helft van de competitie. Doordat ook de concurrentie wist te winnen blijft het ongemeen spannend aan de kop. De eindsprint naar het kampioenschap is ingezet, grote vraag is wie heeft de langste adem en kan het beste met de druk omgaan.

Vogels bedanken haar supporters

Zaterdag 6 december: GVVV – IJsselmeervogels 1-3

André Kemper benut strafschop (1-2)…

Rooie Vogels pakken koppositie.

Na de wedstrijd van zaterdag 6 december tegen GVVV uit Veenedaal zijn de jongens van de Rooie Vogels koploper in de hoofdklasse B. Een stand die wij graag aan het einde van het seizoen ook zouden willen zien, maar zover is het nog niet. Voorop gesteld dat het geen bijzondere wedstrijd was is het toch belangrijk dat de drie punten mee werden genomen naar Spakenburg.

GVVV is één van de ploegen die zich onderaan de stand van de competitie bevindt. Zij lieten zich gezien die stand echter niet slachtofferen door IJsselmeervogels, sterker noch zij namen aan het begin van de wedstrijd het initiatief met snel voetbal. Dit resulteerde in de begingfase erin dat een corner van GVVV ternauwernood van de lijn kon worden gehaald door de verdediging van IJsselmeervogels. De Rooien stelden hier een schot van Paulo Meijndershagen tegenover dat echter in de handen belandde van goalie van GVVV. In de 8e minuut wist Christian Opschoor de keeper via een prachtige lob te verschalken en konden de vele meegereisde Spakenburgers juichen. De Vogels bleven de wedstrijd beheersen al ging dat moeizaam. Ahyan Yelmer kreeg namens de Vogels een kans, maar schoot ver naast. Ook een Veenedaler kreeg een kans, maar hij kopte naast. Marc Vink die weer eens in de basis startte soleerde vervolgens door de verdediging van GVVV, maar ook zijn inzet trof geen doel.

Drukte in het strafschopgebied van GVVV…

In de 25e minuut trokken de Veendalers de stand weer gelijk. Uit een corner na een vloeiende aktie scoorde GVVV. IJsselmeervogels bleeft de aanval zoeken. In de 27e minuut werd Richard Corts binnen het strafschogebied gestuit, maar de redelijk fluitende scheidsrechter kende geen strafschop toe. Er volgden nog een aantal aanvallen van IJsselmeervogels, maar zowel Tim van Breukelen als Ahyan Yelmer schoten ver naast (waar heb ik dit eerder gelezen). In de 45e minuut ging de bal wel op de stip nadat Christian Opschoor onregelmentair was gestopt binnen de beruchte zestien. Het was aan André Kemper om de penalyt te nemen. Hij deed dit bekwaam. Het leek erop dat IJsselmeervogels met een voorsprong kon rusten. Door Sander Duindam werd dit ook werkelijkheid. Hij wist een dot van een kans van GVVV tot opluchting van alles wat rood is om zeep te helpen.

De supporters gingen tevreden naar huis…

Ook in de tweede helft hadden de Vogels het betere van het spel ondanks dat GVVV aan bleef dringen en dat niet onverdienstelijk deden. Het leidde voor de Veenedalers niet tot doelpunten, omdat de verdediging van de Vogels de aanvallen wisten te ontkrachten. Voor de toeschouwers was het echter allemaal wel spannend. Ook omdat de Vogels de wedstrijd pas in 85e minuut op slot gooiden. Een aantal kansen werden om zeep geholpen. Zo schoot Ayhan Yelmer een aantal keren naast. De vervanger voor de geschorste Dennis van der Steen was wat overijverig. Zo wist hij in de 64e minuut een aantal verdedigers van GVVV te passeren, maar zag vervolgens de vrije Richard Corts niet staan. Uit de rebound bracht Paulo Meijdershagen de bal in, maar Andre Kemper wist de keeper niet te verschalken. De teruggekaatste bal kwam in de voeten van Ayhan Yelmer, maar deze schoot de bal ver naast. Bart van de Heuvel nam na een voorzet van Paulo Meijndershagen de bal vol op de slof, maar de bal ging voor het doel langs. Een minuutje later konden 3 aanvallers van de Vogels twee verdedigers van GVVV uitspelen. De bal ging echter weer niet in het doel. Even later kon Christian Opschoor wel de 3-1 aantekenen. Na een aanval van GVVV paste Bart van de Heuvel op Tim van Breukelen die de bal direct doorspeelde naar de razendsnelle Opschoor. Deze had geen moeite met de keeper. De inmiddels steenkoud geworden supporters (het was bar koud geworden) konden weer juichen en werden een beetje warmer. Met de 3 punten op zak gingen spelers en supporters naar de warme kantine in Spakenburg.

Zaterdag 22 november: IJsselmeervogels – SHO 2-0

Vogels doen wat ze moeten doen…

De jonkies halen de oudjes binnen…

De uitslag doet een gemakkelijk middagje voor IJsselmeervogels vermoeden, niets is echter minder waar. Alhoewel SHO geen één uitgespeelde kans kreeg, wist men het IJsselmeervogels toch knap lastig te maken deze middag.
De eerste 30 minuten van de wedstrijd was het vooral SHO wat de klok sloeg, en was het van IJsselmeervogels- zijde niet bijzonder fraai wat men liet zien. Maar gaande weg de eerste helft groeide de Vogels in de wedstrijd en nam men het initiatief over. In de 23e minuut had IJsselmeervogels een strafschop moeten hebben nadat een SHO-speler de bal met zijn hand beroerde na goed doorgaan van Christian Opschoor, de scheids deed echter of zijn neus bloede. Vervolgens kwamen er wat spelde prikken van de Vogels tot dat het in de 42e minuut wel raak was. Dennis v/d Steen mocht op rechts een vrije trap nemen na de zoveelste overtreding van SHO, de verdediging van SHO zag er niet fris uit, hier had Adré Kemper echter geen boodschap aan en zorgde koppend voor de 1-0, wat tevens ook de ruststand was.

Sfeerbeeld, 2-0 door Christian Opschoor…

Na de thee zette SHO in eerste instantie wel aan, maar het vernuft ontbrak eenvoudigweg. Typerend is wel dat Sander Duindam deze middag geen enkele keer reddend moest optreden!!! Een pluim derhalve voor de organisatie van IJsselmeervogels wat deze middag stond als een huis. Verder dan met de wedstrijd, in de 57e minuut kwam de 2-0 op het bord, een mooie aktie van Dennis v/d Steen, die zich steeds beter in zijn vel voelt op de Westmaat, werd afgerond met een voorzet welke op de stropdas van Christian Opschoor belande, deze zorde koppend voor de beslissing. In het vervolg van de wedstrijd kwamen de Vogels niet meer in problemen, al was dit voor deze goal al de gehele wedstrijd niet het geval geweest. Men had zelfs de voorsprong nog verder uit kunnen bouwen, eerst mocht Richard Corts aanleggen voor de 3-0 middels een strafschop, hij miste echter jammerlijk, en na de gemiste strafschop van hem tegen DOVO kan men eigenlijk ook spreken van Richard Seedorf, vervolgens mocht César Mendoza het nog eens proberen middels een opnieuw toegekende strafschop maar ook hij wist via dit buitenkansje het net niet te vinden. Derhalve bleef het 2-0, een zogezegde regelmatige overwinning voor de Vogels, die mede dankzij het verlies van Spakenburg en DOVO weer aan de koppositie zijn gekomen, samen met DOVO weliswaar. Voorwaar een hele prestatie daar men enkele weken geleden nog zo’n zes punten achter stond op de koppositie.


