Seizoen 75/76

1975 – 1976

IJsselmeervogels zaterdag en algeheel amateurkampioen 1976

IJsselmeervogels 1976

Opnieuw een fantastisch jaar, hoewel dat er in het begin van de competitie allerminst naar uitzag. Tegen Marken werd met 5-3 verloren, maar de drie daaropvolgende ontmoetingen werden gewonnen. Tegen NSVV zelfs met 9-0, zes doelpunten kwamen op naam van Jaan de Graaf. Half oktober deelde men met Spijkenisse de eerste plaats.
Tegen datzelfde Spijkenisse verloor men, zodat weer even een pas op de plaats gemaakt moest worden. Later begon Spijkenisse punten te verspelen, geleidelijk aan kwam IJsselmeervogels vast op de eerste plaats te staan. Enkele wedstrijden voor het einde werd men kampioen.
De eindstand:

IJsselmeervogels 26 18 5 3 41 63-25
Spijkenisse 26 12 8 6 32 36-23
Jan Zwaan in aktie tijdens IJsselmeervogels-Limburgia (2-2)

Jan Zwaan lost schot op doel tijdens
het duel IJsselmeervogels-Limburgia

Noordwijk was de andere kampioen en op 29 mei vond het eerste treffen plaats op de Westmaat. Het leverde een 2-1 overwinning op. Peter de Graaf en Hannie Burgman zorgden voor rust voor 2-0, terwijl Arie Weyers de eindstand op 2-1 bepaalde. Uit tegen Noordwijk was een gelijkspel voldoende en bij de rust was het nog steeds 0-0. Vrij vlot na rust kwam IJsselmeervogels op 0-2 en uiteindelijk werd het 1-3.

beslissende strafschop van Aalt Kok tijdens IJsselmeervogels-Limburgia

Aalt Kok schiet de beslissende (20e)
penalty binnen en bezorgd IJsselmeervogels
hiermee de Algemene amateur titel

Er viel daarna nog een prijs te behalen en dat was het algemene amateurkampioenschap. Daarvoor moesten twee wedstrijden tegen zondagkampioen Limburgia gespeeld worden. Uit werd een gelijkspel (1-1) behaald. Thuis moest derhalve gewonnen worden, maar teon Limburgia 12 minuten na rust op 0-2 kwam, gaf niemand IJsselmeervogels nog kansen. Toch kwam het nog langszij (2-2) en een verlenging werd noodzakelijk. Die leverde geen beslissing op, zodat strafschoppen de doorslag moesten geven. Het werd een lange reeks, maar nadat Jos de Feyter de tiende stopte, kon Aalt Kok de beslissing brengen. Hij aarzelde niet en het eerste algemene amateur-kampioenschap was een feit.
Op de algemene ledenvergadering nam Jaap Koelewijn afscheid als voorzitter. Met een ruime meerderheid kozen de leden Evert Estié als zijn opvolger. Als bestuursleden werden Roel Koelewijn, Henk Muyst en Klaas v/d Groep gekozen.