Seizoen 76/77

1976 – 1977

IJsselmeervogels 1976 - 1977 --- algemeen amateurkampioen

IJsselmeervogels 1976/1977

Op grond van het behaalde kampioenschap mocht weer meegedaan worden aan de betaalde bekerstrijd. De vreugde was echter ditmaal maar van korte duur, want in de eerste wedstrijd, uit tegen MVV, werd een 6-0 nederlaag geleden. Het grote voordeel hiervan was, dat men alle aandacht nu weer op de normale competitie kon richten. Die begon met een gelijkspel tegen ACV. Ook de week daarop werd gelijkgespeeld, nu tegen Spijkenisse. De derde ontmoeting werd zelfs verloren van WHC, terwijl de vierde weer een gelijkspel opleverde. Na de bovengenoemde bekerwedstrijd tegen MVV ging alles beter. Zes wedstrijden voor het einde, in maart, werd de tweede plaats bereikt met twee punten achterstand op Spijkenisse. De Vogels hadden echter ook twee wedstrijden minder gespeeld, zodat de toekomst er hoopvol uitzag. Na 20 Wedstrijden was alles bijna bekeken. IJsselmeervogels was koploper en de voorsprong op Spijkenisse bedroeg al vier punten. Ondanks een gelijkspel tegen OWIOS stond men 2 wedstrijden later al 6 punten voor. Op zaterdag 7 mei, viel in Harderwijk de beslissing. VVOG werd met 0-6 verslagen.
De eindstand:

IJsselmeervogels 26 16 7 3 39 68-22
Harkemase Boys 26 13 4 9 30 46-38

De Strijd om de zaterdagtitel ging ditmaal tegen DOVO. Thuis werd met 2-1 gewonnen (Jan Zwaan 1-0, Jaan de Graaf 2-0 en Henk Aukema 2-1). Een week later werd in Veenendaal eenzelfde overwinning behaald, maar bepaald gemakkelijk kwam dit niet tot stand. DOVO had voor rust een 1-0 voorsprong genomen en pas 8 minuten voor tijd schoot invaller Peter de Graaf beide partijen weer naast elkaar. Jaan de Graaf bracht in de voorlaatste minuut de beslissing (1-2).
Op 18 juni vond op eigen veld de eerste ontmoeting plaats tegen zondagkampioen Rhenen. Het leverde een 1-0 overwinning op. De uitwedstrijd werd met 1-2 gewonnen en weer was IJsselmeervogels algemeen amateurkampioen.
Op de ledenvergadering werd Jaap Koelewijn tot erevoorzitter benoemd, Jan Bos tot erelid. Afscheid werd genomen van bestuurslid Henk Koelewijn, Ham Kok werd herkozen en Karel Huijgen en Roel Postema deden als nieuwelingen hun intrede. In augustus werd een oefenwedstrijd tegen Dynamo Boekarest gespeeld. Het leverde nieuwe roem op voor de Vogels, want nadat Jaan de Graaf zijn ploeg de leiding gegeven had, kwam de ploeg uit Boekarest niet verder dan de gelijkmaker.