Opnieuw de wisselwerking
tussen supporters en spelers…

 

Zaterdag 15 november: Heerjansdam – IJsselmeervogels 2-4

Vogels pakken drie punten in Heerjansdam…

Op het vroege tijdstip van half twee trad de selectie van IJsselmeervogels aan voor de uitwedstrijd tegen Heerjansdam. De Rooien hadden het openingsduel van deze competitie gewonnen tegen deze ploeg, maar verwacht mocht worden dat de sterke Heerjansdammers meer tegenstand zouden bieden. In een spannende en voor de neutrale toeschouwer boeiende wedstrijd wist IJsselmeervogels de volle wint te behalen. Dat de ploeg het in de tweede helft toch nog moeilijk kreeg had het net als vorige week aan zichzelf te danken.
Ondanks de wedstrijd van het Nederlands (zwalk)elftal waren er weer veel dorpsgenoten afgereisd om hun Rooie jongens te zien voetballen. En na 20 seconden konden die al op de banken staan juichen. Christian Opschoor scoorde direct vanaf de aftrap na een voorzet van Dennis van der Steen. Dezelfde Opschoor wist in de 5e minuut een verdediger van de thuisploeg te omspelen, maar het daarop volgende schot ging maar net naast. 10 minuten ging de inzet van Dennis van der Steen na een voorzet van Cesar Mendoza maar net voorlangs. Even later gaf Jan de Graaf een pass op Mark Koelewijn, maar deze wist de situatie niet uit te spelen. Een kopbal van Jan de Graaf na een corner van Christian Opschoor ging maar net over. In de 37e minuut moest Sander Duindam aan de bak na een vrije schietkans van Heerjansdam. De doelverdediger redde echter bekwaam. IJsselmeervogels kroop daarna door het oog van de naald. Paulo Meijndershagen kopte een bal uit een corner van Heerjansdam net van de doellijn. In de blessuretijd van de 1e helft verrichtte Paulo nogmaals keeperswerk door wederom een bal vlak voor het doel weg te werken. Hij deed dit gelukkig met de benen.
De 2e helft begon met een tegenstoot van Heerjansdam, maar ook IJsselmeervogels liet weer snel van zich spreken. Uit een corner kopte Erwin van der Lugt maar net naast. In de 8e minuut gaf Tim van Breukelen een pass op Paulo Meijndershagen die de verdediging van Heerjansdam op het verkeerde been zette. Zijn voorzet belandde bij Richard Corts die de bal feilloos binnen schoot. 2-0. Een paar minuten later kreeg Heerjansdam een dot van een kans die door de vrijstaande speler in de handen van Duindam werd gekopt. IJsselmeervogels miste vervolgens een aantal kansen en Heerjansdam kwam beter in de wedstrijd. Dit leidde in de 27e minuut tot de aansluitende treffer van de thuisploeg. IJsselmeervogels had direct een antwoord hierop. Een voorzet van de sterk ingevallen Andre Kemper werd door Dennis van der Steen onhoudbaar voorbij de keeper in het doel geschoten. Daarmee had IJsselmeervogels het duel op slot moeten gooien. Dat had ook gekund ware het niet dat de bal van de voeten werd geplukt van Richard Corts die alleen op de keeper afging. Wederom leidde onzorgvuldig verdedigen tot een tegengoal van Heerjansdam. IJsselmeervogels zou nog een aantal spannende minuten beleven. Zo caramboleerde een inzet van Heerjansdam van de lat het veld en gelukkig niet het doel in. Richard Corts zorgde er in de 43e minuut voor dat de wedstrijd alsnog definitief op slot ging. Een trap van de keeper belandde in de voeten van Corts die de keeper omspeelde en al juichend de bal naar het doel dribbelde.
Al met al een leuke voetbalmiddag met twee goed voetballende ploegen. De amateurs van IJsselmeervogels en Heerjansdam hebben meer laten zien dan de beroepsvedetten van het Nederlands Elftal. Alle spelers van IJsselmeervogels verdienden een voldoende, ook diegenen die niet in dit verslag genoemd zijn.

 

Zaterdag 8 november: IJsselmeervogels – Zwart Wit’28 2-1

Drie punten voor Vogels…

Ieniemienie geeft voor…

Op een zonovergoten Westmaat traden de jongens van de Vogels op zaterdag 8 november aan voor de wedstrijd tegen Zwart-Wit 28. Anders dan de naam doet vermoeden kwamen de gasten in het groenwit het veld op met in hun midden oudprof en oudinternational Jean-Paul van Gastel. IJsselmeervogels pakte deze middag de volle winst, maar makkelijk ging het niet.
De eerste 15 minuten van de eerste helft hadden weinig om het lijf. IJsselmeervogels was duidelijk de aanvallende partij, maar verder dan enkele speldeprikjes kwam het niet. Een minuutje later was de eerste kans voor de Vogels op te tekenen. Dennis van der Steen schoot maar net naast. Een paar minuten later werd een inzet van Christian Opschoor gekeerd door de keeper van Zwart-Wit die ook de tweede inzet om zeep holp. In de 25e minuut konden de Rooie supporters juichen bij een doelpunt van Mark Koelewijn. Na een voorzet van Richard Corts sneed hij door de verdediging en verschalkte vervolgens de keeper van de Zwart-Witten. Een minuutje of zes later werd een inzet uit een vrije trap van Jan de Graaf door de keeper tot corner verwerkt. Dezelfde De Graaf zette enkele minuten later Richard Corts alleen voor de keeper, maar zijn inzet belande in de handen van de doelman van de Zwart-Witten. Even later kregen de gasten de kans om te scoren vanuit een scrimmage die ontstond na een corner. Deze kans kregen zij door niet alert optreden van de Rooie verdediging.

Vreugde na de 2-0 van Dennis v/d Steen…

Na goed doorgaan van Christian Opschoor kreeg Dennis van der Steen in de 37e minuut de kans om te scoren, maar zijn inzet geen maar net voorlangs. Dezelfde van der Steen scoorde wel in de 45e minuut. Hij werd volledig vrijgezet uit een voorzet van Jan de Graaf, speelde vervolgens de keeper om en deed daarna de rode supporters juichen.

In de tweede helft maakte IJsselmeervogels het zichzelf onnodig moeilijk. Zwart-Wit kon te veel komen, hetgeen gezien het spel in de eerste helft absoluut niet had hoeven te gebeuren. Al in de 46e minuut kroop IJsselmeervogels door het oog van de naald. Ook in de 63e minuut kreeg Zwart-Wit de kans op een treffer, maar deze werd niet verzilverd. IJsselmeervogels kreeg daarna een kans uit een goed genomen vrije trap van Paulo Meijndershagen, maar de kopbal van Christian Opschoor werd op miraculeuze wijze gered door de Zwart-Witte keeper. Even later wisten de gasten de Anschlusstreffer te scoren hetgeen betekende dat IJsselmeervogels nog een aantal benauwde minuten zou meemaken. Echter de Vogels kregen ook nog kansen. Een omhaal van Richard Corts ging voorlang. Een minuut of tien voor tijd kroop IJsselmeervogels voor de tweede keer door het oog van de naald. Een vrije trap van JEPE van Gastel belande op de binnenkant van de paal, maar stuiterde tot grote opluchting van alles wat rood is het veld in. Uit de counter van de Vogels (drie tegen één) werd echter niet gescoord. De Vogels pakten in ieder geval de volle winst deze middag en deed daarmee goede zaken.

Vogels bedanken de supporters…

Zaterdag 1 november: Delta Sport – IJsselmeervogels 1-3

IJsselmeervogels boekt verdiende overwinning…

Een troosteloos sportpark mede door het weer…

Op de eerste dag van november 2003 is het eerste van IJsselmeervogels richting Vlaardingen getrokken voor het duel met Delta Sport. De frustraties van het verlies tegen Spakenburg moesten er vanaf worden gespeeld. Niet alleen het eerste was naar Vlaardingen afgereisd, ook een grote schare Rooie supporters was aanwezig en maakten het overgrote deel uit van de toeschouwers.
Deze toeschouwers zagen een zeer matige eerste helft. IJsselmeervogels startte weliswaar fel. De enige wapenfeiten van de eerste helft waren een handsbal binnen de zestien meter van één van de verdedigers van Delta Sport, maar de scheidsrechter zag er geen penalty in. In de 8e minuut zag Dennis van der Steen kans een schot op doel te geven, maar dit was een prooi voor de keeper van Delta Sport. Hierna kwamen er geen kansen meer, zowel niet voor IJsselmeervogels als voor Delta Sport. Er werd angstig en met weinig zelfvertrouwen gevoetbald.
Na de thee startten de Vogels fel, onder andere door een positiewisseling op de centrale as. IJsselmeervogels creëerde een aantal kansen. Zo was er een kansje voor Richard Corts na aangeven van Christian Opschoor en werd een paar minuten een inzet van Corts gekeerd door de keeper. Na 10 minuten begon de tweede helft echter alweer op de eerste helft te lijken. Je krijgt als toeschouwer dan het idee dat het helemaal fout kan aflopen. Dat leek in de 66e minuut ook te gaan gebeuren, ware het niet dat de Delta Sporter de bal over in plaats van in het doel wist te werken. In de 70e minuut ging Marc Vink goed door en werd de inzet van Christian Opschoor verwerkt tot corner. 4 minuten later konden de meegereisde supporters van IJsselmeervogels de handen de lucht insteken. Vanuit een voorzet vanaf de achterlijn scoorde Paulo Meijndershagen via een lob van buiten het strafschopgebied. Een werkelijk schitterend doelpunt. Een paar minuten later leek het weer een deceptie te worden. Na geklungel in de verdediging en het weer niet klemmen van de bal door Sander Duindam kon Delta Sport op gelijke hoogte komen. IJsselmeervogels zette daarna aan om toch de volle winst te boeken.

Richard Corts (buiten beeld) scoort 1-3…

In de 88e minuut werd een bal diep gespeeld op Marc Koelewijn, waarbij een verdediger van Delta Sport hands maakte. De scheidsrechter kende een vrije trap toe, die door Paulo Meijndershagen laag werd genomen en door Marc Koelewijn net dat tikje meekreeg om de keeper op het verkeerde been te zetten. 2-1 voor de Vogels. In blessuretijd werd de overwinning veilig gesteld door Richard Corts. Een niet goed verwerkte bal door de verdediging werd door Corts op de pantoffel genomen en werkelijk schitterend in het doel gewerkt. De Vogels doelpunten van IJsselmeervogels waren deze middag werkelijk van grote schoonheid. Nu nog wat sleutelen aan het zelfvertrouwen en de zorgvuldigheid van het spel. Door de overwinning van NAS en het gelijkspel van de blauwen deed IJsselmeervogels deze middag goede zaken.

Zaterdag 25 oktober IJsselmeervogels – Spakenburg 0-2

Schande, Schande, Schande…

Rooien verliezen andermaal van blauwen

Soms is het beter niet gelijk te reageren na een wedstrijd. Er spelen dan te veel emoties om objectief verslag te kunnen doen. Toch kan ik het vandaag niet laten. Ik wil hier namelijk geen nachtje over slapen en het hele drama morgen nog een keer beleven. Het verlies tegen Spakenburg is in ieder geval hard aangekomen, vooral omdat het niet nodig was om te verliezen. Doordat een aantal spelers het niveau van de voorgaande week niet wist te halen en door een tweetal kapitale blunders eindigde de wedstrijd in een 0-2 overwinning van de blauwen. En dat was niet onverdiend of geflatteerd.

Slappe eerste helft

De eerste helft werd van de zijde van IJsselmeervogels gekenmert door onsamenhangend voetbal hetgeen resulteerde in veelvuldig balverlies. De Vogels namen weliswaar het initiatief, maar het spel van Spakenburg was net iets efficiënter. Overigens begon de wedstrijd met een tweetal forse overtredingen van twee Rooien op spelers van Spakenburg. Denis van der Steen maakte in de eerste minuut al de overtreding op Aksit, in de derde minuut deed Richard Corts hetzelfde op Lieftink. De Vogels kregen in de eerste twintig minuten een tweetal kansen. In de zesde minuut al vuurde Dennis van der Steen de bal op het doel af, maar trof het doel niet. In de 20e minuut kreeg Mark Vink een kans, maar het schot werd geblokt door Frank Gert Koelewijn. Er leek geen vuiltje aan de lucht omdat het spel zich tot dan toe met name op de helft van de Blauwen afspeelde. Maar uit het niets wist Spakenburg in de 22e minuut op een 1-0 voorsprong te komen. Een vrije trap van rechts kon door keeper Sander Duindam niet klemvast gepakt worden. Hij liet de bal eenvoudig van zijn handen stuiteren in de voeten van Pascal Cohen die hiermee wel raad wist. De Vogels keken tegen een achterstand aan. Er werd wel aangezet tot aanvallen, maar binnen de zestien meter kwamen de Vogels niet. Dat kwam ook doordat er onzorgvuldig werd gepast. In de 33e minuut ging een schot van afstand van Cesar Mendoza maar een half metertje over, terwijl Richard Corts in de 44e minuut ook nog een kansje kreeg. Ook Spakenburg kreeg nog een kans uit een scrimmage voor het doel, maar de bal werd ternauwernood van de doellijn gehaald. In ieder geval was het spel na de achterstand minder dan voor het doelpunt van de buren. Met de achterstand gingen de Vogels de kleedkamer in voor de rust. Om de achterstand om te buigen moest er in de tweede helft uit een ander vaatje worden getapt en tevens was er een aantal spelers die totaal niet in de wedstrijd zaten dus op een wissel mocht worden gerekend.

Het drama compleet

IJsselmeervogels kwam echter onveranderd uit de kleedkamer, terwijl Spakenburg met een tweede wissel kwam. In de eerste helft was Paul Lieftink al uitgevallen met een blesure. De Vogels starten echter fel en namen nog meer het initiatief als in de eerste helft. Echer tot een fatsoenlijke kans is het in de tweede helft niet gekomen. Ook nu was er weer sprake van onnodig balverlies. Wel volgden een aantal wissels. Eerst werd Cesar Mendoza gewisseld voor Mark Koelewijn en later mocht Paulo Meijndershagen gewisseld voor Marc Vink, maar toen stond de 0-2 al op het scorebord.

Weer uit het niets viel in de 70e minuut de 2-0 voor Spakenburg. Een vrije trap gleed voor de tweede maal uit de handen van Sander Duindam, waarop de bal door Frank van Twillert in het doel werd geparkeerd. De Blauwen hoefden de wedstrijd alleen nog maar uit te spelen. En de laatste 10 minuten tegen 10 man nadat Richard Corts op zijn tweede geel was getrakteerd. IJsselmeervogels zette nog wel aan onder andere onder leiding van Christian Opschoor, maar tot kansen kwam het niet ook niet nadat Rob Hopman en Erwin van de Lugt Jan de Graaf in de spits gingen assisteren Dit gaf ruimte voor de blauwen, maar bij de tegenstoten van Spakenburg ontbrak het aan efficiëntie, maar zij waren inmiddels efficiënt genoeg geweest.

Het totaalplaatje

Het verlies van IJsselmeervogels heeft de ploeg aan zichzelf te danken. Er was een aantal spelers dat zijn niveau van de vorige week niet haalde. Wat daarvan de oorzaak is een aardige puzzel voor de technische staf. Wellicht dat ook heeft meegespeeld dat er in een andere opstelling werd gestart als de vorige week. Een deel van de voetballers haalt wellicht net een vijfenhalf (net voldoende) er was ook een aantal dat voor dit examen niet is geslaagd. Slechts één speler komt in aanmerking voor een ruime voldoende, namelijk Jan Pieter Hartog. Spakenburg heeft gewonnen omdat zij de wedstrijd speelden volgens het boekje. Zij hoefden niet, hadden gezien de stand in de competitie genoeg aan een gelijk spel en hebben rustig op de kansen gewacht. De slimste heeft gewonnen, omdat IJsselmeervogels niet dat bracht wat ervan mocht worden verwacht en waar velen op hadden gerekend. De opleving van IJsselmeervogels tegen SHO lijkt daarmee van korte duur te zijn geweest.

De kater

De Blauwen vieren feest en de supporters van IJsselmeervogels zijn ronduit teleurgesteld en blijven achter met een verschrikkelijke kater. Omdat wij weten dat de Vogels veel beter kunnen. De kater zal echter nog groter zijn bij de spelers en technische staf. En die van Sander Duindam is het allergrootst. Er is van mijn zijde verder nog één positieve opmerking te maken, maar dat is een verschrikkelijk cliché. Het seizoen is nog lang en het is nog niet eens zo gek lang geleden, namelijk in het seizoen 94/95, dat wij thuis verloren, maar in hetzelfde seizoen wel algeheel amateur kampioen werden. In principe hebben wij een goede selectie die in staat moet zijn op zijn minst lang mee te draaien. Wij blijven hopen…

Zaterdag 18 oktober SHO – IJsselmeervogels 1-4

IJsselmeervogels pakt volle winst….

Zaterdag 19 oktober reisde het eerste elftal van IJsselmeervogels en een groot aantal supporters richting Oud-Beijerland voor de wedstrijd tegen SHO. Een wedstrijd waarin IJsselmeervogels na drie maal puntverlies de volle winst pakte.
IJsselmeervogels begon de wedstrijd fel en goed. Het spel werd in het eerste halfuur gedomineerd door de Rooien. Dit leide al in de 6e minuut tot de eerste kans. Richard Corts ging op de keeper af, maar schoot met links in het zijnet. Christian Opschoor had in de 13e minuut de kans de bal af te leggen, maar schoot zelf op het doel. Even later kon Richard Corts alleen op de keeper af, maar deze wist de aanval te pareren. SHO had daartegenover één kans die door keeper Sander Duindam om zeep werd geholpen.
In de 29e minuut volgde de ommekeer in de eerste helft. IJsselmeervogels kreeg een vrije trap toegekend omdat de keeper van SHO de bal te lang vasthield. Hierover ontstond discussie tussen scheidsrechter en SHO wat resulteerde in een gele en een rooie kaart voor SHO. IJsselmeervogels stond tegenover 10 man. Echter het spel van het eerste half uur kon niet worden voortgezet. In de 44e minuut kreeg IJsselmeervogels echter nog één kans vanuit een doorgekopte corner. Dennis van der Steen werkte de bal echter over het doel.
Gelijk bij het begin van de tweede helft begon IJsselmeervogels weer druk te zetten op het doel van SHO. Het tempo lag fors hoger dan aan het einde van de eerste helft. De Vogels lieten aantrekkelijk voetbal zien en SHO beperkte zicht tot verdedigen. Jan de Graaf tikte in de 54e minuut de bal in het doel, maar hij maakte een overtreding tegen de keeper en het doelpunt werd afgekeurd. Er begon zich langzaam weer een scenario af te tekenen zoals de week daarvoor tegen DOVO. Beter en kansen maar niet scoren. Dit scenario werd alleen maar sterker toen SHO uit de eerste de beste kans wist te scoren. Een schot dat eerst door de ligger (belgisch voor lat) werd gekeerd viel voor een voet van een SHO-er en die wist er wel raad mee. SHO had het geluk wat IJsselmeervogels ontbeerde.
De Vogels gingen echter niet bij de pakken neerzitten, want het tot dan toe vertoonde spel zag er veelbelovend uit. Twee minuten na het doelpunt van SHO was er een vloeiende aanval van de Rooien die door Christian Opschoor koppend tot doelpunt werd verwerkt. Niet alleen de aanval was mooi, ook het doelpunt was van grote klasse.  Een minuut later wist Paulo Meijndershagen een aanval van SHO te onderscheppen. Hij speelde de bal op Mark Koelewijn die zichzelf vrijspeelde en de keeper van SHO wist te passeren. Zo werd in 3 minuten een achterstand omgebogen in een voorsprong. Over mentale weerbaarheid gesproken. In de 76e minuut kreeg Mark Koelewijn opnieuw een kans, maar de keeper van SHO redde bekwaam.
In de 79e minuut mocht de tweede speler van SHO het veld verlaten nadat hij zijn tweede gele kaart kreeg gepresenteerd. Hij vond het nodig een aktie in het zestienmeter gebied van Mark Koelewijn met een grove charge te onderbreken. Naast het tweede geel ging de bal ook nog eens op de stip. Richard Corts ging goed om met deze mogelijkheid en tekende daarmee de 3-1 aan.
Vanaf de 84e minuut speelde IJsselmeervogels tegen 8 man van SHO nadat één van de spelers van de zwartwitten Richard Corts in het gezicht spuwde. Terecht dat een scheidsrechter dergelijke viespeuken van het veld stuurt. IJsselmeervogels kon vervolgens de wedstrijd makkelijk uitspelen. Kees de Graaf kreeg nog een kans, maar zijn inzet was te zwak. In de 90e minuut was het Dennis van der Steen die namens de Vogels 4-1 aantekende. Een doelpuntje voor het zelfvertrouwen.
IJsselmeervogels speelde een goede wedstrijd deze middag en ging in de tweede helft zorgvuldig met de kansen om. Met uitzondering van het doelpunt van SHO werd er achterin bijzonder weinig weggegeven. Dit was een wedstrijd goed voor het zelfvertrouwen zeker met het oog op de wedstrijd van het volgende weekend.

Bijzondere middag…

Na de wedstrijd SHO-IJsselmeervogels bleef een aantal supporters van de Rooien achter in de kantine van SHO. Het werd een bijzonder gezellig samenzijn waaruit wederzijdse waardering sprak maar ook letterlijk werd uitgesproken. Nog nooit meegemaakt dat een tegenstander Rooie Vogels meezong.
Zoals al genoemd was wederzijdse waardering het centrale thema. Er was zelfs een heel bijzonder moment. Door Wim ter Haar, rooie in hart en nieren en ex eerste elftal speler, schonk voor het jeugdhonk van SHO een shirt van oud speler Jaan de Graaf. Dit shirt heeft hijzelf 24 jaar geleden op 10-jarige leeftijd van Jaan gekregen. Het is niet niks als je na zo lange tijd een shirt van een ikoon van het zaterdagvoetbal en jouw grote idool weggeeft voor de jeugd van een andere club. Het shirt werd officieel in ontvangst genomen door de voorzitter van SHO die IJsselmeervogels en haar supporters graag geziene gasten noemden en vertelde dat hij de wedstrijd tegen de Rooien ziet als een soort van derby. Uit deze bewoordingen blijkt maar eens te meer dat IJsselmeervogels een zeer gerespecteerde vereniging is en daar mogen spelers, leden en supporters best trots op zijn.

Zaterdag 11 oktober DOVO – IJsselmeervogels 2-1

IJsselmeervogels speelt voor Sinterklaas…

Zaterdag 11 november reisde het eerste elftal van IJsselmeervogels en een grote schare supporters naar Veenedaal voor de wedstrijd tegen DOVO. Net als de week daarvoor stond de formatie van trainer De Haan na 90 minuten met lege handen. 2-1 was de uitslag in het voordeel van DOVO, een stand die voorkomen had kunnen worden als de Rooien zorgvuldiger met de kansen waren omgegaan en geen domme fouten hadden gemaakt in de verdediging.

De wedstrijd begon met een agressief DOVO. De Vogels wisten hier wel raad mee en domineerden de volledige eerste helft. Dit resulteerde in de 28e minuut in een 1-0 voorsprong voor ons Cluppie. Dennis van der Steen maakte de aktie op rechts en probeerde over de keeper de bal in het doel te plaatsen. Richard Corts gaf de laatste tik in de goede richting en een prachtig doelpunt mocht worden bejubeld. In de 43e minuut ontstond er wederom een dot van een kans voor de Vogels. Christian Opschoor speelde zich bekwaam vrij. Hij had de keuze om zelf de keeper te passeren of de bal te passen op de vrij staande Corts. Hij koos voor het eerste en schoot de bal jammerlijk in het zijnet. Op slag van rust kreeg Dovo nog één kans, de enige van de eerste helft.

Ook het begin van de tweede helft was voor de Vogels. In de 54e minuut speelde Dennis van der Steen zich wederom vrij, maar werd binnen de 16 meter tegen het gras geduwd. De scheidsrechter wees naar de stip, het moment voor de Rooien om de voorsprong uit te bouwen naar 2-0 en vervolgens de wedstrijd rustig uit te spelen. Richard Corts schoot de pingel echter in de handen van de keeper van Dovo. Dit betekende de ommekeer in de wedstrijd. IJsselmeervogels liet de teugels vieren en de mannen van DOVO geloofden weer in een goed resultaat. Ook leek het erop dat de Vogels moeite hadden met de opkomende backs van DOVO. Het middenveld van IJsselmeervogels was nauwelijks zichtbaar of aan de bal. De verdediging van de Vogels wist echter goed om te gaan met de hele en halve kansjes van DOVO tot aan de 76e minuut. Door gestuntel in de verdediging wisten de Veenedalers gelijk te maken. In de 80e minuut werd dit kunstje herhaald. Wederom leek het of Klaas Vaak had toegeslagen bij de verdedigers. Een volledig binnen de zestien vrijstaande speler kon DOVO op een 2-1 voorsprong zetten. Een stand die niet meer zou wijzigen.

Daar waar het niet nodig was te verliezen en IJsselmeervogels eigenlijk had moeten winnen werd er deze middag een beetje voor Sinterklaas gespeeld. Zelf niet scoren betekent wedstrijd verloren. Hopelijk komt er de komende weken een ommekeer want als supporters beginnen wij inmiddels een beetje mismoedig te worden, maar met dit materiaal moet een ommekeer mogelijk zijn. Bij voortzetting van dit soort resultaten doen wij niet meer mee voor de bovenste plaatsen voordat de eerste sneeuwvlokken zijn gevallen.

Zaterdag 4 oktober IJsselmeervogels – Huizen 0-1

IJsselmeervogels scoort dikke onvoldoende…

Opnieuw een volle bak op de Westmaat
(aan de Rooie zijde welteverstaan) 

Zaterdag 4 oktober trad IJsselmeervogels aan voor de thuiswedstrijd tegen Huizen. Een wedstrijd met een speciaal karakter. Immers vijf spelers van Huizen verhuisden met ingang van dit seizoen naar IJsselmeervogels. De wedstrijd kenmerkte zich door een slecht voetballend IJsselmeervogels, een matige scheidsrechter, een beter Huizen en vooral weinig creativiteit van de zijde van de Rooien. De wedstrijd werd dan ook volkomen terecht met 0-1 verloren.

Het eerste kwartier kunnen wij inmiddels de aftastfase gaan noemen. Het spel golfde wat op en neer zonder dat er echte spannende momenten ontstonden. In de 17e minuut kreeg Jan de Graaf een kans, maar zijn inzet ontbrak het aan kracht om het net te doen bollen. De Huizer keeper had weinig moeite de inzet te pareren. In de 27e minuut kreeg Huizen een superkans, maar ook deze passeerde de doellijn niet. De ploegen hielden elkaar in evenwicht. Met vertrouwen werd in ieder geval uitgekeken naar de tweede helft. Gezien de kwaliteiten van IJsselmeervogels konden de tweede 45 minuten met vertrouwen tegemoet worden gezien. Het tegendeel bleek echter waar.

Donkere wolken pakken zich samen…

Huizen kwam beter uit de startblokken wat betekende dat het spel zich voor een belangrijk deel op de helft van IJsselmeervogels afspeelde. Er ging in de tweede helft meer dreiging uit van Huizen die over de hele wedstrijd feller waren. Afvallende ballen, om met Cruijf te spreken, waren voor Huizen. Na een discussie met de scheidsrechter kreeg Christiaan Opschoor het geel voorgetoverd. Enkele minuten later maakte hij de overtreding op één van de spelers van Huizen. Een overtreding die met geel bestraft moest worden, hetgeen betekende dat de Vogels met 10 man verder mochten spelen. Er mag gerust gezegd worden dat het dom is als je al geel op zak hebt om zo’n overtreding te maken. Het leverde de scheidsrechter een spreekkoor op dat hem eraan deed herinneren dat het werelddierendag was. Overigens een spreekkoor wat IJsselmeervogels supporters onwaardig is. Dat bedoelt de sfeercommissie vast niet met sfeer. Gelukkig gingen de overige Rooien niet bij de pakken neerzitten. Het leverde een aantal aardige aanvallen op. Al in de eerste helft was er een situatie in het strafschopgebied waarbij Richard Corts was betrokken die wellicht een penalty waard was geweest. In de 22e minuut van de tweede helft had de bal zeker op de stip gemogen. Toen een bal richting Corts werd geplaatst werd hij binnen de zestien meter omver getrokken. De scheidsrechter durfde echter geen beslissing te nemen, maar stond schaapachtig naar zijn grensrechter te kijken. Huizen bleef druk zetten op de verdediging van IJsselmeervogels en probeerde het overwicht in aantal om te zetten in overwicht op het veld. De verdediging van IJsselmeervogels werd getest. Dit leidde tot het verdiende doelpunt voor de Huizenaren. De Vogels brachten daarna wat meer risico in het spel, er volgen ook nog een aantal wissels, maar dit mocht niet baten. IJsselmeervogels ging de bietenbrug op en is ook de leidende positie kwijt.

Ook André Kemper
kan het tij niet keren

Het lag vanmiddag niet aan domme pech dat de Vogels verloren. Het lag ook niet aan de scheidsrechter alhoewel hij in ieder geval één penalty aan de Rooien had moeten geven. Ook niet aan het materiaal (spelers), een fiks aantal heeft bewezen (vooral in voorgaande wedstrijden) over kwaliteiten te beschikken. Ook niet aan de domme rode kaart van Christiaan Opschoor. Daarvoor al had Huizen het betere van het spel. Waar het aan ontbrak was inspiratie en overzicht en ook in fysiek opzicht gingen de Taatjes verder. Wil de ploeg de ambities waarmaken van het begin van het seizoen dan moeten ze uit een andere vaatje gaan tappen. Het is aan de technische staf om dit vat aan te slaan om maar in biertermen te blijven. Zeker met de wedstrijden die er in oktober nog aan zitten te komen.
Als supporters hebben wij er vertrouwen in, maar het deukje van zaterdag moet niet veel groter worden. Het seizoen is nog maar net begonnen, er kan nog veel veranderen. Net als onze trainer kan ik ook popsongs citeren: The winner takes it all.

 

 

Zaterdag 27 september: Ajax – IJsselmeervogels 0-0

IJsselmeervogles lijdt eerste puntverlies….

Veel rooie supporters in Amsterdam

Zaterdag 27 september reisde een groot aantal Rooie Supporters naar sportpark de Toekomst in Amsterdam voor de ontmoeting met Ajax zaterdagamateurs. Aan alles aan het park is te zien dat dit het trainingscomplex is van het grote Ajax, mooie tribune (alleen rugleuningen zou een verbetering zijn) en een prachtige kantine. De kleedkamers heb ik niet gezien, maar dat zal ook wel wat wezen.

Goed de wedstrijd. Die stelde niet al te veel voor. Het spel van IJsselmeervogels bereikte niet het peil van de voorgaande vier wedstrijden. De eerste helft kenmerkt zich door rommelig voetbal en vooral veel lange ballen. IJsselmeervogels wist echter wel een tweetal kansen te creeëren die er best in hadden gemogen, dan wel hadden gemoeten.

Paulo Meijndershagen (in zwart) mist kans
voor open doel

De eerste kans was voor Paulo Meijndershagen die jammerlijk miste. Ook aan het einde van de tweede helft ontstond er een kans voor Jan de Graaf die om zeep werd geholpen door een aantal Ajax-verdedigers. De spelers van IJsselmeervogels claimden een penalty, maar de net als de wedstrijd rommelig leidende scheidsrechter wilde daarvan niet weten. Het betekende in ieder geval dat Jan de Graaf in de tweede helft niet terugkeerde en werd vervangen door Rob Hopman. Laatste was ook degene die in de tweede helft nog een kans kreeg om koppend te scoren, maar de Amsterdamse keeper wist bekwaam te redden. Ook Ajax had in de tweede helft een aantal goede kansen en had wellicht recht op een penalty toen één van de verdedigers hands maakte. Wat opviel aan het spel van de Amsterdammers was dat zij duidelijk uit waren op het halen van één punt en middels een aantal counters dan drie. IJsselmeervogels moet er rekening mee houden dat er veel meer ploegen aankomen die het als een overwinning zien als zij één punt behalen tegen de Rooien. De eerste vier competitieduels werpen blijkbaar hun schaduw nu al vooruit.. Het is aan de technische staf en spelers om zoveel creativiteit in het spel te brengen dat met een dergelijke negatieve instelling kan worden afgerekend.

Zaterdag 20 september: IJsselmeervogels – TOGR 3-0

Sander Duindam krijgt mooi verjaardagscadeau. Van harte gefeliciteerd.

Op een zonovergoten Westmaat trad het eerste elftal van IJsselmeervogels op zaterdag 20 september aan voor de wedstrijd tegen TOGR. Ook deze middag waren de supporters in grote getalen aanwezig en de sfeer was dankzij het mooie weer goed te noemen. De wedstrijd werd door de Rooien nogal afwachtend begonnen. Dit leidde tot veel balverlies, waarvan TOGR overigens geen gebruik wist te maken. Het ontbrak deze ploeg aan aanvalskracht. Waar ze wel erg goed in waren was irritant gedrag zoals het weggooien/schieten van de bal bij dood spel momenten.

Richard Corts scoort 1-0

Het leek erop dat de ploeg ging voor een gelijkspel. Bij IJsselmeervogels was er wel de wil om te winnen. Het duurde echter tot de 37e minuut voordat Richard Corts na een voorzet van Jan de Graaf wist te scoren. De Rooien gingen dan ook met deze voorsprong de rust in.

In de tweede helft had IJsselmeervogels nog steeds het betere van het spel, het spel was zelfs beter als in de 1e helft. Wederom had TOGR weinig in de melk te brokkelen. Bij één van de aanvallen van IJsselmeervogels vond een verdediger het nodig om hands te maken in het strafschopgebied. De scheidsrechter kon niet anders doen dan naar de penaltystip wijzen. De penalty werd opgeëist door Richard Corts, die de pingel verzilverde en daarmee zijn achtste doelpunt in vier wedstrijden realiseert. In de 64e minuut deed TOGR toch van zich spreken. Tot twee maal toe kregen zij een kans onder andere doordat de Vogels de bal niet goed weg kregen. De jarige Sander Duindam wist echter de inzetten te pareren. Even daarna maakte een speler van TOGR een domme overtreding, hetgeen hem direct een rode kaart opleverde.

Richard Corts scoort 2-0 (pen.)

 Het betekende dat de Rooie Rakkers iets meer ruimte kregen. Dit leverde een kans op voor Christiaan Opschoor die alleen op de keeper van TOGR afging. Deze kwam buiten zijn strafschopgebied en haalde flink uit, waardoor Christiaan de kans niet kon verzilveren. Even leek het erop dat IJsselmeervogels ook met tien man verder moest (De Haan had drie keer gewisseld), maar gelukkig bleek het voor Christiaan mee te vallen. Dat deed het voor de overigens uitstekende keeper van TOGR echter niet. Hij moest per brancard het veld verlaten. Later werd bekend dat hij bij zijn eigen cahrge een beenbreuk heeft opgelopen. Wij van de supporterssite wensen hem van harte beterschap en sterkte bij het herstel.

Het ongeval in beeld en vervolgens de trieste aftocht
van de keeper van TOGR

Het voorval betekende echter dat het aantal spelers van TOGR tot negen werd gereduceerd en een veldspeler het doel mocht verdedigen. IJsselmeervogels maakte in eerste instantie niet veel aandrang om TOGR op de slachtbank te leggen. Mark Koelewijn miste nog een keer en een aantal voorzetten mislukte.

Rob Hopman scoort 3-0

Het was echter aan de ingevallen Rob Hopman om in blessuretijd al koppend (hoe kan het ook anders) de einstand op 3-0 bracht. Waarmee de stand gelijk ook de leeftijd van onze goalie aangaf.

Richar Corts werd tot man van de wedstrijd uitgeroepen van Vogels zijde. Hij kreeg de titel ook van onze gasten, die hun eigen keeper eveneens uitriepen tot man of te match.

 

 

Zaterdag 13 september: Sparta Nijkerk – IJsselmeervogels 1-2

Lucky Vogels in Nijkerk…
Vooraf werd de wedstrijd Sparta Nijkerk tegen IJsselmeervogels bestempeld als de kraker van deze middag, beide teams hadden immers nog geen verlies punten, achteraf bleek deze titel teveel van het goede. IJsselmeervogels, gesteund door opnieuw een grote supporters schare, begon goed aan de wedstrijd. Al vanaf het begin zette men de tegenstander onder druk om zo snel mogelijk op voorsprong te komen. Al in de 4e minuut leek dit te gelukken, men mocht op rij een aantal corners nemen, maar met hang en vliegwerk bleef Sparta overeind, mede door een grabbelende keeper. In de 12e minuut was het dan wel raak. Uit een corner kopte Erwin van de Lugt op de lat, de afgeslagen bal werd door Richard Corts ineens op zijn pantoffel genomen waarna de bal vervolgens in het kruis uiteen spatte. Tot halverwege de eerste helft bleef IJsselmeervogels de druk op het doel van Sparta behouden, wat resulteerde in een aantal goede kansen, maar de keeper van de tegenstander wist wonder boven wonder de 0-2 te voorkomen. Geleidelijk wist Sparta zich enigszins aan de druk te ontkomen, en kreeg men ook kansen op de gelijkmaker, maar Sander Duindam toonde zich in de fase een betrouwbare sluitpost met enkele knapper reddingen. Met een 0-1 voorsprong werd de rust gehaald, al begon IJsselmeervogels wel te wankelen.

Na rust ging IJsselmeervogels steeds meer mee in het spel van de thuisploeg, en het was dan ook niet verwonderlijk dat in de 57e minuut de gelijkmaker viel, uit een vrije trap speelde Patrick Dorrestein zich vrij en schoot beheerst binnen. IJsselmeervogels probeerde hierna de bakens te verzetten, maar het wilde deze middag niet lukken, veel foutieve passen waren hier debet aan. Men trok steeds naar binnen in plaats dat de vleugels werden opgezocht. De meer spannende dan fraaie wedstrijd leek op een gelijkspel uit te monden, maar in de 90e minuut bleek IJsselmeervogels over het nodige geluk te beschikken. Een afgeslagen bal van invaller Rob Hopman kwam bij Jan de Graaf terecht, Der Jan zette op de achterlijn de bal via een lob fraai voor, waarna goudhaantje Richard Corts de bal in het lege doel kopte. Zure gezichten bij alles wat Sparta Nijkerk een warm hart toedraagt, vooral bij ex-Vogels trainer Erik Assink die volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid bij de blauwen de scepter zwaait, dolle vreugde bij de Vogels fans. Ineens was het slechte spel vergeten en overheerste de overwinnings roes. Achteraf een nuttige middag voor de Rooien, men staat weer met beide benen op de grond na de 5-0 overwinning tegen Bennekom, terwijl dit niet ten koste ging van puntverlies.

Zaterdag 6 september: IJsselmeervogels – Bennekom 5-0

VOGELS VERPLETTEREN BENNEKOM…

Zaterdag 6 september traden de Vogels aan voor het tweede competitieduel dit seizoen. Tegenstander op de Westmaat was Bennekom, een ploeg die na de komst van John van de Brom (als trainer), Peter van Vossen en Arnold Splinter titelkansen moet worden toegedicht. Het zou al met al een spannende middag worden zo werd verwacht door vele supporters. Het tegendeel bleek echter waar.

IJsselmeervogels startte met dezelfde basiself als de week daarvoor. De nerveusiteit was weg en IJsselmeervogels liet zien dat het korte metten wilde maken met Bennekom. Onder het motto aanvallen is de beste verdediging werd de wedstrijd gestart. Door Bennekom niet in haar spel te laten komen nam IJsselmeervogels de overhand, hetgeen zich vertaalde in een 1-0 voorsprong in de 9e minuut door een mooi doelpunt van Richard Corts. Hij tekende daarmee zijn derde treffer aan van dit seizoen. Even later in de 22e minuut was het “Der Jan” die met “ein herliches Tor” IJsselmeervogels al koppend uit een vrije trap op een 2-0 voorsprong zette. Ook Bennekom had een kans, maar net als Heerjansdam werd voor open doel jammerlijk gemist. In de eerste helft werd de voorsprong verder uitgebreid naar 3-0 door Christiaan Opschoor. Een stand die normaal gesproken als geweldig is in 90 minuten was reeds in de eerste helft bereikt op een manier die het publiek wist te vermaken niet allen gezien de stand, maar zeker ook gezien het spel van de Rooien.

De tweede helft nam IJsselmeervogels wat gas terug. Wat wil je ook bij zo’n ruststand. Dit betekende echter niet dat Bennekom terug kon komen in de wedstrijd. Afgezien van een enkele kans, wederom voor (bijna) open doel konden de jongens van Van de Brom geen gevaar kweken. De ploeg van de ex-prof had in de eerste helft al de nodige overtredingen nodig om de Vogels te stoppen, een beleid dat in de tweede helft nog eens werd voortgezet (blijkbaar de invloed van ex-profs). Dit leide ertoe dat Richard Corts na één van de aanvallende en mooie acties van IJsselmeervogels werd gestopt in het strafschopgebied. Penalty dus, die door Richard onberispelijk werd benut. Geen sinecure tegen penaltykiller (zo kennen wij hem) Rob Hilbers. Dezefde Rob Hilbers veroorzaakte vervolgens nog eens een penalty (volgens hem een cadeautje van de scheids). Hij wond zich hier erg over op, hetgeen hem een rode kaart opleverde. Toch wel jammer voor een keeper die in het recente verleden nog aan de basis stond van een aantal geweldige rooie seizoenen. Jammer. Het was Mark Koelewijn die de toegekende penalty benutte en daarmee de eindstand van deze wedstrijd op 5-0 zette. En daarmee werden ex-internationals als Peter van Vossen en John van de Brom hartelijk welkom geheten in de hoofdklasse van het zaterdagvoetbal.

De Rooien speelde al met al een goede wedstrijd tegen een zekere titelkandidaat. Tim van Breukelen werd uitgeroepen tot Man of the Match. Terecht, maar er waren er meer die voor die titel in aanmerking kwamen. Zowel gezien het vertoonde spel als de inzet van de Rooie Rakkers. Als dit elftal blijft groeien zowel op individueel niveau als in het collectief dan valt er wat moois te beleven. Er moet dan wel aandacht blijven voor de zwakke punten, alhoewel dit wel erg somber overkomt na zo’n eclatante overwinning. Maar zoals met alle wedstrijden in het leven: De worst hangt aan de finish en de wedloop is pas begonnen.

Zaterdag 30 augustus: IJsselmeervogels – Heerjansdam 3-0

De kop is er af…

Na een geslaagde oefenperiode was het voor het eerste van IJsselmeervogels op zaterdag 30 augustus zover. Het seizoen begon. Voor een volgepakte Westmaat was Heerjansdam de eerste opponent voor de Rooien. Ook voor de sfeercommissie was dit een eerste mogelijkheid om zich te bewijzen. Zo werden de beide elftallen verwelkomt door middel van vlaggende jeugdspelers, waren er fakkels en werden vanaf het dak van de tribune slingers afgeschoten. Bekijk de foto’s op deze website, want die zeggen meer dan woorden.

Terug naar de wedstrijd. De Vogels begonnen nerveus en Heerjansdam deed niet onder voor de Rooien. Sterker nog de beste kansen waren voor Heerjansdam en zij hadden dan ook op voorsprong moeten komen ware het niet dat zij jammerlijk misten voor open doel. Het spel van IJsselmeervogels werd in de eerste helft gekenmerkt door veel lange ballen van achteruit. Een kleine herinnering aan het vorige seizoen. Toch begon de Rooien tegen het eind van de eerste helft beter in de wedstrijd te komen. Wellicht tegen de verhoudingen in, maar dat zal ons een zorg zijn, kwam IJsselmeervogels op een 1-0 voorsprong door een prachtige kopbal door Marc Vink. Deze werd ook uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Met uitzondering van de laatste minuten van de tweede helft had Heerjansdam weinig in de melk te brokkelen. Het spel van de Rooien was een stuk beter en bij vlagen vloeiend. Met name van Dennis van de Steen ging de nodige dreiging uit. Hij mocht echter niet scoren ondanks een aantal niet onaardige pogingen. Ook de andere spelers van de Vogels lieten zich in de tweede helft niet onbetuigd. Er werd met name in de tweede helft goed gecombineerd op het middenveld. Hopelijk weet de ploeg zich in de komende weken nog verder te verbeteren.

Het scoren was in de tweede helft voorbehouden aan Richard Corts. Zowel in de 67e als in de 75e minuut trof hij doel. Door de supporters en sponsors en misschien ook wel spelers en stag kan worden teruggekeken naar een geslaagde opening van het seizoen. Echter niet te vroeg juichen, want de worst hangt aan de finish.

Tot slot nog het volgende. De schrijver van dit verslag heeft een beetje last van zijn geheugen vanwege een jetlag. Bovendien is hij geen voetbalexpert. Wij van de redactie van de supporters website zijn dan ook op zoek naar vrijwilligers die ons kunnen helpen bij het verder ontwikkelen van de website en het schrijven van wedstrijdverslagen. Wellicht wil jij het proberen dan kun je zelfs stage lopen om het zo maar te noemen. De verslaggever zal je dan een aantal keren begeleiden bij het maken van een wedstrijdverslag. Heb je ideeën of wil je graag meewerken neem dan contact op via de volgende maillink: hop@ijsselmeervogels.com